Tagovi

Rad DORH-a korigirat će podnositelji prijave

U Poslovnom dnevniku, jučer 29. svibnja objavljen je tekst ambicioznog naslova, koji se temelji uglavnom na mojim izjavama, na temu na koju smo ljetos ovdje prodiskutirali.

29. svibanj 2012.| Saša Paparella,VLM

Rad DORH-a korigirat će podnositelji prijave

U raspravu o kontroli rada Državnog odvjetništva uključili su se i zviždači. Predlažu da građani, odbaci li im DORH kaznenu prijavu, imaju pravo sami preuzeti progon

Kako kontrolirati DORH? Osjetljiva rasprava o metodama nadzora te institucije otvorena je na inicijativu SDP-a, a upitani političari i pravni stručnjaci daju različita mišljenja. Jedni naglasak stavljaju na potpunu neovisnost DORH-a i protive se osnivanju tijela koje bi tu neovisnost dovodilo u pitanje. Drugi napominju da na neki način moramo kontrolirati radi li Državno odvjetništvo svoj posao kako treba, odnosno izbjegavaju li se otvoriti neki slučajevi.

Kad smo ovih dana razgovarali s građaninom koji je, ne brinući se o vlastitoj sigurnosti i budućnosti, podnio kaznenu prijavu protiv jednog tajkuna, bio je pomalo frustriran činjenicom što, mjesecima otkako je slučaj prijavio, u Gajevoj ne može doznati u kojoj je fazi taj predmet.

"Nisam došao dalje od ulaza u DORH. Portir je nekoga nazvao, rekao mi da se obavljaju istražne radnje i otpravio me vani", požalio se.

Za komentar smo pitali i Zagrepčanina Mislava Šutala, koji već godinama DORH-u prijavljuje razne nepravilnosti, ponajprije u sektoru telekoma.

Iako nije uvijek bio zadovoljan svojim tretmanom, Šutalo se ne slaže s prevelikom kontrolom DORH-a."Omogućiti građanima nadzor nad radom represivnog aparata osjetljivo je pitanje, jer i DORH i policija u svom radu dolaze u posjed informacija s čijim sadržajem građanin kao zainteresirana strana ne bi uvijek smio biti upoznat.

Usto, građani se tako upoznaju i s metodama kriminalističke obrade, što slabi sustav i jača prekršitelje", smatra Šutalo. Dodaje da državne odvjetnike treba zaštititi, a građaninu mora ostati do kraja nepoznato tko je radio na određenom predmetu kako bi se izbjegao kontakt i eventualni pritisak zainteresiranih.

"Jedini način uspostave kontrole nad radom DORH-a jest uvođenje mogućnosti podnositelju kaznene prijave da - pa i u slučaju kada je oštećen javni interes - nakon odbačaja kaznene prijave preuzme progon o svom trošku. Sadašnji ZKP otvorio je prostor za utjecaj političke i gospodarske moći na DORH, što je sumrak društva", kaže Šutalo.

Za bolji nadzor rada represivnog aparata predlaže izmjene ZKP-a, npr., nagrađivanje osobe koja je prijavila kazneno djelo i dala ključne dokaze za otkrivanje počinitelja i povrat nelegalno stečene imovine. "U slučaju da DORH odustane od kaznenog progona, podnositelj kaznene prijave automatski bi stekao status oštećenika i pravo preuzimanja progona". predlaže Šutalo.

Komentari

Nema tog DORHA koji će raditi

Nema tog DORHA koji će raditi svoj posao po Ustavu i Zakonima dok god mu je na čeli krivokletnik Mladen Bajić i dok izbor glavnog državnog odvjetnika u nadležnosti političkih dilera, kriminalaca i lupeža sa Markovog trga.

Isto vrijedi i za pravosuđe u prvome redu za Ustavni i Vrhovni sud koji su kao i niži sudovi ortaci, i zaštitnici mefije i lupeža koji su opljačkali i rasprodali Hrvatsku.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Stvari s DORH-om, ali i

Stvari s DORH-om, ali i ukupnim državnim aparatom Hrvatske, činjenično stoje ovako.

Sve institucije hrvatske države su se udružile u zločinačku organizaciju, a po prirodi stvari, formalno na njenom čelu je DORH. S tim u vezi, ni malo nije slučajno da je Mladen Bajić dokazani, a ne samo osumnjičeni počinitelj teških ratnih zločina protiv čovječnosti u Lori. Preko njega, kao ovisne i ucijenjene marionete, cijelo odvjetništvo je skup bezglavih i bezkarakternih ubojica. Stoga se bez dvoumljenja može generalizirati: DORH je jedna rigidna organizacija nacističkog ili staljinističkog tipa ( potpuno svejedno). Sve čime se bave je sprečavanje dokazivanja postojanja i djelovanja institucionalne zločinačke organizacije i njenih istaknutijih pojedinaca, dok se u isto vrijeme provodi neosnovano i nasilno pokoravanje građana. Time se održava privid funkcioniranja državne vlasti, premda je prije riječ o stvarnom funkcioniranju mafije.

DORH je institucija koja je srušila ustavni poredak u RH i trodiobu vlasti, jer s policijom i sudstvom je uspostavljena zločinačka suradnja s ciljem montiranja sudskih postupaka. Bilo da se nezakonito pomaže počiniocima kaznenih djela ili da se "dokazuje" nešto što nije počinjeno. Naravno, toliko se zagazilo u bezakonje i protivdržavni terorizam, da vlasti više ne mogu, sve i da hoće, priznati činjenice, jer bi to bio slom državnog ustroja Hrvatske. Zato se represija i teror nad građanima pojačava, čak i ekonomskim mjerama, kako se fokus javnosti ne bi usmjerio na korupciju i organizirani kriminal.

Sve ovo može uočiti i znati samo onaj tko je skupio dovoljno kvalitetnih i neoborivih dokaza i to iz više tuđih, a ne samo svojeg iskustva. Da bi se stvorila cjelovita i vjerna slika stanja u DORH-u, treba sintetizirati jako puno informacija iz različitih izvora, ali i uloženo vrijeme i trud se isplate. Otkrića do kojih se tako dođe su nevjerojatna. Moja iskustva i saznanja govore da su državnoodvjetnički, pravosudni i policijski kadar totalno izgubili busolu i zvijezdu tramuntanu- u prirodi ne postoje toliko bolesne i izopačene životinje. Tko god mi pokuša dokazati suprotno, ili je provokator ili je tajni agent manijaka i udbaša. A da će takvih budala biti- hoće. Zato, njima za zabavu dajem jedan konkretan podatak: DORH odbacuje kaznene prijave i onda kada počinitelj pisanim priznanjem potpiše počinjenje više kaznenih djela, nego mu se prijavom stavilo na teret!!!!

Tko je glasao

Ali kakve to ima veze s mojim

Ali kakve to ima veze s mojim prijedlogom. U više navrata sam izjavio da su postupci DORH-a selektivni i pristrani. I to detaljno dokumentirao i obrazložio.

Ovdje se radi o prijedlogu da se omogućavanjem nastavka kaznenog progona podnositelju kaznene prijave i u slučajevima kad je oštećen javni interes stvori mehanizam kontrole nad DORH-om.

O svojim kaznenim prijavama sam detaljno izvjetio, kao i o pokušajima da preuzmem progon nakon što je to DORH odbio. Ne razumijem otkud ovakva reakcija i negativna ocijena.

Tko je glasao

U načelu, prvo bi se trebalo

U načelu, prvo bi se trebalo probuditi, pa onda razmišljati o temi. Nije posao ili dužnost građana da kontrolirju DORH, već je dužnost DORH-a da služi građanima i štiti javni interes, poštujući zakone i Ustav RH. Javna tajna je da je DORH zločinačka organizacija, koja zloupotrebljava javne ovlasti i štiti organiziranu mafiju i tu građani ne bi smjeli imati dileme- DORH treba zgaziti, a ne popravljati.

Nije li vrlo znakovito da Milanović telefonskim pozivom smjenjuje Rohatinskog, a Bajić poput ličkog medvjeda uživa potporu mafije iz Vlade? Što to govori? Da su SDP i HDZ dvije strane istog novčića- ono što HDZ nije mogao ili smio (smijeniti Rohatinskog), to SDP radi bez problema, a ono što je HDZ držalo u sedlu puno duže nego su zaslužili ( Bajić), sada će pomoći SDP-u u obmani građana.

Tko je glasao

Nije smijenio Rohu nego mu je

Nije smijenio Rohu nego mu je istekao mandat, samo ga nije produžio. Inaće i Rohu i Bajića je postavio još Račan.

Tko je glasao

papar..

...ima jedan sitan problem: nemaju svi love da pokrenu postupak kad ih recimo DORH odbije...
i tu je problem;

npr. ja imam slučaj koji bih mogla tjerati do Strasbourga, ali to mi je too much love, kužiš, a znam da bih mogla dokazati istinu, dokazati da je presuda bazirana na lažnim dokumentima, da je de facto politička (zbog imena involviranih u priču, ono, CK SHK kadar, još uvijek živući plus naramak "istaknutih antifašista" (lažnih, jasno) svjedoka, itd...

ku'iš, tak da ovaj tvoj prijedlog, iako dobar, pa na koncu i logičan, jel, ne bi mogao uvijek biti implementiran u praksi, odnosno, nekakav siromašniji "whistleblower" sve da i ima totalno dokaze u prilog svojoj nekoj tužbi...ne bi imao šanse stići ni do žup.suda a kamoli nekakvog strasbourga..ili ne bi uopće ni pokrenuto postupak..

CC

Tko je glasao

Gdje ima love ima i novaca.

Čuj ako je netko prijavio kriminal recimo 100.000.000 kuna, a takvih slučajeva ima, a ima i dokaze, pa dobije rješenje o odbačaju, onda će on sa svojim odvjetnicima i drugim ljudima lako prokužiti ima li od tog tijesta kruha ili nema i lako će onda podijeliti rizik.

Kada bi se stvorio ovakav zakonski okvir brzo bi se pojavili odvjetnici koji bi sami ulazili u rizik i financirali postupak.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Čuli ste da je rečeno: Voli svoga bližnjega i mrzi svoga neprijatelja… od Zoran Oštrić komentara 3
 2. Saborsko istražno povjerenstvo, kako ga osnovati i onemogućiti mu rad od Feniks komentara 0
 3. preživljavanje u civilizacijskom sistemu od aluzija komentara 0
 4. reKapitulacija državnih političkih činjenica od aluzija komentara 0
 5. BUDUĆE DRUŠTVO I GLOBALNA DRŽAVA od petarbosni4 komentara 0
 6. državni politički rashod od aluzija komentara 0
 7. pobačaj i lopovi tuđe pameti od aluzija komentara 0
 8. čovjek kako živi svoj opstanak od aluzija komentara 0
 9. znanje pojedinca od aluzija komentara 0
 10. Dan neovisnosti od smogismogi komentara 1
 11. Pred izbore u Austriji: “mali Kenedy” postaje kancelar? od Zoran Oštrić komentara 0
 12. NEW SOCIETY AND GLOBAL STATE od petarbosni4 komentara 0
 13. ministri sumnjive vrijednosti od aluzija komentara 0
 14. Istru i Rijeku je oslobodila i matici zemlji priključila KC od Feniks komentara 82
 15. Pred referendum o otcjepljenju Katalonije od Zoran Oštrić komentara 28
 16. Fašistička obilježja od Skviki komentara 0
 17. živjeti od otpada i smeća od aluzija komentara 0
 18. Pred parlamentarne izbore u Njemačkoj (1): ankete i socijalna psihologija od Zoran Oštrić komentara 0
 19. Javno trganje originalnog znaka,mrtvom HOS-ovom ratniku,nije odavanje počasti nego izdajnička zlouporaba i zločiniziranje Hrvata od ppetra komentara 0
 20. demoKracija ministara od aluzija komentara 0
 21. I bez SAD, svijet nastavlja akcije zaštite klime od Zoran Oštrić komentara 0
 22. Predsjednik vlade RH, A. Plenković, odrađuje protiv SAD-a i predsjednika D.Trumpa, protiv KGK i protiv RH od ppetra komentara 2
 23. historijska top lista uspješnih opsjena/ra od indian komentara 98
 24. čovjek proizvodi uzrok i posljedice od aluzija komentara 0
 25. čovjek ima alat... alat ima čovjeka od aluzija komentara 0

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 0
 • Gostiju: 32

Novi korisnici

 • mikepear
 • psyPEbl
 • mmarijan
 • Crvena
 • gived