Tagovi

Izgradit ćemo mi ljepši i još stariji Zagreb ako treba!


Foto: Tomislav Serdar/Cropix

Dok su u prosincu 1991. granate s one strane razarale staru Dubrovačku jezgru, trebinjski kamiondžija Božidar Vučurević izgovorio je rečenicu koja će ući u anale ljudske gluposti i idiotizma: „Izgradit ćemo mi lepši i još stariji Dubrovnik ako treba!

16 godina kasnije nalazimo se u Zagrebu i iako granate ne padaju na grad i rat je odavno za nama, njegov centar razara se. Svakim danom u samom središtu grada građevinski krateri rastu dok neka od okolnih zgrada tog kratera ne popusti i uruši se. Prošli tjedan bila je to Kupska ulica, jučer je to blizina Erdodyeve ulice i sada već srušena zgrada i zaštićeni spomenik kulture tvornice Nade Dimić.

Sada je već sasvim sigurno da se ovdje radi o perfidnom načinu razaranja Zagreba u ime privatnog kapitala i ekstra profita. U slučaju zgrade tvornice Nade Dimić, Željko Kerum kopao je uokolo zgrade zbog nekakve podzemne garaže, no bager je očito malo previše zahvatio (čitaj danima kopao preblizu zgrade) i stara zgrada koja smeta se urušila. I što sad? Kad se već urušio dio zgrade, nema smisla sd da ostatak stoji, nego će se i ti ostaci srušiti. I što kad se to sruši? Što ćemo sa tom ledinom? Pa naći će se već velikodušni Kerum koji će plativši neku simboličnu kaznu za „slučajno“ rušenje zgrade i još malo nadoplativši za tu ledinu izgraditi moderan stakleni kompleks na kojemu će zaraditi stostruko od uloženog plus sve moguće kazne koje je platio.

Da je taj scenarij lako moguć potvrđuje i izjava Doris Kažimir, pročelnica gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, da nastala šteta nije velika jer je to samo nekakva bočna zgrada. Taj isti gradski ured pod vodstvom Doris Kažimir nedavno je čak 200 zgrada na potezu od Kvaternikvog trga do Trga Frajne Tuđmana uvrstio na listu za odstrel, tj. iz kategorije zaštićenih objekata prebacili su u kategoriju za rušenje.

Scenarij iz Kupske i tvornice Nade Dimić moguće je i u svim ostalim donjogradskim blokovima koje Bandić naziva „štakornjacima“. Zgrade više nisu spomenici kulture, a GUP je donesen iako prilikom glasanja nitko nije imao materijale na stolu. Kopanje može početi, a kako građevinska inspekcija ni do sad nije radila svoj posao, s novim gradilištima će još manje obavljati isti, a bageri će kopati i kopati, stanari će upozoravati da im zidovi pucaju i malo po malo, Bandić će „privilegirane“ građane koji uživaju privilegije života u centru grada polako iseliti iz njihovih domova u nekakve hotele pune stjenica na rubovima Zagreba.

Bandić voli ovaj Zagreb otprilike koliko i Radovan Karadžić Sarajevo i čim je dobio priliku odlučio je „malo“ promijeniti gradsku vizuru i prilagoditi je svojim vizionarskim pogledima. Karadžić je rušio stare zgrade granatama s okolnih brda, a Bandić ih ruši bagerima dok sniva o kućici pod Sljemenom i dvije „luknje“ s tunelom kroz Sljeme uz svakodnevnu mantru „Izgradit ćemo mi ljepši i još stariji Zagreb ako treba!

cnn.blog.hr

Komentari

Da je taj scenarij lako

Da je taj scenarij lako moguć potvrđuje i izjava Doris Kažimir, pročelnica gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, da nastala šteta nije velika jer je to samo nekakva bočna zgrada. Taj isti gradski ured pod vodstvom Doris Kažimir nedavno je čak 200 zgrada na potezu od Kvaternikvog trga do Trga Frajne Tuđmana uvrstio na listu za odstrel, tj. iz kategorije zaštićenih objekata prebacili su u kategoriju za rušenje.

pazi 200 zgrada... aj si to vizualizira... ilica kod republike austrije zavrsva (parna strana) s (odokativna metoda) brojem 130, dok neparna s cca 110. tih dvjesto srusenih zgrada bi znacilo da se rusi skoro pa sve od trga do republike austrije?!?!?!?! zamisli taj volumen rusenja... mali uzas

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Suncek, to nadilazi Doris

Suncek, to nadilazi Doris Kažimir, svi skupa još nismo svjesni u šta se ulazi i u šta će se to razviti. To je možda majka svih bitaka, možda nešto najkrupnije, ranga finale stoljeća. Donji grad je središte, iako nikad zvanično niti stvarno. Kao nigdje, impresivna zbivanja cijelog jednog stoljeća su se samo utopila u njemu, toliko impresivnog sve utopljeno, negdje 100 godina nije pipnuto ništa. I sada hrabre snage napretka prodiru u tu više nego neosvojivu tvrđavu, to nije Alamo nego puno više. Razvoj finalnih bitki je neizvjestan, ne po snagama otpora jer toga u biti nema, nego po snagama napretka. Vidiš da i prije nego je počelo, snage napretka neobjašnjivo popuštaju, uzmi redom impresivnu galeriju tih snaga i svi kao da naglo skreću u neki defetizam, a nije ni počelo. Kao da se napredak sam urušava prije nego što je išta krenulo. Čak najmoćniji IGH u Cesarčevoj, najskuplji stanovi, ne ide impresivno. I Doris Kažimir ne izgleda tako impresivno. Vidiš koliko joj je trebalo vremena da sastavi taj popis, to ti je samo par strana teksta, a ni s tim još nije gotovo, još nije stavljena točka na i. Bojim se da bi tu još dugo mogle carevati mačke po dvorištima. Nije mi do defetizma, ali kako objasniti da tako moćne snage ne mogu savladati niti par stranica teksta ni jednu dvije davno apsolvirane karte.

Bojim se da to ne završi kao u Splitu. Oni su se uručili na puno jednostavnijoj situaciji, nešto opločenja, klupa, nastrešnica i svjetiljki, i ništa od toga ne drži vodu niti pola godine. A tu kod nas su elitne snage oni iz Kupske, Interkonzalting, CONEX, Tehnika, IGH, Građevinski fakultet, vještak Pilski itd. Još dodaš akademik Kincl, strateg Dakić i sve asistente i navijače.

Tko je glasao

iako se ovo rušenje nije

iako se ovo rušenje nije smjelo dogoditi, stav da se takve zgrade ne smiju rušiti je totalno smiješan i besmislen, ljudi koji kod nas rade u zavodu za zaštitu spomenika očigledno nisu nikada putovali svijetom i to je tužno i jadno

Tko je glasao

Ovdje se ne radi o tome da

Ovdje se ne radi o tome da je nemoguće legalno rušiti. Sada je Doris Kažimir unijela čak 200 zgrada za rušenje. Obzirom da je sve pod Gradom Zagrebom, da su u stanju mogli su, i to je i kod nas uobičajeno, jednim rješenje na jednoj stranici:
1. Rješiti repliku. Snimi se, sruši, ponovo izgradi isto u vanjskom obliku a prenamjenjeno. Sve veoma komercijalno i hoda;
2. Rješiti djelomičnu repliku, uklopljeno u nešto drugo, kao 1. + novo;
3. Promjeniti status, kao za 200 zgrada sada, pohraniti podatke za povijest, dati srušiti i radi se nešto drugo, npr. kineska kuća kao blizu Gupčeve zvijezde.

Oni su rješili da to ostaje, pa naknadno pokušavaju rješiti nešto od navedenog. Tako za Galjufovu opet nisu stigli napraviti par crtica - na karti plana su doslovno dvije crtice koje označavaju kraj jednosmjerne ulice, da su ih pobrisali i nacrtali dva mala luka, minutu dvije posla, sada bi mogli legalno izdati dozvolu. Plan su donijeli, ostala je jednosmjerna ulica i sada će možda nezakonito izdati dozvolu (zakonito je usklađeno s planom), koja će po nečijoj prijavi biti poništena.

Navedeno nije neka iznimka nego višedesetljetno pravilo napretka. Još se nisu stigle ucrati u katastar neke izvedene velike ulice koje funkcioniraju, npr. Horvaćanska od Jaruna do Prečkog, a gdje bi još u plan a još luđe bi bilo da to netko počne raditi tako da se napravi projekt, ishodi dozvola i po tome napravi. Već niz desetljeća se u Zagrebu ne radi tako diletantski, nego puno naprednije, snage napretka najprije to realiziraju, pa ako se stigne stigne nešto ucrtati, ali pošteno rečeno za to nikad nema vremena i sam napredak bi stao da se krene tim putem.

Za pravilnu informaciju nije sva praksa takva, ima toga dosta što se radi diletantski, po planu, projektima i dozvolama, imovinsko-pravno rješeno, sve rješeno i funkcionira, samo što taj vid prakse još nije zanimljiv i ne Grad Zagreb i država, oni nika nisu pali na tako niske grane.

U vezi zaštite spomenika kulture je ista logika napretka učvrstila praksu da ne ide tek tako, diletantski, ima debelih razloga za to, svi su tako naučeni. Npr. ne vrijedi niti kada službeno glavna osoba, glavni državni konzervator prof. Miljenko Domijan iz Zadra, na televiziji pokazuje izvedene primjere gdje sruše nešto iz srednjeg vijeka i ostave samo mali trag u novom, razloge i načela itd., te razne druge gdje se razno može, u skladu sa bogatom domaćom i svjetskom praksom. Nije da ekipe ne znaju, nego su razlozi duboki, do stupnja da se u Zagrebu sve boja žuto iako je to boja habsburške kraljevske kuće i izvorno zgrade nisu bile žute (dvor nije dozvoljavaos voju boju na bilo čemu). U dačmaciji je isto sa zelenom bojom prozora, to je doslovno boja fašističke Italije a izvrono je bila pretezala plava boja, koja je ujedno nacionalna i bila zabranjivana od talijanaških vlasti a za fašističke Italije se je za to mogao dobiti i metak u čelo - uprkos tome forsira se zelena.

Razlozi za navedeno nisu neznanje, manjak hrabrosti, nedostatak iskustva, nego sve obrnuto, višak toga, interesi, navike itd. Npr. kako bi strukture bile važne i izvukle veliku lovu iz toga, kad bi to bilo logično i lako. A strukture su iste strukture napretka, to nisu neke druge. Tako da napredak sam u iskusnoj zemlji ima stotinu lica i škola.

Sama Doris Kažimir je prilično dugo. Doveo ju je Linić iz Rijeke mladu i neiskusnu. Popeglala je sve do daske, do zadnjeg zareza i svijesti, dugo u smjeru da ništa ne može što partija ne odbri, niti ono na stotinu mjesta odobreno. Valjda joj je kasnio nalog da sada može ili joj je samoj sporo tekao obrat, kao u slučaju Miljenka Mesića HNS urbanizam - sve je moglo, i što se mobitelom u trku javi, nema veze plan ni ništa, i kad se je prvi put zbunio dobio je štake, letio kroz prozor itd., ni sudske presude mu do danas ne pomažu.

Više nema nikoga tko se hrabro rutinski bavi ni onim što se očigledno može, niti najprekaljeniji jer se nema smisla iscrpljivati, za koga a i strategijski je neispravno - što se više rješi tako, to te više snaga moli ne više, boli glava itd., samo uznemirava. Može ono što se u strukturamaa napretka, vlasti i partija jednog dana kaže da može a sve ostalo ne može. Sada smo nakon dugog puta došli do čiste situacije. Imamo napredak sam i otpora više nema. Ja prognoziram da ćemo sada manje više porušiti cijeli Donji grad ili će sve stati, sve između toga se dugo eliminira i sada je definitivno dobrovoljno eliminirano, sada su širokokoalicijske snage napretka same na sceni a mi ostali smo opuštena publika, radimo neke druge stvari (prodajemo pamet, a najtraženije su najobičnije informacije i savjeti).

Tko je glasao

Zato nigdje u svijetu ne

Zato nigdje u svijetu ne postoji drugi Dubrovnik, Split, Trogir...

Tko je glasao

Nada Dimić je bila

Nada Dimić je bila komunistica proglašena za Narodnog heroja u komunističkoj Jugoslaviji. Rođena je 6. rujna 1923. godine u srpskoj obitelji u selu Divoselu, kod Gospića, koje je danas predmet postupka Medački džep. 1938. postala je član SKOJ-a, a član KPJ 1940. godine. 1941. godine pristupila je prvom partizanskom odredu u Brezovici, kraj Siska.

Sudjelovala je u diverzantskim akcijama na pruzi Zagreb-Sisak, a u šumi Šikara rukovodila je tehnikom OK KPH za Sisak, na umnožavanju propagandnog materijala. U srpnju 1941. godine kada su prekinute veze partijskih organizacija grada i Odreda dobija zadatak da uspostavi vezu. Odlazi u grad, preobučena u muško odijelo, ali ju na nasipu Save prepoznaju i hapse ustaše. U sisačkom zatvoru je mučena, ali kako ništa nije priznala prebacili su je iz Siska u zagrebački zatvor. Na putu do Zagreba Nada je popila veliku količinu lijeka, pokušavajući ubiti se. Odvedena je u bolnicu odakle je uz pomoć zagrebačke partijske organizacije uspjela pobeći na Kordun gdje dobija zadatak da ode u Karlovac i da radi sa karlovačkom partijskom organizacijom i članom CK KPH Josipom Krašom.

Ustaška policija uhvatila je Nadu Dimić na zadatku, 3. prosinca 1941. godine u Karlovcu. Tog dana je nekoliko puta išla iz grada u predgrađe Dubovac, odvodeći ljude u partizane na Kordun. Na zahtjev da se legitimira Nada je iz torbice izvadila revolver i ubila jednog ustaškog službenika. Zatvorena je najpre u Karlovcu, a onda u zatvoru na Savskoj cesti u Zagrebu. U veljači 1942. godine odvedena je u logor Staru Gradišku gde je poslije mučenja streljana 17. ožujka 1942. godine.

Izvor

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Mislim da ovo nije

Mislim da ovo nije moguće:

Pa naći će se već velikodušni Kerum koji će plativši neku simboličnu kaznu za „slučajno“ rušenje zgrade i još malo nadoplativši za tu ledinu izgraditi moderan stakleni kompleks na kojemu će zaraditi stostruko od uloženog plus sve moguće kazne koje je platio.

Ukoliko se odluči, a trebalo bi, za obnovu spomenika kulture, to ne može simbolično koštati.
Ako kazna jer pitanje je kolike zakon određuje, eventualno i bude mala, investitor je dužan nadoknaditi svu štetu koja je njegovim propustom nastala. U štetu se onda uračunava rad svakog policajca, inspektora i svih redom koji su se oko ovoga morali baviti, bave se i koji će se baviti. Tako se da "nasložiti" popriličan iznos (kao npr. odvjetnici, nešto za pisanje, nešto za otpremanje, pa dolazak, odlazak, razgovori, rasprave, molbe, žalbe, tužbe i sl.).

Danas je u Dnevniku Nove TV postavljeno pitanje "Vlada li Hrvatskom građevinska mafija?"
Pitanje je pravo i ove stvari po tome imaju bar jednu dobru posljedicu. Pažnja javnosti je skrenuta na divljanja razne vrste.

Još kad bi ovi slučajevi donijeli promjenu ponašanja svih koji u tim poslovima sudjeluju, posebno nadzora raznih vrsta.

B-52

Tko je glasao

Svi ti troškovi su

Svi ti troškovi su zanemarivi u odnosu na mogući profit, a zgrada je praktički srušena... nema tu više obnove... a i pročelnica gradskog zavoda je dala svoj blagoslov izjavom da ta zgrada nije "toliko bitna"

Tko je glasao

Uočio sam da je rekla kako

Uočio sam da je rekla kako je to neki manje važan dio kompleksa ali bi se recimo, kad bi se htjelo moglo dodati da će se kompleks ipak rekonstruirati ponovnim podizanjem toga dije zbog npr. "očuvanja izgleda cjeline tog zaštićenog kulturnog dobra koje Zagrebu puno znači".

Nisam stručnjak ali mi se čini da je moguće raditi rekonstrukciju dijelova građevina upravo iz tog razloga, posebice ako je do propadanja došlo nakon kakvog požara, potresa ili uništenja kakvom dugom višom silom.

Slučajno znam da je vrlo skupo vršiti rekonstrukciju prema elaboratima Zavoda za zaštitu spomenika kulture zbog čega vjerujem da troškovi ne bi bili baš zanemarljivi.

No to je samo ideja na prvu loptu.

B-52

Tko je glasao

Bandiću je uzor

Bandiću je uzor graditeljske estetike autobusni kolodvor u Grudama. E, tome treba sve prilagoditi.

Tko je glasao

Mislite da Grude imaju

Mislite da Grude imaju autobusni kolodvor?

Tko je glasao

Imali su najveći postotak

Imali su najveći postotak automobila po stanovniku u bivšoj državi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci