Tagovi

Kako se Mladen Bajić dodvoravao Ivi Sanaderu

Moram opet pohvaliti Tomislava Klauškog, jer bez straha i obaveza propituje ključne probleme i osobe našeg korumpiranog sustava.

U prilog tezama Tomislava Klauškog na ovome ću mjestu priložiti jedan Bajićev dopis Sanaderu.

Dopis Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića iz 2004., kojim od novoga premijera Ive Sanadera traži očitovanje Vlade jesu li čelni ljudi "Geotehnike" oštetili državu odustajanjem od naplate "iračkog duga preko UN-a"

Bitno je iz dopisa naglasiti slijedeće Bajićeve rečenice:

Obraćam vam se zamolbom da nas izvijestite da li Vlada Republike Hrvatske smatra Republiku Hrvatsku oštećenom odustankom "Geotehnike d.d." od svojih potraživanja prema Iraku, obzirom da je navedeno trgovačko društvo u većinskom vlasništvu (54,45 %) Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Ovisno o stavu Vlade Republike Hrvatske Županijsko državno odvjetništvo nastaviti će prikupljanje potrebnih obavijesti u cilju utvrđenja eventualnog kaznenog djela.

S poštovanjem,

GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK REPUBLIKE HRVATSKE
Mladen Bajić
(Zagreb. 13. travnja 2004.)

Kako je vidljivo iz zaglavlja dopisa, kaznena prijava u slučaju Geotehnika d.d. podnesena je još dvije godine prije ovoga dopisa. U međuvremenu je i policija obavila svoje po ovome pitanju. Sam Bajić navodi i prepisku današnjega ministra pravosuđa Ivana Šimonovića s Geotehnikom d.d. od 21. svibnja 2001. Šimonović je na zahtjev Geotehnike d.d. UN-u proslijedio odustajanje poduzeća od naplate "iračkog duga". I prema drugim relevantnim informacijama kojima raspolažem, Bajić je ovaj problem, politički poguran od bivšeg potpredsjednika Račanove Vlade Slavka Linića, mogao riješiti još za SDP-ove (odnosno koalicijske Vlade). On je stvar "kiselio u ladici", a kad je vlast preuzeo Ivo Sanader, požurio se od njega zatražiti mišljenje, shodno kojem je trebalo dalje nastaviti postupati Županijsko državno odvjetništvo. Međutim, nadležna ministarstva i Hrvatski fond za privatizaciju nisu se izjasnila kako je Bajić očekivao - nisu rekli da je država oštećena. Svejedno, DORH je nastavio nastavio postupati u slučaju Geotehnike d.d., da bi paralelno Mladen Bajić preko Žarka Puhovskog slao signale Danijelu Ivinu, koji je bio prvoprijavljen, da optužnica neće biti podignuta. Kada se Ivin kandidirao i bio izabran za predsjednika HHO-a, DORH ga je prvooptužio za Geotehniku da bi koncem prošle godine Županijski sud u Zagrebu odbacio sve točke optužnice, osim jedne - da su Ivin i drugi krivi, jer je "Geotehnika d.d." nezakonito darovala stan Željku Dobranovića, bivšem predstojniku Ureda Predsjednika Stjepana Mesića.
Proces protiv Ivina, Dobranovića i drugih je pred završetkom, ali je DORH ponovo u siječnju ove godine zaprimio sve one materijale iz prve kaznene prijave Dragomira Milovanovića i Udruge malih dioničara "Geotehnike d.d." koje je Županijski sud odbacio i naredio da se zapečate, sad pretočene u kaznenu prijavu protiv Hrvoja Vojkovića. Kako su mi rekli Milovanović i Domagoj Margetić, predsjednik Samostalnog sindikata, u svibnju ove godine njih su dvojica bili primljeni u DORH-u gdje im je Bajićev pomoćnik rekao da se na "slučaju radi". Sada se Domagoj Margetić hvali da će Mladen Bajić ispitivati kaznenu odgovornost novoga ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, jer da je sudjelovao u nezakonitoj naplati "iračkog duga".

Sposoban je taj Bajić, nema što!

Komentari

Dobar vic, Ja mogu shvatiti

Dobar vic,

Ja mogu shvatiti ali nikako progutati taj detalj da Državni odvjetnik koji bi neovisno morao zastupati interese hrvatskog naroda i države, pita bilo koga (Premijera u ovom slučaju) dali je osjeća oštećenim, da bi pekinuo ili nastavio proces.

Takvo nešto još nisam čuo.

Tko je glasao

Ja mogu shvatiti ali nikako

Ja mogu shvatiti ali nikako progutati taj detalj da Državni odvjetnik koji bi neovisno morao zastupati interese hrvatskog naroda i države, pita bilo koga (Premijera u ovom slučaju) dali je osjeća oštećenim, da bi pekinuo ili nastavio proces.
Takvo nešto još nisam čuo.

Radi se od drugom.

Kroz "socijalizam" i kasnije u nazivima javni pravobranitelj i slično a sada kao državno odvjetništvo, taj dio "nezavisne" vlast je zakonski i preceduralno zadužen za poslove odvejetničkog/advokatskog zastupanja države (uključujući gradove, tvrtke u državnom vlasništvu), pa sve oko imovine i raznog u proceduri treba dobiti i ima kao uvjet ocijenu/mišljenje sa pečatom i potpisom državnog odvjetništva. Da bi to dali, oni proceduralno pitaju "stranku" za stav oko toga (državu, grad, općinu, tvrtku ...), pri čemu stranka ima pravo i mora i odlučivati, nije sve po zakonima apsolutno tako mora nego ima dosta toga da za odlučiti, a državno odvjetništvo tu ne može odlučiti o ključnom u mjesto stranke, može samo ocijenjivati zakonitost i sličnpo, pri čemu se tu radi od vjerojatno više od 99 % više činovničkom postupanju odvjetništva po formuli "zakonski može ili ne + stranka se očitala tako", a manje od 1 % je nešto i za stvarno i pravno gledanje više od toga.

Kroza takvu tehnologiju se i u "socijalizmu" i nakon i sada odvijaju sve one masovne poptuno zakonite i neupitne promjene imovine, pri čemu je privatno vlasništvo masovno postajalo veoma raznovrsnim zakonima (cca 50 zakona i stoitne podzakonskih formula) i namjenama nečije drugo (u 350 oblika vlasništva), zatim se unutar toga kretalo i mijaenjaalo non stop a desteljećima i raznim samo upravnim tehnikama pretvaralo u djelom ili potpuno privatno vlasništvo (pola toga što je nastalo do 1990.g.) a zatim sve više u privatno raznim masovnim veoma inertnim i jednostavnim ali različitim načinima.

Tako da je tu desetljećima ta služba u nezahvalnoj ulozi smokvina lista, služi za ono za što su svi i svi masovno rade a njihov položaj je svih 250 milijuna slučajeva osim nekoliko obaviti tu nužnu nezahvalnu proceduru i udaranje pečata da je to u skladu sa javnim interesom i zakonom, a da za to ne dobiju niti 1 dinara i kune više službeno, samo nezadvoljstva čim nije obavljeno taj tren. To je ujedno i jedan od razumljivih razloga zašto ne stignu puno toga drugog, ni kada svi traže i gori, jer kada je erupcija napretka, kao sedamdesetih i djelom devedestih i sada onda se sve oko imovine poveća 50 x i postaje 50 x važnije do kategoričkog imperativa "ne držati se paragrafa kao pijan plota" a sve drugo je jako u drugom planu.

Za usporedbu, radi informacije i razumijevanja. U istim procesima oko imovine i gradnji i slično, sudjeluje stalno i stotine raznih drugih potvrda, rješenja i slično. Stalno ima jako puno i onih koje su karaktera samo rutinski podatak, karaktera da ili ne (npr. vodi li se postupak inspekcije), karaktera točno toliki iznos (npr. ista za sve, propisana cijena naknade za priključak), koje potvrde niisu potrebne jer se mogu rješti u okviru istog krovnog postupka, a la 10 djelova tehničkog pregleda i produljenja registracije, a u činjenici da su razne unutar istih ureda pa još uz internet među njima još manje trebaju i nigdje toga tako nema na svijstu kao u ex SFRJ. I takve stvari su u istoj tehnologiji kao ovaj dio odvjetništva, osvijau se još zamornijee i sporije i teže i lošije, jer i u vezi ove farse sa odvjetnikim bavljenjem time svuda u državnim tijelima imaju praven službe pa ili jedni ili drugi ne trebaju.

Dakle, i tu se radi o najelementarnijem odlučivanju, pri čemu zapravo realno nema šta odlučivati jer su svim bezbrojnim odlučivanjima o tome svi bili uvijek 100 % za to sve tako i još jače, jače kazne i sankcije ako nije tako. To je svima jasno i razumljivo - kako swe odreći takvih blagodati poslovanja i dobit na zajednički račun i priznanja da je sve zaakonito te još više kako se nepravično odreći šansi da to najedanput stane uprkos 100 % za većine i činjenici da se razni nisu namirili niti 5 % kao drugi.

Tko je glasao

Ja mogu shvatiti ali nikako

Ja mogu shvatiti ali nikako progutati taj detalj da Državni odvjetnik koji bi neovisno morao zastupati interese hrvatskog naroda i države, pita bilo koga (Premijera u ovom slučaju) dali je osjeća oštećenim, da bi pekinuo ili nastavio proces

prisjeti se samo brodosplita, prvotne sabotaže istrage, pa onda nalaza kako nije bilo ničega protuzakonitog, objavljivanje u Slobodnoj dopisa Interpola koji je zakotrljao lavinu. a sve zbog premijerovog intimusa. ima toga još, na kraju krajeva nije samo naš prelijepi i prepametni premijer jedini kojemu se Bajić uvlačio za opstanak na mjestu državnog odvjetnika.

Tko je glasao
Tko je glasao

E, sad imaš priliku i

E, sad imaš priliku i vidjeti crno na bijelom, pečatirano, potpisano i zaprimljeno od Jagode Premužić, tajnice Sanaderova kabineta ;)

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Bajić je ovaj problem,

Bajić je ovaj problem, politički poguran od bivšeg potpredsjednika Račanove Vlade Slavka Linića, mogao riješiti još za SDP-ove (odnosno koalicijske Vlade). On je stvar "kiselio u ladici", a kad je vlast preuzeo Ivo Sanader, požurio se od njega zatražiti mišljenje, shodno kojem je trebalo dalje nastaviti postupati Županijsko državno odvjetništvo.
Nemoj mi, molim te, glumiti 'naivca'! Znaš, vjerojatno i bolje od mene, čiji je Bajić čovjek i zašto je doveden na tu funkciju. Nemoj držati ljude 'na ledu'.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Čiji god zatreba! Stoji i

Čiji god zatreba!
Stoji i ta, ali je u prvom redu čovjek neojugoslavenske komunističke mafije na čelu sa S. Mesićem i pratećom svitom. Mislim da ćeš se složiti u ovome sa mnom.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Poznavajuci nase drustvo i

Poznavajuci nase drustvo i "nacine propitkivanja" o kljucinim problemima nema se nego nasmijati.
Kod nas se iskljucivo mafija zalaze za takva propitkivanja i to na nacin da se ili medusobno medijski medusobno razracunava i/ili unistava ili pak tako nasrcu na one koji bi se trebali protiv njih boriti.
Ti si dragi 45 linijski idealan medij zato. Sto ti daju objavis, sto ti uvale otpremis, sto ti u obliku tracarija prenesu produbis i oplemenis, ... nema ljepseg posrednika za to. Ni sam ne znam kako se nosis sa svim tim kombinacijama ko koga podupire pomaze, tko iza koga stoji, a tko ne, tko se protiv koga bori i vice versa ovamo i onamo.
Svi oni stoje iza nekoga, ovako onako, a samo tebi kao borcu za istnu mozemo vjerovati?
Nije u tome problem problem je sto vas boraca za istinu ima x cetiri ili x pet. I Pukanic bi takvu aureolu, i Klauski, i ... ma sa svih mogucih strana samo propitkivaci sve same istine i postenja.
E da mi je se odmoriti od vas.

Tko je glasao

Speech generator po već

Speech generator po već opisanom konceptu
- dužnosnici
- maijaši
- rodbinska veza
- mjesto događaja

i eto ti rečenica...
(imena se naravno boldaju kao i svakom "eksluzivnom" članku - jer to je jedini što bi trebalo privuči čitatelja obzirom da ostalo nije nikakva informacija)

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Nije li Mladen Bajić bio

Nije li Mladen Bajić bio predsjednik Vojnog suda u Splitu baš kada se događala Lora a i Maglov je tamo negdje...?
Možda sam nešto pobrkao..., zato i pitam čovjeka koji vjerojatno zna @45 Lines

Tko je glasao

@jelenska, pobrkao si samo

@jelenska, pobrkao si samo funkciju. Bajić je u vrijeme "Lore" bio zamjenik vojnog tužitelja u Splitu i potpisivao je naloge za deložacije iz vojnih stanova i slanja ljudi u Loru. Zato i nije smio/mogao/htio, sam sebe ili ikoga na višoj razini od zatvorskih čuvara, procesuirati. Maglov je još ranije ispao Pedro. Sada ga splitska policija šuta kad god se sjeti.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Hvala @45 Lines što si se

Hvala @45 Lines što si se potrudio da mi daš odgovor.
Naime neke"kockice" oko Bajića nisam bio u stanju posložiti makar mi
je svojedobno u ministarstvu njegova bivša suradnica iz tog istog vojnog tužiteljstva u Splitu bila pomoćnica, tj. pomoćnik ministra.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Ovi njemački desničari nisu normalni od Feniks komentara 14
 2. ŠEFovskom diktaturom ŠEFovanje od aluzija komentara 0
 3. 402 od Weteran komentara 27
 4. Hote lepo vrit s ustašama i partizancima od boltek komentara 19
 5. Što Plenković ne stvara poveznice s našim Srbima, hrvatskim braniteljima, nego muti s aboliranim teroristima od ppetra komentara 22
 6. Zvala sam se Verica Nikšić, imala sam 13 godina kada su me Srbi ubili u Širokoj Kuli jer sam se rodila kao Hrvatica od Laganini komentara 52
 7. Oni su ustaše? Pa odnosimo se onda prema njima kako zaslužuju! od Feniks komentara 22
 8. za dom spremni, za život nespremni od Zoran Oštrić komentara 1
 9. Zašto Hrvatska tolerira ustaški fašizam od sjenka komentara 81
 10. Otrovno pismo predsjedniku SDP-a Bernardiću od Laganini komentara 46
 11. Tisuće antidemokratskih sredstava u državi od rodjen komentara 1
 12. Poslušně hlásím je vinen Hrvatski bog Mars od lunoprof komentara 34
 13. HDZ se vraća stilu vladanja nepodnošljivom lakoćom od Feniks komentara 27
 14. Je li Božo Petrov još uvijek legalni predsjednik Mosta? od Zoran Oštrić komentara 7
 15. Lekovićev progon novinara, zataškavanje kriminala i demonstracija sile na zastupnicima u Saboru od Laganini komentara 14
 16. Genocid od petarbosni4 komentara 2
 17. Kad NATO Kolinda digne noge od sjenka komentara 25
 18. Brojevi za gospodu Plenkovića, Petrova i Bernardića 8 - 20 - 10 od rodjen komentara 1
 19. Analogije ili Vlada Idiotkracije od lunoprof komentara 48
 20. Zbogom banke. Dobrodošli bogati građani. od rodjen komentara 0
 21. Merkel i nacizam od Zlatno doba kap... komentara 62
 22. ŠEFOVI naređuju bez promjena i bez bitnih razlika od aluzija komentara 0
 23. Liječnik sadist od rodjen komentara 3
 24. Novi val nove vrste kriminala u građevini od rodjen komentara 6
 25. Kako elite osvajaju i porobljavaju neku državu! od Busola komentara 5

Tko je online

 • Bigulica
 • Laganini
 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 3
 • Gostiju: 42

Novi korisnici

 • sandy199
 • cheapdress
 • zijad
 • kristijanhorvat
 • mošapijade