Tagovi

Quod licet Iovi, non licet bovi!

Scena 1.

Čitam u Jutarnjem listu kako je smijenjen Goran Cmrečak, načelnik odjela za granicu PU Međimurske. On je ujedno i pod disciplinskim postupkom jer nije, citiram Jutarnji, "delegaciju MUP-a na čelu s ministrom Kirinom, kad je išla u Mađarsku, dočekao u svečanoj odori. Cmrečak nije u skladu s uputama pozdravio ministra i bio pripravan podnijeti mu prijavak."

Inače, MUP-ova delegacija je prošla granični prijelaz bez zaustavljanja.

Ako je Cmrečak i trebao biti smijenjen, onda je trebao biti smijenjen zbog toga što mu je granicu prošao netko (pa i delegacija MUP-a) bez zaustavljanja.

Scena 2.

Prošle godine u 11. mjesecu, kako je pisao Index, taj isti mistar Kirin (koji inače prolazi granicu bez zaustavljanja), je izgubio živce i skoro izazvao diplomatski skandal na bečkom aerodoromu. Naime, ministru Kirinu se nije sviđalo što je, zbog mjera sigurnosti koje se primjenjuju prema putnicima (pa i prema ministima) morao čekati u redu.

On se kao nositelj diplomatske putovnice, osjetio uvrijeđenim, pa se ljutio biranim riječima. Citiram Index: "Zovi mi Kolindu i sutra im zatvaram Pleso. Ko su ti Austrijanci da se tako prema nama ponašaju. Ja i ti, Marijane (op. a. Marijan Benko, ravnatelj policije), kontroliramo Pleso pa ćemo im ga sutra zatvoriti. Neće se oni tako prema nama ponašati."

Scena 3.

Kao zastupnica u Hrvatskom saboru, članica Odbora za međuparlamentarnu suradnju, imam pravo na diplomatsku putovnicu. I koristim je kad službeno putujem izvan zemlje. Moja putovnica je uredno važeća i dobivena po propisanoj proceduri. No, je nemam problema s čekanjem u redu i s činjenicom da me nitko ne pozdravlja.

Ja imam problem što me s važećom diplomatskom putovnicom neće pustiti u Republiku Hrvatsku. Moj problem se krije u novom sustavu kontrole putovnica (ono, skeniranje i ostalo koje je za sada pokusno na Plesu i Bajakovu).

Priča ide ovako: krajem siječnja vraćam se u Zagreb nakog petodnevnog puta na drugom kontinentu. Pun mi je kufer aviona, 12-satnog povlačenja po aerodromima i avionima. Dolazim na granični prijelaz Pleso. I neće me pustiti u državu jer je, navodno, moja putovnica prijavljena kao "potražna". To inače znači da je ukradena i da je policija traži. Velim ja kako nije ukradena jer je kod mene u ruci i kako nikada nije bila ukradena i kako nisam nikave krađe prijavila. Nakon dva sata natezanja s graničnom policijom (policajci su fakat bili ljubazni, ali ništa nisu mogli učiniti jer im sustav nije dozvoljavao da me puste u državu), stvarno umorna i iznervirana jer s važećom (diplomatskom) putovnicom ne mogu ući u vlastitu državu, me puštaju jer sam ja bila na rubu živčanog sloma. Granična policija radi slubenu bilješku, a ja sam se obvezala da ću provjeriti u čemu je riječ i sve prijaviti kome već treba.

Da skratim, ukradena je diplomatska putovnica Republike Moldavije istog serijskog broja kao i moja, ali sustav ima sistemsku grešku i ne radi razliku među državama. Okej, blagonaklona ja, ipak je pokusni rad... I vele oni meni u MUP-u kako će oni to ispraviti.

Scena 4.

Krajem veljače, dakle mjesec dana nakon mog mrcvarenja na Plesu, putujem ja službeno u Beograd. Vraćam se u Hrvatsku preko Bajakova. Nonšalantno pružam putovnicu... Naravno, ponovila se ista priča - kad mi je granični policajac rekao da stanem malo sa strane, momentalno mi se pogoršalo! I tako ja opet kao zadnji kriminalac, s važećom putovnicom, ne mogu ući u svoju državu.

Čekanje je sad bilo nešto kraće, ipak sam ja znala u čemu je problem, pa je i sastavljanje zabilježbe išlo brže.

Ja luda potpuno. Dva puta u mjesec dana isti problem. Unatoč tome što sam uredno prijavila svim nadležnima problem kada se pojavio prvi puta.

Zovem ministra Kirina da mu to sve ispričam. Obećao mi je da će sve biti riješeno.

Nadam se da i jesu riješili; ja putujem sa svojom privatnom putovnicom jer se ne želim niti dovesti u situaciju da kao zadnji kriminalac ne mogu ući u državu.

Poanta:

Ima stara latinska: "Quod licet Iovi, non licet bovi!"

Ili: ako Kirin i misli da se može ponašati kao Jupiter, mi ostali ipak nismo goveda.

Komentari

Slušam od dečki koji rade

Slušam od dečki koji rade u policiji kako je počeo Kirin mandat.
Kad je postao ministar mnogi policajci su ušli u njegove osobne podatke, vidjeti stručnu spremu, spol, datum rođenja i sl.. Pošto se točno zna tko se logirao i išao to provjeravati, svi ti su pozvani na raport i taj mjesec im je skinuto 10% plaće.

Toliko o ….. dječjeg lica.

Tko je glasao

trebalo je njih na cestu i

trebalo je njih na cestu i to momentalno.. nemas kaj provjeravati podatke iz radoznalosti.
kak bi se ti osjecal kad bi svako isel provjeravati tvoje podatke? osim rodjenja, moze ti se provjeriti kaznena i rpekrsajne evidencije, pa kaj imas od oruzja, automobili i tak dalje... ak je operater malo sposobniji u roku od pola sata na stolu moze imati vise manje sve evidencije, ne samo o tebi, vec i o svoj tvojoj rodbini....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Nigde u svjetu ne padne na

Nigde u svjetu ne padne na pamet pogledat novom šefu njegove papire. To spada u zaštitu i sme se gledat samo kad dojde naredba od suda. To kaj su napravili je zloupotrjeba položaja i trebali su dobit otkaz.

Tko je glasao

U sustavima poput MUP-ovog i

U sustavima poput MUP-ovog i MORH-ovog to nije ništa čudno. U onome MORH-a ministar ne "ulazi" u sustav jer je zaposlenik vlade, nego samo pomoćnici i dolje.

MUP ima podatke o svim građanima i gledani podaci su upravo ti. Ministar također nije zaposlenik MP-a pa detaljnije osobne podatke od onih za svakog građanina dečki nisu ni mogli vidjeti.

Al` su svejedno nadrapali.

B-52

Tko je glasao

"Zovem ministra Kirina da mu

"Zovem ministra Kirina da mu to sve ispričam. Obećao mi je da će sve biti riješeno."

A je li?
Kad se saborski zastupnik iživcira - zove ministra.
Koga da zove obični građanin?

Marija, stvarno vrijedi Quod licet Iovi...

Cell.Bloger.Hr

Tko je glasao

Kada se meni problem dogodio

Kada se meni problem dogodio prvi puta, nisam nikoga zvala, pa cak niti radila parade po medijima (sto bi 99% mojih kolega napravilo) nego sam, uvazavajuci činjenicu da se radi o testnom periodu za sustav, obavijestila sve koje je bilo potrebno obavijestiti.

(Nisam u postu napisala njihovu reakciju - rekli su mi da ce oni meni izdati novu putovnicu kako ubuduce ne bih imala problema. Ja sam to odbila inzistirajuci da se problem rijesi. Jer, obzirom da se radi o sistemskoj greski u programu, to bi se sutra dogodilo i nekome drugome!)

Odgovorni nisu poduzeli nista. I onda se meni situacija ponovila. I onda sam zvaal ministra.

Svaki građanin moze to učiniti. Ili zvati svog zastupnika da to učini umjesto njega - jer je to nas posao.

Tko je glasao

nisi me uvjerila. ja nemam

nisi me uvjerila.
ja nemam shortcut - direktno zvanje ministra nego moram "uhvatiti" svog zastupnika, njegovog tajnika, i tak dalje.
too much hassle.
zašto ti nisi kontaktirala svog zastupnika?

i dalje stoji, kad se meni "ponovi situacija", ne mogu preskočiti nedostupnog zastupnika i zaskočiti ministra.

Cell.Bloger.Hr

Tko je glasao

Nekako slutim da je upravo

Nekako slutim da je upravo ona svoj zastupnik :)

Tko je glasao

Ako sustav ne prepoznaje

Ako sustav ne prepoznaje državu već samo broj putovnice (netko je očito kupio manjkav softver), moguća je situacija s diplomatskom putovnicom. Ali samo prvi put.

Drugi se je put dogodila zbog nesposobnosti ministra i najbližih mu suradnika koji iako ne mogu mijenjati softver, mogu na sve granične prelaze poslati dopis u kojem ukazuju na moguću situaciju i dati im broj tvoje putovnice. No, to bi napravio ministar koji zna, a ovaj to nije.

Ipak, da si u ZNA SE stranci, drugoga puta ne bi bilo. A možda ni prvog.

B-52

Tko je glasao

Zovem ministra Kirina da mu


Zovem ministra Kirina da mu to sve ispričam. Obećao mi je da će sve biti riješeno.

Kirin ne radi na šalteru da bi to riješio i mislim da je to loš primjer za nas obične smrtnike. Što je sa nama koji ne poznajemo uvaženog ministra pa čak niti njegovog vozaća?
Uz ovakvu uslugu obično ide poklon i to zovu korupcija.
Čuvaj se Maestra, priznala si :)

Tko je glasao

Ponavljam, to sam napravila

Ponavljam, to sam napravila ankon sto se problem rijesio nakon sto sam ga prijavila kao problem.

Vi koji ne poznajete ministra, mozete ga nazvati isto kao i ja (ili to barem pokusati; ne bi vjerovali, ali ljudi to rade!) ili nazvati svog zastupnika da nazove u vase ime. Jer je nas posao zastupanje građana.

I nije meni nitko ucinio nikakvu uslugu. Za razliku od nekih, ja se ne bojim nikakvih Maestra i mirno spavam.

Tko je glasao

E fino, nisam znao da mogu

E fino, nisam znao da mogu nazvati ministra Kirina. Ako nije problem, molim te broj, bolje da ga nazovem i smijem se, nego da idem na Jubito!

Tko je glasao

e-mail:

e-mail: ministar@mup.hr
telefon: 01/6122 405, 01/6122 129
telefaks: 01/6122 452

Tko je glasao

Tko bi rekao da i saborski

Tko bi rekao da i saborski zastupnici imaju LJUDSKE PROBLEME... :-)) Dakle, ipak smo svi mi isti... :-)) Kako bi rekao jedan moj kolega: "Ako ti ne preostane ništa drugo u životu, uvijek se možeš smijati..." (pa i na svoj račun)

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Znam aj da je vama ponekad

Znam aj da je vama ponekad tesko vjerovati da su i saborski zastupnici LJUDI. ;)

Tko je glasao

Marija, nemoj se srdit,nije

Marija, nemoj se srdit,nije osobno ni s sarkazmom. U tome i je problem tih istih.

Tko je glasao

Ja pa ja pa ja pa meni pa

Ja pa ja pa ja pa meni pa meni pa meni. Ideš.

Tko je glasao

Quod licet bovi, non licet

Quod licet bovi, non licet Maria. A tko je "bovi" neka pogodi, pa neka se uvrijedi. Ne smeta mene što se on ponaša kao što se ponaša. Ponekad zna biti i zabavan. Ali me smeta što je to ministar moje zemlje i što predstavlja, na svoj zaista osebujan način, sve građene REH i mene osobno. Vjerojatno po onoj - što će mi vlast ako je ne zloupotrebljavam. Arogancija vunbacitelja zaista nema granica

nvuljanic

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Kolinda nema pravo na predsjednički doktorat od sjenka komentara 8
 2. Hrvatska raste nezaposlenost od MKn komentara 5
 3. Od Poljske do Sirije: autoritarnost, vjera, socijalna briga… od Zoran Oštrić komentara 4
 4. Hoće li paraobavještajno podzemlje odlučiti o novoj hrvatskoj vladi? od sm komentara 36
 5. Umjesto nastavka ( onog što nam je činiti) od marival komentara 11
 6. neprijatelji demoKratizacije, napomena za MOST od aluzija komentara 0
 7. Portugal dobio vladu ljevice od Zoran Oštrić komentara 6
 8. Cionizam kao platforma državnog terorizma na Bliskom Istoku od sjenka komentara 16
 9. A Fashion City For Variety and Style od queenmall komentara 0
 10. Užas: Dva gospodina i gospođa od rodjen komentara 0
 11. She's a sly one! Georgia May Jagger slinks on to the British Fashion Awards red carpet in sheer dress with snake motif od unddding komentara 0
 12. Advertisement purposes and affect analysis of unique curtain od fayecurtains komentara 0
 13. Krah procesa deinstitucionalizacije od bosancero komentara 0
 14. Čudne izjave g. Lovrinčevića od rodjen komentara 0
 15. Što moramo znati o rastu BDP-u od spvh komentara 9
 16. „Reforme u điru“ su štetna papazjanija od rodjen komentara 5
 17. Za politiku i još više za polis, ideje i ideologije su bitne, jer bez njih nema vizije i strategije od Zoran Oštrić komentara 7
 18. Što nakon razaranja WW3 od sjenka komentara 38
 19. Od posljedica brutalnog napada hrv. policajca, danas je umro Darko Pajičić od ppetra komentara 14
 20. Ekologija kao osnov razvoja: nešto pozitivno za svijet i za Hrvatsku od Zoran Oštrić komentara 8
 21. G. Karamarko je postao naš najbolji stručnjak za lokalnu upravu od rodjen komentara 0
 22. O Hrvatima i tikvicama od Belre komentara 3
 23. Sličnosti i razlike: Petrov se ponaša pametnije nego Adlešić i Friščić 2007.godine od sm komentara 22
 24. High Heel Shoes in Women's Fashion od kellynina komentara 1
 25. šefovska nova egzistencijalna pravila od aluzija komentara 6

Tko je online

 • Bigulica

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 1
 • Gostiju: 17

Novi korisnici

 • queenmall
 • unddding
 • Relja Koprolcec
 • root@pollitika
 • Belre