Tagovi

Kraljev gambit

U Daminom gambitu napisao sam da će u narednim tjednima Jadranka morati započeti s raščišćavanjem u vlastitim redovima, a da će se stranka ubrzo podijeliti oko otvorene podrške Bandiću i borbe s korupcijom. Ipak stvari se odvijaju puno brže.

kraljev gambit Da su stvari poodmakle danas je potvrdio piškit ću-kakat ću Sanader koji je nasilu održao presicu u stranačkim prostorijama i počastio nas novom neopisivo velikom dozom egoizma i samodopadnosti. Nije se Sanader odrekao teatrologije, pa je okupio oko sebe neke predsjednike županijskih ogranaka stranke i saborske zastupnike kako bi svojim riječima dodao dodatnu težinu. Ispalo je da barem neki od njih nisu imali pojma o čemu je riječ, jer su se netom nakon konferencije elementi kulise otvoreno ogradili od Sanadera i iskazali podršku Jadranki koja za sada šuti.

Sanaderu su svi (osim njega samog, naravno) krivi za katastrofalan rejting stranke - jer sve je bilo bajno dok on eto nije pogriješio i prepustio nas osobi očito nedorasloj trenutku. Stranka je sve do njegove pogreške bila Bogom dana i Hrvatskom su tekli med i mlijeko. Očito su Hebrangovih 12% kao i katastrofalna gospodarska situacija, iznimno visoka razina korupcije i kriminala na najvišim razinama, te brojni skandali koji nas svakodnevno uveseljavaju nastali isključivo za vrijeme vladavine (nesposobne) Jadranke Kosor, a Sanaderova jedina pogreška je bila eto što on nije htio trgovati teritorijem (trgovina bankama, naftnim i telekomunikacijskim kompanijama i sličnim je prihvatljiva) pa se umorio i odlučio malo ne brinuti za nas. No više se ne trebamo ni za što brinuti, jer ON se vratio, sada će sve biti u redu, nestat će afere, HTV će ponovno izvješćivati o našim gospodarskim uspjesima, a ministri i gospodarstvenici se više neće morati okupljati u Remetincu. Neće biti ni rascijepa u HDZ-u, ne dok je ON tu.

Očekivao sam Jadrankinu inicijativu, očekivao sam da će ona preuzeti bijele figure i odabrati otvaranje, no preduhitrio ju je Sanader, koji se, očito s vodom do grla odlučio za šahovsko otvaranje pijunom na e4. Jadrankin će prvi potez sada biti pijun na f4, a onda će Sanader povući e5. Hoće li se Jadranka odlučiti pojesti pijuna na e5 ili će odbiti kraljev gambit, vidjet ćemo ubrzo.

Nedugo nakon „pogriješio sam“ tiskovne konferencije, duboka podjela unutar stranke počela se otvoreno pokazivati i u javnosti. Osim ograda par ovčica zalutalih na presicu te nekoliko potpredsjednika stranke i ministara koji su se svrstali na stranu Kosorice, svojom lucidnošću nas je počastio Luka Bebić, vrhunaravni intelektualac i ingeniozni predsjednik Sabora (pored njega govoriti loše o Bandiću je u najmanju ruku neumjesno). Rekao nam je Bebić kako je valjda bolje rušiti vlastitu Vladu i premijerku (koja je ujedno i predsjednica njegove stranke) nego samu stranku. Sjećate se one kako je iznad hrvatskog Sabora samo Bog? Barba Luka je to kao predsjednik Sabora promijenio, odsada iznad hrvatskog naroda, Sabora i Boga očito dolazi stranka (sa svim što takva simbolizira) i njezin počasni predsjednik, ali opet, to je samo barba Luka…

Obruč oko Sanadera je očito sve uži. Polančec je pritisnut dokazima ipak morao ustuknuti i pitanje je dana kada će se razgovori njega i istražnih organa intenzivirati. Danas su opet dva vagona HŽ-a iskočila iz tračnica, srećom bez posljedica. Za vjerovati je da će i Kalmeta ubrzo slijediti svog pobočnika Livakovića, a ni Bianci se ne smiješi bitno drugačija sudbina (ne vjerujem da će ona imati previše tema za razgovor s istražnim organima, no nikada se ne zna). Tu su i razni Marinci, Protege, Mravci i ini odličnici, pitanje je trenutka kada će broj prstiju uperenih u Sanadera postati toliki da će i slabovidnom Bajiću postati jasno tko je osumnjičen.

Jadranka je ovim Sanaderovim potezom ostala na čistini. Ukoliko je planirala odgađati pospremanje vlastitih redova, taktizirati oko izbacivanja Kalmete a da ne poljulja stranku te se potom riješiti preostalih Sanaderovih ljudi poput Matkovićke i sramotnog Bebića, morat će prijeći na plan B: već danas mora vrlo oštro reagirati i nastojati svim silama sasjeći Sanadera u startu. U tom slučaju ostatak vodstva stranke morat će se opredijeliti: ili su za predsjednicu ili su za (počasnog) predsjednika. Pretpostavljam da će Kalmeta biti bolestan ili na putu. U svakom slučaju, lomove u HDZ-u neće izbjeći jer još od vremena barake HDZ većinom funkcionira kao interesna udruga. Pravi problemi u funkcioniranju su počeli s gospodarskom krizom i notornim nedostatkom novaca. Rekao bi naš narod „pukla lopta – raspao se tim“, jer dok se vrh i dalje nekako namirivao, ponestalo je novca za podmirivanje na nižim razinama, a bez toga teško je održavati disciplinu, pogotovo kada su namire postale modus operandi. Raspala su se na isti način brojna carstva u povijesti.

Danas će Jadranka (bez pretjerivanja) voditi povijesnu bitku za Hrvatsku. Ishod bitke može biti ili konačni obračun (ili barem početak) s korupcijom i kriminalom ili još osamnaest godina sanjanja Ljepše Naše. Sprema nam se ovih dana još jedno „šahovsko otvaranje“, samo na drugoj strani.

Ukoliko nam u međuvremenu ne padne zastavica...

Komentari

Po mom životnom iskustvu,

Po mom životnom iskustvu, svaki put kada sam bio u situaciji u kojoj su neki drugi donosili iracionalne odluke, uvijek sam gledao po svojoj logici. Razmišljao sam koji su slijedeći koraci, na osnovu čega što ja ne znam je donešena neka odluka, što ima iza brda i slično. Na kraju, nikada nije bilo niti jedne teorije zavjere, uvijek je na kraju bila samo čista ljudska glupost. Mislim da je i sadašnja situacija takva, jednostavno se precjenjuje inteligencija Sanadera, koji je s pozicije moći mogao kapitalizirati svoju pokvarenost, ali sada nije ostalo više ništa, a ničega nije nikada ni bilo - osim naučenih govora koji su se stalno ponavljali. Pa taj čovjek niš suvislo nije radio u životu, a baš ne bi mogao reći da su njegovi premijerski mandati bili uspješni, zapravo kad bolje razmislim, daj neka me netko podsjeti o jednom uspjehu hrvatske politike u zadnjih 10 godina (ne računam one uspjehe za koje je teren pripremio Račan),

Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi.

Tko je glasao

jednostavno se precjenjuje

jednostavno se precjenjuje inteligencija Sanadera
Ne treba precjenjivati, ali ne treba ni podcjenjivati njegovu inteligenciju. Ovo njegovo idimi-dođimi je toliko glupo da je teško vjerovati da je to istina.

Recimo, njegov odlazak je zapravo bio nečasni otpust kojeg je on sam sebi priredio, a mogao je, kao što je toliko puta muljao, namuljati i ovaj put nešto i naći neki logičan razlog, odnosno priču, kako bi nam ostao u dobrom sjećanju i kako bi ostavio mogućnost povratka. Mogao je navesti da se radi o obiteljskim razlozima, da ima problema sa zdravljem (pogotovo s debelim crijevom) itd. itd.

Isto tako je njegov povratak čisto samoubojstvo i treba biti izrazito blesav da se ne predvidi ovakav ishod. Ovakav egzibicionizam gdje se rastvaranjem balonera pokazuje manjak "elatke" je mogao imati samo jedan rezultat: noga u dupe i kraj političke karijere, ovdje i bilo gdje drugdje.

No, kao što sam rekao, suviše je bedasto da bi bilo istinito i zato mislim da treba tražiti prave razloge ovih predstava i ne zavaravati se da su to plod gluposti a ne, kao što nalazimo u lošim filmovima gdje se nije znalo naći logičan kraj, izmislimo nečije ludilo i . . . "čiča miča, gotova priča"!

Meni se čini da razloge takvog ponašanja treba tražiti u tome što ga je netko ili nešto natjeralo da radi to što radi, a o kakvim je to ucjenama i podzemnim silama riječ nisam siguran da će se ikad saznati, pogotovo ako budemo svi nasjedali na priču o ljudskoj gluposti.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Sve što je bilo uspješno

Sve što je bilo uspješno napravljeno u proteklom razdoblju, pogoduje skupini 5% građana ove države.Takva stvarnost je pogubnija od štete za jedan narod koja je nastala strahotama rata.
Meni je sasvim podjednako odgovorna strana koja mi narušava mogućnost prihvatljivog standarda.
Nije mi važno kakvog je predznaka stranka kojoj ti povlašteni građani pripadaju.
Oni su za mene neprijatelji potpuno isti kao i oni protiv kojih sam tijekom domovinskog rata "prokockao" svoje najljepše godine života.
Mislio sam da svoj ulog stavljam za dobrobit svih građana, a prekaljeni kockari odnesoše ga osiguravajući svoje blagostanje.
višeo temi;
http://novapolitika.blog.hr/2010/01/index.html#dan5

Tko je glasao

Gledajući nazočne na

Gledajući nazočne na Jasinoj presici, prevladova istinska priroda stranke, interesna skpina. Svi su nanjušili krv i podržali očitog pobjednika. Jedino je barba Luka ostao vjeran, ali to je ipak barba Luka, kako i sam kažeš. Jaca je reagirala oštro i bez otstupnice. On se brzo povuka, moda prebrzo?

Tko je glasao

Sve više mi se čini da je

Sve više mi se čini da je sve ovo Sanader planirao. Sada očekujem da će povući svoje ljude u Saboru u novi zustupnički klub i trgovati s HDZ-om: podrška vladi u zamjenu za Bajićevu kratkovidnost...
Moram proučiti malo šahovske priručnike, Silverci očekuje novi tekst s novim naslovom (gambite sam ispucao)...

Tko je glasao

Moram proučiti malo

Moram proučiti malo šahovske priručnike, Silverci očekuje novi tekst s novim naslovom (gambite sam ispucao)...

Novi naslov bi trebao biti Sicilijanska obrana.

Tko je glasao

Damin gambit, pa Kraljev

Damin gambit, pa Kraljev gambit. Nekako mi se čini da već sad trebaš početi pisati novi post. Kako su im teške figure potrošene, predlažem ti naziv Pješačka završnica.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Na ogromnoj ploči... dvije

Na ogromnoj ploči... dvije nule,
pijuni jadni... misle da su kule.
Klimavi temelji...jedva oni stoje,
posljednje trenutke...tiranije broje.

Kakav god potez ... bit će to krah,
gaće se tresu ... hvata ih strah.
Bilo je divno...sad ploča se trese,
abdicirani se dohvatio... svoje metrese.

Završila partija, pijuni leže,
protagonista moćni...ramenima sliježe.
U štali sad...timari konja,
nek pobjedi on...iako vonja!

Tko je glasao

Ima jedan zanimljiv detalj u

Ima jedan zanimljiv detalj u cijeloj priči oko famozne Sanaderove konferencije za novinare. Fascinantna je ta stranačka poslušnost, dolazak na javne konferencije bez ikakvih informacija (znaju da se od njih očekuje kimanje glavom a priori). Nitko još nije prozvao ljude koji su se ogradili od Sanadera da ne znaju razmišljati svojom glavom. Jedan krasan primjer gdje stranačka mašinerija postaje apsurdna.

Tko je glasao

Te izgubljene ovčice su

Te izgubljene ovčice su mogle pitati Sanadera zašto ih poziva, i da li o tome zna premijerka.Trebali su biti otvoreni prema njoj i prije polaska obavijestiti kolegicu i sve ostale.Koja budala ide a da ne zna gdje i to još sa ovako kompromitiranom personom? Oni su htjeli ono, a da im ne uđe.Zašto ih Kosorica sada opravdava,na čelu s onom trubom od Bebića?? Hm, misteriozni igrokaz.

Tko je glasao

Meni osobno je više

Meni osobno je više prihvatljiv savez; (građani, mali poduzetnici,sposobni predsjednik+realni predsjednik HDZ-a),
nego;(stalni gubitaši zamuljani pogrešnom strategijom HUP-a i neodrživa velika koalicija).
Mišljenja sam da je premijerka odradila ono što je imala odraditi(nije joj bilo milo, ali je ipak odradila).
Takva strategija bila je potrebna zbog održavanja kontinuiteta prevlasti biračkog tijela na parlamentarnim izborima.
Zamislite s rukom na srcu;tko normalan bi glasao za političku opciju koja je uvela toliko poreza i dodatno osiromašila glavninu biračkog tijela.
Garnitura koja je to morala napraviti, izvršila je to po nalogu realnog kreatora politike stranke.
To su žrtvovani vojnici HDZ-a,koji su žrtvovani zbog spasa stranke.
Bilo kako bilo, dolaze bolji dani, a sve zbog izbora koji trebaju usljediti.
Hoće li biti prijevremeni ili redovni,ovisi o raspoloženju građana poslje zatopljenja.

Tko je glasao

Tipujem na Jacu.

Tipujem na Jacu. Odstranjivanje Sankija i njegovih delegata je njen jedini izbor ako želi opstati. A želi.

CC

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Analiza kazivanja g. O. Miljenića od rodjen komentara 3
 2. s one (zatvorene ) strane Otvorenoga od aluzija komentara 0
 3. Zašto sam “facts Nazi” od Zoran Oštrić komentara 26
 4. "Krive su" ... Nemišljenje. Obmanjivanje. od rodjen komentara 0
 5. Rusko-turski dogovor o gradnji plinovoda u okviru globalnog nadmetanja od Zoran Oštrić komentara 0
 6. Vlade padaju zbog ... i druge gluposti od rodjen komentara 0
 7. Zašto NE sudjelovanju Pupovca u Vladi RH i zašto DA ministru kulture Hasanbegoviću od ppetra komentara 197
 8. Krešo Beljak je moj novi politički idol! od Zoran Oštrić komentara 32
 9. Dijalektika od petarbosni4 komentara 1
 10. Vjerojatnost da će g. Plenković dovoljno* razviti državu? od rodjen komentara 7
 11. Intelektualno jadno, moralno neprihvatljivo, bezobrazno,…o MOST-u od rodjen komentara 30
 12. Nova lijeva stranka? Može, ako ne padne kiša… od Zoran Oštrić komentara 37
 13. Ovi izbori ne mogu riješiti duboku strukturnu krizu države od vkrsnik komentara 2
 14. Fašizacija Koprivnice. od bosancero komentara 13
 15. HSS je bio najjači, kad je bio uz liberale i ljevicu od Zoran Oštrić komentara 6
 16. Odraslost, iskustvo, sposobnost i uvjeti od rodjen komentara 1
 17. Zašto sam, ovoga puta, ostao doma na dan izbora od Zoran Oštrić komentara 50
 18. Neznanje vlada od lunoprof komentara 59
 19. Ministarstvo istine od Zlatno doba kap... komentara 0
 20. Izbori i definicija ludila... od Busola komentara 19
 21. Je li hrvatskoj ljevici potrebna psihološka pomoć? od martin komentara 66
 22. Prvo opomena, a potom i kazna za političku nepismenost od Feniks komentara 7
 23. Zadržavači neznanja i novi mandat od rodjen komentara 0
 24. 25 godina traženja razloga glavnog znaka ZNG-a od otpisani komentara 28
 25. Subverzivni posjet patrijarha Bartolomeja u režiji petokolonaša Milorada Pupovca od vkrsnik komentara 16

Tko je online

 • bet
 • bube
 • dinamitd
 • indian
 • lunoprof
 • ppetra
 • RoseParks
 • rupert

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 8
 • Gostiju: 34

Novi korisnici

 • Eliana12
 • bridesmaiddress...
 • hannah
 • Formal Dresses
 • tighteveningdresses