Tagovi

Josipovićevi mrtvi kapitali

Ivo Josipović, bivši predsjednik RH, u vrlo kratkom vremenu prosuo je sve ono što je mislio da je skupio.

Napuhan i uljuljkan u san nepouzdanim prezentacijama javnoga mnijenja kao najobljubljeniji političar, zabezeknuo se kad se taj mjehurić nasukao na oštricu zvanu - stvarnost. 'Ne bi se štel mešat' politička platforma, ulagivačka posjeta šatorašima u savskoj 66, odricanje od usluga glavnog analitičara Jovića, sve je to bilo utaman. Izgubio je izbore, nije ispunio svoj cilj.

Nakon tog izbornog poraza, svaki analitičar iz rakursa svoje ideologije, ocjenio je razloge zbog čega je dragi Ivo izgubio. Te ovo, te ono, te ovako te onako. Meni je zapravo svoje razloge ispovjedio sam Ivo, i to javno. Odbivši da ima ikakvoga posla sa SDP-om, sa strankom koja ga je izmislila, isfinancirala, instalirala, iskoristila pa ponovno isfinancirala, pokazao je da glavna njegova karakterna osobina nije neodlučnost, već licemjerje. Stvarno moraš imati obraz kao đon, ili ga neimati, da svega sedam dana nakon što je za tebe tvoja stranka iskeširala milijune kuna, stavila infrasturkturu u pogon i trudila se osigurati ti još jedan nezasluženi mandat - da ih pljuneš kao Kajin IDS.

On naravno ima za to svoje obrazloženje - SDP je izdao socijaldemokraciju, kao da je moguće izdati ono što nikada nisi ni imao. Smatra da SDP ne ide u dobrom smjeru - kao da je išao dok je Ivo aktivno šutio i odobravao Milanovićeve poteze. Nije smio ništa reći, jer je želio novac i ljude za izbore. Kada je to dobio, i kada je to izgubio, onda je mogao postati - nezahvalan. I zaista. SDP zaista ne ide u pravome smjeru, jer će kao i Ivo izgubiti vlast. A bez vlasti - jebeš politiku.

Ali, Ivo ima kapital. On je dobio milijun glasova. To su njegovi glasovi, šteta je te glasove ne iskorisititi, to je njegov politički kapital itd...Naravno da je ovo rezoniranje krajnje pogrešno, i da Ivo kao persona nije težak ne milijun glasova, već ni deseti dio toga, jer Ivo ne shvaća iz svoje samozaljubljenosti, da je dobar dio glasova dobio od članova i simpatizera SDP-a kojemu je pljunuo u lice pokupivši lovu, da je dobar dio glasao za Ivu smatrajući alternative lošijim od njega, a tek je jedan manji dio glasao zbog toga što u njemu vidi neke strašne karakterne i ljudske osobine. Nije moguće egzaktno odrediti koji je to red veličina, ali je zasigurno nedovoljno za toliki optimizam kojega će Ivo pretvoriti u još jednu političku stranku.

Kako će se zvati ta stranka stvarno je nevažno, jer će ona takva i biti - nevažna, poput Ive bez funkcije. Neki mu predlažu da ta stranka nosi njegovo ime, poput Bandić Milana, ali ona ne mora to nositi da bi to i bila. Biti tragikomično iskren kao Bandić ne može svatko. Ivo se kune da će u toj stranci biti puno mladih. Da. Nisam još vidio niti jednog lidera i liderčića koji se ne kune u mladež. Samo mladež, takva kakva je - ili pasivna ili je emigrirala - šuti, pije, igra igrice, ne vrijedi osobito puno. Ali je potrebno prizivati je, smješkati joj se, jer se to očekuje.

Josipovićeva politička platforma stoji na jednoj ogromnoj zabludi, a to je njegovo osobno samoljublje koje mu govori da su glasovi koje je On dobio na predsjedničkim izborima - njegovi. I on ih želi artikulirati u političku moć na izborima. Smatram da će slavno propasti zajedno sa ORAHO-m, Laburistima, HDSSB-om, Ružinim konzervativcima i (nažalost, a o tome u posebnom dnevniku) Živim zidom. Svi oni skupa i zajedno imat će manje od 10 mandata. Ali se nadaju da će netko od njih biti onaj jezičac na vagi koji će biti odlučan u njihovom pretvaranju političkog u stvarni, monetarni, šuškavi kapital.

Josipovićeva izdaja SDP-a svakako će naštetiti ljevičevcima. Zbog krize ljevice koja se na vlasti ponaša poput HDZ-a, događa im se i sličan sindrom - mrvljenje političke moći, pucanje stranaka po mjeri interesnih skupina, ukratko - borba za moć. Na sceni će ipak ostati samo dva ratnika: HDZ i njegova nepregledna koalicija, sa SDP-om i njegovim patuljcima. Svi ostali će glumiti publiku, i glumit ćemo da nas zanimaju izbori, i da nas zanimaju rezultati. Ne trebamo se lagati. Trebamo istini pogledati u oči. Nismo sposobni imati neki treći put. Nismo zaslužili bolje, i na kraju krajeva, in ultima linea - NE ŽELIMO BOLJE. Mi želimo biti na mjestu onih koji imaju vlast, koji mogu uhljebljavati, krasti, namještati natječaje, biti gazde, moćni, bitni. Ako naši kradu, super. Ako njihovi - gdje je USKOK.

Lokalni izbori iz ožujka 2015. potvrdili su da zatvaramo oči čvršće nego ikada prije. Istina, u Omišu je pobijedio nezavisni kandidat, ali je generalno brojeći SDP-HDZovska bratija pokupila najveći postotak svih glasova. Oni skupa vrijede svake izbore sve to više. A to je rezultat njihovog truda. Divide et impera. Malo mi, pa onda vi. A narodu ostaju njemačke bauštele i irski hosteli.

To je ujedno i kontekst u koji će se sasvim savršeno uklopiti Ivo sa svojim političkim kapitalom.

Komentari

Gle' ga sad, plače za

Gle' ga sad, plače za lignjom.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

nikako se ne slažem s tobom

i predsjednik i premjer su barem u početnoj fazi radili upravo ono što sam od njih htjela: ponašali su tako kako treba u državi u miru - radili su svoj posao! nije bilo bjesomučne jurnjave po Hrvatskoj od stupa do stupa, lifta, zahoda, kamena temeljca na kojem nikad ništa biti neće......imala sam osjećaj da ulazim u neku normalu.....predsjednica kao da želi potući Jacine rekorde u kilometrima i sućuti...bljak..... mislim da je predsjednik to radio mnogo, mnogo bolje! u djelokrugu mogućeg - otmjeno i s mjerom! i nitko me nikad ,bez nekog zaista dokaza ,neće uvjerit da je primao bilo čije naloge......čovjek je takav i radio je ono što mu se činilo u datom trenutku kao najmudrije.....kako je to narodu izgledalo, pa ankete su pokazivale da to prihvaćaju!
sve skupa mi izgleda po onoj: ćeš dobro? ne, zlo s obje ruke ! pa nas je premoć od koliko ono, 30000glasova odvukla ponovo u devedesete i lupanje šakama po stolu......

Tko je glasao

U odnosu na Mesića

Josipović je djelovao umiveno i pristojno. Šteta što je jugoslavenski orjentiran....ispostavilo se da je radio u korist hrvatske štete. Hrvati mu ne valjaju..a Srbi su mu dobri...prodana duša...udbaški mućak..

sve dobro...

Tko je glasao

Za tebe, svatko tko nije turboudboustaša

je udbaški mućak. Tako vam je i Perković bio dobar dok je bo udboustaša u Franjinoj službi, a kad je na to malo pala prašina, odrekli ste ga se i glumite borce protiv totalitarizma. Ljigavci, smutljivci i lažljive štetočine - bili i ostali. Sve bi vas trebalo lustrirati :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ni sa ovom tvrdnjom

se ne slažem. nikakvu štetu nije učinio hrvatskoj, problem je u tome što nismo svi kadri u svakoj rečenici pet puta umetnut volim hrvatsku. čim je svoj život okrenuo naglavačke znači da ju voli.
svoj posao je odrađivao korektno. o tome što znači biti prodana duša i udbaški mućak možemo raspravljati ali nikako se ne slažem da bi Josipović spadao u tu grupu!

PS najveće zadovoljstvo mi je pokupiti - od ppetre!

Tko je glasao

kakav je to hrvatski

predsjednik koji državu strateški okreće u suprotnom smjeru od volje naroda...narod teži zapadu..a on k istoku

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao

U jednom trenutku njegova

U jednom trenutku njegova mandata sam povjerovao kako stvarno želi pomiriti Hrvatske podjele od stoljeća sedmog. Smatram to važnim za dobrobit Hrvatske.
To se vidjelo u nekim dnevnicima koje sam tada napisao na ovom portalu.

Podržao bih i svakog drugog, i budem, koji će kao predsjednik ili predsjednica raditi na istom.

Tko je glasao

sad će on sa svojima

u šumu...samo čeka da mu 22.lipnja daju signal iz Beograda

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Resident Evil: HAVC Afterlife od Laganini komentara 0
 2. NATO je preskup i suvišan u mirovanju od aluzija komentara 0
 3. ŠEF ministarstva Dobrović bi ministarstvo širio od aluzija komentara 0
 4. Tomislav Merčep je bio i ostao na pravoj strani, dok je veliki dio pravosuđa i politike u RH na pogrešnoj strani od ppetra komentara 19
 5. HND bizarni agitprop van svakog razuma i zakona / Novosti – Hrvatska nije vaša država od Laganini komentara 10
 6. Stranka PETICIJA od mAjAdrK1IO komentara 14
 7. Indijska vlada najavljuje da bi se do 2024. mogla potpuno okrenuti obnovljivima od Zoran Oštrić komentara 15
 8. ŠEFovi hoće drugima NE plaćeno umiranje od aluzija komentara 0
 9. Proročanstvo od petarbosni4 komentara 14
 10. "Zašto sam napustio ljevicu" od MKn komentara 23
 11. PSIHIJATRI I PACIJENTI od mAjAdrK1IO komentara 2
 12. budućnost bit će kasno SUTRA razumjeti od aluzija komentara 1
 13. Prava hoće, kune hoće, upravljati hoće, obaveze neće? "Predsjednice odjebite" piše čoban Vojković sa indexa od Laganini komentara 51
 14. Kreatori smrti i zločina od otpisani komentara 75
 15. O banalnosti zla / Bernardić: SDP-u je mjesto na proslavi genocida nad Hrvatima od Laganini komentara 7
 16. Hribar: Ne priznaje etiku, pravosuđe i sudove i osobito zakone RH, priznaje samo sud partije od Laganini komentara 11
 17. Očekujte neočekivano: Pad potražnje za fosilnim gorivima već u 2020-ima? od Zoran Oštrić komentara 2
 18. Kada naivnost prelazi u lopovluk od acinum komentara 8
 19. Kako će funkcionirati svijet, u kojem Amerika više nije prvi policajac, prvi nasilnik i prvi rasipnik? od Zoran Oštrić komentara 27
 20. kapitalistički lopovluk kako živimo od aluzija komentara 0
 21. Donald Trump je uspješno promovirao SAD kao drugu svjetsku silu od Zoran Oštrić komentara 3
 22. Kreatori mržnje od boltek komentara 36
 23. ŠEFovanje ŠEFova od aluzija komentara 0
 24. Dinko Cvitan, DORH, A. Lalovac i „ Dan kada je Tovarnik plakao“ od ppetra komentara 3
 25. Iluzija i fantazija dementnog komunjare od otpisani komentara 28

Tko je online

 • aluzija
 • Laganini
 • otpisani
 • Skviki
 • zaphod

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 5
 • Gostiju: 22

Novi korisnici

 • mAjAdrK1IO
 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199