Tagovi

Josipovićevi mrtvi kapitali

Ivo Josipović, bivši predsjednik RH, u vrlo kratkom vremenu prosuo je sve ono što je mislio da je skupio.

Napuhan i uljuljkan u san nepouzdanim prezentacijama javnoga mnijenja kao najobljubljeniji političar, zabezeknuo se kad se taj mjehurić nasukao na oštricu zvanu - stvarnost. 'Ne bi se štel mešat' politička platforma, ulagivačka posjeta šatorašima u savskoj 66, odricanje od usluga glavnog analitičara Jovića, sve je to bilo utaman. Izgubio je izbore, nije ispunio svoj cilj.

Nakon tog izbornog poraza, svaki analitičar iz rakursa svoje ideologije, ocjenio je razloge zbog čega je dragi Ivo izgubio. Te ovo, te ono, te ovako te onako. Meni je zapravo svoje razloge ispovjedio sam Ivo, i to javno. Odbivši da ima ikakvoga posla sa SDP-om, sa strankom koja ga je izmislila, isfinancirala, instalirala, iskoristila pa ponovno isfinancirala, pokazao je da glavna njegova karakterna osobina nije neodlučnost, već licemjerje. Stvarno moraš imati obraz kao đon, ili ga neimati, da svega sedam dana nakon što je za tebe tvoja stranka iskeširala milijune kuna, stavila infrasturkturu u pogon i trudila se osigurati ti još jedan nezasluženi mandat - da ih pljuneš kao Kajin IDS.

On naravno ima za to svoje obrazloženje - SDP je izdao socijaldemokraciju, kao da je moguće izdati ono što nikada nisi ni imao. Smatra da SDP ne ide u dobrom smjeru - kao da je išao dok je Ivo aktivno šutio i odobravao Milanovićeve poteze. Nije smio ništa reći, jer je želio novac i ljude za izbore. Kada je to dobio, i kada je to izgubio, onda je mogao postati - nezahvalan. I zaista. SDP zaista ne ide u pravome smjeru, jer će kao i Ivo izgubiti vlast. A bez vlasti - jebeš politiku.

Ali, Ivo ima kapital. On je dobio milijun glasova. To su njegovi glasovi, šteta je te glasove ne iskorisititi, to je njegov politički kapital itd...Naravno da je ovo rezoniranje krajnje pogrešno, i da Ivo kao persona nije težak ne milijun glasova, već ni deseti dio toga, jer Ivo ne shvaća iz svoje samozaljubljenosti, da je dobar dio glasova dobio od članova i simpatizera SDP-a kojemu je pljunuo u lice pokupivši lovu, da je dobar dio glasao za Ivu smatrajući alternative lošijim od njega, a tek je jedan manji dio glasao zbog toga što u njemu vidi neke strašne karakterne i ljudske osobine. Nije moguće egzaktno odrediti koji je to red veličina, ali je zasigurno nedovoljno za toliki optimizam kojega će Ivo pretvoriti u još jednu političku stranku.

Kako će se zvati ta stranka stvarno je nevažno, jer će ona takva i biti - nevažna, poput Ive bez funkcije. Neki mu predlažu da ta stranka nosi njegovo ime, poput Bandić Milana, ali ona ne mora to nositi da bi to i bila. Biti tragikomično iskren kao Bandić ne može svatko. Ivo se kune da će u toj stranci biti puno mladih. Da. Nisam još vidio niti jednog lidera i liderčića koji se ne kune u mladež. Samo mladež, takva kakva je - ili pasivna ili je emigrirala - šuti, pije, igra igrice, ne vrijedi osobito puno. Ali je potrebno prizivati je, smješkati joj se, jer se to očekuje.

Josipovićeva politička platforma stoji na jednoj ogromnoj zabludi, a to je njegovo osobno samoljublje koje mu govori da su glasovi koje je On dobio na predsjedničkim izborima - njegovi. I on ih želi artikulirati u političku moć na izborima. Smatram da će slavno propasti zajedno sa ORAHO-m, Laburistima, HDSSB-om, Ružinim konzervativcima i (nažalost, a o tome u posebnom dnevniku) Živim zidom. Svi oni skupa i zajedno imat će manje od 10 mandata. Ali se nadaju da će netko od njih biti onaj jezičac na vagi koji će biti odlučan u njihovom pretvaranju političkog u stvarni, monetarni, šuškavi kapital.

Josipovićeva izdaja SDP-a svakako će naštetiti ljevičevcima. Zbog krize ljevice koja se na vlasti ponaša poput HDZ-a, događa im se i sličan sindrom - mrvljenje političke moći, pucanje stranaka po mjeri interesnih skupina, ukratko - borba za moć. Na sceni će ipak ostati samo dva ratnika: HDZ i njegova nepregledna koalicija, sa SDP-om i njegovim patuljcima. Svi ostali će glumiti publiku, i glumit ćemo da nas zanimaju izbori, i da nas zanimaju rezultati. Ne trebamo se lagati. Trebamo istini pogledati u oči. Nismo sposobni imati neki treći put. Nismo zaslužili bolje, i na kraju krajeva, in ultima linea - NE ŽELIMO BOLJE. Mi želimo biti na mjestu onih koji imaju vlast, koji mogu uhljebljavati, krasti, namještati natječaje, biti gazde, moćni, bitni. Ako naši kradu, super. Ako njihovi - gdje je USKOK.

Lokalni izbori iz ožujka 2015. potvrdili su da zatvaramo oči čvršće nego ikada prije. Istina, u Omišu je pobijedio nezavisni kandidat, ali je generalno brojeći SDP-HDZovska bratija pokupila najveći postotak svih glasova. Oni skupa vrijede svake izbore sve to više. A to je rezultat njihovog truda. Divide et impera. Malo mi, pa onda vi. A narodu ostaju njemačke bauštele i irski hosteli.

To je ujedno i kontekst u koji će se sasvim savršeno uklopiti Ivo sa svojim političkim kapitalom.

Komentari

Gle' ga sad, plače za

Gle' ga sad, plače za lignjom.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

nikako se ne slažem s tobom

i predsjednik i premjer su barem u početnoj fazi radili upravo ono što sam od njih htjela: ponašali su tako kako treba u državi u miru - radili su svoj posao! nije bilo bjesomučne jurnjave po Hrvatskoj od stupa do stupa, lifta, zahoda, kamena temeljca na kojem nikad ništa biti neće......imala sam osjećaj da ulazim u neku normalu.....predsjednica kao da želi potući Jacine rekorde u kilometrima i sućuti...bljak..... mislim da je predsjednik to radio mnogo, mnogo bolje! u djelokrugu mogućeg - otmjeno i s mjerom! i nitko me nikad ,bez nekog zaista dokaza ,neće uvjerit da je primao bilo čije naloge......čovjek je takav i radio je ono što mu se činilo u datom trenutku kao najmudrije.....kako je to narodu izgledalo, pa ankete su pokazivale da to prihvaćaju!
sve skupa mi izgleda po onoj: ćeš dobro? ne, zlo s obje ruke ! pa nas je premoć od koliko ono, 30000glasova odvukla ponovo u devedesete i lupanje šakama po stolu......

Tko je glasao

U odnosu na Mesića

Josipović je djelovao umiveno i pristojno. Šteta što je jugoslavenski orjentiran....ispostavilo se da je radio u korist hrvatske štete. Hrvati mu ne valjaju..a Srbi su mu dobri...prodana duša...udbaški mućak..

sve dobro...

Tko je glasao

Za tebe, svatko tko nije turboudboustaša

je udbaški mućak. Tako vam je i Perković bio dobar dok je bo udboustaša u Franjinoj službi, a kad je na to malo pala prašina, odrekli ste ga se i glumite borce protiv totalitarizma. Ljigavci, smutljivci i lažljive štetočine - bili i ostali. Sve bi vas trebalo lustrirati :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ni sa ovom tvrdnjom

se ne slažem. nikakvu štetu nije učinio hrvatskoj, problem je u tome što nismo svi kadri u svakoj rečenici pet puta umetnut volim hrvatsku. čim je svoj život okrenuo naglavačke znači da ju voli.
svoj posao je odrađivao korektno. o tome što znači biti prodana duša i udbaški mućak možemo raspravljati ali nikako se ne slažem da bi Josipović spadao u tu grupu!

PS najveće zadovoljstvo mi je pokupiti - od ppetre!

Tko je glasao

kakav je to hrvatski

predsjednik koji državu strateški okreće u suprotnom smjeru od volje naroda...narod teži zapadu..a on k istoku

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao

U jednom trenutku njegova

U jednom trenutku njegova mandata sam povjerovao kako stvarno želi pomiriti Hrvatske podjele od stoljeća sedmog. Smatram to važnim za dobrobit Hrvatske.
To se vidjelo u nekim dnevnicima koje sam tada napisao na ovom portalu.

Podržao bih i svakog drugog, i budem, koji će kao predsjednik ili predsjednica raditi na istom.

Tko je glasao

sad će on sa svojima

u šumu...samo čeka da mu 22.lipnja daju signal iz Beograda

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 2. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 3. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 14
 4. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 5. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 15
 6. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 14
 7. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 8. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 9. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 10. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 11. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 12. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 13. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 14. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 15. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 16. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 17. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 18. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23
 19. O bankrotu ljevice u doba globalizacije od Zoran Oštrić komentara 4
 20. Međunarodni kazneni sud od Zlatno doba kap... komentara 1
 21. Veleizdaja Ustavnog suda RH od sjenka komentara 11
 22. Igra Plenkovića i Petrova, MOST-a i HDZ-a, odigrana na Badnjak, vulgarna je kao gluma Frljićevih glumica s državnom zastavom od ppetra komentara 5
 23. Izgubljena arbitraža: Upravljačka prava u INA-i nije predao Sanader, nego hrvatska vlada od sm komentara 49
 24. satnica obiteljskog preživljavanja od aluzija komentara 0
 25. klevete zašto množimo od aluzija komentara 1

Tko je online

 • indian

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 1
 • Gostiju: 39

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan