Tagovi

Medijski reket: Željko Rohatinski i Andrija Kević u rukama Viktora Vresnika i Gordana Malića

Čitam nekoliko novina dnevno, usporedo članke o istoj temi. Cijelo vrijeme u firefoxu mi je otvoreno nekoliko portala na kojima paralelno pratim vijesti (opet, naravno, iste). Već sam pomalo umoran od analiziranja koje su novine sklonije kome, koji je novinar „na čijoj strani“. Premda pokušavam biti naivan i ne misliti da je baš svaki članak u kojem se nekog ocrnjuje pokušaj ili rezultat medijskog reketa, ali kada ovako čitate vijesti, neke stvari postanu prokleto očite. Svaki dan barem ovlaš bacim pogled na Guardian i uzdahnem jer mi u domaćoj žabokrečini i nije od neke pomoći…

Pred deset dana u Jutarnjem se pojavio tekst prokleto dobrog naslova: „ Rohatinski: Opasan je predsjednik koji se miješa u ekonomiju, a o njoj nema pojma“ u kojem se tvrdi kako je guverner Rohatinski „izašao s 9 čvrstih teza od kojih su neke jasne poruke budućem predsjedniku i vladajućoj koaliciji,dok se druge obračunavaju s duboko ukorijenjenim predrasudama“. Tekst je Jutarnji prenio iz Globusa, a autor je Viktor Vresnik (inače glavni urednik našeg izdanja Forbesa). Prva od devet Rohinih teza glasila je „Unatoč Ustavom suženom manevarskom prostoru predsjednik može bitno utjecati na ekonomsku politiku. On međutim mora znati što želi i kako to provesti; ako to ne zna, a pokušava pomoći – opasan je.“ Već ova prva teza bila mi je čudna.

Dostava konjskih glava Članak se pojavio pred drugi krug izbora, svi su zaključili da je ovo poruka prvenstveno Josipoviću, ali i Mesiću. Ovo nije Rohin stil. Uostalom, zašto bi on nešto izdiktirao samo novinaru Globusa, kada će svi mediji prenijeti svaku njegovu poruku? Nedugo zatim, bankamagazin.hr (jedan od rijetkih medija u koji još uvijek imam visok stupanj povjerenja) objavila je, nakon što su provjerili sa službom za odnose s javnošću HNB-a, da je članak gruba manipulacija. Rohatinski nije izašao ni s kakvim tezama, a Vresnik je izvukao par rečenica (valjda su njemu zvučale dramatično) iz Rohinih intervjua. Ima takvih primjera na pretek u Globusu i Jutarnjem (premda ni druge tiskovine nisu daleko). Nije mi jasno koja je funkcija EPH odnosno Jutarnjeg? Informiranje javnosti, obračunavanje s pojedincima po nečijem nalogu ili nešto treće? Dostava konjskih glava u krevet?

Evo i današnjeg (bio je današnji u petak kada sam počeo pisati tekst) primjera iz Jutarnjeg u kojem se pojavio tekst „Nosača dokumenata“ Gordana Malića primamljivog nadnaslova „Pranje novca“ i naslova „DORH istražuje tvrtku poduzetnika i financijera HSS-a“. Odmah sam zaključio (i pogriješio): čim je HSS i DORH, 100% je riječ o Podravki. Za Malića se priča da je blizak DORH-u i da tu i tamo dobije zadatak objaviti nešto (ili nekome odnijeti dokumente). Na žalost, Jutarnji i EPH zbog članaka poput gore spomenutog o Rohatinskom ili ovog odavno sam svrstao u kategoriju gdje uvijek tražim „potvrdu treće strane“.

U Večernjaku sam pronašao istu vijest, ali iz drugog kuta, Andrija Kević se žali da Malić stalno reciklira netočne podatke. Na koncu se pojavljuje članak na Index.hr o istoj temi. Sve smrdi na to da je netko nekom nešto htio podmetnuti. Da li je Andrija Kević, jer Andrija je glavni junak ove druge priče, krivac, žrtva ili kolateralna žrtva?

Pogledajmo malo što gdje i kako piše.

Odmah na početku piše kako je DORH "započeo izvide“ (za one koji površno čitaju: DORH ne istražuje, nije podigao optužni zahtjev nego samo započinje izvide – mogu i ja reći kako „kupujem auto“ premda možda nemam ni kune no „započeo sam izvide“ - promatram izloge auto-salona). Već u prvoj rečenici se ističe kako je firma povezana s Antom Markovom iz Janafa (odnosno njegovom ženom) - premda ni Janaf ni Markov (navodno) nisu tema. U kontekstu spekulacija koje su se pojavile zadnjih par dana kako Ministar skandala, korupcija i veza treba dobiti sinekuru u JANAF-u stvari su jas(d)nije.

Nadalje, kaže Malić da se ta firma „povezuje s tvrtkama Andrije Kevića protiv kojeg DORH i policija vode istragu zbog sumnji na izvlačenje i pranje novca iz tih tvrtki čiji je vlasnik, zbog čega su mu lani blokirana sredstva u londonskoj Clydesdale banci.“ Aha, pedantni Englezi blokirali su mu novce. Keviću, nije dobro, Englezi se s time ne šale, ako ti drže novce blokirane od prošle godine (premda smo tek u trećem tjednu ove godine) onda su to mutna posla, jer Englezi se s pranjem novca ne šale.

Volim tu misterioznu sintagmu „pranje novca“ o kojoj se stalno piše. Svi peru neki novac - mafija, menadžeri, stranke, sportaši, pjevači, umirovljenici, ma svi. Za one koji do sada nikada nisu oprali novac to je najlakše napraviti ovako: ubaciš 10 kuna u perilicu (za početak, kasnije možeš koristiti novčanice većih apoena) i uključiš ju na uobičajeni program – kad se pranje završi izvadiš novčanicu - na njoj sada piše 9 kuna (ostatak se izgubio u pranju) - imaš opran novac.

U Večernjaku pak piše da su isplatu „drugog dijela od oko dva milijuna eura blokirala britanska pravosudna tijela zbog sumnji u pranje novca te da je britansko pravosuđe naredilo banci Clydesdale u Londonu da se spomenuti iznos ne vraća dok se ne ustanovi porijeklo novca. U tom trenutku DORH pokreće istragu, a događa se i nešto neobično: mjerodavna (hrvatska op. DC) institucija britanskim organima devet mjeseci ne daje konkretan odgovor o porijeklu novca iako je sve čisto“ – žali se Kević. „Slučaj je završio tako da su Britanci osobno došli u Hrvatsku, dobili potrebnu dokumentaciju i u prosincu vratili sporna sredstva od oko dva milijuna eura.“ Index.hr čak spominje i detalje presude suda u Westminsteru o povratu novca, zašto Malić ne spominje da je novac deblokiran nego i dalje ističe samo kako su Englezi blokirali sredstva?

Zašto hrvatskim nadležnim organima nije bilo u interesu ponašati se učinkovitije – u oba slučaja Hrvatska bi profitirala: ili bi Englezima dostavila dokaze da je riječ o sumnjivo izvučenom novcu iz zemlje, kojeg će potom oni vratiti natrag u Hrvatsku, a Hrvatska oduzeti u korist proračuna i pokrenuti postupak protiv prestupnika, ili bi pomogla domaćem poduzetniku da ostvari zaradu na međunarodnom tržištu dostavivši Englezima informacije o porijeklu novca (ne možeš poslati 15 milijuna kuna iz zemlje doznakom a da se to ne evidentira)?

Piše Malić kako je Kević koristio svoje poduzeće kao kolateral. Zar je trebao koristiti tuđe poduzeće!? A onda dodaje „Kević je zalagao nekretnine po višestrukoj cijeni od realne“. U Večernjaku pak piše da je Kević isplatio obveze jednog svog poduzeća prema banci tako da joj je ustupio građevinsko zemljište u vlasništvu onog njegovog poduzeća s početka priče. Cijena po kojoj je ustupio zemljište bila je, navodno, dvjestotinjak eura po kvadratu, premda je to isto zemljište banka prethodno procijenila na tristo eura po kvadratu. Tko je sad lud? Koja višestruka cijena? U čiju korist? I kakva je to sada šteta za Bankkada je banka očito zaradila?

A onda Malić nadmaši samog sebe: „DORH kontrolira tokove kredita od kojih je dio završio i u Velikoj Britaniji“. WTF? Kontrolira tokove kredita? Valjda tok novca (kako bi se utvrdio korisnik)? O čemu ovaj piše? Pa nije sporan tok novca – nije tajna tko je uputio novac i kojem odvjetničkom društvu? Sporno je da li je isplata bila legalna ili nije, odnosno da li je napravljen porezni prekršaj, kazneno djelo, zlouporaba položaja, krivotvorenje službene isprave itd. (da ne nabrajam sve ove na finjaka izraze – to bi smogismogi mogao bolje).

Pretjerao sam s analizom jer ovaj tekst definitivno nije toga vrijedan, poanta je bila jasna odmah na početku. Poznam dosta novinara koji su časni ljudi, nekolicinu koji su čak i otkaze dobili upravo zato što su inzistirali ili objavili istinu čak i kada su im urednici naređivali suprotno. Na žalost, čini mi se da je takvih sve manje, ili da pišu samo o pripremanju zimnice.

Meni preostaje ili i dalje čitati po nekoliko novina paralelno, ili zanemariti domaću politiku i čitati samo The Guardian. Tamo zasigurno neću naći devet izmišljenih teza Mervyna Kinga (guvernera Bank of England).

Komentari

Rohatinski na mjestu

Rohatinski na mjestu guvernera je nešto najbolje što se Hrvatskoj u ovoj krizi moglo dogoditi jer se radi u prvom redu o vrsnom stručnjaku i osobi koju ne mogu pokolebati nikakve medijske ili političke prijetnje kad je uvjeren u ono što radi. Sjetite se samo slučaja kad je BL banka trebala ponovno ući na hrvatsko tržište kako je na njega sa svih strana, iz različitih neprincipijelnih interesa, otvarana medijska baraža.
Daljnji tijek događaja pokazao je kako je bio u pravu, a neki se repovi te banke nisu očistili do danas.

Isto je bilo i sa rigidnom monetarnom politikom, visinom obveznih pričuva banaka i mogućom devalvacijom nacionalne valute...... Da je na njegovom mjestu bio netko manje tvrdoglav i sklon kompromisima današnja ekonomska situacija bi bila još puno, puno teža, a inflacija kao u bivšoj Jugoslaviji.....

A sad na drugi dio priče...... Malić i njemu slični su dio hrvatskog novinarstva koje radi "po narudžbi". Vjerovati u istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj danas može jedino naivac, previše je primjera časnih i poštenih novinara koji su izgubili posao ili su smijenjeni sa svojih mjesta zato jer su se dirali u teme u koje se u tom trenutku nije smjelo dirati.... Ovo što danas zovemo "istraživačko" novinarstvo predstavlja krug novinara koji pišu uglavnom naručene tekstove kada se jedna politička - gospodarska - kriminalna skupina želi obračunati s drugom ili joj poslati javnu poruku...... Tada "istraživački" novinari naglo dođu u posjed dokumentacije kojom selektivno potkrjepljuju svoje teze i imaju "relevantne" sugovornike koje obično sakrivaju iza sintagme "dobro upućenih izvora".

Nemojte se zavaravati, nisu takvi novinari naivni, znaju oni što rade, bude tu nešto i za njih, od sitne "pinkice" pa do krupnih usluga, za njih ili članove obitelji..... Dakle obostrani interes.... A gdje je tu interes javnosti za objektivnim informiranjem ? Nema ga, koga briga za to.....

Jedinu utjehu predstavlja činjenica da će se ljudi jednog dana sramiti onoga što su pisali ili govorili u medijima, kao što se neki danas srame onoga što su pisali prije rata, neki tijekom rata, a neki i kasnije..... Ali, nažalost, vrijeme nepovratno prolazi dok se mi valjamo u glibu balkanske moralne kaljuže.....

Tko je glasao

štetnost monetarne politike

štetnost monetarne politike rohatinskog upravo gledamo. i nagledat ćemo je se u sljedećem razdoblju. tečaj je sveta krava, a za deflaciju koja će odnijeti daleko više žrtava nego devalvacija ga baš briga.

Tko je glasao

Tečaj i treba biti sveta

Tečaj i treba biti sveta krava, treba smanjiti troškove, izvršiti restrukturiranje, izbaciti iz gospodarstva socijalistički mentalitet i povećati produktivnost, to je sva mudrost ekonomije...

Kontrolirana devalvacija nigdje u svijetu nije dala rezultate, osim što je države koje su je primjenjivale odvela dalje u ekonomski krah... A zašto bi devalvirali kunu? Zašto bi izvozili po dumping cijenama, a razliku plaćao porezni obveznik ? Koje su to naše izvozne grane kojima bi trebalo pomoći na taj način ? Brodogradnja, poljoprivreda ?

Tko je glasao

ma gluposti. postoje brojne

ma gluposti. postoje brojne studije koje pokazuju da su iz velike depresije prije izašle one države koje su svoje valute devalvirale.
ono što ljudi ne kontaju da zemljama sa debalansima alternativa devalvaciji nije status quo! nego deflacija! a znaš što znači deflacija? e to ti je tek pravi krah, dugotrajan i bolan. raspitaj se! restrukturiranje, smanjivanje troškova izbacivanje soc. mentaliteta i povećanje produktivnosti su mjere za sebe,svakako nužne, no devalvacija i te mjere nisu isključive. ne znači da ako jedno provodiš da drugo nećeš. sve te mjere koje si nabrojao se moraju provoditi i ovako i onako. i zato nisu predmet moje kritike, jer uostalom monetarna politika nema nikakvog efekta na njih. ono što je predmet moje kritike jest loš odabir HNB-a. uostalom o tome sam pisao dnevnik pa da se ne ponavljam.

Tko je glasao

Lako je čitati Guardian i

Lako je čitati Guardian i htjeti imati takve novine, vjerujem da bi i većina novinara u EPH to htjela, ali želje su jedno, a stvarnost nešto drugo. Za početak, Guardian ima urednike kakve ne samo u EPH, nego i u bilo kojem drugom hrvatskom listu, možemo samo sanjati. A to znači - enciklopedijskog znanja, širokih svjetonazora i tolerantne prema neistomišljenicima, te uvijek spremne saslušati i drugu stranu. U hrvatskim medijima to je čista utopija: prosjek srednja škola (sam Bog zna da ni oni obrazovaniji nisu bitno bolji), znanje i sposobnonsti svedene na lifestyle, spektakle i crnu kroniku. Stara je izreka da riba smrdi od glave, a ona se i u medijima pokazuje točnom: ako imaš loše urendike, loš ti je i proizvod (tj. novina).
Nemam namjeru od odgovornosti amnestirati ni same novinare, jer su i oni jako daleko do Guardianovih mjerila, ali glavna odgovornost je ipak na urednicima. Uostalom, oni su za tu odgovornost više nego dobro plaćeni, pa bi možda "čišćenje" trebalo početi od njih. Ako ništa drugo, vlasnici medija tako bi barem uštedjeli...

Tko je glasao

Ne znam kako si došao do

Ne znam kako si došao do prosjeka srednja škola? Mislim da je (na žalost) većina novinara (barem u ovim medijima koje uspoređujemo s Guardianom) ipak fakultetski obrazovana, premda to i nije neko jamstvo erudicije, tolerantnosti, integriteta, (nadopuni niz)...

Tko je glasao

Upravo to i govorim... To

Upravo to i govorim... To što netko ima fakultet, ne znači da je i pametan. Nermaju ni u Guardianu svi fakultete.

Tko je glasao

prosjek je ipak srednja

prosjek je ipak srednja skola, jer mnogi uprkos studiranju nisu zavrsili faks!:)
sto se ostalog tice, to si u pravu!

Tko je glasao

Ako je to onaj isti Malić

Ako je to onaj isti Malić koji je surađivao s britanskim i američkim špijunima...pardon... haškim istražiteljima u lovu na generala Gotovinu i kojega (zbog toga?) policija čuva 24h/dan, e ondak se možemo kladit da svi oni lažu pa i Rohatinski, a da je Gordan jedini u pravu i govori istinu i samo istinu kako ga je "keva" i naučila. Isto kako i njegove pajdaše Ivančića i Đikića njihove "keve".
I dok je nama takvih novinara i novinarki pa i revolucionarnih feministica, b.a.b.a, vještica, gongovki i sličnih stubova (za mučenje) demokracije u Hrvata, prosperitet nam je zajamčen. Usudim se reći i bez antirecesijskih mjera, rebalansa proračuna, MMF-a, fondova rizičnog kapitala i sličnih kerefeka.
Malići, Đikići, Ivančići i ostali "talibani" će nam dragovoljno pokazati pravi i jedini put koji nas izvodi iz krize.

Tko je glasao

dcroat, mislis li na gordana

dcroat, mislis li na gordana malica?
napisao si goran, sto je najvjerojatnije omaska!?:)
mediji su u hrvatskoj monopolizirani od strane interesnih skupina, pa kad se oni uhvate seciranja necijeg kriminala, uglavnom se radi o obracunu sa suprotnom kriminalnom skupinom od njihove, a ne o istjerivanju neke "pravde"!
dok je nesretni puki bio ziv, ta podjela je bila vise nego jasna!:)
dok se eph, po nalogu svog "grupo" maestra, bavi samo sa seciranjem te suprotne strane, gordan se usput bavi i sa vlastitim, sto boljim pozicioniranjem.. kao sto je to napravio sa svojim "analizama" hypo banke!
ako ne za poziciju, onda se za cash sigurno bavi, jer kad pocnes secirati suprotnu kriminalnu skupinu, ona cesto ponudi i lovu da to javno seciranje stane!:)

Tko je glasao

Da, imaš pravo, mislim na

Da, imaš pravo, mislim na Gordana Malića. Ispričavam se Gordanu zbog krivog navođenja njegovog imena.

Tko je glasao

nece se taj naljuti,

nece se taj naljuti, pogotovo ako mu obecas neku sinekuru!:)

Tko je glasao

hrvatska nažalost nema

hrvatska nažalost nema ozbiljnih poslovnih novinara ili da to preformuliram: ima ih premalo i u uglavnom se nalaze u redakcijama specijaliziranih mjesečnika i dnevnika koji nemaju širu čitateljsku bazu te se ne bave istraživačkim novinarstvom. gordan malić nema blagog pojma o biznisu, on je samoproglašeni novinar-istražitelj, a zapravo novinar multipraktik. bavi se kriminalom svih vrsta, bez obzira radilo se o ratu lokalnih mafijaša koji se kokaju zbog droge, o državnim glavešinama i međunarodnim intrigama ili o korporativnom kriminalu. glavno da može izbaciti senzacionalan naslov!

inače pusti guardian i prebaci se na FT.

Tko je glasao

U dnevniku se tvrdi da dva

U dnevniku se tvrdi da dva novinarčića reketare guvernera države i jednog poslovnog čovika velikog formata.
Jedan od reketarenih je guverner države koja je pred bankrotom,
države sa uništenom privredom, države sa nadaleko čuvenom korupcijom.
Reketirani guverner je malo više godina na toj poziciji a svi znamo ko ga je
zaposlija na to misto.
Drugi reketirani , uspješni poduzetnik koji posjeduje nekoliko poduzeća
u spomenutoj državi sa svim gore navedenim kvalitetama iste, a opet
svi znamo kako je to dobija i ko mu je da.

Da si ti napisa da te navedene reketare ovi iz državne sigurnosti ili ovi
spliski policijoti možda bi i povirova , ali ovog guvernera i ovog šta okriće
na desetke miljona eura siguro ne reketare novinarčići.

Tko je glasao

Istaknuo sam dva članka kao

Istaknuo sam dva članka kao primjer. Ne mislim da su novinari to samoinicijativno napisali...

Tko je glasao

Tako je , oni su u stvari

Tako je , oni su u stvari poštari gazde.

Tko je glasao

Nema smisla napadati

Nema smisla napadati Rohatinskog.Nadam se da nece baciti tih 10 mld. kuna kroz prozor.
Nije njegov posao kreditiranje besperspektivnih tvrtki.Njegov je posao izmedju ostalog tecaj takav kakav je ( na zalost).Likvidnost takodjer, ali tu igra bitnu ulogu i drzava i zakonodavstvo.
Obzirom da drzava nema namjeru nista napraviti po pitanju likvidnosti, pa i dalje posluju tvrtke koje ne placaju dobavljacima, nema vise nikakvog smisla dalje propadati.
Treba odmah zvati MMF!
Ja sam vec nedavno napisao da ce se ovaj prenapuhani budjet rasuti negdje prije kraja sijecnja.
To je ocito neminovno.
Dok se i dalje bude zabijala glava u pijesak umjesto da je vec 70.000 izmisljenih birokrata nogirano a barem 150 jedinica uprava pogaseno, stvari ce ici jos teze i jos gore.
Za sebicne ignorante samo podsjetnik:
Smanjenje ratinga utjece automatski na povecanje kamatnih stopa kredita.
One su naime - promjenjive!

Tko je glasao

hm, iako i sam vjerujem da

hm, iako i sam vjerujem da se državna uprava mora smanjiti, promptno otpuštanje 70.000 ljudi nije riješenje. Za to će trebati vremena (računam minimalno 10 godina, možda i više). Smanjivanje broja jedinica kao prvo korak tome se sigurno može obaviti puno prije.
Zašto se to ne može samo tako napraviti? Slanje tolikog broja ljudi na burzu bi sigurno napravilo kaos. Po meni prvi korak je otpuštanje (ne direktno nego preusmjeravanje zaposlenih u realni sektor pažljivim sustavima) otprilike 15.000 ljudi koji su još mladi te stoga i imaju dobre preduvjete. Naravno treba se uzeti u obzir i da ostane dovoljno mladih da se sustav u jednom trenutku u budućnosti ne slomi. Zatim ostatak u narednom razdoblju smanjiti pažljivom kontrolom i ograničenjem zapošljavanja, te prekvalifikacijama i isto kad je to moguće preusmjeravanjem u realni sektor.
MMF bi po meni sigurno bio od veće koristi nego štete. Ipak, moglo bi zaboljeti i one koji nisu to zaslužili.

Tko je glasao

Absolutno se slažem, samo

Absolutno se slažem, samo bih još dodao i lažne branitelje koji 'ubijaju' i pljačkaju ovu državu više nego nekada Austrijanci, Mađari, Srbi zajedno, a bogme i više od raznih Kalmeta, Bandića, Sanadera, itd. Pogledajte samo koliki dio proračunskog novca godišnje ide u njihove pune djepove!

Tko je glasao

E pa svaka čast! Hvala što

E pa svaka čast!
Hvala što ste prisutni i što ste toliko razumni. Dajete mi podstrek u nastojenju iznošenja istine.
Pozdrav

Tko je glasao
Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Ovi njemački desničari nisu normalni od Feniks komentara 17
 2. ŠEFovskom diktaturom ŠEFovanje od aluzija komentara 6
 3. 402 od Weteran komentara 39
 4. Hote lepo vrit s ustašama i partizancima od boltek komentara 24
 5. Što Plenković ne stvara poveznice s našim Srbima, hrvatskim braniteljima, nego muti s aboliranim teroristima od ppetra komentara 22
 6. Zvala sam se Verica Nikšić, imala sam 13 godina kada su me Srbi ubili u Širokoj Kuli jer sam se rodila kao Hrvatica od Laganini komentara 70
 7. Za dom spremni od Laganini komentara 79
 8. Oni su ustaše? Pa odnosimo se onda prema njima kako zaslužuju! od Feniks komentara 23
 9. za dom spremni, za život nespremni od Zoran Oštrić komentara 1
 10. Zašto Hrvatska tolerira ustaški fašizam od sjenka komentara 81
 11. Otrovno pismo predsjedniku SDP-a Bernardiću od Laganini komentara 50
 12. Tisuće antidemokratskih sredstava u državi od rodjen komentara 1
 13. Poslušně hlásím je vinen Hrvatski bog Mars od lunoprof komentara 34
 14. HDZ se vraća stilu vladanja nepodnošljivom lakoćom od Feniks komentara 29
 15. Je li Božo Petrov još uvijek legalni predsjednik Mosta? od Zoran Oštrić komentara 7
 16. Lekovićev progon novinara, zataškavanje kriminala i demonstracija sile na zastupnicima u Saboru od Laganini komentara 14
 17. Genocid od petarbosni4 komentara 2
 18. Kad NATO Kolinda digne noge od sjenka komentara 25
 19. Brojevi za gospodu Plenkovića, Petrova i Bernardića 8 - 20 - 10 od rodjen komentara 1
 20. Analogije ili Vlada Idiotkracije od lunoprof komentara 48
 21. Zbogom banke. Dobrodošli bogati građani. od rodjen komentara 0
 22. Merkel i nacizam od Zlatno doba kap... komentara 62
 23. ŠEFOVI naređuju bez promjena i bez bitnih razlika od aluzija komentara 0
 24. Liječnik sadist od rodjen komentara 3
 25. Novi val nove vrste kriminala u građevini od rodjen komentara 6

Tko je online

 • bube
 • indian
 • lignja
 • Skviki
 • zaphod

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 5
 • Gostiju: 45

Novi korisnici

 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan
 • Ljerka Ivanković
 • Harlekino