Tagovi

"Rodilište-ključ života, a ne ključ u bravu" ili "Borba protiv Ličkog medvjeda"

Jučer 16.05.2010 godine u Makarskoj je održan miran prosvjed pod nazivom "Rodilište-ključ živote, a ne ključ u bravu".
Okupilo se oko 400 stanovnika Makarske i Makarskog primorja.
Više govornika se obratilo prisutnima izlažući razloge za opstanak Makraskog rodilišta u sklopu Doma zdravlja. Kako večinom u svojim dnevnicima navedem i ponešto osobno tako ću i sada ovdje neke stvari navesti.
I sam sam rođen u Makarskoj u još starijem rodištu.
Moja žena je porodila jedno dijete u Splitu 1992 godine, a drugo u Makarskoj 1994 godine.
To ja zovem iz milja "Ratna djeca". Moram se malo našaliti pa napisati da nisam baš bio odgovoran čovjek kad sam u to vrijeme "radio" djecu.
Nego ne bih baš o tome, nego o onome što mi je ispričala moja žena i što sam doživio ja osobno. Kod rađanja prvog djeteta bio sam na čuki. Kad su počeli trudovi žena je zvala svog oca da dođe po nju (udaljenost do kuće je bila 15 km). Došao je po nju, doveo je do Makarske, iz Makarske je upućena u Split ( 65 km. ) jer je ginekolog mislio da bi moglo biti komplikacija pri porodu. Dolaskom u Splitsko rodilište žena je smještena gdje je i rodila. Po rođenju djeteta smještena je na hodnik na propuhu čekajući dva dana da neka rodilja dobije otpusno pismo iz bolnice. Posjeta je bila zabranjena. Nisam mogao vidjeti svoje dijete nego tek po izlasku iz bolnice.
O razikama rađanja djece u malim i velikim bolnicama ću pisati u komentarima.
Kod rađanja drugog djeteta ženi je pukla plodna voda i odmah je dobila trudove. Prenešena je do auta i odmah odvezena u Makarsku (15 km). Već pri vožnji djete je počelo izlaviti vani. Vozio sam kao lud.
Doktore Milinoviću uz rizičnu vožnju, plač žene, suze i znoj doveo sam ženu pred stacionar. Rodila je za pola sata. A moglo se završiti puno gore da sam trebao voziti do Splita, a što bih morao da nije bilo rodilišta u Makarskoj. To je bila sasvim normalna trudnoća.
da sam trebao voziti do Splita, a što bih morao da nije bilo rodilišta u Makarskoj.
Doktore Milinoviću znate li da je do dolazka u Makarski dom zdravlja već rođeno više djece u automobilima tako da ne znaju ni gdje su rođena. Mjesto rođenja u Biokovskoj zapizdini među zmijama.
Doktore Milinoviću jesu li to ti "geni kameni" za čim žudite?
Doktore Milinoviću, znate li da je Makarska drugi grad u županiji po broju stanovnika kojemu gravitira stanovništvo od Gradca do Brela uz more (cca 100 km obale)? Također i otok Brač. A napominjem vam da je tu i Biokovsko zaleđe i večim djelom Hercegovina.
Doktore Milinoviću znate li koliko je prognanih i izbjeglih za vrijeme rata ovdje dobilo djecu?
Doktore Milinoviću znate li koliko je ovdje rođeno djece iz Bosne i Hercegovine?
Doktore Milinoviću ti ljudi su ovdje imali prijavljeno prebivalište (a živjeli stalno u BiH), a žene su dolazile rađati ovdje ako nisu mogle u Splitu.

Doktore Milinoviću Makarska je udaljena od Splita 65 km. Od drugih mjesta koji gravitiraju Makarkoj udaljenost je i stotinjak kilometara po najgorim cestama.
Brzom vožnjom do Splita se u normalnim uvjetima stiže za sat vremena.
E sad dr. Milinoviću u vrijeme ljetnih gužvi ako ste sretni vožnja na relaciji Makarska- Split traje od dva do tri pa i više sati. U par navrata sam vozio i pet sati do Splita i natrag.
Doktore Milinoviću znate li koliko ljeti ovdje ima gostiju?
Da znate ovo Vam nikad na pamet nebi palo jer ovo može napraviti samo netko tko pameti nema.
Za broj gostiju na Makarskom primorju pitajte "uvaženog" vašeg kolegu ministra Bajsa. Ja Vam neću navoditi broj gostiju. Možda Vam kaže ako bude znao što ne vjerujem jer bi Vas upozorio na ono što radite ili Vam je dužan što je i on postao otac. ( o tome možda u komentarima)
Doktore Milinoviću znate li da je Dom zdravlja građen samodoprinosom.
Nije ga gradio nitko drugi do ovih stanovnika ovdje.
Doktore Milinoviću znate li da u zadnjih trideset godina nije bilo ni jednog jedinog poroda sa smrtnim ishodom u Makarskoj?
Doktore Milinoviću hoćete li odgovarat ako se sada zbog udaljenosti rodilišta stvari zakompliciraju pri porodu?
Osobno znam kako bi meni odgovarali!!!
Znate li doktore Milinoviću da je narod u izbjeglištvu (El Shat) za vrijeme drugog svjetskog rata sa ovih prostora imao svoju bolnicu u kojoj su se rađala djeca. E sad djedovima rođenima u El Shatu oduzmite njihovo rodilište pa kasnije i Dom zdravlja.
Znate li da Makarski dom zdravlja ima skoro pa sve uvjete da postane "B" Bolnica što će i morati biti radi Europske unije? Ili imate informacije da ćemo u EU ući tko zna kad?
Doktore Milinoviću kanite se ovih prostora i vaših sumanutih reformi koje će dignuti ljude na noge.
Sinj, Imotski i Makarska su znali kako braniti Hrvatsku u Domovinskom ratu pa će znati braniti svoje i sada.
Doktore Milinoviću zašto niste imali snage primiti delegacije grada Makarske cijelo ovo vrijeme. Dolazili su Vama da nađete neko riješenje. Za njih nije bilo vrimena a za bildanje i pokazivanje mišića ga ima. Da, zaista ginekolog po struci mora biti nabildan, jak. Žene to dobro znaju.
Nego zašto sada dr. Milinoviću kad dolazi do prosvjeda primate predstavnike gradova u kojima zatvarate rodilišta?
Prpa možda?
Ako ne vjerujete ovome u komentarima ću Vam sve argumentirati.
P.S. Svim budučim majkama predlažem da se direktno voze za Gospić jer će autocestom brže doći do Gospića nego do Splita. A možda budu te sreće da ih porodu baš glavom i bradom naš doktor Milinović.
P.S.2. Sutra slijede i drugi upisi i fotografije.
P.S.3. Ovo je odgovor i Čika Velji zašto je dobio minus na svoj dnevnik

Dodatak: Citirani govor od Ane Dragičević (novinarke) kojeg je pročitala na prosvjedu. (za sada mirnom)
"Poštovani sugrađani,

Hvala Bogu da je prekinuta građanska šutnja, da nas se u samo nekoliko dana preko Facebooka okupilo 4000! Da su kojim slučajem građani ranije s ovoliko snagom progovorili uvjerena sam da bi noćas zaplakala beba u našem rodilištu. Govori se o krizi i opremi rodilišta! Znamo mi što je kriza, znamo da je teško puno toga financirati, pogotovo skupo zdravstvo. Ali običan čovjek je najmanje za to kriv, a jako ispašta. Znamo da su problemi s gubicima Doma zdravlja stari, od rata pa i prije samostalne Hrvatske. Zdravstvena zaštita nije rentabilna. Koliko se s time muči jedna Amerika, svjetska sila. Mi ne želimo ići putem Amerike, da nam siromašni umiru na ulicama i ispod mostova. Vjerujem da i oni koji o tome odlučuju žele isto. Mi smo birali političare da probleme rješavaju, a ne da se prepucavaju. Zato tražimo od odgovornih da nađu načina da makarski dom zdravlja preraste u malu bolnicu. Treba kao regiji i kao najvećoj turističkoj rivijeri.

U Makarskoj danas imamo više specijalista nego smo ih nekada imali. Imamo i jedan dio kirurgije, interniste, pedijatre, okuliste, dermatologe. Kaže struka da ne treba još puno da se dobije bolnica. A onda se stvaraju mogućnosti i za rodilište. Neka nadležni to za nas obave! A ne da ministar ne želi razgovarati s političkim predstavnicima grada o rodilištu.

Trebamo također ovako zajednički zahtijevati da se više nikada ne ponovi poniženje zaposlenih od poslodavaca kakvo su ovih dana doživjeli ginekolog u rodilištu i babice, da od novinara saznaju da su ostali bez radnog mjesta, jer je dekretom iz Zagreba preko noći zaključano rodilište. Prema svakom čovjeku mora se ponašati s osjećajem poštovanja i krajnje socijalno osjetljivo. Prisjetimo se riječi našeg velikog intelektualca Vlade Gotovca: Tražimo da se osigura prava, ljudska, pravedna i slobodna zajednica – za sve i svugdje; zajednica koja raznolikost ne samo podnosi, nego joj se i raduje"

Gospodine Milinoviću zdravi i veseli bili!!!

Sa poštovanjem čitateljima pollitike.com

Grd & lin

Komentari

pollitika je mjesto gdje se

pollitika je mjesto gdje se raspravlja o politici
odluke koje donosi ministar milinović spadaju u politikantstvo
pa od tuda i zabuna

činjenice same po sebi ne govore
velikoj većini diskutanata potrebna je pomoć
stručnjaka, eksperata
do neke granice mogu pomoći lokalni znalci
ali oni su nužno locirani lokalno

stručnjaci, eksperti na žalost ne uživaju povjerenje
jer ih se godinama upotrebljava kao sredstvo da se prikriju neobične političke ili politikantske odluke
dakle,

odluku o spajanju bolnica i ukidanju rodilišta u makarskoj, imotskome i sinju
donio je milinović
jer je htio pokazati da nešto radi, a ne zna što bi bolje ponudio
- jer ne zna ili ne smije ili ne želi javno reći kakvu reformu misli provoditi

srećom, tu se našao mirando mrsić, pa nam je objasnio kako to vidi sdp
bit reforme zdravstva je, čak i u interpretaciji miranda mrsića, dakle ministra zdravstva u sjeni
a kao čovjeka i smirenog i razumnog
u štednji

dakle, i milinović i mrsić slažu se da
1. ne možemo na zdravstvo trošiti više nego imamo
zvuči vrlo jednostavno, ali za ovaj konsenzus trebalo nam je 20 godina

dakle, s 8% BND treba namiriti potrebe
i tu je nužno jako puno rasprave, argumenata i javnosti
jer na temelju stručnih interpretacija činjenica treba donijeti odluke
političke odluke

problem rodilišta u sinju, imotskome i makarskoj postoji
i vrlo je ozbiljan
to su rodilišta u kojima je sve super dok je porod prirodno normalan
kao većina prirodnih poroda
ali u tom rodilištu nije moguće, sa zadovoljavajućim uspjehom, operativno riješiti porod koji je, isto prirodno, krenuo naopako
(a baš to aktivno, kiruško, neprirodno je ono što smanjuje smrtnost majki i novorođenčadi, a danas se smatra, i to je dobro da se pri porodu ne bi smjelo nastradati, pa je teško vjerovati da bi čak i najveći ljubitelji prorodnog porođaja bili spremni proihvatiti onu razinu opasnosti za majku i dijete koju ta prirodnost, dakle porođaj bez mogućnosti intervencije, carskog reza, anestezije ... donosi )
i zato je procjena da ta rodilišta ne mogu nastaviti raditi ovako kao što sada rade, realno utemeljena na stručnim argumentima
politikantska je primjena te procjene, vrijeme odluke, obrazloženje, izostanak rasprave sa lokalnom zajednicom,
dogovora s lokalnim političkim predstavnicima, s lokalnim porodničarima, sa splitskim porodničarima
i jasna prezentacija alternativnog rješenja, i preuzimanje odgovornosti za rješenje

dignuti razinu rodilišta, nije lako, jer za uspješno i pravovremeno rješavanje komplikacija
treba trajno osigurati ne samo zgradu i opremu nego i posadu rodilišta
i to 24 sata dnevno, 7 dana tjedno, 365 dana godišnje,
a to onda nije jedan ginekolog i babica, koji dolaze po pozivu
nego najmanje 4 , da bi se moglo organizirati dežurstvo
ukratko...
problem nije lako rješiv
ako se pokuša riješiti trijažom, kako bi se onih 20-30% trudnica kod kojih se sumnja na mogući rizik komplikacija
poslalo par dana prije termina poroda u bolnicu u splitu
ni to nije ni jednostavno (solidan broj trudnica rodi prije teoretskog termina), ni jeftino, niti takvu politiku trudnice i obitelji spremno prihvaćaju

problem je jasno, moguće riješiti,
ali treba jasna suradnja i jasna podjela odgovornosti
lokalna zajednica i njeni predstavnici
moraju znati što traže, moraju biti upoznati nosi li rađanje u makarskoj, sinju, imotskome, rizik
koliki je rizik, kakve prirode
što se može učiniti da se taj rizik smanji,
koliko to košta, koliko bi dio lokalna zajednica mogla/trebala snositi
sve varijante, treba skicirati
i ponuditi na raspravu, a onda treba odlučiti
i iza odluke stati

luka

Tko je glasao

Struka se nije okrenula

Struka se nije okrenula protiv kriminala, nego ga je konsenzusno zaštitila
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/68803/Milinovic-je-ovaj-puta-manj...

Tko je glasao

Što vrijedi što su

Što vrijedi što su posječene sve bukve po gradu, kada su na Markovom trgu sve sami bukvani.

Zato ih treba mijenjati jer narod kaže; i od najgore kurve postoji bolja.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

E ova od Nika Titanika je

E ova od Nika Titanika je super.
Odvalija sam se od smija. heheehheheheh
obavezno pogledati.
http://www.facebook.com/photo.php?pid=3912348&id=125954942228

Tko je glasao
Tko je glasao

OBAVIJST: Danas popodne u

OBAVIJST: Danas popodne u emisiji Hrvatska u živo biti će poseban prilog o rodilištima. Među gostima biti će i Ginekolog u penziji Makarskog doma zdravlja, dr. Škico, Zatim inga Rašić.
Uhvatite vremena za to pogledati.
Danas u podne je završena i izvanredna sjednica gradskog vijeća čiji ću zaključak kasnije staviti ovdje. Prvi put se oporba i vlast složila o ovakvom krupnom pitanju kao što je rodilište.

pozdrav,
grd & lin

Tko je glasao

Evo prije svih medija

Evo prije svih medija donosim podatke sa izvanredne sjednice Gradsko vijeća Grada Makarske:
Da nebi drugi rekli da pestam bez veze.

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Makarska ………… 18.05.2010.

Tema : Zatvaranje rodilišta u Makarskoj

Očito je da se argumenti pomoću kojih smo pokušali ukazati na probleme, još od 2006. godine, ozbiljno nisu shvaćali.
Rekli bi, da se možda i olako prelazilo preko ukazivanih činjenica i samo lagodno sa smiješkom odmahivalo rukom. Po sistemu : " Dobro je. Lako ćemo mi to riješiti ."
Međutim , objava Rješenja o zatvaranju rodilišta u Makarskoj, iniciralo je od strane vijećnika SDP-a i HNS-a sazivanje ove izvanredne sjednice Gradskog vijeća.
Nakon samo nekoliko mjeseci od tematske sjednice Gradskog vijeća ( 5. sjednica održana 03.11.2009.), na kojoj smo jednoglasno usvojili zaključke, na dnevnom redu je ponovno tema zdravstvena zaštita građana Makarske.
Da budemo još precizniji, Rodilište u sklopu ispostave Doma zdravlja u Makarskoj.
Kada govorimo o rodilištu, kao samo jednog od segmenata zdravstvene zaštite u Makarskoj, čije su usluge do prije nekoliko dana mogle koristiti makaranke i sve one žene koje gravitiraju Makarskoj, ne možemo i ne smijemo zanemariti ni ostale sadržaje zdravstvene zaštite u samom Domu zdravlja.
Mislim da je zbog javnosti potrebno iznijeti neke nepobitne činjenice , koje su dovele do otuđenja u upravljanju i razvoju Doma zdravlja u Makarskoj.
To je potrebno i zbog onih koji žele izvrtati činjenice , sa sebe odbacivati odgovornost i tu odgovornost prebacivati na druge.
Točno je da je Sabor RH 2003. godine usvojio izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti po kojima je omogućeno spajanje domova zdravlja u jednu ustanovu.
Da li je neki Zakon ili njegove izmjene i dopune , dobar ili loš , pokazuje određeni protek vremena i sama primjena istog.
Međutim, Županja Splitsko-dalmatinska , kojoj se tim zakonom dala mogućnost osnivanja jedinstvene ustanove Dom zdravlja SD Županje, " preko noći " je ovom gradu jednostavno otuđila i uzela dotadašnji Dom zdravlja.
Ne samo Makarskoj, nego i svim drugim gradovima i općinama na području Splitsko-dalmatinske županije.
Prema tumačenjima Ministarstva, to je napravilo tijelo Županije koje po zakonu nije nadležno ( Poglavarstvo SDŽ).

TKO JE ZATO ODGOVORAN I KRIV ?

Župan ? Županijsko poglavarstvo ? Predstavnici osnivača tadašnjih Domova zdravlja ? Predsjednik i članovi Upravnih vijeća tadašnjih DZ ?
Smatram da trenutno, to nije primarno pitanje !
Iako su i vijećnici Skupštine SDŽ , na nepravilnosti još onda upozoravali, nitko od nadležnih državnih institucija nije reagirao.
Neka se Državno odvjetništvo i USKOK pozabave pitanjem integracije Domova zdravlja.

TKO JE ODGOVORAN ZA ZATVARANJE RODILIŠTA U MAKARSKOJ ?

Bivši ravnatelj Doma zdravlja Županije splitsko-dalmatinske ? Upravno vijeće DZ SDŽ ?
Zbog čega se bivši ravnatelj oglušio o nalaz stručnog nadzora Ministarstva još od prije tri godine po pitanju rodilišta , i ništa nije napravio po pitanju otklanjanju utvrđenih nedostataka?
Smatramo da ni ta pitanja , trenutno nisu primarna ?
Neka se državne institucije pozabave i pitanjem upravljanja i gospodarenja Domom zdravlja SDŽ u proteklom periodu, i neka izvijeste javnost.
Trenutno bi jedina primarna pitanja trebala biti :

- Kako u cijelosti zadržati stečeni nivo usluga zdravstvene zaštite , pa prema tome i rodilište ?
- Što sve napraviti da se sadašnja Ispostava Doma zdravlja Makarska izdvoji iz DZ SDŽ, i vrati pod ingerenciju Grada ?

Ta pitanja trenutno ne muče samo nas u Makarskoj , već i građane Sinja, Imotskog i Supetra .

Za dobiti odgovore na ta pitanja, smatramo da se moramo izdići iznad bilo kakvih stranačkih interesa !

Ako trezveno i nadstranački sagledamo činjenice , očito je da niti samostalno HDZ , niti SDP, niti samostalno bilo koja politička stranka koja participira u radu ovog GV-a ne može dati odgovore i riješiti nastali problem.

Smatramo da nikakvo politikanstvo ne smije biti prepreka rješavanju nastalog zajedničkog problema .

Spremni smo bezrezervno , a što smo u proteklom periodu i dokazali , bez "fige u džepu" , pomoći vladajućima u rješavanju problema.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dakako ovako se trebaju riješavati problemi

Pozdrav,
Grd & lin

Tko je glasao

Donosim i zaključak sa

Donosim i zaključak sa sjednice Gradskog vijeća Grada Makarske održanoj 18.05. 2010 godine:

Zaključak o statusu rodilišta u Makarskoj

1. Gradsko vijeće Grada Makarske, zajedno sa ogromnom večinom građana Makarske, izražava ogorčenost i nezadovoljstvo donošenjem Odluke Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kojom se Makarskoj zabranjuje rad rodilišta.

2.Takvu odluku ne možemo i nećemo prihvatiti, a od Ministarstva zahtijevamo i očekujemo da odmah omoguči nastavak rada rodilišta u Makarskoj.

3.Sukladno zakonskim obvezama tražimo financijsku potporu Splitsko-dalmatinske županije za rad Makarskog rodilišta, kao i svih drugih oblika zdravstvene zaštite koju su do danas ostvarili građani Makarske kao već odavno stečena prava.
Naglašavamo Županijsku obvezu u organizaciji i financiranju zdravstvene zaštite, što građani Makarske sa pravom očekuju i kao građani ove Županije i kao porezni obveznici koji finaciraju županijski i državni proračun.

4.Još jednom zahtijevamo idvajanje ispostave Doma zdravlja Makarska iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i formiranje samostalne ustanove DOM ZDRAVLJA MAKARSKA.

5.Sve političke stranke koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća Makarske, solidarne su međusobno i zajedno s građanima Makarske u zahtjevu da se očuva ne samo Makarsko rodilište nego i sav dosadašnji opseg zdravstvene zaštite koji funkcionira u Makarskoj.
Ovo pitanje za sve nas ima nadstranački značaj i svima nama predstavlja zajednički interes zbog kojeg smo spremni odbaciti stranačka nadmetanja i prihvatiti zajedničku odgovornost za ostvarenje našeg cilja.

Predsjednik Gradskog vijeća
dr. sc. damir Mendeš, dr. med.

Pozdrav,
grd & lin

Tko je glasao

Kao prvo ministar Milinović

Kao prvo ministar Milinović nije gospodin,on je političar...
Sva njegova (ne)djela (zakon o pušenju,zamrzavanje embrija,ukidanje rodilišta...)rezultat je više politike,jer ne vjerujem da bi ih se neki idiot sam mogao sjetiti.
Zakonom o pušenju uništili su stotine ugostiteljskih objekata,samo da bi u očima Europe bolje izgledali,jer ako je pušenje opasno i štetno, zabranite cigarete.
Zakon o zamrzavanju embrija neću niti komentirati,ali volio bih da se taj čovjek nađe u koži onih koji umjetnom oplodnjom pokušavaju dobiti djete.On već ima djecu,ali ministar turizma ,(koji nije turistički radnik i koji nikad nije ljetovao u hotelu.?. ) je dobio djete umjetnom oplodnjom,a ipak glasao za taj zakon,opet politika i čuvanje stolica...
I na kraju ministar zdravstva zatvara rodilišta,u Sinju,Imotskom,u Makarskoj,te na Braču.Stvarno ,sad će rodiljama biti puno bliže,bit će puno sigurnije kad budu do bolnice sa trudovima jurili i po 70-tak kilometara...Evo sam maloprije pročitao da je jedna beba već umrla na putu iz Makarske??? Ma bravo ministre Milinoviću.
Sa svim ovim djelima ministar radi protiv svih ljudi ,žena,djece,budućnosti...A radi za koga??????
Građani,izađite na prosvjede, ne dozvolite da vam ti likovi zatvaraju rodilišta,da vam djecu i žene dovode u opasnost.Oni ta rodilišta nisu ni otvorili,vi ste ih financirali raznim samodoprinosima i odricanjima,a neka zatvore sve ono šta su sagradili svojim novcem i neka to ograde žicom....Neće im trebat puno žice....
Zašto zatvaraju rodilišta ? Za novac,da bi uštedjeli..(Dovoljno je da uzmete onima koji su pokrali i mogli bi još deset rodilišta otvoriti)
Još nešto, koliko košta jedan život?Čini se za naše političare je bezvrijedan.

I molim vas nemojte ga zvati LIČKI MEDVJED, jer i medvjede je sram.....
Živila dica,jer oni su naša budućnost.......
Viva la revolution!!!!
Fumar Matar

Tko je glasao

"I molim vas nemojte ga

"I molim vas nemojte ga zvati LIČKI MEDVJED, jer i medvjede je sram....."

Slažem se, a kako ga se nemože zvati ni bukvom ostaje jedino zaključak, da je ministrant zdravstva rezultat veze imeđu ličkog medvjeda i bukve.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Kukljica u njegovom kraju

Kukljica u njegovom kraju ima više rađanja medvejdića nego djece.

Iz ljubavi prema životinjama predlažem Milinoviću otvaranje jednog rodilišta za mečke u specijalnom rezervatu šumske vegetacije - Štirovača na Velebitu. Osobno bih da prilog za to kao što sam davao i za udomište medvjeda u Kuterevu. Često on tuče mandibulama po janjčićima u neposrednoj blizini mjesta Krasno.

pozdrav,

grdi

Tko je glasao

@grdilin ma čisto sumnjam

@grdilin ma čisto sumnjam da bi mečke prihvatile bilo što od takvog mandova kao što je Milinović.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Dežulović je složio

Dežulović je složio sjajan tekst o kraju još jednog patriotskog mita koji završava zatvaranjem rodilišta. Možda manji od onog o Alci, ali ne nevažan, o nestanku sinova imotske krajine: "Uspon i pad slavne utvrde hrvatstva: Imotska balada"

Tko je glasao

"Dežulović je složio

"Dežulović je složio sjajan tekst"...
hmmm, dragi ivanB, ne znam s kojeg aspekta smatraš taj tekst "sjajnim", osim ako imoćane gledaš kao krdo zaluđenih i retardiranih morona. svi ti tipovi koje spominješ, posebno prdoljak, a za njim ivkošić, milas, žužul, domljan, etc. nisu ti baš neke omiljene gubice u nas. ti tipovi NE ŽIVE u imotskom niti su u bilo kojem pogledu dio imotskog, osim porijeklom! sve što su napravili za imotski je to da su ga doveli na loš glas.
što se tiče "utvrde hrvatstva",e pa mogu ti samo kazati da imotski rat nije praktično ni dotakao a imoćani su ginuli i u vukovaru, i oko dubrovnika, i tamo i amo. a zašto? e pa zato što su retardirani moroni! koji im je bio interes? da danas u trimotu (bivšoj pionirci) sjedi nekakav adz kreten i uzima od države desetak iljada kuna kao stečajni upravitelj doveden iz bosne kao "kadar"? da lokalne adz kretenčine uzimaju po dvi iljade kuna za sjednice nadzornog odbora te iste pionirke koje nisu ni održane? i to sve u duhu štednji koje jaca i njezin ugojeni šuki propovjeda?
pusti dežulovića, on lijepo piše, ali stanje je malo drugačije. imotski je sjeban u svakom pogledu i u jugi, ali i u demokratskoj neodvisnoj, etc. ali, opet ponavljam, valjda jer smo moroni...
profesor

Tko je glasao

o pravu si profesore, jer

o pravu si profesore, jer svaka generalizacija je nepravedna prema onima koji su razliciti, a takvih u imotskom nije malo!
dezulovic se svakako mogao sjetiti fra cire ujevica, stipe suvara ili bar toga da je otac spomenutog miomira zuzula bio istaknuti imotski ljevicar u belgijskom pokretu otpora.

Tko je glasao

I profi i tebi edi plus

I profi i tebi edi plus (ćim uzmognem). A Dežuloviću veliki minus.

grdi

Tko je glasao

eto grdi, djaba ti bila sva

eto grdi, djaba ti bila sva ta galama!
citam kako je danas milinovic na sastanku u splitu rekao kako ce hzzo u ta (trenutno) zatvorena rodilista uloziti nova sredstva i kao takve ih ponovo otvoriti!
prepostavljam, pred sinjsku alku!:))
dragi prijatelju, zar ti nisam rekao da je ipak samo kreten u pitanju!
"ja blento reko, pa poreko" !:))

Tko je glasao

edi 3, a i ostali znam da je

edi 3, a i ostali znam da je danas gradonačelnik Makarske dr. Marko Ožić Bebek napokon bio na razgovoru kod Milinovića. Velim napokon jer ga do sada Milinović nije želio primiti. Na početku sastanka Milinović je i dalje zastupao tezu o zatvaranju rodilišta. Kasnije nakon nešto vremena dogovorili su se da Milinović izađe u javnost sa dopuštenjem ulaganja u ta rodilišta.
Kao što znaš to je prića za malu djecu. Pametnome dosta. Još jedan spin HDZ-ovih političara.
Ali ima jedna druga stvar koju želim napisati. U igri je bilo još nešto sasma drugo što Sanaderovim odlaskom nije riješeno nego tek polovično.
Edi, u igri je bila ideja o otvaranju bolnice i rodilišta u Metkoviću i u tome su prste imali Sanader i barba Luka. Odlaskom Sanadera igra se za jedno vrijeme izjalovila. Pogotovo stoga jer je barba Luka u Kosoričinoj nemilosti. Dobivam informacije po malo i slažem mozaik njihovih mučki.

grdi

Tko je glasao

Superhik i Grdilin, dođite

Superhik i Grdilin,

dođite na ljetovanje u Pulu i dobijte temperaturu. Vrlo je moguće da ćete doma otići u "kasunu".

osim gluposti oko bolnice, pročitajte na linku i ovo pod IZDVOJENO
http://www.ipress.hr/istra/jerin-komentira-cijene-hrane-u-bolnici-namaz-...

Tko je glasao

Fućkaš novinski članak,

Fućkaš novinski članak, koji nije do kraja odrađen. Pročitali smo tko, što, gdje, kako, no ne i ZAŠTO?! zašto bi netko baš toj firmi dao posao, tko je to u rodbinskoj svezi s kim i gdje lova odlazi? itd. itd. ovi novinari danas nemaju pojma kako se treba istraživati za neki članak. ili su možda upiknuli o čemu se radi, pa su tu stali s člankom. tako u rijeci, novinari novog lista pišu izvješća sa sjednica općinskih vijeća o prezentacijama starih iskopina, što spada u turističku atrakciju, a o stvarnoj problematici stanovništva riječkog kraja, ni zuc. što ćeš, sprega korumpiranog lokalnog novinarstva i korumpirane lokalne vlasti jača je od svega! zapravo, problem ove države čak i nije korupcija u politici, već korupcija u novinarstvu!

My Soul

Tko je glasao

sve se zna. pitaj grdilina.

sve se zna. pitaj grdilina. poslah im malo materijala - ništa!

priključujem se tvojem mišljenju.

novinarstvo u RH - u ništa!

demokracija - što je to?

manipulacija - totalna. i to se zove politika u RH. da li to mora nužno biti tako?

Tko je glasao

Stanovnici tog prekrasnog

Stanovnici tog prekrasnog dijela Lijepe naše imaju potpuno pravo tražiti vrhunske standarde zdravstvene zaštite, a sljedom toga i izgradnju adekvatne bolnice.
Mještani se također trebaju uključiti u samu realizaciju takvog projekta.
Kako?
Poštivanjem svih zaknskih propisa koji će rezultirati punjenjem blagajne lokalne uprave i samouprave.
Otkloniti pošast "robinzonskog turizma", kakav tip turizma više donosi štete nego koristi tom preljepom podneblju(puno smeća, a malo zarade).
Da su svi oni"Robinzon turisti" platili boravišnu pristojbu, bilo bi sredstava, ne samo za rodilište, nego i za KBC.

Tko je glasao

Blade 777 Makarska bolnica

Blade 777 Makarska bolnica je izgrađena samodoprinosom građana. Nitko je drugi nije sagradio. Sve specijalizacije je platio grad Makarska.
Makarska rivijera uplačuje puno više sredstava za zdravstvo nego što joj se to vraća. Pa to je ljeti krcato ljudima kojima treba sigurnost i u zdravstvenoj zaštiti. I to ona najveća.
pozdrav,
Grd & lin
Hvala na podrški

Tko je glasao

mislim da manje izađe

mislim da manje izađe izgraditi bolnicu nego u jednoj godini financirati njeno postojanje (sve troškove od održavanja preko režija do osoblja).
što misliš da li bi makarani (kao i sinjani) pristali "samodoprinosom" (npr kroz prirez što je itekako moguće) financirati održavanje rodilišta kada to već neće podržati ministarstvo zdravstva?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Makarani su spremni i na to

Makarani su spremni i na to Griotta.
Prirez se može razrezati i to nije puno novca po glavi stanovnika. Prvo referendum, a zatim prirez.
A imaju još druge solucije o kojima večeras ne smijem pisati prije sutrašnje sjednice grada Makarske. Podatke već imam ali na ćemu bi novinari zarađivali.
Inaće hvala na konkretnom pitanju, a na neke stvari sam već odgovorio u komentarima.

grdi

Tko je glasao

očito ipak nema

očito ipak nema potrebe.
izgleda da je milinović odlučio da neće ni piškit ni kakit.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

I Dostojevski bi se odrekao

I Dostojevski bi se odrekao takvog idiota.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

jesi li ti uopće čitao tu

jesi li ti uopće čitao tu knjigu?

Tko je glasao

@3103 kako misliš jesam li

@3103 kako misliš jesam li čitao tu knjigu, zar to nije slikovnica za razgledanje.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Griota već sam ediju gore

Griota već sam ediju gore napisao da je to spin. Pročitaj sve komentare.
A evo i ovo što treba uzeti sa dozom opreza:
Pročitajte:
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/68646/Beba-umrla-na-putu-iz-Makar...

Tko je glasao

jedino što treba uzeti s

jedino što treba uzeti s dozom opreza je milinović sam i njegov pojam "strategije".
svaki zakon, prijedlog, inicijativa koju taj tip iznese završi na suprotnom. nevjerojatno.
što se tiče smrti, politički savršen trenutak za takvu tragediju, ali mislim da je to nešto što se događa i u bolnicama i definitivno ne znači da je to zbog ukidanja bolnice (možda bi trebalo od nekud povući podatke koliko inače takvih smrt bude, i bez obzira na bolnicu).

što se prometne gužve tiče, ja godinama baš ljeti idem u makarsku, u spici sezone i nikad se nisam toliko dugo vozila. s druge strane, i u zg gdje se udaljenost mjeri u kilometrima itekako se svakodnevno može toliko zapeti u prometu da bi doslovno moglo brže ići pješice.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Griotta o tragediji znam

Griotta o tragediji znam što se dogodilo i nije istina ono što je izašlo u medijima. Mediji manipuliraju. Iz pijeteta prema prijatelju neću pisati o tome.
Inaće za tvoju informaciju i ne samo za tvoju, u Makarskoj u zadnijh trideset godina nije se dogodio ni jedan slučaj rađanja sa smrtnim ishodom. Iz Makarske se u slučaju kompikacija trudnica odmah šalje za Split. Odnos brojeva je ovaj: 95 % trudnica se porodi u Makarskoj, a 5 % trudnica se porađa u Splitu radi možebitnih komplikacija.
Što se tiće putovanja na relaciji Makarska - Split za vrijeme ljeta ja sam ti tu svjedok nad svjedocima jer sam više od desetljeća radio u Splitu, a živio u Makarskoj te svaki dan putovao osobnim automobilom.
Griotta vjeruj mi da je to liti katastrofa. Od Krila Jesenica do Omiša se možeš voziti po sat i pol vremena.
I to ti je svakodnevna gužva ljeti na toj dionici.
Inaće taj dio Jadranske magistrale ti je najfrekventniji dio u Hrvatskoj (Mjereno po broju protoka vozila kroz određeno vrijeme). Samim tim je proglašena jednom od najopasnijih cesta pogotovo jer konstantno prolazi kroz naselja. U komentarima kod Profesora sam pisao koje sam sve alternativne pravce koristio da dođem do kuće.
Ako ne vjeruješ meni pitaj profu. U ostalom zašto bih lagao ili nešto prenaglašavao. Pišem istinu i samo istinu.
Pozdrav,
grdi

Tko je glasao

Sve specijalizacije je

Sve specijalizacije je platio grad Makarska.
Makarska rivijera uplačuje puno više sredstava za zdravstvo nego što joj se to vraća. Pa to je ljeti krcato ljudima kojima treba sigurnost i u zdravstvenoj zaštiti. I to ona najveća.

Trebate početi uklanjati sabotere napretka u vlastitim redovima.
Sve one "uglednike", koji iza "majčinih skuta" sive ekonomije ugošćuju furešte i kojekakve "Robinzone", a da ne naplate boravišnu pristojbu. Takve treba "izvjesiti" na stup srama.
Kada budu građani pljuvali po takvima, uzalud snobovima skupe limuzine,motocikli i još skupljije brodice.
Eto, u tim luksuznim igračkama, kupljenim uz porezne olakšice, leži vaše rodilište i još štošta vašeg.
Vi to trebate prekinuti, a nikakva Vlada ni demagogija slatkorječivih pripuza bjelosvjetskog hohštapleraja vam neće pomoći.
Ako si sami ne pomognete, nema napretka.

Tko je glasao

Prilog od Makaranina

Prilog od Makaranina (neprovjereno).
OBAVEZNO POGLEDATI I POSLUŠATI:

http://www.youtube.com/ekometeor

Grd & lin

Tko je glasao

a što to čini Splitsko

a što to čini Splitsko dalmatinsku županiju tako posebnom da ima pravo na 5 gradova sa rodilištima? viši natalitet nije opravdanje. u hrvatskoj postoji 31 grad sa rodilištima. od toga ih je 5 u splitsko-dalmatinskoj županiji! ja zbilja ne vidim kako je nekome iz makaraske teže doći do splita nego što je onome iz umaga u pulsko rodilište ili onom iz gračaca u gospićko. a da pokrenemo akciju svako mjesto - jedno rodilište?

Tko je glasao

Superhik sa dužnim

Superhik sa dužnim poštovanjem ne možeš ni vidjeti ako si popio. Pa čovjeće ljeti prije možeš doći do Zagreba nego do Splita. Kužiš? U zagrebu si za 4 sata. U Gospiču za dva i pol do tri sata.
Druga stvar je ta da Makarska daleko više sredstava uplačuje nego što joj se vraća.
Treća stvar je da Makarska ima sve uvjete za stjecanje statusa Bolnice.
Četvrta stvar je da sredstva za to postoje.
Peta stvar je ne zakoniti akt o ukidanju jer ga nije donijela Skupština županije Splitsko dalmatinske.
Od ljudskih resursa nedostaje anesteziolog.
Makarska je sa svojim novcem plačala specijalizacije da bi specijalizanti završili po drugim bolnicama.
Znam da raspolažeš informacijama i da su ti na prvom mjestu financije.
Pa napravi cost-benefit analizu.
Sigurno da tu treba ubaciti i troškove smještaja trudnica koje neće više dolaziti kad počnu trudovi nego nekoliko dana ranije. Iste te će trebati biti smještene u bolnici. A znamo koliki su troškovi jednog dana smještaja u bolnici. Zatim uzmi troškove ulaganja u Splitsko rodilište i koliko je kreveta novih dobiveno sa tim ulaganjima.
Dakako da dolazimo do zaključka da ta ulaganja moraju biti pokrivena sa večim brojem poroda u samom Splitu. E tu je kvaka 22. Ima toga još puno.

grd& lin

Tko je glasao

osnovni problem što ste se

osnovni problem što ste se vi navikli na određenu komociju i sad je to postalo problem. ljeti nije ništa teže doći iz makarske u split nego iz umaga u pulu. obzirom da imate i autocestu koji kilometar od makarske i s obzirom da istra ima puno više turista nego vaš kraj, vjerojatnije je lakše i brže doći iz makarske u split nego iz umaga u pulu.
ajmo ovako....zagrebačka županija NEMA rodilište. druga po natalitetu iza splitske a nema rodilišta. sva djeca se rađaju u zagrebu. osim toga velika većina stanovnika vaše županije( a sa time i trudnih majki) je smještena u samom splitu i okolici. makarska i imotski su izuzetci. no po ničemu specifični za hrvatsku. ima hrpa naselja udaljenih od rodilišta po svim županijama pa ljudi uspjevaju doći do njega. sa visa je svakako teže doći do splita nego iz makarske. zašto bi onda makarska, sinj, imotki i bol imali rodilišta a sva druga mjesta u hrvatskoj ne bi?

Tko je glasao

osnovni problem što ste se

osnovni problem što ste se vi navikli na određenu komociju i sad je to postalo problem. ljeti nije ništa teže doći iz makarske u split nego iz umaga u pulu. obzirom da imate i autocestu koji kilometar od makarske i s obzirom da istra ima puno više turista nego vaš kraj, ...

Jesi ti normalan čovjek , koji je tebi vrag ... Pa žena iz Makarske (o mjestima iza Makarske da ne pričam...) uopće ako dobije trudove ne može stići do Splita na vrijeme ... (sat i pol vožnje ...)

Ajde ti idi Milinoviću u kancelariju i liži dupe a ne pisati ovakve gluposti...

Nabroji mi udaljenija mjesta sa više od 10.000 stanovnika koja nemaju blizu rodilišta na pola sata vožnje... Ti si obična budala koja tipka gluposti... Da bar možeš zatrudniti pa da fino cestama po gorama i dolinama do Splita na porod... Koliko se dijece prošle godine npr. rodilo u Makarskom i Sinjskom rodilištu... Po meni svako mjesto veće od 10.000 stanovnika koje nije na pola sata do sat vremena vožnje udaljeno od rodilišta mora imati malo rodilište... Da li mi promičemo natalitet ili uništavamo natalitet ... , o Milinoviću neću ovdje pričati čovjek je lud doslovno LUD , ali čini mi se da si to i ti...

PS. Mene ne muče ovakve budale nego obične žene i ljudi koji se ne bune ... koji su apatični i nikako da se sjete da se moraju boriti za bolje sutra i ŽRTVOVATI , a ne mjaukati i govoriti šta se može...

Justice for all !

Tko je glasao

Superhik ma kakva komocija.

Superhik ma kakva komocija. Makarska rivijera je bila do kraja osamdesetih godina jedno od najrazvijenijih krajeva u Hrvatskoj. Bez obzira na ogromna sredtva koja su išla tada u proračun SFRJ i dalje za nerazvijene krajeve Makarska je tada u mnogo čemu prosperirala. Ako i je svoju komociju je stvorila sama sebi a ne nikakvom državnom brigom. Tebi su neke stvari neshvatljive. Raspodjela sredstava u zdravstvenoj zaštiti je upravo sramotna kao i inaće u drugim službama. Potpuna centralizacija je upropastila regionalni razvoj.
I dalje tvrdim da Makarska rivjera daleko više u državnu blagajnu uplačuje nego što joj se vraća. Samom ovakvom organizacijom zdravstvo će biti na večim gubicima nego što je bilo do sada.
E sad da ti velim za autocestu. Iz Makarske do autoceste (Šestanovac) imaš sigurno ljeti do 45 minuta vožnje. Zatm tu je i dvadesetak minuta do Dugopolja. E kad kreneš od Dugopolja do Splita u gužvi možeš još voziti i sat vremena do bolnice u Splitu. E sad to zbroji. Nama autocesta nije nikakva alternativa niti smo dobili na brzini vožnje do Splita. I još jedna stvar Superhik, kao turističko središte Dalmacije ne smijemo zdravstvo gledati kroz profit. U stvari nitko ga nebi smio gledati kroz profit. Smanjenje troškova da ali na drugačije načine. Pogledaj što piše Edi i što se događa u zdravstvu i Milinovičevom minisstarstvu.

grd &lin

Tko je glasao

umag je bogatiji grad od

umag je bogatiji grad od makarske! rovinj je višestruko bogatiji grad od makarske. nemaju rodilište! ajde me nemojte maltretirati sa lokalnim mitovima. u tom smislu je ova odluka racionalna. po čemu ste vi to tako posebni? po ničemu! slobodno si vi na lokalnoj razini oformite rodilište, ali plaćajte to iz vlastitog džepa.
što se tiče gužve na putu do splita, možeš ti i u zagrebu završit u gužvi tako da ti to nije neki argument. možeš na putu iz velike gorice( koja ima 35 tisuća stanovnika a nema rodilišta) zaglavit u gužvi.
ovo nema veze sa profitom. nitko ne očekuje od državnog zdravstva da stvara profit. ovo ima veze sa racionalizacijom i smanjenjem troškova.

Tko je glasao

Nema ovo veze sa

Nema ovo veze sa racionalizacijom i smanjenjem troškova nego sa državnom centralizacijom i raspodjelom sredstava po političim principima. U Splitsko-dalmatinskoj županiji na vlasti je uvijek bio HDZ.
Čovjeće zar ne vidiš da nas je upravo ovakva centralizacija dovela do propasti u mnogim segmentima?

grd & lin

Tko je glasao

to je tema za sebe i nema

to je tema za sebe i nema veze sa zdravstvom per se.
neznam jel to tebe ide ali kad se dijeli po individualnom ključu - od bogatijih prema siromašnijima onda je dobro. međutim kad se dijelo po regionalnom ili lokalnom, od bogatijih prema siromašnim regijama( ili mjestima) tada odjednom taj princip više ne valja. samo pazi što želiš. jer ukoliko bi manje išlo u državni proračun a više ostajalo lokalnoj zajednici tada bi sasvim sigurno neki od spomenutih mjesta puno lošije prošli. recimo sinj i imotski.

Tko je glasao

Nije istina da bi lošije

Nije istina da bi lošije prošli Sinj i Imotski. I centralizacija svega i te kako ima veze sa zdravstvom. Upadaš u kontradikcije. Država ne radi pravilnu raspodijelu ni prema bogatijima ni prema siromašnijima. Vlada ne vlada u smislu pravedne raspodjele. Kad tako braniš državnu centarliziranu sisu (jednu) sigurno dobro i živiš od nje. Pročitaj opet članak od Miranda Mrsića.

grd & lin

Tko je glasao

ne bi lošije prošli? a

ne bi lošije prošli? a kakvo to gospodarstvo imaju sinj i imotski? evo, baš si mislim i jedino što mi pada na pamet su doznake iz inozemstva.
aaah pravedna rasprava....baš nam u raspravi trebaju termini poput pravednosti koji za svakog nešto drugo znače. i ne provociraj! kad nemaš argumenata, onda je bolje šutjeti.

Tko je glasao

Superhik, Umag i rovinj su

Superhik, Umag i rovinj su osamdesetih bili daleko od Makarske rivjere. Ovdje je Superkik sva privreda poharana privatizacijskom pljačkom.
Kako sam ti prije već naveo (ili nisi pročitao) odlika o zatvaranju rodilišta nikada nije donesena na županijskoj skupštini. Dakle nelagalna je. Decentralizacijom sredstava i njihovom pametnijom raspodjelom Makarska će zasigurno imati sasvim dovoljno sredstava ne samo za rodilište nego i za "B" bolnicu.
Dakle mi to i želimo plačati iz svog džepa. Kapiš?

grd & lin

Tko je glasao

teško da su umag i rovinj

teško da su umag i rovinj 80-ih bili iza makarske budući da su istrani uvijek imali najači turizam u državi( posebno poreč). a rovinj je imao još nešto uz turizam. vas je rat dotukao. bili ste odljepljeni od ostatka hrvatske, a bosanci i srbi kao najvažniji gosti su prestali dolaziti.

zdravstvo se financira iz državnog budžeta. liječnici u makarskoj su na državnoj sisi! i država ima pravo to mijenjati. ako je lokalna zajednica nešto sama financirala to je manji dio kolača. a vi slobodno nastavite financirati što mislite da je potrebno. pa i zdravstvo.

Tko je glasao

Superhik, bez obzira na

Superhik, bez obzira na tvoje znanje ne barataš relevantnim podacima o turizmu za vrijeme bivše SFRJ. Kako o broju nočenja, strukturi gostiju tako i o zaradi.
Kad provjeriš javi se. Ako želiš ja ću ti pružiti sve podatke ali koji vrag ulaziš u rasprave o kojima pojma nemaš ili misliš ako si stručnjak za jedno područje da možeš verglati i po drugim područjima?

grd & lin

Tko je glasao

onda nam predoči točne

onda nam predoči točne podatke! već si mogao! izvoli!

Tko je glasao

Prvo daj ti svoje za

Prvo daj ti svoje za osamdesete godine, a ja ću svoje dobit od mr . Franića nekadašnjeg saborskog zastupnika kojemu je turizam bio glavna preokupacija. Pa brat mi je bio direktor turističke zajednice.

grdi

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Tisuće antidemokratskih sredstava u državi od rodjen komentara 0
 2. Poslušně hlásím je vinen Hrvatski bog Mars od lunoprof komentara 7
 3. HDZ se vraća stilu vladanja nepodnošljivom lakoćom od Feniks komentara 14
 4. Je li Božo Petrov još uvijek legalni predsjednik Mosta? od Zoran Oštrić komentara 0
 5. Lekovićev progon novinara, zataškavanje kriminala i demonstracija sile na zastupnicima u Saboru od Laganini komentara 5
 6. Genocid od petarbosni4 komentara 2
 7. Kad NATO Kolinda digne noge od sjenka komentara 21
 8. Brojevi za gospodu Plenkovića, Petrova i Bernardića 8 - 20 - 10 od rodjen komentara 1
 9. Analogije ili Vlada Idiotkracije od lunoprof komentara 48
 10. Zbogom banke. Dobrodošli bogati građani. od rodjen komentara 0
 11. Merkel i nacizam od Zlatno doba kap... komentara 60
 12. ŠEFOVI naređuju bez promjena i bez bitnih razlika od aluzija komentara 0
 13. Liječnik sadist od rodjen komentara 1
 14. Novi val nove vrste kriminala u građevini od rodjen komentara 6
 15. Kako elite osvajaju i porobljavaju neku državu! od Busola komentara 4
 16. Donald Trump protiv vjetroelektrana: prijeti li opoziv zbog zastupanja osobnih interesa? od Zoran Oštrić komentara 3
 17. Tripartitna vlast HDZ-a, MOST-a i SDP-HNS-a napada gradonačelnike Zagreba i Zadra, preko GRIZLI-DORH-a od ppetra komentara 7
 18. siromaha osiromašiti ili siromaha obogatiti od aluzija komentara 0
 19. Trump nije pobjedio od Zlatno doba kap... komentara 6
 20. mirko-test od Harlekino komentara 0
 21. Točno i netočno g. Varoufakisa od rodjen komentara 0
 22. Njemačka deset mjeseci pred parlamentarne izbore: ide li Merkel po četvrti mandat? od Zoran Oštrić komentara 15
 23. Je li Andrej Plenković pobjednički ili gubitnički premijer od vkrsnik komentara 3
 24. Nastavite govoriti od Stanivuk komentara 1
 25. Bijes od Stanivuk komentara 0

Najkomentiraniji dnevnici

Tko je online

 • Bigulica
 • indian
 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 3
 • Gostiju: 42

Novi korisnici

 • Puležan
 • Ljerka Ivanković
 • Harlekino
 • trtamrta123
 • Astricaster