Tagovi

O „šticungu“ rode da ti pojem

Bajs Prošao je kolovoz, teče rujan, turistička sezona je na silaznoj putanji. Znalcima u turizmu je poznata stvar da se s kolovozom ostvaruje 80 posto godišnjeg prometa u turizmu. Ta dva mjeseca – srpanj i kolovoz - znače dvije trećine godišnjeg prometa, a kad dvije trećine pretvorimo u postotke, ta dva mjeseca čine 66 % godišnjeg prometa. Preostalih deset mjeseci čini 34%. Nema bolje ilustracije s čime se sudara hrvatski turizam–sve se svodi na 60 dana djelatnog rada. Nema tvrtke koja može računati na poslovni uspjeh, niti države koja bi čekala spas od posla svedenog na 60 dana rada godišnje.

Hrvatski turizam već dugo vremena pati od iste boljke zvane mali broj dana operativne zauzetosti. I svake godine je sve manji. Imamo mnoštvo neobnovljenih kapaciteta, i još smo daleko od optimalnih mogućnosti koje turizam pruža. Najveći grijeh je napravljen u pretvorbi i privatizaciji kad su stvari otišle krivim smjerom jer su mnogi objekata završili u rukama mešetara umjesto hotelijera. Danas npr u Dubrovniku još ima oko 4.000 hotelskih soba koje čekaju obnovu i povratak na tržište. U Hrvatskoj još više.

Vratimo se ovogodišnjoj sezoni. Kraj kolovoza je pravo vrijeme prikupljanja ozbiljnijih impresija o turističkim uspjesima ili neuspjesima. Ovih dana se čak premijerka uključila u slavodobitne hvalospjeve. Predsjedajući Povjerenstvom za praćenje turističke sezone izjavila je da je ovo najbolja turistička sezona dosad u Hrvatskoj.

Njene teza trebaju realistične provjere, možda i jesu istinite ako povijest računamo od nje. Nedavna zbrajanja lipanjskih rezultata nisu bili ohrabrujući. Javnost je krajem lipnja izvještavana da doživljavamo turističke minuse koji su se iz predsezone počeli prenositi i u početak sezone – jer je sam lipanj podbacio za 450 tisuća noćenja - u prvih šest mjeseci zabilježen je pad od šest posto u dolascima, a u odnosu na prošlu godinu izgubljeno je oko 600 tisuća noćenja Novi list od 8. srpnja – kliknite da se podsjetite

Srpanj i kolovoz doista su donijeli povećani broj turista. Odmah su Vlada, Premijerka i Ministar „hrabro“ sebi počeli urezivati recke na rovašu - jer u situaciji produžene krize politička klima u javnosti proizvodi neugode. Svaka recka dobro dođe. No sada, početkom rujna su se počinju se javljati disonantni tonovi, koji ukazuju da se iza hvalospjeva ovosezonskih uspjeha i ispolitiziranih zbrajanja statističkih rezultata - možda kriju iznenađenja. To se da naslutiti iz nekih naoko sporednih detalja dobivenih „od šponde“ (tj. kroz sporedne efekte ovosezonskih rezultata). Pa se da naslutiti da postoje prikriveni ali dublji i stalno prisutni poremećaji unutar turističkog core- businessa – koje 60 dana sezone nisu mogli ispeglati.

Prva vijest:

Ovih dana su Hrvatske autoceste izišle u javnost s neobičnim rezultatima. Poslovni dnevnik od 3. rujna javlja: „Više turista nije izbrisalo HAC-ov minus od cestarina“.

"Iako se redovno izvještavalo o gužvama i velikom broju vozila, u prvih osam mjeseci je zabilježeno oko 190.000 vozila manje. Iako se izvještavalo o gužvama i rekordnim vikendima, ipak su mnogi izabrali stare ceste Ukupan prihod od cestarina u osam mjeseci je iznosio 875,6 milijuna kuna ili 1,66 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Srpanj i kolovoz zabilježili su porast prihoda od 3,3, odnosno 0,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali to nije bilo dovoljno da izbriše polugodišnji minus od 4,4 posto."

Isti fenomen zabilježen je i na Autocesti Rijeka – Zagreb: Unatoč ljetu pad prometa i na autocesti Zagreb Istra su rezultati slični – pad prometa je značajan. )

Minusi zabilježeni na autocestama nisu zanemariv detalj. Radi se o turistički najfrekventnijim mjesecima, radi se o auto-turizmu, koji je uvijek bio najzastupljeniji, naročito na sjeveru gdje se odvija dvije trećine hrvatskog turizma. Involvirani čimbenici sami propituju ovaj fenomen:

"Pad prihoda HAC-a ipak pomalo iznenađuje, pogotovo zato što je u srpnju zabilježeno 2,7 milijuna turističkih dolazaka ili devet posto više, a za kolovoz se procjenjuje povećanje dolazaka za pet posto. Domaći putnici su očito izbjegavali koristiti se autocestom u recesiji; više su se koristili starom državnom cestom. Stranci su povećali dolazak zračnim putem, što je vidljivo iz prometa zračnih luka."

Domaći putnici na autocestama u tom razdoblju (srpanj i kolovoz) su zanemarivi, oni su i prije izbjegavali preskupe autoceste. Povećani zračni prijevoz teško da može nadoknaditi toliki pad turista na autocestama, pogotovo ne u Istri i Kvarneru. Zato nam ostaje pričekati kraj sezone i iskrenost turističkih trudbenika (nasuprot opsjenarstvu vlasti), da bismo spoznali neobičnu pojavu –da imamo više turista ali manje putnika, i manje prihoda.

Druga vijest

Lansirao je je također zadnjih dana Miroslav Folnegović, predsjednik Udruge hrvatskih restoratera, iznio sljedeću vijest koje je prenijelo novinstvo:

" Promet u restoranima tijekom ovogodišnje glavne turističke sezone manji je između 40 i 60 posto u odnosu na prošlu godinu
-------------------
"S izuzetkom Hvara, Dubrovnika i donekle Umaga i okolice, restorateri su imali iznimno slabu sezonu"

I sam nevješto traži objašnjenja. Zbunjen javno objavljenim golemim brojkama, a razočaran prometom, on krivce traži u trgovinama, i kaže gostiju ima, ali namirnice uglavnom kupuju u trgovačkim centrima , a u restoranima većinom piju kavu i jedu sladoled. Tako su po njemu ugostitelji podbacili, a trgovci došli na svoje.

Treća vijest

Seebiz.eu dnosi vijest: Bez euforije - Analitičari: Jesen donosi rast nezaposlenosti i pad maloprodaje.

" Da je turistička sezona donijela pozitivan pomak potvrđuju i najnoviji statistički podaci koji govore da je promet u trgovini zabilježio rast prvi put nakon uzastopnog pada od gotovo dvije godine. Prema podacima DZS-a, maloprodaja je u srpnju realno porasla jedan posto, što nije mnogo, ali je ipak ‘plus’. Turistička sezona očito je donijela malo veću potrošnju, a pozitivan psihološki učinak sigurno je imalo i ukidanje jedne stope kriznog poreza, smatra Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke. Srpanjskom rastu maloprodaje sigurno je malo pripomogla i statistika, odnosno niska baza u istom mjesecu prošle godine kada je pad iznosio čak 14,5 posto."

Dakle trgovce srpanj, vjerojatno i kolovoz nisu previše izvukli, pa je teško povjerovati Folnegoviću, da je trgovina uništila ugostiteljstvo, jer očito nije pokrila ni vlastite prošlogodišnje minuse.

Prije će biti da problem leži negdje drugdje. Gdje, vidjet ćemo uskoro, a do tada možemo pretpostavljati. Npr. hvalisanje vlasti može biti rezultat opsjenarstva u režiji Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, koji radi političkih recki su se razigrali statistikama (a sa statistikama se može štošta raditi). Zatim preskupe cijene svega hrvatskoga, od hotelijerstva i ugostiteljstva do trgovine, i autocesta, što dokazuje masovni bijeg Hrvata u prekograničnu kupovinu, a turističkim pridošlicama preostaje se groziti nad hrvatskim cijenama uz što manje trošenja.

Četvrta. peta i šesta vijest su posebice znakovite.

• Banka magazin od 8.09.2010
"Proračunski deficit u osam mjeseci 8,64 mlrd kuna" .

• U Jutarnjem od 10 rujna: Trenutak istine:
„Šukeru izletilo da su proračunski prihodi – sranje“!

• Moj posao od 09.09.2010: - Nezaposlenost u kolovozu 12,9 posto veća nego lani
"Krajem kolovoza 2010. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) je evidentirano 283.330 nezaposlenih osoba, odnosno 538 osoba (0,2 posto) više nego prethodni mjesec, a 32.325 osoba (12,9 posto) više nego u kolovozu 2009. godine."

Nota bene: Povećanje nezaposlenosti već u kolovozu je trend koji se ni u najgorim hrvatskim godinama nije zabilježio.

“Šticung“ po drugi put među Hrvatima!

Ali je najznakovitija sedma vijest koja da naslutiti što stoji u pozadini opsjenarskih trikova koje izvodi Vlada prema Business.hr od 7.09.2020, koji objavljuje analitiku RBA pod naslovom „Turistička sezona napunila devizne račune u hrvatskim bankama“.

"S mjesečnim rastom od 1,7 milijardi kuna (0,8%) ukupni depoziti banaka dosegnuli su iznos od 208,7 milijardi kuna, odnosno nominalno najviše razine do sada. S obzirom na to da su kunski štedni i oročeni depoziti zabilježili razmjerno snažan pad veći od milijardu kuna, a depozitni novac tek blagi mjesečni rast od 132 milijuna kuna, navedena kretanja dominantno su posljedica porasta deviznih depozita (za 2,7 milijardi kuna ili 2%). Porastu depozita najviše je pridonio sektor trgovačka društva, što je uobičajen utjecaj turističke sezone na povećanje priljeva novca u taj sektor."

Da se razumijemo; nisu samo u pitanju depoziti trgovačkih društava kod poslovnih banaka nego i devizne rezerve HNB. Sektor trgovačkih društava (čitaj privrede) vrlo brzo će sve svoje depozite morati prodati državi i bankama radi zimskog preživljavanja, jer se u Hrvatskoj živi samo od kune. Oni koji duže pamte sjećaju se sličnog fenomena iz bivše države. I tada su postojale značajne razlika između podcijenjenog tečaja strane valute i precijenjenog kursa dinara. S tom se razlikom mešetarilo ispod i iznad stola - a nazivalo se „šticung“. Naime, tada su devize pripadale onima koji su ih zaista zarađivali, pa im se dozvoljavalo da devize prodaju (udruživaju) s onima kojima su devize trebale, a razliku su spremali u svoje prihode.

Danas država ima monopol nad stranim monetama. HNB i poslovne banke (od vlasti posebno zaštićene), čuvaju stabilan ali previsoko fiksiran tečaj kune (koji u sezoni još i raste), pa iz „šticung“-a spremaju goleme iznose u svoje trezore. S kojima se vlast prema potrebi poslužuje kad god zatreba. Onda se ne treba čuditi kako se to Šuker i Kosorica mogu samozadovoljno cerekati i naokolo prosipati „pamet“. Ne radi se o malim iznosima: Ako se tečajna razlika procjenjuje se na cca 35-40 posto (u korist kune što i struka potvrđuje), ako država samo iz turizma ubire planiranih sedam milijardi, onda je „šticung“-om (od 35 posto tečajnih razlika) ubran iznos od cca 2.5 milijarde Eura. Lijepa svotica koja garantira udoban život u državnim foteljama. Što je onda u svemu tome manjak od 8,6 milijardi kuna. Mačji kašalj!! Eto zašto njih interesira samo ukupni prihod, ali ne i kvaliteta rada turističkih subjekata. I cijela izvozna privreda je u istoj situaciji, pa su Šukerove „rezerve“ daleko veće a šteta koju proizvodi zamašnija.

Eto - odao sam vam tajnu preživljavanja države u kriznim vremenima - država se organizirano bavi „šticungom“ - a to što krepava krava koja daje „mlijeko“ – pa koga briga! Nek sustav drži vodu dok majstori odu.!!

Komentari

Je li tecaj previsok ili

Je li tecaj previsok ili prenizak? Do sad nitko (tko je drzao do svoje mudre slike u medijima) nije kukao, a da ne kuka da je prenizak, tj kako bi samo spasonosno bilo da je veci. Ovo je izgleda prvi put da netko zakukava na previsok tecaj, te da govori o šticungu.

Šticung - zgodna i zavodljiva rijec, ali blage veze nema sa ovim sto se dogada danas, a posebno sa ovim sto sugeriras. Trebalo bi izmisliti rijec za kontra šticung jer bi se prije njome moglo opisati stanje. Naime, radi se o tome da je za razliku od prije (80te godine Yuge), sada vecina stednje i depozita u devizama, pa je sad kuna trazena roba, a ne DEm za koju bi se radio sticung. Tj kupovina ispod stola za znacajno veci iznos nego je izrazeni tecaj. Oni koji su 80tih kupovali DEM po vecem tecaju racunali su da ce tecaj ubrzo i narasti na vrijednosti koje su oni platili. To se redovito i dogadalo i tako je podgrijavana hiperinflacijska zvjerka, a ukupna savezna politika ponizila je "budale" koji su devize prodali (oni koji su ih ili silom prilika zaradili ), a ne one koji su ih po sticungu kupili.

Danas je sasma obrnuto, premda je oboje zbog slicnog problema (nedovoljne i neefikasne proizvodnje i trosenja resursa). Koliko god se narod plasi tecajem i doista prikuplja devize na racunu (o cemu svjedoci i struktura depozita) tecaj je stabilan, pace pada. Tko bi normalan placao sticung, kad moze jeftinije kupiti devize i to ne u jeku turisticke sezone, nego bilo kad (jer najmanje 5-6 godina tecaj vise nema one izrazite sezonske oscilacije nego je vaznije jel se prodaje Pliva, INA, ...)?

Ili su ljudi posve zaboravili ili nisu ni znali o cemu se radi, no prije nije bilo moguce doci u banku i kupiti devize, a postojala su i prakticki dva odvojena monetarna sustava - dinarski i devizni, za koje su vrijedili posve drugi uzusi i zbog cega je u krajnjem slucaju dolazilo do nestasica (danas do poplave bofla).
Mi se ni dan danas nismo u potpunosti oslobodili svih tih sranja, no veceg dijela ipak jesmo (ali smo posve zaboravili).
Jos valjda jedino Bjelorusija ima monetarni sustav na tom starom nivou - ali je zato za njih izraditi telebanking sustav - komadic kolaca.

Tko je glasao

Blago rečeno nemam pojma o čemu govoriš

Imam osjećaj ili da nisi razumio ili da si pomiješao lončiće.

Tko je glasao

Nas je turizam komican.Domaci

Nas je turizam komican.Domaci nemaju pojma, a strance otjeraju.
Rezultati su nam zato bijedni i stoje vec 25 godina na mjestu. Uvijek oko iste cifre.
Bilo bi to probavljivo da nije unistena sva moguca proizvodnja.
Buduci je nema a trgovina je upropastena svercom preko tzv. meke granice imamo to sto imamo.
Trebali bi otici u Tursku i nauciti ponesto o turizmu.
Turska broj dolazaka:
1998. god 9,750.000
2001. 10,800.000
2004. 16,800.000
2008. 25,000.000

2005 revenues are US$17.5 billion which also made Turkey the top-10 biggest revenue owners in the world.

Mi turisticka sila...

S druge strane umjesto da smo otvorili jos 6 zracnih luka, prosirili postojece, izgradili jos 10 marina i povecali broj vezova za 50% u postojecim marinama, mi larmamo na Orco, sad se nece golf na brdojebini iznad Dubrovnka i hvalise se bezveznim cruiserima gdje se servira 8 menua 3 x na dan + 2 x po izboru svega i svacega..Jasno da ih je sve vise kad je i umirovljenika sve vise.
Za to vrijeme mladi trose na bezveznom Pagu u 5 dana po 3 x vise novaca nego stariji turisti za 7 dana u hotelima.Vidio sam samo prazne restorane sa menuima od 30-45 kuna.
Dobro frederic pise da se za malo dana mora zaraditi puno €.
A to je drugovi tzv. totalni turizam 0-24h.
ili takav ili propast.
Jasno da je u toj situaciji najmudrije odloziti lijenu guzicu na neku fotelju u nekoj od 200 izmisljenih opcina.Ti sad smisljaju koliko bi poreza nabili na nekretnine.Neki planiraju 1000%....
Ali Tito je umro...Nece moci kao do sada!
MMF odmah!

Tko je glasao

Turska nije usporediva sa Hrvatskom

Oni imaju Istambul, sa kojim je u istoj kategoriji samo Rim. Od njihovih 30 000 000 turista preko pola ide tamo, ako ne i 2/3. Ako odeš malo u unutrašnjost Male Azije vidjeti ćeš da je prema tome naš turizam Švicarska. I noćenje i obrok je par novih lira, tako da se na tome ne zarađuje previše, a uvjeti su ispod zemalja trećeg svijeta (najčešće nema luksuza tipa tople vode, TVa, neta, telefona, kanalizacije itd.)

Oko ovog „izgradili još 10 marina i povećali broj vezova za 50% u postojećim“, broj vezova u marinama i plutača je povećan i preko 100% u zadnjih 10tak godina, i mislim da polako dosižemo vrh kapaciteta nautičkog turizma. Već se urušava kvaliteta, zagađenje je sve veće, u svakoj uvali je 500 brodova, a resursi nisu neograničeni. Umjesto kvantitete bi trebalo poraditi na dodatnim uslugama tipa suhih marina, bolje mreže servisa itd ... Uz to bi trebalo ići i očuvanje/čišćenje obale.

P.S. - oko ovog "MMF odmah!": Dali si možda pročitao koju knjigu od Josepha Stiglitza?

Tko je glasao

Šticung je i za širu

Šticung je i za širu zaradu
Slovenci su prije same sezome vršili kampanju da je strašno nepovoljan tečaj u Hrvatskoj pa su nudili kune 1:7

Tko je glasao

Zanimljiv dnevnik ...

... i sve brojke i podatci koji su izneseni u njemu stoje, ali moram primijetiti da su prvi put nakon mnogo godina moji otočani zadovoljni sezonom. Možda je to jer u očekivali puno gore, možda je to zato što im je prošla katastrofalna sezona smanjila očekivanja, ali na Rabu je ove godine bilo puno manje njurganja nego inače. Čak se, divna li čuda, ne žale niti na "kvalitetu" gostiju. A još čudnije, nisam čuo niti nostalgično spominjanje "zlatne '89." :)
Osim stare i klasične boljke da su zadnji vikend kolovoza svi otišli, a već početkom rujna se moglo uživati u praznim kilometrima plaže ...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Godina boli od otpisani komentara 5
 2. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 27
 3. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 4. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 5. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 32
 6. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 7. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 15
 8. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 9. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 10. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 11. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 12. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 13. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 14. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 15. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 16. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 17. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 18. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 19. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 20. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23
 21. O bankrotu ljevice u doba globalizacije od Zoran Oštrić komentara 4
 22. Međunarodni kazneni sud od Zlatno doba kap... komentara 1
 23. Veleizdaja Ustavnog suda RH od sjenka komentara 11
 24. Igra Plenkovića i Petrova, MOST-a i HDZ-a, odigrana na Badnjak, vulgarna je kao gluma Frljićevih glumica s državnom zastavom od ppetra komentara 5
 25. Izgubljena arbitraža: Upravljačka prava u INA-i nije predao Sanader, nego hrvatska vlada od sm komentara 49

Najkomentiraniji dnevnici

Tko je online

 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 1
 • Gostiju: 42

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan