Tagovi

O pravednosti poreza na dohodak

Moram priznati da se neprestano i uvijek iznova divim našem porezu na dohodak i njegovoj pravednosti. Iako ima mnogo stvari koje me kod njega oduševljavaju, ovaj puta ću se osvrnuti na utjecaj koji takav sustav ima na obitelji s više djece.

Kao što vjerojatno znate naš porez na dohodak omogućuje porezne olakšice ovisno o tome koliko djece uzdržava zaposlenik te je li zaposlenik uzdržava i svog bračnog druga.

Uzmimo za primjer dvije osobe koje imaju jednaka primanja i ona iznose 7000 kuna bruto. Jedan uzdržava jedno dijete a drugi četvero.

Onaj koji uzdržava jedno dijete će platiti 480 kuna poreza, a onaj koji uzdržava četveo djece neće platiti ništa poreza jer mu osobni odbitak prelazi iznos dohotka. I to je pravedno, jel tako?

E sad oni se razbole i trebaju na preglede, naravno treba čekati mjesecima da se dođe na red na specijalističke preglede. Doktori sugeriraju da obave preglede privatno. Dok dođeš na red može se bolest pogoršati.

Obojica pristanu, plate pregled dobiju račune i odu.
Na kraju godine onaj s jednim djetetom dobije povrat poreza na osnovu računa za pregled, njemu je čak i bolje ići kod privatnika dobiva bolju uslugu, a na kraju godine dobiva na osnovu toga povrat poreza.

Onaj s četvero djece ne dobiva ništa jer nije niti platio ništa poreza. Njemu je odlazak privatniku luksuz koji si on teško može priuštiti jer mora hraniti brojnu obitelj, ali u slučaju bolesti mora kod privatnika jer mora biti zdrav da bi hranio djecu.

Tu je još jedna pogodnost poreza na dohodak. Pošto ne plaća porez, onaj s četvero djece ima veće prihode pa mu se tako smanjuje osnovica za dječji doplatak. Na ovaj način su jednim udarcem ubijene dvije muhe, smanjen je pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi, i smanjena je osnovica za dječji doplatak. I onda kažu da država ne zna štediti

Odgovornost za visinu mirovine se sve više želi prebaciti na leđa pojedinca pa se tako daju porezne olakšice za štednju u trećem stupu. I dok će si to netko s jednim djetetom to možda i moći priuštiti onaj s četvero će to moći vrlo teško. Tako će onaj s jednim djetetom imati i povrat poreza i sigurniju starost.

Onaj s jednim djetetom će imati mirovinu i prihide iz trećeg stupa i jedno dijete koje će raditi i tako svojim radom doprinositi napretku države i plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno.

Onaj s četvero djece će imati mirovinu i četvero djece koji će svojim radom doprinositi napretku države i plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Tko mu je kriv što nije mislio na stare dane dok je bilo vrijeme.

Komentari

Eh... ti porezi... niti

Eh... ti porezi... niti valja kad su veliki niti kad su mali....
Porezni sustav RH je serija kompromisa. Imali smo neka napredna i pametna rješenja (stari porez na dobit) ali smo ih napustili taman kad su trebali početi ostvarivati značajne prihode, pa sada imamo jedan veliki ćušpajz. No, on očito funkcionira - tj. ostvaruje onu primarnu funkciju - prikupljanje prihoda u proračun.

To što već godinama porezni stručnjaci ponavljaju da su promjene poreznog sustava nužne - to odgovorne ni malo ne dira....
Nadajmo se da nećemo morati izvlačiti pouka iz one stare:
Operacija uspjela - pacijent mrtav

Tko je glasao

pa sada imamo jedan veliki

pa sada imamo jedan veliki ćušpajz. No, on očito funkcionira - tj. ostvaruje onu primarnu funkciju - prikupljanje prihoda u proračun.
Minimalni zahtjevi poreza bi ipak trebali biti veći, npr. da omoguće mminimalni opstanak samih sebe i države/zajednice.

Kao što se SFRJ raspadala nezdrživo prije konačnog raspada zbog rasta dugova, minusa i nemogućnosti, jer je nemoguće održanje ne samo ekonomije nego i raznog na poslovanju da 1 od 100 uzgaja kokoši a ostalih 99 prosperiraju na kokošarenju, hapanju toga, tako i sada taj ćušpajz ruši sam sebe i sve.

Ne može se nikako održati ništa osvno tako da niti 10 % dioničara hapa zajedničku imovinu satnova i raznog, najmanje 200 mlrd €, da još na tome zaradi 100 mlrd €, da bez ikakvog plaćanja koristi komunalije, da je ujedno dominatna u društvu, da za to ne plati niti 1 kunu poreza i da se sve to još sredi i EU harmonizira uz to da netko drugi plati cca 80-100 hitnih mlrd € za to, čak ni kada je takvo poslovanje pojačano svim vizijama i svim arhitektima.

Tako da je već sada došlo do stupnja da je jasno da ni udružene snage nemaju pojma o najosnovnijim realcijama toga i bilo šta šta bi napravili u vlastitu korist, da ćušpajz nije nikakva umotvroina (Šekgro, Čičin Šain, Crkvenac, Linić, Čačić, Jurčić ...), nego doslovno ponavljanje onoga što se je jako dobro vidjelo osamdesetih, ponavljanje SFRJ i raspadanja, izraz elemntarnog nepoznavanja poslovanja u Hrvatskoj, nemogućnosti rješenja iti i jedne teme ili djela i parolašenje u ukupnom.

Što se tako bude uspješno još skupljao porez, PDV i ostalo, to je već dozreli učinak toga jači - osmadesetih se više nije bilo šta kreitirati, graditi, tržiti, samo su rasla trgovačka uvozna poduzeća i operacije kliringa, bez plaćanja. Sada samo nijanse djele od toga, a glave kao i tadašnje ako automati ponavljaju nešto kao da svega toga nema, kao da će imaginaran netko namaknuti beskraajne desetine mlr € koje nedostaju u pretpostvkama, alikvotno iznimnim " dobitima" bez pokrića. Toga nema, nikada nije bilo, to su znali i Tito i Kardelj a Milka Planinc je sa 2-3 razred škole i doktorirala, samo još nije doprlo do velikih divizija veleumnih glava, koje se sada nadju da će EU nekako to rješiti (to jesu diletanti za takva poslovanja, ali ne takvi koji daju tolike novce). Gotovo je s dugim ćušpajzom, ogromne promjene u bilancama potraživanja i dugovanja slijede, iz čega slijedi neko sasvim ddrukčije računanje poreza, iznenađujuće dugi i veliki povrati i još šokovitije naplate.

Tko je glasao

Miješanje porezne,

Miješanje porezne, socijalne i demografske politike ne doprinosi jasnoći i često ima neželjene posljedice. Zato je dobro držati te tri politike odvojeno, svaka sa svojim novčanim tokovima.

Oko djece, umjesto dječjih doplataka i poreznih olakšica, bilo bi najbolje da država SVIM roditeljima maloljetne djece šalje mjesečnu gotovinsku doznaku za svako dijete, i to neki ne bezznačajan iznos nego nešto u smislu prosječnih realnih troškova. Može i tako, da na svako slijedeće dijete doznaka bude veća, tako da se stimulira natalitet.

Ove mjere bi trebale važiti univerzalno, tj. ne bi trebale imati socijalni ključ, jer je svako dijete, pa i ono bogatih roditelja, jednako vrijedno za državu i narod, i jednako košta.

Socijalu treba rješavati socijalna politika (a ne demografska politika), a društvene nejednakosti i nepravde treba regulirati porezima.

The Observer

Tko je glasao

Da li si siguran da će

Da li si siguran da će porezna uprava prihvatiti račun za liječnički pregled uzdržavanog djeteta kao porezno priznati trošak?

Naime zakon kaže:
(...)
12) Rezidentima se osobni odbitak iz stavka 1. i 2. ovoga članka može za porezno razdoblje uvećati za iznos stvarnih troškova zdravstvenih usluga u Republici Hrvatskoj za vlastite potrebe, a pod uvjetom da ti izdaci nisu plaćeni iz osnovnog, dopunskog ili privatnoga zdravstvenog osiguranja i ako nisu financirani iz dobivenih darovanja za te namjene.
(...)

Nisam siguran da zakonodavac pod vlastitim potrebama podrazumijeva i djecu :-(

Tko je glasao

Točna informacija je da se

Točna informacija je da se za račune liječničkih pregleda koji glase na dijete, ne priznaje porezna olakšica roditelju. Vjerojatno zato jer već samo dijete spada u poreznu olakšicu (tj. u uzdržavanje djeteta spadaju i zdravstvene usluge, koje se priznaju kroz tu paušalnu odredbu iznosa olakšice za prvo, drugo, treće i svako daljnje dijete). Dakle, porezna olakšica po računima za zdravstvene usluge priznaje se isključivo onome na koga glasi račun, tj. u njegovoj poreznoj prijavi.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Istina, zato liječnik,

Istina, zato liječnik, obično, izda račun na ime roditelja, a ne djeteta. E sad , da li je to opet ne ki prekršaj, ne znam, ali tako stvar funkcionira.

Tko je glasao

Država vraća porez na

Država vraća porez na dohodak koji joj je uplaćen na račun. Država ne može vratiti čovjeku porez na dohodak koji nije ni uplatio. To bi onda značilo da vraća tuđi uplaćeni porez na dohodak. Dakle, ako roditelj koristi olakšice za dijete, ne plaća porez na dohodak, pa mu se nema od čega ni vratiti.

Nitko nikoga ne tjera imati jedno niti četvero djece. Tko voli nek izvoli. Država bi platila svima i doprinose i poreze i još bi im dala i plaće da ni ne moraju uopće ići raditi, a kad bi otišli u mirovinu država bi im dala i 10.000 kn mirovine, samo nam ti javi od kojih to sredstava. Možda od ubrane mane koja pada s neba!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Stvar je u tome da se

Stvar je u tome da se država s jedne strane predstavlja kao socijalno osjetljiva pa ima progresivnu poreznu stopu kod poreza na dohodak.A daje i olakšice onima koji uzdržavaju djecu i/ili bračnog druga.

S druge strane pokušava odgovornost za zdravlje i mirovinu što više prebaciti na leđa pojedinca. Da bi potakla štednju i ulaganja u zdravstvena i mirovinska osiguranja daje porezne olakšice.

Međutim ovakva politika generira velike nepravde. Oni koji imaju novca ulagati će u osiguranja i ići privatnim liječnicima i to im u stvari neće biti trošak jer će im se ti novci u potpunosti ili dijelom vratiti kroz povrat poreza.
S druge strane oni koji imaju malo teško mogu odvajati novce za police osiguranja i privatne liječnike. A ako i idu na privatne preglede trošak im se neće refundirati iz povrata poreza jer nisu niti imali dovoljne prihode da bi platili porez.
Tako se jaz između bogatih i siromašnih sve više povećava.

Ne treba država svima plaćati poreze i doprinose, dovoljno bi bilo da svojim radom ne generira nepravdu, siromaštvo i povećavanje jaza između bogatih i siromašnih.

Tko je glasao

"Međutim ovakva politika

"Međutim ovakva politika generira velike nepravde. Oni koji imaju novca ulagati će u osiguranja i ići privatnim liječnicima i to im u stvari neće biti trošak jer će im se ti novci u potpunosti ili dijelom vratiti kroz povrat poreza."

Uopće ne znam o čemu govoriš. Stopa obveznog zdravstvenog osiguranja iznosi čak 15%, a za ozljede još 0,5%, što je čak 15,5% velike plaće onih koji ionako odlaze k privatnim liječnicima. No kako je ova država socijalna, ona je čak i njih natjerala da za dobrobit hrvatskog naroda, onih najniže socijalne moći, plaćaju čak 15,5% na svoju plaću. Dakle da izdvajaju za druge. I to čak i više nego što ti drugi izdvajaju sami za sebe (niža osnovica, manji iznos doprinosa). Pa što bi ti još htio. Da izdvajaju 150%??? Ma daj, ne pretjeruj s tom demagogijom.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ja nisam zadovoljan načinom

Ja nisam zadovoljan načinom oporezivanja dohotka uopće, a pogotovo ne ovim socijalno-natalitetno-zdravstvenim mjerama.

Da se mene pita ja bih odredio da porez na dohodak iznosi 2% od bruto plaće. Trebali bi ga plaćati svi i ne bi bilo nikakvih povrata.

Pošto je prosječna bruto plaća oko 7000 kuna to bi iznosilo 140 kuna mjesečno odnosno 1680 godišnje. To znači da bi 1,1 milijun zaposlenih uplatilo oko 1,9 milijardi kuna koliko i iznose ovogodišnji planirani prihodi od poreza na dohodak.

Moguće smanjenje plaće onih s više djece neka se pokrije većim dječjim doplatkom i to je to.

Ovako bi bogati plaćali manje poreza, a čak i ja bih profitirao.

Moja bruto plaća je oko 2500 kuna i mjesečno platim 60-ak kuna poreza na dohodak, oporezivanjem 2% bruto plaće plaćao bih 50-ak kuna.
Dakle 10 kuna sam u plusu. Jupiiiiiiiii :))))

Tko je glasao

mislim da si nešto fulao

mislim da si nešto fulao jer je prihod od poreza na dohodak drugi najveći prihod državnog proračuna

Tko je glasao

Možda sam

Možda sam pogriješio.
Ovdje sam pročitao da je prihod od poreza i prireza na dohodak 1.927.399.037 kuna.

Tko je glasao

wrong - to su porezni

wrong - to su porezni prihodi državnog proračuna iz poreza na dohodak - sjetite se priče sa kraja 2006. porez na dohodak je prihod lokalnih proračuna. ovih 1,9 milijardi kuna je 21% ukupnih prihoda poreza na dohodak - koji u proračun idu na pozicije za izravnavanja. - dakle opet lokalnoj upravi.

Tko je glasao

imaš pravo, mea

imaš pravo, mea culpa

fakat, ispada da je efektivna stopa poreza na dohodak 2% što je totalna katastrofa i u stvari ide u prilog tezi kako je porez na dohodak u cijelosti loše posložen

Tko je glasao

Zašto se svi doprinosi iz

Zašto se svi doprinosi iz dohotka, koji se ne uplaćuju na individulane račune gradjana, zovu doprinosi, a ne porezi?

Jer porez na dohodak je zapravo ono što se tako zove, plus svi doprinosi, koje iz ukupne cijene rada plaćaju i sam obveznik i njegov poslodavac. Čemu služi igrokaz s različitim imenima?

The Observer

Tko je glasao

Da, napokon nešto pametno.

Da, napokon nešto pametno. Sve su to porezi, pa ih valja i zvati tako. Jednostavna imena da se ne stvara pomutnja u raspravi. To sam već jedno sa nekim raspravljao. Ljudi kažu porez na dohodak, kad misle zapravo na doprinose, tj. poreze na plaću.
Porezi na plaću, (payroll tax na eng.) Porez na dohodak. Porez na dobit. I zna se na što se misli.
Za dobro/jednostavno rezimiranje poreza u hrvatskoj, pogledajte Newsletter Ins. Javnih Financija od prošlog Rujna. Porez na dohodak je relativno "neuredan" zbog svih olakšica i oslobođenja. Efektivne stope padaju na otprilike 3-16%. Uglavnom se njima koriste imućniji (očekivano), koji i uplaćuju 2/3 ukupnih prihoda, a ne siromašniji.

Tko je glasao

pa porez je porez, a

pa porez je porez, a doprinos nije porez
uplata za mirovinski je tvoja uplata u mirovinski sustav i te novce ćeš u obliku rente dobijati kada odeš u mirovinu
uplat za zdravstvo je vrsta osiguranja za sve tvoje zdrastvene potrebe

Tko je glasao

Ako si pravnik onda je

Ako si pravnik onda je ovakva semantika vjerojatno bitna. U ekonomskoj analizi nije. Ti "doprinosi" su porezi na faktor proizvodnje (rad), kao što je pdv porez na dobra i usluge i analiziraju se poreznom incidencijom - tko snosi porez i koliki je klin između plaće koju radnik prima i koju poslodavac plaća.
Također, ja ga mogu zvati "namet" na plaću, jer sigurno nije moj osobni izbor da doprinosim nekom državnom fondu od kojeg ću dobiti nazad manje nego što sam "doprinosio" ili kao oblik plaćanja za ne pretjerano kvalitetnu "besplatnu" zdravstvenu uslugu.

Tko je glasao

Ono što mene zbuljuje su

Ono što mene zbuljuje su podaci da je prosječna bruto plaća 7000 kuna, a prosječna neto plaća 5000 kuna.
Na 7000 kuna treba platiti 1400 kuna za prvi i drugi stup mirovinskog osiguranja pa iznos dohotka prije oporezivanja iznosi 5600 kn.
Po tome bi ispalo da se naplati prosječno 600 kn poreza mjesečno.
Na milijun ljudi bi to bilo 7,2 milijarde godišnje.
Gdje griješim?

I još nešto.
Pošto su plaće u državnom sektoru veće nego u privredi, ispada da državni zaposlenici plaćau velik dio ukupnog poreza na dohodak koji ide državi, da bi ista mogla isplatiti plaće tim istim državnim zaposlenicima.

Kad oduzmeš udio koji se skupi od državnih zaposlenika i troškove ubiranja poteza ispada da bi možda bilo bolje da se porez ukine.

Tko je glasao

od iznosa poreza koji

od iznosa poreza koji navodiš se kasnije oduzimaju cifre po poreznoj prijavi gje oduzmeš troškove kamata zstambene kredite, potom za liječnike i sve ostale odbitke na koje čovjek može imati pravo

također, meni se čini da je donekle raširena praksa da ljudi u na svojoj poreznoj kartici ne navode svoje porezne olakšice zato jer im je plaća ugovorena kao netto (što je protuzakonito ali se koristi) pa onda tek u godišnjoj prijavi iskoriste pravo na odbitak

Tko je glasao

Protuzakonito je ugovarati

Protuzakonito je ugovarati plaću na netto? Ne znam nikoga tko nije tako ugovorio plaću. U ugovoru o radu mi stoji netto plaća.
Naravno da bi bilo poštenije da se plaća ugovori na brutto i da je briga oko poreza i doprinosa na strani radnika kao u Americi a ne kod poslodavca. I da nema silnog mora doprinosa već samo jedan porez iz kojeg država plaća i socijalne mirovine i socijalno zdravstveno i sve ostalo. Koji se može umanjiti raznim olakšicama.
I ja koristim godišnju prijavu da spriječim da me poslodavac zakine za moje olakšice.

Tko je glasao

u zakonu o radu je to

u zakonu o radu je to izrijekom navedeno (ima dva zakona u kojima se to spominje, vjerojatno je drugi porez na dohodak)

netto plaća se sasvim sigurno ne smije ugovarati, to je definitivno protuzakonito

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Zna Indijanac ali ne zna Plenković!!!! od otpisani komentara 35
 2. Obranimo HEP, ne dajmo naše svjetlo onima koji bi ga odnijeli drugima! od ppetra komentara 7
 3. president Trump od Zlatno doba kap... komentara 6
 4. Pernarov teror ima dalekosežne posljedice po Hrvatsku / Domovinski zakon i Domovinska sigurnost jedini jamac stabilnosti od Laganini komentara 21
 5. Human Rights Watch, slučajno ili namjerno, pridružuje se naci-četničkom hibridnom ratu Četničke Džamahirije protiv Hrvatske od Laganini komentara 6
 6. Godina boli od otpisani komentara 5
 7. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 49
 8. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 1
 9. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 10. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 42
 11. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 12. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 17
 13. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 14. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 15. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 16. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 17. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 18. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 19. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 20. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 21. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 22. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 23. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 24. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 25. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23

Najkomentiraniji dnevnici

Tko je online

 • indian
 • miris
 • otpisani
 • ppetra
 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 5
 • Gostiju: 44

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan