Tagovi

Neposredna odluka

O B A V I J E S T

Dana 20. studenog 2011. godine, temelejm članka 1. stavaka 1. i 2. Ustava RH, donio sam neposrednu
O D L U K U

kojom se zabranjuje Hrvatskoj demokratskoj zajednici, političkoj stranci sa sjedištem u Zagrebu, da održi predizborni skup u hotelu „Korčula“ u 19 sati.

O B R A Z L O Ž E N J E:

Neposrednom provjerom vjerodostojne dokumentacije utvrdio sam nepobitnim slijedeće:
- da je Hrvatska demokratska stranka pod istragom USKOK-a, označena kao zločinačka organizacija, osumnjičena za nezakonito financiranje stranke i pljačku građana;
- da se istraga USKOK-a vodi traljavo i na manipulativan način, kako bi se zločinačku organizaciju zaštitilo od kaznenog progona te spriječilo dokazivanje postojanja i djelovanja institucionalne zločinačke organizacije, koju Hrvatska demokratska zajednica organizira i vodi u dužem vremenskom periodu;
- da aktivnosti u obavljanju stranačkih i državnih funkcija gospode Branka Bačića, Frana Matošića, Dubravke Šuice i ostalih gostiju predviđenog skupa imaju sva obilježja kaznenog djela protivdržavnog terorizma, odnosno nasilnog rušenja ustavnog poretka RH te stoga moraju biti podvrgnuti sudskoj istrazi i sudskom procesuiranju, kao osumnjičenici, a ne svoje aktivnosti nesmetano i nekažnjeno upražnjavati u nezakonitom izbornom procesu;
- da se Hrvatska demokratska stranka financira opljačkanim novcem od hrvatskog gospodarstva i građana i jednim manjim dijelom nezakonito i neustavno oduzete mi autoškole i svih ljudskih prava i sloboda u vremenu duljem od 12 godina;
- da je Hrvatska demokratska zajednica, zloupotrijebila sve javne ovlasti, dobivene od hrvatskog naroda na posljednja dva parlamentarna izbora, te se time grubo ogriješila o obavezu služenja narodu, kao zajednici ravnopravnih i slobodnih građana, odnosno nasilno i neustavno meni oduzela vlast, koju po Ustavu RH mogu uživati isključivo ja, a ne moji navodni posrednici. Osim toga, Ustav je izričit: narod ima pravo i dužnost vlast obnašati neposrednim odlučivanjem i djelovanjem. S ovim aktom, prezir prema građanima i zlostavljanje građana je stvar prošlosti, a svaki naknadni pokušaj će se strogo sudski kažnjavati, bez odlaganja.

U skladu s iznesenim, bilo je nužno postupiti u skladu s mojim dužnostima građanina i branitelja.

Korčula 20. studenog 2011. godine Božo Pendo

Na postupanje: Ustavni sud RH Zagreb
Državno izborno povjerenstvo Zagreb

Komentari

Ako dopustiš

ovo je ipak malo problematično. Naime, sve bih podržao nakon presude, ali do tada izgleda kao uzimanje zakona u svoje ruke i presuđivanje prije suda.

Neke od navedenih točaka je teško "nepobitno" utvrditi. Istina je ipak i to da do sada nismo od hrvatskih sudova navikli na pravedne presude, pa je pitanje i hoćemo li ih ubuduće dobivati. No to ne bi smio biti razlog da se pristupa "vidžilante" načinu rješavanja stvari. Morali bismo biti bolji od njih, a spasti na isti nivo.

Inače, Korčula dobrom tradicijom od Ljetne škole '70tih preko odmjerenih i mudrih odluka u ratu do danas pokazuje tendenciju naginjanju pozitivnim društvenim vrijednostima i nešto promišljenijim političkim odlukama. Čini mi se da nema straha od toga da će nastup "stranke na zalazu" počiniti veliku štetu tradiciji koja je starija i od samoga HDZ-a.

pozz
doza

Tko je glasao

Doza, ja sve dopuštam. Zato

Doza, ja sve dopuštam. Zato smo tu, zar ne?

Ovo je ipak malo problematično? Dobro. Da vidimo. Što je problematično? Odluka, ja ili politika? Ili možda to što vi mislite da je "teško nepobitno utvrditi"?

Vidim ja što je vama problematično. Ne vjerujete vi ni samom sebi , a kamoli meni. Prvo što bih vas zamolio, prije nego se odlučite zaključivati, je da pogledate i malo dublje razmislite o 1. članku Ustava RH. Odnosi se na vas jednako kao i na mene. Što piše? Kako se može dogoditi da armija navodnih pravnika u državi ne zna protumačiti onako kako piše? Tko u državi ima vlast? Tko jedini može odlučivati neposredno? E, vidite, riječ "neposredno" znači jedno i samo jedno: bez ikakvih posrednika. Znači, nije istina da piše kako narod svoju vlast vrši posrednim izborima i posrednim referendumima. Ne. Doslovce piše, ako posrednici zloupotreblajvaju narodne ovlasti, onda narod neposrednim odlučivanjem vraća svoju vlast onome kome pripada- narodu. Ne može biti jednostavnije.

Jesam li ja , kao ravnopravan i slobodan građanin dužan trpjeti teror nepismenog, neprosvijećenog i mentalno i duhovno zapuštenog naroda? Drugim riječima, jesam li dužan živjeti kao ovca ili vol, zato što sam rođen među ovcama i volovima? Pa, čini se da tako ne piše u Ustavu, je li tako? Dakle, onoga trenutka kada ja preuzmem odgovornost za svoj život, ali i za život naroda kome slučajno pripadam, i svoju vlast počnem vršiti neposredno, tko mi se i čime može suprostaviti? Manipulacijom? Nasiljem? Lažima? Pa ni to ne piše u Ustavu. Zašto ne piše? Zato što nositelji ovlasti nemaju ljudska prava i slobode unutar radnih situacija u kojima obnašaju ovlasti i služe narodu. Oni imaju obaveze, a ne prava. Dakle, navodna i kriminalno uzurpirana vlast- ne postoji. Vlast je moja i samo moja. To što drugi pripadnici naroda se ne osjećaju ravnopravnim i slobodnim sa mnom- žao mi je. Ma me ni na koji način ne može ograničiti.

E, ako ovo razumijete, a sumnjam, možemo raspraviti manje važno. Meni ni u snu ne pada na pamet nametati bilo kome bilo što. Hoće li netko živjeti kao stoka ili život u obilju- nije moj problem. Svatko je kovač svoje sreće. Dakle, ne pada mi na pamet bilo koga za bilo što optuživati. Još manje suditi. A najmanje izvršavati presude. Ne zanima me ništa od toga. Ono što vi od toga vidite, u mojoj neposrednoj odluci, je odraz vaših razmišljanja, stavova i zabluda. Sve što ja zahtjevam je da se bez ostatka poštuje pravni poredak RH, odnosno zakoni i Ustav. Ništa revolucionarno ili spektakularno. I time bi svi problemi bili riješeni, je li tako? Naravno da nije, ali bi to bila odlična podloga za napredak. Jeste li razmjeli? Prosvijetljeni naprijed, ostali stoj!

Sada moramo preći opet na jednu malo težu temu. Kako mislite da je nešto teško nepobitno utvrditi, kad je to izuzetno lako i jedino moguće, čak? Sve što vi držite teškim je nemoguće utvrditi. Meni je sve lako, a kako se služim vrlo jednostavnim i prirodnim spoznajama, ja mogu sve utvrditi nepobitno i s lakoćom. Ja sam revolucionarni karakter (pročitajte kako je Fromm takve definirao) i dosta mi je par rečenica i ja sam svjestan je li mi sugovornik karakter ili nije. Ja sam svjestan i s lakoćom prepoznajem svjesne. U centru mog života je 200 prirodnih duhovnih zakona po kojima svijet funkcionira. Kako mogu pogriješiti, dok se služim tim načelima? Što mislite, tko će kome skrojiti sudbinu. politika meni ili ja politici? nemojte sumnjati. Ja ću svojom porukom promijeniti svijet, a kako ne bi mogao hrvatskoj politici skrojiti kapu?

Najvažnija životna vještina je razlučiti koga slušati u životu. A sada nešto vrlo konkretno o Branku Bačiću. Magarac je nedavno otkriven kako s torbama opljačkanog novca trčkara po Zagrebu, ne znajući što s njim. Čak ga je pokušao oprati i preko banke ga uložiti na račun HDZ-a. A prije točno osam godina, sam mu u dugom razgovoru objasnio sve o prometnoj mafiji u Hrvatskoj i dao vjerodostojne dokumente i dokaze da se ljude na cestama ubija namjerno. Je li mislite da je u osam godina, kao saborski zastupnik, državni tajnik i ministar, prstom mrdnuo? Nije. Nema prasac prst.

Kada već spominjete Korčulansku školu, mnogi od sudionika te škole, Kangrga, Supek, Fromm, Nebojša Popov, Inđić, Božo Jakšić, Stojić i brojni drugi su boravili u mojoj kući. Neki od njih su redovito dolazili s obiteljima. Drugi su bili smješteni i po okolnim mjestima, ali su neformalne skupove i razgovore, uvijek obavljali kod nas. Prije nekoliko dana je u Korčuli održan znanstveni skup o Korčulanskoj ljetnoj školi i bilo je oko 500 sudionika tog skupa. Ja nigdje u medijima, a ni u Korčuli nisam vidio nikakvu vijest o tome, a ne bi ni znao za to, da Popov I Jakšić nisu došli kod nas doma. Više do te škole i njene poruke drže Nijemci, nego mi domaći. Što se naginjanja Korčule tiče, tu ste apsolutno u pravu. Otok se nagnuo poput torpediranog broda, a magarad prigodno, za potrebe izbora, se razleti uspravljati ležaljke.

Tko je glasao

Nema tu problema

u samom komentaru, dobro pored toga što sam dobio još profiliranja, jednom ću ga zaista morati skupiti na hrpu i pokušati iskonstruirati lika koji bi imao sve ono što mi ljudi ovdje pripisuju. Svi sve znaju što ja mislim i koliko i kako ja odlučujem itd. Ha! to je valjda taj Frommov revolucionarni karakter. Kada ga konstruiram Frankensteinovo čudovište će prvi puta spoznati zavist :-)

No, problem nam ostaje. Jer zakon jednako poznaje nešto što je presumpcija nevinosti i legalistički je čekati da sud kaže je li netko kriv ili nije. Meni na osobnoj razini tvoja odluka izgleda i korektna, ali ona se ne odnosi samo na Matušića, kojem bih i ja rado prilijepio jedan "magarac" epitet, odluka uvijek kaže ponešto i onome tko ju donosi. Pa onda kako HDZ-ovci nisu marili za sudove niti su čekali njihove presude, sada izgleda da jednako radiš i ti.

Nema razloga da se ljutiš, ja ti ne mogu zabraniti da odlučiš što si odlučio, ali loš imidž ostavlja ako se vidi da si samo čekao izgovor da odstupiš od pravičnosti. Jer ono što si naveo u komentaru se odnosi na ljude kojima je krivica dokazana, a ne na nekoga koga ti proizvoljno odabereš.

Inače, nemoj da te smeta što baš ti nisi izašao u novinama. Nije vrag da u svih 200 načela nema ni jednog koji nešto govori i o skromnosti ili barem o trčanju za svjetlima reflektora i medijskom pažnjom.

Izjave kao: vlast je moja i samo moja, također ne zvuče uvijek onako kako se nada da će zvučati onaj koji ih izgovara.

pozz
doza

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Kolumna koja je autora u SD stajala glave od sjenka komentara 0
 2. U slučaju izborne pobjede, kako će Karamarko kompilirati vladu? od sm komentara 8
 3. Brkanje uzroka teškoća i teškoća od rodjen komentara 1
 4. Izborni program HDZ-a, nastavak siromašenja građana i pada kvalitete javnih usluga 2016.-2019. od rodjen komentara 2
 5. Migracije od Zlatno doba kap... komentara 4
 6. The Jerry Springer Show od boltek komentara 23
 7. Isprika prije vožnje sa TESLOM od vladimirar komentara 7
 8. A+++ od Skviki komentara 5
 9. Soldados de Salamina - Spašavanje civilizacije od frederik komentara 21
 10. NDH i maturanti od Weteran komentara 77
 11. Izgubljeni plato od 2573 komentara 0
 12. Presjednica – barbi na štrangi od bube komentara 56
 13. Ti-to, par-ti-ja, om-la-di-na, armi-ja! Uh, hm... Hrvat-ska! Hrvat-ska! od MKn komentara 65
 14. Mržnjom,agresijom,primitivizmima,seksizmima, vulgarizmima,omalovažavanjima, fiz. prijetnjama po političkim neistomišljenicima od ppetra komentara 56
 15. Duplikat dnevnika od ppetra komentara 12
 16. Amerikanac je prisilio Zorana Milanovića i SDP da budu Hrvati od vkrsnik komentara 12
 17. Predlažem. Učiteljima 50% više plaće (da, ozbiljan sam) od Zoran Oštrić komentara 45
 18. Romance stil od Jasmin komentara 4
 19. hi iz Danske od Jasmin komentara 0
 20. Eh ti siromasi od mario121 komentara 5
 21. Obespamećenost od rodjen komentara 7
 22. Vojska, žica, granica od Weteran komentara 80
 23. Je li SDP režirao „sukob“ sa Srbijom od vkrsnik komentara 8
 24. Eh ta ljudska prava od mario121 komentara 17
 25. Nadzor u Ministarstvu graditeljstva štiti ljudske slobode Lučke uprave SDŽ od lunoprof komentara 11

Preporučeni dnevnici

Tko je online

 • bube
 • dinamitd
 • Foma Fomič
 • Skviki
 • sm
 • zaphod

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 6
 • Gostiju: 27

Novi korisnici

 • Jasmin
 • kalifast
 • Ludi Lo
 • KraljicaM
 • odjebi