Tagovi

Mladi antifašisti, mladi neonacisti, Hrvatska, treba li nam, što znače neonaci-note?

Jeste li u životu čuli za Bukovje Križevačko, gdje se nalazi, koliko ima stanovnika, od čega žive njegovi stanovnici? Da li su u svijet lansirali neki novi hrvatski proizvod ili patent? Vjerojatno niste, kao ni ja. Ali, «slavu» mjesta u svijet medija prenijeli su organizatori neonacistiškog koncerta koji je policija razjurila u tom prigradskom naselju Križevaca, u subotu, 20.veljače 20l0.
Konkretno, policija je uhitila 35 osoba koje su bile uključene u organizaciju koncerta njemačkog neonacističkog sastava Blue Max (Plavi Maks) i dubrovačkog neonacističkog sastava Strong Survive te još jedne hrvatske glazbene grupe. Dakle, po uzoru staro-novih ideja hvatamo brzo priključak s Evropskom zajednicom, brže nego po ekonomskim pokazateljima.
Uhićeni su glazbenici te još nekoliko Hrvata koji su pomagali u organizaciji koncerta čija se lokacija održavanja do zadnjeg trena držala u tajnosti. Krenuli su, okupljeni, s Glavnog zagrebačkog kolodvora u - nepoznatu pravcu. No, policija je bila uspješnija, otkrila lokaciju i uhitila prisutne, jer nisu imali dozvolu za javno okupljanje u vatrogasnom domu. Dakle, vatrogasni dom kao simbol i stvarno mjesto za gašenje vatre, poslužio je kao mjesto okupljanja onih koji bi se grijali na nekim starim vatrama, pjevali i svirali o poraženoj ideologiji nacista, možda i o Hitleru. Sve u stilu SIEG, HEIL, SIEG HEIL…Zatečeno je 35 osoba, većinom iz Hrvatske, ali i Njemačke(8) i Italije(l), a svi su odvedeni u policijsku stanicu. Znači, nisu to organizirali samo domaći pijanci i ekstravagantni mladi zgubidani, nego je to ipak smišljeno šire, možda i kao turistička ponuda Hrvatske, recimo seoski turizam s naci-zvukovima? I pitanje – da li je mjesno Vatrogasno društvo znalo tko im navečer želi svirati?
Koncert su pokušali organizirati članovi udruge "Hrvatski nacionalisti", kojima je prošle godine na Trgu bana Jelačića bilo dopušteno održavanje anti-gay prosvjeda! Taj prosvjed su "Hrvatski nacionalisti" organizirali zajedno sa Hrvatskom čistom strankom prava, istog dana kad je održan i Zagreb Pride.
NOVČANE I ZATVORSKE KAZNE ZA PET OPTUŽENIH
Neonacist treba biti drčan, kažu stariji neonacisti, oni obrijani i s iskustvom. Jedan 22-godišnji Osječanin shvatio je to doslovno - tijekom privođenja je pružao otpor, pa su «nad njim morala biti upotrijebljena sredstva fizičke prisile» odnosno narodski rečeno popio je batine..
Nakon završene kriminalističke obrade policija je utvrdila da su trojica hrvatskih državljana, spomenuti 22-godišnjak iz Osijeka, jedan 30-godišnjaki iz Dubrovnika i jedan 25-godišnjak iz Ližnjana, narušavali javni red i mir, i "nošenjem i isticanjem na javnom mjestu simbola koji potiču na diskriminaciju i nesnošljivost, čime su ostvarili obilježja prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira". Mladić koji je napao policajce dobio je 12 dana zatvora, a druga dvojica kažnjeni su s deset dana zatvora.
Dvoje organizatora, mladić i djevojka iz Križevaca, nisu prijavili javno okupljanje, iako su to po zakonu bili dužni, kažnjeni su novčano. Malo ili puno? O tome kasnije.
BUDNI MLADI ANTIFAŠISTI ZAGREBA
Po dostupnim izvorima, na koncert su upozorili članovi Udruge mladih antifašista grada Zagreba koji su o događaju saznali na internetskom neonacističkom forumu. Iz tog je foruma vidljivo da je koncert planiran mjesecima unaprijed, s obzirom da je obavijest o njegovom održavanju postavljena još u listopadu prošle godine, ali bez detalja.
Tu bi priča, ne baš ugodna hrvatskom i evropskom uhu, mogla biti završena. Ali,Udruga mladih antifašista grada Zagreba u današnjem priopćenju ističe kako je zadovoljna reakcijom javnosti, ali i razočaranje radom policije za koju kaže da je reagirala samo zahvaljujući javnom pritisku.
"Pronašli su mjesto održavanja i uhitili tek tridesetak neonacista od planiranih dvjestotinjak koliko ih je trebalo doći. Epilog događaja je sramotan", hoće se reći da je policija intervenirala prerano.. Većina ih je odmah puštena kućama dok je samo nekoliko prekršajno prijavljenih zbog isticanja neonacističkih obilježja, vrijeđanja policije i neprijavljivanja javnog okupljanja. Optužnica su označene kao «sramotno blage», i tvrdi «da je ovo policija napravila tek reda radi". Pitanje: gdje su argumenti da se tvrdi kako je to policija učinila «tek reda radi? Dakle, ili dodati detalje uz ocjenu u priopćenju ili izostaviti ocjenu.
E, sad ipak ide zanimljiv dio priopćennja, o kojem bi se mogla otvoriti rasprava. Naime, Udruga također ističe kako je policija mnogo veću represiju pokazala u Varšavskoj ulici "gdje se brutalno obračunala sa prosvjednicima". "Za razliku od uhićenih neonacista koji su pušteni odmah, prosvjednike iz Varšavske policija je držala mnogo dulje, maltretirajući ih bez razloga. Očito je kako su za policiju mnogo opasniji oni koji štite svoj grad, nego neonacisti koji ga ugrožavaju. … Ovaj slučaj pokazuje kako se ne možemo oslanjati na policiju nego se ljudi sami moraju organizirati", stoji u priopćenju koje se zaključuje porukom "Fašizam neće proći!"
E, sad uz sav rizik da mi se prilijepi egotrip, evo što mislim kao stari antifa i, po nekima «wiesenthalovac» (usput, ovu oznaku ne držim uvredljivom, dapače, uzimam je s ponosom), ipak moram reći kako pretpostavljam da Simon Wiesenthal i njegovi centri nikada ne bi završili priopćenje pozivom na – samoorganiziranje građana. Policija možda nije akciju izvela s velikim žarom, možda je ona mogla biti i profesionalnija (dakle, početak akcije kada je društvo kompletno na okupu..), međutim dok god policija postoji kao dio sustava, prepustimo policiji da radi svoj posao najbolje kako zna i umije. Sve para strukture, od paravojnih do para obavještajaca, parapolicija i paramilicija, oduvijek su stvarale pomutnju i veći kaos od trenutka njihova pojavljivanja i često bile produžena ruka ove ili one stranke ili političke instance. Sve što je «para» je iza neke oficijelne strukture ili snage i nikada ne donose ni mir, a ni pare. To su česti psi rata, to su one spodobe koje koriste nečije propuste ili nedovoljnu profesionalnost i organiziranost, e da bi, neposredno «štitili» građane a zapravo, uzimali ih kao svoje taoce.
Dakle, plus Mladim fašistima za budnost, minus zbog poziva građanima na samoorganiziranje.
ZAGREB PRIDE TRAŽI ZABRANU DJELOVANJA "Hrvatskim nacionalistima"
Službenim su priopćenjem za medija na uhićenje skupine neonacista reagirali i članovi organizacije Zagreb Pride, koji su 13. lipnja prošle godine na svojoj koži iskusili primitivizam "Hrvatskih nacionalista". "Podsjećamo da im je policija dozvolila 'anti-gay skup' unatoč protivljenju brojnih organizacija civilnog društva, uključujući GONG i Socijaldemokratsku partiju Hrvatske (SDP)", stoji u priopćenju.
Iz Zagreb Pridea ističu kako je hrvatska policija tog dana dopustila protuustavno okupljanje na Trgu bana Jelačića, ali i mirno promatrala govor prijetnje i govor mržnje koji su bili upućeni gay aktivistima. "Također, policija je ignorirala činjenicu da su neki sudionici skupa 'Hrvatskih nacionalista' i Hrvatske čiste stranke prava za vrijeme skupa, na javnom prostoru konzumirali alkoholna pića (protivno Zakonu o javnom okupljanju). Policija nije reagirala ni kada su na Povorku ponosa nasilnici bacali različite predmete, uključujući i netom ispijene pivske boce", stoji u priopćenju.
Članovi Zagreb Pridea nakon najnovijeg incidenta traže zabranu djelovanja "Hrvatskim nacionalistima", zatvaranje njihove internetske stranice s koje se, kako kažu, "poziva rušenje ustavnog poretka Republike Hrvatske", te pokretanje kaznene odgovornosti protiv članova i simpatizera ove udruge. Također traže da se propita legalno djelovanje Hrvatske čiste stranke prava. Pitanje - koliko ima svjesnog neonacizma u svemu, koliko tek očaja i izgubljenosti pojedinaca?
BUDUĆNOST "HRVATSKIH NACIONALISTA"?
Tako smo ipak došli do krucijalna pitanja: da li sloboda govora znači APSOLUTNU slobodu, nije li vrijeme da u Hrvatskoj suptilnije ali i preciznije počnemo analizirati gdje završavaju određene slobode i prava pojedinaca a gdje počinju prava i slobode drugih. Ne vidim incident u Bukovju Križevačkom alarmantnim, ali držim da HČSP i njihov predsjednik Miljak, koja se oštrim riječima obrušila na Mlade antifašiste prijeteći da će opstruirati njihov antifašistički skup u Kumrovcu, nazivajući ih sljednicima partizana, spodobama i kreaturama. itd. i tsl.. nije našao prave riječi komentara gore opisanog događaja. Razmišljam kako bi u Kumrovcu mogli dobiti ono što Evropa već dobro poznaje- prosvjede i antiprosvjede, između čijih redova kojih su- kordoni policije. Ipak, o tome da li su kazne primjerene nedjelu, (mislim da su ipak preblage), o budućnosti «Hrvatskih nacionalista» valja nam razgovarati jer nijedna udruga nije vječna niti je djelovanje takvih skin grupa dokaz demokracije u nekoj zemlji.
Eto, umjesto novog proizvoda iz Bukovja Križevačkog stižu nam poruke ali i pouke; svaka rovita situacija gdje je već 3l0 000 nezaposlenih, tolerancija onoga što nije za tolerirati, lutanje u zabavi onih od 20 do 30 godina (da, oni pričaju i o - proslavi rođendana, hm) znak je za uključivanje alarmnih signala. Ne mislim da je ovaj događaj u Brezovju Križevačkom bitan za današnji politički trenutak, ali ne bih rekao ni da je za podcjenjivanje.

Komentari

Još jedan dobar tekst na

Još jedan dobar tekst na temu forsiranog izjednačavanja zla i borbe protiv zla (fašizam i antifašizam):

Neznanje je moć: Tko to od Mostara pravi grad slučaj?

Zoran Oštrić

P.S. Usput rečeno, odlučio sam više ne davati minuse nijednom komentaru niti dnevniku. Ta me dječja igra počinje zamarati. Plusove ću davati.

Tko je glasao

@Zoran Oštrić Zanimljiv

@Zoran Oštrić
Zanimljiv je primjer s Mostarom. Kakav je to nekada bio grad, a sada je prćija ostrašćenih šovinista koji koketiraju s neoustaštvom. Istina nisu ni oni drugi u gradu pravi... Šteta, baš šteta za takvu, nekada i turističku meku, nekada ekenomski i kulturno jak grad.
I ono što brine jest da to Brezje Križevačko i nije endemski slučaj.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

ko problem te ekipe trazi u

ko problem te ekipe trazi u ideologiji, vjerovatno je i sam zadojen mrznjom, iracionalnim strahovima i opcenito manjkom razboritosti.

opcenito je uoceno da u doba krize prevladavaju lose destruktivne emocije i one pronalaze svoje ispoljenje nalaze u ovakvim ozracjima.

dakle, ideologija nije uzrok, vec posljedica.

opcenito, ko god hoce baviti se pametnim stvarima djeluje na uzroke, jer u suprotnome uzoci ostaju a posljedice opet pronalaze svoje destruktivno manifestiranje.

prica kako je nesto lose, opcenito furanje moraliziranja, "edukacije", izgradnja pravovjernih i slicno, fulana je u startu.

opcenito ekipi koja pati na ovakve pojave, preporucam da odu na svjez zrak ili se pak pocnu baviti uzrocima i tako ucine nesto pametno po tom pitanju.

gpgale blog

Tko je glasao

@gale Naglasio sam jedan

@gale
Naglasio sam jedan uzrok ove devijantne društvene pojave - zabrinjavajuću nezaposlenost u Hrvatskoj. Naravno, ima ih više.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

poatna je da ovo uopce nije

poatna je da ovo uopce nije politicka tema.

gpgale blog

Tko je glasao

za sve Euroskeptike kao što

za sve Euroskeptike kao što sam i sama evo zgodnog članka kojeg prosljeđujem na čitanje
http://www.ericmargolis.com/political_commentaries/pirates-of-the-aegean...

nisam znala unutar kojeg dnevnika da ga stavim pa zaključih da je najbolje bilo gdje.

Tko je glasao

Bilo bi baš dražesno kada

Bilo bi baš dražesno kada bi neki naši sugrađani primijetili da je drugi svjetski rati i s njim fašizam/antifašizam gotov.
Iskompleksirana dječurlija i jedni i drugi. Hitno im je potrebna dobra psihoterapija s naglaskom života u sadašnjosti.

Tko je glasao

Hitno im je potrebno, nešto

Hitno im je potrebno, nešto što će ih ispuniti i gdje se mogu dokazati, radno mjesto, vjera u budućnost, cilj u životu - radna terapija - ne psihoterapija. (pa tko želi živjeti u "sadašnjosti")
To bi ujedno bila i prevencija ovakvih događanja.

Tko je glasao

ja želim živjeti u

ja želim živjeti u sadašnjosti jer je to nažalost jedino moguće. Psihoterapija im je potrebna da bi mogili se dokazati, naći radno mjesto i nadasve vjeru u budučnost jer im očito zbog vlastitog neznanja, nemoći ne ide za rukom.

Tko je glasao

S poštovanjem zahvaljujem

S poštovanjem zahvaljujem svom prethodniku, gospodinu Stjepanu Mesiću, čijih je deset godina predsjedničkog mandata dalo izniman doprinos razvoju hrvatske demokracije i jačanju našeg položaja u međunarodnoj zajednici. Sjećam se i prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, pod čijim je vodstvom Hrvatska izborila svoju neovisnost. Domovinski rat i hrvatski antifašizam, oživotvoren u partizanskoj borbi iz II. svjetskog rata, dva su stupa hrvatske državnosti čije ću nasljeđe uvijek isticati i poštovati. Stečevine antifašizma i Domovinskog rata danas znače domoljublje, zalaganje za demokraciju, ljudska prava, socijalnu osjetljivost i društvenu solidarnost. [Predsjednik RH, dr.sc.Ivo Josipović]

Fašizam je filozofija nasilja. Jedno od temeljnih Ljudskih prava je Pravo na osjećaj sigurnosti. Relativiziranje i banaliziranje tipa ''ma...iskompleksirana dječurlija'' je toleriranje filozofije nasilja, koketiranje s pojavama koje možda dnevno politički odgovaraju nekim grupama ljudi, ali zasigurno nisu usmjerene u smjeru razvoja najviših stečevina ljudske civilizacije.

Umjesto slijeganja ramenima i pasivnog pristajanja na pojave u našem društvu, (u kojem i Tvoje Dijete živi Ira), potrebno je poduprijeti sva nastojanja kojima će se broj mladih iskompleksiranih nezadovoljnih građana ove zemlje smanjiti, a time i strah na ulicama lijepe naše!

Tko je glasao

"Relativiziranje i

"Relativiziranje i banaliziranje tipa ''ma...iskompleksirana dječurlija'' je toleriranje filozofije nasilja"
Pod pretpostavkom da nije riječ o filozofiji, nego da je njihov cilj privući pažnju, dospjeti na naslovnicu, što ne mogu učiniti na pozitivan način - okreću se negativnom.

Umjesto da ih se shvati preozbiljno, kažnjava i zabranjuje - treba njihovu energiju preusmjeriti na nešto korisno i konstruktivno, treba ih motivirati.

U ovom trenutku, ja ne vidim baš nikakva nastojanja kojim bi se broj mladih iskompleksiranih nezadovoljnih građana ove zemlje smanjio. Dapače. Iz dana u dan tonemo sve dublje. A djeca su ko spužve. Upijaju našu negativnu energiju - nismo ni svjesni.

Kakvu budućnost jedan prosječan tinejđer, gledajući samo svoje roditelje, može u ovoj državi zamišljati?

hm.. Pravo na osjećaj sigurnosti.
e, da moj osjećaj sigurnosti ovisi o tim našim "filozofima" iz Bukovja...
Bila bi najsigurnija osoba na svijetu!!

Tko je glasao

Ne sliježem ramenima nego

Ne sliježem ramenima nego ističem da su to iskompleksirane mlade osobe koje moraju na psihoterapiju zbog svog društveno neprihvatljivog ponašanja. Kada klince uhvate sa jointom onda ih policija mora uputiti u neki od centara za psihoterapijsku pomoć po sili zakona, tako bi trebalo i sa ovima. Oni su tada obavezni određen broj mjeseci ići psihologu i na testiranje, tako bi trebalo i sa ovim tzv. fašistima. Oni su bolesni na svoj način i treba im pomoći a ne ih pustiti bez obveze za liječenjem. Ako je moj stav obavezna psihoterapija kao što sam u prvom odgovoru rekla kako onda ja koketiram sa sa nasiljem.
A što se fašizma i antifašizma tiče imam jasan i glasan stav. To je prošlost i tamo treba ostati. Inzistiranje života u prošlosti su i doveli onu našu zemlju tu gdje je. Godinama gledam kako nas političari manipuliraju sa fašizmom/antifašizmom a ljudi to zdušno prihvaćaju. Meni se to iskreno gadi. U svojoj kući sam zabranila starcima mojim i njegovim, i svima koji uđu u kuću, da spominju fašizam i antifašizam (djedov su mi bili na obje strane). Djeca mi jako malo znaju o tome, a mlađa kćer koja je inače disleksična, pa ima problema sa učenjem tj čitanjem, i provlači se kroz povijest, ne zna tko je Ante Pavelić, ni Tito, starija pak je naučila lekciju i isti tren zaboravila. Mnogi će reći da je to neobrazovanost i ignoriranje, a ja kažem da sam ponosna jer sam svojoj djeci omogućila neku drugu sadašnjost neopterećenu glupostima prošlosti.

Tko je glasao

Ne sliježem ramenima nego

Ne sliježem ramenima nego ističem da su to iskompleksirane mlade osobe koje moraju na psihoterapiju zbog svog društveno neprihvatljivog ponašanja. Kada klince uhvate sa jointom onda ih policija mora uputiti u neki od centara za psihoterapijsku pomoć po sili zakona, tako bi trebalo i sa ovima. Oni su tada obavezni određen broj mjeseci ići psihologu i na testiranje, tako bi trebalo i sa ovim tzv. fašistima. Oni su bolesni na svoj način i treba im pomoći a ne ih pustiti bez obveze za liječenjem. Ako je moj stav obavezna psihoterapija kao što sam u prvom odgovoru rekla kako onda ja koketiram sa sa nasiljem.

Malo je problematično o tome tko "mora" na psihoterapiju.

Prvo, ukoliko netko nije motiviran i ne želi ići na psihoterapiju (u otporu je) nijedna psihoterapija neće polučiti učinak i zapravo je besmislena. Čak i kad bi nekoga prisilno slao na psihoterapiju, a pacijent nije motiviran, učinak je nikakakav, bez obzira koliko "dobar" terapeut bio.

Drugo, Hrvatska nema zakon o psihoterapiji (prijedlog duže vremena skuplja prašinu u ladici negdje u saboru): http://spuh.wordpress.com/category/zakon-o-psihoterapiji/

Treće, da bi netko morao obvezno, po nalogu Suda ići na psihijatrijsko liječenje, regulirano je KZ-om RH i provodi se nakon forenzičnog vještačenja po nalogu Suda i spada pod točku 75 i 76 KZ-a:

Obvezno psihijatrijsko liječenje

Članak 75.

(1) Sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja može se primijeniti samo prema počinitelju koji je kazneno djelo počinio u stanju smanjene ubrojivosti ako postoji opasnost da razlozi za takvo stanje mogu i u budućnosti poticajno djelovati za počinjenje novog kaznenog djela.

(2) Sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja može se pod uvjetima iz stavka 1. ovoga članka primijeniti za vrijeme izvršenja kazne zatvora ili uz zamjenu za kaznu zatvora ili uz uvjetnu osudu.

(3) Obvezno psihijatrijsko liječenje traje do prestanka razloga zbog kojih je primijenjeno, ali u svakom slučaju do prestanka izvršenja kazne zatvora, proteka roka provjeravanja primjenom uvjetne osude i izvršenja obveza zamjene kazne zatvora radom za opće dobro. U svim slučajevima obvezno psihijatrijsko liječenje ne može trajati dulje od tri godine.

(4) Pod uvjetima iz stavka 3. ovoga članka puštanjem osuđene osobe na uvjetni otpust obvezno psihijatrijsko liječenje može se nastaviti na slobodi. Osuđenoj osobi koja ne nastavi liječenje opozvat će se uvjetni otpust.

(5) Počinitelj kaznenog djela koji se ne podvrgne psihijatrijskom liječenju na slobodi uz uvjetnu osudu, ne izvršava obveze uz tu mjeru upozorenja i prema njemu se može postupiti prema odredbi članka 69. stavka 5. ovoga Zakona.

(6) Počinitelju kaznenog djela koji se ne podvrgne obveznom psihijatrijskom liječenju uz zamjenu za kaznu zatvora može se odrediti izvršenje kazne zatvora kao u slučaju iz članka 54. stavka 5. ovoga Zakona.

Obvezno liječenje od ovisnosti

Članak 76.

(1) Sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti može se primijeniti prema počinitelju koji je kazneno djelo počinio pod odlučujućim djelovanjem ovisnosti od alkohola ili opojnih droga kad postoji opasnost da će zbog te ovisnosti ponovno počiniti neko kazneno djelo.

(2) Sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti može se pod uvjetima iz stavka 1. ovoga članka primijeniti uz iste kaznenopravne sankcije, u jednakom trajanju i na isti način kako je ovim Zakonom određeno za sigurnosnu mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja.

(3) Počinitelj kaznenog djela koji se ne podvrgne obveznom liječenju od ovisnosti uz uvjetnu osudu, ne izvršava obveze uz tu mjeru upozorenja i prema njemu se može postupiti prema odredbi članka 69. stavka 5. ovoga Zakona.

(4) Počinitelju kaznenog djela koji se ne podvrgne obveznom liječenju od ovisnosti uz zamjenu za kaznu zatvora može se odrediti izvršenje kazne zatvora kao u slučaju iz članka 54. stavka 5. ovoga Zakona.

http://www.poslovniforum.hr/zakoni/kazneni_zakon.asp

Zaključak: vrlo je osjetljivo pitanje prisilnog liječnja općenito, a posebno prisilne psihoterapije (praktično neizvedivo). Inzistiranje na "obveznoj psihoterapiji" isfrustriranih tinejdžera, i onih koji zapale joint, njeguje stigmu, a isto tako otvara prostor zloporabi. Za Hrvatsku je takav oblik psiholoških intervencija de facto nemoguć. Razmišljajući na takav način, više bi smisla imalo "prisilno liječiti obitelj" mladog "isfrustriranog", što je također nemoguće. U nekim zemljama tipa Skandinavije su najviše postigli, de facto, psihoterapijom na razini društva, dugoročno, uz angažman društva.

Tko je glasao

Seneka, kako ti je to struka

Seneka, kako ti je to struka dobro je i napisano. A ja bih samo nadodao na ovu tvoju rečenicu još nešto.
"U nekim zemljama tipa Skandinavije su najviše postigli, de facto, psihoterapijom na razini društva, dugoročno, uz angažman društva." Ali i legalizacijom lakih droga (opijata).
Kad budeš imao vremena ako to već nije bilo ovdje na pollitiki volio bih da napišeš dnevnik O pro i contra legalizacije lakih droga.

Pozdrav,
grdi

Tko je glasao

O pro i kontra stavovima po

O pro i kontra stavovima po pitnju legalizacije lakih droga je dosta toga napisano. Npr. na ovom Dnevniku ima par stvari: http://pollitika.com/daj-mi-majko-iglicu-kanticu-droge

To pitanje je dosta kompleksno i suma sumarum bi vjerojatno najmanje gore riješenje bila dekriminalizacija marihuane. No kako sam naveo, pitanje je složeno i dalo bi se dosta raspravljati, a ti si spominjao neko dobro vino i pršut iz svoje konobe pa ako me put nanese u Makarsku dalo bi se o svemu popričat. ;-)

Tko je glasao

@ira "Tko zaboravi

@ira
"Tko zaboravi prošlost, osuđen je da je ponovi", nečija (zaboravio....??????.), poruka. Zaboravio sam autora, ali poruku nisam.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

"Tko ne poznaje svoju

"Tko ne poznaje svoju povijest osuđen je da je ponovi" autor ove izreke je španjolski filozof George Santayana.

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Evo neka ti pomogne ovaj

Evo neka ti pomogne ovaj klokanski ustošoid u tome da te podsjetim:

Čovjek koji zaboravlja svoju prošlost, zalaže svoju sadašnjost i prodaje svoju budućnost.

Poglavnik Hrvatske,
Dr. Ante Pavelić

Točno koje godine lagao bi te, nisam fanatik da znam sve o njemu ali sigurno znam po malo više od onih koji su samo učili o onome što je skrivio, jer smo imali prilike u toj bijafri naučiti i malo o tome zašto i kako je uopće došlo do ideje samostalne Hrvatske.

U nekim zemljama nije protuzakonito pričati o svemu, pa čak i kada se radi o vrlo osjetljivim temama poput Hitlera, Pavelića itd. svaki taj sustav koji se tada uspostavio je imao kao i sve u prošlosti svoje mane i svoje pozitivne strane! Na žalost u režimu se nikada ne dozvoljava da puk može imati priliku sami zaključiti gdje je tko pogrišio ili uspio, jer u režimu te napumpaju kao što su četnici napumpali one nevine žrtve u onim koncentracijskim logorima i kampovima smrti u srebrenici i drugim mistima po BiH! (Ružna usporedba ali kako drugačije da kažem da u svakom režimu te doslovce hebu u zdrav mozak ... toliko da ti mozak nateče od njihovog konstantnog filanja sa njihovim smečem).

Ispričavam se na vulgarnost koju sam koristio za usporedbu... ali pak su takvi zločinci i zločini rodili iz onog režima koji je vladao u SFRJ.... ne iz nikakve druge države! Još jedna činjenica koja stoje vezano za temelj našeg sadašnjeg moralnog društva u kojem jedne druge ... iskorištavamo (da ne budem vulgaran opet).

Tu fui, ego eris
Ono što piše na nadgrobnom spomeniku nekadašnjim rimljanima!

LP.

Jake
"For we are young and free"

Obrisan

Tko je glasao

@Mr.Jaks Ulogu osobe u

@Mr.Jaks
Ulogu osobe u povijesti ocjenjujemo po ukupnim dosezima, prvenstveno za narod i državu kojoj pripada. Ma koliko me ovako ili onako indoktrinirali, ne znam što je to dobroga Ante Pavelić, poglavnik, a još manje Hitler, pozitivnog donio? Držimo se konsensusa o povijesnim događajima i osobama.
I iskreno se nadam, da ja nisam bio ti, a ti možeš postati ja, ali onda moraš preskočiti svoju klokansko-ustašoidnu sjenu, sorry.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

E moj Danimire, nikada ja ne

E moj Danimire, nikada ja ne bi želio postati ono što je ovdje "normalno"!

A dobro ili loše što je koji donjeo sa svojim djelovanjem je sve stvar teme rasprave.

Ako gledamo npr. rat, ubojstvo, nepravdu to je svima jasno da tu nemamo što raspravljati. ZLO = ZLO!

Kada npr. pogledamo koliko je samo filmska tehnologija napredovala, vidimo npr. ogorman skok koji je bio direktno financiran i ogroman poticaj se dao toj grani (umjetnosti) industrije!
pogledajmo recimo revoluciju tehnologije koja se odvijala tada kao npr. "mlaznjaci", istina da je poslije rata tribalo nekima još deset godina uz pomoć tih stručnjaka koje su doveli sebi iz njeme ali ta tehnologija se tada razvila brzinom munje!

Kao što reko, to razdoblje je bilo turbulentno, te preokret u svijetu koji je bio po mjerilima samo usporediv sa industrijskom revolucijom se odvijao tada, velikim djelom zbog rata i nekakvih razloga koji možda nisu toliko časni ali koliko god gledali na negativu, uvijek iz svakog zla se rodi i po nešto dobro.

Naravno ja pričam o svakakvim aspektima i nikakvo kao švabo tralalaa ili kao papiga.. "oni su svi ubojice.... to su zločinci", nekada i zločinac je igrao nogomet sa klincima, nekada je i taj zločinac išao na fakultet sa drugima.... nemojte samo tako ljude otpisivati ili brendirati.. možda upravo takvo ponašanje će njima ostati u sječanje i jednog dana oni postanu upravo ono čega ste se bojali! Svaka akcija ima i prpadajuču reakciju! Budete vi deca režima uvijek se ponašali ovako kako se ponašate biti će ovdje krvoprolića prije nego li prva generacija punoljetnih Hrvata i Hrvatica budu slali svoju dicu u školu! To vidim već sada da će tako biti ovdje i svi će drugi biti krivi samo ne mi sami sebi!.... i opet ćemo poslije toga pričati o tome tko je koga i tko je više ili manje zla učinio... i nikakvo na zelenu granu!

HVALA BOGU I SV. MARIJI ŠTO JA NEĆU NIKADA BITI ONO ŠTO SU NEKI!

Ad hoc generalizacije su rezultat odgoja režima! To vidim kao klokan koji doslovce nikada neće postati Hrvat po ovim mjerilima koje su ovdje "normalne"! HVALA DRAGOM BOGU! a moja prošlost je takva kakva je... u slobodnoj državi se odvijala u kojoj nije zabranjeno graditi svoj karakter i imati svoje stavove koje sam donosim svojim mozgom... a ne da me netko fila ili šopa kao kvočku! i to naravno... prije KLANJA! (namjerno sam pikirao tu usporedbu).

PS. drago mi je da ja nikada neću postati kao ti... tebi smo mi svi nekakvi ustašoidi itd... a ja kada bi vratio istom mjerom... npr. komunjarski otpad koji se prodaje za šaku škuda = generalizacija koja se temelji na činjenice koje gledamo u svakom segmentu društva ovdje u RH! onda bi ja ovpet bio samo ustašoid... čudno.. rođen 1974 i odrastao među 101 rasa, kultura, vjera itd.... i ja rasista.... te ovi koji nisu vidjeli ništa dalje od kupleraja/javne kuće u Mađarskoj i koji razvrstava te brendira ljude po vjeri i stime automatizmom i nacionalnost su kulturni i tolerantni te vrlo inteligenta bića koja imaju pravo otpisivati sve ostale koji ima se ne sviđaju... i naravno takvi su "borci za pravdu"..... JOOOOJ KAKO JE TO JADNO.... ALI ISTINITO! ZAR NE!

Jakša
"Tu fui, ego eris "

Obrisan

Tko je glasao

@Mr. Jaks Jakobe moj,

@Mr. Jaks
Jakobe moj, malo prije sam odgledao film "Istočni grijeh" na temu holokausta, bolje na temu PRAVDA, NE OSVETA. Sve što bih ti napisao nakon gledanja tog filma i čitanja tvog upisa, ne bi imalo smisla.
Ostaješ ti ti, ja ostajem ja...Pomirenja nema dok se ZLO relativizira i banalizira, dok se zle namjere jedne grupe toleriraju.
Završavam našu raspravu s jednostavnom rečenicom:
Svako VELIKO ZLO počinje kao - malo zlo.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Danimire, U mojim očima je

Danimire,

U mojim očima je zlo=zlo. Rođen sam 1974 godine u zemlji gdje smo svi bili jednaki u 99% stvari i 100% prava kao državljani te moje prebogate bijafre.

Oni koji su osjetili to zlo priko svoje grbače imaju normlanu reakciju na takve stvari i svi koji kasnije dođu i kažu da gledaju iz bilo kakve drugačije perspektive su "automatski protiv" njih!

Ovdje opet dolazimo do onog drugog simptoma režimskog odgovja = "ako nisi uz mene ondi si protiv mene".

Mislim da je suvislo uopće razgovarati o bilo ćemu kada ste Vi za mene samo još jedno živo ljudsko biće, rođen sa mogućnost izbora, odrastao u uvjetima koje sigurno nisu bile ni 1% od onoga što sam npr. ja i moja generacija imala u jednoj multikulturnoj australiji itd itd.... ono što ste Vi studirali ovdje je dobrim djelom bilo "politički" obojeno i vjerujte kako je dobar dio onoga što smo mi tamo učili je bilo "politički obojeno".
Razlike vidim u slijedečem po pitanju tog pristupa pranje mozgova:
i) ovdje se pravdalo zlo i režim (opresija) sa zlo koje se počinilo prije toga!
ii) tamo se zlo=zlo i pravdala se "sloboda" kao i druge stvari koje su na zapadu normalne sa usporedbod "da li želite biti poput ovih komunistički zemalja ovof svita, zemlje u kojima ne smiješ ni reči što misliš"

Razlika je u tome koliko ja vidim ovo ovdje tokom hladnog rata se uvijek vezalo za nekakvu poviest, za prošlost koja je "prošla" i na temelju toga se svakakvo zlo činilo!

Tamo se gledala današnjica, realnost 80ih, 90ih godina!..i stalno se napredovalo... dok su neki ovdje ostali na teme poput "Forza Fascisti... vs Internacional"!

Kako da ja onda sa takvima raspravljam, jer ja umom a Vi drumom!

Vrime Vas je pregazilo, te največe zlo koje činite danas je to što namečete svoje propale ideologije i partijski mentalitet na mlađe generacije, stime i nji osuđujete na istu sudbinu koju ste Vi doživjeli!

Srebrenica, Jasenovac, istočna Hercegovina, stara građiška, kula od lubanja.... i tako mogu nabrajati od neki doan do prije 1000 godina!..... ako Vi želite takvu budućnost ostaviti svojoj dici onda nastavite tkao kako ste krenuli.. super ste roditelji i super ljudine... svaka čast.... "zašto bi vašoj dici bilo bolje nego što je vama bilo kroz vaših ratoborni života?"

Jakša
"Tu fui, ego eris "

Obrisan

Tko je glasao

@Mr. Jaks Naša rasprava

@Mr. Jaks
Naša rasprava je otišla putem navođenja osobnih iskustava a to nije dobro za meritum stvari. Ti pretpostavljaš neki moj partijski mentalitet, indoktrinaciju odgojem i obrazovanjem, a da zapravo ništa ne znaš više o tome od nekih napomena koje sam sam o sebi dao kroz dnevnike i upise. A ja nemam namjeru išta osobnoga dalje uključivati u raspravu, jer to onda nije akademska rasprava nego - balkansko nadigravanje.
Ipak još samo: uopće nemam osjećaj da me je vrijeme pregazilo, dapače.
Uz poštovanje različitosti,
Danimir

Danimir

Tko je glasao

nego , jaksa. mogu

nego , jaksa. mogu primjetiti kako si prilicno destruktivan u zadnje vrijeme. reakcija, reakcija i samo reakcija.

lako za starog danimira. star covjek ne ocekujem da moze dat svoj doprinos. ali ti si nekad bio igrac.

gpgale blog

Tko je glasao

Novi potpis ti sve

Novi potpis ti sve govori!

De mi reci kako biti Čovjek u svitu Borga?

Kako objasniti nekome tko negira struku i iskustvo?

Ovim mladim ljudima treba dati priliku da konačno misle svojim glavama a ne da im se stalno trpa u glava nekakave demagogije. Zabrani mladom nezadovoljniku nešto i još dodaj jedno okruženje koje je vrlo netolerantno i dobiješ "ekstremistu"!

Ovdje u RH se brdo fosila koji nemaju pojma što je život jer su odrasli u svijetu koji više ne postoji i nikada više neće postojati i dalje nameću svoju silu i pogled na ove nove generacije.

Vidimo što su stvorili, to trpimo sada i plačati ćemo još generacijama. Pljuju po vladajučim garniturama, a kada dođe dan izbora onda biraju njih, jer dok onaj gore krade na veliko valjda neće njih dirati dok oni kradu na malo! Kažu neki "nisu bili problem oni mali koji su krali pa šaku šarafa dnevno, već su propali kombinati zbog oni koji su krali na šlepere" ja kažem da 2000 radnika puta pola kg šarafa dnevno je tona šarafa dnevno + dodaj 10 šlepera mjesečno od direktorčića itd. i eto ti naša realnost i na političkoj sceni i društvenoj sceni i gospodarstvenoj sceni!

Neke ofucane ofce će drugima soliti pamet o pravdi ili o moralu ili o tome kako su jedni krivi za sve ovo ovdje... pa takvi neka si te svoje teorije nabiju tamo di sunce ne sja... jer neki od nas nismo stvarali ovakvu moralnu i prepoštenu i prekorasnu državu u kojoj se ljudi poštuju u kojoj se pravda provodi jednako za sve! ne gospodo to ste Vi stvorili koji ste odrasli u toj SFRJ... i ako sam ja za to "ustašoid" onda neka sam... ponosim se time.. jer bolje biti Čovjek rođen 1974 i imati svoje vlastite stavove i ne prihvačati ovakve morale i standarde koje su ovdje normalne! makar po mom ustašoidskom razmišljanju.... koliko god meni bilo smiješno slušati takve parazite i amebe koji me tako nazivaju... toliko mi je još jadnije što gledam kako i dalje pokušavaju održavati ovo sranje koje su stvorili!!!! JADNO... TOTALNO JADNO......

A potpis je taj jer nema onoga što sam tražio... nema onoga u što sam se pokušao uklopiti... nema Ljudi.. nema časti... nema ponosa.... nema obraza ni Čovjekova Riječ!.... zato je moj spomenik po pitanju "igrača" podignut... zato sam posato sebični mali Čovjek koji neće više da bude fin i kulturan prema onima koji su stvorili ovaj drek u kojem svi mi živimo!.... neka znaju da bi rađe sa koljačem Četnikom sjedio jer znam da mi on želi zlo... a sa govnarima i lažovima i lopovima koji se prodaju za šaku škuda nikada više!

Pljunem takvima u lice.... i doslovce im žalim majke ... jer ni jedna mama ni tata ne može poželjeti da im dite postane takvo ljigavo govno! Pa kome pravo ili ne... tko se prepoznao u tome ili ne... iskreno..zaboli me uho za sve!

Jake
"Tu fui, ego eris "

Obrisan

Tko je glasao

covjek sam sebi bira

covjek sam sebi bira drustvo.

da pojasnim. mozes otic u ludnuicu i objasnjavat ludjacima da nisu u pravu i frustrirat se zbog neuspjeha, a mozes naci neku kreativnu i konstruktivnu ekipu u kojoj mozes iskoristiti svoj potencijal da das doprinos za boljitak.

mene opcenito ludjaci, mada su u velikoj vecini, pretjerano ne interesiraju. napredak se krije u onima sto znaju sta rade. ne u izgubljenim masama. te mase prate samo put komocije.

gpgale blog

Tko je glasao

Da ja tebi

Da ja tebi pojasnim,

Izabrali su sebi ovo... sada neka kusaju... ne mislim na lokalnom nivou.. već na svakom nivou!

Meni je od uvijek bilo dobro jer sam svoj Čovik, sve što imam sam ja zaradio bez ikakve proklete jugoprostitucijske politke! NISAM SE PRODAO PRIJE NITI IMAM NAMJERU!

Zdravo!

Bog i Hrvat
i
Sloboda Narodu

Cilj: Jednakost svih državljana u RH. Zapampti ovo i odbaci crvene, crne, zelene, žute itd! to je sve BS!

Jake
"Tu fui, ego eris "

Obrisan

Tko je glasao

Cilj: Jednakost svih

Cilj: Jednakost svih državljana u RH. Zapampti ovo i odbaci crvene, crne, zelene, žute itd! to je sve BS!

zbog cega to meni govoris? i zbog cega imas potrebu da svakoj budali na ovome svijetu to objasnis?

cisto za primjer, nisam se uopce mislio ukljuciti aktivno u temu, jer tema je za ekipu s nizem stupnjem svijesti koja stvari gleda ideoloski zatucano u staroj shemi mi i vi, prijatelji i neprijatelji, dobri i zli.

samo jaksa, dkokle ces se loziti na svoje frustracije umjesto da na temelju dosadasnjih konstruktivnih akcija razmotris gdje skripi i ne nastavis dalje?

meni je fakat dosta zatucane ekipe i na njih ne mioslim trositi svoje vrijeme.

over en aut.

gpgale blog

Tko je glasao

Mi smo definitvno u

Mi smo definitvno u manjini!

Idem si vaditi kantu boje i idem se obojati u nekakvu boju koja se uklapa ovdje na ovom Balkanu.

To što ti vidiš kao frustraciju su nešto sasvim drugo = razočarenje!

Svako na svoj način doživljava neke stvari, došao sam ovamo, nisam očekivao ništa, stvarao sam i stvaram... ali od sada gledam svoju obitelj i nikada neću postati Balkanac....NIKADA! To ostavljam onima koji prihvačaju crvene, crne, plave zelene "Mi vs Vi" i takav BS.

Out! = vojno, "over & out" je za amatere na CB stanicma :)

Jakša
"Tu fui, ego eris "

Obrisan

Tko je glasao

Balkan je predivan.

Balkan je predivan.

Balkanci su izvorna kultura Ognjišta.

Razognjištavanje treba zaustaviti.

Europa je izgubila i sebe i Ognjišta.

Ja sam Balkanac, Panonsko Jadranski!

Europa Nas treba.

Tko je glasao

Trebali su nas samo kada je

Trebali su nas samo kada je njma bilo u interesu!

Nikada prije ni kasnije.

PS. Balkanac po mome nema veze sa regijom! Mislim da je to Vama sasvim jasno ;)

Captain Jack
"Tu fui, ego eris "

Obrisan

Tko je glasao

Molio bih Vas odgovor

Molio bih Vas odgovor Mr.Jaks, za izraz 'Balkanac.' što to on Vama doista znači?
Ja sam doista novi na Pollitika com, i molio bih odgovor (da ne bude moja neka slobodna interpretacija).
Hvala unaprijad na odgovoru Mr.Jaks!

DuorPula@gmail.com
*[:O)

Tko je glasao

Ne osporavam regionalnu

Ne osporavam regionalnu definiciju, ne osporavam bilo kakvu službenu definiciju koja se nailazi u bilo kojem riječniku bilo kojeg jezika koji koristi tu terminologiju (na bilo kojem jeziku).

Koliko Vi bili novi ili stari ovdje Vi ste sada dio ove naše ekipe koja je totalno šarena i multikulturna. Imamo od Dalmatinaca pa sve do Srba koji sudjeluju ovdje na PoLLitici, čak imamo i Kanađanina i gasternajtera iz Njemačke kao i osobe koje su na usavršavanje svoje struke u SAD-u.

Kako smo svi različiti i svi mi imamo svoj nekakav stil ili bolje rečeno kako smo svi "individuo" naletjet će te kao i u pravom životu (pakao koji smo mi stvorili na ovome svitu) nas koji jednostavno koristimo određene terminologije za određene namjene. Kao što neki koriste terminologiju "peder" da okarektiziraju "manjak karaktera" što u biti nema veze, sveze svezom (citiram druga Jovicu) tako je meni terminologija "balkanac" doslovce pridjev kojim opisujem način razmišljanja koje opisuje ovaj niski nivo morala i sviesti koje vlada među "takvima".
Kako to shvatiti? Pa probajte zamisliti dite koje je odraslo u društvu di ima od azijanaca do crnaca do grka do latina do anglosaxonaca, arapa, indijci, aboriđana itd itd itd itd što može "balkanac" značiti takvom jednom ditetu? skoro pa ništa! osim činjenice kako večina njih koji se uporno hvataju za taj nekakav geografski ili za nacionalni "ponos" u svrhe malverzacija ili opravdanje svojih malverzacija i kukavičkog ponašanja po kojem dozvoljavaju toliko nepravde prema ljudima onda bi takav jedan izraz takvoj osobi mogao služiti kao pridjev za takvo ponašanje.

Istinu za volju to je nekorektno od mene da koristim tu riječ za tu svrhu. Priznam! Mia Culpa! ali kolega, kada budete se upoznali sa svima nama i to je nešto što ni ja ne mogu reči nakon godinu i kusur dana (+ predhodni par mjeseci pračenje tema i rasprave prije prvog komentara) upoznati će te sa činjenicom da večina nas ovdje imamo svoje nekakve mane i vrline koje su sastavni dio naše individue i kao takvi neki od nas činimo i nepravdu prema nekima. Najvažnije je to kada se upoznamo da ni Vi meni ne zamjerite moje mane kao ni ja Vama Vaše, možemo se svađati danima, mjesecimo pa čak i godinama..... ali ne smijemo se posvađati! Opet nešto što vidim kao jedno veliko zlo ovdje među večinu stanovnika ovih krajeva koje nazivamo "Balkan"!

Stručno gledajuči Vi ste 100% u pravu, pogotovo po pitanju službene definicije te riječi. Ako gledamo da kada homoseksulac kaže drugom homoseksualcu da je "Peder" da to nije isto kao kada "Heteroseksualac" to kaže onda vidimo da pak riječ može imati različita značenja različitim ljudima, dati ću samo još jedan prikladniji primjer, kada čovjek tamne puti koje mi zovemo "crnci" jednim drugima kažu "crnčuga" (na engleskome je to vrlo jaka riječ) to nije i nikada ne može biti identično kao kada recimo netko tko nije crnac kaže to nekom crncu (ili o nekom crncu). Možda u vrlo rijetkim slučajevima se može nači koji izuzetak ali ja ga do danas još nisam vidio osim u stručnoj literaturi u kojoj postoji potreba za korištenje takvih riječi a autori nisu crnci ili homoseksulaci itd itd itd.

Nadam se kako uz ovo vrlo jednostavno obrazloženje možete prihvatiti moje iskrene isprike ako sam u kojem slučaju Vas uvridio, nadam se isto tako da nakon ovog komentara se ne smatrate uvrijeđenim i da se možemo složiti oko večinu toga i ako se možda nećemo niakda složiti oko mog korištenja ove terminologije "balkanac" na način koji je prikladan za dite iz multikulturne (i čak multirasne) zajednice.

Dok se upoznamo ovdje imati ćemo jedno određeno mišljenje o jednim drugima, nakon prvog susreta na kavici ćemo biti skeptični i opet se držati toga što smo prvobitno mislili tek nakon što se upoznamo i vidimo kako smo i Vi i ja i svi mi od krvi i mesa tek tada ćemo se slatko nasmijati svemu ovome i prihvatiti istinu da smo svi mi slični bez obzira na naše mane i vrline!

PS. Hrvatski je meni drugi jezik u životu, kao što ste sigurno već shvatili i ne korsitim autocorrect u MS Word jer mi je namješten na Engleski (zbog privatni razloga) pa se doslovce ućim kroz praksu i pokušavam savladati moj materinski jezik.... ufff jesam li ja nakakav nacionalista i desničar.... dika.... i ponos takvih terorista i ekstremista :)

NHF ;)

Jakša
"Tu fui, ego eris "

Obrisan

Tko je glasao

E nećete me u tu prošlost

E nećete me u tu prošlost i pamčenje ine uvući, ne dam se. Moje je mišljenje da je današnjem čovječanstvu nije prijetnja fašizam nego vojno-industrijski lobi koji ima samo jednu ideologiju - novac. Sa njima pod ruku ide narko lobi sveprisutan pogotovo u Hrvata a njihova ideologija jest - novac. Pa sad recite da je bavljenje poviješću konstruktivno. Dok oni lijepo u miru obavljaju svoje posliće mi se svi skupa (mislim na cijeli svijet) bavimo prošlošću i budućnosti, a sadašnjost svi nekako ignoriramo. Na tragu ovog ovdje rečenog si i sam napisao dnevnik kako mogu zaključiti.

Tko je glasao

@ira: A što se fašizma i

@ira:
A što se fašizma i antifašizma tiče imam jasan i glasan stav. To je prošlost i tamo treba ostati.
Teško mi je shvatljivo da ljudi, koji inače u načelu osuđuju fašizam, ovako razmišljaju. S jedne strane imamo fašizam, koji je zlo, i koji je u jednom trenutku bio preplavio Europu i zaprijetio poništiti 150 godina prethodnog razvoja građanskog društva, ljudskih sloboda i demokracije. S druge strane, imamo antifašizam: borbu protiv zla. O tome djecu treba učiti, tom se borbom treba ponositi.

Zoran Oštrić

P.S. Usput rečeno, odlučio sam više ne davati minuse nijednom komentaru niti dnevniku. Ta me dječja igra počinje zamarati. Plusove ću davati.

Tko je glasao

Jasno mi je da ti je teško

Jasno mi je da ti je teško shvatiti, kao što je meni teško shatiti ljude koji se još kače na tu priču, ali pri tome ih ne osuđujem. Moj otac (antifašist) i mama (iz fašističke obitelji) misle da sam blago rečeno blesava. Ali to je moj stav nastao zbog višegodišnjeg maltretiranja roditelja sa obje strane (o ostaloj rodbini da ne govorim). Meni se to sve skupa gadi. Ne tražim od ikoga da shvati ali tražim da poštuje taj nadasve moj osoban izbor.

Tko je glasao

Oprosti oprosti oprosti Ira

Oprosti oprosti oprosti Ira [:o)
Iz tvog kratkog komentara sam isproducirao potpuno krivu pretpostavku!

Hvala ti na odgovoru i još jednom, oprosti!
(novi sam na portalu, pa još nisam upoznao aktere! pobrkao sam te s nekom drugom šifrom)

A za ovu zabranu pričanja u tvojoj kući o toj prošlosti... kupiću ti bačvu pive :))))
Budi ponosna Ira! Da! Vrijeme je za neku drugu sadašnjost neopterećenu prošlošču!

... ponosna jer sam svojoj djeci omogućila neku drugu sadašnjost neopterećenu glupostima prošlosti.[Ira]

Hvala ti u ime tvoje Djece i sve Djece ovoga Svijeta Ira!

Tko je glasao

isprika uvažena DuorPula.

isprika uvažena DuorPula. Napisala sam loš komentar ili bolje rečeno nedovršen tako da se boljemu nisam mogla nadati. I sama sam se nedavno više uključila ovdje, tako da i sama ne znam tko je tko. Jedno sam uspjela skužiti da je mrak ovo sve pokrenuo ili možda ne, u konačnici nije bitno.

Tko je glasao

"3l0 000 nezaposlenih,

"3l0 000 nezaposlenih, lutanje u zabavi onih od 20 do 30 godina"
nezadovoljni ljudi, bez konstruktivnog cilja, nesigurni, s previše slobodnog vremena

"Jeste li u životu čuli za Bukovje Križevačko, gdje se nalazi..."
"Ali, «slavu» mjesta u svijet medija prenijeli su organizatori neonacistiškog koncerta"

ne vjerujem da oni imaju neku naročitu filozofiju i ideologiju - ispoljavaju svoje nezadovoljstvo na način koji će ostati najzamjećeniji. Tužno.

Tko je glasao

Meni je najzanimljivije od

Meni je najzanimljivije od svega koliko je ljudi ne zainteresirano za ovu problematiku.

Da, sve dok jednog dana njihovo djete ne postane žrtva nečije nacističke ideologije.

Tko je glasao

@beatricel2 Možda malo

@beatricel2
Možda malo nezgodna pitannja, ali vidim da si sa PROTIV ocijenila moj dnevnik. Zanimalo bi me protiv čega si ti - koncerta neonacista, intervencije policije, sadržaja, stila i poruka mog članka?
Ukratko, neka mladi slave i nacizam, ništa za to?
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Ja osobno nemam ništa

Ja osobno nemam ništa protiv da se jedni budalaši okupljaju kao ni drugi!

Obe tzv. ideologije su ništa više ni manje gluposti u kojima se okupljaju oni koji nemaju pametnijeg posla nego baviti se sa oživljavanjem "mržnje"... jedni pod jednim imenom drugi pod drugim imenom.

Koliko mi je poznato ako je Ustav takav da smo svi jednaki onda nema razloga nekome zabraniti javno okupljanje ili druženje. Slažem se u potpunosti ako na tom skupu ili druženju se propagira bilo što protiv načela "slobode i jednakost" koje su samo u teoriji zajamčene Ustavom RH da zakon mora uregirati.

Već smo o takvim temama rapravljali i nekima je opravdano da se drugima (neistomišljenicima) zabrani njihovo pravo na okupljanje i izražavanje! Osobno sam protiv takve zabrane isto kao što sam osobno protiv toga da netko propagira bilo što protiv nečijeg prava na slobodu i jednakost kao ljudsko biće na ovome svijetu.

Nema potrebe za strah od budala, boj te se neznanja kao i manjak sviesti i morala koje vladaju ovim krajevima!

I fear not those that disagree with me and yet reguardless of our differences still respect my right to be an individual, I truly fear those that wish to take away my right to be an individual and who do so unaware of the fact that they too are individuals!

Ne bojim se onih koji se ne slažu samnom ali me pak poštivaju kao individua, iskreno se bojim onih koji žele oduzeti meni moje pravo da budem individua a koji ni sami nisu sviesni toga da su oni individue!

Žao mi je što ne znam Vaše jezike, ja sam pak stranac ovdje i ovi jezici koji se koriste u ovim krajevima su meni još uvik strani. Nadam se kako mi neće nitko zamjeriti što sam ja kao stranac gost u Vašoj Republici. Osobno sam osjetio koliko su večina domorodaca ovdje tolerantni i spremni prihvatiti ljude različiti rasa, kultura i vjera!

Mogu samo reči za večinu ovdje kao i za ove dvije "organizirane" skupine:
"Well isn't this a case of the pot calling the kettle black"!

Jakob Matovinovic
"For we are young and free"

Obrisan

Tko je glasao

@Mr Jaks Ti sigurno dobro

@Mr Jaks
Ti sigurno dobro znaš da nije pametno izjednačavati nacizam i antifašizam. Antifašizam je bio i crven, ali i bijel, plav, oslobodilački u odnosu na Hitlera i kolaboratere. I hitlerovci su bili na našem tlu, kao okupatori, i nisu ništa dobroga ni donijeli ni ostavli hrvatskom narodu.
Ono kritičko što sam imao napisati glede antifašista sam napisao i u ovom dnevniku, ali nemojmo glorificirati slobodu okupljanja. Kao budalaši su počeli i SS trupe, i Hitler i Mussolini....
Svirati i pjevati danas u čast nacizma, vrijeđa većinu Hrvata, SIGURAN SAM.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Evo tebi još jedan minus,

Evo tebi još jedan minus, pa se ti misli.
Tko to ide okolo i lijepi etikete 'nacizma'' i ''neonacizma'', a da se nigdje ne navodi šTO TOČNO je sadržaj tih izraza danas...?
Gdje je točan popis ''simbola, odora, odjeće, predmeta'' koji izazivaju ''vjersku, rasnu, nacionalnu i druge vrste nesnošljivosti''? Je li na tom popisu i srp i čekić?
Jedino što sam o tom tkz. ''neonacističkom'' skupu maglovito uspjela doznati, to je da izgleda - i to samo izgleda - ekipa ''Hrvatski nacionalisti'' nije uredno prijavila javno okupljanje - priredbu?
Inače, nigdje ništa konkretno, samo ideologija, ideologija, magla, mistika, i lov poena u mutnom. Mladunčad SUBNORA, zvana ''UMA'', valjda treba malo političke promocije?

Tko je glasao

Nitko ne izjednačava. U

Nitko ne izjednačava.

U mojoj državi sv mogu biti što god žele!

Hoće li neka budala hodati okolo sa majicom na kojoj je kukasti križ.. ili sa srpom i čekićem... nikoga nije briga!

Dok se neki ovdje bave sa budalaštinama i hvataju se jedinog što je njima poznato jer drugačije ne znaju postojati ili razmišljati.... život prolazi!

Svaka takva skupina koja izražava netrpljivost jedni prema drugima ili koji žele drugima oduzeti njihova osnovna ljudska prava zbog neistomišljenosti su po mome ništa više ni manje od "KRETENI" ne ne.. oprostite... "wanna be Hitlerčiči ili Staljinčiči".. iskompleksirane male osobe koje su izgubljene u vrimenu, moralu i vrijednostima!

Pogledaj samo našeg Zokija ovdje... njemu je sve ili levo ili desno... ili crno ili crveno!.... živi dokaz svega što navodim ovdje!
Na žalost takvima će prije u dupe nego u glavu.. i što je još žalostnije uživaju kada im ulazi tamo di ne triba!

Jakob Matovinovic
"For we are young and free"

Obrisan

Tko je glasao

Desničari uvijek kad se

Desničari uvijek kad se radi o fašizmu i antifašizmu pokušavaju zamagliti stvar tvrdeći kako je "sve to jedno te isto", jer, eto, ti antifašti su isto netolerantni - prema fašistima. Pa se onda može, nevino treptati okama, pričati o Ustavu, po kojem se eto ne bi smjelo ništa zabranjivati, pa ni bilo kakvo izražavanje netolerancije, mržnje, poziva na genocid itsl..

A poglečte fotografije tipa, baš pravi ponos bijele rase. :))

Zoran Oštrić

P.S. Usput rečeno, odlučio sam više ne davati minuse nijednom komentaru niti dnevniku. Ta me dječja igra počinje zamarati. Plusove ću davati.

Tko je glasao

ZO, ne slažem sa sa

ZO, ne slažem sa sa generalizacijom ovog tipa. Iako sam lijevi liberal, često puta primjećujem fašistoidne ispade na obje strane političkog spektra.

FAŠIZAM je naziv za ideologije i pokrete koji smatraju kako je država temelj ljudskog društva, odnosno institucija koja treba u potpunosti nadzirati svaki aspekt društvenog života.

(Izraz fašizam (it. fascismo) su početkom 1920-ih popularizirali Mussolini i neohegelijanski filozof Giovanni Gentile. On dolazi od italijanske riječi fascio, koja doslovno znači "snop", a u prenesenom smislu "savez". Ta riječ potječe od latinske riječi fasces, koja je u Starom Rimu označavala snop pruća sa sjekirom koga su liktori koristili za izvršenje tjelesnih kazni za prijestupnike, odnosno kao simbol državne vlasti. Fašisti su preuzeli tu simboliku, naglašavajući nadmoć države nad pojedincem, ali i nužnost nacionalnog zajedništva, inzistirajući na alegoriji od snopu koji se ne može razbiti za razliku od jednog pruta. Fasces je kasnije preuzet i kao simbol fašističkog pokreta, koji se kao takav samodefinirao kroz organizaciju Fasci italiani de combatimento (Italijanski borbeni savezi) i kroz Fašistički manifest.)

Mi u Hrvatskoj smo se dobrano osvjedočili kako ti 'snopovi' tj. 'savezi' funkcioniraju u praktičnoj primjeni i desnice i ljevice. I dok se općenito smatra ili plasira ideja da je DESNICA=opasnost od fašizma ili prakticirajući fašizam kao društvena ideologija, opet se ukida mogućnost dijaloga i demokratske rasprave između svih političkih faktora društva, s uvažavanjem i bez predrasuda.

Osobno poznajem mnoge ljude desnog političkog usmjerenja koji svaki oblik fašizma smatraju 'protuprirodnim bludom' i dehumanizacijom čovjeka i društva. Isto kao što poznajem i neke deklarirane 'ljevičare' koji se ne bi libili fašističkih metoda kao sredstva ostvarenja tzv. 'pravedne države'. Fašizam je iznad svega sredstvo a ne cilj. A to su sredstvo koristili mnogi 'pravovjerci' s lijeva i s desna, s jednako fanatičnom gorljivošću i naravno, svi su oni imali 'dobar' razlog za uspostavljanje 'demokratskog i pravednog' društva nedemokratskim i fašistoidnim sredstvima.

Tko je glasao

@nausikaja: dala si samo

@nausikaja: dala si samo JEDNU od ključnih postavki fašizma, ima ih još. Danimir ti je već nešto odgovorio.

Prije svega, osnovno: ovdje nemamo sukob fašizma i "komunizma", ili radikalne desnice i radikalne ljevice, nego fašizma i antifašizma. ANTI-fašizam je suprotstavljanje fašizmu; točka. Konzervativac Konrad Adenauer bio je antifašist - bio je jedna dnevnik ovdje na pollitika.com o njemu.

Literature o tome što je sve fašizam ima mnogo i na internetu. Tvoja ideja da je "fašizam sredstvo a ne cilj" pogrešna je, nema nikakve veze s onim kako su sami fašisti taj pojam koristili i kako se on u politologiji danas koristi.

Između lijevih i desnih ekstremista postoje sličnosti (koje opravdavaju pojam "totalitarizam" - a pri tome, također, greška je pojmovno brkanje pokreta i režima!), ali također i bitne razlike. Ima nekoliko novijih knjiga o političkim ideologijama i na hrvatskom jeziku, od Slavena Ravlića originalna i par prevoda. Jedno moje kraće objašnjenje: O bitnoj razlici komunizma i fašizma. Da su se u Drugom svjetskom ratu zajedno našli komunistički i liberlano demokratski režim na antifašističkoj strani, plod je stjecaja okolnosti, ali nije naprosto slučajan: imali su nešto bitno zajedničko.

Dakako, ima i na ljevici onih koji su spremni na nasilje, koji negiraju demokraciju (često u ime "prave" demokracije) i koji pokazuju razne oblike netolerancije, ali to nije "fašizam".

Kao liberal, u obrani svoje idejne pozicije, činiš tipičnu grešku, da pokušavaš svoje protivnike svesti na isto i onda im prilijepiti najnegativniju etiketu. Na slično povremeno upozoravam i na ljevici, kad se recimo suvremene liberalnodemoraktsek kapitalističke režime svodi na jedan oblik fašizma. To je prirodna težnja ljudskoga uma, kao kad recimo jedna kršćanin u svim muslimanima vidi naprosto jednu masu neprijatelja ne brinući za razlike među njima, i obrnuto.

Gdje bih recimo po tebi spadao ja, koji sam oduvijek bio "anarholiberal" i pacifist, koji sam se gnušao autoritarnosti lijevog režima u kojem sam rastao i živio? A ipak kažem da sam ljevičar?

Naravno, postoje desničari koji su tolerantni i demokrati. No, kako gore spomenuh, često, čim se nešto loše kaže o fašizmu, nacizmu, ustašama, odmah se ubaci nešto o Titu,Bleiburgu itd.. Zapravo, to je redovan slučaj na internet diskusijama (a posve jednako kad nešto kažeš protiv četnika).

Zoran Oštrić

P.S. Usput rečeno, odlučio sam više ne davati minuse nijednom komentaru niti dnevniku. Ta me dječja igra počinje zamarati. Plusove ću davati.

Tko je glasao

ZO, kažeš ti meni: "Kao

ZO, kažeš ti meni:
"Kao liberal, u obrani svoje idejne pozicije, činiš tipičnu grešku, da pokušavaš svoje protivnike svesti na isto i onda im prilijepiti najnegativniju etiketu."

Pa daj molim te prestani s imputiranjem sveg i svačeg i nauči se čitati.

To što kritički sagledavam i ljevicu i desnicu ne znači da izjednačujem blah, blah - to su omiljeni argumenti onih koji su odavno postavili i 'zacementirali' svoje teze o tome 'kako stvari u stvari stoje' i prestali su s razumijevanjem slušati, čitati a bogami i pisati.

Tko je glasao

Nije problem, što ti

Nije problem, što ti "kritički sagledavaš i ljevicu i desnicu". Problem je, što ne sagladavaš kritički svoju vlastitu poziciju.

Zoran Oštrić

P.S. Usput rečeno, odlučio sam više ne davati minuse nijednom komentaru niti dnevniku. Ta me dječja igra počinje zamarati. Plusove ću davati.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Ovi njemački desničari nisu normalni od Feniks komentara 17
 2. ŠEFovskom diktaturom ŠEFovanje od aluzija komentara 5
 3. 402 od Weteran komentara 39
 4. Hote lepo vrit s ustašama i partizancima od boltek komentara 24
 5. Što Plenković ne stvara poveznice s našim Srbima, hrvatskim braniteljima, nego muti s aboliranim teroristima od ppetra komentara 22
 6. Zvala sam se Verica Nikšić, imala sam 13 godina kada su me Srbi ubili u Širokoj Kuli jer sam se rodila kao Hrvatica od Laganini komentara 69
 7. Za dom spremni od Laganini komentara 74
 8. Oni su ustaše? Pa odnosimo se onda prema njima kako zaslužuju! od Feniks komentara 23
 9. za dom spremni, za život nespremni od Zoran Oštrić komentara 1
 10. Zašto Hrvatska tolerira ustaški fašizam od sjenka komentara 81
 11. Otrovno pismo predsjedniku SDP-a Bernardiću od Laganini komentara 50
 12. Tisuće antidemokratskih sredstava u državi od rodjen komentara 1
 13. Poslušně hlásím je vinen Hrvatski bog Mars od lunoprof komentara 34
 14. HDZ se vraća stilu vladanja nepodnošljivom lakoćom od Feniks komentara 29
 15. Je li Božo Petrov još uvijek legalni predsjednik Mosta? od Zoran Oštrić komentara 7
 16. Lekovićev progon novinara, zataškavanje kriminala i demonstracija sile na zastupnicima u Saboru od Laganini komentara 14
 17. Genocid od petarbosni4 komentara 2
 18. Kad NATO Kolinda digne noge od sjenka komentara 25
 19. Brojevi za gospodu Plenkovića, Petrova i Bernardića 8 - 20 - 10 od rodjen komentara 1
 20. Analogije ili Vlada Idiotkracije od lunoprof komentara 48
 21. Zbogom banke. Dobrodošli bogati građani. od rodjen komentara 0
 22. Merkel i nacizam od Zlatno doba kap... komentara 62
 23. ŠEFOVI naređuju bez promjena i bez bitnih razlika od aluzija komentara 0
 24. Liječnik sadist od rodjen komentara 3
 25. Novi val nove vrste kriminala u građevini od rodjen komentara 6

Tko je online

 • aluzija
 • indian
 • zaphod

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 3
 • Gostiju: 41

Novi korisnici

 • sandy199
 • Puležan
 • Ljerka Ivanković
 • Harlekino
 • trtamrta123