Tagovi

O slovenskom Euru i srpskim konjokradicama

Iako ga čitate na pollitika.com nadam se da ovo neće biti klasični politički članak, nego prikaz slovenskog političkog stanja svijesti i načina na koji Slovenci funkcioniraju naspram onih u EU i nas izvan EU. Iako je spominjanje kompleksa manje vrijednosti gruba generalizacija, slovenski političari u više su navrata pružili dovoljno dokaza koji govore u prilog toj tezi. Usljed toga posežu za onim na što nemaju pravo, a činjenice govore da to rade kao trinaesta zemlja koja uvodi europsku valutu - Euro. Dogodit će se to 1.1.2007.

I na tom monetarnom planu, Slovenci su uspjeli isprovocirati susjede. Na početku je izgledalo, samo numizmatički.

Pravilo europske monetarne unije je da su papirnati euri uvijek isti, ali kovanice su druga priča. Sve imaju isto lice, ali naličje svaka zemlja ima pravo tiskati svoje. I tu su Slovenci iznašli način isprovocirati neke susjede. Odlučili su na kovanici od dva centa prikazati Knežev kamen. Možda ga se sjećate iz osnovne škole gdje se za taj kamen govorilo da su se na njemu krunili slavenski i austrijski kneževi Koruške i Karantanije, a u biti potječe iz rimskih vremena. Zadnji koji se na njemu krunio je Ernest Željezni 1414. godine. E sad, s obzirom da je to jedan važan kamen, i Slovenci i Austrijanci polažu pravo na njega, Slovenci ga veličaju kao Srbi Kosovo i svade se sa Austrijancima već godinama oko toga gjde bi trebao biti izložen. Trenutno se nalazi u muzeju u Klagenfurtu. Slovenci kažu u Celovcu, ali to je svejedno Klagenfurt u Austriji. Rasprava koja je u početku bila numizmatička, eskalirala je na razinu diplomatskog incidenta u kojem su se i Slovenci i Austrijanci busali u prsa nacionalnim ponosom i šamarali se novinskim člancima. Ministar vanjskih poslova Rupel problem je okarakterizirao kao nevažan.

Drugi problem između Austrije i Slovenije se i to što su Slovenci na kovanici od dvadeset centa prikazali dva konja Lipicanca u igri. Iako na spomen Lipicanaca i mi Hrvati imamo bolne uspomene (o tome kasnije), prava istina je da ime i porijeklo (ako se ne varam) vuku iz Lipica pokraj Sežane u Sloveniji gdje su 1580. godine Habsburgovci započeli njihov uzgoj. Zbog rata s Francuskom 1805. godine Lipicanci su se iz Lipice preselili u Đakovo i tamo ostali sve do danas. Zbog svojih pokreta, koji su izrazito živahni i energični, ovaj ljepotan je vrlo pogodan za izvođenje figura u dresurnom jahanju. Jedini nedostatak je što se ne može pohvaliti brzinom koja je potrebna za preponsko jahanje tako da se u tom konjičkom sportu ne koristi. S obzirom da je Lipica na slovensko-talijanskoj-austrijskoj granici, prilikom formiranja EU početkom devedesetih, Austrija i Italija su se dogovorile da Austrija vodi brigu o renomeu Lipicanaca preko svoje poznate Španjoske škole jahanja. Austrijski argument u ovoj prepirci je da su konji Lipicanci definirani genetski, a ne geografski ili porijeklom. Unatoč tomu, bez dogovora i kompromisa (poznato odnekud?) Slovenci su dva Lipicanca stavili na kovanicu.

Treća kovanica nije problem, ali je kuriozitet. Na kovanici od 10 centa, Slovenci su prikazali zgradu slovenskog parlamenta (Parlament slobode se zove imaginarna zgrada). I sve bi bilo u redu, da pravila o sadržaju euro kovanica ne kažu da naličje mora sadržavati pravi, neprijeporni, postojeći i stvarni nacionalni motiv države. A zgrada slovenskog parlamenta koji je prikazan nije i sagrađena.

Prikaz lica i naličja slovenskih kovanih Eura možete pogledati ovdje. Na vrhu su lipicanci, na dnu je Knežev kamen, a u sredini nepostojeća zgrada slovenskog parlamenta.

Što to govori o Slovencima, njihovom poimanju nacionalnih simbola, spremnosti na dijalog i kompromis - zaključite sami. Nadam se da je hrvatska vlada spremna na međunarodnu arbitražu po svim otvorenim pitanjima, jer dogovora tu sigurno neće biti. Pokušat će nas zastrašiti, ucijeniti i prevariti - sve ono što na Austrijancima nisu mogli probati.
Osim ako ste pobornik teorije koju je Butković nedavno iznio, a koja to-cut-the-long-story-short kaže da se problemi između Hrvatske i Slovenije neće nikad rješiti, jer i slovenskim i našim političarima odgovara da imaju nekoliko "otvorenih" pitanja za prikrivanje afera, gospodarskih problema, za izborne govorancije i slične namjene.

A Lipicanci? Pred četiri godine u Vjesniku je izašao članak Saga o ukradenim lipičkim lipicancima privodi se kraju?.Hrvatska još uvijek čeka da Srbija vrati ergelu odvedenu iz Hrvatske. Iako se na tu temu već održalo nekoliko sastanaka, okruglih stolova i ministarskih ručkova - od konja lipicanaca nažalost ni K. "Lipicanci koji su iz Hrvatske odvedeni tijekom rata ne pripadaju Srbiji i oni se moraju vratiti matičnoj zemlji, izjavila je u nedjelju ministrica poljoprivrede Republike Srbije Ivana Dulić-Marković". Da, ista ona koju u Srbiji uporno i neumorno prozivaju i vrijeđaju jer je Hrvatica.A te hrvatske konje negdje drži "neki čovjek", u jednom trenutku ih je 20, u drugom trenutku 80, pa opet 20, nisu zavedeni u matične knjige srpskog ministarstva poljoprivrede - oni su pravi ratni plijen. Mogu nestati u bilo kojem trenutku, i da im se više nikada ne uđe u trag.

A u skoro isto vrijeme - Hrvatska priznaje Crnu Goru bez ikakvih problema, državu koja nas je sa Srbijom napala (dok je rezerviste u osvajanja otpravljao Đukanović) i de polaže pravo na pola ratnog plijena i mora posljedično bi morala platiti pola ratne odštete - ako do toga ikad dođe - a mi ih (zbog interesa cigaretnog lobija) ipak priznajemo.
I nikom ništa.

Toliko i o našim vrlim političarima i kreatorima vanjske politike.

Komentari

Kovanice i propaganda

Novac je oduvijek imao propagandnu ulogu. Tako je još od rimskog doba pa do danas. Nije rijetko da su se nekad na novcu vladari kitili titulama koje u stvarnosti nisu imali. Zanimljiv je i primjer kada su Talijani na kovanici od 1000 lira prikazali "kao slučajno" Istru kao dio Italije. Tek su naknadno "otkrili" da je riječ o grešci. Inače, takve "greške" su uvijek zanimljive za kolekcionare i ponekad se dobro plaćaju kod otkupa numizmatike. Uvijek treba baciti oko u novčanik, tko zna što se tamo sve krije.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 2. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 3. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 13
 4. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 5. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 15
 6. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 14
 7. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 8. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 9. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 10. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 11. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 12. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 13. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 14. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 15. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 16. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 17. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 18. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23
 19. O bankrotu ljevice u doba globalizacije od Zoran Oštrić komentara 4
 20. Međunarodni kazneni sud od Zlatno doba kap... komentara 1
 21. Veleizdaja Ustavnog suda RH od sjenka komentara 11
 22. Igra Plenkovića i Petrova, MOST-a i HDZ-a, odigrana na Badnjak, vulgarna je kao gluma Frljićevih glumica s državnom zastavom od ppetra komentara 5
 23. Izgubljena arbitraža: Upravljačka prava u INA-i nije predao Sanader, nego hrvatska vlada od sm komentara 49
 24. satnica obiteljskog preživljavanja od aluzija komentara 0
 25. klevete zašto množimo od aluzija komentara 1

Tko je online

 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 1
 • Gostiju: 25

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan