Tagovi

Popušili smo mi koješta i to do balčaka

uhh - kao bivši pušač, kad sam jučer vidjela ovu nebulozu u novinama, odmah mi je došlo da počnem opet pušit iz čistog prkosa i građanskog neposluha. Zašto? Pa evo naprimjer:

Država ( i ne samo naša) daje stimulacije proizvođačima duhana, koje (ako se taj duhan ne rabi u neke misteriozne zdravstvene svrhe za koje ja ne znam) prodaje proizvođačima cigareta, koje onda kupuju konzumenti duhana. Proizvođači plaćaju državi porez, konzumenti plaćaju PDV, zakonski na prvi pogled, sve čisto. Malo sutra. Kad ta ista država ne bi nastojala sjediti na dva stolca - odnosno, 'ušurovati' (ubirati danak) i od proizvođača i pušača, a s druge strane pravovjerno mahati mačem 'skrbi za zdravlje građana' (čitaj, štednji na budućem potencijalnom liječenju pušača)..

Hmm, kažem ja (koja sam btw, zdrava k'o dren i krvna slika i tlak su mi k'o bebaču, koja jedem zdravo i umjereno i održavam kondiciju), zašto bih ja (hipotetski, jer ne pušim) bila zdravstveno diskriminirana u odnosu na pretile žderonje koji se NEĆE radi svog tlaka, srca, arterija itd. ODREĆI špeka, maščobe, čvaraka, i ostalih premasnih užitaka? Ili ljubitelji dobre kapljice svog deliriuma tremensa? Ili ovisnik o tabletama tableta a kockar kocke? A što je tek sa šopingholičarima? A s onima koji su ovisno o internetu? Da ne spominjem jadnike koji su se zakačili na ljudsko dostojanstvo čitanja novina, knjiga, odlazaka u muzeje i kazalište? Ili bože sačuvaj, one koji su navikli jesti svaki dan? Jer nemogućnost zadovoljenja navika vodi u frustraciju, frustracija u bolest i eto nas opet na teret HZZO-a? Ma sve to treba zatrti u startu i poslat (o trošku HZZO-a) na pranje mozga.

Zašto bi pušači plaćali skuplju policu osiguranja od nepušača, koji upražnjavaju 'nezdrave' životne navike (čitaj, neodobrene od HZZO-a). Jer taj isti HZZO kaže: 'gledaj mala 'vamo. pušenje je jako nezdravo. (ako ne pušiš meni). I daj nabaci koju kilu, (bolje da ljulja nego da žulja) na vitalna mjesta (jer žena treba imat dobre 'argumente' i ne, ne misle na sive ćelije). Naravno, ovo je sve samo metafora jer nas HZZO k'o produljena ruka države stalno (ahem) jebe u zdrav mozak s pomodarskim propisima kojih se ni 'prvi među jednakima/najjednakiji među jedankima' (čitaj zadrigle perjanice naše vlade) ne pridržavaju. Čine li vam se Šuker, Čobanković, Bajs itd. k'o letak zdravog života? Da ne nabrajam kerubinski zaokružene bivše (oni će međutim za svoje zdravstvene probleme zasigurno dobiti najbolju njegu, naravno na trošak HZZO-a).

Krajnje je licemjerje onda financijski potpomagati proizvođače te štetne biljke (duhana), ubirati porez a onda progoniti konzumente. Ili ako će se dodatno kažnjavati skupljim policama zdravstvenog osiguranja, 'ajmo onda vidjet koji je to HUS standard zdravlja! Koliko kila, koji tlak, koliko masnoće, koliko otkucaja srca u minuti (o psihičkom zdravlju da ne govorim), koji obujam struka i yada, yada, yada...Jer ziher nije zdravo biti debeo - ali niti premršav, a sumnjivo je i ako si blijed, ali vala, ne valja ni ako si previše rumen. Salo na bedrima kažu jedni, ne smeta, salo na struku je opasno. Drugi to žestoko opovrgavaju. Navodno i visoki imaju svoje potencijalne genetske probleme kao i niski, hmm...( a da propišemo pravi 'size' i onda sve dotjeramo na zadanu, optimalnu visinu?). Što učiniti s onima koji ne doručkuju? Kako njima ocarapiti adekvatnu policu? Koliko skuplje onima koji, mimo svih preporuka večeraju, majku im nerazumnu? A oni koji koriste dezodoranse, mobitele, boje za kosu, solarij? Ma treba to sve uravnilovkom na prosenu kašu u kamenolom, na 'ladnu vodu i albus sapun (domaći, od loja) pa da vidiš zdravlja.

Ok, malo sam si dala oduška, ali jasno vam je na kog režim. Ili je pušenje legalno, ili nije? Ne može država odobriti prodaju cigareta a istovremeno kazneno goniti konzumente. Pa čak i naš zakon (kad se radi o drogama) više tereti dilera od ovisnika. Ali, ako smo u krevetu s dilerom (proizvođačem), koji se za nas pobrine (da nam naš dio kolača) onda je jedino žrtveno janje opet onaj mali jadni konzument. Koji i tako plaća i pretplaćuje svoju konzumaciju a još malo pa će biti i krivično gonjen. Zato velim, nema nam druge nego zahtijevat da nam definiraju taj zdravstveni HUS pa da počnemo penalizirat i mesojede, travojede i nejede. I one koji piju samo vodu (nikad ne znaš kad će ih stić' osveta od tolikog kamenca) i one koji piju alkohol (pa čak i ako je to samo dcl crnog vina dnevno, nikad se ne zna kad će ih krenut). Naravno, treba se obračunati i s onima koji ne idu spavat u 22 navečer, nego bog zna što rade pa su ujutro smanjenih radnih sposobnosti. (kako nisu? Naravno da jesu kad se preporučuje osam sati sna a oni spavaju manje – dakle, direktno time narušavaju svoje zdravlje). I da, naravno najoštrije kazniti sve one koji nisu recimo barem 4 sata tjedno u teretani, na biciklu, joggingu, yogi i sl. To su sve pritajeni neprijatelji države i otvoreni neprijatelji našeg brižnog HZZO-a i njihove blagajne.

Naša se vrla i krasna lijepa naša samo brine za našu dobrobit i dugovječnost. I ako vam se čini da nam virka u tanjure, pepeljare, čašicu, krvnu sliku i horoskop, a uskoro i u krevet, budite uvjereni da je to SAMO za NAŠE DOBRO. Kako bismo živjeli i privređivali (zanemarite to što posla nema, nećemo sad sitničarit) što dulje, sa smiješkom, u dobrom zdravlju i odličnoj kondiciji. Naravno, očekuje se da pokažete dovoljno dobrog ukusa da maksimalno godinu, dvije nakon umirovljenja prvo sredite svoje papire i račune a onda pristojno i nezamjetno umrete kako bi se država s vama uvijek mogla ponositi kao primjernim građanima.

P.S Ovim ničim ne zagovaram da se pravo pušača lomi preko leđa nepušača koji imaju pravo biti zaštićeni od pasivnog pušenja. Doduše, nitko nam ne nudi policu koja štiti od 'pasivne gluposti' kojoj nas država svakodnevno izlaže.

Komentari

Nakon početnog

Nakon početnog prebrojavanja krvnih zrnaca, valjda ostala navika da se nešto radi.

Tko je glasao

Teško mi je bilo što

Teško mi je bilo što dodati ili komentirati makar sam pročitao i dnevnik i komentare.
Sve, ili gotovo sve sam rekao ovdje:
http://pollitika.com/zuta-traka

Tko je glasao

"P.S Ovim ničim ne

"P.S Ovim ničim ne zagovaram da se pravo pušača lomi preko leđa nepušača koji imaju pravo biti zaštićeni od pasivnog pušenja."

Oprosti a što to ti zagovaraš?
Ili je tvoj dnevnik revolt glede novog zakona o pušenju, ili ti smeta što proizvođači duhana imaju poticaje..Ne shvaćam niti jedno niti drugo..

Ovakav, nemam nista protiv sebe. Ovakav, prasina uzvitlana.

Ovakav, nemam nista protiv sebe. Ovakav, prasina uzvitlana.

Tko je glasao

Država kažnjava pušenje u

Država kažnjava pušenje u zavorenim javnim prostorima.
Možes slobodno pušit doma (ali imaj obzira prema ukućanima) ili na ulici..
Bezobzirnost pušača prema nepušačima nema granice, da su pušači civilizirani i imaju obzira prema drugima, ne bi kazne bile nužne..
znaš kad će stariji kolega pred mirovinu poslušat mlađeg, tek pristiglog djelatnika, kojem smeta dim, i izići van pušiti..ne, bez kazni..
Stoga je tvoj dnevnik tipično oličenje samoživog, egocentričnog, bezobzirnog stava pušača, da mogu drugima puhat u nos i nekažnjeno davit i smrdit ljudima oko sebe..

Ovakav, nemam nista protiv sebe. Ovakav, prasina uzvitlana.

Ovakav, nemam nista protiv sebe. Ovakav, prasina uzvitlana.

Tko je glasao

Bezobzirnost pušača prema

Bezobzirnost pušača prema nepušačima nema granice, da su pušači civilizirani i imaju obzira prema drugima

Ovo je tipično generaliziranje i strpavanje svih u isti koš bez imalo kritičkog razmišljanja [da, za kritičko razmišljanje treba se ipak malo potruditi].
Kakva bezobzirnost??? Koje granice? Gdje su bile granice prije 25-30 godin kad se na sjednicma od radničkog savjeta do centralnog komiteta mogao rezati dim nožem? Nekada, kad je Tito na sjednici skupštine u Beogradu uredno dimio svoju Cohibu, ili šta mu je već Fidel poslao na poklon? Kakvom bi ti bezobzirnošću tek to nazvao? Granice su danas itekako pomaknute. Niti se puši u uredima, niti na sjednicama. Ako netko ipak zapali to je znak nepristojnosti, a zabranjivat pušenje 100% u barovima i gostionama..., šta je previše je stvarno previše.

Govorim to kao nepušač koji povremeno zapali cigaru i koji pušenje cigare shvaća kao ritual, metodu koja potiče kreativno razmišljanje, produbljuje društvene odnose i nadasve umiruje.

Tko je glasao

Vidim da vam se sve

Vidim da vam se sve 'razbistrilo' od jednog do drugog posta. ovo je otvoren forum pa svatko može reći što misli pa i izvlačiti kakve hoće zaključke. Pa vam puštam na volju da i dalje odgonetavate što sam željela reći a bilo je dovoljno jasno drugim čitateljima dnevnika.
Svatko ima pravo na svoje mišljenje i svoj kut gledanja.

'Neka cvijeta tisuću cvjetova.' ;)

P.S. 'Komplimente' vam ipak neću uzvratiti.

Tko je glasao
Tko je glasao

apsolutno potpisujem svaku

apsolutno potpisujem svaku riječ! sviđa mi se totalna širina primjene :)

Tko je glasao

pušači bi trebali tužiti

pušači bi trebali tužiti državu zato što im prodaje cigarete sa natpisom koji velikim slovima sugerira bolest i smrt.
sugestija je kao placebo, u ovom slučaju poguban po život i zdravlje. Placebo je u nekih 40% učinkovit.
Po tome taj natpis više ubija nego li sama cigareta.
Apropo pušenja, moja je baka pušila i zbilja umrla od pušenja, Do dva dana prije smrti u 107-oj godini bila je potpuno samostalna osoba, zdravog mozga i snage za kuhanje, heklanje (dakle dovoljno dobrog vida), peglanje. Udario je moždani. Svi kažu od pušenja :). Ja mislim da je to bilo zato što je za doručak malo previše slanine taj dan pojela, a nije izašla u svoju šetnju. Pušila je cca 70 godina.

Tko je glasao

Da, ali stare duhane. Ne ove

Da, ali stare duhane. Ne ove današnje koji imaju nekoliko puta veći udio nikotina, a tijekom prerade dodaju i razne druge kemikalije. Tak svejedno. I onako na kutiji piše da je otrovno.

Tko je glasao

3103, ma daj stvarno 107

3103,
ma daj stvarno 107 godina?. Svaka čast. Moja prababa nije pušila, ali je zato svako jutro u bukaru ulila tri deca crnog vina i supala (močila) bi onu suhu okruglu zemičku (to se u nas veli suhi kolač). Taj plavac mali je bio njoj pravi prirodni energetski napitak, a ne ko danas neki pusti red bullovi. Posli te marende trčala bi ka zec, i tako do 102 godine kad jedno jutro nije bilo u kući vina pa nije marendala nego se napila na tašte čašu vode.:):).
Nije preživila srčani udar. A i baba mi se pridržalala tog recepta samo je ona umrla par dana prije stotog rođendana.

Grd & lin

Tko je glasao

rekla bih da je država,

rekla bih da je država, odnosno njezina totalna nesposobnost da upravlja našim novcem na razuman, društveno koristan način koji 'oplođuje' vrijednost (umjesto već viđenog bahaćenja u maniri 'pijanog grofa'), najveći indirektni ubojica svojih građana. Daljnji rasap moralnih vrijednosti i stalna ugroženost i najskromnije egzistencije sigurno uzrokuju najveći broj kroničnih oboljenja i zdravstvenih poremećaja.

U zemlji gdje je posao postao luksuz, obrazovanje privilegija bogatih, dok voće na jednoj strani neobrano trune a na drugoj se to isto voće uvozi, stres kojem su obični (neprivilegirani) građani izloženi svakog dana tihi je i latentni ubojica isto kao i uspavani virus svinjske gripe u organizmu. A taj stres kontinuirano obnavlja država svojim nesuvislim politikama i propisima. I zato će rijetki među nama doživjeti duboku starost, bez obzira koliko nastojali paziti što jedu, piju i puše li išta osim državne demagogije i plitkih flosklula. Osobno mislim da su ta demagogija i te floskule za naše zdravlje NAJOPASNIJE.

Tko je glasao

Nekako mi neide stres

Nekako mi neide stres dijagnoza općenito. Istrošena, služi za sve i svašta.
Vidim da su i te bake imale puno stresova. Njima su recimo djeca umirala od upala pluća ili nečeg takvog jer još nije bilo antibiotika. Same su prošle nekoliko ratova . Mojoj je ipak ovaj, kaže bio najgori, pala joj je raketa na kuću potpuno je srušila, ona je bila u podrumu sa svojih 95 – možda je ipak malo starosne strašljivosti :) – ako je ikad umjesno našalit ratnom „zgodom“, ali eto preživjela je i to.
Tako da nije stres.
Možda bi mogli ovako spekulirati ako ostavimo genetiku sa strane:
Te su žene stvarno vjerovale u nekog Boga ma što to značilo. Živjele i jele i pušile i pile umjereno. Pohlepa i bolesne ambicije ih nikada nisu safatale (edi3jev izraz). Nagledale su se i sahranile raznih što elitnih što građanskih primjeraka. Same nikada nisu postale pokondirene tikve. Vlast im je na razne načine nabijala strah u kosti, morale su se u ratnim prilikama micati iz svog doma. Bile su mudre.
Veliki dio generacije iza njih izgubio je tu mudrost. Bahata ekipa najduljeg mirnodopskog perioda punim plućima je zaronila u ulogu boga sa dušom pokondirene tikve i debele taštine.
Dugi je period serviranja njihovih raznih sranja, ovo su sada čisti biseri. Neće to nas slomiti. Ako se hoće vratiti iz toga svije ta u kome sada jesu, u živi svijet, jer taj njihov daje sve znake da je poguban po njih iako nikada i nije bio živ nego je svijet nekakvih aveti ( ljudi iz Dalmacije kažu – ne bi ga ni štapon taka) trebaju osluhnuti nas koji smo cijenili duhove tih zdravih baka, a sa njihova gledišta smo marginalna pojava. Eto i Svijet tone u Dubaiju. Dovoljno jaka simbolika. Njihov farsični svijet tone (oni otoci u obliku karte svijeta u koje je ulupano toliko love da si moga dignuti pet Afrika na noge).
Nema nas puno, ali sasvim dovoljno. Potrošimo koliko zaradimo, svoj posao znamo, djeca se nekim njima „čudnim slučajem“ normalno razvijaju, unatoč skromnosti veseli. Neke su istina uspjeli polomiti, ali ima nas još.
naučio sam da se esencija života i refleksi i kultura preživljavanja na Balkanu ne nalazi u establišmentu, već na margini društva. Establišment i dalje čine prevaranti, ideolozi i kriminalci.
http://www.zilnikzelimir.net/sr/ljudi-sa-margine-drustva-su-pokretacka-s...

Tko je glasao

moja je od alkohola svaki

moja je od alkohola svaki dan prije ručka popila rakijicu.
Ali moram priznati da mi je stil tvoje babe draži.
I moja prababa je umrla koju godinu prije stote ( i ta je pušila:)).

Tko je glasao

ma u svemu me najviše smeta

ma u svemu me najviše smeta licemjerje države koja s desnom rukom grabi u džep pušača a s lijevom bi ih penalizirala za njihov (na kraju slobodan izbor) da se truju otrovom po svom izboru. Pušači nisu retardirani pa ne znaju da ih ta navika može koštati zdravlja. Samo cijeli je sijaset takvih navika a o njima svi mudro šute.

Danas se npr. baš pretilost navodi kao opasnost broj jedan po zdravlje čovjeka a negdje sam čitala da smo među najdebljim nacijama u Europi. Pa nitko ne spominje skuplje zdravstveno za one koji ne mogu držati tjelesnu težinu pod ikakvom kontrolom. O konzumaciji alkohola koji ponajčešće uzorokuje veću štetu obitelji i okolini nego konzumentu isto tajac. Pa svakodnevno čitamo koliko budala sjedne pijana u auto, nekog usmrti a najgore što im se dogodi je uvjetna kazna zatvora, oduzimanje vozačke (k'o da ih je briga, voze oni i bez) i skuplja polica osiguranja za auto, ne zdravstveno. Mogli bismo tako nabrajati u beskraj.

A što je sa stresom i bolestima koje stvara egzistencijalna nesigurnost, gubitak posla u srednjim godinama i nemogućnost da odrastao čovjek dostojanstveno živi od svog rada i hrani i školuje svoju djecu? Kome to naplatiti? Po čijem je to zdravstvenom standardu? Kako god bilo, čim se razboliš u ovoj zemlji kreće ekspertna SWOT analiza čime si se TI doveo u takvu situaciju. Neće valjda biti da bolest ponekad dođe 'tiho, nezvana, sama...'?

Neki su 'poroci' očigledno puno 'poročniji' od drugih. A u stvari, osnovni je problem što mi njima(državi) naprosto ne možemo osigurat dovoljno para za njihov način gospodarenja. Pa se onda traži način da se i bolesni zakinu u svojim i tako već jako umanjenim pravima pod izgovorom da su si sve sami skrivili. Građani Siska koji nisu pušači umiru od karcinoma jer toj istoj 'brižnoj' državi toksična razina onečišćenja zraka u Sisku nije nikakav prioritet. Budimo sigurni da će ih liječnici pri pregledu prvo zapitati:"Jeste li pušač?"

Jesmo, jesmo - svi smo mi 'pušači'.

Tko je glasao

nije samo maćehinski odnos

nije samo maćehinski odnos prema vlastitim građanima, nego zapravo niko ništa niti ne razmišlja. Prave budale dočepale su se mjesta koja donose važne odluke. Nije im na kraj pameti sugeriranje struke uvažavati. Izgleda koliko imam informacije, to je u raznim strukama tako.
Od dnevnika koji su crna kronika, preko raznih mobinga u kojem je i ovaj, do oporezivanja svega i svačega bez trunke ikakve logike.
Zanimljivo je kako li je taj ministar zdravstva još ministar:
1 pušiona -zakon o pušenju
2. pušiona - zakon o zamrzavanju zametaka
3. pušiona - prvi se išao iskazati u nabavci cjepiva (sa našom lovom iliti - lako ti je tuđe davat`) protiv fantomske svinjske gripe (nije niti tražio da neko ispita cjepivo, ali kada pogledamo da je i poljska ministrica jedva dokazala svojoj sličnoj ekipi svu opasnost od cjepiva i nedokazano postojanje epidemije, trebamo se zapitati da li se radi o jednoj stvarnoj svjetskoj epidemiji gluposti protiv koje nemamo učinkovito cjepivo, a mi jako bolujemo)
Zapravo ništa i ne čudi - kalmeti nije ni na pamet palo dati ostavku nakon one strašne tragedije vlaka, pa njih nikoga i nije briga stvarno za stanje stvari nego ko će gdje kome koja provizija, koji poslić i od tih silnih matematičkih zavrzlama zbrajanja, množenja i dijeljenja teško drugo i uspije ta ekipa misliti pa i da ima volje.
Matirajuči položaj je u toliko što se većina nas drži "ne talasaj" prema povijesnim iskustvima ili bi se isto tako ponašala na njihovom mjestu. Eventualna smjena vlasti rezultirala bi još gorim. nada je u tome da nemaju kud ni oni ni mi i da je izlaz premjerki u traženju pomoći među sposobnima i mislećima a izvan "struktura".

Tko je glasao

nitko od njih ne razumije

nitko od njih ne razumije značenje pojma 'accountability' a obrazi su im debeli k'o krokodilska stražnjica...(da ih uštavimo?)

p.s. ili da kršćanski okrenemo i drugi obraz uz uzdah: 'Bože oprosti im, jer ne znaju što čine!' Da ne znaju, to nam je svima jasno.

Tko je glasao

ma ne može to niš mislit.

ma ne može to niš mislit. moja sveta guzica - domet promišljanja (sreća da na tržištu ima kada raznih dimenzija).
u srbiji su počeli lagano nemiri, bosna obzirom kroz što je prošla i ne mrda, prezapaljivo.
nama zapravo jako pomaže što se poklopila svjetska kriza pa nema više eurića na kredu.
jake su im narkomanske navike, nervoza ih hvata, izgubili odavno veze sa bilo kakvim mjerama kako materijalnim tako i duhovnim. Nejasna je ta taština, dobro, marčapijanje održava ih živahne jer mozak je pretup za ostale stvari, ali možda ipak promisle recimo - pa ne mogu nositi odjednom 10 gaća nego samo jedne, što će mi to. Idem ja biti heroj i vratiti.
Ne, čuje se samo ovakav tip razmišljanja - najsigurnije ti je spalit (stvarno) lovu. Ipak je strah zavladao.

Tko je glasao

ja sam došla do jednog

ja sam došla do jednog skromnog zaključka *sumnjičavo osvrtanje na sve strane* a to je da su nam naši 'prvi među jednakima' takvi kakvi jesu jer se kao svi mediokriteti uvijek uspoređuju samo s lošijima a nikad s boljima. a tako se ne pobjeđuje ni u rukometu a kamoli u ozbiljnim disciplinama kao što su zdravo gospodarstvo, fiskalna samodiciplina, promišljena razvojna strategija itd.

I dok je ljestvica za njihov performans postavljena tako (njima dohvatljivo) nisko, nikad mi na zelenu granu. Preopasni smo sa svojim ambicioznim idejama da smijemo sanjati, tražiti i očekivati više. Da smo zaslužili više. Kako su jednom davno rekli neki drugi klinci:
"Budimo realni, tražimo nemoguće!"

Tko je glasao

Politika nije jednostavna

Politika nije jednostavna stvar.

Država stimulira proizvodnju duhana kako bi se isplatilo raditi cigarete od domaćeg duhana, a ne ga uvoziti. Sve to podilaženje TDR-u je i zato da se cigarete što manje uvoze, da lova ostaje u Hrvatskoj.

Sasvim druga priča je "zdravlje".

Hrvatska je 2009 planirala prihoda od trošarina na duhan 3145 milijuna kuna. Vidi http://www.mfin.hr/hr/drzavni-proracun-2009

Za usporedbu, to je otprilike trošak svih lijekova na recept! Dakle, samo trošarine od duhana pokriju više-manje sve troškove za lijekove koje plaća HZZO. Naravno tu su troškovi bolničkog lječenja oboljelih od raka pluća, izostanci s posla itd. ali sve zajedno, (1) ako ljudi već puše, bolje da puše hrvatsko, (2) ako već puše, bolje da društvo dobro naplati tu njihovu naviku.

Tko je glasao

Sve to podilaženje TDR-u

Sve to podilaženje TDR-u je i zato da se cigarete što manje uvoze, da lova ostaje u Hrvatskoj.

U prošloj godini A.V. i P.C. vlasnici i menadžeri TDR-a isplatili su sebi oko 12 milijuna kuna dividendi svakome za uspješnu godinu.
Istovremeno proizvođači duhana potražuju od države otprilike oko 14 milijuna kuna na ime poticaja i naknade za proizvodnju duhana (u toj istoj godini).
E sada, ako je proizvodnja cigareta toliko unosna i lukrativna,a JEST !, zašto proizvođači ne mogu prisiliti TDR na povoljniju cijenu, isplativu, a ne da se opet iz proračuna kompenzira njihov trud. Gdje je tu "famozno" tršište ?!.
(Cigarete u BH su i do 4 puta jeftinije nego one proizvedene u RH !)

S obzirom da i radnici TDR-a na ime dividendi dobiju oko 50.000,00 kn godišnje onda je jasno na koji način se može "korumpirati" dio stanovništva i kako padaju u vodu sve priče oko zajedništva "malih, običnih" ljudi i sl.
Iako gubitaši i HŽ i HEP npr. isplatili su božićnice, nisu smanjili plaće za 10%, a mi stalno pričamo samo o "par" tajkuna koji nas eto pljačkaju. Licmjerni i korumpirani su mnogi i MNOGI imaju korist od takvog ponašanja. Svi sadržaji objavljeni ovdje u suštini su samo varijacije na jednu te istu temu: OSOBNOG POŠTENJA i MORALA !.

Pozdrav, i gledajte oko sebe.

Tko je glasao

A naivni glupani misle da je

A naivni glupani misle da je zakon o nepušenju pao zbog pušača u kafićima. Ovoj gospodi gore je pao profit, pa se zakon pod hitno morao ukinuti.

My Soul

Tko je glasao

Evo još nešto vezano za

Evo još nešto vezano za zdravlje, i to iz dnevnika Zorana Oštrića, protivnika pušenja;

"Ubrzo su počeli stizati misteriozni europski brodovi deponirajući ogromne bačve u ocean. Isto je radila i farmaceutska industrija. Stanovnici obala su počeli obolijevati od bolesti. U početku od čudnih ospica i mučnine, a rađala su se i deformirana djeca. Nakon tsunamija 2004. godine, na stotine bačava je izbačeno na obalu, a stanovnici su počeli obolijevati od radijacijskih bolesti, i više od 300 ih je umrlo." (govori o Somaliji)

I to je ono što me najviše smeta kod ovog progona pušača; jasno mi je da većina drugih poroka utječe isključivo na konzumenta (direktno), a pušenje "truje" svih u blizini.

Ali koliko je duhanski dim štetan prema ostalim trovačima koji truju svih?
A njih moramo čak i svojom vojskom podržavati....

Antipušačku kampanju su prvi počeli NAJveći zagađivači Zemlje - USA,
a sad ih slijedi drugi po redu - EU.
Oličenja istinske brige i čovječnosti.

Tko je glasao

Svojedobno je i Hitler

Svojedobno je i Hitler počeo kampanju protiv pušenja, ako se dobro sjećam :)

Ipak se ne radi o najvećim zagađivačima, već o najrazvijenijim zemljama.

Tko je glasao

već sam se žestila oko

već sam se žestila oko pušenja, da se ne ponavljam;
http://pollitika.com/ako-ima-nesto-sto-najvise-mrzim-onda-je-to-prevrtlj...
http://pollitika.com/ako-ima-nesto-sto-najvise-mrzim-onda-je-to-prevrtlj...
http://pollitika.com/u-kaficima-se-opet-pusi-drzava-vise-ne-stiti-nepusa...

a evo jedan link, za one jaako zabrinute za zdravlje nacije (pogotovo djece);

http://www.vjesnik.hr/Html/2009/08/15/ClanakTx.asp?r=tem&c=10

ukratko;
zlatna koka - što je više kodeina u tabletama, to više ima ovisnika. Izostanak dnevne doze tijelo kažnjava - bolom / na kutijama tableta koje sadrže kodein (derivat morfija) ništa ne piše pa ih ljudi gutaju kao bombone / Na domaćem tržištu / u slobodnoj prodaji po cijeni ne većoj od 15 kuna / nema nikakvih zabrana niti upozorenja, lako ih mogu nabaviti i djeca.

Tko je glasao

Nausikaya, ovo je izuzetno

Nausikaya,
ovo je izuzetno dobar dnevnik.
Zaključak o polici koja štiti od "pasivne gluposti" države je vrhunski.
Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Zaboravila si spomenuti

Zaboravila si spomenuti alkohol. Četvrtina Hrvata ima problema sa alkoholom a piju skoro svi. Ne vidim razlog da i njima ne poskupi osiguranje.
Dodajmo i one koji su rizične skupine za zdravstveno osiguranje po rođenju jer boluju od recimo astme. Na kraju bi ostalo par procenata populacije koja bi bila podobna HZZO-u i ne bi plaćali nikakve nadoplate.
Nedavno sam gledao "Sicko" od Michaela Moora u kojem obrađuje sve bizarnosti američkoga zdravstvenog i osiguravajućeg sustava. Izgleda kako ga je gledao i netko iz tima našeg ministra samo što oni skidaju ideje "zločestih" a ne zlostavljanih. Što ti je globalizacija! Idiotska ideja za sekundu preleti Atlanski ocean i zatruje ministrov prebildani mozak.

Tko je glasao

evo, sve čekam da objave

evo, sve čekam da objave neki 'arijevski' zdravstveni HUS pa da skužimo da nam je cca 96,2 % populacije van gabarita. ;)
A za to smo si, ZNA SE, sami krivi.

Tko je glasao

Covjekolikom ministru darku

Covjekolikom ministru
darku milinovicu ce se trebat izracunati koliko je ljudi umrlo zbog povlacenja zakona o zabrani pusenja na javnim mjestima.

to ce se brzo jako lako dati izracunati

to je krv koja je na njegovim lickim pandzama.

pisac ovog komentara je pusac, strastveni nazalost.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Zašto Hrvatska tolerira puzajući fašizam od sjenka komentara 24
 2. Otrovno pismo predsjedniku SDP-a Bernardiću od Laganini komentara 37
 3. Tisuće antidemokratskih sredstava u državi od rodjen komentara 1
 4. Poslušně hlásím je vinen Hrvatski bog Mars od lunoprof komentara 34
 5. HDZ se vraća stilu vladanja nepodnošljivom lakoćom od Feniks komentara 27
 6. Je li Božo Petrov još uvijek legalni predsjednik Mosta? od Zoran Oštrić komentara 7
 7. Lekovićev progon novinara, zataškavanje kriminala i demonstracija sile na zastupnicima u Saboru od Laganini komentara 5
 8. Genocid od petarbosni4 komentara 2
 9. Kad NATO Kolinda digne noge od sjenka komentara 24
 10. Brojevi za gospodu Plenkovića, Petrova i Bernardića 8 - 20 - 10 od rodjen komentara 1
 11. Analogije ili Vlada Idiotkracije od lunoprof komentara 48
 12. Zbogom banke. Dobrodošli bogati građani. od rodjen komentara 0
 13. Merkel i nacizam od Zlatno doba kap... komentara 62
 14. ŠEFOVI naređuju bez promjena i bez bitnih razlika od aluzija komentara 0
 15. Liječnik sadist od rodjen komentara 3
 16. Novi val nove vrste kriminala u građevini od rodjen komentara 6
 17. Kako elite osvajaju i porobljavaju neku državu! od Busola komentara 5
 18. Donald Trump protiv vjetroelektrana: prijeti li opoziv zbog zastupanja osobnih interesa? od Zoran Oštrić komentara 3
 19. Tripartitna vlast HDZ-a, MOST-a i SDP-HNS-a napada gradonačelnike Zagreba i Zadra, preko GRIZLI-DORH-a od ppetra komentara 8
 20. siromaha osiromašiti ili siromaha obogatiti od aluzija komentara 0
 21. Trump nije pobjedio od Zlatno doba kap... komentara 6
 22. mirko-test od Harlekino komentara 0
 23. Točno i netočno g. Varoufakisa od rodjen komentara 0
 24. Njemačka deset mjeseci pred parlamentarne izbore: ide li Merkel po četvrti mandat? od Zoran Oštrić komentara 15
 25. Je li Andrej Plenković pobjednički ili gubitnički premijer od vkrsnik komentara 3

Tko je online

 • Bigulica
 • indian
 • Laganini
 • Quinquaginta
 • sjenka

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 5
 • Gostiju: 37

Novi korisnici

 • Puležan
 • Ljerka Ivanković
 • Harlekino
 • trtamrta123
 • Astricaster