Tagovi

I pijan i trijezan „Ja volim Osijek“

Na inicijativu PU osječko-baranjske Osijek ima priliku i u nečemu pozitivnom postati prvi grad u Hrvatskoj – zabraniti ispijanje alkohola na javnim mjestima. U Gradskom poglavarstvu i policiji vjeruju kako bi ta zabrana pomogla u suzbijanju vandalizma, tučnjava i remećenje javnog reda i mira.

O pijenju i alkoholizmu kao i o štetnim posljedicama je na ovim stranicama puno pisano.

Interesantno je objašnjenje da su spoznali kako „maloljetnici, kao i oni nešto stariji, kupuju alkohol u trgovinama, ispijaju ga u parkovima, na promenadi i drugim javnim površinama, a onda već pripiti odlaze u lokale gdje im je alkohol preskup“, ne shvaćajući da je ta pojava nastala uslijed siromaštva. Siromaštvo se ne otklanja kažnjavanjem.

Policija objašnjava da oni nemaju ovlasti kontrolirati ili kažnjavati pojedince sve dok ne počine kazneno djelo te da su stoga u ovoj situaciji nemoćni, ali promjenom lokalne regulative i njihove nadležnosti bi se proširile.

++++++++++++++
Trebalo bi razmisliti u kojoj je mjeri oportuno da svaki grad o tome donosi svoje propise, ili bi bilo bolje da se u cijeloj zemlji to pitanje jednako regulira. Možda su razlozi u tome da bi u prvom slučaju kazne od prekršaja punile gradske blagajne i da bi se u tom slučaju naišlo na otpor izrazito turističkih mjesta – što je s ispijanjem koktela u moru.

Da postoji „Litokarton“, prva grafička kuća u zapadnom Balkanu i šire koja je još 1968 imala četverobojne strojeve, sigurno bi uvela proizvodnju onih malih smeđih vrećica u koje pijanci napredne Amerike već godinama na ulici skrivaju staklenke s alkoholnim sadržajima. Minule radove na nosu, popucane kapilare, ove vrećice ipak ne sakrivaju.

Smatram da bi ipak bilo bolje kada bi za cijelu zemlju bila ista pravila.

Komentari

NIsam sigurna koliko će ova

NIsam sigurna koliko će ova zabrana biti korisna. Naime, zbarane kao takve ništa ne rješavaju.
Ako ste primjetili u svakoj birtiji i dućanu piše da ne prodaju alkohol mlađima od 18 godina, kao ni cigarete. Iz ovog dnevnika je vidljivo da niš koristi. Jer tete a i stričeki u dućanima, kao i u birtijama uredno prodaju i jedno i drugo blavurdiji, uz izgovor da je to za mami/tatu. Mada znaju da će tu, iz ćoška strusit pivu i zapalit cigaru.
Tako mi se čini da će biti i s ovom zabranom točenja alkohola na javnim mjestima. Tko i kako će je provoditi, kakve su kazne za prekršitelje, i koliko će biti onih koje je bolje ne gledati, a kamoli dirati.

Tko je glasao

Zakoni postoje ali ovo je Divlji zapad

Zakoni postoje ali ih nitko na poštuje, a sudstvo je zakazalo, a policija ne radi svoj posao jer imaju premale ovlasti i malo su plaćeni.
Zato građanima ne preostaje ništa drugo nego da se za sada sami organiziraju u grupe iz svog kvarta ili ulice. To ništa ne košta a bilo bi učinkovito. Recimo da ako se vandali skupljaju negdje u njihovoj blizini ili poznaju lokalnog nasilnika, da se skupi recimo pet odraslih muškaraca i da im jasno poruči da ako se tamo još budu skupljali da će imati posla s njima, i o tome naravno obavjesti policiju. Riječ je o usmenoj prijetnji u svrhu upozorenja i zaštite dobara i ona se kod nas ne kažnjava. Ako ni to vandali ne shvate, "a vjerujem da hoće", onda se treba raspitati o njihovim imenima i potražiti putem pošte ili telefonskog imenika adrese njihovih roditelja i ponovno u grupi otići na njihovu kućnu adresu. Ako se recimo otac pokaže kao nasilnik koji ih pokuša napasti, onda se protiv njega podigne tužba policiji pred svjedocima i upozori se policiju o čemu se radi da je i otac degenerik kao i mali, pa je stvar puno ozbiljnija. Kužite:-)

Tako se to nažalost mora raditi i u američkm gradovima gdje susjedstvo samo štiti svoju djecu i imovinu od vandalizma, a policija samo provodi zakon... Nažalost ali tako je i kod nas, sve više "izvana" sličimo na Ameriku pa tako i u tome... Zaštitimo se i aktivirajmo sami jer nas nitko neće štititi.

Tko je glasao

Priznam kako sam dobio

Priznam kako sam dobio prekršajnu kaznu jednom zato što sam bio 'pod utjecajem' alkohola u javnosti.

Ponašanje mi je bilo neprihvatljivo: 'Zaspao sam za stolom u fast food restorančiću' (nešto poput čevapdžinice).... i ode $100.00 automatski, ali uz uslugu nočenja u čeliji koja je za otreznjavanje.....

Vjerujete li da poslije toga nije mi više nikada palo na pamet da se napijem toliko da padam snogu.... makar ne u javnosti....

Tako da iz osobnog iskustva mogu reći slobodno kako je saki zakon koji regulira 'poštovanje' prema drugima poput ovog zakona u kojem se poštuje prava svih građana koji su izašli van 'na kavicu' ili 'u šetnju' itd itd.... po mome poštena..... a ponekad treba dobiti 'packu' kao što sam i ja dobio u svojoj 18oj godini života da bi shvatio kako je vrlo važno poštivati sebe i sve osobe oko sebe....

Bravo Osijek.... ovo je jedna mala sitnica koja će puno pomoći u dovođenju reda i kulturnijeg ponašanja .... kako bi Osijek bio ugodan i simpatičan svim ljudima koji šeću ulicama našeg grada.

Sada još samo da policija provodi taj zakon na prikladan način..... eeeeehhh u tome grmu leži zeko koji simbolizira drugi problemčić..... ali i to će se korak po korak srediti.... nadamo se!

Jakob Matovinović - Jakša
volim svoje i poštujem tuđe

Obrisan

Tko je glasao

Za mene situacija postaje

Za mene situacija postaje onog trenutka zabrinjavajuća kada ludovanje i opijanje završava policijskom, ili liječničkom intervencijom zbog prekomjernog pijenja i trovanja alkoholom. Za ovo zadnje mislim da ne postoje nikakva opravdanja.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@kukljica Za ovo zadnje

@kukljica
Za ovo zadnje mislim da ne postoje nikakva opravdanja.
Prepostavljam da se odnosi na zajednička pravila za cijelu zemlju.

Priča se zakotrljala u više medija. Kako će biti skoro nemoguće u Osijeku zaustaviti namjeru da se takve regule doista i donesu onda mislim da bi bilo bolje o tome za cijelu zemlju donijeti stav: ili da se to rješava primjenom dosadašnjih propisa ili da se za cijelu zemlju donesu jednaka pravila. Donošenje pravila ne znači samo kažnjavanje već preventira nepoželjno ponašanje, bez kazne ili dobrovoljnim radom.

Ovo tim prije što imamo tako "velikih" gradova da iz centra šetnjom možeš doći za desetak minuta do table s dobrodošlicom na ulazu, stati iza nje i praviti iste one nepodopštine koje su u gradu zabranjene.

Tko je glasao

Ne, bube ovo zadnje se

Ne, bube ovo zadnje se odnosi na liječničku intervenciju zbog prekomjernog pijenja i trovanja alkoholom.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Ovo tim prije što imamo

Ovo tim prije što imamo tako "velikih" gradova da iz centra šetnjom možeš doći za desetak minuta do table s dobrodošlicom na ulazu, stati iza nje i praviti iste one nepodopštine koje su u gradu zabranjene.

Upravni teritorij jednog grada je puno širi od teritorija samog gradskog naselja - dakle, stajanjem "s druge strane table" još uvijek možeš biti pod ingerencijom tog grada.

Druga stvar je, mislim da ne treba inzistirati na tome da se problem riješi ili rješava na isti način svugdje u zemlji. Zašto? Pa prvi razlog je ona samostalna vlast svakog grada na svom teritoriju, koji lakše rješava neke probleme nego centralna vlast u Zagrebu. Drugi razlog je taj što, s gledišta te centralne vlasti, odgovarajuće zakonodavstvo postoji: zabranjeno je prodavati alkohol maloljetnicima.

No, uvijek će postojati način kako da se ta zakonska ograničenja zaobiđu, pa zato mislim da ovaj, pa nijedan drugi takav društveni problem se ne može riješiti čistom represijom, bez sagledavanja korijena problema. Naime, zabrane opijanja na javnom mjestu neće riješiti problem opijanja kod maloljetnika dok istovremeno postoji jaka reklamna kampanja za alkoholna pića ("prehrambena"), ili bilo kakvo poticanje konzumacije alkohola u društvu, na bilo koji način i u bilo kojoj drugoj prigodi.

Zato treba razvijati pozitivnu klimu u društvu i mentalitet "odgovornog pijenja". Naime, nije toliko zabrinjavajuće to što alkohol piju maloljetnici protuzakonito, nego to da je to pijenje prekomjerno čime šteti njihovom zdravlju. Što se pak tiče populacije starije od 18, tu nema kršenja zakona - osim u nekim dijelovima (tipa konzumacija alkohola prije vožnje i slično), i opet je problem. Za osobu stariju od 18 nije protuzakonito popiti jedno, dva, tri pive, ali je problem ako takva osoba prouzroči neke probleme ili neke nesreće, recimo u prometu. I opet, na kraju krajeva, šteti zdravlju ako se pretvori u ovisnost i/ili prekomjerno pijenje.

Cjelokupni zaključak: represija kratkoročno pomaže, a i relativno je dobar argument za glasače prije izbora. Dugoročno: ne samo da ne pomaže, nego i šteti. Ključ rješenja problema je u razvijanju svijesti o odgovornom pijenju alkohola. Nitko na kraju neće spriječiti maloljetnike da piju, ali je moguće, jakom pro-kampanjom, postići da prekomjernog pijenja bude manje, i da bude manje maloljetnika koji završavaju u bolnicama ili na policiji, a u krajnjoj mjeri, da ti maloljetnici ne nastave dalje s tom praksom pa da se ne pretvore u prekomjerne uživatelje alkohola.

Tko je glasao

Naravno da je nepoštivanje

Naravno da je nepoštivanje zakona jedan od bitnih uzroka, ali problem leži u tome što se taj zakon ne provodi. Poznato je da vlasnici trgovina prisiljavaju svoje namještenike da krše odredbe zakona i prodaju pića maloljetnicima. Smatram da bi bolje i efikasnije kontrole i zaštita onih koji poštuju zakon znatno doprinjela rješavanju ovog problema.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

ja sam osječan od rođenja

ja sam osječan od rođenja i živim u osijeku 38 godina. opijanja je bilo i u doba moje mladosti, kao i vandalizama. promenada je bila mjesto gdje su se mladi gongali oho lijepkom i streljana za razbijanje rasvjete. mokrenje na javnim mjestima je bilo normalno iako je nekim osječanima to dozlogrdilo, pa su krenuli u akcije. najviše se mokrilo na stambenu zgradu kod kina europe pa je jedan naš sugrađan postavio limenu ploču spojenu na akumulator. posljedica je bila više zdrmanih koji su tada zvali tadašnju miliciju koja je našeg sugrađana uhitila i omogućila mokriteljima nesmetano mokrenje.

današnja se mladež nimalo ne razlikuje od mladeži moje generacije, jedino što smo mi imali malo svjetliju budućnost. osijek je nekada bio grad koji je unatoč prometnoj izoliranosti imao iznimno uspješnu industriju. dio te industrije uništen je u ratu, drugi dio su uništili HDZ-enjarski direktori koji nisu uspjeli zbog vlastite nesposobnosti naći druga tržišta za plasiranje proizvoda. današnju mladež nakon završetka ne očekuju dobro plaćena mjesta. uostalom, nisu glupi, vide kako im roditelji teško žive od poštenog rada. od rušenja socijalizma niti jedna vlast u osijeku se nije potrudila obnoviti barem jedan dio industrijskih pogona i privući strane ulagače. ono malo što su uspjeli, stranci zatvaraju jer nezahvalni hrvatski radnici traže plaće za svoj rad.

osim toga malo je sadržaja za mlade u gradu. osnovne uvjete za sport imaju samo nogometaši, košarkaši i djelomično rukometaši. nekakvo rekereativno bavljenje sportom ovisi o milosti vlasnika sportskih objekata jer najviše rekreativaca se bavi nogometom. kulturni sadržaji su incident. sjećam se dok sam bio mlađi nije bilo vikenda a da netko nije svirao ili izlagao. nekadašnja osječka rock scena bila je dosta jaka iako nisu napravili neki proboj na tadašnju yu rock scenu. sjećam se koncerata osmana (svaki vikend su imali svirku), rodericka, nessi i diskretnog šarma buržoazije. osječki likovnjaci su se znali zajebavati u tvrđi i kroz zajebanciju izlagati svoje radove (ona neakademska zajednica). čak su i neka atomska skloništa u pojedinim gradskim naseljima dana na upravljanje mladima koji su našli način izražavanja kroz određene oblike kreativnosti.

danas svega toga nema. vlast polazi od represije što će vjerojatno naći na otpor. prvo neka se zabrinu za razvoj osijeka, pa onda neka razmišljaju o svemu ostalom. mladi osijeka nisu glupi, a nisu ni toliki vandali na osnovu pošaranih pročelja. neka vlastodršci siđu malo u stvarnost, malo manje neka brinu o svojoj političkoj karijeri.

Tko je glasao

Stari ne kužiš situaciju

Svaka čast što si Osječanin, kao i ja, gotovo smo generacija, ali me brine kako ne razumiješ glavni problem , a misliš da ga razumiješ.
Stari moj nije glavn problem u tome što nema sadržaja za klince, ili što smo u naše vrijeme mi isto to radili.Šta bi to trebala bit kao neka tradicija , bolje da se ugledamo na nešto dobro što je bilo u Osijeku.

Stari ovo danas nije isto uvjeravam te. Dok ti se ne dogodi sranje s nekim koga poznaš ili nezanam jel imaš djece. Daj razmisli malo jer želiš da ti djeca odrastaju u takvom svijetu. Jedno je nestašluk mladenački, pa i pišanje po zidu, a drugo je nasilje i samo nasilje. Ti klinci su jako nabrijani na nasilje Stari, odrastali su na onim posljeratnim sranjima, prikazima krvi do koljena, ne boje se matere, oca , ne poštivaju nikog, gledaju samo glupe zaglupljujuće filmove, nadmoćni su u poznavanju tehnologije i vide što se oko njih dešava, možda ne razumiju, ali osjete da nešto ne štima(Kao i mi prije rata sjećaš se).

Znam ponešto o psihologiji. Pa ću ti reći samo ovo da neduljim i da mi u našem osječkom stilu ne J... majku, što se pravim pametan:-)

Čovijek je životinja koja je tijekom vremena postala civilizirana životinja. Samo je zakoni drže pod djelomičnom kontrolom da se ne vrati u svoje prvobitno stanje. -- a to se vidi u stanjima anarhije i bezvlađa

RAzmisli malo o tome i Živio majstore! Želim ti da nikada ti niti tvoja obitelj ne naleti na neku vandalsku skupinu jer to nikom ne treba ma tko u tom susretu izvukao deblji kraj.

Tko je glasao

@mariuan, moja je mladost u

@mariuan,

moja je mladost u Osijeku mladovala dvadeset godina prije tvoje. To su za mene u pravom smislu uspomene, lijepe i na žalost neponovljive.

I tada su mladi ludovali, bilo je tučnjava grupa iz raznih dijelova grada, uredovala je milicija, ali se ne sjećam da se tražila hitna pomoć ili da je bilo tko ubijen. U bojama odjeće od sive do crne pretežno, da se tada netko od dječaka pojavio u crvenom ili roza nije se moglo niti zamisliti. Današnji mladi ima široke vidike na raspolaganju ali i sve nedaće koje individualizam i trka za novcem donose.

Slažem se da represija nije rješenje.

Tko je glasao

moja je mladost u Osijeku

moja je mladost u Osijeku mladovala dvadeset godina prije tvoje. To su za mene u pravom smislu uspomene, lijepe i na žalost neponovljive.

eh sad, svačija mladost je najljepša. tvoje i moje odrastanje je bitno drugačije jer ja sam u svome odrastanju imao nekih stvari više od tebe. zajedničko nam je što smo imali više mašte za razliku od današnje omladine. dio moga djetinjstva je obilježen nestašicama i učenjem uz svijeće ali i bjesomučnim igranjem žmire za vrijeme istih. kad nas je opalio pubertet, žmiru su zamijenile gitare, pjesma i proučavanje ženskih oblina, prve ljubavi, prva razočarenja. ipak, svoje odrastanje ne bih mijenjao ni za kakvo drugo, osim možda onaj dio mladosti u ratu.

bilo je tučnjava grupa iz raznih dijelova grada, uredovala je milicija

bilo je tuča i u moje vrijeme, nekada je bio neugodan omjer, napadača više od napadnutih i nije bilo brutalno pretučenih. danas je stvar malo drugačija, onaj tko se ide tući već u džepu ima nož i pod odjećom nekakav sportski artikl za razbijanje glava.

Današnji mladi ima široke vidike na raspolaganju ali i sve nedaće koje individualizam i trka za novcem donose

mislim, to je jedan sociološki fenomen koji ja kao električar nisam u stanju objasniti. znam da dolazi od nedostatka komunikacije, dio od poremećenih životnih vrijednosti. najveći je problem u nerazumijevanju i omalovažavanju mladih sa kakvim smo se mi susretali dok smo bili omladina.

Tko je glasao

ipak, svoje odrastanje ne

ipak, svoje odrastanje ne bih mijenjao ni za kakvo drugo

nedavno sam sa sinom vodila sličan razgovor, pričala mu kako je nama bilo i tako....onda ga upitala bi li se mijenjao sa mnom (pomislila sam da sam imala ljepše i zanimljivije djetinjstvo), a veli mi on da nikad ne bi, jer da mi tada nismo imali kompjutere, automobile, mobitele i sve ostalo što on misli da mu je važno za život i komunikaciju.

noćima je na kompjutoru igrao neku svjetsku igricu (nešto što se kupi na određeno vrijeme, mislim 3 mjeseca)...totalno se otuđio od obitelji i prijatelja ...sjedi u svojoj sobi, cereka se, priča..pomislih, dijete mi pošašavilo..uletim u sobu, njemu slušalice na ušima, mikrofon pred ustima, priča engleski s nekim facama iz svijeta, pri tom jaše na nekakvom letećem konju kroz prekrasne pejsaže. nakon određenog vremena veli da on i frendovi idu u dalmaciju. pitam tko sve ide i kod koga idu? kaže, idu prijatelji s te igrice iz rijeke, prijateljima s te igrice u dalmaciju! bilo im je super. nekoliko dana elementarne uživancije. pa sad ti meni reci, ono što se meni činilo da je otuđenje, bilo je zapravo zbližavanje s ekipom iz cijelog svijeta....

tako, mislim svaka je mladost lijepa na svoj način i nitko je vjerojatno ne bi mijenjao.

a kakva su nam djeca, opaka ili ne, to ipak ovisi o kućnom odgoju. treba opačinu na vrijeme izbiti iz glave.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

nedavno sam sa sinom vodila

nedavno sam sa sinom vodila sličan razgovor, pričala mu kako je nama bilo i tako....onda ga upitala bi li se mijenjao sa mnom (pomislila sam da sam imala ljepše i zanimljivije djetinjstvo), a veli mi on da nikad ne bi, jer da mi tada nismo imali kompjutere, automobile, mobitele i sve ostalo što on misli da mu je važno za život i komunikaciju.

narod kaže: takva su vremena. većina građana je prihvatila takav način života i na neki način si olakšali dio života. samo sa određenom cijenom. ja naprimjer sam dobio uplatnicu iz banke i nisam je znao ispuniti zbog skoro desetljeća korištenja telebankinga i ostalih usluga proizašlih iz toga načina plaćanja.

uletim u sobu, njemu slušalice na ušima, mikrofon pred ustima, priča engleski s nekim facama iz svijeta, pri tom jaše na nekakvom letećem konju kroz prekrasne pejsaže. nakon određenog vremena veli da on i frendovi idu u dalmaciju. pitam tko sve ide i kod koga idu?

nisam roditelj ali svugdje preporučam svojim prijateljima koji imaju djecu neka računala stave u dnevnu sobu, ne zbog online igara nego zbog toga što će današnji klinci vrlo lako preskočiti parental control i krenuti u kontakt sa nekakvom osobom nečasnih namjera. ja se ne mogu mjeriti sa tvojim sinom ali je nekako bolje kada dijete odgaja roditelj, a ne računalo ili konzola za igranje.

a kakva su nam djeca, opaka ili ne, to ipak ovisi o kućnom odgoju. treba opačinu na vrijeme izbiti iz glave

složila se ti ili ne, uzalud sav roditeljski trud kada nam mediji i političari vječito relativiziraju zlo dajući svima pa i djeci negativan primjer

Tko je glasao

ja se ne mogu mjeriti sa

ja se ne mogu mjeriti sa tvojim sinom ali je nekako bolje kada dijete odgaja roditelj, a ne računalo ili konzola za igranje

heh, to je fakultetski obrazovano dijete, samo što ga ja još uvijek zovem dijete... ja u njegovoj dobi sam već odavno imala njega :):):)

inače, po pitanju djece, ipak mislim da iver ne pada daleko od stabla, dijete je kao mala spužvica, upija svaku roditeljsku riječ i prema tome formira svoj obrazac ponašanja. npr. ja sam stalno prala po pušačima i po njihovom smradu...pa mi ni jedno dijete ne puši....ako pokazuješ milosrđe prema drugim ljudima, dijete uglavnom čini isto, ako ništa, bar neće napadati. ali ima bahatih roditelja, pa onda i djece takve. utjecaj roditelja na dijete uvijek je veći od onog što sam može pojmiti.
mene uvijek iznenadi kad mi djeca danas govore da sam ovo činila ovako, da sam ono činila onako, a meni su to bile marginalne stvari i potpuno nebitne. dakle, pozor, djeca sve prate!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Imalo bi se stosta o tome

Imalo bi se stosta o tome pisati, ali u ovom trenutku nemam vremena - samo cu reci - ukoliko se cenjeni publikum osvrne na ovu naoko neatraktivnu temu i otvori ovaj link koji si dao, bez sumnje ce potvrditi da takvih pojava ima u svakom gradu, pa i njihovom.

Nije to samo urbana kultura Osijeka.

Buduci sam rodena Osjecanka i zivjela tamo do prije tri godine, jako dobro se sjecam prizora i jako sam zapravo sretna sto se ista glede toga pokrece.

Nepodnosljivo je gledati neke stvari, a ne moci nista uciniti - vrhunac zabave nekolicini mladih jest coporativno sjediti na "Pijanoj promenadi", ludo se nalokati i "zabaviti", bude tu i kojekakvog jeftinog tabletastog smeca za przenje mozga, lome se klupe i stabla, inventar tramvaja, nakaze kuce, unistava sve oko sebe - a promenada gdje se okupljaju nije jedino mjesto.

Ponekad se ljudi upravo boje prolaziti pojedinim dijelovima grada u strahu od pijanih teenagera, prijateljica koja zivi u zgradama nadomak Promenade nekad ljeti nocima ne moze spavati od urlika, cerekanja i vriske koja se ori s Drave. Policija se ne pojavljuje bas uredovno i uvijek - valjda razmisljaju - sto i njima trebaju problemi s tom bagrom!

Samo, ta "bagra" su nasa djeca.

Danas necija, sutra moguce i vasa.

Stoga, drzim da je ovaj program izvrstan, mozda su to tek idealisticki poceci, mozda nece prouzrociti zemljotres i natjerati mlade masovno uciti svirati violinu umjesto visiti po parkovima - ali i to je nesto!
Ne mozes spasiti cijeli svijet, ali bolje je upaliti maleno svjetlasce nego sjediti u mraku - nek je i jedan kojem je to pomoglo - dobro je!

Osobno, nikad ne pijem, u zivotu nisam bila pijana i uopce ne razumijem kakvo je to uzivanje u alkoholu kad se netko obzdere kao svinja.

Naravno - nisam zato fanatik i slazem se da je i to jedan od uzitaka koji si ljudi mogu UMJERENO priustiti, ali mislim da je alkohol zlo broj jedan u nasem drustvu. Maligna pojava koja razara obitelji i pojedince, a koja je drustveno prihvatljiva, reklamira se u udarnim terminima, promovira kao nacin uzivanja u zivotu.

Koliko je zivota tragicno okoncano zbog alkohola na cestama?
Koliko se obitelji raspalo usljed trauma nastalih uzivanjem alkohola?

Nisam za totalnu prohibiciju, ali zalazem se za ideju da se OSTRIM MJERAMA ogranici prodaja alkohola maloljetnicima do 21 godine i to drakonski provodi.

I postupanje suprotno tome drakonski kaznjava bez izuzetka.

I ova akcija gdje cemo djecu i mlade nauciti voljeti Grad u kojem zive i ne devastirati ga je upravo ono sto je potrebno - uciniti voljenje grada zanimljivim, cool i atraktivnim do te mjere da bude zabavno.
Nemam iluzija - ovo je samo prvi mali korak na dugackom i napornom putu bez nade da ce ista uspjeti, ali i to je nesto.

Pozdravljam ideju Osjecana - nek i pet posto toga upali, bolje je nego ne ciniti nista!

Tko je glasao

Vidim da ova lokalna ideja,

Vidim da ova lokalna ideja, mada ne posve revolucionarna, nije odveć interesantna za diskusiju. Ili je nisam najbolje prikazao.

Zato ću tek pojasniti projekt "Ja volim Osijek":

Projektom „Ja volim Osijek“ grad Osijek u suradnji s gradskim poduzećima, Turističkom zajednicom, MUP-om, nevladinim udrugama, medijima, ali i pojedincima željnima promjene na bolje želi konkretno djelovati na problem vandalizma u Osijeku te na razvijanje svijesti svih građana o odgovornom ponašanju, solidarnosti i moralnim vrijednostima, koji su u današnjem društvu sve manje prisutni.

Ostalo na: http://www.osijek.hr/dokumenti/volim.pdf

Tko je glasao

Nije upitno da mladima treba

Nije upitno da mladima treba ponuditi kvalitetne sadržaje i omogućiti im raznovrsne mogućnosti za provedbu slobodnog vremena, međutim uništavanjem javnog dobra, neprimjerenim ponašanjem i vandalskim ispadima ne voli se svoj grad. Višemilijunski iznosi potrošeni na silne popravke oštećenja nastalih takovim divljanjem mogu biti kud i kamo kvalitetnije potrošeni, na radost svih nas u našem voljenom Osijeku!
Iz cijelog teksta iz linka "Ja volim Osijek" (http://www.osijek.hr/dokumenti/volim.pdf) samo se uzgred spominje nešto što nije represija, tužno.
Ako bi pitali one koji proizvode tu štetu dali je takvo ponašanje loše naravno da bi odgovorili da je loše, prema tome bedasto je nekome objašnjavati da je loše šarati po pročeljima ili izvrtati žardinjere, ta to im je upravo cilj. Mogli bi isto usporediti s pušenjem gdje svi pušači znaju da je pušenje loše i blesavo je insistirati na objašnjavanju nečeg što svi znamo da je loše.
Osobno mi se čini da je taj program bezvezan i sumnjam da će imati ikakvoga uspjeha. Vandalizam (i pijančevanje) je u pravilu proizvod viška energije i vremena kojeg ne znamo kako utrošiti, neka vrsta egzibicionizma i igre skrivača s organima reda koji se provociraju, a čim je provokacija opasnija time je sreća veća.
Dokle god grad ne osmisli nekakvu ponudu koja će biti zanimljiva ciljanoj grupaciji stanje se neće promijeniti. Ako pogledamo što može raditi prosječan srednjoškolac u svoje slobodno vrijeme vrlo brzo ćemo otkriti da nema pametnog odgovora:
- Može se baviti sportom - kao da su nam gradovi puni sportskih ustanova za rekreativno bavljenje sportom, a de ne govorimo o bazenima i sličnim zabavnim centrima s cijenom upada ispod 20 kn, osim toga nismo svi talentirani za sport.
- Može ići u kazalište - tu imamo priličnu sušu ikakvih predstava, a pogotovo kvalitetnih,
- Može se ići u kino - 20+ kuna upad za često bezvezne filmove, a kino nije mjesto gdje se možemo družiti jer se tu ipak šuti. Filmski tematski ciklusi su apsolutna rijetkost i nije mi jasno zašto npr. dani kubanskog ili češkog filma nisu proputovali po drugim gradovima,
- Može se piti u birtiji ako se ima para,
- Može se piti u noćnom ili narodnjačkom klubu ako se ima nešto više para,
- Može se piti na klupi u parku ili rivi ako se ima malo para,
- Može se ići okolo i izvratati žardinjere i mlatiti čupavce i pedere ako se nema para,
- Razna društva ljubitelja ptica, astronomije, radioamateri i sl. su gotovo izumrla ili upravo izumiru odlaskom posljednjih entuzijasta,
- Lokalni župnik s jedinim stolom za ping-pong više ne privlači mladež u prostore crkve,
- Može ostati doma i igrati WOW s drugovima iz tko-zna-kuda u imaginarnom svijetu (ako ima 200 kn svaka 2 mjeseca),
- Može ostati doma.

Porazno, a ovi pokušavaju senzibilizirati mladež da ne šaraju po fasadama. Gdje drugdje da netko ostvari svoje umjetničke potrebe, na bloku br. 5?

Vjerujem da je jasno na što ciljam, to je "mrkva" iz "mrkve i batine" jer ovaj program je samo priča o "batini".

P.S. Današnji mladi su prilično ovisni o muzici. Puni su MP3 sviralica i stalno nešto slušaju. Zašto Grad Osijek ne ponudi neki prostor gdje će raznorazni amaterski bendovi imati mogućnost nastupanja, a to ne mora biti cjelovečernji nastup, može biti 1/2 sata, 1 sat. I onda bi mogli imati dane ove ili one muzike, povremeno pozvati nekog važnijeg muzičara, imati razna predavanja, tematske projekcije itd. a upad 1 kn (to je cijena po kojoj se kupuju tvornice).
Zar bi to bila tako velika investicija?

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Pozdrav svima, osobito mi je

Pozdrav svima,
osobito mi je drago što se na ovom forumu razvila jedna ozbiljna i afirmativna diskusija vezana uz projekt ''Ja volim Osijek''. Želim skrenuti pozornost da je projekt ''star'' tri mjeseca i da je veliki posao pred projektnim timom koji se stalno pojačava, i što je bitno, kvalitetno pojačava. Na ovom linku možete i malo više saznati o cijelom projektu http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=14600. Nije nam cilj isključivo represija kao što neki od vas misle, dapače namjera nam je potaknuti mlade ali i njihove roditelje na razmišljanje o tome kako promijeniti stvari, i mogu vam reći da je na jučerašnjem, trećem po redu, sastanku projektnog tima bilo izuzetno zanimljivih prijedloga od strane članova tima i svi su afirmativni i okrenuti mladima.
Pokrenuli smo i natječaj za pjesmu s temom ''Ja volim Osijek'' u suradnji s HGU i Igorom Delačem. Što se tiče represije i prijedloga nove odluke o komunalnom redu trebate znati da je stari na snazi od 1996, a inicijativa PU je ugrađena u prijedlog, no o tome će se još raspravljati, premda trebate znati da je projektni tim dao potporu toj inicijativi. Ukoliko imate bilo kakovih pitanja ili prijedloga vezano uz projekt javite se na javolimosijek@net.hr

koordinator projekta

Tko je glasao

ma nisu oni zainteresirani

ma nisu oni zainteresirani za ništa. pozoveš na planinarenje - ne to je glupo, pošalješ na sport - ne, što će mi to, sportašima smrde noge. pošalješ u glazbenu školu - ne, moram učiti, ne mogu još to.....ali sjede na kompjutorima, na igricama, landraju okolo, sjede ispred Graca i nalijevaju se bambusom, valjaju se po grmlju ispred ine na mlaci, dočekuju mlade strance i premlaćuju, bacaju djecu preko ruba arke u more, izbacuju mlade iz opium budda bara jer nemaju na sebi odgovarajuću garderobu (čitaj: dovoljno dubok novčanik) pod izlikom: nemaš više od xx godina. da im ponudiš prostor po jednu kunu, smijali bi ti se. nedavno smo u mjesnom odboru nešto organizirali i ponudili mladima jednu vrstu sporta, potpuno besplatno, a sa svim rekvizitima....misliš da se tko odazvao...aha

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

ma nisu oni zainteresirani

ma nisu oni zainteresirani za ništa

skidam kapu za ovo. posinak moga najboljeg frenda je upravo takav. ne miče sa kompa, sport i izlazak van ga ne interesiraju. malo nade mi pruža što je klinac dobro odgojen i rastura u školi. veliki mu je minus što svoju kreativnost iskazuje kod programiranja gdje mi očitava lekcije od kojih ja ostajem bez teksta. ok, to je generacijski jaz, mi u svojoj mladosti nismo imali sve što oni imaju. današnjoj djeci je stvarno omogućeno sve ono o čemu smo mi mogli sanjati. možda dio problema leži u tome jer onda od te djece zahtjevamo više nego su roditelji zahtjevali od nas ili se možda varam.

nedavno smo u mjesnom odboru nešto organizirali i ponudili mladima jednu vrstu sporta, potpuno besplatno, a sa svim rekvizitima....misliš da se tko odazvao...aha

žalosno. ništa pametno mi sad ne pada na pamet.

dočekuju mlade strance i premlaćuju, bacaju djecu preko ruba arke u more, izbacuju mlade iz opium budda bara jer nemaju na sebi odgovarajuću garderobu (čitaj: dovoljno dubok novčanik) pod izlikom: nemaš više od xx godina

sustav poremećenih vrijednosti. mladi danas ne znaju jasnu razliku između dobra i zla, što u naše vrijeme nije bio problem. vrlo smo dobro znali tu granicu pa kao uzor sigurno nismo imali dečke sa knežije ili općenito ljude koji su često prelazili ili plesali po rubu zakona. danas je stvar malo drugačija, takvi ljudi počesto dobijaju naslovnice, pravosuđe im gleda kroz prste i mladi čovjek dobija poruku kako je zločin isplativ. današnji mladi nisu glupi, naprotiv, odlično i odraslo rezonuju. znaju se počesto pozivati na svoja prava ali i naša je obaveza im priopćiti kako uz prava idu i obveze. sjetio sam se jednog događaja koji će mi biti potka za jedan dnevnik koji ću objaviti kada nađem vremena za pisanje. kada sam prvi put došao odraditi praksu u jednoj radnoj organizaciji nakon završetka školske godine bio sam upućen na jednog referenta koji me dočekao sa povikom "evo još jednog koji će otplatiti naše dugove". to je bilo 1985-e godine i još je bila yuga. ja sam kao iz topa opalio kako nemam namjeru otplaćivati dugove jer ih nisam napravio na što je referent samo odgovorio kako mene nitko ništa ne pita. za kaznu sam poslan kod referenta zaštite na radu gdje sam ponovno morao pisati test zaštite na radu i prve pomoći koji sam već imao.

Tko je glasao

valjaju se po grmlju ispred

valjaju se po grmlju ispred ine na mlaci
Prije WW2 je park na Mlaki imao svog čuvara kojeg je plaćao grad, što misliš zašto?

leddevet

leddevet

Tko je glasao

nisam znala za to...reci

nisam znala za to...reci

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Samo bih napomenuo da je

Samo bih napomenuo da je projekt postao predmet zanimanja i drugih gradova, nadam se da će pokazati rezultate, da će Osijek postati primjer

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Godina boli od otpisani komentara 5
 2. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 35
 3. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 4. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 5. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 37
 6. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 7. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 17
 8. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 9. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 10. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 11. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 12. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 13. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 14. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 15. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 16. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 17. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 18. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 19. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 20. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23
 21. O bankrotu ljevice u doba globalizacije od Zoran Oštrić komentara 4
 22. Međunarodni kazneni sud od Zlatno doba kap... komentara 1
 23. Veleizdaja Ustavnog suda RH od sjenka komentara 11
 24. Igra Plenkovića i Petrova, MOST-a i HDZ-a, odigrana na Badnjak, vulgarna je kao gluma Frljićevih glumica s državnom zastavom od ppetra komentara 5
 25. Izgubljena arbitraža: Upravljačka prava u INA-i nije predao Sanader, nego hrvatska vlada od sm komentara 49

Tko je online

 • indian
 • Laganini

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 2
 • Gostiju: 39

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan