Tagovi

Kako bi trebala izgledati obiteljska politika?

Dakako da bih kao primjer obitelji koja je savršeno funkcionirala, najradije, naveo moju obitelj. No, ja osobno, sam u životu prolazio kroz toliko rizika i neprilika, toliko puta su me „sredili“ moćnici da to nema smisla.

A na razmišljanje o politici prema obitelji me je navela jedna mlada žena jednim komentarom na pollitika.com.

Moram još napomenuti da nisam proučavao stranačke programe i tražio mjesta gdje kažu nešto na tu temo. Nije mi se dalo. A iako katolik, nisam baš ni u tijeku rasprava i preporuka koje eventualno daje Crkva.

Država bi prema obitelji morala stvoriti zakonski okvir koji bi osiguravao (ne omogućavao) maksimalnu dobrovoljnost. Mladi dakle da mogu slobodno stvarati zajednice kakve njima odgovaraju. A država da im osigura da te zajednice pred zakonom imaju sasvim jasne i određene forme. S jedne strane dovoljno široke da bi bila osigurana dobrovoljnost a s druge strane da bi maksimalno štitio partnere od svih nedaća koje se događaju u zajednici ali i nakon što se zajednica razvrgne. Neka pravila igre ipak moraju postojati i treba ih se pridržavati.

Sukladno s navedenim ne bi trebalo stvarati „tvornice ili logore“ djece nego bi onim mladim ženama i onim zajednicama (moja mama je govorila:djeca su za mlade ljude) koje se odluče za djecu trebalo osigurati maksimalnu podršku socijalne države. Povoljan i vrlo, vrlo dugoročan kredit za stan, ako nemaju stana. Dječji doplatak koji bi predstavljao stvarnu pomoć obitelji. Zakonsku zaštitu majke pred otkazom i to dugoročnu zaštitu.

Isto tako bi mladim majkama trebalo omogućiti što brži povratak na posao. Što znači da bi država morala osigurati kvalitetne i jaslice i vrtiće u dovoljnom broju. Uz to bi moralo biti moguće da u slučaju da se jedan od roditelja odluči ostati kod kuće i sam odgaja dijete (do neke dobi) dobiva od socijalne države mjesečnu potporu koja ne bi smjela biti manja od prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj.

Nisam dotakao sve probleme. Ali mislim da bi trebalo poduprijeti i pomoći mladim zajednicama. Mislim da bi država trebala pogotovo ozbiljno pomoći onim zajednicama koje se odluče za djecu (već zboh djece). Bez obzira da li će Hrvata jednog dana nestati ili ne. S jedne strane bila je Hrvatska što se tiče prirasta stanovništva u svojoj povijesti i u puno gorim situacijama nego što je sada. A s druge strane, kao katolik vjerujem da se ništa ne događa bez Božje providnosti. Pa onda zašto se previše brinuti o dalekoj budućnosti i o proračunima koliko će nas biti za 100 ili 500 godina. Barem što se tiče obitelji, hajmo naći rješenja za ovo sadašnje vrijeme.

Komentari

Uz to bi moralo biti moguće

Uz to bi moralo biti moguće da u slučaju da se jedan od roditelja odluči ostati kod kuće i sam odgaja dijete (do neke dobi) dobiva od socijalne države mjesečnu potporu koja ne bi smjela biti manja od prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj.

Ovdje ste bili malo preširoke ruke?

Ne vjerujem da npr. Vi ili dosta nas nemamo još više djece zato jer je zakonska pomoć bila 26,31% manja od norme koju smo ukalkulirali?
Je li baš sve u novcima?

Tko je glasao

jedna je škola u mom gradu

jedna je škola u mom gradu od sto tisuća stanovnika uvela cjelodnevni boravak u školi. ali to je mogla jer se upisalo manje razreda za razliku od prije. roditelji participiraju s oko šesto kuna.

moj prijatelj ima četvero djece, a plaća je mala, sam radi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. preživljavanje u civilizacijskom sistemu od aluzija komentara 0
 2. reKapitulacija državnih političkih činjenica od aluzija komentara 0
 3. BUDUĆE DRUŠTVO I GLOBALNA DRŽAVA od petarbosni4 komentara 0
 4. državni politički rashod od aluzija komentara 0
 5. pobačaj i lopovi tuđe pameti od aluzija komentara 0
 6. čovjek kako živi svoj opstanak od aluzija komentara 0
 7. znanje pojedinca od aluzija komentara 0
 8. Dan neovisnosti od smogismogi komentara 1
 9. Pred izbore u Austriji: “mali Kenedy” postaje kancelar? od Zoran Oštrić komentara 0
 10. NEW SOCIETY AND GLOBAL STATE od petarbosni4 komentara 0
 11. ministri sumnjive vrijednosti od aluzija komentara 0
 12. Istru i Rijeku je oslobodila i matici zemlji priključila KC od Feniks komentara 81
 13. Pred referendum o otcjepljenju Katalonije od Zoran Oštrić komentara 28
 14. Fašistička obilježja od Skviki komentara 0
 15. živjeti od otpada i smeća od aluzija komentara 0
 16. Pred parlamentarne izbore u Njemačkoj (1): ankete i socijalna psihologija od Zoran Oštrić komentara 0
 17. Javno trganje originalnog znaka,mrtvom HOS-ovom ratniku,nije odavanje počasti nego izdajnička zlouporaba i zločiniziranje Hrvata od ppetra komentara 0
 18. demoKracija ministara od aluzija komentara 0
 19. I bez SAD, svijet nastavlja akcije zaštite klime od Zoran Oštrić komentara 0
 20. Predsjednik vlade RH, A. Plenković, odrađuje protiv SAD-a i predsjednika D.Trumpa, protiv KGK i protiv RH od ppetra komentara 2
 21. historijska top lista uspješnih opsjena/ra od indian komentara 98
 22. čovjek proizvodi uzrok i posljedice od aluzija komentara 0
 23. čovjek ima alat... alat ima čovjeka od aluzija komentara 0
 24. Trg maršala Tita od aluzija komentara 1
 25. UMJETNI VLASNIK od petarbosni4 komentara 6

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 0
 • Gostiju: 33

Novi korisnici

 • mikepear
 • psyPEbl
 • mmarijan
 • Crvena
 • gived