Tagovi

Politička platforma za lokalne izbore!?

Počinje još jedna izborna ludnica u Hrvatskoj. Lokalni izbori, iako još osam mjeseci daleko, takoreći „samo što nisu“ i političke elite su već započele pozicioniranje u utrci za „povjerenje“ birača. Posebnu zanimljivost ovaj put donosi novost u hrvatskom izbornom sustavu – neposredan izbor gradonačelnika i načelnika!

Da li je to korak u pravom smjeru će pokazati vrijeme, ali (teorijska) motivacija je posve jasna – ljudima se daje mogućnost da izaberu „glavnog i odgovornog“, a zauzvrat postoji jasna odgovornost za rezultate ili (ne daj bože ;-) njihov izostanak. Pomak ka executive stilu upravljanja, koji bi (opet, u teoriji) trebao biti efikasniji.

Amerikancima je tako nešto ugrađeno u DNA, ali kako smo mi ipak nešto više „komitetski“ nastrojeni, istovremeno s uvođenjem njegovog neposrednog izbora gradonačelniku su smanjene ovlasti, odnosno gradskom vijeću je dana veća mogućnosti kontrole njegovog djelovanja!

Mora se reći, zanimljiv odabir - s jedne strane se neposrednim izborom daje legitimitet i posljedična odgovornost, a s druge strane se ostavlja mogućnost za „podrezivanje krila“ kako se ne bi neka „za(b)ludjela ptica“ previše zalaufala :-).

Tu je i zanimljiv problem kohabitacije gradonačelnika i vijeća u kojem gradonačelniku oporbena stranka ima većinu. Tko je u konačnici glavni šef, i čija je zadnja ja moram priznati da (trenutno ;-) nisam do kraja upućen, ali siguran sam da će se naći netko da detaljno objasni.

Kako god okreneš, iako će gradonačelničke utrke biti glavna priča (a zna se i koja točno će biti „najglavnija“ ;-), ni izbori za gradska vijeća neće biti nebitni, čak dapače.

I to je, štono bi literarno rekli – uvod.

Rasplet će se odigrati u jedan dan, tamo negdje u petom mjesecu sljedeće godine (čini mi se da je 10.5. taj datum), što, opet literarno gledajući, praktički cijelu „priču“ o lokalnim izborima sažima u jedan jedini prozni element – zaplet (Amerikanci su 2000-te, u pravoj holivudskoj maniri, „odlučili“ rasplet učiniti malo duljim i, jel'te „holivudskijim“, ali nadam se da mi nećemo tim putem ;-)

A gledajući iz osobne perspektive, taj zaplet bi mogao ispasti jako zapetljan!

Jer, Milana Bandića u Zagrebu nitko ne može pobjediti! Ispetljao bi se taj mačak nekako čak i da ga „nađu s mrtvom curom, ili živim dečkom u krevetu“ :-). I to ne zato što je on toliko dobar (LOOOOL), već zato što nema alternative!

Ko će???

Radimir Čačić jest politički teškaš, ali smjeniti Bandića da bi izabrali „Bandića“ ... pa i nije neki potez (je, je, čovik uči dok je živ :-). HDZov Mesić (Jasen ?), eto, ni u ime mu bez guglanja nisam posve siguran, triba li što više reći ... a vidio sam i dr.sc. Dragana Kovačevića u Dnevniku neki dan (ček, ček, jel se on ono nešto bio pojavljivao na pollitici pa podvio rep i nestao glavom bez obzira ;-) ... ima li još koga ... aha, čuo sam nešto o Peri Kovačeviću kao kandidatu, ček, jel' ono HSS-a ili HSLS-a ? :-)))

Ahem ... dakle, još četiri godine Milana Bandića!

A opet, sto mu debeljuškastih praščića, pa zar uz toliko škandala i toliko (naših!) šoldi zamračenih sa strane, da se toj korumpiranoj kliki ne može staviti soli na rep? Izgleda da ne može :-(. I ne triba puno pojašnjavati zašto – frka je! Vidiš što se desilo Rađenoviću i Miljušu – pa ti sad iznosi šporkicu u novine (a evo danas i Galinca iz Industrogradnje izmlatilo šipkom po glavi!). Kad se to zbroji s korporativnim interesom medija („A čuj, ne bi mu se valjalo previše zamiriti, možda on na kraju pobjedi“), i ulizničkim stilom koji vlada na HTVu ispada da se tu ne može puno napraviti. Doduše, ovisno o dinamici utrke, drugi krug, jer sumnjam da Bandić može iz šuba preko pedeset posto, bi mogao biti zanimljiv, ali živi bili pa vidjeli.

Što znači da preostaje bitka za vijećnike u Gradskoj skupštini, a tu bi već i MOJ GLAS mogao imati neku važnost :-).

Kome ga dati?

Jednostavno - onome čija mi politička platforma bude najprihvatljivija :-). O tome sam već pisao u sada već davnašnjem postu „Kakvu stranku želim – iliti What makes me tick“ , ali taj „manifest“ u ovoj situaciji nije prikladan :-).

Jer, ovdje se ipak radi o lokalnim izborima!

Naime, na parlamentarnim izborima value issues (religija, partizani/ustaše, abortus, istospolni brakovi) itekako imaju smisla i predstavljaju, barem meni, a vjerujem i većini birača vrlo važan faktor u odabiru preferirane političke opcije. Međutim, kad pričamo o izboru gradonačelnika i ljudi koji će upravljati gradom, fokus je, ili bi bar trebao biti, na drugim stvarima.

I onda sam dao sebi malo misliti ...

Što bi to potencijalni kandidat treba reći/napraviti da privuče moju pažnju?

Napraviti ćemo toliko i toliko novih vrtića, bolnica, cesta ... bla bla bla“ – jok malac, Zagreb je zadužen do guše i uz rusvaj na svjetskim financijskim tržištima, buđenje će biti VRLO, VRLO BOLNO!

Obećajem da ću iskorijeniti mito i korupciju i savladati tu neman koja nam ruje po utrobi“ – lipo rečeno, ali obećanja smo se već naslušali, a i narod lipo kaže - obećanje ludom radovanje.

Efikasnijom upotrebom postojećih sredstava ću postići da poteče med i mlijeko“ – ovo je Čačić-line i koliko god za rezanje „balasta“ doista bilo prostora, it ain't gonna happen ;-)

Boriti ću se za POTPUNU TRANSPARENTNOST trošenja gradskih novaca

Opala!!! Ček, ček, ček – ko je taj malac koji tako progovara? I kako to on misli - boriti se za transparentnost! Pa svi su za „transparentnost“ – kad spominju mito i korupciju to im je u svakoj drugoj rečenici. Svima!

„Jest, istina, svima su puna usta transparentnosti“ – nastavlja taj malac kapitalac – „ali ja imam radikalan plan – SVE NA INTERNET!!!“.

Hm, zanimljiva ideja ... i što sam o njoj više razmišljao, sve mi se više sviđala. Zamisli ti to ... da se podaci o svakom javnom natječaju i svakoj javnoj nabavi (dakle, sve ono što se kupuje/plaća novcima poreznih obveznika) moraju objaviti na internetu!? Zajedno s podacima o svim danim ponudama, i naznačenim razlozima zbog kojih je odabrana baš jedna od svih tih ponuda – bilo da se radi o natječaju za izgradnju mosta preko Save, bilo da se radi o natječaju za redekoraciju nekog gradskog ureda, bilo da se radi o nabavci nove flote automobila ili o kupovini stotinu računala za neku školu.

Eeee, to bi bilo nešto :-)!

Tehnološki, stvar je prilično jednostavna i uz današnje stanje mrežne (a i sigurnosne) infrastrukture prilično lako izvediva.

Politički, barem na prvi pogled, također ne bi trebalo biti nikakvih problema! Uostalom, kao što smo već ustanovili, svi su „za transparentnost“, a lako je moguće da i EU po tom pitanju ima svoje zahtjeve tako da politička volja za realizaciju tog projekta ne bi trebala biti upitna?

Ali, to je naravno samo na prvi pogled jer cijela je ideja posve utopijska. Nema, naime, ama baš nikakve šanse da bi naše korumpirane (lokalne) elite pristale da se njihovo prljavo rublje tako lijepo javno razastre ... for all to see! Pa da se vidi kako su se lijepo priključili na „gradsku sisu“, dostizući dolce vita nirvanu za sebe i sve svoje poltrone, dodvornike i pridvornike (a pogotovo priležnice ;-).

Pred Zagrebom, naravno, stoji puno problema koji urgentno zahtijevaju rješenje (parking, smeće, prijevoz, vizija razvoja?) i ovo vjerojatno nije stvar koje će prosječnom biraču prva pasti napamet kad bude razmišljao o onome što očekuje od kandidata na ovim izborima (ceste, vrtići, škole?), ali meni se nekako čini da mito i korupcija na području javne nabave čine srž problema koji muči ne samo Zagreb, već manje više sve naše lokalne (i ne samo lokalne) zajednice.

I dok se taj problem ne riješi, nema nade za bolje sutra!

Hoće li se na ovim izborima pojaviti netko tko će se odmaknuti od deklarativne borbe za transparentnost i ponuditi neka konkretna rješenja?

Eeee, to tek treba vidjeti ... ali ako (kad?) se pojavi, na moj glas svakako može računati!

Komentari

istovremeno s uvođenjem

istovremeno s uvođenjem njegovog neposrednog izbora gradonačelniku su smanjene ovlasti, odnosno gradskom vijeću je dana veća mogućnosti kontrole njegovog djelovanja

Ovo je jednostavno netočno. Sve dosadašnje ovlasti poglavarstva i gradonačelnika su pretočene u ovlasti gradonačelnika, a dodana mu je ovlast da samostalno upravlja imovinom do 0.5% proračuna ili milijun kuna. Ovlasti vijeća ostale su iste, a dodana im je ovlast da upravljaju imovinom iznad gradonačelnikovog praga. Izmjene zakona o lokalnoj samoupravi iz 2007.

Tu je i zanimljiv problem kohabitacije gradonačelnika i vijeća u kojem gradonačelniku oporbena stranka ima većinu. Tko je u konačnici glavni šef, i čija je zadnja ja moram priznati da (trenutno ;-) nisam do kraja upućen, ali siguran sam da će se naći netko da detaljno objasni

Slazem se. To je najzanimljiviji dio cijele promjene. Vijeće ima zadnju kada je u pitanju proračun, što bi moglo pomrsiti račune gradonačelniku. No, trenutno procjenjujem da će u manjim sredinama gazda biti onaj koji je politički i pravno potkovaniji (govorim o predsjedniku vijeća i gradonačelniku). I do sada je predsjednik vijeća mogao raditi probleme izvršnoj vlasti, ali to nije činio iz očitih razloga - političke sprege. No budući da sada dolazimo u situaciju da te sprege možda neće biti, vijeće bi teoretski moglo preuzeti jedan dio kontrole. Neposredno znam da su u više lokalnih jedinica nositelji izvršne vlasti i do sada znali svojim (čak i stranačkim) kolegama u vijeću prodavati muda pod bubrege kako bi određena odluka prošla kako je to gradonačelnik zamislio. Znači, u novom sustavu u slučaju "oporbenog vijeća" bez iskustva, a s iskusnim gradonačelnikom, šef bi ipak mogao biti gradonačelnik.

Tko je glasao

Kao što rekoh, znao sam da

Kao što rekoh, znao sam da će se naći netko da detaljnije pojasni :-).

Thx.

Tko je glasao

Znači, u novom sustavu u

Znači, u novom sustavu u slučaju "oporbenog vijeća" bez iskustva, a s iskusnim gradonačelnikom, šef bi ipak mogao biti gradonačelnik. Pusti sad filozofiranje, šef će uvik onaj ko je šef... a šef je ŠEF. :):):)

Tko je glasao

ja sam puno razmišljao o

ja sam puno razmišljao o gornjoj temi (i ovaj puta zvonino razmišljanje svesrdno podržavam) i nakon nekoliko godina razmišljanja mislim da imam razrađene (ne baš u detalje) mehanizme koji bi dramatično utjecali na transparentnost javne nabave

državna potrošnja je jedan od većih generatora koruptivnog ponašanja i ona bi morala biti pod osobitom pozornošću, a svaka uprava/samouprava kojoj je stalo taj problem iskorijeniti morala bi napraviti korake koji su i izvan i iznad onoga što predviđa zakon o javnoj nabavi

Tko je glasao

U SADu npr. je javna nabava

U SADu npr. je javna nabava cijela nauka!

Kod nas svaki npr. Načelnik općine ili pročelnik ima pravo vršiti javnu nabavu!

Po kojem iskustvu? ili stečenom znanju?.....

a financije se vode još bolje u nekim tim ustanovama/upravama....

KATASTROFA!

Osobno sam imao priliku iz prve ruke vidjeti kako to funkcionira... i samo mogu reči kako je sustav ovdje organiziran na način da svaki mališan koji se dokopa tzv. vlasti može sebi osigurati nešto privatno.... a svi smo svjedoci tome!

Neću više o tome.... ali do tog dana kada bude naš zakon izgledao kao preslik zakona iz SADa... po pitanju javne nabave... nema tu sriće u tom segmentu... a to kažem kao sudionik jedne i druge strukture.....

Ovo ovdje se svodi na to... dal čovjek ima karakter i obraz.... u SADu se svodi na to da zakonom je regulirano.... sve do same kazne za malverzacije! pa čak i reguliranje onog što izgleda kao da bi mogla biti malverzacija! (a možda i nije).

Boli me briga što je ''časnije''...npr. obraz čovjeka!...jer u nabavi je bitno samo ono što je ''učinkovitije''.... i ''u skladu sa zakonom'' .... ako zakon to ne regulira (kao kod nas npr) onda je to dozvoljeno! u SADu npr. NIJE DOZVOJENO puno toga što je ovdje već postalo ''normalno''.

Jakša

Obrisan

Tko je glasao

....„Boriti ću se za

....„Boriti ću se za POTPUNU TRANSPARENTNOST trošenja gradskih novaca“.........
„ali ja imam radikalan plan – SVE NA INTERNET!!!“.

Sve gore navedeno je Ruža kao posebno bitno najavila u svom prvom predstavljanju javnosti (Trogira)

Tko je glasao

„Boriti ću se za POTPUNU

„Boriti ću se za POTPUNU TRANSPARENTNOST trošenja gradskih novaca“

Dobro kaze Silverci dole. Stvar mora biti jasno definirana i obrazlozena ako zelis dobiti drukere koji ce ti ispromovirati koncept.

Ako govorimo o internetu kao mediju realizacije projekta, onda isfurat sajt i ogledne primjere. Plus FORUM, hehe :-)

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Hm, zanimljiva ideja ... i

Hm, zanimljiva ideja ... i što sam o njoj više razmišljao, sve mi se više sviđala. Zamisli ti to ... da se podaci o svakom javnom natječaju i svakoj javnoj nabavi (dakle, sve ono što se kupuje/plaća novcima poreznih obveznika) moraju objaviti na internetu!?

Zanimljiva ideja? Da li si upoznat s novim zakonom o javnoj nabavi i ovome: On-line popis objava ?

Ta problematika javne nabave je dosta složena i zahtijevala bi malo više od običnog komentara. Trenutno je u proceduri PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOJ NABAVI koji bi trebao ispraviti manjkavosti u prvom zakonu donesenom prošle godine, ali i ukinuti jedan kontrolni element koji je trebao osigurati da ta javna nabava ima svoj smisao. Ali sve je još na rekla-kazala tako da ne bih govorio o nečemu do čega uopće možda neće doći.

Tko je glasao

Ima cak dva weba o nabavama!

Ima cak dva weba o nabavama!

Tko je glasao

Zvone Radikalni, dobro si

Zvone Radikalni, dobro si postavio tekst, točno tako bi trebao izgledati način i interes oko direktnih izbora načelnika, gradonačelnika itd. Međutim, zaboravio si da će se, po svim prilikama birati i njihovi zamjenici, e da bi političke stranke mogla sklopiti koalicije koje im garantiraju da baš ni jedan nezavisni nema šanse za pobjedu. Zašto? Pa zato jer tzv. hrvatske političke stranke na taj način najlakše dolaze do novca ( i ne samo njega) i tamo gdje im je načelnik njihov u nekoj doljnjoj zapizdini – štampaju besplatno plakate npr. Jer inače taj mali obrtnik može zaprti butigu. To je samo sitnica...., krupne stvari ostavljam Šimi Krasić i Jasićki...
Slijedeća podvala političara nam naših je kako tu neće biti stranačke politike i ideologije! Strašna laž, biti će je više nego inače a jedan od razloga sam već gore spomenuo – lova! Lova koju je teško pratiti naročito sa definirane/ih destinacija te su strašno zainteresirani za izbore na toj razini
Uopće nema razloga za veselje da eto, kao narod nešto bira bez stranačkih bljezgarija i vrlih im vođa. Uostalom, poslije izbora lako zbrojimo koliko će biti nestranačkih izabranih (ili bez prikrivenog suporta neke jake stranke), jer čim je stranački – taj je u jarmu i vuče kola kamo gazda kaže a ne tamo kuda bi oni koji su ga izabrali htjeli. „Vozarinu“ uredno isplaćuje stranačkom vođi, tj. stranci a i 5 – 10% svoje plaće isplaćuje na konto svoje stranke da bi ona Šimi Krasić mogla barem neki legalni novac prikazati.
Zato nam mažu oči najnovijom fatamorganom – direktnim izborom lokalnih čelnika sela i gradova poharanih.
Za prošle saborske izbore, prije skoro godinu dana objavio sam jedan tekst na mreži baš u noći vještica. Ticao se onih izbora ali i danas vrijedi. Nisam u stanju dati Ti link na tu stranicu – nakon desetak tekstova me vlasnik stranice obrisao pritisnut lokalnim političkim vođama od kojih neki sjede i u Saboru. Kako sam naučio što je demokracija ( bez obzira što Zoran kaže da nisam) sačuvao sam tekst i dajem ga ovdje u izvornom obliku:

Kukasti križ(svastika), petokraka, četnička kokarda i U
Nabrojeno oznake u naslovu obilježavaju i podrazumijevaju određene ideologije. Što im je zajedničko? Zločin! Zločin i samo zločin! Milijuni i milijuni ubijenih na najgroznije i najperfidnije načine u povijesti ljudskog roda. Od metka do noža, od bojnih otrova do plinskih komora, od umorenih glađu do nabacanih (čak i živih) u nebrojene jame gdje ostaviše kosti nikad osuđeni i nikada pronađeni.
Zbog toga su mi svi isti, jer su svi jednako ubijali, i ma koliko se trudio nisam uspio doći do zaključka koja je ideologija u zločinu jača. Razlika je samo u broju ubijenih pod pojedinom oznakom iz naslova, a ona je proporcionalna broju pristaša iste te ideologije. Ni jedna mi ne predstavlja ništa osim što mi sve jednako uspješno tjeraju jezu u kosti. Moja ideologija, pa ako hoćete i životna filozofija, je pod sasvim drugim znakom. Samo pod tim znakom ratujem, razmišljam, pišem, radim i živim.
(Jebeš izbore, glasam samo za onu listu na kojoj je Ante Gotovina! Kaakoo? Slijedeći tjedan tekst – nadam se). Napisah u prošlom tekstu, a sada je taj tjedan, bolje rečeno ta noć. Ružna je prva riječ te rečenice ali daleko manje ružna nego naša zbilja danas. Kako? Pa sve su liste za Sabor već uredno predane i siguran sam da ni na jednoj nije Ante Gotovina. Tako ja ni za koga glasovati ne mogu te mi preostaje jedino da prekrižim listić ili da na njega nacrtam sve one znakove iz naslova, ali loše crtam…Naime nisam u stanju oteti se dojmu da, čak što više sve liste i onih 14 imena na tim istim listama su zadojeni, više ili manje, sa jednom ili više ideologija (ili su iscjedak) istih znakova iz naslova. Bojim se, tj. siguran sam da tu nema moje ideologije i mog znaka – hrvatskog grba i zastave u punom smislu značenja te pozitivnih posljedica mojih (a valjda i Vaših) znakova. Da zaokružim neku listu glasujem samo za ideologiju, ne za gospodarski ili neki drugi program jer njega njima tako i tako piše i diktira EU – jedina stranka i jedna od ideologija za koju se oni, uz svoje osobne interese, više-manje dragovoljno bore.
Ante Gotovina, samo 10 mjeseci stariji od mene, trune u zatvoru spakiran tamo od onih obožavatelja u naslovu pobrojanih znakova. Njegov znak je isti kao i moj – hrvatski grb i hrvatska zastava. Makar Vam izgledalo nemoguće, ali ideologija za koju smo se borili, sa najmanje još 100.000 na prvoj crti u prošlome ratu, Antu je odvela u Haag, mene stavila u poziciju zblenutog glasača unatoč mojih skoro 18 godina bavljenja politikom. Zašto smo mi, neopterećeni zločinačkim znakovima, tako prošli? Pa zato što su svi ti znakovi radili protiv Hrvatske a neki sljedbenici pojedinih čak i patološki mrzili Hrvatsku i one koji vole jedino i samo njen grb i zastavu. Zato je Ante na adresi CHURCHILLPLEIN 1, 2517 JW DEN HAAG, NIDERLAND a meni preostaje jedino da mu ponovo pišem i ispričam se za kukavičluk. Koji? Pa onaj od prije dva tri mjeseca kad nekima kazah da ću glasovati samo za listu sa Antom, a nisam imao hrabrosti tražiti od Gotovine suglasnost, de iure i de facto, pa da u njegovo ime u cijeloj Hrvatskoj i svim izbornim jedinicama sastavim liste. Naravno, nositelj svih lista Ante Gotovina, hrvatski general, personifikacija hrvatske slobode i nezavisnosti koji se drznuo predvoditi nas u ratu protiv svih onih znakova i ideologija. Zato se ispričavam za kukavičluk, jer kandidate za listu bih našao, naime još nas ima, nas Hrvata; nešto novca bi našao među onima kojih još ima pa bi i sebi omogućio (i ne samo sebi) da imam za koga i što glasovati.
Vjerojatno se pitate pa gdje bi ta lista prošla prag? Točno, gdje bi prošla prag? Njezin prag za prolaz je daleko veći od 5 % i daleko ga je teže preskočiti nego što je to svim ostalim listama zajedno! Zašto? Zato jer je on u – glavi! U Tvojoj i mojoj glavi poštovani čitatelju i kada preskočimo te pragove i izbrišemo u svojim glavama sve one zločinačke znakove, teke tada i samo tada će na izborima pobijediti Hrvatska. Sve ostalo je tamburica i gibanica, tj. malo pijače – malo žderače, malo priče - malo tamburanja, malo letaka – malo retuširanih plakata, malo sučeljavanja – malo olajavanja …, a zapravo je uvijek onako kako oni njihovi znakovi kažu i lažu. Jesu li to i Vaši znakovi? Moji nisu.
Da, u pravu ste, pa sve, ili barem većina će imati na plakatima, pa i u svojim službenim stranačkim grbovima hrvatsku zastavu i izvedenice, hrvatski grb i izvedenice… Točno, ali u ovom slučaju me ne zanima poezija već proza, to će reći ne mašta i magla već puno i iskreno značenje. U ovom slučaju – izborima – zanima me samo onaj listić koji sadrži osobe i ideologije neopterećene i najmanjih natruhom zadaha zločinačkih znakova. Zanimaju me samo oni koji žele hoće i mogu raditi državotvorno odgovoran posao saborskog zastupnika bez obzira na snagu urlanja prozvanih znakova pa ma koja cijena bila…
Da, želim Vam ugodnu zabavu u Noći vještica i duhova, koja ove godine u Hrvatskoj pada (25.11.?) skoro mjesec dana kasnije nego u svijetu… i ne dozvolite da Vas uplaši ili fascinira neka šuplja tikva u izlogu ili na plotu u čijoj je izdubljenoj unutrašnjosti netko drugi upalio svijeću!
:::::::::
Eto, tako je glasio tekst i ništa se ni za slijedeće izbore promijeniti neće – oni zločinački znakovi će biti malo prikriveni – sve ostalo ostaje isto.
Moram pojasniti oko Ante Gotovine. Njega sam naveo kao personifikaciju onih kojima u naslovu teksta nabrojeni znakovi znače točno ono kako su opisani. Naravno da nisam mislio da premijer treba biti Ante Gotovina, već sam samo želio skrenuti pažnju na slijedeće: hrvatski branitelji su stvorili RH ali ono gore nisu njihovi znakovi već im je svetinja hrvatski grb, zastava (i ona na tvrđavi u Kninu poštovani Vrhovni zapovjedniče – šator u Ulan Batoru ima eventualno malo slame na vrhu...) i nezavisna, slobodna i demokratska Hrvatska

Tko je glasao

datum je 17.5., treca

datum je 17.5., treca nedjelja u svibnju.
ali glavni rasplet ce ipak u vecini gradova i zupanija (cak bih se kladila i na vecinu opcina) biti dva tjedna kasnije kad zavrsi drugi krug. ono sto je zanimljivo je da ce se vec tada znati sastav vijeca i pitanje je kako ce taj sastav vijeca utjecati na glasovanje u drugom krugu. ovo je tema za one koje se bave ponasanjem biraca/ica jer biti ce zanimljivo vidjeti dali ce biraci nagradivati u drugom krugu dobar izborni rezultat koji je stranka dobila za vijece (npr. stranka xy dobije ociglednu vecinu u vijecu pa ce glasaci onda da izbjegnu buduci konflikt na relaciji gradonacelnik/ca vijece odluciti ipak glasovati i za kandidata/kinju vodece stranke) ili ce kaznjavati los izborni rezultat stranke (stranka xy ima jaku osobu koje je usla u drugi krug, ali je lista dobila malo glasova te malo vijecnika pa se predomisljaju) ili ce se svjesno odluciti na kohabitaciju (stranka xy dobiva vecinu u vijecu, ali se biraci u drugom krugu odlucuju da je bolje da ne postoji apsolutna vlast jedne stranke te glasuje za drugog kandidata/kinju).
zatim ce biti zanimljivo vidjeti razlike u izlaznosti, odnosno dali ce glasaci/ce stranke ciji kandidat nije prosao u drugi krug ostati doma te kako ce se ponasati kandidati/kinje i stranke koje nisu prosli u drugi krug odnosno dali ce pozivati svoje birace/ice da glasuju za nekog drugog i za koga.

___________________________________________________
'Ali mogao sam isto tako stajati usred polja kupusa i samom sebi recitirati pastoralnu poeziju'

Tko je glasao

@tajuska: ili ce se svjesno

@tajuska:
ili ce se svjesno odluciti na kohabitaciju

Zanimljivo je da su 2000., kad se stjecajem okolnosti dogodila slična situacija sa parlamentarnim i predsjedničkim izborima, glasači tako postupili. Nakon uvjerljive pobjede SDP/HSLS 3. siječnja, izgledalo je da će njihov kandidat za predsjednika uvjerljivo dobiti.

Tko je glasao

... ali nije njihov kandidat

... ali nije njihov kandidat dobio i to samo zato što nije dovoljno regionaliziran (čitaj: jugoslaveniziran) te zbog toga što Francuska i Engleska izgovori ono čuveno: ...njet..
Kasnije se pokazalo da su bili u pravu jer je isti, u početku kampanje favorit a kasniji gubitnik, izašao iz one koalicijske Vlade izderavši se na predstavnoka USA: "... neće meni ameri naređivati u mojoj zemlji bezuvjetnu suradnju sa Hagom..."
(... šta bolan čito Na drini ćuprija... ja odo po ćupriji..)
I tako sad taj Hrvat sadi voće i povrće te nezineresirano gleda kako psi laju a karavane prolaze. Slonovi, kamile i mazge u toj karavani koja kontinuirano teče iz Hrvatske natovarene su sa puno toga: hrvatske banke, hrvatsko more, hrvatska INA, hrvatski HT, ...
Upravo se utovaruje karavana sa HŽ, HEP, HŠ...
Živjeli vi meni, hrvatski euroljupci i utovarni radnici te karavane.
Kako stara poslovica (kineska - navodno) kaže: Nisi čovjek dok ne zasadiš stablo, rodiš sina i ne napišeš knjigu - tako i vi niste ljudi dok ne shvatite da treba prestati trpati onu karavanu i okrenuti se poslovici i njenom pravom značenju.
P.S. Tko shvatio shvatio - tko nije nikada ni neće!

Tko je glasao

da, samo sto je Mesic bio

da, samo sto je Mesic bio kandidat "cetvorke" za koju je vec bilo jasno da ide sa SDP-HSLS-om u koaliciju tako da se nije radilo o klasicnoj kohabitaciji. De facto su ovdje ljudi birali izmedu dva "vladajuca" kandidata i rekla bih da su se biraci koalicijske vlasti lakse prepustili osobnim afinitetima jer i jedan i drugi kandidat su bili na strani "njihovih". Cini mi se da na lokalnim izborima, ako ima i malo pameti u SDP-u i HNS-u, ne bi trebalo doci do takvih izbora. S tim da je ovaj uvjet s pameti fakat vrlo zahtjevan ;)

___________________________________________________
'Ali mogao sam isto tako stajati usred polja kupusa i samom sebi recitirati pastoralnu poeziju'

Tko je glasao

"de facto" je Mesić bio

"de facto" je Mesić bio kandidat regiona (!!??) i EU, naročito Francuza.
Uostalom svaki narod zaslužuje predsjednika kojeg ima!

Tko je glasao

Uostalom svaki narod

Uostalom svaki narod zaslužuje predsjednika kojeg ima!

treba biti korektan i reći da uz zasluženog predsjednika ima i zasluženog premijera.

Tko je glasao

Oprosti @redinn22 - njega

Oprosti @redinn22 - njega zaboravih, ali to je druga strana iste medalje.

Tko je glasao

a da budemo do kraja

a da budemo do kraja korektni:
i zasluženog šefa oporbe :)

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

Tko je glasao

Tu je i zanimljiv problem

Tu je i zanimljiv problem kohabitacije gradonačelnika i vijeća u kojem gradonačelniku oporbena stranka ima većinu. Tko je u konačnici glavni šef, i čija je zadnja ja moram priznati da (trenutno ;-) nisam do kraja upućen, ali siguran sam da će se naći netko da detaljno objasni.

za rješavanje ovakvih situacija specijaliziran je Antun Palarić iz Ureda državne uprave koji će to raditi na način da ako će biti gradonačelnik iz HDZ+sateliti onda će njegova biti zadnja, a ako će biti gradonačelnik iz redova stranaka koje su u opoziciji na državnom nivou a HDZ+sateliti imaju većinu u vijeću onda će njihova biti zadnja. koliko sam uspio pratiti dotični gospodin je to i do sada radio na taj način.

Tko je glasao

Dobro si pratio - radi to

Dobro si pratio - radi to već odavno!

Tko je glasao

Bas sam na proslom postu

Bas sam na proslom postu isfuro poziv ekipi da se urazumi:

jos-malo-o-bandicu-lokalnim-izborima-alternativi

E sad mene i dalje interesira, zbog cega niko nije mrdno niti prstom u tom smjeru?

Postoji li u Zagrebu uopce oporba?

PS. Sta je sa nasom dragom Vesnicom?

Tko je glasao

Postoji

Postoji http://www.javnanabava.hr sve zivo ima, ali nema sadrzaja, dakle samo fali sadrzaja.

PS Malo zapetljano naci, ali izgleda da ipak ima i nekog evidentnog sadrzaja samo treba biti registriran za transparentnost http://www.javnanabava.hr/evidencija/ (sto je isto u redu)

Tko je glasao

Malo zapetljano naci To je

Malo zapetljano naci
To je ključ.
Kao nekad kad je postojala obaveza da se natječaj za svako radno mjesto mora objaviti u jednim dnevnim novinama, pa se za radno mjesto u Zadru objavljivao natječaj u nekom skopskom dnevnom listu ili ljubljanskom.

Tako i ovo, sve što Zvone piše o transparentnosti fino i lijepo zvuči i tko ne bi to htio. Kad vidi vraga, to već postoji, ali nitko živ za to ne zna. Sve je na internetu, ali nitko ne može vidjeti. Tako je izvršeno obećanje, a opet se nije napravilo ništa.

Zvone, razradi to malo. "Objaviti na internetu" je preeeeširok pojam. Jer sama objava na internetu ne znači ništa ako možeš objaviti na način da ni google to ne pronađe.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Pernarov teror ima dalekosežne posljedice po Hrvatsku / Domovinski zakon i Domovinska sigurnost jedini jamac stabilnosti od Laganini komentara 6
 2. Human Rights Watch, slučajno ili namjerno, pridružuje se naci-četničkom hibridnom ratu Četničke Džamahirije protiv Hrvatske od Laganini komentara 5
 3. Godina boli od otpisani komentara 5
 4. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 39
 5. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 6. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 7. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 38
 8. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 9. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 17
 10. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 11. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 12. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 13. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 14. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 15. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 16. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 17. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 18. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 19. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 20. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 21. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 22. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23
 23. O bankrotu ljevice u doba globalizacije od Zoran Oštrić komentara 4
 24. Međunarodni kazneni sud od Zlatno doba kap... komentara 1
 25. Veleizdaja Ustavnog suda RH od sjenka komentara 11

Tko je online

 • grdipajek
 • hlad
 • Laganini
 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 4
 • Gostiju: 34

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan