Tagovi

Oba, obadva su uzletjela …

Da, da, događa se „umornim društvima“ da se na javnoj i političkoj sceni pojave ljudi spremni ustalasati ustajalu i već smrdljivu žabokrečinu, a koliko su za to sposobni i koliko će biti uspješni vrijeme će pokazati.

Ali eto, SAD-u se dogodio Donald Trump, Hrvatskoj se dogodio Ivan Pernar, jedan na vrhu vlasti najmoćnije svjetske sile, drugi tek član parlamenta balkanske vukojebine.

Obojica su progovorili na način neuobičajen u političkoj praksi svojih zemalja, naime svaki na svoj način su progovorili o tome da je „car gol“.

Od obojice se strahuje, samo od jednog u čitavom svijetu, a od drugog tek u njegovoj zemlji.

Obojice se pribojavaju, s time da u SAD od Trumpove vladavine strahuju građani, bojeći se da Trump ne naruši njihov ustaljeni način života, dok u Hrvatskoj od Pernara strahuju oni koje pogađaju istinite tvrdnje koje im Pernar nemilosrdno baca u lice.

Ali niti u SAD se obični građani, a jednako tako ni ženske organizacije, LGBT zajednica ili Muslimani, američki državljani … ne trebaju bojati jer su dojam o tome da je Trump netolerantni fašist stvorili utjecajni mediji, koji su sve vrijeme predizborne kampanje „držali štangu“ Hillary Clinton.

Dakle, po meni od Trumpovih prijetnji „uvođenja reda“ prvenstveno treba strahovati „ustajala baruština“ političkog vrha SAD, čitave legije privilegiranih, koji to ostaju čitavog života.

Hoće li graditi zid na granici s Meksikom i uvesti reda u području imigracijske politike, pa i izgoniti ilegalne useljenike, a pogotovo Muslimane koji su došli iz arapskih zemalja koje podržavaju jihad, ostaje da se vidi.

Na svjetskom planu ja osobno ne vidim ništa loše u tome ako namjerava smanjiti napetosti i normalizirati odnose s Rusijom, zašto bi to bila prijetnja bilo kome, odustane od „demokratizacije“, a ustvari otvaranja kriznih žarišta i pokretanja ratova, drugih zemalja.

Hoće li poduzimati išta na planu ukidanja NATO-a čije postojanje je besmisleno od vremena raspada SSSR-a i završetka ere „hladnog rata“ također ostaje da se vidi.

U SAD se diviniziralo JFK-a kao naj-predsjednika, sotoniziralo Nixona, iako je Kennedy, između ostalih nepodopština, proglasio sankcije Kubi, pojačavao napetosti u odnosim sa SSSR-om i NR Kinom, bio spreman pokrenuti nuklearni rat, započeo rat u Vijetnamu … a Nixon okončao besmisleni Vijetnamski rat, i u okviru detanta započeo normalizirati odnose s Kinom.

A Barack Obama, dobitnik Nobela za mir, najavio ukidanje „pakla“ zvanog Guantanamo, ali u osam godina nije stigao, a pokrenuo je više ratova od bilo kojeg američkog predsjednika, zaoštravao odnose s Rusijom … sumnjam da na tom planu Trump može biti gori i opasniji po mir u svijetu.

Na domaćem planu Ivan Pernar udara po vrhovima vlasti, ali i hrvatske politike uopće nazivajući stvari i pojave pravim imenom, ne libeći se prozvati i nedodirljive poput „našeg ponosa“ prema Ivi Josipoviću ili „hrvatske svetinje“ prema Zoranu Milanoviću.

Dugo nismo čuli tako razgovjetno upućene optužbe na račun HDZ-a za pretvorbeno-privatizacijsku pljačku i osiromašenje zemlje, te za neosnovano ino zaduživanje u koje se krenulo još za Tuđmanovog života, a onda sumanuto nastavile srljati sve posttuđmanovske vlasti.

Jasnije nego ikad itko razgolićuje Pernar i monetarnu politiku HNB i fiskalnu politiku vlasti, spregu vlasti i bankarskog sektora, neodlučnost i nedjelotvornost vlasti u slučaju INA itd. itd.

Na javnu scenu donio je Pernar još jedan novitet, premda nije prvi koji je napustio neku TV emisiju, sustavno ne dopuštanje samouvjerenim novinarskim veličinama ali i trećerazrednim novinarčićima da ga omalovažavaju i mrcvare po vlastitoj volji.

Složit ćemo se mi i o tome da je Pernar svojeg groša vrijedan, upitnog ideološkog opredjeljenja, ako ikakvog, sklon anarhiji, ponekad lupeta i iznosi neprovjerene i dvojbene tvrdnje, ali izaziva pažnju, nekako me podsjeća na D. Paragu iz mladih dana, pa možda i njemu uspije da se poput Parage obrati i Američkom Kongresu.

I još nešto je zajedničko spomenutom dvojcu, naime i Donaldu Trumpu i Ivanu Pernaru se prijeti radi izgovorenih riječi ili iskazanih namjera, a protiv Trumpa se i demonstrira diljem SAD-a, uz zanimljivu napomenu da demonstriraju uglavnom oni na koje se Trumpove namjere niti „prijetnje“ ne odnose.

Bilo kako bilo i za Trumpa i za Pernara vrijedi ona narodna, da bi ih, da ih nema, trebalo izmisliti.

Komentari

Feniks

Razočaravajuće, žalosno, mi Phoenice. Ispod tih tvojih riječi proviruje strah od stvarnih promjena, a i podebelo nerazumijevanje.

Da si malko bolje i duže pratio Pernara vidio bi da on samo vrlo spretno skriva svoje neznanje, koje je vrlo debelo, naročito što se tiče novca, banaka i monetarne politike.

A Njegova hrabrost ?

Poznato je da se luđak ničega ne boji , jer ionako nema što izgubiti. No narod se ipak treba bojati takvih kao što je Prenar, jer u nedostatku sposobnosti i znanja, on će u odlučnom trenutku morati pribjeći nasilju, slično kao Musolini i Hitler, a žrtve će mu biti upravo oni koji ga sada podržavaju i misle da je revolucionar. I "revolucionari" jedu svoju djecu, a i roditelje.

Ne mislim da neki znalac ili filozof može i treba voditi državu, ali nekakvog znanja ipak treba imati ili barem političkog instinkta za ostvarivanje vrijednih ciljeva.

Neću ti dati minus jer si pametan, hrabar, pošten i istinoljubiv, ali ovdje si, brate, zakardašio. Kako sam na početku rekao, možda se malko plašiš stvarnih promjena. Pretpostavljam da tim promjenama ti ne bi izgubio na polju materijalnih vrijednosti, koje su ti, ionako, kako vjerujem, daleko manje vrijedne od ideala. Ali... i gubitak iluzija ponekad zna biti bolan, štoviše, fatalan.

Živ mi i zdrav bio.

Tko je glasao

@petar

Da tvoja antipatija prema Pernaru nema mozda malo veze sa njegovom kritikom u vezi ponasanja Izraela prema Palestincima?

Tko je glasao

E moj Petre vs Skender Fabković

Zašto se petljaš u politiku kad o istoj pojma nemaš, bavi se ti fizikom gdje nećeš imati oponenta - u politici si odavna ponavljač.
Budeš li zločest tužit ću te jednorukom sekretaru partije...
I da, Pernar je načelno u pravu oko većine tema koje je načeo a ako hočeš i oko teme novca.

http://pollitika.com/kamata-je-djelo-vraga

Tko je glasao

@petarbosni4

Ti kao da ovo nisi pročitao:
Složit ćemo se mi i o tome da je Pernar svojeg groša vrijedan, upitnog ideološkog opredjeljenja, ako ikakvog, sklon anarhiji, ponekad lupeta i iznosi neprovjerene i dvojbene tvrdnje, ali izaziva pažnju, nekako me podsjeća na D. Paragu iz mladih dana, pa možda i njemu uspije da se poput Parage obrati i Američkom Kongresu.
A kad ja koga usporedim s Paragom, to nije zato što ga uvažvam. Naprotiv.
Opisao sam Pernara kao svojevrsni fenomen na našoj političkoj sceni.

Tko je glasao

Fenix

Pročitao sam, ali stvar je u tome da Pernar nije vrijedan pažnje. On je trol koji se hrani pažnjom.

Tko je glasao

@Jura @petarbosni4

Bio tko bio i bio kakav bio, zasad je on fenomen na našoj poilttičkoj sceni ...
I dečki, Božo Petrov nije ništa bolji od njega. Samo nemjerljivo opasniji, jer se Petrova shvaća ozbiljno.

Tko je glasao

Feniks

Nadam se da si u pravu i da je Pernar samo Pervan ili Malnar u Saboru.

Tko je glasao

O da, baš je takvog trebalo u

O da, baš je takvog trebalo u Saboru, da je pametan, daleko od toga ali je mlad i to mu je velika prednost ali ako se potroši, a to će vrlo brzo jer stalno tupi jedno te isto, o temama kako g. Petar kaže nema pojma, onda će brzo u ropotarnicu. Prisjetimo se što se očekivalo od buntovnika Petrine, kad je sjeo u Sabor, muk, ni jedan posto onog iz kampanje. Onda se sjetimo rols-rojsa, taj je bio zabava za naciju a pameti nigdje, zapravo tko je pametan i sjedi u Saboru? to je pitanje za kvizove.
Pernar ako krene mudrije će daleko dogurati ali to je vrlo upitno, od interesantnog buntovnika do dosadnog blebetala je dosta tanka linija i pokopat će sam sebe, sada on toga nije svjestan, uživa u medijskoj pažnji i imunitetu za izgovorene riječi u Saboru.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Zna Indijanac ali ne zna Plenković!!!! od otpisani komentara 1
 2. Obranimo HEP, ne dajmo naše svjetlo onima koji bi ga odnijeli drugima! od ppetra komentara 6
 3. president Trump od Zlatno doba kap... komentara 6
 4. Pernarov teror ima dalekosežne posljedice po Hrvatsku / Domovinski zakon i Domovinska sigurnost jedini jamac stabilnosti od Laganini komentara 21
 5. Human Rights Watch, slučajno ili namjerno, pridružuje se naci-četničkom hibridnom ratu Četničke Džamahirije protiv Hrvatske od Laganini komentara 5
 6. Godina boli od otpisani komentara 5
 7. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 49
 8. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 9. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 10. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 40
 11. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 12. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 17
 13. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 14. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 15. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 16. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 17. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 18. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 19. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 20. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 21. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 22. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 23. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 24. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 25. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23

Tko je online

 • Jura
 • mario121
 • otpisani

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 3
 • Gostiju: 38

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan