Tagovi

Podjela Bosne i Hercegovine

Neke stvari ostaju nedorečene sve dok o njima neki govore sa pristrana stajališta oblikujući time i mišljenje javnog mnijenja i to sustavno, a pogotovo o stvarima koje im posebno smetaju, jedna od tih stvari je i podjela BiH.

Proziva se ljude, pribija ih se na križ jer su htjeli podijeliti Bosnu, što su tobože kovali planove o podjeli Bosne, marginalizira ih se zbog nečega što u biti nisu napravili (njihova tobožja podjela nikad nije objelodanjena i ostvarena), pa zar je to gore od stvarnosti, uviđate li apsurd, jer Bosna je danas podijeljena, a one koje se optužuje za to, to nisu uradili, adresa je druga!

Bosna je danas podijeljena na srpski i muslimanski dio, tko je kriv za to! Zašto se te djeljitelje Bosne ne proziva, zašto se proziva one koji su Bosnu djelili samo hipotetski, što na kraju krajeva nikad nije niti dokazanao, niti postoje autentični podaci o tome.

Što to može biti veće, gore od same današnje podjeljenosti Bosne, htjenje podjele koje nikad ni nije provedeno(sic!), kojeg li apsurda! Što to i tko to može i ima obraza u prvi plan staviti nečije tobožje htjenje dijeljenja Bosne ispred drugih djeljitelja Bosne, zašto je to htjenje djeljenja Bosne gore od onog dijeljenja Amerike, Britanije i Rusije, zašto je to htjenje dijeljenja gore od ostvarenog htjenja djeljenja! Uviđate li razliku između htjenja dijeljenja i ostvarenog djeljenja Bosne, a akteri htjenja i ostvarenja nisu isti, a ipak su ovi prvi krivlji! Jer, Bosna je podjeljena na srpski i muslimanski dio, zar je to manje važno od onoga što je netko htio i što se nije ostvarilo, ponavljam.. kojeg li apsurda!

Pred Haškim sudom (ICTY) sudi se bivšem premijeru HR HB Prliću, ministru obrane Bruni Stojiću, zapovjednicima HVO-a generalima Milivoju Petkoviću i Slobodanu Praljku, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Čoriću i upravitelju zatvora HVO-a Berislavu Pušiću, ali posredno i hrvatskoj politici prema BiH početkom 1990-ih, optuženi su i njezini tadašnji glavni protagonisti. Posredno su optuženi i Franjo Tuđman, Gojko Sušak, ali i sadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je u tom razdoblju obnašao visoke funkcije, kao i cijela hrvatska Vlada.

Glavnina je krivnje za zločine počinjene u kampanji etničkog čišćenja Herceg Bosne 1993./94. pripisana Tuđmanu i njegovoj politici podjele BiH te dosezanju granica Banovine Hrvatske iz 1939., tretirajući šestoricu optuženih kao izvršitelje politike koju su diktirale vlasti u Zagrebu.

G. Praljka i ostale se tereti za organizaciju zločinačkog poduhvata sa ciljem pripojenja HB Hrvatskoj, dakle oni su meritum optužnice, a ne dr. Franjo Tuđman i tadašnji hrvatski vojni vrh, već se oni posredno i sporadično spominju kada se načelno govori o podjeli Bosne!

No, tu podjelu Bosne upravo na početku suđenja opovrgnuo je gen. Praljak. Održao je multimedijsko povijesno predavanje da pokaže o čemu se tu u stvari radi, tko polaže kakva prava i sl., te je vrlo jednostavnim argumentima opovrgnuo tu tezu o podjeli Bosne, točnije o htjenju dr. Franje Tuđmana da se obnovi Banovina Hrvatska o kojoj je on kao povijesničar puno pisao, a što se uzelo kao zla namjera, naime Slobodan Praljak iznio je podatke koji idu u prilog činjenici da nitko zdrave pameti ne bi bio za Banovinu Hrvatsku, za što se optužuje pokojnog Tuđmana, jer bi to značilo da se Hrvatska odriče puno većeg teritorija nego što bi ga dobila u BiH, a logika stvari nalaže da se onda ne bi radilo o nikakvom polakomljenju Tuđmana već o lošem strateškom potezu, gdje se u biti gubi dio teritorija, a zar je to stvarno bilo u interesu u najtežim trenutcima za Hrvatsku opstojnost!

Nadalje, iznešena je teza kako je BiH u biti agresor na Hrvatsku, jer trećina hrvatskog teritorija bila je okupirana sa područja BiH, a da to može stajat kao takovo potvrđuje i činjenica da se predsjdnik Alija Izetbegović kao predsjednik samostalnog subjekta nije ogradio od JNA koja je već zdušno napadala Hrvatsku sa područja BiH, te je logično da je izvršena agresija BiH na Hrvatsku, neformalno!

Zatim, bitno je razumijeti uzroke i povode nastanka Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Naime ona je nastala kao odgovor na eskaliranu srpsku agresiju po Bosni i osnutak muslimanske Patriotske lige, čime su se Muslimani organizirali dajući do znanja da žele biti jedan od glavnih samostalnih subjekata borbe za Bosnu, čime je izravno u opasnost dovedena opstojnost Hrvata u BiH u tim trenucima, ali i u povijesnim razmjerima! Dakle to nije bila nikakva hrvatska zemlja po uzoru na "srpske zemlje", gdje se stvarala neka Velika država, već samo odgovor na pritisak Srba i Muslimana, gdje su se Hrvati zadnji organizirali u vidu Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

A koliki se pritisak Muslimana spremao jasno se da iščitati iz već svima poznatog ekscesa, dakle za one koji ne znaju: Alija Izetbegović je bio zarobljen od strane Srba, te u telef. razgovoru prenosi svoje ovlasti na Ejupa Ganića, izuzevši iz vida sustav funkcioniranja, dakle svoje ovlasti prenosi zaobilazeći Ustav BiH što je po svojoj prirodi državni udar, jer njegove ovlasti trebao je pruzeti Hrvat Kljujić, ali njegova greška je bila očita! Bio je Hrvat. To dovoljno govori o usmjerenju Muslimana, predvođenih Alijom. Signal nije mogao biti jasniji! A zar su u tim trenutcima Hrvati trebali svoje živote i opstojnost prepustiti raljama koje su prijetile sa dviju strana, naravno da ne i zato je osnovana
zajednica Herceg Bosna.

Hrvatsku se posredno optužuje da je htjela podijeliti Bosnu, točnije Tuđman koji je sve dogovarao u Karađorđevu sa Miloševićem! No nakon tih Karađorđevo susreta o kojima ne postoje nikakvi relevantni dokumentni ili najbanalniji zapisi, ili dokumenti tobožje komisije koja je tobože oformljena s ciljem organizacije podjele, dogodilo se sve najgore za samu Hrvatsku! Pa zar je prioritet Tuđmanu bila Bosna pored stanja u Hrvatskoj, zdravi razum to neće nikad prihvatiti. Kako su mogli postići konsenzus oko Bosne, a oko Hrvatske koja je bila prioritet to nije bilo moguće.

Činjenicu koja u ide samo u prilog razbijanju mita o podjeli Bosne od strane Hrvatske, je da je referendum za BiH izravno bio potican od samoga predsjednika Tuđmana, prije svega diplomatski, ali i potičući narod da se izjasni za jedinstvenu BiH! A zar bi netko razbijao i dijelio državu istovremeno, mislim da se to kosi jedno s drugim te da se otkriva istina u kojoj je riječ o običnoj podmetačini!

Činjenice koje također idu u prilog jesu da Hrvatska nikada ne bi učinila ono što je učinila u korist muslimanskoga naroda: od zbrinjavanja ranjenika i izbjeglica do pomaganja reprezentaciji BiH da sudjeluje na olimpijskim Igrama u Barceloni i mediteranskim igrama, i to na teret hrvatskih poreznih obveznika itd.. Postoji masa različith primjera, sa različitih aspekata života, od kulture i sporta pa do naoružavanja same Armije BiH i u najljućim borbama a HVO-om u kojima se Hrvatska jasno izjasnila o statusu BiH.

Nigdje u povijesti nije pronađen taj slučaj da je jedna zemlja toliko pomagala drugu da bi ju istodobno željela etnički očistit i podijelit!

Komentari

Otvarajuća rečenica koja

Otvarajuća rečenica koja tvrdi da neke stvari ostaju "nedorečene" ako se o njima "govori sa pristrana stajališta", nakon čega slijede rafalne, netočne i falsificirane pangerike hrvatskoj vanjskoj politici 90-tih upravo sa tog "pristanog stajališta", pokazuje dubinu apsurda ovakvih članaka koje sam jednostavno prisiljen ocijeniti strelicom dolje. Zbog "nedorečenosti", dakako.

Za faktičnu podjelu Bosne su dakako odgovorni oni koji su potpisali Daytonski sporazum – trojica egomanijaka koji su prvo iskoristili mitove i legende da bi pokrenuli razorni nacionalizam (koji je za posljedice imao tisuće mrtvih na svim stranama) za svoje ciljeve, a kad su shvatili da svoje ciljeve ne mogu ostvariti, kapitulirali svatko na svoj "šarmantan" način. Apsurdno je tvrditi da se "dijelitelj Bosne ne proziva" dok se proziva one koji su je dijelili "hipotetski" jer se djelomično radi o istoj osobi: Tuđman je dijelio Bosnu i hipotetski, razgovorima po šumama i salvetama, ali i stvarno potpisom na Daytonski sporazum, uz zdušnu podršku dvojice sličnih autokratskih divljaka.

Naravno, tvrdnja da su u Hagu "posredno optuženi" Tuđman, Šušak i drugi potpuni je i nimalo "posredni" falsifikat jer niti jedan sud nema sposobnost suđenja mrtvacima, a niti jedna točka optužnice ne optužuje nikoga osim onih pojedinaca koji se pred sudom nalaze i to za pojedinačna kaznena djela. Dakako, netočno je i da se ikoga "tereti za organizaciju zločinačkog pothvata" jer famozni zločinački pothvat nije kazneno djelo nego oblik odgovornosti, poput zapovjedne odgovornosti. Pojedince se tereti za ratne zločine, ali makar zločine možda nisu direktno počinili njihova se odgovornost temelji na sudjelovanju u zajedničkom planu.

Teza o agresiji RH na BiH nije predmet rasprave Haškog tribunala jer on procesuira pojedince za pojedina kaznena djela, a ne države. Pravo koje tribunal primjenjuje je "pravo u ratu", za razliku od "prava na rat" koje je relevantno za procjenu je li određena država izvršila agresivni rat. Tribunal u slučaju Prlić isto tako ne interesiraju "povijesni razlozi" (točnije: epska opravdanja) stvaranja paradržave Hrvatske zajednice Herceg-Bosne nego odgovornost za sustav koncentracionih logora, mučenja i progone muslimanskog stanovništva na teritoriju te odmetničke paradržave, koja je poput RSK u Hrvatskoj i RS u BiH imala potporu vodstva "matične" države. Koliko je vodstvu odnosno Tuđmanu Bosna bila preokupacija za vrijeme rata u Hrvatskoj lijepo i dostatno govore platne liste, a simbolički snažno oslikava vremenska prognoza tada pod državnom čizmom zgnječenoga HTV-a u kojoj je na karti Hrvatske i susjedstva HZ HB bila obojana istom bojom kao i Hrvatska.

Pružanje humanitarne pomoći naravno ne isključuje automatski djelovanje protiv tog istog stanovništva na nekom drugom teritoriju i nema preveliku snagu u obaranju dokaza o ustanovljenom sustavu mučenja i progona na etničkoj osnovi.

Ono što je ipak u članku točno je da su hrvatski porezni obveznici doista platili svašta: od avionskih karata reprezentaciji BiH za sudjelovanje na OI do mučenja, ubojstava i progona vlastitih susjeda.

Opinioiuris

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Pred izbore u Nizozemskoj: trebat će najmanje četiri stranke za sastavljanje vlade od Zoran Oštrić komentara 0
 2. MOST i HDZ krenuli su u upropaštavanje HEP-a, preko "Plinske operete" od ppetra komentara 0
 3. Carica Milankica, ađutant Bero i caričina istražiteljska garda / Hrvatska policija grubo vrijeđa Republiku Srbiju od Laganini komentara 4
 4. Čovjek i političar od mario121 komentara 5
 5. Licence to kill od Feniks komentara 20
 6. Februarska revolucija od Zlatno doba kap... komentara 0
 7. Orepiću, predmet si ismijavanja neprijatelja Hrvatske / DORH se odmetnuo i suspendirao Kazneni zakon čl. 349. od Laganini komentara 9
 8. ŠEFovski rashod (bez obzira na prihod) od aluzija komentara 0
 9. Im Süd-Osten nichts Neues od Feniks komentara 6
 10. ŠEFovi programiraju ubrzati humane ciljeve od aluzija komentara 0
 11. Uputa za borbu protiv loših sudaca/1 od rodjen komentara 1
 12. Resident Evil: HAVC Afterlife od Laganini komentara 24
 13. NATO je preskup i suvišan u mirovanju od aluzija komentara 0
 14. ŠEF ministarstva Dobrović bi ministarstvo širio od aluzija komentara 0
 15. Tomislav Merčep je bio i ostao na pravoj strani, dok je veliki dio pravosuđa i politike u RH na pogrešnoj strani od ppetra komentara 32
 16. HND bizarni agitprop van svakog razuma i zakona / Novosti – Hrvatska nije vaša država od Laganini komentara 18
 17. Stranka PETICIJA od mAjAdrK1IO komentara 14
 18. Indijska vlada najavljuje da bi se do 2024. mogla potpuno okrenuti obnovljivima od Zoran Oštrić komentara 15
 19. ŠEFovi hoće drugima NE plaćeno umiranje od aluzija komentara 0
 20. Proročanstvo od petarbosni4 komentara 14
 21. "Zašto sam napustio ljevicu" od MKn komentara 23
 22. PSIHIJATRI I PACIJENTI od mAjAdrK1IO komentara 2
 23. budućnost bit će kasno SUTRA razumjeti od aluzija komentara 1
 24. Prava hoće, kune hoće, upravljati hoće, obaveze neće? "Predsjednice odjebite" piše čoban Vojković sa indexa od Laganini komentara 51
 25. Kreatori smrti i zločina od otpisani komentara 97

Tko je online

 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 1
 • Gostiju: 35

Novi korisnici

 • mAjAdrK1IO
 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199