Tagovi

Poziv na prosvjedno okupljanje protiv nasilja

Hrvatsko novinarsko društvo poziva svoje članove i sve građane na prosvjed u ponedjeljak 29. rujna u 11:00 pred Kamenitim vratima u Zagrebu (gdje prolazi imaginarna linija od sto metara od Markovog trga, gdje nisu dozvoljena javna okupljanja). Razlog prosvjeda je neučinovitost policije u slučaju napada na novinara Dušana Miljuša, kojeg su dosad nepoznati napadači pretukli palicama 2. lipnja, ali i u drugi slučajev brutalnog nasilja (premlaćivanje Igora Rađenovića i Josipa Galinca, što su djela organiziranog kriminala, te ubojstvo mladog Luke Ritza - djelo huligana).

(6. lipnja o.g., novinari su se unatoč zabrani okupili i prosvjedovali na Markovom trgu.)

Kao bivši novinar, bloger (i tajnik Hrvatske blogerske organizacije), pacifist i politički aktivist (a za pollitika.com posebno dodajem: "dežurni protestant protiv svega", kako me točno opisao legendarni B2! :)), pozivam sve građane (a osobito blogere, koji s profesionalnim novinarima dijele isti interes zaštite prava na slobodu javne riječi!), koji se u Zagrebu i drugim gradovima zbog nasilja, kriminala, korupcije i neučinkovitosti sustava javne sigurnosti osjećaju nesigurnim, da se prosvjedu pridruže. Pozivam i druge blogere da ovaj poziv na prosvjed objave na svojim blogovima.

Nakon napada na Miljuša, osobitu mučninu ostavila je izjava ministra Berislava Rončevića da ne zna tko je taj čovjek (uz prešutno: "Baš me briga!"). Neoprostivo je da ministar policije ne zna za novinara koji u jednim od najčitanijih dnevnih novina godinama piše o organiziranom kriminalu. Ministri dolaze i odlaze, novinari ostaju, usprkos učestalim prijetnjama i napadima. I ostajemo svi mi, građani Hrvatske, koji posljedice korupcije, nesposobnosti, nerada i licemjerja moramo trpjeti.

Komentari

Ja se nikako ne mogu oteti

Ja se nikako ne mogu oteti dojmu da su novinari uspješno nasjeli na priču koja će dovesti do zapošljavanja 1.400 novih policajaca i promjene zakona kojim će se policiji dati još veće ovlasti i to točno negdje pred izbore. To je napokon potvrdio i pomoćnik ravnatelja policije (nisam mu zapamtila ime) koji je sinoć bio u Otvorenom. Držim, dakle, da je sva ova "nesposobnost" policije da pronađe batinaše i ubojice, samo dobra uvertira koja će poslužiti kao opravdanje za tako masovno zapošljavanje novih policajaca. Voljela bih da griješim, ali pratite dalje što će se događati i vidjet ćete da je to istina.

Tko je glasao

po nekoj statistici koju sam

po nekoj statistici koju sam svojevremeno gledao, mi smo država s impresivno velikim brojem policajaca (ili barem osoblja koje je zaposleno u MUPu)

moje je mišljenje da cijeli problem s policijom proizlaz ne iz njihova broja (kada ste vidjeli po njemačkoj, švicarskoj, austriji policajce po cesti?) nego iz kvalitete kadrova s jedne strane, motiviranosti s druge i naravno, stvarne volje da se nešto riješi

Tko je glasao

Mrače, zbog toga se upravo

Mrače, zbog toga se upravo i zgražam nad novim zapošljavanjima. A mnoge dobre (čitaj) nepodobne policajce ekipa je maknula na nižerangirane poslove, a ove koje bi trebali voditi vrhunski profesionalci - odrađuju podobni.

Tko je glasao

motiviranosti s druge i

motiviranosti s druge i naravno, stvarne volje da se nešto riješi

Daj budi pametan, od kud dečkima motivacija, kad napraviju posel kak treba dobiju pp od šefa jel su izvjesnu osobu kaznili, ili sud pusti nekog koga su prijavili.

Tko je glasao

Izviždalo Stipu, iako sam

Izviždalo Stipu, iako sam ja rekao: "Mesiću ne pakovati!". :)) Ja sam par slikica objavio na svom blogu. Inače, organizacija je bila slaba, nekakav minijaturni razglas, da su meni povjerili logistiku, bilo bi bolje. :) OK, dobio sam majicu, to je plus. I sreo par poznatih, trebali bismo se češće okupljati...

Tko je glasao

S policijom se najprije

S policijom se najprije zestoko sprdalo (jubito), a sada se od njih ocekuje ucinkovitost (kad je doslo do prstiju).
U principu nista cudno jer postoje opravdani razlozi i za jedno i za drugo, medutim ovdje postoji problem mentalne prirode, naime sprdnja nekome je posve suprotna u ocekivanju ucinkovitosti od istog tog predmeta sprdnje. Ispada da se prosvjeduje za podrsku vlastitih iluzija jer nema tko se nije sprdo (prednjacili novinari) i tko je uopce vjerovao u policijsku ucinkovitost, a sada se to odjednom kakti zahtijeva i jos se zbog toga sto se vec znalo prosvjeduje.
Ja bih u principu dosao zbog Galineca jer mi je on nekako najblizi, ali bih dosao u skup potpore policiji (vise volim skupove potpore ;-) ), bez obzira sto znam da ce s potporom ili bez, ovo njegovo biti rijeseno i da je njegovim batinasima bolje da se kupe ako se vec nisu skupili u kakvu rupicu. Joza ne samo da je tvrd orah nego je i pametan orah, dosljedan i uigran (a tek mu je 36).

Tko je glasao

Stranka Zelena lista,

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, podržava prosvjed koji u ponedjeljak, 29. rujna, organizira Hrvatsko novinarsko društvo.

Pozivamo svoje članove i simpatizere, te sve građane i građanke koji se zbog nasilja i neučinkovitosti pravosuđa i licemjerja politike osjećaju nesigurni, da se prosvjedu pridruže.

Aktivno nenasilje jedno je od temeljnih načela koje zelene političke stranke slijede. Sloboda govora i tiska može biti ograničena samo zbog zaštite drugih temeljnih ljudskih sloboda. Nekažnjeno nasilje potkopava učinkovitost svih demokratskih institucija.

Neposredni povod prosvjeda je neučinovitost policije u slučaju napada na novinara Dušana Miljuša, kojega su zasad nepoznati napadači pokušali ubiti i pretukli palicama 2. lipnja. Razlog prosvjeda su i drugi slučajevi brutalnog nasilja (premlaćivanje Igora Rađenovića i Josipa Galinca, što su djela organiziranog kriminala, te ubojstvo mladog Luke Ritza - djelo huligana). Također su i drugi novinari bili žrtve napada i prijetnji.

Osobito podsjećamo na neoprostivo neznanje, bahatost i bezosjećajnost koje je ministar Berislav Rončević pokazao izjavom da ne tko je Dušan Miljuš - uz prešutno "baš me briga!" Nezamislivo je da ministar unutarnjih poslova ne zna za novinara, koji godinama piše o organiziranom kriminalu.

Prosvjed je zakazan pred Kamenitim vratima na vrhu Radićeve ulice, gdje prolazi zamišljena linija sto metara od zgrada Sabora i Vlade, unutar koje su prosvjedna okupljanja zabranjena. Zelena lista smatrala je i smatra da je ta zabrana neopravdano ograničavanje ljudskih prava. Aktivno smo sudjelovali u građanskoj inicijativi "Matija Gubec", te ćemo se i dalje, u skladu s našim programskim načelom aktivne demokracije, zalagati za ukidanje te odredbe.

Tko je glasao

Doći ću na

Doći ću na prosvjed!
Svejedno tko organizira.
Ako je to početak 1968. bit ću najsretniji građanin RH.

Tko je glasao

Sumnjam, ali nema veze.

Sumnjam, ali nema veze. Dojdem i ja.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Iako uz Zorana ne bih volio

Iako uz Zorana ne bih volio ni raj poci, ipak bih vam se, radi Miljusa, pridruzio. Na zalost, ne mogu.

Tko je glasao

Imao sam namjeru doći ali

Imao sam namjeru doći ali nakon što sam saznao da netko od organizatora "mulja" s policijom i dogovoara da se prosvjednike pusti na Trg Sv. Marka , odlučio sam ne ići.
Ako je ta moja informacija točna onda će i ovaj "prosvjed" biti dio folklora u režiji režima.

Tko je glasao

@drlesar: Ni meni nije jasno

@drlesar: Ni meni nije jasno - to mi ne izgleda dovoljan razlog da se ne pruži podrška novinarima. Činjenica da su novinari izvrgnuti napadima i prijetnjama meni izgleda puno važnija od toga što netko navodno "mulja" da ih se pusti na Markov trg.

Inače, moja stranka je bila vrlo aktivna u Građanskoj inicijativi "Matija Gubec" protiv zabrane okupljanja na sto metara od Sabora i Vlade.

Zoran Oštrić
glavni tajnik stranke Zelena lista,
pridružene članice Europske zelene stranke

Tko je glasao

Isfuravas subverziju

Isfuravas subverziju dogadjaja, a argumenti mi nekako i nisu jaki. Sta onda ako neko "mulja" s policijom?Jel to razlog da se ne ide na prosvjed? Ne razumijem.

Koja je poruka koju saljes NE ODLAZENJEM? Osim da nisi podrao ekipu u legitimnom prosvjedu, sto sigurno da nije dobro.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

@drlesar, smatram da je ovo

@drlesar, smatram da je ovo jako ružna insinuacija s tvoje strane.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Koji si ti papak i

Koji si ti papak i muljator.
"saznao si", "rekla ti kafana"... koji si ti nivo... jadan si...

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Pa jel se nije i HDZ stvarao

Pa jel se nije i HDZ stvarao u birtiješini?

ili je i to rekla kazala..... o pa da ovi današni 'gorbačovi' modernog adza nisu bili tada u tim redovima.... bili su... u PM....

Kreni od sebe pajdo... pa onda serendaj po drugima..... a i tu sam zaboravio.... kako adz-OVCI imaju sve privelegije kao što su nekadašnji partijaši imali u komunističkom režimu.... ali ovo danas je 'OK' jel to je sada režim u kojem vi vodite glavnu rijeć.....

koji ste vi papci... licemjerni papci.....

Zdravo ovco jedna!

Jakob Matovinović - Jakša
čovjek imenom i prezimenom, za razliku od tebe Bijeda-druge klase... nikada nečeš biti kao orginalni Bijesprvi.....

Obrisan

Tko je glasao

ne znam zašto ti ratuješ s

ne znam zašto ti ratuješ s HDZ-om. Ja ti nisam HDZ, ja sam bijesdrugi. I ti ako imaš problema s HDZ-om, to uputi na adresu HDZ-a, a sve drugo što imaš protiv mene slobodno tu istresi protiv mene, možeš i psovati i vrijeđati i što god hoćeš...

A eto možeš ti slobodno nastupati sa svojim imenom - ali to tvoje ime je beznačajno pa ga zato rasipaš svugdje, čak i na ovakvim drkalištima partije. Ja nikada ne bih svoje ime potrošio na ovakom blogu.

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Malo se mješam ali: Ja ti

Malo se mješam ali:
Ja ti nisam HDZ, ja sam bijesdrugi.
Tvoje ime govori da si tu kao odgovor na bjesa prvog, koji ukazuje, kroz izjave političara, na njihovu nedosljednot i kompetentnost.

Tko je glasao

KP, SK, SK-SDP, SDP, HDZ =

KP, SK, SK-SDP, SDP, HDZ = režimsko orijentirane organizacije.... jednostavno.... nisu za 'Slobodnu i Demokratsku Hrvatsku'......

Proljeće će kada tada doći ..... ova hladna i mračna zima će proći..... a polarni medvjedi će izumriti tada..... a toplina i svojetlost dana će nama svima osigurati jednu toplinu i sigurnost koja se godinama nije niti vidjela niti osjetila......

Sutrašnjica je naša!..... Hrvat do Hrvata sa osmjehom na licu.... zemlja u kojoj će svako dite slobodno razmišljatii disati Hrvatski.... u kojoj će jedina ostavština one proklete prošlosti biti u knjigama povijesti.... u nekim muzejima kao podsjetnik kako nikada više se ne smije režimska sila provoditi nad čovjekom.

A moje ime u mom mistu nešto znaći..... moje ime je garancija plačanja, kada čovjek koji je nosio moje ime (moj pok. otac) kao i ja koji mora čuvati tu čast i ponos ovog imena da svoju rijeć.... nema te sile ili zakona koji može tu rijeć pobiti..... i kao takav NIKADA se neću stidjeti svog imena.... niti se skrivati iza nekakvog 'anonimusa' ili se skrivati iza nekakve maske ili zastave.... i ne zasipam ga svugdje.... to je moj 'potpis'.... i tako ću uvijek nastupati do svog sudnjeg dana...... pa čak i kada sam među onima s kojima se ne slažem.... tada ću IZ INATA i sa još večim PONOSOM nastupati kao čovjek sa svojim imenom i prezimenom..... neka 'dušman' zna da se ne bojim njega niti njegove 'ciganske horde'.... jer me tata naučio jednu stvar..... ne boj se sine neprijatelja...... kada pokaže svoje zube... ti lipo šakom razbi te zube samo jednom.... a ostali će se razbježati kao cigani..... tako da me uopće ne tangira tko je kakav.....

Za slobodu i za dom....

Jakob Matovinović - Jakša
volim svoje i poštujem tuđe.

Obrisan

Tko je glasao

Podržavam prosvjed protiv

Podržavam prosvjed protiv nasilja i gotovo sigurno ću se uključiti,

samo bih ovim putem zamolio novinare, uključujući HND i predsjednika Zdenka Duku (kojeg sam btw imao čast upoznati u prapovjesno doba, kada su osnove nasilja jahale punom parom a mi se punom parom borili protiv toga širenjem slobode i ljubavi po svim putevima i doba dana i cijele noći)

da makar simobolički daju znak da su i protiv nasilja koje non stop kreiraju i provode i novinari, ne sitnog nego sustavnog i do balčaka, zajedno onima kojima ližu dupe i oni njima

te da bar daju naznake svijesti pa i nesvijesti oko toga

ne toliko što je to za mene i nas važno, nego radi samih sebe, da ih snage slobode i ljubavi, kao nekad tako i sada, ne zbrišu na smetlište povjesne zbilje.

Vrlo lako je moguće da je za to već kasno (i zima je - Haustor), pa da malo razmisle o tome.

Tko je glasao

Može li mi netko pojasniti

Može li mi netko pojasniti zašto je izabran ponedjeljak, a ne srijeda kada tim basnoslovno plaćenim ljigavcima i "uvaženim zastupnicima" počinje radni tjedan?

Preporučam održavanje konferencije za medije pred zgradom vlade i sabora, jer konferencija za medije mislim da ne spada pod zabranu javnog okupljanja.

Naime koliko je meni poznato konferenciju za medije nije potrebno prijavljivati policiji, niti tražiti dozvolu za njeno održavanje.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Vjerojatno zato što je u

Vjerojatno zato što je u ponedjeljak dan policije.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Da, Dan policije 29. rujna,

Da, Dan policije 29. rujna, to je razlog.

Tko je glasao

Slika lijevo Koja

Slika lijevo
Koja slika???

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Koja slika??? Zbog brzine,

Koja slika???

Zbog brzine, samo samo coppy/paste tekst stavljen na blog, http://zoranostriczelenalista.blog.hr, a ovdje se slike ne vide. Nisam nikad shvatio zašto neki mogu objavljivati slike, a neki ne.

Tko je glasao

naravno, registirran sam na

naravno, registirran sam na imageshack, iako sada uglavnom slike spremim na facebooku. No, ta opcija ovdje ne radi za sve, a ja ne tražim privilegije.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Što Plenković ne stvara poveznice s našim Srbima, hrvatskim braniteljima, nego muti s aboliranim teroristima od ppetra komentara 4
 2. Zvala sam se Verica Nikšić, imala sam 13 godina kada su me Srbi ubili u Širokoj Kuli jer sam se rodila kao Hrvatica od Laganini komentara 2
 3. Oni su ustaše? Pa odnosimo se onda prema njima kako zaslužuju! od Feniks komentara 13
 4. za dom spremni, za život nespremni od Zoran Oštrić komentara 1
 5. Zašto Hrvatska tolerira ustaški fašizam od sjenka komentara 51
 6. Otrovno pismo predsjedniku SDP-a Bernardiću od Laganini komentara 42
 7. Tisuće antidemokratskih sredstava u državi od rodjen komentara 1
 8. Poslušně hlásím je vinen Hrvatski bog Mars od lunoprof komentara 34
 9. HDZ se vraća stilu vladanja nepodnošljivom lakoćom od Feniks komentara 27
 10. Je li Božo Petrov još uvijek legalni predsjednik Mosta? od Zoran Oštrić komentara 7
 11. Lekovićev progon novinara, zataškavanje kriminala i demonstracija sile na zastupnicima u Saboru od Laganini komentara 12
 12. Genocid od petarbosni4 komentara 2
 13. Kad NATO Kolinda digne noge od sjenka komentara 25
 14. Brojevi za gospodu Plenkovića, Petrova i Bernardića 8 - 20 - 10 od rodjen komentara 1
 15. Analogije ili Vlada Idiotkracije od lunoprof komentara 48
 16. Zbogom banke. Dobrodošli bogati građani. od rodjen komentara 0
 17. Merkel i nacizam od Zlatno doba kap... komentara 62
 18. ŠEFOVI naređuju bez promjena i bez bitnih razlika od aluzija komentara 0
 19. Liječnik sadist od rodjen komentara 3
 20. Novi val nove vrste kriminala u građevini od rodjen komentara 6
 21. Kako elite osvajaju i porobljavaju neku državu! od Busola komentara 5
 22. Donald Trump protiv vjetroelektrana: prijeti li opoziv zbog zastupanja osobnih interesa? od Zoran Oštrić komentara 3
 23. Tripartitna vlast HDZ-a, MOST-a i SDP-HNS-a napada gradonačelnike Zagreba i Zadra, preko GRIZLI-DORH-a od ppetra komentara 9
 24. siromaha osiromašiti ili siromaha obogatiti od aluzija komentara 0
 25. Trump nije pobjedio od Zlatno doba kap... komentara 6

Tko je online

 • indian
 • Laganini
 • profesor

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 3
 • Gostiju: 34

Novi korisnici

 • sandy199
 • cheapdress
 • zijad
 • kristijanhorvat
 • mošapijade