Tagovi

Presuda Perkoviću i Mustaču ispala iz Tuđmanovog ormara

Presuda kojom su zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj u prvostupanjskom postupku na doživotni zatvor osuđeni bivši pripadnici jugoslavenske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač predstavlja politički, pravno i moralno ozbiljnu kritiku Republike Hrvatske.

U normalnoj demokratskoj pravno uređenoj državi taj je pravosudni postupak trebao biti obavljen u samoj Hrvatskoj, ali kako politička elita nastala u stvaranju države nije dozvolila da se novostvorena država statusno i idejno dosljedno obračuna s naslijeđem komunističke prošlosti, to se nažalost moralo dogoditi u Europskoj uniji. Ako ni zbog čega drugoga, onda je upravo zbog ove presude očigledno zašto je Hrvatska trebala postati članica Europske unije, jer je upravo njezin mehanizam ukazao na manjkavosti s kojom se hrvatska država i njezin politički sustav suočava četvrt stoljeća nakon stjecanja neovisnosti. Glavni uzrok takvog stanja leži u taktičkim pogrješkama predsjednika Tuđmana. Njemu treba odati priznanje što je u nemogućim međunarodnim i domaćim uvjetima uspio na kraju ostvariti stoljetni san hrvatskoga naroda za vlastitom državom. U tom ostvarenom projektu bilo je i njegovih ozbiljnih pogrešnih procjena koje ne treba skrivati, niti od samog Tuđmana praviti u klasičnoj socrealističkoj maniri nepogrešivog vođu.

Jedna od njegovih temeljnih pogrešaka za koju hrvatski narod sada plaća cijenu odnosi se na uključivanje pripadnika bivših jugoslavenskih tajnih službi, dakle Udbe i KOS-a u projekt stvaranja neovisne hrvatske države. U tadašnjnim okolnostima u Hrvatskoj a ni u emigraciji nije postojala realna snaga, osim emotivna, da se pri raspadu Jugoslavije Hrvatska osamostali. Komunistički režim koji je koristio parolu „bratstva i jedinstva“ kao velikosrpsku metodu kontroliranja hrvatskih nacionalnih težnji u više od četiri desetljeća izgradio je široku mrežu tajnih službi. Jugoslavija je koristeći svoj položaj u pokretu nesvrstanih sve hrvatske idealističke pokušaje promjene komunstičkog režima u inozemstvu rješavala brojnim ubojstvima političkih emigranata. Ali očito je da je sredinom 80-tih godina i u tim službama sazrijevala spoznaja da se raspadom svjetskog komunističkog pokreta ni Jugoslavija ne će moći održati. Zato je nakon Memoranduma Srpske akademija nauka i umetnosti 1986. godine koji je bio projekt stvaranja Velike Srbije Franjo Tuđman kao istaknuti hrvatski disident kojega je Josp Broz poslao iz Beograda u Zagreb s porukom „Tuđmanu ne pakovati“ dobio 1987. godine jugoslavenmski pasoš da posjeti tzv. Hrvatsku neprijateljsku emigraciju. Ona je pak bila u 95 posto slučajeva pod kontrolom Udbe, pa je čak i famozna „Bugojanska operacija“ početkom 70-tih godina u kojoj su stradali naivni hrvatski domoljubi bila njezino djelo. Ako je dr. Franjo Tuđman dobio dozvolu da posjeti tzv. hrvatske političke emigrante koje je kontrolirala Udba, bilo je očito da je i njemu samom bilo jasno da se bez pripadnika Udbe ne će moći ući u projekt stvaranja hrvatske države.

Tako dolazimo do Perkovića i Mustača, ali i ne samo njih, jer su dva istaknuta udbaša kao bliski suradnici Franje Tuđmana bili i Josip Manolić i Josip Boljkovac, da ne spominjemo ostale niže pozicionirane, ali u tom krugu kao najvažnijeg povratnika iz emigracije treba spomenuti Gojka Šuška. Mnogi od bliskih suradnika su mu prigovarali da se okružio s previše udbaša, a on im je znao odbrusiti „Što mislite da se Hrvatska može osamostaliti bez udbaša“. Pragmatički bio je u pravu, ali nije bio u pravu kad su ti udbaši učvršćujući svoju mrežu naslijeđenu iz komunističkog režima i nakon završetka rata 1995. godine praktički zavladali svim strukturama hrvatskog društva i države od politike preko gospodarstva do medija. Oni su čak ojačali Socijaldemokratsku partiju kao pravnog ali i ideološkog slijednika bivšeg Saveza komunista Hrvatske koja je bila protiv osamostaljenja Hrvatske.

Tako dolazimo do „slučaja Perković-Mustač“. Perković je punih dvadesetak godina bio moćni čovjek hrvatskih obavještajnih službi a preko njih i dnevne politike. Malo je poznato da je u prvim godinama borbe za neovisnu Hrvatsku hrvatska obavještajna služba otkrila Josipa Perkovića kao dvostrukog agenta, pa je nakon susreta s agentom KOS-a u Budimpešti bio uhićen i pritvoren, ali se sutra pojavio u kabinetu ministra Šuška. Dnevna politika, kako ona SDP-ova ali i HDZ-ova nije ništa učinila da se oslobodi udbaško-kosovog balasta infiltriranog u njoj. To se najbolje vidjelo upornim zalaganjem tadašnjih političkih struktura nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju da se spase bivši jugoslavenski agenti. . Tada je SDP, dakle Zoran Milanović, ali uz potporu bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića, kojemu je savjetnik za nacionalnu sigurnost bio ni manje ni više nego Perkovićev sin Saša, pokušao spasiti dvojac Perković-Mustač od izručenja njemačkom pravosuđu zbog umiješanosti u ubojstvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Hrvatska je dakle nakon izricanja presude njima dvojici suočena s velikim političkim i moralnim izazovom u raščišćavanju naslijeđenog stanja kao posljedica Tuđmanovog propusta i neodgovornosti da se provede neophodna lustracija. To je praktički kostur ispao iz Tuđmanovog ormara s kojimse hrvatska politika, ako uistinu želi istjerati istinu na čistac, mora uhvatiti u koštac. Lustracija prije svega znači da svi dužnosnici iz komunističkog sustava ne mogu obavljati javne poslove u hrvatskoj državi, a druga je dimenzija lustracije da se, kako to nalaže i obvezuje posebna rezolucija Europskog parlamenta otvore svi arhivi, jer bez istine koju oni skrivaju ništa se u Hrvatskoj ne može promijeniti na političkom planu i u duhovnoj obnovi.

Komentari

Ispričavam se, ali...

tu sve piše:
http://pollitika.com/poznajete-li-gospodina-krpana
Franji Tuđmanu nisam nikada vjerovao! Nikada!

... daaa, i ponešto znam što je i kako govorio "emigraciji" jer prava emigracija nije nikada ni došla na ni jedan njegov "skup".
_________
Presuda? Štooo, samo njima? A ostali, kada počinju sudski procesi ostalima bilo u Hrvatskoj bilo u Patagoniji?

Tko je glasao

Minhenska presuda će pasti

Bez obzira što domaći ustašuljci lomatali jezikom Dauster & Co su presudu donijeli prije samog postupka što znači to nema veze s pravom već zakulisnim igrama BND-a i Buzina.
Dakle moj druže Beogradski, obzirom da si pravo završio u Sbiji pretpostavljam da si ondje učio da presuda zasnovana na nepostojanju materijalnih dokaza i neimanja izvršitelja djela obavezno pada na drugostupanjskom sudu.
Dakle, kada Savezni sud ukine ovu presudu što će biti vaš slijedeći "vapaj"!

Tko je glasao

Naravno, samo sa 26 godina

Naravno, samo sa 26 godina zakašnjenja tog posla bi se primio samo največi idiot !
Lustracija prije svega znači da svi dužnosnici iz komunističkog sustava ne mogu obavljati javne poslove u hrvatskoj državi
I ne samo dužnosnici već i novinari bivšeg sistema koji su osim novinarskog posla obnašali i obavještajnu aktivnost te svoje izvještaje predavali nadležnim državnim ili republičkim službama sigurnosti.

Tko je glasao

hulja od smeća

Jura,
ako ste hrabar kao što pokušavate biti na riječima napišite svoje puno ime i prezime i nemojte se skrivati iz pseudonima skrivajući čak i mjesto iz kojeg se javljate, jer za ovo što ste komentirali spada pod krivično djelo klevete.
vi kao jedna obična hulja kakvih je pun ovaj portal to naravno ne ćete učiniti jer ste bijednik. samo tako nastavite u svojoj bijedi i sebi na sramotu, ali i na sramotu ovog portala.

Tko je glasao

vkrsniče

cijenjeni zborištar jura vas u svom komentaru nigdje izrijekom ne spominje, ali to što ste se osjetili prozvanima govori zapravo sve što trebamo znati.

idite u srbiju.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Im Süd-Osten nichts Neues od Feniks komentara 1
 2. ŠEFovi programiraju ubrzati humane ciljeve od aluzija komentara 0
 3. Uputa za borbu protiv loših sudaca/1 od rodjen komentara 1
 4. Resident Evil: HAVC Afterlife od Laganini komentara 24
 5. NATO je preskup i suvišan u mirovanju od aluzija komentara 0
 6. ŠEF ministarstva Dobrović bi ministarstvo širio od aluzija komentara 0
 7. Tomislav Merčep je bio i ostao na pravoj strani, dok je veliki dio pravosuđa i politike u RH na pogrešnoj strani od ppetra komentara 32
 8. HND bizarni agitprop van svakog razuma i zakona / Novosti – Hrvatska nije vaša država od Laganini komentara 18
 9. Stranka PETICIJA od mAjAdrK1IO komentara 14
 10. Indijska vlada najavljuje da bi se do 2024. mogla potpuno okrenuti obnovljivima od Zoran Oštrić komentara 15
 11. ŠEFovi hoće drugima NE plaćeno umiranje od aluzija komentara 0
 12. Proročanstvo od petarbosni4 komentara 14
 13. "Zašto sam napustio ljevicu" od MKn komentara 23
 14. PSIHIJATRI I PACIJENTI od mAjAdrK1IO komentara 2
 15. budućnost bit će kasno SUTRA razumjeti od aluzija komentara 1
 16. Prava hoće, kune hoće, upravljati hoće, obaveze neće? "Predsjednice odjebite" piše čoban Vojković sa indexa od Laganini komentara 51
 17. Kreatori smrti i zločina od otpisani komentara 97
 18. O banalnosti zla / Bernardić: SDP-u je mjesto na proslavi genocida nad Hrvatima od Laganini komentara 7
 19. Hribar: Ne priznaje etiku, pravosuđe i sudove i osobito zakone RH, priznaje samo sud partije od Laganini komentara 11
 20. Očekujte neočekivano: Pad potražnje za fosilnim gorivima već u 2020-ima? od Zoran Oštrić komentara 2
 21. Kada naivnost prelazi u lopovluk od acinum komentara 8
 22. Kako će funkcionirati svijet, u kojem Amerika više nije prvi policajac, prvi nasilnik i prvi rasipnik? od Zoran Oštrić komentara 27
 23. kapitalistički lopovluk kako živimo od aluzija komentara 0
 24. Donald Trump je uspješno promovirao SAD kao drugu svjetsku silu od Zoran Oštrić komentara 3
 25. Kreatori mržnje od boltek komentara 36

Tko je online

 • ppetra

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 1
 • Gostiju: 28

Novi korisnici

 • mAjAdrK1IO
 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199