Tagovi

Luka Mišetić vs. Marin Tomulić via Ante Gotovina


Mišetić: Tomulićevi tekstovi na 45 lines štete obrani Ante Gotovine

U ponedjeljak je haaški odvjetnik Ante Gotovine Luka Mišetić preko svog suradnika u Parizu stupio u kontakt s odvjetnikom Marina Tomulića Ivanom Jurašinovićem poručio da je nezadovoljan objavom Tomulićevog teksta na 45 linesu o automobilu bombi. Usprkos svemu predložio je sastanak Tomuliću i Jurašinoviću da se susretnu 01. listopada u Den Haagu i dogovore suradnju. Kada mu je Jurašinović rekao da će Tomulić u ponedjeljak na večer objaviti i drugi tekst o konotacijama francuskog slučaja Gotovina, Mišetić je zamolio da to ne učini jer da će time eventualna buduća suradnja biti spriječena. Jurašinović je Mišetiću e-mailom poslao Tomulićev i tekst i jasan uvjet za suradnju oko pomoći Anti Gotovini. Zatražio je da Mišetić argumentirano dokaže da njegov tekst može naškoditi interesima obrane Ante Gotovine, pa ga neće objaviti na 45 lines. U suprotnom dostaviti će taj tekst meni. Mišetićev odgovor je, prema onome što mi je Tomulić ispričao telefonom, bio sljedeći :

- Uvrijedili ste me aluzijama da štitim tuđe interese. Ako ne objavite taj tekst vaša suradnja će biti dobrodošla obrani Ante Gotovine.

Tomulić kaže da je novinarku Jutarnjeg lista Vanju Nezirović upoznao s atentatom (auto bomba) 16. rujna u jutro. Tek kad joj je sutradan na večer poslao pismo i fotografije u Zagreb ona je shvatila ozbiljnost situacije. Tomulićev odvjetnik Jurašinović je 16. rujna na večer upoznao s atentatom pariškog suradnika Luke MIišetića.

Tomulić je uvjeren da je upravo Luka Mišetić utjecao na novinarku da ne objavljuje intervju s Philippom Boyerom.

On smatra da su tekstovi Vanje Nezirović iz Francuske trebali zabavljati lokalnu hrvatsku scenu i davati dojam da se odvjetnički tim Ante Gotovine žestoko bori za svog klijenta i hrvatske interese, a da internacionalizacija slučaj, najvjerojatnije, nije bila predviđena, te me, nezadovoljan argumetacijom Luke Mišetića kako bi njegovo drugo pismo moglo naštetiti obrani Ante Gotovine, zamolio da objavim i taj sporni tekst, što sa zadovoljstvom i činim.


Tomulić: Nesmotrenost Luke MIŠETIĆA, koji je diskretno odobrio novinarki Jutarnjeg lista intervju svjedoka Philippe BOYER i Jean LUCAT, dovela je u nezgodnu situaciju i vladu Ive SANADERA čija je nedavna inicijativa za puštanje na slobodu Ante GOTOVINE do početka suđenja u Den Haagu bila samo još jedna predizborna prijevara hrvatskih birača.

Marin TOMULIĆ
Pariz
FRANCUSKA
...
Gospodin Željko PERATOVIĆ
45 lines
...
...
Poštovani gospodine,
...
u pravu ste kad pišete da nedavni tragični događaji u Parizu bacaju sasvim drugačije svjetlo na „slučaj GOTOVINA“.
...
Eksplozija u Parizu, neobjavljivanje intervjua novinarke Jutarnjeg lista Vanje NEZIROVIĆ s ključnim svjedokom Philippe Boyer u Jutarnjem listu, šutnja odvjetnika Ante GOTOVINE Luke MIŠETIĆA i prekjučerašnje prijetnje i pritisci posredstvom mog odvjetnika Ivana JURAŠINOVIĆA samo potvrđuju informaciju koju sam dobio iz Zagreba i određenih krugova u Francuskoj: francusko veleposlanstvo u Zagrebu vrši ogromne pritiske na vladu Ive SANADERA u slučaju Ante GOTOVINE !!
...
Nesmotrenost Luke MIŠETIĆA, koji je diskretno odobrio novinarki Jutarnjeg lista intervju svjedoka Philippe BOYER i Jean LUCAT, dovela je u nezgodnu situaciju i vladu Ive SANADERA čija je nedavna inicijativa za puštanje na slobodu Ante GOTOVINE do početka suđenja u Den Haagu bila samo još jedna predizborna prijevara hrvatskih birača.
...
Luka MIŠETIĆ i Ivo SANADER već godinama posjeduju dokumente i dokaze o nevinosti Ante GOTOVINE u francuskim procesima.
...
Bilo koji odgovoran odvjetnik bi odmah nakon dolaska u posjed ovako važnih dokumanata i svjedočanstva pokrenuo pravnu proceduru u Francuskoj a tek onda javno o tome obavjestio medije u Hrvatskoj i u svijetu. Po svemu sudeći, Luka MIŠETIĆ i Ivo SANADER štite iste zajedničke interese koji su suprotni interesima Republike Hrvatske i njenih građana.
...
Cilj montiranih procesa u Francuskoj osamdesetih godina protiv Ante GOTOVINE i Dominique ERULINA bio je diskreditacija francuske konzervativne oporbe i realni, ničim opravdani, strah bolesnog paranoičnog predsjednika François MITTERANDA od atentata ili državnog udara.
...
Cilj procesa 1992 i 1995 godine bio je međunarodna diskreditacija republike Hrvatske nakon uspješnih akcija „Maslenica“ i „Oluja“ u kojima je značajnu i presudnu ulogu imao i „kriminalac“, general hrvatske vojske, Ante GOTOVINA. Već onda je MITERRAND pripremao likvidaciju suverene Republike Hrvatske u Den HAAGU. Tijekom predreferendumske kampanje 2005. godine, bivši prijatelj i ministar prosvjete MITERRANDA, Claude ALEGRE je na francuskoj nacionalnoj televiziji izjavio: „ MITERRAND je bio veliki europejac. Da ne bi povrijedio Hrvatskoj naklonjenog njemačkog kancelara Helmuta KOHLA, bez kojeg je razvoj Europske unije bio nemoguć, odlučio je ne intervenirati vojno u spašavanju Jugoslavije“.
...
Luka MIŠETIĆ i Ivo SANADER skrivaju hrvatskim građanima činjenicu da se čast i istina o domovinskom obrambenom ratu i čast generala Ante GOTOVINE mogu dokazati samo u PARIZU ! Nije samo Ante GOTOVINA žrtva montiranih procesa u Francuskoj. Žrtve su i Republika Hrvatska te svi građani Republike Hrvatske.
...
Kada je Ante GOTOVINA nakon uhićenja na Kanarskim otocima imao izbor biti izručen Francuskoj ili sudu u Den Haagu, a odabrao je Den Haag, odmah sam se sjetio rečenice visokog funkcionera francuske obavještajne službe DST 2004. godine. Rekao mi je: „ nikada ne ćemo dopustiti da Ante GOTOVINA, francuski građanin, bude izručen Haagu !“ Tek danas shvaćam pravi smisao tih riječi. Određeni krugovi u Francuskoj su sve učinili da bude uhićen izvan njezinog teritorija i da bude izručen u Den HAAG kao građanin Hrvatske. Ante Gotovina zapravo nije imao izbor. U Francuskoj ga je čekala likvidacija a u Haagu neizvjesni proces gdje je jedan od sudionika u montiranim procesima protiv njega u Francuskoj predsjednik sudskog vijeća Francuz Jean-Claude ANTONETTI koji je i dostavio kompromitirajuću dokumentaciju montiranih procesa Carli Del PONTE.
...
Nakon proljetnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, politička se je situacija u Francuskoj bitno promijenila. I današnji predsjednik Republike Francuske Nicolas SARKOZY je bio žrtva političkih i pravosudnih manipulacija i podmetanja u kojima su značajnu ulogu imali određeni krugovi u francuskoj obavještajnoj zajednici. Odabir ministara u novoj Vladi, a pogotovo Bernarda KOUCHNERA, ukazuju na buduće bitne promjene francuske vanjske politike u srednoj i jugoistočnoj Europi. Hrvatske bi se političke vlasti, a isto tako i pravosudne, trebale hitno približiti francuskim kolegama i zajedno riješiti „slučaj GOTOVINA“ i status Republike Hrvatske u Den HAAGU.
...
U Parizu 24 rujna 2007
Marin TOMULIĆ

Gotovina_France
Ante Gotovina i Bernard François - "Francusko veleposlanstvo u Zagrebu vrši ogromne pritiske na vladu Ive SANADERA u slučaju Ante GOTOVINE !!", Marin Tomulić.

P.S. Neslužbeno sam saznao da je Luka Mišetić moj tekst o pariškoj bombi u slučaju Gotovina pročitao na Pollitiki. Ispričavam se svim čitateljima koji ne koriste Mozillu Firefox, pa nisu zadnjih dana čitati 45 lines preko IE-a. Ovim putem molim stručnjake da mi pomognu da u html kodu bloga sredim čitljivost i u IE-u. Usput, izražavam čuđenje činjenicom da mi se kolegica Vanja Nezirović kao ni odvjetnik Luka Mišetić nisu obratili svojim viđenjem priče Marina Tomulića. Posebno me zabrinjava ponašanje Luke Mišetića i Grega Kehoa koji su reagirajući na Del Pontino prilaganje "Gotovininog francuskog dosjea" u prilog protivljenju da se Gotovina brani sa slobode priopćili:

Generalovi odvjetnici: "Gotovina je žrtva francuske politike"
...
Činjenica je, tvrdi Luka Mišetić, da Francuska nikada nije tražila Gotovinu niti je ikada za njime izdala tjeralicu Činjenica je, tvrdi Luka Mišetić, da Francuska nikada nije tražila Gotovinu niti je ikada za njime izdala tjeralicu Odvjetnici generala Ante Gotovine Raspravnom vijeću Haaškog suda uputili su zahtjev u kojem traže da se iz odgovora haške tužiteljice Carle Del Ponte na njihov zahtjev Gotovina pusti na slobodu, te da se izuzme tzv. francuski dosje budući da je Francuska odustala od svih optužbi protiv generala.
...
Tužiteljstvo se, podsjetimo, između ostalog poziva na 184 stranice dug spis u kojem se izvještava o Gotovininim prijašnjim bjegovima, te u kojem stoje preslike lažnih putovnica s pomoću kojih je Gotovina četiri godine prije uhićenja bježao od haškog suda. U spisu se također podsjeća na dopisivanje s hrvatskom Vladom tijekom njegova bijega i dvije presude francuskih sudova kojima je 90-ih godina osuđen u odsutnosti za pokušaje iznude i otmicu na dvije godine zatvora.
...
No, kako piše Jutarnji list, odvjetnici generala Gotovine u podnesku od 130 strana dokazuju da je general bio žrtva zakulisnih igara političkih neistomišljenika u Francuskoj nakon pobjede Mitterandovih socijalista koji su progonili i lažno optuživali degoliste, u čijem se krugu tada kretao i Gotovina.
...
"Činjenica je da Francuska nikada nije tražila Gotovinu niti je ikada za njime izdala tjeralicu. Francuzi, uostalom, znaju da se on danas nalazi u Haagu, a niti jednom ga nisu potražili niti poslali bilo kakav službeni dokument vezan za njega. Francuska je odustala od tih optužbi, a imamo i dokument iz kojega je vidljivo zašto su odustali. Činjenica je da Carla del Ponte nije uz te dokumente priložila i izjave svjedoka, čime je prekršila pravila Tribunala", kazao je generalov odvjetnik Luka Mišetić o dijelu argumenata haškog Tužiteljstva koji se odnose na Francusku.
...

Marijana Zrinjski, Nacional, 29.08.2007.

Odavno je poznato da Luka Mišetić uređuje portal www.antegotovina.com, pa se tamo nije pojavilo ni slovo o auto bombi i svjedoku Philippe Boyeru. Jasno je da Ivo Sanader ima snažan upliv na uređivačku politiku Jutarnjeg lista, a evo potvrde da je i Luki Mišetiću dopušteno petljati se u to što će te navodno nezavisne novine objaviti. U ovom slučaju, izgleda je samo portal Javno.hr pokazao profesionalnu vjernost slobodi i nezavisnosti:

Tomulić u razgovoru za Javno, a nakon što je priča objavljena na blogu novinara Željka Peratovića, tvrdi kako se radi o namjernom medijskom bojkotu jer je autobomba izravno povezana sa slučajem Gotovina...
...

Daria Lešić, Javno.com, 24.09.2007.

Komentari

Kako to da se o ovome

Kako to da se o ovome pitanju ne oglašavaju Gotovinini suborci Ante Kotromanović (SDP) i Željko Kurtov (HNS)?
Eto, ja zbog pisanja da se Gotovina skrivao u Hrvatskoj proglašen agentom MI6-a, neprijateljem države, mrziteljem Gotovine i Domovinskog rata, izgubio posao, sad pokušavam pomoći da se rasvijetli njegov francuski dosje, a generalovi "prijatelji", dušebrižnici, državotvorci... nikom ponikoše.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Dakle, priča sa Gotovinom,

Dakle, priča sa Gotovinom, Mišetićem i Tomulićem, pa onda sa još stotinjak imena koja se u tom kontekstu kadkad javljaju tako se zakomplicirala da ju je jedva moguće pratiti. Ali je vrlo vjerojatno da su u sve događaje upletene obavještajne službe i da mi vidimo samo vrh sante leda.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci