Tagovi

Poskupljenja - glavna odrednica energetike u 2008. godini?

Prvo što će vjerojatno oduševiti potrošače u novoj 2008. godini jesu definitivno poskupljenja energenata: Eurosuper bi trebao preći cijenu od 8 kuna po litri (ako već i nije?), najavljeno je pa opovrgnuto poskupljenje električne energije od 20% (da bi je mediji kasnije prenosili kao gotovu stvar), a priča se i o poskupljenju plina za 30%. O električnoj energiji kao socijalnoj komponentni, kao i o "liberalizaciji" tržišta električne energije od 1. srpnja 2008 već sam pisao, tako da mislim da ova poskupljenja nije potrebno dodatno komentirati, a špekulacije cijenom nafte i činjenicu da HEP u 2008. godini očekuje gubitak od 1.1 milijardi kuna građani će itekako osjetiti na svom džepu.

Od ostalih vijesti u energetici u 2008. godini, HEP najavljuje nastavak gradnje hidroelektrane Lešće, te dovršetak gradnje novog bloka TE-TO od 100 MW, kao i početak gradnje novog bloka u TE Sisak snage 250 MW. Također, očekuje se priprema gradnje za još tri termoelektrane: negdje u Slavoniji 400 MW (vjerojatno Osijek op.a.), negdje na području Dalmacije, kao i bloka 3 termoelektrane Plomin. Sve to nimalo ne čudi, jer sam već pisao o tome kako se strategija energetskog razvoja Hrvatske temelji na termoelektranama. O mogućoj nuklearki uvijek postoje priče, no nema nikakvih naznaki čak niti o ukidanju moratorija na njenu gradnju. Također, ostaje nam preuzeta obveza udjela obnovljivih izvora do 5.4% do 2010. godine, što se nastoji potaknuti poticajnim cijenama za električnu energiju iz obnovljivih izvora, s tim da će naknada koju krajnji potrošač plaćati kako bi se ostvarile te povlaštene cijene i u 2008. godini ostati na razini od 0.89 lp po kilovatsatu. U 2008. godini očekuje se dovršetak i trećeg vjetroparka u Hrvatskoj, na lokaciji Jasenice kod Obrovca te nadam se barem početka gradnje jednog od mnogih drugih u 2007. godini najavljenih projekata vjetroelektrana. Od ostalih vijesti tu je proširenje prijenosne mreže, posebice gradnja 400 kV dalekovoda Ernestinovo - Pecs, ali i 110 kV mreže diljem Hrvatske s naglaskom na Istri te distribucijske mreže u okolici Dubrovnika (TS Srđ i Plat te 20 kV dalekovoda), što bi trebalo dodatno poboljšati opskrbu tih dijelova Hrvatske električnom energijom. HDZ je za naredne godine najavio i plinifikaciju Dalmacije što predviđa ne samo gradnju novih magistralnih plinovoda, već i novih dobavnih pravaca za plin iz Rusije i drugih zemalja.

Ukupni zaključak jest, da će se u 2008 godini u Hrvatskoj manje raditi na osiguranju opskrbe električne energije i ostalih energenata, nego li će građani to osjetiti temeljem udarca po džepu, za što se tek djelomično može okriviti poskupljenje energenata i "uvođenje tržišta".

Komentari

Evo na linku jedno od

Evo na linku jedno od mogućih rješenja:
http://www.h2pia.com/com/h2pia/

Tko je glasao

Daleko smo mi od vodikove

Daleko smo mi od vodikove ekonomije... :-)

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Neki jesu a nekima je to

Neki jesu a nekima je to šansa :))
Možda ne kontaju da takva stvar donosi glasove i vlast:))

Tko je glasao

Kad je već riječ o

Kad je već riječ o investicijama u elektroenergetskom sektoru, očekivao sam spominjanje i projekta 'Gornji horizonti' u BiH. Riječ je o kontroverznom projektu, koji prevodi vode iz sliva Neretve prema Trebišnjici, s nesagledivim ekološkim posljedicama, prvenstveno na područje donjega toka Neretve - morske ribe se već love u Metkoviću, a plodno tlo je na udaru salinizacije, tj. postoji opasnost pretvaranja u slanu pustinju!. Imamo li kakvih spoznaja o ovome?

ragusa

Tko je glasao

Nemam nekih detaljnih

Nemam nekih detaljnih saznanja, a ovaj članak se bavio isključivo Hrvatskom, tako da tome nije bilo mjesto u tome, osim možda po ekološkim posljedicama, iako niti o tome nisam do sada imao mnogo saznanja. Pokušat ću istražiti, pa ako nešto uspijem pronaći, vjerojatno ću objaviti.

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. demoKracija ministara od aluzija komentara 0
 2. I bez SAD, svijet nastavlja akcije zaštite klime od Zoran Oštrić komentara 0
 3. Predsjednik vlade RH, A. Plenković, odrađuje protiv SAD-a i predsjednika D.Trumpa, protiv KGK i protiv RH od ppetra komentara 0
 4. historijska top lista uspješnih opsjena/ra od indian komentara 90
 5. čovjek proizvodi uzrok i posljedice od aluzija komentara 0
 6. čovjek ima alat... alat ima čovjeka od aluzija komentara 0
 7. Trg maršala Tita od aluzija komentara 1
 8. UMJETNI VLASNIK od petarbosni4 komentara 6
 9. Stanje Firmi U Bosni I Hercegovini od AlexD komentara 0
 10. Mala analiza od drvosjek komentara 46
 11. gospodari naši od aluzija komentara 0
 12. imati NOVO za posljedicu NOVU od aluzija komentara 0
 13. zadomspremni od drvosjek komentara 5
 14. NE jednakost zašto postoji od aluzija komentara 0
 15. Razotkrivanje: „Istanbulska konvencija“ je agresija na sve države koje su zaštitile brak kao zajednicu muškarca i žene od ppetra komentara 9
 16. I meni je žao svih nevinih od drvosjek komentara 31
 17. porezoPrimci naredboDavci ŠEFovi od aluzija komentara 0
 18. VLASNITVO I UPRAVLJANJE NJIME - ius gubernandi od petarbosni4 komentara 15
 19. Ne prestanete li s „pomirbom“, zakrvit ćemo se još i više od Feniks komentara 26
 20. kobna diktatura ŠEFovanja - ažuriranje 2017-08-16 od aluzija komentara 0
 21. naređenje/izvršenje (a za NE poslušnost kažnjavanje) od aluzija komentara 0
 22. Vlada treba služiti građanima od Mucke komentara 0
 23. Porez na nekretnine u RH je agresija mainstream političara-na daljinski iz EU, na hrvatske građane i RH od ppetra komentara 13
 24. Sloboda je tu! A gdje smo mi? od boltek komentara 9
 25. enciklopedija ažuriranja (nacrt) od aluzija komentara 0

Tko je online

 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 1
 • Gostiju: 39

Novi korisnici

 • mmarijan
 • Crvena
 • gived
 • AlexD
 • Voltron