Tagovi

Novi povijesni strucnjak Dr. Duje.

Doktor Marasovic poznati prijatelj Željka Keruma ušavši u koaliciju s dotičnim izgleda da je poprimio i neka obilježja kerumovštine. Na sjednici Sabora 26.01.2012 u raspravi koja se vodila oko banalnog usklađivanja zakona o školstvu s preustrojem ministarstva mogli smo čuti mnogo različitih bisera a jedan od najboljijh je diskusija čuvenog dermatologa (koji je nedavno u jednoj emisiji na tv-u izjavio kako nije primao bog zna kakve darove u novcu ili naravi jer je dermatolog) u kojoj se dotakao Glavaša te je odmah skočio i uzviknuo ako je Glavaš zločinac onda je i Tito zločinac i treba ga kao takvog i obilježiti (parafraziram) Na što je replicirala jedna istrijanka koja je objasnila da zahvaljujući Titu i ona i dr. Duje danas sjede u HRVATSKOM parlamentu našto je dr. Duje ispalio kako je istina da je Pavelić prodao pola Hrvatske ali je i vratio istru i dalmaciju u sastav Hrvatske.
Iskreno.
doktor Duje bi se trebao pokriti ušima i šutiti i za žive i za mrtve jer je ova izjava ordinarna glupost.
Naime istina je malo kompleksnija i potpuno drugačija. Proglašenjem kapitulacije Italije opunomoćeni general u Hrvatskoj poziva da hrvatska vojska zauzme dalmaciju a Pavelić brže bolje izdaje saopćenje o himbenom savezniku te proglašava prisajedinjenje istre i dalmacije. U tom trenutku partizani su već u Splitu pregovarali o predaji talijana i uskoro zauzimaju i Split i dio dalmacije naoružavši se s talijanskim oružjem. Fon Horstenau pod tom prijetnjom i daje hitlerova obećanja Paveliću te ga požuruje da zauzme dalmaciju kako bi otklonio prijetnju. No ubrzo Skorceni oslobađa Musolinija i opet sva igra oko dalmacije pada u vodu jer romelove trupe prodiru i zauzimaju veći dio dalmacije i većinu otoka osim Visa. Vlasti NDH ne mogu niti prismrdjeti obali a kamo li uspostaviti hrvatsku državnost. Sam status nekadašnje talijanske zone je malo maglovit ali vjerojatno je i dalje dio državice koju je osnovao musolini.U svemu tome postoji cijeli niz komičnih situacija od polaska iz Trsta za Rijeku pa vraćanja u Trst do ustanovljenja nekakve općine Zadar negdje u ravnim kotarima. Postoji i cijeli niz tragičnih događaja poput pokolja kod mjesta Otok u sinjskoj krajini te prepiske tadašnjeg ministra vanjskih poslova Stijepe Perića s Berlinom na što su nijemci skočili na sve četiri i promptno naložili Paveliću da smijeni ministra.
Iz svega ovoga se vidi koliko je dr. Marasović u pravu u svojim tvrdnjama. No pored toga ostaje još jedno važnije pitanje da li se u saborskim raspravama može tolerirati veličanje ustaša i Pavelića iznoseći povijesne falsifikate?

Komentari

Marasović

Budaletina.
Naslušat ćemo se još njegovih gluposti.
No dobro je da i šira javnost vidi što govori i kako misli,. on i njemu bliski.

Tko je glasao

Prošlo vrijeme čuđenja

Iskreno. doktor Duje bi se trebao pokriti ušima i šutiti i za žive i za mrtve jer je ova izjava ordinarna glupost.

Nije problem u ustaškom Duji - on je oduvjek bio "Ustaša", sramota je za predsjednika Sabora.
Šprem ni okom nije trepnuo kad je Duje otpjevao svoju budnicu. Baš se osjećam spokojno uz ovu liberalnu elitu. Sorry, neoliberalnu...

Tko je glasao

hehe

mislim da je za "šjor dujeta" pretjerano reći da je ustaša, velika bi mu to čast bila :) to je niko i ništa, bio bi on taliban, turne li mu se koja kuna u džep. sjetite se samo koliki je komad gof*a pokusao od jace i keruma nedavno i još zahvalio kako je slasno :)))) zato, komentirati takve moralne i civilizacijske nule po meni nema smisla, jer im ukazujemo pozornost koju nisu zavrijedili (kao da raspravljamo o moralnim dilemama npr. čimavice ili nekog sličnog stvorenja).
žalosno je samo to što se takve prispodobe kao on, kajin, da ne nabrajam, nalaze u rvackom saboru. to govori o ozbiljnosti i mogućnostima našeg političkog kadra kao i ovog naroda, nažalost :(((((
profesor

Tko je glasao

Neke bi trebalo baciti iz Sabora iz čisto higijenskih razloga

Fućkaj takvu demokraciju!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pavelić pripojio Dalmaciju...

... a dalmatinski Hrvati, gle čuda, masovno pristupili u NOVJ. :)

NIjemci nakon kapitulacije Italije šalju na područje NDH i Slovenije desetak novih divizija uz one koje su bile prije i započinju "VI neprijateljsku ofenzivu", zapravo čitav niz operacija. Može se rasčlaniti na pet operacija "opkoli i uništi" na području NDH (zapravo Nijemci imaju više "poduhvata", ali se djelomično nastavljaju jedni na druge ili dopunjuju), gdje pokušavaju, manje-više po istom modelu koji su pokušali u IV. i V. ofenzivi u prvoj polovici 1943. (te Operaciji Braun u Slavoniji u proljeće 1943. idr.), zaokružiti i uništiti pojedine dijelove sad već znatno narasle NOVJ. To traje do veljače 1944.. NOVJ ima ozbiljnih gubitaka, ali njemački plan uništenja nigdje ne uspjeva.

U slijedećem periodu, NOVJ je uglavnom u ofanzivi (osim VII. neprijateljske ofanzive) i raste u broju, privlačeći mnoge Hrvate - sad već i cijeli bataljuni domobrana prelaze u NOVJ. Vojska NDH ima podređenu ulogu, uglavnom pomoćnih trupa u odnosu na njemačku vojsku (u kojoj ima mnogo Hrvata i muslimana, u legionarskim i SS divizijama, a naravno također i Nijemaca s područja NDH).

Njemačka vojska, naročito 7. SS divizija "Princ Eugen", čini niz masakra u operacijama osvete i nad etničkim Hrvatima, ne obazirući se nimalo na vodstvo NDH. Zanimljivo je, kad sam o tome par puta diskutirao po forumima, da se javljaju navodno veliki hrvatski domoljubi, koji se ljute na partizane, jer da su oni krivi, naime bez "legitimiteta" su napadali Nijemce i tako ih provocirali. Te Hrvatine eto, (koji se danas vjerojatno pjene protiv EU) smatraju da je njemačka vojska imala legitimitet haračiti po teritoriji "Nezavisne Države Hrvatske". :(

Tko je glasao

Hvala na nadopuni. Dalmacija

Hvala na nadopuni. Dalmacija i istra bili su okupirani od nijemaca i valjda je na nekim dijelovima djelovala musolinijeva socijalna republika. Pavelic nije mogao ni prismrditi Zadru a kamo li Rijeci. U to vrijeme (kraj 1943) nije mogao niti prismrditi od Ludbrega do Virovitice jer je to bilo podrucje podravske republike) Sve u svemu setao se malo po Zagrebu i uzoj okolini Zagreba. I onda Dr. Marasovic kaze kako je pripojio dalmaciju i istru. Malo morgen rekli bi njegovi zastitnici koji su stiteci Pavelica ubijali na tisuce Hrvata.

Tko je glasao

...bar jednom korisna porezna utaja...

dr. Duje ispalio kako je istina da je Pavelić prodao pola Hrvatske...možda
je mislija da je dobro što Talijanima i Nijemcima nije izdao potvrdu o primitku novca.
...što bi nam danas bilo nezgodno poricati po kojekakvim arbitražama što kome pripada.

Tko je glasao

:-)))))) pozz doza

:-))))))

pozz
doza

Tko je glasao

Dobar tekst

i dobrodošla reakcija. Ne smije se okretati glavu na drugu stranu na ovakve stvari.

pozz
doza

Tko je glasao

Nije ju čak ni prodao nego

Nije ju čak ni prodao nego ustupio. Sjevernu Hrvatsku Trećem Reichu, a južnu, do Karlovca Fašističkoj Italiji.
Kralj južne Hrvatske bio je princ vojvoda Amione de Spoletto designiran kao Tomislav II , sve do 1943.

Tko je glasao

Kralj južne Hrvatske bio je

Kralj južne Hrvatske bio je princ vojvoda Amione de Spoletto designiran kao Tomislav II , sve do 1943.
Mali ispravak. Nije kralj juzne Hrvatske nego je rebao biti kralj cijele Hrvatske. Bio je designirani kralj. Ma smijurija jedna od drzave. Talijani su brckali neko vrijeme oko toga koga ce dati na hrvatsko prijestolje. No jos su zanimljivije stvari oko dolaska Pavelica iz Italije u Zagreb sa stajanjem u Karlovcu i kako su nijemci prekidali telefonske veze da talijani ne bi mogli dojaviti ikakve vijesti. Vrlo zanimljiva storija ili Štorija kako bi Kajin rekao.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. sposobniji i sposobni među nama od aluzija komentara 0
 2. Zašto životarimo u baruštini? S onu stranu "egalitarnog sindroma" od Zoran Oštrić komentara 11
 3. 2. Svjetski rat je u RH završio, a i ideološkim podjelama se nazire kraj od Feniks komentara 7
 4. Ekonomija a la SDP iliti crno nam se piše od spvh komentara 8
 5. politički kršćanski socijalizam od aluzija komentara 0
 6. Udvostručenje životnog standarda građana od rodjen komentara 6
 7. birači biraju ŠEFove za poreze od aluzija komentara 0
 8. Neće klerofašisti iz redova Stepinčeva crkve, Zoran Milanović će … od Feniks komentara 57
 9. bolje je ovako u ovakvoj sadašnjosti od aluzija komentara 0
 10. Zašto nema strategije sustizanja razvijenih država? od rodjen komentara 7
 11. Dva brata u Boga i njihova debata od Feniks komentara 14
 12. Opasno poigravanje totalitarnom simbolikom, žrtvama zločina i povijesnim falsifikatima. od Panonicus komentara 1
 13. Milanovićevo premijersko iskustvo i politička strast nadmašili Plenkovićevo štreberstvo i diplomatsku uglađenost od sm komentara 49
 14. Zašto Plenković na listu HDZ-a gura Prgometa- Milanovićevog „noćnog intimusa“iz Kotromanovićevog stana? od ppetra komentara 6
 15. rast i razvoj lopovluka od aluzija komentara 0
 16. R. T. Erdogan, „autentični tumač“ narodne volje od Feniks komentara 6
 17. Nova velika privatizacija od rodjen komentara 11
 18. Je li i USKOK mafija? od PanonVU komentara 4
 19. političarske jurišne pozicije (PJP) od aluzija komentara 0
 20. Propagandna ofenziva Srbije i velikosrpske pete kolone u Hrvatskoj od vkrsnik komentara 7
 21. Kninske ustaške davorije, poskočnice i đavolije od Feniks komentara 37
 22. Presuda Perkoviću i Mustaču ispala iz Tuđmanovog ormara od vkrsnik komentara 6
 23. izvršitelji državnih tajnih naređenja od aluzija komentara 0
 24. Kako sam preživio Oluju od drvosjek komentara 17
 25. Užas koncepta izbornog programa HDZ-a od rodjen komentara 4

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 0
 • Gostiju: 42

Novi korisnici

 • Eliana12
 • bridesmaiddress...
 • hannah
 • Formal Dresses
 • tighteveningdresses