Tagovi

Kineska inflacija i hrvatski izbori

Kina ima hrvatski problem. Hrvatska će uskoro imati kineski. Nisu li hrvatsko i kinesko gospodarstvo toliko različiti da nema dodirnih točaka? Imamo jednu bitnu poveznicu – relativno fiksan tečaj. Hrvatska prema euru, a Kina prema dolaru. Uskoro ćemo imati i slične probleme.

Hrvatski problem vezan je uz to da bi svako popuštanje tečaja kune imalo za posljedicu proporcionalno povećavanje cijena u kunama. Trgovci (i proizvođači) bi jednostavno indeksirali prodajne cijene uz tečaj eura. Popuštanje tečaja bilo bi neizostavno povezano sa inflacijom.

Kina ima sličnu tečajnu politiku i sličan problem. U trenutku dok je pod pritiskom od strane cijelog svijeta da oslabi svoj tečaj, njezini proizvođači-eksporteri svaku i najmanju promjenu tečaja porebacuju na svoje kupce. U biti rade isto ono što bi i hrvatske firme radile u istoj situaciji. Indeksiraju svoje cijene za svaku promjenu tečaja.

Kini tečaj nije problem. Štoviše, fiksan tečaj je jedna od ključnih sastavnica njihovog ekonomskog uspjeha. Kina ima drugi bitniji problem – inflaciju. Službene brojke (koliko se Kineskim statističarima može vjerovati) govore o inflaciji od oko 5 posto, dok je inflacija u grupi prehrambenih proizvoda oko 10 posto.

Kako bi zauzdala inflaciju ključna kamatna stopa kineske centalne banke je 5,81 posto, što je nevjerojatno visoko u usporedbi sa rekordno niskim stopama koje drže centralne banke SAD-a, EU, Švicarske, Japana, Velike Britanije...

Zapad ima nisku inflaciju i niske kamatne stope. Kina ima visoku inflaciju i visoke kamatne stope. Ali novac koji Zapad pokušava upumpati u vlastitu ekonomiju da pokrene gospodarski rast u dobroj mjeri završava u Kini gdje je moguće postići veći prinos na kapital. U globalno povezanom ekonomskom sustavu upumpavanje novca u Zapadne ekonomije je motor kineske inflacije.

Od kako je završila kineska nova godina (veljača 2011.) cijene praktički svega su narasle oko 5 posto. Kako na više ulazne cijene uvozne robe idu i više carine, a i više marže lokalnih uvoznika i distibutera (u iznosu, uz isti postotak) kineska roba biti će krajnjem potrošaču skuplja do 10 posto od kraja maja ili početka lipnja.

Veliki problem predstavlja procjena koliko će se taj porast cijena osjetiti u ukupnoj potrošačkoj košarici budući da statistike vanjske trgovine Hrvatske ne daju pravu sliku ovisnosti o Kini. Naime, ono što hrvatska statistika prikazuje kao uvoz iz Njemačke, Italije ili Austrije je često uvoz kineske robe od strane njemačkog, talijanskog ili austrijskog trgovca. Čak i proizvodi koji se proizvode u navedenim zemljama u pravilu imaju određenu komponentu kineskih poluproizvoda korištenih u proizvodnji.

U svakom slučaju cijene velikog broja proizvoda će rasti, a sa njima i inflacijske brojke koje prate ekonomisti. U trenutku kada su kamatne stope na minimalnim razinama, a inflacija raste, prvi instinkt makroekonomista obrazovanog u 70-tim i 80-tim biti će dizanje ključnih kamatnih stopa.

U glavama makroekonomista povećavanje cijena u zemlji iz koje se uvozi neki artikal nije problem jer to ga čini manje konkurentnim domaćem proizvodu. Uvoz pada, domaća proizvodnja raste i sve je super. I to je možda i točno ukoliko govorimo o proizvodu tipa pšenice i njezinom uvozu iz npr. Mađarske. Ali u slučaju uvoza iz Kine u velikoj mjeri govorimo o proizvodima koje nismo u stanju proizvesti jer domaća proizvodnja ne postoji. Štoviše proizvodnja u EU je u velikoj mjeri na isti način zamjenjena uvozom iz Kine. A ona proizvodnja koja je ostala u dobroj je mjeri ovisna o poluproizvodima ili sirovini iz Kine.

Inflacija koju ćemo uvesti iz Kine nije inflacija sa kojom su se makroekonomisti već naučili boriti. I tradicionalna antiinflacijska rješenja neće dati efekt kakav su davala u prošlosti kada je svaka zemlja bila relativno nezavisna o uvozu. Situacija će više sličiti naftim šokovima iz 70-tih godina. Tada je također inflacija bila uvezena (samo iz arapskih zemalja, a ne Kine), a taj uvoz se nije mogao kompenzirati domaćom proizvodnjom.

I tako dolazimo do situacije savršene oluje. Inflacija raste u RH i EU zoni. Ključne kamatne stope se podižu u EU i Švicarskoj dodatno otežavajući situaciju zaduženih građana. A do toga dodatno imamo ponovni rast cijene nafte zbog arapske revolucije, te rekordni rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda (žitarice, meso, šećer, kakao, kava, čaj...) kao i svih metalnih sirovina. Na linku ispod su postotne promjene na godišnjoj razini.

http://www.indexmundi.com/commodities/

Kako takva ekonomska savršena oluja nije idealno okružje za ponovno dobijanje izbora od strane HDZ-a moguće je da iznenade oporbu i gurnu ih negdje pred ljeto. Jadranka Kosor bi do tada već mogla imati datum ulaska u EU koji su obećali Mađari koji predsjedaju EU ovih 6 mjeseci. Mađari su do sada dobili već prilično ustupaka od hrvatskih Vlada. HDZ kao stranka je koliko toliko očistio obraz sa obračunom sa korupcijom da ukoliko i izgube izbore to ne bi bio toliki potop. Afere su već utihnule i ne otvaraju se se nove. Možda bi im čak i odgovaralo ostaviti Milanoviću državu na jesen da se on nosi sa nezadovoljstvom ekonomskom situacijom. Ostavljanje izbora za kasnije može samo uzrokovati potpuni potop HDZ-a kada svi ekonomski problemi sjednu na vrat građana.

Možda se Jadranka boji silaska sa vlasti i gubitka izbora unutar stranke, ali rizik bi trebao biti manji od mogućih koristi za stranku. Ljeto i dolazeća sezona uvijek dižu optimizam građana i stvari ne izgledaju tako crno. Borba sa korupcijom, Sanader u zatvoru i datum završetka pregovora sa EU su solidni rezultati relativno kratke premijerske karijere. Situacija u Hrvatskoj još nije tako loša kakva će biti na jesen. Sa ljetom će početi padati brojke nezaposlenih zbog sezone. Doći će neke svježe devize od turista u krizom najgore pogođenu Dalmaciju. Izbori u 6 mjesecu ako i budu dobiveni dati će dovoljno vremena da se pokrenu neke reforme koje će dati efekt do kraja slijedećeg mandata. Ukoliko ih HDZ izgubi biti će ionako dovoljno snažna oporba da sruši neiskusnog Milanovića u jeku krize.

I što je najvažnije oporba je potpuno nespremna za izbore iako ih stalno zaziva. Već su u glavama uspavani da je do izbora još jako dugo. Još nisu porješavali najbitnije stvari u svojim koalicijskim planovima. I izbore ovog ljeta mogu lako opet izgubiti iako su ih u jednom trenutku već imali u šaci.

Komentari

Kina ima sličnu tečajnu

Kina ima sličnu tečajnu politiku i sličan problem. U trenutku dok je pod pritiskom od strane cijelog svijeta da oslabi svoj tečaj, njezini proizvođači-eksporteri svaku i najmanju promjenu tečaja porebacuju na svoje kupce. U biti rade isto ono što bi i hrvatske firme radile u istoj situaciji. Indeksiraju svoje cijene za svaku promjenu tečaja.

1. kina ima problem preslabog tečaja a ne prejakog. cijeli svije bi želio da ojača teča a ne da ga oslabi.
2. kineksi rast cijena se događa već nekoliko godina. svi oni koji trguju sa kinom znaju da iste stvar za istu cijenu nisu kupili već nekoliko godina. svaku put cijena mrvicu naraste. međutim puno više na cijenu kineksih prozvoda je imao tečaj usd/euro nego porast cijena.
3. u hrvatskoj (i u svijetu) puno veću inflatorni pritisak ima npr cijena nafte ili hrane u odnosu na kineske proizvode. rast cijena kineskih proizvoda je većim dijelom uvjetovana naftom kao i porastom cijena sirovina puno prije nego nekim unutarnjim inflatornim procesima (kojih ima jer imaju ekonomski rast).

Tko je glasao

@chaos99

1. moj lapsus. trebalo je pisati ojaca, a ne oslabi. ali nije iskljuceno dodatno slabljenje tecaja. kada su svi spekulanti svijeta nakrcani na jednu stranu, a kina ima dovoljno municije da radi sa tecajem sto zeli, nije iskljuceno da ce im pokusati uzeti lovu i poslati tecaj na drugu stranu.
2. nije istina da sve cijene stalno po malo rastu. neki artikli su padali, pa rasli pa padali. naravno, ukoliko govorimo o ozbiljnim kolicinama. malima cijene uvijek malo po malo rastu. ali nacelno je istina da je u proteklom periodu tecaj dolara imao presudnu ulogu. samo u svjetlu nove krize dolara zbog dugova pojedinih saveznih drzava mislim da ce kineska inflacija preuzeti bitniju ulogu. nakon kineske nove godine dosta je tvornica ostalo bez polovice radnika koji nisu spremni vratiti se na istu placu. a rast njihovih zahtjeva je direktno vezan za rast njihovih zivotnih troskova tj. inflaciju.
3. da li na inflaciju u europi veci utjecaj ima rast nafte i hrane ili je rast nafte, hrane i metala uzrokovan rastom kineske potraznje? proizvodnja hrane u europi i populacija u europi je stabilna vec dugo. rast cijena prehrambenih namirnica dolazi izvan europe.

hatepogodak

Tko je glasao

nije istina da sve cijene

nije istina da sve cijene stalno po malo rastu. neki artikli su padali, pa rasli pa padali. naravno, ukoliko govorimo o ozbiljnim kolicinama.

istina je. svi artikli koji nisu direktno vezani uz neku tehnologiju (gdje npr cijena nekog čipa određuje cijenu krajnjeg proizvoda i gdje postoji dodana vrijednost koja je velika - npr cijena lcd televizora pada svaki put kada kupiš) cijene rastu već nekoliko godina. uzmeš npr (primjerice) cijenu nekog jednostavnog proizvoda npr slavina, gdje cijena ovisi npr o slitni bakra i zinka koja su opet u funkciji cijene metala i nešto rada cijene konstatno rastu već nekoliko godina. u jednom trenutku taj rast je kompenziran slabim dolarom a u posljednje vrijeme cijene nisu stabilne jer usd/euro zna varirati i 10% u vrlo kratkom vremenu.

Tko je glasao

I bez kineske inflacije je

I bez kineske inflacije je gospodarska situacija u Hrvatskoj takva da što god pogledaš ne valja, ostaje još jedino da se i službeno proglasi bankrot, prestanu isplaćivati plaće i mirovine iz proračuna i to je to. Kako se to neće baš skoro dogoditi, svježa i odmorna Dalićka se rastrćala za kreditima umjesto premorenog Šukera, niti Jadranka Kosor nema razloga požurivati izbore.

Osim što ne možemo biti sigurni u skoro zaključenje pregovora, Kosoričina autosugestija je jedno a stvarnost ipak nešto drugo, u HDZ-u je potrebno puno toga više napraviti prije izbora. Ne znam otkuda si izvukao zaključak o solidnim rezultatima antikorupcijske kampanje, ali da se stanje korjenito promijenilo, nije. Otvaranje istraga, poneko hapšenje i nekoliko optužnica ne znače ništa. Nema sudskih presuda, nema oduzimanja imovinske koristi, najodgovorniji i dalje praše pa ne znam otkuda zaključak da bi to bilo dosta za zaključenje pregovora jer iz EU traže stvarne promjene. Rezolucija o napretku Hrvatske jest pozitivna, bilježe "pomak" ali i naglašavaju ono "ako ispuni sve preostale uvjete".

Također, Jadranka Kosor s patrijarsima nema što tražiti na izborima. To što je ugurala par mlađih marioneta ne znači ništa. Ona mora prvo naći način da izgura s lista Šeksa, Jarnjaka, Hebranga, Kalmetu, Milinovića i ostatak škvadre, što joj neće biti lako. Vide li birači da je "nova snaga" na dnu lista, ode mast u propast, ništa od novoga imidža. Bez dubokih unutarstranačkih promjena HDZ nema realnih šansi, a njih treba htjeti, znati i moći napraviti. Kod Kosorice nisam siguran da postoji svo troje.

Što se tiče oporbe si samo donekle u pravu. Sramežljivo su naznačili da u tišini rade programe pa nije posve isključeno da s nečim iznenade. Osim toga, Kosorica već dugo ima inicijativu pa sve i da hoće, oporba sad ne može u prvi plan, kad su to mogli, ili nisu znali ili im nije bilo važno. Zbog nekih tema koje su otvorene i koje će se tek otvoriti (Haag), i bolje im je da se ne miješaju previše.

Zato ne vjerujem da će izbori prije ljeta, još manje tokom ili neposredno poslije njega. U pravu si da oporba nije spremna ali sigurno još nije ni HDZ.

B-52

Tko je glasao

Kalmeta, Milinović...

Ona mora prvo naći način da izgura (...), Kalmetu, Milinovića...
Jesi li siguran da će oni u svojim izbornim jedinicama proći loše?

Tko je glasao

To je pitanje koje si treba

To je pitanje koje si treba postaviti Jadranka Kosor.

Ona treba znati da s njima i ostalim kompromitiranima nema nikakve šanse. S nekim potpuno novim imenima ih možda ima.

Na njoj je da odluči. I podnese teret odgovornosti za vlastitu odluku.

B-52

Tko je glasao

Duboke unutarstranačke

Duboke unutarstranačke promjene - mislim istinski duboke - za HDZ bi značile samo jedno: raspuštanje stranke! Svejedno da li samovoljno (kao moralno-politički čin), ili tako da ih se kao "pravnu osobu" goni zbog netransparentnog financijskog poslovanja koje je rezultiralo štetom po cijelo društvo i državu.

A što se tiče SDP-a: njemu je najveći problem, nažalost, Zoran Milanović.

Hrvatska je u "historijskoj" gabuli, ali nema "historijskog" lidera na vidiku.

Tko je glasao

Nisam siguran za točnost ekonomskog predviđanja...

(jer mi nije struka, a koliko vidimi najumnijim ekonomistima je takve stvari teško predviđati), ali u svakom slučaju plus za jasnu argumentaciju!

Tko je glasao

Borba jame uz jame

Situacija u Hrvatskoj još nije tako loša kakva će biti na jesen

Slažem se. U jesen će Borba jame uz jame biti strahovita. Još kad rezultate te borbe, ničim zasluženo, upišu u nove izborne spiskove.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Portugal dobio vladu ljevice od Zoran Oštrić komentara 0
 2. Cionizam kao platforma državnog terorizma na Bliskom Istoku od sjenka komentara 2
 3. A Fashion City For Variety and Style od queenmall komentara 0
 4. Užas: Dva gospodina i gospođa od rodjen komentara 0
 5. She's a sly one! Georgia May Jagger slinks on to the British Fashion Awards red carpet in sheer dress with snake motif od unddding komentara 0
 6. Advertisement purposes and affect analysis of unique curtain od fayecurtains komentara 0
 7. Krah procesa deinstitucionalizacije od bosancero komentara 0
 8. Čudne izjave g. Lovrinčevića od rodjen komentara 0
 9. Što moramo znati o rastu BDP-u od spvh komentara 5
 10. „Reforme u điru“ su štetna papazjanija od rodjen komentara 5
 11. Za politiku i još više za polis, ideje i ideologije su bitne, jer bez njih nema vizije i strategije od Zoran Oštrić komentara 7
 12. Što nakon razaranja WW3 od sjenka komentara 31
 13. Od posljedica brutalnog napada hrv. policajca, danas je umro Darko Pajičić od ppetra komentara 13
 14. Ekologija kao osnov razvoja: nešto pozitivno za svijet i za Hrvatsku od Zoran Oštrić komentara 8
 15. G. Karamarko je postao naš najbolji stručnjak za lokalnu upravu od rodjen komentara 0
 16. O Hrvatima i tikvicama od Belre komentara 2
 17. Sličnosti i razlike: Petrov se ponaša pametnije nego Adlešić i Friščić 2007.godine od sm komentara 22
 18. High Heel Shoes in Women's Fashion od kellynina komentara 1
 19. šefovska nova egzistencijalna pravila od aluzija komentara 6
 20. Što doista treba učiniti?!?! od marival komentara 10
 21. Na pozornici medija pojavila se nova vrsta glumaca od rodjen komentara 1
 22. Eks-predsjednik Sabora, eks-predsjednik Vlade, eks-ministri od ppetra komentara 40
 23. Zlatni delišes u demokršćanskom prednjem džepu od Belre komentara 9
 24. Otvoreno pismo Djeda Mraza od petarbosni4 komentara 6
 25. Otvoreno pismo Djeda Mraza od petarbosni4 komentara 0

Najkomentiraniji dnevnici

Tko je online

 • z00ey

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 1
 • Gostiju: 29

Novi korisnici

 • queenmall
 • unddding
 • Relja Koprolcec
 • root@pollitika
 • Belre