Tagovi

Političari, komunikacija, "dresura" i karizma

Jedna velika istina je da su komunikacijske vještine naših političare jadne. Iz kojeg god kuta gledamo (ili slušamo) to je, uglavnom, jad i bijeda. Svakako bi na tome trebalo poraditi. Naravno, ne u tom smislu u kojem su u zadnje vrijeme neki od stručnjaka za komunikaciju počeli govoriti, tako da prema njihovom ispada da nije važno što se govori nego kako je to uobličeno i predstavljeno (a čega se HDZ drži, a prolazi im jer su im protivnici još lošiji i daju se navući na njihov teren). To može proći samo dok jedini koji suvislo i sugestivno govori, zapravo govori gluposti, a nema konkurencije koja barem približno tako dobro govori a da njegovi govori imaju nekakav pametni sadržaj.

Naravno da je najvažnije što se govori. Naravno da je važno i kako se to ljudima predstavi. Ako prodajete sredstvo koje garantirano pomaže kod bolova u kralježnici i izravnava vaša bolna leđa (upravo me ukliještilo u leđima, pa otuda primjer), nećete poslati čovjeka koji će zgrčen od bolova stajati na štandu i govoriti kako je to sredstvo dobro, a kad ga se pita na koji način djeluje (a za to je on najbolja reklama i dokaz učinkovitosti) on ne zna ni beknuti. Jasno je da neće prodati ni jednu dozu tog lijeka.

Isto tako, koliko god s nekim ljudima radili na komunikacijskim vještinama, oni to jednostavno ne mogu svladati jer za to, kao i za sve ostalo u životu čovjek mora imati dara. Netko ga ima više, a netko manje. Sanader ima sugestivan glas, govori tečno, mada su mu govori šuplji, bez pravog sadržaja i puni fraza i lupetanja, kao i stvari koje narod, zbog svojeg kratkog pamćenja i nepraćenja situacije proguta. Poznavanje stranih jezika mu je katastrofa. Da, on ih razumije, ali cilj je da i njega razumiju, a onako kako on govori engleski.... Ne znam, ja bih na njegovom mjestu pazio da na javnom mjestu ne koristim taj jezik.
Isto tako, on nema osjećaja za komunikaciju s ljudima, pa sve one stvari koje nauči od stručnjaka koji rade na njegovom nastupu izgledaju smiješno. Karizmu ili imaš ili je nemaš, ona se ne stječe učenjem. Ono kimanje glavom za koje su mu rekli da ga mora koristiti jer to pozitivno djeluje na sugovornika nikako nije naučio. Naime, to kimanje mora biti povezano s govorom, to jest s onim što govori, a ne da se svodi na mahanje glavom gore dolje poput konja koji vuče kola, tako da čovjek svakog trenutka očekuje da će zanjištati (a i "smiješak" mu se u to uklapa jer se ne zna ni smiješiti nego kezi zube, a ni to se ne može naučiti).

Promidžbeni spotovi su me podsjećali na "Star Trek". S mukom naučene pokreti nisu oživjeli i njihova neprirodnost je prelazila u grotesku. Kreće se kao kiborg, a gestikulacija mu nema nikakve veze s onim što govori, a u jednom spotu čak izvodi smiješni pokret kao da nešto hvata, stišće šakama i privlači to prema svojim preponama, pa to izgleda kao da tom gestom nekom kaže da će ga nategnuti iliti nabiti na k....

To je moglo uspjeti samo zahvaljujući još lošijim nastupima protivnika koji na sebi nisu niti radili, nisu dovoljno radili ili su pak takvi antitalenti za komunikaciju da im je uzalud na sebi raditi, u kom slučaju je za njih najbolje da se povuku u sjenu, a u prvi plan puste one kojima to bolje leži (kao što je to učinio Ljubo Jurčić, iako ne znamo je li to sam odlučio).

Druga stvar je i to da su se dali navući na način komunikacije koji je tradicionalno HDZ-ov (tipa bijes drugi, mada i on/oni zna biti konstruktivan i zaslužiti četiri zvjezdice, makar od mene) i zaboravili da se treba voditi polemika oko stvari koje su važne za biračko tijelo poput gospodarstva i sličnih stvari, a Sanader je takvu situaciju znao iskoristiti, što ipak ukazuje na njegovu sposobnost ili sposobnost njegovih spin doktora.
Da, većina ni na ovim izborima nije glasovala za, nego protiv. Od onih koji nisu izašli na izbore dio ih tradicionalno ne izlazi jer to smatraju bezvezarijom, a dio ih ne izlazi jer im se naša politička scena kompletna gadi (takvih poznajem prilično puno). Dio onih koji su izašli i dali svoj glas SDP-u je jednostavno htio dati glas protiv HDZ-a, a drugima se dopao Milanović (poznajem i jedne i druge), a danas ih se većina kaje što su mu dali glas jer mu je posljednji čin nastupa očajan, a ne bih to dalje elaborirao, za to bi bio potreban dulji tekst.

Da su izbori organizirani u dva kruga veliki dio mojih poznanika, prijatelja, članova porodice i članova obitelji ne bi dao glas niti jednoj od stranaka koje su sad ušle u Sabor nego bi se u prvom krugu odlučili za nekog drugog, a tek ako taj ne bi prošao birali bi najmanje zlo od preostalih. Očito je da bi takav način biranja unio malo živosti na političku scenu, ukinuo monopol ovih koji znaju da nemaju dovoljno jake konkurencije, ukinuo bi potrebu za nepoštenom D'Hondtovom metodom i nitko ne bi bio siguran da će i na sljedećim izborima ostati u "prvoj ligi" ako ne ostvari barem dio najvažnijih obećanja koje je dao pred izbore, a u početku bi se neki iznenadili kad bi u sljedećoj sezoni nastavili s nastupima u nekoj "općinskoj ligi", a donedavno su možda bili jedna od vodećih momčadi "prve lige".

Komentari

I pored navedenih

I pored navedenih Sanaderovih slabosti, ostaje činjenica da one nisu dovoljno iskorištene. Primjerice, kriminal i korupcija iskazani kroz brojne afere. Nije dovoljno "odašiljati" poruke da je HDZ ovakav ili onakav a propustiti to potkrijepiti konkretnim. Bolje je jednostavno servirati konkretno a da birači zaključak izvuku sami.

U završnici SDP-ove kampanje su se izgubile poruke o proizvodnji kao uvjetu za trošenje. Izgubilo se i polaganje računa za brojne afere (nije dovoljno samo reći da Sanader pripremi račune jer sugerira preosobnu notu). Izgubilo se i jednostavno pozivanje na sučeljavanje.

U završnici kampanje se nije iskomuniciralo tko treba položiti račun za četiri godine vlasti i to je to.

B-52

Tko je glasao

Dobrim djelom to nije

Dobrim djelom to nije slučajno nego se zazire od iznošenja vlastitih "grijeha struktura", čime se odavno poluotvoreno trguje na svim razinama, uključujući pravosuđe i Ustavni sud. Prevladava taktika međusobnih držanja za jajca i SDP je ne samo u kampanji propustio napraviti male pomake oko toga nego i sada nakon izbora - ili će Jurčić biti premijer ili Milanović, ili Jurčić ili Čačić potpredsjednik za gospodarstvo, ili je Branko Grčić predstavnik za narasla pitanja uravnoteživanja razvoja po regijama ili nije, u kojem svojstvu istupaju Linić i Čačić kada bi trebali razgovarati sa Friščić & Adlešić i da li su to potencijalni partneri (uz glavaševce - Željka Antunović i Jozo radoš na TV) ili kokošari protiv kojih se vodi kampanja ... Kod HDZ-a su nakon izbora malo istrčali Luka Bebić i bijesdrugi ali se drže disciplinirano, pogotovu VII i.j. Marina MD i Branko Vukelić, nove snage HDZ-a.

Tko je glasao

Mislim da u komunikacijskim

Mislim da u komunikacijskim vještinama hadezeovci imaju nekoliko velikih stručnjaka. Recimo za odnose s Bošnjacima Vice Vukojević je ekspert.

Tko je glasao

Bandić je isto jedan od

Bandić je isto jedan od malo večih stručnjaka, on čak otvoreno nosi novce tam, makar je Zagreb pre zadužen.

Tko je glasao

E moj Skviki, a ko će kome

E moj Skviki, a ko će kome ako ne svoj svome.

Tko je glasao

Citajuci ovaj dnevnik sjetio

Citajuci ovaj dnevnik sjetio sam se svog pokojnog druga Ede.Prije tridesetak godina sjedili smo u nekom hotelu u vecem drustvu.U neko doba Edo je otisao sa zgodnom curom u sobu i vratili su se nakon mozda pola sata.On se pobjednicki smijao.a ona ,da bi ga osramotila,a vjerojatno je govorila istinu rece da nije nista bilo.I umjesto da se posrami Edo u Sanaderovom stilu rece:"BIlo ne bilo ti si za mene j..b..a."ispricavam se damama na rijecniku i usporedbi,ali mislim da ova prica odslikava Sanaderov stil.

Tko je glasao

O komunikacijskim vjestinama

O komunikacijskim vjestinama jednih i drugih dosta je receno i smatram to relevantnim i bez rezerve tko god se osvrtao jer su to ionako pojedinacni osjecaji i dojmovi.
Medutim ono sto bih osobno zelio naglasiti, jest da mi se cini da imamo jasnu dimenziju koju malo tko naglasava.

Naime, mene je u SDPovoj komunikaciji strasno razocaralo raspirivanje mrznje i ratobornog ponasanja spram dijela identiteta koji je prokazan kao lopovski, manje vrijedan, retrogradan, ovakav i onakav, a koji je cak i bio na vlasti.
Znam da je ovo preradikalno, jer su svi nacisto da bi se prema lopovima i retrogradnom trebao zauzeti jos i zesci stav. Naravno. Cini mi se posve normalnim da normalan covjek podrzava normalno i dobro i ne lopovsko i lose. Nekako nemam tu dvojbe, a cast izuzecima manijacima za koje smatram da su ipak teska manjina. No prevara je u tome sto je ta identifikacija tko je lovpov i retrogradan uzurpirana za sirovu potrebu osvajanja politicke vlasti, a nema nikakve stvarene veze sa pocetnom antilopovskom idejom (na od antilopa vec protiv lopova).
Ono sto je najtuznije, tu se zestoko iskoristava svaka ljudska suosjecajnost i prirodena dobrota jer je to najvaznija hrana za ovaj stroj. Dresura i teror po najtananijim ljudskim osobinama.
Zasto, pa to se vidi jer naprosto ne zele pogledati sami sebe, a mole i vape za onim najvrednijim u ljudi: suosjecajnost i prirodenu dobrotu kako bi ih podrzali u politickoj borbi sa strasnim neprijateljem kojeg su oni identficirali. Kada sa ovih pocetnih pozicija pogledamo na komunikaciju i dresuru kako se veli u ovom naslovu onda je stvar posve drugacija.

Jest HDZ imo negativne poruke, jest da su lagali po plakatima o vlastitim ucincima i minorizirali propuste, ali ne znam zasto je SDP otvarao sve te moguce sukobe medu pojedinim grupama u drustvu i to u cije ime. Sve sto su oni iskomunicirali jest bilo ukidanje necega za racun nekog drugog, uvodenje necega u smislu restrikcije, dok je HDZ to sve nekako utopio pa kad se osvrnes ni ne znas sto su oni u tom smislu uopce i rekli, do li da su dali vrlo jasnu poruku da su protiv svih tih otpocetih sukoba i prigodno uspostavljene mrznje (odgovorno tvrdim mrznje zato sto ona sad kuha skupa u istom loncu sa srdzbom od izbornog gubitka).
Time se HDZ pokazao da moze bolje obuhvatiti i na kraju krajeva prihvatiti pluralne intrese nego drugi koji su i koji sada zazivaju vecinu, a podsticali su negativnu identifikaciju i srdzbu s tim u svezi.

Tko je glasao

Upravo na to sam mislio

Upravo na to sam mislio (između ostaloga) kad sam rekao da su se dali navući na HDZ-ov način komunikacije i njihov govor, a tako su pomogli Sanaderu da izgleda finiji i uljuđeniji. No to je tema koja bi trebala opširnije razmatranje.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Pernarov teror ima dalekosežne posljedice po Hrvatsku / Domovinski zakon i Domovinska sigurnost jedini jamac stabilnosti od Laganini komentara 0
 2. Human Rights Watch, slučajno ili namjerno, pridružuje se naci-četničkom hibridnom ratu Četničke Džamahirije protiv Hrvatske od Laganini komentara 5
 3. Godina boli od otpisani komentara 5
 4. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 39
 5. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 6. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 7. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 38
 8. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 9. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 17
 10. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 11. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 12. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 13. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 14. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 15. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 16. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 17. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 18. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 19. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 20. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 21. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 22. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23
 23. O bankrotu ljevice u doba globalizacije od Zoran Oštrić komentara 4
 24. Međunarodni kazneni sud od Zlatno doba kap... komentara 1
 25. Veleizdaja Ustavnog suda RH od sjenka komentara 11

Tko je online

 • boltek
 • gledamokosebe
 • indian
 • Laganini
 • otpisani
 • ppetra
 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 7
 • Gostiju: 40

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan