Tagovi

Maltretiranje studenata na Pravnom fakultetu u Rijeci

Ovo je prevršilo svaku mjeru!

Čovjek koji je oformio smjer upravnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci, maltretira studente, koji nisu prethodno završili gimnaziju. Pravni fakultet reklamira taj smjer isključivo kako bi prikupio po 5.500 kn od roditelja onih studenata, koji se upišu na taj smjer, nakon čega ih planiraju eliminirati s fakulteta. Naime, nakon što su djeca uplatila novac za studiranje, profesor ih, umjesto dobrodošlice na fakultet zaskoči s pitanjem: tko je završio trogodišnju školu? Nakon što naivni studenti dignu ruke, on ih pred svim ostalim studentima osramoti govorom o tome kako oni nemaju što tražiti na tom fakultetu, jer ga nikad neće završiti. A zbog čega je onda fakultet uopće raspisivao natječaj i upisivao studente sa diplomom trogodišnje srednje škole, kad su unaprijed odlučili da te studente neće pustiti proći?! Međutim, ni to im nije dovoljno, već i onu djecu, koja nisu završila gimnaziju, već neku drugu četverogodišnju srednju školu, maltretiraju na ispitima. Pitanje, koje dotični profesor postavlja studentima na na ispitima je: "kolegice, a koju školu ste završili". Nakon što studentica odgovori da je završila neku od škola, koje nisu gimnazija, tada slijedi ono isto: "ovaj fakultet nije za vas, vi to nećete moći završiti, bolje da odmah odustanete", a tada pak slijedi ispitno pitanje: "iz koje knjige ste učili?" Studentica odgovori: "iz Vaše". Slijedi: "Dovršite mi rečenicu tu i tu, koju sam napisao na pedesetprvoj stranici moje knjige". Tko još uči gradivo po stranicama nečije knjige? Piše li u ijednom prosvjetnom zakonu da studenti moraju znati numeraciju knjiga pojedinih profesora????

Naravno, nije to pojedinačni slučaj, pa da bi ga se trebalo zanemariti, jer se u sličnoj situaciji našlo puno studenata. Ja sam istu priču čula iz dvoja usta dvije različite generacije studenata. Prema tome, nije slučajno. Na žalost, na Pravnom fakultetu u Rijeci bolje je ne prosvjedovati javno. Naime, kad su studenti prošli put prosvjedovali protiv terora jednog drugog profesora, na kraju su se svi pojedinačno morali ispričati dotičnom profesoru, koji se iživljavao na njima, umjesto da je profesor dobio ukor. Stoga su studenti Pravnog fakulteta u Rijeci pokorni i ne usuđuju se javno dići svoj glas za svoja prava.

Žalosno je što nadležno Ministarstvo nema sluha za situaciju na fakultetima, već sve prepušta na samovolju dekanima, rektorima, nekakvim nikadčuo-agencijama..., a za to vrijeme studenti propadaju, roditelji bacaju novac na nešto što je unaprijed određeno kao neprolazno. Riječki rektor ne odgovara na mailove, dekan se ne javlja na telefon jer putuje okolo, o agenciji za visoko školstvo nitko nikad nije čuo, na mailove upućene ministru odgovaraju niži referentići koji nemaju blage veze s ničim pa se ponašaju po principu "brigo moja prijeđi na drugoga", sve u svemu kaos na sve strane. Nemaš se kome požaliti, niti od koga očekivati da će nešto učiniti po pitanju poboljšanja kvalitete visokog školstva ili prestanka maltretiranja studenata, koji su SVOJ STUDIJ PLATILI OD SVOG NOVCA, tj. ne studiraju o trošku Ministarstva, a unaprijed im se govori da taj studij nikad neće završiti. Nevjerojatno!!!

Komentari

Asistentica profesora iz članaka D.D.

Kao što naslov kaže, još veći problem je asistetica profesora, koja je bahata, nepristojna, arogantna te krajnje neprofesionalno obavlja svoj posao. Dotična ima problem sa ženskim studenticama, koje ne znam zašto ne može organski smislit te ih je sklona omaložavati, vrijeđati i čak krivo ispraviti ispit kako ne bih prošle.
Sve navedeno može potvrditi veći broj studentica, koje su mahom ostajale u šoku njezinim ponašanjem.
Nažalost, profesor o tome ništa ne zna, a ni drugi jer je u ophođenju sa njima itekako pristojna i fina, a onda na studentice "riga vatru" ..Nadam se da će se to riješiti, i da će se koja od studentica uspjeti suprostaviti te izboriti za svoja prava. Vjerujem, premda sam laik da se ovdje radi o nekom psihološkom problemu, zbog kojeg nažalost ispaštaju nedužne studentice.

Tko je glasao

dovoljan mi je bio naslov da

dovoljan mi je bio naslov da shvatim o kojem je profesoru riječ. ja sam jedna od tih naivčina koja je upisala upravno pravo. nadobudna sam došla prvi dan na predavanje, dotično profesor se prvo predstavio i nabrojio nam sve njegove diplome. u jednoj se rečenici pohvalio kako je on naš studij osnovao, a već u drugoj je rekao kako ne shvaća zašto smo mi upisali ovaj studij koji nema apsolutno nikakve budućnosti. divan doček za nas bubuljičaste 18godišnjake, al svi smo progutali tu knedlu u grlu i slušali što će dalje profesor reći. tada nas je prozivao, i svakog od nas pitao koju smo školu završili, naravno sve koji su završili trogodišnju ili neku stručnu školu je odmah poklopio sa tim da oni nikad neće završit taj studij. ja sam jedna od onih koja je završila gimnaziju, sa ponosom sam mu to rekla svaki put kad bi me pitao, na predavanjima ili u 4 oka u njegovom kabinetu. al nije mi to pomoglo (kao još jedan dokaz da završena srednja škola ne znači ništa), jer nisam ostvarila uvijet za 2. godinu, i nisam prošla njegova dva predmeta sa 1. godine..još uvijek se borim sa tim..a njegov pogled, i njegove osuđujuće oči..osjećam se manja od makovog zrna na njegovim usmenim ispitima..neugodan je i ne volim ga, nit njegovo ponašanje prema studentima, nit njegovu filozofiju i politiku, nit njegovo nerealno ocjenjivanje, nit njegovo ''profesor iznad svih''.a najmanje volim njegovu famoznu rečenicu ''bog zna za 5, ja za 4, a vi ni za 2''. :/

Tko je glasao

Ajde bubni ime da i mi

Ajde bubni ime da i mi ostali znamo o kojoj gnjidi je riječ.

Tko je glasao

Točno to su mi rekli i ovo

Točno to su mi rekli i ovo dvoje studenata. Za moj pojam to je prestrašno. Žalosno je što studenti ne smiju ni zucnuti protiv toga, jer im je onda garantirano da nikad neće završiti taj faks. Žalosno je i što mediji ne reagiraju na ovo i ne raščiste to sranje. Žalosno je što svi znaju ime tog profesora, a njemu ne može pasti dlaka s glave zbog takvog odnosa prema građanima ove države, koji plaćaju porez, od kojeg on dobiva masnu plaću za svoju bahatost.

My Soul

Tko je glasao

Poštovanje !!!

Draga kolegice, imao bi iscrpnu priču za dotičnog profesora, iscrpan slučaj i važne događaje.
Ne bi sad htio ovdje pisati, jer ne znam kad bi stao. Molio bi da mi se netko javi za intervenciju, na bilo koji način. Željan sam pomoći, sudjelovati i reagirati za svačije dobro, počevši od sebe.

Moji podaci:Marko Herenda, stručni (upravni) studij, problem dotični profesor i to ogroman problem.
Mail: manga_315@hotmail.com
marko.herenda@net.hr
Mob.:0958200448

Bio bi zahvalan na javljanju!!!

Pozdrav

Tko je glasao

Eh. Mediji. Ti će reagirati

Eh. Mediji. Ti će reagirati ako procjene da bi im nešto podiglo čitanost. Mislim da zato treba počet dizat graju oko ovog vrlo ozbiljnog problema. Davat precizne i točne podatke. Snimit i na "Jubitu" objavit predavanja koje ste spominjali. Možda i ispite. Jest da je to na granici legalnosti (kosi se barem sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka, a možda i s još kojim), al' da vidimo kako će ptičice pjevat kad puno ljudi sazna kakvi su moralni šuftovi. Kad i "njihovi" poćnu zazirat od toga da budu viđeni u njihovom društvu.

Tko je glasao

Na svakom faksu postoje

Na svakom faksu postoje ovakvi opisani dnevnikom.

Imam primjere medicinskog fakulteta , gdje vraćaju seminarske radove čak 11 puta.
Dakle, da preciziram: profesorica ispravlja samu sebe 11 puta.

Čula sam da se na pravnom u Rijeci jedan ispit sprema cijeli semestar i onda ima izračunato da nitko ne može položiti taj ispiti od 11 do 3 mj...onda svi polože zamjenska 2 kolokvija i onda svi kolektivno padnu 3. i sve moraju ispočetka.

A što se tiče prosvjeda i blokade, što se mene tiče to je jedno veliko sranje ukoliko se ne ustraje, a vidimo da se ne ustraje.
Zašto? 2 tj blokade za što? Da bi došla na plenum i da bi ekipa koja je zdušno zagovarala blokadu u najkritičnijem momentu bila suzdržana? I da bi nas 5 samo glasalo za nastavak?

Toliko mi se zgadilo to licemjerstvo da sam samo gubila živce svaki put.
Ima bisera koji na plenumima kao glavni problem predstavljaju mogućnost ne podrške medije. Kao da sve rade samo da im lica osvanu na novinama. Neš' ti: Što ćemo ako izgubimo podršku medija??

Takva pitanja i takvi likovi su i ugušili svaku blokadu.
Borba je borba i nitko nije rekao da će biti lako. Ako u nešto vjeruješ onda se za to i boriš i ili si za to ili nisi, nema suzdržavanja.

I eto, zbog takvih egotripera sad kolektivno ispaštamo: seminari, kolokviji i ispiti nam se mješaju, da ne pričam o nadoknadama po cijeli dan na faksu i subotom.

Tko je glasao

Ma, nema odustajanja. Te

Ma, nema odustajanja. Te stvari se moraju riješit. Ako ni zbog čega drugog, onda u ime budućih generacija. Budućnosti. Od sada na dalje, na ovom dnevniku dojavljivat ću javnosti sve što se događa na Pravnom faksu u Rijeci. Pa će se valjda netko jednom sjetiti da PROFESORI MORAJU POČETI ZARAĐIVATI SVOJU PLAĆU!!! Pogotovo zato što je ona isplaćena OD NOVCA POREZNIH OBVEZNIKA!

My Soul

Tko je glasao

Badava čovjek pisao i

Badava čovjek pisao i ukazivao, na Pravnom fakultetu u Rijeci, ništa se ne mijenja. Profesori nedostižni, ne izvršavaju svoje obveze, u vrijeme kad su objavili da primaju studente, nema ih u uredu, a studenti uzalud dolaze po potpise. Kad dođu na ispit, neće ih primiti, jer nemaju potpis. Nešto nevjerojatno. Mene samo zanima zbog čega se fucken novinari ne uhvate ove teme i ne istraže malo kakva je to fucken bolonja na hrvatskom sveučilištu i kamo odlazi novac hrvatskih poreznih obveznika, kad profesori u radno vrijeme nisu na radnom mjestu! Toj bagri profesorskoj treba otkazati i zaposliti profesore, koji još nisu iskvareni! Ovo što se sada događa je nevjerojatno. Kakva je to indolentnost, počev od profesorskog dna, pa sve do vrha nezainteresiranog ministarstva, kojem se možeš ubiti pišući i koje neće reagirati, već upućuje na niže instance, umjesto da samo istraži stvar.

My Soul

Tko je glasao

ima i previše tih priča o

ima i previše tih priča o osvetama profesora.

prije par tjedana sam pričao s jednim zadarskim studentom koji je član nezavisne studentske inicijative. pitao sam ga zašto se ove jeseni nije organizirala blokada fakulteta.
rekao je da im nakon proljetne blokade profesori nisu dali sve obavijesti, upute za ispite i druge zadatke koje su po bolonji morali obaviti pa mnogi nisu ispunili svoje zadaće i sad ispaštaju zbog toga i strah ih je prosvjedovati.

mnogi se prof. ponašaju kako mali hitleri, iako je pitanje kolikome broju njih je mjesto na fekultetu.

možda bi nešto pomoglo kada bi se organizirala akcija "češljanja" i kad bi pročešljali radove profesora, računovodstva fakulteta, pa da vidimo kako se troše novci, tko je lijen i ne radi, tko piše plagijate, a tko uopće ne piše znanstvene radove.
pa s time na internet, u javnost i zahtijevati ostavke odgovornih.

uz dovoljan broj studenata, ali i drugih građana mislim da bi se dalo nešto postići.
ima li zainteresiranih?

Tko je glasao

My Soul; jako dobra tema i

My Soul; jako dobra tema i dnevnik. Na žalost, ovo se ne događa samo na PF. I medicinski faks je elitistički, pa je kćer moje prijateljice bila podcjenjivana jer dolazi; zamisli apsurda; iz medicinske škole; a ne gimnazije. To nije jedini način na koji se studente maltretira. Prije nekoliko godina veliku je pozornost privukla priča o pobunjenim studentima protiv prof. N. Kudiš zbog vrijeđanja, zadavanja literature na engleskom jeziku koji ne znaju svi dovoljno dobro; te ostalih vrsta maltretiranja.
Poznat je slučaj profesora teorijske fizike Kalimana na fizici i politehnici pri FF; koji studente nebolonjce uporno ruši; ne dajući niti normalne konzultacije a kamoli pitanja; pa se događa da student više od godine dana uporno dolazi na ispite i biva srušen. Profesor o nekome nešto zna, pa mu nitko ništa ne može ili je politički proteže ne zna se čiji.
Slučaj prof: Ivanovića sa hotelijerskog f. koji studentima prodaje svoju knjigu, te ne smiju imati fotokopije, već potpisane originale, ne smiju si posuđivati, ili da kupe tri knjige po grupi, već svatko mora imati svoju. Naravno, prof. mora zaaraditi što više, knjiga košta tristotinjak kuna; kako ga nije sram svoju knjigu nametati studentima. Zar se tako promovira stručna literatura?
Poznato je da profesori elektrotehničkog fakulteta studenete vrijeđaju i ponižavaju; uzmu im novac za školarine i sruše ih kako bi faks što više zaradio.
Ovo su podaci koje sam saznala od studenata iz društva moje kćeri; neku od te djece dobro poznajem; te znam da nemaju razloga lagati.
A ovo je tek sitnica prema podacima za koje neznamo.
I povrh svega; prisjetimo se slučaja "Indeks" u kojem su bili osuđeni profesori i studenti koji su bili žrtve, na određeni način, naravno.
I prof. i zastupnice, vrle gospe Dešić koja je kukala kako joj je namješteno, te da je ona kolateralna žrtva,
Mislim da si potakla vrlo važnu temu o kojoj bi se puno toga moglo reći. Možda bi javno prozivanje tih nedodirljivih i zaštićenih krimosa, pomoglo djeci da bez pritisaka i normalno studiraju.

Tko je glasao

Ja bih, radi smanjenja

Ja bih, radi smanjenja korupcije, zabranila profesorima da u ispitnu literaturu uvrštavaju svoje knjige i knjige profesora sa svoga fakulteta. Također bih zabranila usmene ispite i uvela standard kvalitete odnosno pismenih ispita, po kojima bi svi studenti pravnih fakulteta u Hrvatskoj polagali prema istom programu i istim pitanjima. Pri tome bih učinila da studenti na ispitu ne budu pod imenima, već pod šiframa. Na taj način bi se izbjeglo kupovanje ispita i omogućila se ista kvaliteta studiranja - standard studiranja bilo gdje u Hrvatskoj, pa ne bi studenti iz Splita odlazili na studij u Zagreb ili obrnuto, iz Rijeke u Split, kako bi položili neki ispit na kojem se profesor okomio na njih, kao onaj što je curu, koja je položila sve ispite, što će reći da nije glupa, a na njegov je izlazila 28 puta i nije je pustio, iako bi zadnja budala naučila napamet gradivo, kad bi izlazila na ispit 10 puta, a ne 28. Meni je to iživljavanje na studentima nevjerojatno. Mislim da se to može dogoditi samo u jednoj zemlji kao što je Hrvatska, koja ne brine o svojim studentima, već brine o tome kako napuniti profesorske džepove.

My Soul

Tko je glasao

naša stvar ma kakva

naša stvar
ma kakva bologna, ovo je cosa nostra

svi građani republike hrvatske,
a ne samo prisutni na plenumu, ili redovito upisani, ili upisani ili ...
dakle, apsolutno svi građani republike,
bez obzira na spol, nacionalnost, vjeru, godine života
imaju pravo na besplatno obrazovanje koje uključuje
osnovno, srednje, (obavezno)
visoko školsko, ukoliko redovito uče
ako na visokom stupnju
zbog nekog razloga, ne mogu redovito ispunjati obaveze, i redovito studirati
(suvisle, ne pretjerane)
ne mogu biti žrtva bilo kakvog naplaćivanja od strane fakulteta

za te studente, koji nisu ispunili kriterije fakulteta
treba stvoriti mrežu veleučilišta
koja će školovati ljude koji su spremni platiti školovanje

dakle oni koji padnu/izgube pravo redovitog studiranja na redovitom fakultetu
ne smiju nastaviti na istom fakultetu, ali uz plaćanje
jer
se ne smije fakultet dovesti u situaciju da mu financijski odgovaraju loši studenti
jedini izvor prihoda fakulteta trebaju biti ministarstvo znanosti i prodaja pameti privatnim poduzetnicima, nikako ne državi niti javnim poduzećima

2. svi fakulteti, svi ispiti, moraju se polagati pismeno! oni koji su vezani za konkretnu vještinu jasno moraju biti direktniji, ali tada treba ispitivati
ispitivač koji nije predavač, ili višečlano tijelo
test pitanja biraju se iz baze pitanja koja mora sadržavati barem 5 x više pitanja nego ih na samom testu ima
jednom godišnje svi nastavnici odgovaraju na testu vlastitog predmeta
pod istim uvjetima kao i studenti,
rezultati članova katedre, anonimizirani, moraju biti dostupni studentima

3. kako vrednovati rad sveučilišnog nastavnika
veleučilište - brojem zaposlenih nakon diplomiranja, i prosječnim primanjima (nekakav koeficijent)
sveučilište - brojem sati provedenih u nastavi x zadovoljstvom studenata (računati zadovoljstvo boljih 50%)x rezultatima (računati rezultate gorih 50%) / ukupan prihod od aktivnosti koje nisu nastavne na matičnom fakultetu

svi nastavnici s prosjekom nižim od npr. 4,0 , dakle neizvrsni, a takvih sigurno ima koliko i neizvrsnih studenata, uplaćuju u fond za pomoć npr. izvanrednim studentima 10-20-30-40% prihoda, ovisno o prihodima

luka

Tko je glasao

svi nastavnici s prosjekom

svi nastavnici s prosjekom nižim od npr. 4,0 , dakle neizvrsni, a takvih sigurno ima koliko i neizvrsnih studenata, uplaćuju u fond za pomoć npr. izvanrednim studentima 10-20-30-40% prihoda, ovisno o prihodima

eto, nitko neće imati prosjek manji od toga, pa će, kao i sa školama, biti potrebna "državna matura"

a državna matura u kombinaciji sa učinak-plaća znači da će profesori studente jako dobro morati naučiti ono što država želi da oni nauče..

genijalno

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Zna Indijanac ali ne zna Plenković!!!! od otpisani komentara 15
 2. Obranimo HEP, ne dajmo naše svjetlo onima koji bi ga odnijeli drugima! od ppetra komentara 7
 3. president Trump od Zlatno doba kap... komentara 6
 4. Pernarov teror ima dalekosežne posljedice po Hrvatsku / Domovinski zakon i Domovinska sigurnost jedini jamac stabilnosti od Laganini komentara 21
 5. Human Rights Watch, slučajno ili namjerno, pridružuje se naci-četničkom hibridnom ratu Četničke Džamahirije protiv Hrvatske od Laganini komentara 5
 6. Godina boli od otpisani komentara 5
 7. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 49
 8. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 9. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 10. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 42
 11. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 12. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 17
 13. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 14. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 15. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 16. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 17. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 18. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 19. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 20. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 21. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 22. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 23. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 24. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 25. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23

Tko je online

 • hlad
 • Jura

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 2
 • Gostiju: 36

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan