Tagovi

Malo dijete kao Hitler, Staljin... - glupost "umjetnice"

Čini se da zlo, kao i glupost, nema granica.
Dansko-norveška umjetnica po imenu i prezimenu Nina Maria Klevian odabrala je šok kao umjetnički metje odnosno izrazila se na način da je svoje malo dijete oblačila tako da je podsjetila na deset najomraženijih diktatora dvadesetog stoljeća, usnimila ga i distribuirala fotografije u svijet medija.
Naravno, počela je s Hitlerom, pa preko ajatolaha Homeinija, Mao Ce Tunga, Slobodana Miloševića, Mussolinija… stigla do – Idi Amina i Staljina. Objavio je kontroverzne snimke i izraelski čitani dnevnik Haaretz, a snimke su preuzeli i mediji u svijetu uzduž i poprijeko, a slijede brojni komentari.
Gledajući te snimke i čitajući intervju koji je umjetnica dala Haaretzu nameće se nekoliko pitanja koja ovo «umjetničko djelo» provocira. Prije svega, ima li granice u umjetničkom stvaranju, drugo, do koje mjere djeca mogu biti sredstvo umjetničkog izražavanja odnosno ne radi li se u ovom slučaju o zloupotrebi – iskorištavanju djece da bi se postigli sumnjivi umjetnički efekti i treće, postoje li druga umjetnička sredstava da bi se iskazalo protivljenje diktaturama i diktatorima?
ZLOUPOTREBA DJECE
Pri odgovoru na ovo pitanje sjećam se posjeta Židovskom muzeju u Beču prije desetak godina kada sam s bliskim rođakom namjeravao pogledati izložbu o strahotama holokausta. Poznanik zaposlen u Muzeju čim smo se sreli pitao je koliko rođak ima godina. Tada je imao l2-l3 i na spomen «dječjih nježnih godina» energično mi je objasnio da bi bilo ipak dobro da se dijete poštedi šokantne izložbe, što sam prihvatio pitajući se kako nisam i sam pomislio da bi ovakva izložba mogla i negativno djelovati na rođaka.
Tako i ova serija fotografija djeteta u raznim odorama, ma koliko god bili uvjereni i slobodu umjetničkog stvaranja, nije etički dozvoljen način ekspresije umjetničkih motiva i poruka. Kćer umjetnice nije ni svjesna u kojem projektu je sudjelovala, ali će kao odrasla osoba postati svjesna da je sudjelovala u dvojbenu projektu majke. Istina, projekt «Moć» ma koliko bio popraćen objašnjenjima umjetnice, ipak je zloupotreba djece u umjetničko-političke svrhe. I mnogi će prihvatiti da «ljudi koje je utjelovila moja kćer nisu ni najmanje marili za vrijednost ljudskih života i žrtve koje su njihova razmišljanja izazvala» kao i «Odgovornost je isključivo na vama. Ne možete je odbaciti – kao roditelj, kao ljudsko biće – i reći da ste samo slijedili naređenja-«, ali…
Ako se i uzme da je bit umjetnosti svojevrsna provokacija ili šok i oni imaju svoja nepisana pravila, mjeru, iskazuju dobar ili loš ukus kreatora.
»Umjetnicu» ne može opravdati ni činjenica da joj je otac bio pripadnik norveškog pokreta otpora, da je Hitler za nju i njen kulturni krug, inkarnacija zla itd.
SVEMIR I GLUPOST SU BESKONAČNI
I upravo pozivajući se na ulogu roditelja, gospođa umjetnica bi trebala zaštiti svoje dijete umjetničkog eksperimenta, tim više što postoje nebrojeni drugi načni da se ukaže na pogubnost autokratskog načina vladanja i bespogovorno slijeđenje političkih vođa. Neobično je da su i izraelski mediji prihvatili ovu umjetničku kreaciju kao legitimnu, tim više što je ne mali broj Židova koji su dali obol psihologiji, posebno i psihologiji djece pa i zaštiti prava djece.
Ipak, zanimljivo je da su svi fotografirani diktatori mrtvi ( a našlo bi se autokratskih vladara-diktatora u svijetu koji su živi), da je među njima i «gospodar rata broj jedan" ex-Jugoslavije Slobodan Milošević i da će oni koji robuju mitu o Titu kao diktatoru, zločincu i «najvećem koljaču Hrvata» ostati razočarani što ga je «umjetnica» zaobišla.
Čini se da zlo, kao i glupost, nema granica.
Ili, kao što bi rekao Albert Einstein:» Svemir i glupost su beskonačni. Ali, za svemir nisam siguran.»

Komentari

pošto si dao samo svoju

pošto si dao samo svoju uskogrudno judeofilnu antisemitofobnu, antiroditeljsku verziju, nije najjasnije iz tvojeg dnevnika razumijeti što je umjetnica htjela postići time. Ovaj performans, propisno objašnjen, itekako bi imao jako dobar rationale, jer jako dobro ukazuje na to koje su glavne mete diktatora i zločinaca, tojest institucije države, birokracija i ostalih dječjih zaštitnika od njihoih roditelja, tijekom povijesti. A to su djeca, koja su u pravilu kroz "školovanje" indoktrinirana kako bi jednog dana istome mogli slijepo služiti. Ista se takva indoktrinacija vrši i danas kroz programe "zdravstvenog odgoja" u školama diljem svijeta, i farsično, baš pod istim nazivima i etiketama kojima se ti voliš služiti. Zlouporaba djece? o čemu ti pričaš, jesi mentalno bolestan? a nije zlouporaba djece, i općenito ljudi, iste oblačiti u razne, među ostalim školske uniforme? Nazivati ih ljudskim kapitalom i ljudskim resursima? Sovjetski programi iz škole na posao i slični? Ti si dragi, bio meta indoktrinacije i zlouporabe djece dok si bio dijete, i posljedice se na žalost osjećaju i danas. Nije li simpotamtično da kad se govori o raznim zlostavljanjima, pravima, i zlouporabi djece, da se u tu pravilu misli na roditelje? država bi se mnogo bolje brinula o djeci? Hitler, Staljin, Mao i ostali? Čak su se i u Izraelu u nastajanju (prije 2. svjetskog rata) vršili ekperimenti sa komunitarnim odgojem djece (bez uloge roditelja, nego "odgajatelja).. Tako se eksperimentiralo na mnogim mjestima u raznim trenucima 20. stoljeća, i rezultati su uvijek bili jednaki.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao
Tko je glasao

@Danimir, Prvo bih želio

@Danimir,

Prvo bih želio izraziti svoje zgražanje nad bilo kakvom uporabom djece, pa i u tzv. "umjetničke" svrhe. One koji to rade, izveo bih pred sud, kao izrabljivače.
Toliko o tome.
Napisao si:

da će oni koji robuju mitu o Titu kao diktatoru, zločincu i «najvećem koljaču Hrvata» ostati razočarani što ga je «umjetnica» zaobišla.

Tko radi taj i griješi, pa i sam si umjetnicu stavio u navodnike, što znači da baš ne vjeruješ njezinoj umjetnosti.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Svaka šuša danas može

Svaka šuša danas može postati slavna i bogata zbog svoje "umjetnosti" ali to ne znači da su "UMjetnici"

slažem se sa ovim:

Ili, kao što bi rekao Albert Einstein:» Svemir i glupost su beskonačni. Ali, za svemir nisam siguran.»

Jakša
"Tu fui, ego eris "

Obrisan

Tko je glasao

Možda su UMJETNIci...

Možda su UMJETNIci...

Tko je glasao

Dijete je uistinu pretrpjelo

Dijete je uistinu pretrpjelo najgori teror koji je moguce zamisliti. Kako ce se oporavljati od soka sto ju je monstruozna majka obukla u uniformu Hitlera, ne znam, ali drzim ovoj djevojcici palceve i nadam se da ce je udaljiti oo ove bolesne osobe.

Daj se smiri, Danimire.

gpgale blog

Tko je glasao

Svakako se može

Svakako se može raspravljati o dometima ovog umjetničkog "projekta", ali mi se čini pretjeranom etička zabrinutost i naricanje nad zloupotrebom djeteta.

Ne vidim kakvu je štetu djevojčica mogla pretrpjeti svojim "sudjelovanjem", i ne znam čiji su osjećaji time povredjeni. Iako ga je na neki način iskoristila, ne vjerujem da je majka na bilo koji način ugrozila vlastito dijete. Tisuću puta su u tome smislu gori roditelji vrhunskih sportaša, pa se ipak slave kao narodni heroji.

Smisao (ili ono što umjetnica tvrdi da je smisao) djela je prilično jasan: preispitivanje otkuda dolazi zlo: radjamo li se s njime ili se ono razvija u nama pod utjecajem okoline.

A bitni elementi suvremene umjetnosti su pomicanje granica i provokacija, i tu se nema što prigovarati sve dok ne ide na nečiju štetu.

The Observer

Tko je glasao

@bet Ne može se

@bet
Ne može se problematičan postupak majke -"umjetnice" opravdavati time da su roditelji vrhunskih sportaša još gori...
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Ovdje ulazis u jako sklisko

Ovdje ulazis u jako sklisko podrucje kako roditelji smiju odgajati svoju djecu. Recimo, smiju li roditelji djecu uciti mrznji? Smiju li roditelji odgajati djecu u opskurnim kultovima koji propovijedaju mrznju do odredjenih skupina? Sto s vjerskom inicijacijom u najranijim danima? Je li obrezivanje nasilje nad djecom? Sam cin krstenja?
Ja u ovom primjeru ne vidim nasilja nad djetetom. U Rijeci se upravo dogodilo nesto sto bi se moglo opisati kao slicno u predstavi Lizistrata sto je izazavlo i prosvjede nekih vjerskih zajednica.

Tko je glasao

@martin Postavljaš

@martin
Postavljaš odlična pitanja, ali malo van glavne teme dnevnika: zloporaba djece u umjetnosti. Nisam pisao o nasilju, pisao sam o zloupotrebi male djece, nekoj vrsti manipulacije.
Odgoj? Jedno od najvažnijih umijeća roditelja, univerzalnih recepata je malo.
Djecu ne treba učiti mržnji, ali samoobrani da. Obrezivanje da, to je medicinski zdravo, čak mislim da se u nekim rodilištima u USA i u drugim zemljama, to radi neovisno o vjeri roditelja.
Vjerska inicijacija, hm..?
Opskurni kultovi - nikako...
Krštenje - kako se roditelji dogovore.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Ja ne mislim da je njen

Ja ne mislim da je njen postupak problematičan (u smislu zloupotrebe vlastitog djeteta), i pokušao samo objasniti zašto.

Mislim da se ovdje radi o puhanju na hladno, dok se u slučaju stvarnog teroriziranja i zloupotrebe vlastite djece, uopće ne reagira ili se čak slavi vinovnike - zato jer to što rade rezultira nečim s čime se većina rado identificira.

The Observer

Tko je glasao

@Danimir, naravno da uvijek

@Danimir, naravno da uvijek ima razočaranih. :):):):)

Tko je glasao

Ovaj Dnevnik definitivno

Ovaj Dnevnik definitivno nije zaslužio minuse.

20. Molimo vas da pročitate kompletni tekst prije nego što glasate za njega. Glasanje utemeljeno samo na prvih nekoliko rečenica ili samo na bazi autorovog imena nije dobrodošlo.

Tko je glasao

@seneka Hvala na

@seneka
Hvala na pojašnjenju pravila pollitika.com. Ali, vjerujem u one koji će trezveno čitati ovaj moj dnevnik i ne izvlačiti jednu jedinu rečenicu da bi doveli u pitanje osnovnu poruku ovog dnevnika.
Da, ovdje se više ne radi o argumentima, ovdje se ne radi o pravu na mišljenje, sud..., radi se o zaslijepljenosti Rebela, Skvikija, Grdilina i još nekih.
Tu pomoći nema.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Vidi se koliko je tko

Vidi se koliko je tko objektivan kada svakoga tko ima suprotno mišljenje smatraš zasljepljenim. O Danimire oko moje otvori mi oči, zakrili to svjetlo svojim anđeoskim krilom neka sjena padne na moje misli i neka mi obzori kao tebi postanu britki i čisti.

"Ljudi praštaju sve osim iskrenosti" - A.G Matoš

Tko je glasao

Dao sam ti minus samo za

Dao sam ti minus samo za ovaj komentar, ne zato što si mene izostavio ^^ već zato što izazivaš i spuštaš stvari na osobni nivo bez ikakvog povoda. Nisam odvjetnik Rebela, Skvikija, Grdilina i još nekih... ali zašto ih prozivaš i provociraš bez da su se oni uopće uključili u raspravu.

Tko je glasao

Neobično je da su i

Neobično je da su i izraelski mediji prihvatili ovu umjetničku kreaciju kao legitimnu, tim više što je ne mali broj Židova koji su dali obol psihologiji, posebno i psihologiji djece pa i zaštiti prava djece.
Po meni je ovo ključno i bit dnevnika. Mediji koji su prihvatili zlouporabu djeteta kao legitimnu su pod nečijom ingerencijom ...čijom?
Umjetnost ponekad može biti izraz nečije frustracije iz djetinjstva i ako je i originalna ipak u ovom slučaju zaslužuje osudu javnosti.

Tko je glasao

Tko si ti da odlučuješ o

Tko si ti da odlučuješ o tome koji dnevnik zaslužuje ili ne zaslužuje minus?
Pa valjda imam pravo na osobni sud.

da će oni koji robuju mitu o Titu kao diktatoru, zločincu i «najvećem koljaču Hrvata» ostati razočarani što ga je «umjetnica» zaobišla.

Evo ako želiš pojašnjenje moje negativne ocjene.

Hrvati naime nisu toliko važni svijetu kao recimo Židovi pa bi bilo suludo takvo što očekivati i Slobodan bi se teško našao na listi da nije bilo Srebrenice.

I naravno da mi smeta ironija u "najvećem koljaču Hrvata", da se ja na taj način našalim sa Hitlerom dobio bi etiketu antisemitizma. Za moju osobnu obiteljsku povijest Tito jest zločinac.

Pozdrav.

"Ljudi praštaju sve osim iskrenosti" - A.G Matoš

Tko je glasao

Istrgao si naravno cijelu

Istrgao si naravno cijelu stvar iz konteksta. Budući da si relativno novi ovdje, propustio si sjajne Dnevnike Opinioiurisa o argumentacijskim pogreškama i argumentiranoj raspravi. Registracijom na pollitiku se prihvaćaju pravila i preporuke pa tako i ova koju sam citirao. Također je bilo dosta rasprava o ocjenjivanju. Zajednički konsenzus je bio nekako, da ako se ne slažeš s nekim djelom teksta ili nekom rečenicom da to nije razlog za minus (ukoliko je dnevnik dobar) već razlog za komentar u kojem argumentirano pobijaš ono s čim se ne slažeš. U ovom slučaju ako se ne slažeš s tezom oko Tita, to nije razlog za minus pogotovo što je ostatak dnevnika otvorio jako zanimljive teme oko slobode umjetničkog izražavanja, eksploatiranja djece itd.

Misao dana: "Ne slažem se sa tvojim mišljenjem,ali ću do kraja života braniti tvoje pravo da ga kažeš" (Voltaire)

Tko je glasao

Ne smatram kako sam istrgnuo

Ne smatram kako sam istrgnuo stvar iz konteksta zato što Titu i Hrvatima u ovom dnevniku osim u svrhu provociranja i nije mjesto, stoga možemo eventualno zaključiti kako je autor teksta napisao tu rečenicu izvan konteksta samog dnevnika.

Misao dana potpisujem!

P.S Ukoliko sam prekršio bilo koje pravilo koje sam potpisao da ću poštivati prilikom registracije na pollitika.com, slobodno neka me administrator sankcionira nemam pravo se buniti ukoliko mi se dokaže da sam prekršio neko od pravila.

"Ljudi praštaju sve osim iskrenosti" - A.G Matoš

Tko je glasao

Kada sam vidio citiranje i

Kada sam vidio citiranje i potezanje pravila: 20. Molimo vas da pročitate kompletni tekst prije nego što glasate za njega. Glasanje utemeljeno samo na prvih nekoliko rečenica ili samo na bazi autorovog imena nije dobrodošlo. pomislio sam da se i seneka gotovo slaze da je pocetak ili npr naslov,... ovog clanka takav da zavrjeduje minus, ali da se autor po njegovom misljenu do kraja koliko toliko izvukao pa samim tim treba ukazati na pravilo br 20. Medutim, sad kad rebel zamjera upravo najvise nesto, a sto je pred sam kraj teksta onda je stvar puno kompliciranija.
Niti je rebel krsio pravilo letimicnog citanja prvih par redaka (nadam se pak da ne cita s kraja ili letimicno s krajem), niti to sad vise nije tekst koji je prvo los pa onda dobar nego je nekako prolazan samo u sredini, ali u svakom slucaju ima i vise losih dijelova koji se takvi cine cak i uglednom seneki (zbog potezanja pravila 20), ali i "novajliji" rebelu (zbog i po mom misljenju opravdanog prigovora o Titu).
Zakljucak: senekin prigovor vise je poticaj da se malo potrudi oko rauzmijevanja sto je u clanku ustvari receno vezano uz djecu i razvojnu psihologiju (sto je razumljivo i pretpostavljam odredena prof def) sto podrzavam, ali je i razumljiva i reakcija rebela koji pak osim tih spomenutih slabosti, naglasak vidi na zavrsnim aluzijama autora (prodavanje muda pod bubreg) o Titu. Teorija govornog cina promislja i razloge zasto tko sta govori, tj sto se cini samim cinom govora, a ne samo sto se govori (npr banalno receno kod maticara je dakako vazno sto sudionici govore, ali je sam cin govora maticara i mladenaca u maticnom uredu mozda i vazniji po svojoj namjeri i motivima ...). Ono sto tjera Danimira ovih dana o Titu je ocigledno za njega silno vazno, a to prelazi granice ovog clanka. Cini mi se da je to u svezi sa Vrodljakovim uradkom koji tek treba izaci. Svojevrsna artiljerijska priprema, pa cemo tek vidjeti prave jurise i manevre kad budu isle sljedece faze.

Tko je glasao

@obaladaleka Ako sada

@obaladaleka
Ako sada moram objašnjavati VEĆINI što sam htio reći dnevnikom, onda on nije kvalitetan. Ali, ako većina ipak "kuži" da je GLAVNA TEMA zloupotreba djece u umjetnosti i da i sloboda stvaranja nije bezgranična i ima neke uzuse, onda nema problema. Dakle, ako moram objašnjavati samo jednom ili dvojici, od do sada l80 čitatelja, onda držim dnevnik argumentiranim. Uvatiti se za ipak sporednu rečenicu i na njoj graditi ocjenu za cijeli dnevnik, nije razborito i držim da je seneka s pravom upozorio na pravila portala.
Meni priča o Titu nije osobito važna, ali je poučna u smislu da postoje ljudi za sva vremena i za sve politike (Vrdoljak) i da se povijest stalno kroji i prekrojava, po ćefu sad pobjednika, sad poraženih i da manje više nikoga ne zanimaju znanstvene spoznaje, međunarodno verificirane činjenice i istine, nego mi, iz našeg uskog dvorišta, ponavljamo i lažne i stvarne dileme.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Čekaj to znači da ti nebi

Čekaj to znači da ti nebi reagirao kada bi netko pisao dnevnik o uzgoju rajčice u Japanu i na kraju dnevnika završio sa recimo . "Bojkotirajte rajčice okupacijske tkz. države Izrael zbog nelegalnog naseljavanja istočnog Jeruzalema."? Dao bi plus dnevniku zbog temeljitog i argumentiranog pisanja o rajčicama iz japana. Kako da ne.

"Ljudi praštaju sve osim iskrenosti" - A.G Matoš

Tko je glasao

Vrag je u detalju. Netko

Vrag je u detalju. Netko moze postivati pravilo 20, dakle pazljivo i razlozno prouciti napisano, a zbog detalja koji mu se cini vise nego vaznim dati minus.
Medutim, sto kad netko ne postuje pravilo 20, a dade plus? Sto tada, a ja tvrdim da toga ima jos i vise, te da je cijela ova prica vise zbog toga. Da li bi se trebao javiti i netko kao i seneka, samo upozoriti one koji su dali plus, tj da bi s obzirom na pr. br. 20 trebali bolje procitati, a ne neutemeljeno davati plus?
(kvragu kad razmislim pa to sam upravo ja)

Meni je potpuni logicki kuršlus slusati o zloupotrebi djece u umjetnosti u istom clanku gdje se zmiri na stvarne reperkusije paradigme Tito. Ponavljam, zadnji pioniri (prvascici od svojih 6-7 godina) su zakletvu dali i ne tako daleke 1989. U toj zakletvi oni se zaklinju na vjernost Titovom sustavu. Banalizirati i recimo namjerno ispustati samo ovu konotaciju, a pricati o zlostavljanju djece u umjetnosti znaci upravo ono sto prilicno dominira u nasoj javnoj svijesti (obrembeni mehanizam potiskivanja).
Mi imamo problema jer nismo djelatno razrijesili unutrasnje konflikte. Nas javni super ego pritisce nas javni ego (on je taj koji nalaze da se kritizira zlostavljanje djece u umjetnosti), a nas id on jos vise udara po egu jos silnijim zahtjevima u kojima se uopce ne brine za zloupotrebu djece, pace sto vise to bolji pionir.
Zato se mi kao drustvo ponasamo kao izgubljeni, bez ikakvog izgradenog i razvijenog ega (ego ne u smislu egoizma vec ...). Zato mi s jedne strane imamo tako visoke moralne prohtjeve, a s druge nas pak tjera nesmiljena energija koja ne pita sta se nalazi na putu (djeca, mladi, stari i ostali) i sta kosta, i s tom se podivljalom energijom nas racionalni i djelatni dio ne zna nositi.

Tko je glasao

obaladaleka@

obaladaleka@ POTPISUJEM!

Meni je potpuni logicki kuršlus slusati o zloupotrebi djece u umjetnosti u istom clanku gdje se zmiri na stvarne reperkusije paradigme Tito.

S tim da bi još nadodao kako osim iz provokacije ne postoji drugi razlog zbog kojeg bi "koljače, Hrvate i Tita " stavljao u ovaj dnevnik.

Provokacija uspjela i ja dao minus dnevniku.

Gdje je problem?

"Ljudi praštaju sve osim iskrenosti" - A.G Matoš

Tko je glasao

Danimire, normalno je da

Danimire, normalno je da maknes provokaciju, pogotovo ako je ona suvisna i nije tema dnevnika. Jer time navodis raspravu na krivi trag, a za tako necim nema potrebe. S obzirom da ovu temu dozivljavam kao nastavak na proslu o Titu, pretpostavljam da ovu provokaciju zapravo i ne smatras suvisnom.

Kako bilo da bilo, dokle god je dnevnik postavljen kao provokacija, nema razloga da ti ne dam minus.

gpgale blog

Tko je glasao

Doista me veseli sto i vi,

Doista me veseli sto i vi, suzdrzani, uocavate da je autor i s ovim dnevnikom isao na izazivanje tenzija. Znaci, apriorni cilj mu je provociranje.

Tko je glasao

Pavle, dakako po

Pavle, dakako po zadatku.
grdi

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Kako se opredjeljuju hrvatski birači od Zoran Oštrić komentara 0
 2. Antifašizam je civilizacijska vrijednost od bube komentara 102
 3. "Komu je žal, nek nas piše vrit" od boltek komentara 37
 4. Nekulturno o kulturi od drvosjek komentara 54
 5. Svijet je različit , naučimo više o njemu i više ćemo poštivati druge ljude i nacije od Busola komentara 6
 6. Dostojanstvo branitelja od Zlatno doba kap... komentara 44
 7. „Naše crpilište dobiva uskoro novog vlasnika iz Engleske, a oni su izrazili želju za čistim računima....“ – Wyatt Earp od ppetra komentara 22
 8. Za konkretne politike, a ne političarenje od Zoran Oštrić komentara 9
 9. Crtica o posrbicama, Turudiću i zakonima protiv budala od MKn komentara 47
 10. Nešto o anketama javnog mnjenja (popularnost stranaka) od Zoran Oštrić komentara 3
 11. Hrvati boluju granice između Hrvata od aluzija komentara 1
 12. Jugoslaven protiv jugoslavena - sindrom Đure G. od StarPil komentara 20
 13. HDZ-ova vlada i prolovi od Scarface komentara 20
 14. RH zašto gomila rashod bez pokrića? od aluzija komentara 3
 15. 50 nijansi ljubičice bijele od Weteran komentara 68
 16. Udba i kos zajedno protiv naoružavanja Hrvatske od drvosjek komentara 5
 17. pisari naređuju čitačima kako moraju živjeti od aluzija komentara 2
 18. Pomrčina sunca/Sjednica sabora od leptir komentara 1
 19. Europska Unija pred velikim izazovima od mario121 komentara 4
 20. Tito najzad na silaznoj putanji od drvosjek komentara 163
 21. Novi svjetski poredak od petarbosni4 komentara 38
 22. Kolinda protiv Tita. od Papar komentara 247
 23. Minusi i plusevi nove predsjednice od vkrsnik komentara 32
 24. stand up državica-hdsdpz od leptir komentara 1
 25. Branitelja više nema. Trebaju nam GRADITELJI! od Zoran Oštrić komentara 146

Preporučeni dnevnici

Tko je online

 • bube
 • grdipajek
 • magarac

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 3
 • Gostiju: 28

Novi korisnici

 • BertK
 • SVAGOR
 • ziherica3
 • Justine Weber
 • Živko