Tagovi

Nasilna proizvodnja pogrešne predodžbe o g. Sinčiću

Večernji list, Obzor, 17.1.15., prof. dr. M. Kasapović - Sinčićava retorika/1 radikalni je oblik /2 desnog populizma/3

Što piše gđa. Kasapović
Gđa. Kasapović sintetizira događanje u državi
* ...."ono što smo danas: zemlja ograničene suverenosti, neuređenog kapitalizma i defektne demokracije..."
* "...A na rub provalije doveli su nas i elite i narod, jedni više, a drugi manje....".

Što sam uočio kod g. Sinčića
* Sve karakteristike stanja iz mišljenja gđe. Kasapović iz prethodnog odlomka sam uočio i kod g. Sinčića.
* Tvrdnju da su nas "elite" ( nazivam ih kvazi elite) dovela na rub provalije sam uočio i kod
gospodina Sinčića.
Tvrdnju da je narod manje sudjelovao u urušavanju države nisam uočio kod g. Sinčića.
Ako je narod malo sudjelovao u urušavanju to nije ni bitno da se ističe.

Bilo bi ispravno da gđa. Kasapović opiše koliko je to narod urušavao državu, što to znači "manje".
* Iz prve rečenice gđe. Kasapović probajmo alocirati odgovornost na elite i narod za učinjeno.
- za zemlju ograničene suverenosti primarno su odgovorne "elite" koje su potpisivale međunarodne ugovore i donosile zakone koji nisu sukladni državnim interesima te projektima ispod stola gradile rečenu lošu strukturu odnosa za državu
- za neuređen kapitalizam su odgovorne "elite" koje su donosile loše zakone, kasnile u donošenju zakona i koje se nisu ponašale prema zakonima..." , koje su njegovale nepotizam i dozvoljavale korupciju
- za defektnu demokraciju su odgovorne "elite "koje su donosile loše zakone, kasnile u donošenju zakona i koje se nisu ponašale i ne ponašaju prema zakonima..."
Tvrdim da je riječ o kvazi elitama i režimu te da suodgovornost naroda postoji, ali da je minimalna. I za tu minimalnu odgovornost naroda su odgovorne elite jer dio zakona koji se je trebao odnositi na zaštitu potrošača-klijenata banaka u implementaciji je kasnio i nedovoljno štiti građane.

Analiza naslova
1/ Pitanje je koliko je retorika u državama "ograničene suverenosti, neuređenog kapitalizma i defektne demokracije" ,kako kaže gđa. Kasapović , uopće važna za išta, a pogotovo za događanje?
* Sva dosadašnja četvrt stojeća trajna retorika, svih dužnosnika i svih aktera političkih stranaka dovela nas je ovdje gdje jesmo i još nas baca dublje, a nije bila opasna?
* Države u kojima se za ono što su izgovorili ili napisali izborni kandidati na izborima kaže "izborno obećanje", a u pravnom sustavu nemaju zaštitu od prevare birača od laganja kandidata i stranaka su na niskoj razini kulture i prava na kojoj riječi ne utječu na druge da bi snosili posljedice i sankcije.
* Program 21 SDP-a je primjer retorike socijaldemokrata koji nema veze sa stvarnošću rada stranke i vlade? Je li to opasnost koja je daleko opasnija od retorike koja nema iza sebe vlast?

2/ Radikalni oblik – Korištenje obje riječi je sumnjivo. Prva riječ ima negativnu konotaciju, a druga služi za popunjene retka – prazna je. Što pod radikalan misli gđa. Kasapović?
Ako misli temeljitu promjenu, a njena prva rečenica ukazuje da je temeljita promjena nužna onda je tako trebala napisati da bude jasno ili protestirati kod urednika.
Ako misli na nasilan sadržaj onda je pogotovo trebala to napisati jasno.
Klaićev Rječnik stranih riječi kaže: Radikalan 1.korjenit, osnovni, ukorijenjen, temeljni, iskonski, prvobitan, primaran, bitan 2. odlučan, koji traži temeljite reforme, dosljedan u zastupanju nekih shvaćanja,...... Mnogo jako različitih značenja. Gđa. Kasapović ima znanstvenu titulu, javno objavljuje dugo i sigurno zna o važnost preciznog izražavanja pogotovo kada je riječ o karakteriziranju osobe.

3/ desnog populizma
* Nije lijevo sve što se poziva na siromašne i deprivilegirane ponavlja gđa Kasapović. To je točno.
Ali to ne definira desno. To je samo jedan uvjet za "lijevo" i taj uvjet g. Sinčić ispunjava.

* Drugi uvjet za lijevo je element humanosti-primjerice sprječavanje deložacija na jedinoj nekretnini. I taj uvjet g. Sinčić ispunjava.
Vidjet ćemo hoće li se promijeniti zakoni na način da neće dozvoljavati ovrhu za male vrijednosti na jedinoj nekretnini za stanovanje i kako će se tada ponašati gđa Kasapović prema g. Sinčiću. ?

Ako g Sinčić ispunjava tri uvjeta: adresira poruke siromašnima i deprivilegiranima i sredstva za rješavanje njihovih teškoća uvrštava u svoj program( bori se za unošenje elemenata humanosti u zakone, najavljuje borbu protiv kapitala koji djeluje u uvjetima emuliranog monopola ili neuređenog kapitalizma (gđa. Kasapović) je li on lijevi ili desni? Neka svatko odluči.

Elementi objektivnosti i mišljenje
Zna li gđa. Kasapović da iz složenosti događaja ne treba uzeti samo nekoliko varijabli koje upućuju na loše već i nekoliko koje upućuju na dobro? Zna li da onda treba usporediti obje grupe varijabli i donijeti sud. Zna li da subjekt istraživanja treba staviti u kontekst i usporediti ga sa drugim subjektima kako bi se čitateljima pružila objektivna slika? Zna li da pridjeve treba izbjegavati, a činjenice isticati? Znali da postoje prioriteti tema?

Zašto se piše o g. Sinčiću inače
Ne znam kako će u državnim poslovima djelovati g. Sinčić.
Znam kako je govorio SDP kako će djelovati i kako je djelovao u protekle tri godine čak i pretpostavljam kako će djelovati u 2015.

Znam da je sadašnje djelovanje mnogo opasnije od mogućeg budućeg djelovanja koje se možda neće čak niti desiti.
Na Golom otoku jedan zatvorenik denuncijant priđe zatvorskom čuvaru i kaže: Pogledajte zatvorenika PP koji gleda u avion. Mislim da misli kako bi bilo lijepo s avionom otići u SSSR.

Piše li se o g. Sinčići zbog straha, tko da ga doživljava opasnim i zašto?
Zbog tiraže, zbog nedostatka tema, zbog realnog straha interesnih grupa i stranaka?

Zna se da je polupredsjednički sustav legalan ako se desi na legalan način. Zna se da je legalna monetarna politika koja proizvodi i deflaciji i inflaciju.

Piše li se o G. Sinčiću zato što nije dozvoljeno pisati o istinskim opasnostima i njihovom sprečavanju? Primjerice, nastavku dugoročnog smanjenja kupovne moći građana, o tome da učinci rada vlade svake godine ne uspijevaju zaustaviti povećanje razvojnog jaza spram drugih zemalja, da nas očekuju gubitci radnih mjesta s većim plaćama, o metodama sprječavanja izbornih prijevara birača lažnim obećanjima, o stotinama pogrešno ugrađenih ili potrebnih, a neugrađenih mehanizama u radu vlade i sabora? Potonje bi posebno trebalo gđu .Kasapović interesirati kao teme za članke.

Komentari

šarlatanu oda po tavanu što hoda

pa neka blista
lista populista

Tko je glasao

draža mi je i lista

draža mi je i
lista populista,
nego ova SDP-ova,
zadojenih komunista!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Zanimljivo mi je, s gledišta stila, to inzistiranje...

... na stalnom opetovanju epiteta "gospodin" i "gospođa". To se obično ne radi

KJTV, ovdje se to koristi zato, da se umjetno stavi na isti nivo
A. jednog studenta i jednu profesoricu fakulteta,
B. jednog političara i jednu političku analitičarku.

Uopbičajeno je, naime, ako se već titulira, kad se radi o nosiocima titula doktora znanosti i profesora sveučilišta (kao i akademika) naglasiti tu titulu, jer to je veća čast od običnoga "gospodin" ili "gospođa", koje pripada svakome.

Piše li se o G. Sinčiću zato što nije dozvoljeno pisati o istinskim opasnostima i njihovom sprečavanju?
Da, naravno, pogodio si. :-P Gospođa prof.dr.sc. Mirjana Kasapović u svojim kolumnama u posljednjih dvadeset godina ama baš nikad nije pisala o "istinskim opasnostima", zato, jelte jer joj je to bilo zabranjeno.

Osim kad ipak jeste, jelte, tu i tamo...

Preporučam za čitanje knjigu njenih novinskih napisa (ne, dakle, težih znanstvenih radova) "Oni i mi : Osvrti na suvremenu hrvatsku politiku", Zagreb: Večernji list, 2014.

U jednom tekstu npr. predlaže referendum na temu "Jeste l za to da se ukinje proračunsko financiranje političkih stranaka?" Također je npr. početkom 2011. (to je pak bilo na jednom zannstvenom skupu) uvođenje preferencijanog glasa i zabranu zajedničkih lista.

Treba također imati na umu da je politologinja i da piše o onome što pozna.

No, naravno, njena je jelte nevolja da sirota zapravo ne zna osnovne pojmove o tome što je ljevica i desnica i druge elementarne stvari iz politologije. Nema frke, ima zato nickova na blogovima da je poduče. :-D

Da - Sinčićeva je retorika desničarska, a ne ljevičarska. Kao što sam i pisao (i ostao živ, jelte...) Imajte na umu tko i što stoji iza Ivana Sinčića

Naravno da možete biti oduševljeni njime i Živim zidom, ali trebate biti svjesni osnovnih činjenica i odrednica. Iskreni borci za pravdu i za male ljude lako mogu biti izmanipulirani.

NO, u ŽZ se sad navodno učlanilo u mjesec dana 5.000 novih članova, a dosad ih je bilo možda 500. Bit će zanimljivo promatrati kako će se sad stvari razvijati.

Tko je glasao

To inzistiranje na

To inzistiranje na "gospodin", "gospođa", "prof. dr.sc." i slično, u kolokvijalnom pisanju i razgovoru o javnim osobama je smiješno. Neminovno stvara prizvuk podilaženja i priziva montypythonovski apsurdne govorne bravure. Čak su Nijemci, koji su poznati kao formalisti u oslovljavanju, od toga odustali. Kada ste čuli (osim u hrvatskim medijima) da je Angelu Merkel netko u tekstu oslovio kao "Frau Merkel" (a ona definitvno jest gospodja) ili "Doktor Merkel" (ona jest doktor fizike), ili bilo čime drugim, osim onoga što je relevantno - Bundekanzlerin Angela Merkel.

Kada se nedvojbeno zna o kome se radi, u medijima i običnoj diskusiji je valjda dovoljno ime, npr. Franjo Tuđman, Ivo Josipović, Mirjana Kasapović, Vilibor Sinčić..., a ako treba naglasiti funkciju, onda Predsjednik Tuđman, Predsjednik Josipović, politički analitičar Mirjana Kasapović, predsjednički kandidat Sinčić...

Ovo s "gdja. dr. sc. Kasapović", "gospodin Sinčić", "prof. dr. sc. Ivo Josipović", zvuči usiljeno i umjetno, osim u službenoj biografiji i nekrologu, i u ponekim formalnim situacijama.

The Observer

Tko je glasao

odgovor za Zorana Oštrića

Ne oduševljavam se ljudima već idejama.

Za g. Sinčića sam napisao da ne znam kakav će biti, a o njemu dnevnik ne raspravlja.

Dnevnik raspravlja o naslovu.

Tituliranje/oslovljavanje može biti sredstvo manipulacije, ali i ne mora biti.
U svim dnevnicima u kojima pišem oslovljavam sa g. i gđa.
Čini mi se da u zemlji lažnih diploma i lažnih autoriteta koje proizvodi prvenstveno šutnja iz sveučilišne zajednice taj čin najobjektivniji.

rodjen

Tko je glasao

@rodjen, BUNS, raspravljaš o materiji koju očito ne poznaš

Naime, o ocjenama jedne znanstvenice politologinje.

Čini mi se da u zemlji lažnih diploma i lažnih autoriteta koje proizvodi prvenstveno šutnja iz sveučilišne zajednice taj čin najobjektivniji.
Kasapović je već 20-ak godina stalno javno aktivna. Ne može joj se zamjeriti da šuti. Ako potražiš knjigu koju sam spomenuo, vidjet ćeš da zaista nikoga ne štedi.

Ja se ne slažem s njom uvijek, a osobito u pitanju direktne odnosno participativne demokracije i društvenih pokreta i aktiizma (ona je klasična liberalka pa joj je to zazorno). Ali, teško da će netko reći da je njen doktorat lažan.

Ti pak pokušavaš njene ocjene diksreditirati oslanjajući se na neke posve laičke predodžbe o tome što su ljevica i desnica, što je radikalizam isl..

Tko je glasao

odgovor Zoranu Oštriću 2

Izbjegavam ocjenjivati osobe iz više razloga.

Dnevnik raspravlja o tvrdnji gđe. Kasapović, ne o gđi. Kasapović.

Predlažem da pažljivije čitate dnevnike, a ne da u njima vidite ono što ne piše.

Dobro razumijem ono o čemu pišem.

rodjen

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci