Tagovi

Poluistine

U više navrata sam krenula u obradu mojih utisaka povodom drakonskih „tehničkih mera“ kojim nova italijanska vlada pokušava spasti Italiju od Italijana. Ispunila sam nekih desetak stranica mog bloknotesa formata A4 tekstovima koje sam svrstala pod tri –četiri naslova.

„Disnotor“ mi se učinio dobar naslov za jesenji ritual kolektivnog hlapanja PIGS-a. Svinje su blagodarne životinje učinkovitog prinosa, uz minimalni škart. Salo se obilato topi u velikom bagraču i cvrči: „spread“, „spread“, „spread“. Gazda trlja ruke: 480 bazičnih poena, 490, 500, 510, 520! Oho-ho!
Ali posle ozbiljnijeg razmišljanja zaustavila sam se pred pitanjima: Ko je kasapin? A ko je gazda? Za disnotorske goste se zna – to su uglavnom komšije i pajtaši. Ne želeći da uvlačim čitaoce u neugodna nagađanja odustajem od teme.

Pokušavam ponovo, ovaj put formalnije. Krećem od informativne note objavljene u „Corriere della sera“ nakon dolaska “ vlade tehničara“. Nota sadrži profesionalni profil novog premijera. Između ostalog čitam: dugogodišnji član „steering committee“ Grupe Bilderberg. Po imenovanju na funkciju premijera daje prigodnu ostavku na članstvo u istom komitetu.
Ali đavo mi ne da mira. „Corriere della sera“ prevodi čitalačkoj publici termin ovako: „commissione permanente“ . Komisija je jedno, komitet je nešto drugo. Mi koji smo odrasli na ondašnjem komunističkom Balkanu to dobro znamo. Komisija je savetodavno telo, komitet je upravno telo. „Steering“ je pilotiranje, upravljanje, ali Corriere della sera to „ne zna“. Uistinu, šta pilotira „Steering committee“, pitam se. I eto, opet sam završila tamo gde niko pamet ne zavlači nos. Napuštam temu zbog naslova koji se sam nameće: „Spectre“. Dozvoljavam da me za ovih par redaka upišete u teoretičare zavere. Biće i meni i vama mnogo lagodnije.

Krećem u treći pokušaj, ovaj put biram globalni pristup, kako to kod nas kažu,“ iz daleka“. Masa belosvetskih državnih dugova se u obličju obveznica valja prezasićenim svetskim finansijskim tržištem. Negde petina ovih obveznica dospeva u narednih 12 meseci. Tržište ih ne može sve absorbovati. To znači da ako država A uspe da obnovi i plasira sve svoje obveznica, država B to neće moći, zbog nedostatka investitora.
Pojednostavljeno, ako imaš 1 miliardu gotovine, ne možeš kupiti 2 miliarde obveznica. Dakle svaka država za sebe pokušava da učini svoje obveznice apetibilnim i kompetitivnim (igrajući kartu pouzdanosti dužnika ili kartu visokog prinosa po ulogu, dobro znajući i jedni i drugi da je ekonomija bazirana na dugovima ušla u terminalnu fazu). Prisustvujemo besomučnoj bitci posrnulih finansijskih divova. Dug do duga, u neizrecivim i nezamislivim milijardama evra, dolara, funti, jena.... svi u potrazi za proređenim kupcima.
Šta nas čeka?
Saberite.

Komentari

Brzezinski

Krećem od informativne note objavljene u „Corriere della sera“ nakon dolaska “ vlade tehničara“.

"Dolaze" oni već odavna i tebi je Julijana itekako jasno o čemu se radi, zar ne?
Nije li to možda ovo: "Tehnokratska era uključuje postupno uvođenje društva s većom kontrolom. Takvim društvom dominirala bi elita, neopterećena tradicionalnim vrijednostima. Uskoro će biti moguće uspostaviti gotovo neprekidan nadzor nad svakim građaninom i održavati ažurirane i podrobne dosjee s čak najintimnijim podacima o građanima. Ti dosjei vlastima će biti trenutno dostupni."
1970. Zbigniew Brzezinski; - Beetween Two Ages: Americas Role in the Tehnetronic Era

???? Napisano prije 40 godina? ????????????

Između ostalog čitam: dugogodišnji član „steering committee“ Grupe Bilderberg. Naravno, a što bi drugo mogli postaviti Sarkozy i Merkl nego li tehnokratu Maria Monti-ja, člana one elite o kojoj je još prije 40 godina pisao Brzezinski?
A "dečko" je posebnog dara, očito zar ne? Postao je premijer Italije ali mi se čini i ministar gospodarstva i financija u zemlji s nešto više od 60 milijuna ljudi. Možda mi je promaklo, ali ne sjećam se nekakvih izbora u Italiji na kojima je izabran taj Monti? :):):):):)
Aaaah, ta EU, oličenje demokracije, kaj ne? Pa nije valjda postavila premijera u zemlji koja spada u G20 bez izbora? Maaa, sigurno su bili "izbori" samo je pitanje gdje i tko je imao pravo glasa... :):):):):)
Nego nije mi baš poznat taj novi talijanski premijer, ali nije li on studirao na Yale, bio član Europske komisije (ma šta to bilo); - nije li bio predsjednik Trilateralne komisije i jedan od vodećih članova Bilderberga?
Postojao je takav (ili još postoji??), istog imena i prezimena kao međunarodni savjernik u Coca Coli i Goldman Sachsu.
Mora da je to samo slučajnost.... ? :):):)
Dobro, znam što je Coca Cola koju nikada ne pijem ali što bi to bilo:Goldman Sachs? Imaju li oni ikakve veze sa unaprijed pripremljenim gospodarskim i finacijskim krahom EU (i ne samo EU)?
Uostalom gdje su tu Jean Claude Tricket i Mario Draghi? - preciznije, gdje su i čije su sve naše banke, ne mislim samo na RH već od Grčke pa širom EU?

*http://pollitika.com/vuk-i-oni

Tko je glasao

Novogodišnja bomba WSJ

Današnji Wall Street Journal je ispalio lepu Novogodišnju bombu: Objavio je vest da je oktobra meseca G.đa Merkel telefonirala Predsedniku Republike Italije tražeći da "skine" nesposobnog italijanskog premijera. Vest je demantovao kabinet Predsednika, a potom i G-đe Merkel.
Nije demantovan telefonski kontakt.

Poluistine!

Julijana Mirkov

Tko je glasao

jesam li licemjer...

Mene raduje da postoji "sila" (ako je ova poluvijest istinita) - koja može smijeniti nesposobnog talijanskog premijera.

Znam znam, nije narod birao, nije demokratski... ipak me raduje.

Tko je glasao

Hoćeš li biti isto tako

Hoćeš li biti isto tako "radostan" i 2013. kada Ti u RH postave nekakvog švapskog kaplara za premijera?
Baš se pitam....

Tko je glasao

2007 je Merkelica postavljala austrijskog kaplara

Pa Merkelica je 2007 došla u Zagreb i na TV "postavljala" austrijskog kaplara. Sada se pravi luda i šuti o svom miljeniku koji nas je opljačkao.

Tko je glasao

kako ga je stavila tako ga

kako ga je stavila tako ga je baš ona i pospremila

Tko je glasao

To nam je jako pomoglo?

I kakva je korist od toga? Ona ga je dovela, što znači da je teško pogriješila i više joj nitko ovdje ne treba vjerovati. A čini mi se da joj ni Njemci više ne vjeruju, što će se vidjeti na idućim izborima.

Tko je glasao

naravno da hoću...

... a što je bilo postavljanje Jadranke?

Tko je glasao

Glasaćemo u Nemačkoj!

Sledeći put ćemo glasati direktno u Nemačkoj! I po uputstvu staratelja!
Tu više nije u pitanju da li mi se ovaj ili onaj premijer sviđa, već demokratski i ustavni princip, koji dolazi pre onog što se nekom lično dopada ili ne.
Euro je od nastanka bio slabo "zaheftovan" i danas puca po šavovima. Da li hoće pristupiti evru ili ne italijane nikad niko nije pitao: Prodi i njegova vlada su to svojevremeno jednokratno odlučili, a računi se danas podnose jednoj drugoj vladi!

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Diktatura EU

Eh draga moja Julijana, badava Ti pamet, znanje i obavještenost kada se nađeš oči u oči s "binarnim" mozgom.
Pazi, čovjeka veseli diktatura! Da ne povjeruješ vlastitim očima ali napisao je doslovce ovo:Mene raduje da postoji "sila" (ako je ova poluvijest istinita) - koja može smijeniti nesposobnog talijanskog premijera.
Znam znam, nije narod birao, nije demokratski... ipak me raduje.

Kladim se da su isti takvi "mozgovi" podržavali i Hitlera u njegovom usponu...; - znamo kako je završilo.
I opet će. :(:(:(:(:(:(

Tko je glasao

@jelenska

Odakle tebi ideja, saznanja ili što već da je demokracija jedini dobar (ispravan, čovječan ili kako već) oblik vladavine?

Naravno da se poigravam samo s idejom - ali bolje prosvijetljeni apsolutist negoli mutava demokracija. Moje mišljenje. A demokracija mi daje pravo na to mišljenje - eto, moraš me trpiti :)

Tko je glasao

Tak su

i Sanadera,navodno Merkelica i Putin "nagovorili" da se -povuče.

Da je demokracija zajebana stvar i to "biranje" stvarno svašta izrodi, slažem se .

Dobro je da se stvar ipak može popraviti,dok ljudski rod ne smisli neki bolji sustav .

sve dobro...

Tko je glasao

Teško

je reći što nas čeka ali zasigurno ništa dobro

http://www.zerohedge.com/news/us-navy-says-any-disruption-straits-hormuz...

Reanimator

Tko je glasao

s pegaza na konja iliti pitanje mjere

čeka nas ipak
svakome prema potrebama
a letvicu potreba spustiti bogatima

cilj globalizacije je i bio dospjeće najsiromašnijih bar do najniže postavljenog ljudskog praga siromaštva
krenulo je ekrivim smijerom, mmf i svjetska banka su zametnuli negdje tu misiju pa je globalizacija postala dizanje letvice u nebo za šaćicu najbogatijih

rješenje zagonetke je u spuštanju konja na zemlju
a to će biti teško objasniti

Tko je glasao

Ne treba nasjedati

Ne treba nasjedati ljevicarskim glupanderima u svezi MMF-a.
25 drzava Afrike jos godinu dana otplacuje kredite MMF-u BEZ KAMATA ili sa 0% cte.
Inace ima i program za takve u kojem su slucaju cte 2-4%.
Italija se danas vrlo sretno i spretno zaduzima sa skoro 7%, mi od 7,5 do 8% ( ako...).
Paradox Afrike je je u tome ako posaljes lovu, diktatori kupe zlatne wc skoljke, avione i sl. idiotarije.
Ako posaljes hranu oni pola preprodaju.
Ako interveniras da srusis diktatire, ljevicari kenjaju da si izvrsio imperijalisticku agresiju.
Najbolje je nista i ne dirati....
Pa tko prezivi.
Zalosno, ali istinito....

Usput za nase moguce poduzetnike koji se mozda zele upustiti i samo stalnu djelatnost jjedan koristan link:

http://www.poslovni.hr/vijesti/do-200000-eura-za-male-i-srednje-poduzetn...

Tko je glasao

ovi baš i ne liče na ljevičarske glupandere

a niti onaj povijesni prikaz stvaranja (dogovorenih) dugova ne liči na glupost ......stradava narod dužnika ali i narod kreditora .... http://www.responsible-credit.net/index.php?id=2617 ...We are mindful that the causes of the current crisis include: Irresponsible lending has been a major cause of the recent escalation in house prices, creating artificial temporary demand Deregulation of the credit and investment markets caused lack of transparency, which has exposed the worldwide community to unacceptable and uncontrollable levels of risk of financial instability...
Tko je glasao

sve se može, sve se može i bez MMF-a

17 Nov 2011 – BEIJING (AFP) - China's leader-in-waiting Xi Jinping called Robert Mugabe "an old friend of China" on Wednesday, state media said...kad te zapad neće,...ima tko hoće
po onoj "...kad te Rusi brane a Kinezi hrane"

Tko je glasao

Evo i novijih vesti za istočnog fronta

Na blagdan (25/12/2011) Kina i Japan su potpisale ugovor da svoje trgovačke transakcije denominiraju isključivo u jednoj od dve nacionalne valute- yenu ili yuanu, i da se ne koriste posredništvom treće valute - dolarom i evrom.
Prvi zapadni političar koji je nakon blagdana protestovao bila je g-đa Merkel.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Preko poreza na višak nekretnina

je najjasnije koliko su desničari "nacionalno osvještešten"i i koliko su ljevičari za "opće dobro i kapital im je fuj" ... odnosno i jedni i drugi su tu strogo protiv

Tako da ti ja ovo sa lijevo i desno shvaćam kao dvije ruke istog bića – helpyhand

A apropo Afrike i 25 godina neplaćanja kamata za toliku čast dodijele kredita

Jedno pitamnjce samo za tebe:

Koliko stoljeća je Afrika bila kolonija? Koja područja kome?

ako se izvuče pouka jasno je da onaj koji posjeduje zlato bilo koje boje je na koncu nadrapao
dakle dragi naši i drugi novobogataši......

a ovo što daješ link govori da eu ne samo da neprati zbivanja odnosno nema elementarnog pojma o bilo čemu na balkanu, nego govori i o tome da je zasluženo u banani

Sa koje god strane pogledamo, ne možemo zaobići činjenicu da je ostvarenje neophodnih poboljšanja naše zajednice "naš zadatak i da ne smemo čekati da se nekim čudom, sam od sebe stvori novi svet" (Karl Popper). Politika je previše važna da bismo je prepustili profesionalnim političarima.
http://www.h-alter.org/vijesti/politika/o-frustraciji-gnjevnih-gradjana

Tko je glasao

Nisu krivi politicari nego

Nisu krivi politicari nego oni koji su ih izabrali na svoju sliku & priliku.
Ljevica ne otpusta 6000 ljudi viska u Oldingu jer je socijalno osjetljiva.
Jos je osjetljivija za dodjelu placa pa su na nas racun natovarili 18% prireza da se i mi ulkucimo u socijalu.
Desnica bi otpilila tih 6000 ljudi viska i smanjila neosjetljivo u krizi ovoliki prirez.
A da bidrugvi imali i lovice za skijacu, mi cemo placati skuplje komunalije.
Usput ce ti grofovi dijeliti i visak.
http://www.jutarnji.hr/milan-bandic--poskupljenje-u-zagrebu/993871/

Fala SDP ...

Tko je glasao

A zašto nisu?

Zašto "desnica" nije otpilila te ljude? Pa imali su 18 godina vlasti, a i posljednjih 8 također.

Tko je glasao

Nisu krivi politicari nego

Nisu krivi politicari nego oni koji su ih izabrali na svoju sliku & priliku.
Ljevica ne otpusta 6000 ljudi viska u Oldingu jer je socijalno osjetljiva.
Jos je osjetljivija za dodjelu placa takvina it naseg pa su na nasu gebu natovarili 18% prireza da se i mi ukljucimo u socijalu.
Desnica bi otpilila tih 6000 ljudi viska i smanjila neosjetljivo u krizi ovoliki prirez.
A da bidrugi imali i lovice za skijacu, mi cemo placati skuplje komunalije.
Usput ce ti grofovi dijeliti i visak.
http://www.jutarnji.hr/milan-bandic--poskupljenje-u-zagrebu/993871/

Fala SDP ...

Tko je glasao

Daj ne bulazni...

Kakva ljevica?!

Onaj tko još nije shvatio da su ovi "lijevi" neoliberalnog tipa, a oni drugi da su "desni" konzervativno-feudalnog tipa, valjda niti neće.

Žalosno je da je u ovoj zemlji "ljevica" jedino jedan svećenik...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kolibri - komunistički liberali

Komunistički liberali (kolibri) - svidio mi se ovaj izraz, pa prenosim tekst - http://www.h-alter.org/vijesti/kultura/kolibri-su-nas-dosli-glave

"Masa bivših komunista ili marksista preko noći je postala liberalima, odnosno liberalnim demokratima. Slično se u ekonomiji dogodio prijelaz od "dogovorne" (koja je po svemu sudeći davala bolje rezultate!) na tržišnu ekonomiju. Nemam ništa protiv kombiniranja liberalnih i socijalističkih načela u ekonomiji i drugdje. Ali, našim "kolibrima" nije ni na kraj pameti graditi takvu sistemsku ravnotežu (između tržišta i planiranja), budući da je za to potrebno puno ulagati u domaću pamet i domaću radnu snagu općenito (naravno, nije isključena i strana radna snaga, jer je to nužna posljedica ekonomskog razvitka jedne zemlje). "Kolibri" radije rasprodaju imovinu pod firmom "privatizacije". Od početka nove Hrvatske uništavaju se domaći potencijali i otvara vrata inozemnom kapitalu, uglavnom špekulantskom, koji hoće na brzinu puno zaraditi i onda pobjeći na sigurnija mjesta, tj. mjesta gdje se opet može pod povoljnim uvjetima brzo zaraditi i kidnuti."

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

splića,

jel' to neka birtija ili?

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

birtija na dedinju :))

birtija na dedinju :))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Pavle Korčagin

Mogo sam se zezati da je sa sastanka neke nove crvene ćelije ali nije. Super kavana u Beogradu. Nisam skidao osmijeh sa lica. Žao mi je što nisam slikao kelnerice. Isti fazon, ortodoksno komunistički. Pogledajte fotke na ovom linku.
http://www.beoclick.com/Kafana_Pavle_Korcagin

Tko je glasao

grad je odmah bio jasan, nisi

grad je odmah bio jasan, nisi bas mogao puno muljati. malo sam samo kvart profulala

:))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Poluistine

Mislio sam napisati da sam bio na osnivanju nove komunističke partije Jugoslavije ali me zaustavila misao u što bi se ta šala vjerojatno vrlo brzo pretvorila.)

Tko je glasao

...

... u istinu? :D

Tko je glasao

Sto se tice Bilderberga, to

Sto se tice Bilderberga, to je + za Montija.
Voditelj folklornog drustva iz Spickovine bi malo teze prodao one obveznice dok se jos moglo.
Covjek nije politicar nego cistac Augijevih stala koje pucaju od sadrzaja nakon sto su glupi talijani izabrali Berluskonija.
Usput je + vjerojatno i to jer je jedan od najboljih svjetskih ekonomsta i ex. predavac i rektor Bocconija u Milanu.
Ako je Berluskoni kupio talijane sa bezbroj novih opcinica a usput im je nacionalni sport i utaja poreza situacija nije jednostavna.
Od kad je uvela € Italija nikad nije imala veci rast od 0,5%.
A kako je centrala ECB u Frankfurtu izbubili su mogucnot jacanja konkurentnodti devalvacijama lire.
Kako je 99% politicara u svijetu karakterno izdradjeno od sadrzaja prije spomenutih stala, imamo to sto imamo.,,,

Nas na brdovitom balkanu ne treba brinuti dug ni Bilderberg, jer smo mi financijska saka jada, bijede i sirotinje.

TKO VLADA SIROMASNIM DRZAVAMA EUROPE?

Ja bi rekao oni kojima je voljom politike dopusten monopol na trzistu i distribuciji hrane,.
U Srbiji se 43% zarade trosi na hranu, u Hrvatskoj 36%, u Njemackoj 11,2% a u UK 9,5%.
Dakle u razvijenim drzavama industrija i banke upravljaju svojim politickim pajacima koji glasacima prodaju demagogiju, a sto juznije to tuznije su upravljaci pajaca tajkuni koji prodaju hranu.
Narodi to vole, izabiru i tu smo gdje jesmo.
Kljuc je rijesenja otvoreno drustvo koje nikome od ovih igraca ispod retlektora i iz sjene ne odgovara.

In open societies, government is purported to be responsive and tolerant, and political mechanisms are said to be transparent and flexible. Advocates claim that it is opposed to closed society.
The state in an open society would keep no secrets from itself in the public sense; it would be a non-authoritarian society in which all are trusted with the knowledge of all. Political freedoms and human rights are claimed as the foundation of an open society.
The beginnings of an open society are thus marked by a distinction between natural and man-made law, and an increase in personal responsibility and accountability for moral choices. (Note that Popper did not see this as incompatible with religious belief.
Popper argues that the ideas of individuality, criticism, and humanitarianism cannot be suppressed once people become aware of them, and therefore that it is impossible to return to the closed society.

Tko je glasao

Pijačari?

Bojim se da ti je paradigma isuviše pojednostavljena i ne dozvoljava razumevanje događaja.
Narod obožava bogate i /ili lepe ljude/žene. Modeli društva su šampioni Forbesove liste najbogatijih. Popper je izvanredan, ali nije više među nama da nam tumači ono što vidimo i ono što smo postali.
Ti brkaš nivo primanja i strukturu lične potrošnje sa proizvodnjom hrane. Najveći tajkuni poljoprivrede ne obrađuju naše oranice. Što se u Srbiji troši gotovo polovina primanja na prehranu govori o nivou ličnih primanja, a ne o nivou poljoprivredne proizvodnje. I iz te zbrke je lako zaključiti da su lokalni "tajkuni" pijačari.

Ja tvrdim da lokalnih tajkuna kod nas i nema. Ima bolje stojećih ljudi, ali u globalnim razmerama oni su tek bedna sirotinja.
Čak ni italijanski Silvio nije najbogatiji čovek u Italiji, iako zauzima zavidno mesto na Forbesovoj listi.
Dakle o čemu govorimo?
O rektoru Univerziteta Bocconi koji liferuje neoliberalističke ekonomiste nepomirljive sa učenjem Poppera, kojeg citiraš?
O članu Eu antitrust komisije, koji je umeo da osudi Microsoft za monopolističku poziciju u Evropi, ali ne zna kako da ukine monopol apotekara, taksista, izdavača i prodavaoca dnevne štampe, proizvođača energije, knjigovođa, advokata, notara, ...

Uistinu, ukidanje privilegovanih pozicija bi bilo poželjno, ali ne verujem da ulazi u konteks prioritetnog pilotiranja na globalnom planu.
Raspon penzijskih primanja u Italiji je 1:1000, te imaš godišnje penzije od 5000 evra i one od 500.000 evra, u koje niko nije prstom dirnuo.
Sa radnim primanjima je i gore. Steering commitee je tu da pobrine da se ostrižu ovce, ali ne sve. Prosečna radna primanja opadaju i odstojanje između najviših i najnižih primanja raste. U Italiji dosad nismo imali rasprostranjen fenomen sirotinjskih kvartova, i to nas je razlikovalo od Holandije, Engleske, Francuske i SAD.
U Italiji se dosad nije plaćala participacija na hospitalizaciju, danas se plaća oko 100 evra, i tek smo na početku. U Holandiji i Francuskoj bolesnik anticipira troškove bolničko lečenje, a potom polaže račune osiguravajućem zavodu za povraćaj sredstava. Primerice: operacija slepog creva staje 30.000 evra. Bolesnik to mora odmah platiti, i tek kasnije tražiti povraćaj uložene sume.
O čemu ti govoriš?

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Poanta je da se glasaci

Poanta je da se glasaci prodaju za glasove i besmislena radna mjesta.
Zato se kote troskovi drzave, a uza sve Monti ima jos i problem mafje koja na crno reketari pduzetnike.
A nema se para za 2 poreza, mafiji i drzavi.
Tako ishlapi 300 mld.€ godisnje.
A sto se tice toga .
Pojma nemas o ekonmiji pa mi se ne da sad pisati 600 redova.
Ovo je fascinantno uz spominjanje Poppera o kojem dakako veze nemas..
Što se u Srbiji troši gotovo polovina primanja na prehranu govori o nivou ličnih primanja, a ne o nivou poljoprivredne proizvodnje. I iz te zbrke je lako zaključiti da su lokalni "tajkuni" pijačari.

Ali neki kazu drugacije:

I ZVOR: NOVOSTI
Beograd -- Srpski trgovac zarađuje najviše u Evropi. Marže su u našoj zemlji konstantno rasle proteklih godina i sada u proseku iznose 23 odsto.
Trgovinski lanci u Francuskoj, Engleskoj ili Americi našli su računicu da mogu da profitiraju čak i kada je razlika između nabavnih i cena na rafu - tri do četiri odsto. Pojedini naši trgovci nisu bili zadovoljni dok im se „zarada“ nije popela i do 35 odsto.
Upravo zbog velikih marži potrošači u Srbiji jedu najskuplje meso, slatkiše, oblače se papreno skupom garderobom, a za obuću odvajaju i duplo više nego stanovnici Evropske unije.

Jos jedan problem muci Italiju osim nekonkurentnosti (o cemu se obavijesti citajuci Luku di Motezrmola ili seficu Confindustrije Marcegaglie....)
A nisi ga ni spomenula.
Italija je drzava sa najvecom demografskom erozijom.
Trst je najstariji grad u Europi.
Stari kojih je sve vise dobijaju mirovine i imaju potrebu za vecom socijalnom skrbi, zdravstvenom zastitom itd,
Znaci manje zaposlenih treba to placati za vise umirovljenih koji i zive 20 godina duze nego prije 40 godina.

Tko je glasao

Samo ti čitaj Beogradske Novosti!

Samo ti uči nauku iz srpskih Novosti - vidim da si već daleko dogurao u "ekonomskoj stručnosti". A i ja od tebe učim da su beogradske statistike "jače" od nekih ovdašnjih institucionalnih. Na stranu kvalitet informacije na kojima baziraš svoj sud, ipak moji komplimenti za izbor izvorišta!

Julijana Mirkov

Tko je glasao

kod nas ima samo upravnih feudalaca

naravno da ništa ne plaćaju svojim novcem
sve što imaju je naše
tajkun je neka kovanica jednog niškoristi novinarčića

već jednom se nacionaliziralo feude
pa je prirodno da je pretvorba i privatizacija vratila feudalce
(doduše malko su promijenili prezime pa nije više npr Kulmer nego Todorić)
ali božemoj...
sad kad je stislo
opet nanovo ide
nacionalizacija

Tko je glasao

Kod bas ljudi bez gazde ne

Kod bas ljudi bez gazde ne znaju sto bi sa sobom.
Vole kad ih netko povlaci za usi.
Sve stranke kazu da je pretvorba pljacka, ali ni jedna ne trazi ponistenje.
Mogla bi se name pogubiti ostra linija izmedju instant gazda i kmetova.

Tko je glasao

Sada je nagradu za stambenu arhitekturu

dobio uradak koji je potpuno u postfeudalnom stilu.
Neću komentirati ovaj naprvipogledvidiseodmah dio nego
... Zadovoljavanje zahtjeva za brojnim sadržajima i programima sadržan pod zajedničkim nazivnikom obiteljskog imanja poput: glavnog objekta (kuće obitelji), kuće za goste, kuće za osoblje i radnike na imanju, kuća upravitelja imanja, gospodarskih i športsko-rekreacijskih objekata),..
Duhovna obnova španjolskim instant serijama dala je svoj vidljivi doprinos

Ali španjolska je jedina u novijoj povijesti koja je imala stvarnu anrarhiju jako kratko vrijeme, a time i iskustvo da se klasičnom anarhijom prelako otvara tiraniji
Mi smo pak iskustva da se klasičnim „socijalizmom“ (by kapitalistički krediti duge odgode vraćanja) takođe prelako upada u rat još gorih razmjera nego li je španjolski građanski a čime se prelako otvaraju vrata pljački stoljeća

...tako da slijedi neki mix ... najlakše ga je pratiti konzumacijom kerumizacije ... ta vječna smjena gazda i kmetova
mi nećemo posegnuti za anarhijom nego za naprednijom i jednostavnijom nacionalizacijom i nekim življim socijalizmom

Samo još malko, dok se razbudimo

Tko je glasao
Tko je glasao

@Julijana, ovo što si

@Julijana,
ovo što si napisala vrijedi za cijeli razvijeni svijet. Svi su se veselo i neodgovorno
bahatili u pretpostavljenom i proglašenom "postindustrijskom" društvu ne misleći
da će račun biti tako depresivan.
A ti ovo pišeš iz zemlje koja nešto stvara i prodaje okolo po svijetu.
Nunzio Penelope u "Soldi rubati" (ukradeni novci) piše nešto tome kako je došlo do
35 000€ javnog duga po glavi Talijana i 80 milijardi€ samo godišnjih kamata na
vanjski dug. Po kojemu 400 milijardi € nestaje godišnje ne tako volšebno, sve se
da popisati.
Politička kasta stoji 25mlrd.€ (bivši, dvije komore s oko 1000 sadašnjih, ured
predsjednika s 2000 namještenika, i svi s doživotnom rentom)
Ono što se može prevesti kao okruzi a služe kao parkirališta za islužene političare
i pajdaše- 16 mlrd€/godina.
Cca 3 organizirane mafije procjenjuje na 135 mlrd/godina.
Korupcija javna i privatna- 60 mlrd€/godina,
Poreska evazija- 120 mlrd/€ godina.
Falsificiranje robnih marki 21 mlrd/€, ilegalna gradnja 20 mlrd/€, 24 mlrd/€ reket
i lihvarenje,
U posljednjih 8 godina 55 mlrd€ raznih financijskih prijevara,
3 milijuna ilegalnih zaposlenih, koji ne plate 52 mlrd€ poreza u erar,
I, navodno, 40% dobivenih sredstava iz evropskih fondova se tajanstveno pogubi.
...i ne mislim da je sve ovo specijalitet Italije, rekao bih da više manje svi suvremeni
sustavi boluju od više manje sličnih zastranjenja.
...i sve to traje godinama u građanskim i demokratskim društvima s nominalno
odgovornim građanstvom i odgovornim biračima.

Tko je glasao

Tehničke mere

Troškovi politike i političke i institucionalne korupcije su glavni izvor prezaduženostii rizika defaulta. I šta je nova tehnička vlada uradila: zarezala je po penzijama - radiće se do 67. godine, obračunavaće se po kontributivnom metodu, čije parametre zasad niko ne poznaje (nisu objavljeni). Obustaviće se godišnje indeksiranje penzija (izuzev onih minimalnih), oporezovaće se visokim poreskim stopama imovina u nekretnini, plaćaće se virtuelna taksena marka na bankovne godišnje obračune (minimalno 34 evra pa naviše, u razmeri), što znači na vaš tekući račun, pa na depozit (virtualni) obveznica i akcija, oročeni i neoročeni štedni ulog, itd (ako imate tekući račun i obveznice, dva puta 34 evra, a ako uz to
imate i oročeni ulog, tri puta 34 evra, itd).
Uveden je i Serpico,kompjuterizovani poreski super-nadzornik koji će danonoćno nadgledati ove privatne bankovne račune i voditi brigu o anomalijama u prilivu i odlivu sredstava. Ograničena je mogućnost plaćanja u gotovini. Ne više od 1.000 evra. Kako će biti sa podizanjem gotovine videćemo za par dan. Verovatno će se puniti formular tipa: "Šta će ti?"
Navodno se radi o suzbijanju rada i plaćanja na crno, što je velika hronična boljka.
Problem je što bankarski sistemi niti počinju, niti se završavaju u Italiji. I što se računa da je izliv likvidnosti iz Italije poprimio neslućene razmene od kad su nam stigli "eksperti".
Da ne govorimo o porastu aciza na gorivo, na proširenju građanske partecipacije pri kupovini lekova, naisključenju mnogih lekova iz liste lekova koji padaju na teret sanitarnog sistema. Ja sam ovih dana zaradila lepu prehladu i bronhitis. Prepisali su mi velamox (antibiotik), ekspetorant fluifort i deltakorten (5 mg). U apoteci sam platila 25 evra: samo je antibiotik na račun sanitarnog sistema, ostalo se plaća. I to za samo 5 dana terapije.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Tako je nažalost

Sve je ovo istina što gore piše.Pratim svakodnevno brojne debate na RAI-tv.Znaju imati istovremeno, na sva tri programa burne rasprave o rezovima novog premijera Monti-ja.Nezadovoljstvo do neba! Slušam ih, gledam i mislim: Kad će na našoj tv biti ovakvih emisija gdje stručnjaci, intelektualci, mladi, novinari,obični ljudi postavljaju pitanja i dobivaju informacije?Drugo: nameće mi se pomisao: jaoooo što tek nas čeka?Sretna nam Nova godina!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci