Tagovi

Prisega

Prisega

Različite udruge, organizacije, političke stranke –vladajuće i oporbene, zasnivaju se na vjernosti svojih članova. Kome? Vođi? Predsjedniku stranke? Predsjedništvu?
Što je moć veća, vjernost se više ističe i potvrđuje prisegom.
Koliko je vjernost bitna često potvrđuje ustroj organizacije, skupno ili pojedinačno iskazivanja prisege, ali još više tekst same prisege.
Prošlo je vrijeme davanja ovakve javne zakletve (prisege) u najranijoj školskoj dobi :

Danas, kada postajem pionir….
http://hr.wikipedia.org/wiki/Savez_pionira_Jugoslavije

Kako se postaje član neke stranke?
Dobrovoljnim učlanjivanjem i plaćanjem članarine. Polaže li se nekakva zakletva, vođi stranke, predsjedništvu stranke, stranačkoj politici?

U ime svih ostalih, prisegu može polagati samo jedan odabrani predstavnik :
http://hr.wikipedia.org/wiki/Olimpijska_prisega

U nekim najvažnijim predstavničkim tijelima država, svaki član predstavničkoga tijela osobno priseže. Zastupnici Hrvatskoga sabora prisežu slijedećim riječima:

»Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak, te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.«
Predsjedatelj izgovara tekst prisege i nakon toga proziva poimenično zastupnike, a zastupnik daje prisegu tako što ustaje i izgovara: »Prisežem«.
(Nigdje, u prisezi, ne vidim obvezu poštivanja stranačke stege )
Amerika je dobila novi zakon o reformi nacionalnog sustava zdravstvene skrbi. U napetom glasovanju u Predstavničkom domu Kongresa za zakon je bilo 219 zastupnika, a protiv 212.
Svih 178 oporbenih republikanaca glasovalo je protiv, a pridružila su im se i 34 demokrata.
(…http://www.liderpress.hr/default.aspx?sid=98321 )

U razvijenim demokracijama moguće je imati svoje mišljenje, različito od većine iz svoje stranke, i glasovati u skladu s njime.

I kod nas je to moguće, ali samo teorijski, ili u strogo kontroliranim partijskim scenarijima, gdje se o ničemu ne odlučuje osim o vlastitom sebi.

Zašto se naši zastupnici sve češće opravdavaju stranačkom stegom za svoje djelovanje u Saboru?
Gdje je osobno promišljanje?
Jel´ u standardnome: „A što ja imam od toga?“
“ Kako će se to reflektirati na moj društveni i poslovni status , kako na položaj u stranačkom ustroju?

Što ih je uopće natjeralo na prihvaćanje npr. Arbitražnoga sporazuma?
Stranačka stega?
Ili potpune informacije iz vrha stranke, koje su ih uvjerile kako rade u interesu svoje zemlje, a još nije trenutak da to zna i „obična raja“?
Ukoliko ostanemo bez dijela svoga teritorija, hoće li im to biti dovoljno opravdanje ili ih baš briga za to što će se dogoditi? Hoće li nam onda konačno dozvoliti referendum?
Ta nisu oni prisegnuli stranačkoj stezi u Saboru, već „za savjesno i odgovorno ...za napredak RH“.
Što ih ipak tjera da glasuju , onako kako su se dogovorila partijska rukovodstva?
Vjernost vođama, predsjednicima, predsjedništvima stranaka?
Vlastita ovisnost o privilegijama?
Budućnost njihove djece kroz prelijevanje vlastitih privilegija na potomke?

Najnoviji dogovor o ukidanju prava glasovanja Hrvatima iz BiH i broju njihovih zastupnika u Saboru , ali istovremeno ne i ukidanje prava glasovanja „autobuskim glasačima“ , protiv je pravoga i poštenoga referenduma Hrvata i svih hrvatskih građana o ulasku države u novu federaciju europskih naroda i narodnosti.

Kaže kako ih je SDP ucijenio i oni su bili prisiljeni odreći se „dvaju svojih zastupnika“ kao žrtvi za ulazak u EU?
Svaki zastupnik je naš , zbog “savjesno i odgovorno .. za napredak RH“ .
On je samo iz redova jednih, drugih ili trećih, a morao bi biti naš zastupnik, a ne vaš ili njihov ili strani.
Matematičko-novoustavnim-(ne)principijelnim zavrzlamama, onemogućuje se Hrvatima pravo na slobodno referendumsko izjašnjavanje (što im stari Ustav omogućava kao suverenim vlasnicima svoje samostalne države), o tome žele li izaći iz samostalne RH i uskočiti u Briselsku federaciju.

Pitam se, je li ovaj dogovor o dvostrukom pravu glasovanja za one koji 15 i više godina žive u državi, na čiji su se kulturno-politički (Memorandum SANU), ali i materijalno-vojni poticaj ne samo bunili protiv Hrvatske, već (većina) aktivno, oružano i zločinački djelovali, te ograničavanje glasovanja i smanjivanje broja zastupnika Hrvata iz BiH, za one koji su svojim životima branili ovu zemlju, uistinu u skladu s izrečenom prisegom:

»Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak, te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.«?
(Predsjedatelj izgovara tekst prisege i nakon toga proziva poimenično zastupnike, a zastupnik daje prisegu tako što ustaje i izgovara: »Prisežem«.)
Poimenično, a ne preko Kluba zastupnika svoje stranke ili partije.

Skrivanje iza stranačkih leđa nije “savjesno i odgovorno” zauzimanje “za svekoliki napredak Republike Hrvatske”, već samo za osobni, odnosno stranački.

Stranačkom stegom vrši se privatizacija zastupničkih mandata .
Zastupnici, umjesto živih ljudi koji promišljaju svojom glavom i srcem, postaju mehaničke ruke za glasovanje koje pokreće predsjednik stranke, predsjedništvo ili netko tko njih pokreće.
Slijepa vjernost, odnosno stega, nekritično prelazi s jednoga stranačkoga božanstva, na drugo, dok skrivene poluge vlasti uzimaju pravo odlučivanja samih zastupnika i stvaranje novih zakona i ustavnih odredbi kao svoje vlastito privatno pravo.

U američkom parlamentu 34 zastupnika glasovala su protiv reforme zdravstvenoga sustava svoje stranke.
Koliko će hrvatskih zastupnika iz redova obiju najvećih partija Hrvatske, glasovati protiv prijedloga ustavne promjene?

Tko će dati svoj zastupnički glas za dogovor stranaka po kojemu izbjegli krajinaši u Hrvatskom ustavu , vjerojatno zauvijek, imaju veća izborna prava od Hrvata ?

Opet po stranačkoj stezi, a ne zastupničkoj prisezi?

“Danas, kada postajem pionir
Dajem časnu pionirsku riječ:…
Da ću marljivo učiti i raditi
poštovati roditelje i starije,
i biti vjeran i iskren drug,
koji drži danu riječ;”

Komentari

@ppetra hrvatski stranački

@ppetra hrvatski stranački vojnik može tri puta glasovati protiv stranačke stege, ili volje gazd-arice/e stranke.

Može glasovati prvi puta, zadnji puta, i nikada više!

Zato naravno nikome ne pada na pamet kršiti stranačku stegu.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Hrvatski zastupnik može u

Hrvatski zastupnik može u Saboru glasovati dok mu traje mandat. Četiri godine.

On ima mogućnost glasovanja po svojoj savjesti i volji svoje izborne baze cijeli mandat, a tako će stvarno i zaslužiti svoju "povlaštenu" mirovinu od građana ove države.
Stranački vojnici nikada ne glasuju - to radi partija umjesto njih.
Ako su oni kojima je dana moć odlučivanja u ime desetaka tisuća građana, oni koji stvarno imaju tu moć, čisti stranački apartčiki nesposobni da tu moć iskoriste za dobrobit svoje države i naroda, pa i svoju, što uopće traže u Saboru?

Ili nisu svjesni kakvu moć imaju u rukama, pa se ponašaju kao djeca pred prestrogim roditeljima, ili su prazne ljušture koje su nam servirali izborni PR-ovi te od njih očekujemo previše: malo građanske hrabrosti, odgovornoga vršenja dužnosti na koju su prisegnuli i nešto malo domoljubne orijentacije.
Isus je istjerao trgovce iz hrama, a naš hram demokracije i državnosti, stranačkom stegom, pretvara se u običnu trgovačku kuću.

Svojim pristajanjem na situaciju u kojoj "oni kao pojedinci ništa ne mogu", a stvarno imaju moć odluke za više desetaka tisuća ljudi, u društvom šire osjećaj o bezvrijednosti pojedinca, shvaćanje demokracije kao tiranije i potrebe trpljenja sve dok se to može izdržavati.
A što kada se granica prijeđe? Povijest je već puno puta pokazala loše strane takvih situacija.
Tvrde kako je spas u EU?
Pitanje je samo čiji?

Tko je glasao

Zašto je naš ministar

Zašto je naš ministar glasao kako je glasao?
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/28852/Ministar-Bajs-protivc-a-kao...

Ovisi li uistinu boljitak Hrvatske o sklapanju brakova?

Ili bi možda među hrvatskom djecom (kako vanbračnom tako i bračnom) bilo manje nasilja i problema kad bi i dalje prisezali;
... ...
Da ću voljeti našu ... domovinu
Da ću cijeniti sve ljude svijeta
koji žele slobodu i mir!“

Tko je glasao

Tko će dati svoj

Tko će dati svoj zastupnički glas za dogovor stranaka po kojemu izbjegli krajinaši u Hrvatskom ustavu , vjerojatno zauvijek, imaju veća izborna prava od Hrvata ?

Doktrina Dubravačke Republike; bolje plaćati potencijalnim agresorima, a živjeti u miru i blagostanju.
Kod nas je palo za samostalnu Hrvatsku mnogo života i nitko nema pravo činiti ponizničke ustupke dojučerašnjim agresorima, neovisno jel' su bili domaći pobunjenici ili auslander borci.

Baš me zanima jesu li zastupnici u Hrvatskom saboru imali u vidu kome su prisegnuli, kada su prihvaćali zakone i dopune zakona.
Poglavito vezano za odštetu koja se ima isplatiti iz državnog proračuna(17 500 000 000 kn) obiteljima, ratnim stradanicima(70 000 obitelji, svakoj obitelji po 250 000 kn odštete).

Pisao sam u više navrata da rat još uvijek traje.
Sada nas ne uništavaju više ubojitim projektilima, nego financijskim iscrpljivanjem i financiranjem parazitskog načina života dojučerašnjih zločinaca,pobunjenika i njihovih obitelji.

U Hrvatskoj nema nikakve financijske krize, a ima nepravedno preusmjerenih sredstava.

Takva nepravednost će izazvati nove nemire i još veća razaranja.

Kada se to dogodi,onda će si zaslužnici takvog stanja upućivati pitanja; Zašto se to događa, pa mi smo sve radili sa dobrim namjerama?

Dobre namjere prema određenim skupinama društva ili prema pojedincima, nisu nužno dobre namjere prema većini građana ove zemlje.

Svatko bi trebao naučiti da davanjem tuđih vrijednosti izaziva nesreću, neovisno kako mu dobronamjerno u početku to djelovanje izgledalo.

Tko je glasao

Sada nas ne uništavaju

Sada nas ne uništavaju više ubojitim projektilima, nego financijskim iscrpljivanjem i financiranjem parazitskog načina života dojučerašnjih zločinaca,pobunjenika i njihovih obitelji.

Zašto se to događa, pa mi smo sve radili sa dobrim namjerama?
Onaj tko nešto radi iz poslušnosti, odnosno po liniji stranačke stege, a ne vlastite savjesti, nema nikakvih dobrih namjera, već je pristao svoju odgovornost isto kao i svoju moć odlučivanja prepustiti svome nadređenome.

Nadređeni uvijek uzimaju samo moć odlučivanja, a odgovornost dijele na sve tako da na kraju, najčešće, nitko nije odgovoran za loše stvari koje naprave, a najmanje oni.
Svatko bi trebao naučiti da davanjem tuđih vrijednosti izaziva nesreću, neovisno kako mu dobronamjerno u početku to djelovanje izgledalo.
Uzimanje tuđih vrijednosti također nosi nesreću. Najviše svima onima od kojih se uzima.
Otimačima? Samo ponekada i češće u pravno uređenim državama.

Davanje tuđih vrijednosti, ne može biti dobronamjerno, ako se davanjem upropaštava vlastitu državu i nagrađuje njene rušitelje. To osim materijalnoga oštećivanja izaziva i duhovne štete podrivanja moralnih vrijednosti društva.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Godina boli od otpisani komentara 3
 2. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 24
 3. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 4. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 5. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 32
 6. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 7. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 15
 8. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 9. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 10. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 11. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 12. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 13. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 14. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 15. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 16. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 17. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 18. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 19. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 20. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23
 21. O bankrotu ljevice u doba globalizacije od Zoran Oštrić komentara 4
 22. Međunarodni kazneni sud od Zlatno doba kap... komentara 1
 23. Veleizdaja Ustavnog suda RH od sjenka komentara 11
 24. Igra Plenkovića i Petrova, MOST-a i HDZ-a, odigrana na Badnjak, vulgarna je kao gluma Frljićevih glumica s državnom zastavom od ppetra komentara 5
 25. Izgubljena arbitraža: Upravljačka prava u INA-i nije predao Sanader, nego hrvatska vlada od sm komentara 49

Najkomentiraniji dnevnici

Tko je online

 • indian
 • Skviki
 • Zlatno doba kap...

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 3
 • Gostiju: 41

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan