Tagovi

Ideja za izvlačenje iz krize broj 6, riješenje za 5 minuta

U prethodnom članku sam dao par ideja za izlazak iz krize. Neke su se pokazale kao zakašnjelima, ali to ne znači da se treba odustati ili na slični način pristupiti ustalim problemima. Treba nešto napraviti što će nas spasiti od očite financijske provalije ali neće nužno značiti smanjenje plaća, ili neki drugi oblik udara na standard građana.
Jednu od ideja sam dobio (možda varijanta koja se ne provodi već postoji negdje, nebih znao) kada sam pročitao članak o prvom hrvatskom električnom automobilu prije par dana.
Očekivao sam trenutnu situaciju s tim autom, znao sam da će u hrvatskoj teško biti pronaći investitora. Predviđao sam da ćemo na kraju, kako novine prenose, uvoziti hrvatski proizvod. Ali jedna stavka me je jako razljutila. Citiram članak iz novog lista:
"Banke su u čitavom tom procesu bile najiskrenije – još su u ožujku brutalno hladno izjavile da im ne pada na pamet kreditirati proizvodnju XD-a"
http://www.novilist.hr/Spektar/Auto-moto/pogrijesio-drzavu-21.aspx

Sad, razmišljao sam o toj aroganciji, i shvatio da su, u neku ruku, u pravu. Bankama nije prioritet paziti na blagostanje građana ili razvoj države, njima je prvi prioritet zaraditi. A očito ovo nije profitabilno.

U međuvremenu sam naletio na nekoliko ideja za izlazak iz krize:
1. Porez na banke. Dobra strana - prihodi u miljardama (ali ni približno dovoljno da se zakrpa rupa u proračunu). Loša strana- to je porez na građane i poduzeća jer će banke na njih prevaliti taj trošak, a na kraju nećemo od toga dobiti ništa.

2. Smanjenje plaća za 10%. Dobra strana- velike uštede, plaće su velik dio kolača. Loša strana-dodatno se smanjuje standard građana i usporava se svo gospodarstvo, sad kad se treba ubrzati.

3. Povećanje PDV-a. O tome ni ne želim komentirati.

Ukratko sve tri ideje su po meni čisti put u pakao.

A sad moja ideja. Vrlo jednostavna. A tiće se banaka, i svih tih sposobnih analitičara, menadžera itd.

a. Svaka banka od 01.01.2011 mora 20% (ili drugi adekvatni, ali ne zanemarivi iznos) svojeg plasmana kredita plasirati djelatnostima koje stvaraju dodatnu vrijednost, dakle proizvodnja ili slično, i djelatnostima usmjerenima preko 50% u izvoz.
b. Od tih 20% 10% (ili 2% cjelokupnog plasmana kredita) država garantira kao smanjeni rizik. To znači do 10% plasiranih kredita pod tim uvijetima država vraća banki ukoliko biznis koji je kreditirala, usprkos adekvatnoj analizi i pripremi, propadne.
c. Ukoliko banka ne želi i ne uspije plasirati 20% plasmana kredita u proizvodnju, može raditi negdje drugdje. Konkurencija se sigurno neće buniti.
d. Kamate su diktirane od države, i iznose 5% za djelatnosti koje donose dodatnu vrijednost, i 4% (1% subvencionira država) ukoliko se radi prvestveno o proizvodima namijenjenima izvozu.

Rezultat - dobre poslovne ideje više nisu upitne zbog moguće neisplativosti, već će se banke natjecati dobiti čim više takvih klijenata. Dva su jednostavna razloga za to:
1. Ako ne ispune 20% gube profitabilno tržište
2. Ako i idu iznad 20% dobra šansa je da će pokupiti nekome dio kolača i da taj isti neće ispuniti te uvijete i biti će penaliziran, što je opet dobro za njih.

Sve zajedno, uvjeren sam da bi koristi od ovakvog novog sistema financiranja od strane banaka imali svi.

kao i uvijek, radujem se komentarima, i nadam se konstruktivnoj kritici.

Komentari

Ne kuzim se bas u kredite,

Ne kuzim se bas u kredite, ali nesto sam nacula za realnu kamatnu stopu.
Ako je uobicajena stopa inflacije 3-4%, onda je tvoj kredit s kamatnom stopom od 4% zapravo beskamatni kredit.

Druga stvar je... Postoji li ijedna druga grana kojoj s namece takvo ogranicenje?
Recimo, da li bi proslo u turizmu reci da se najamanje 40% usluga mora pruziti hrvatima ili da li bi proslo u ducanima reci sa najmanje 50% prodane robe mora biti hrvatskog podrijetla? I don't think so.

Glavni uzrok problema su nasi "vladajuci" koji su se zaduzili do krajnjih granica. Jasno je da banke postupaju ovisno o riziku, sto znaci da ce najradije lovu dati drzavi pa gradjanima pa tek onda eventualno gospodarsrvu. Prekomjernim zaduzivanjem prvih dviju skupina, treca je istisnuta.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Uf, dugo me nije bilo na

Uf, dugo me nije bilo na politici, ali ok, interesantno komentari. Moram priznati da sam napisao članak onako, u žaru trenutka, naljućen konstatacijom banaka. Ideja nije savršena, jer se neke druge stvari moraju poklopiti da bude provediva, ali ajmo par odgovora:

Pitanje odnosa kamate/inflacije - 5% nije strašna zarada, ali je nešto. Inflacija je nekad bila na razini 3-4 posto, i moguće da jest u krizi, ali EU propisuje da mora biti manja (ako se ne varam ne smije godišnje prijeći 1,5-2%) tako da i to moramo uzeti u obzir. 5% je prije krize bila kod nekih banaka kamata na stembene kredite. Po meni je kamata korektna da svi s njom budu zadovoljni.

Slična ograničenja postoje u drugim granama gospodarstva od ključnog interesa, ali ova ograničenja koja ti spominješ su ionako besmislena, prvo jer želimo da bude što veći izvoz te usluge, a drugo i nije toliko loše, ali s obzirom da se planiramo uključiti u gospodarstvo EU neprovedivo. Vani u EU pametno i potiho to provode, što naravno hrvati nisu sposobni napraviti.

Glavna poanta cijele priče i moja namjera je motivacija. Rekoh, možda 20% nije optimalni postotak, ali poanta je da se osigura sredstva privredi i proizvodnim djelatnostima, a druga je da se motivira banke da ozbiljno promotre takve djelatnosti i investicije. Realno, sada je situacija ako oćeš dobiti kredit za bilo kakvu proizvodnu djelatnost prvo će ti kamata biti 6% (osim ako je subvencionirana) što i nije tako loše, ali banke svjesne da te novce mogu okrenuti uz bolju zaradu prisiljavaju tebe kao tražitelja kredita da ispunjuješ stražne procedure (naravno da će tražiti poslovni plan, ali jadan ti kad se onda više brinu kako je plan napisan nego što unutra stvarno piše, i da li je bilanca na 10 ili 15 stranici itd...) i to se odugovlači i ne dobiješ novca. Danas su sve češći primjeri gdje se daju određeni programi gdje je određena svota na ovakav način rezervirana za projekte i uz dobru kamatnu stopu (4-5.5%) ali to nije dovoljno, i nije svugdje. Varaždin je tu super primjer gdje nebi škodilo da bude malo više i da je primjenjivo na malo širi spektar djelatnosti, ali se trude.
Prisiljavanje banaka da određeni postotak ovako moraju utrošiti u gospodarstvo mijenja čovjeka s poslovnom idejom iz onoga koga ću zakopati papirologijom i bolnom administracijom i apsolutno nepoželjnim (rađe ću povećati odobreni minus gdje je kamata 14% ili dati te novce u nenamjenske kredite s 11%) u čovjeka kojem ću maksimalno pomoći s poslovnim planom, i biti zainteresiran da uspije, jer trebam ispuniti kvotu.

Možda je neprovedimo, ali možemo se nadati :-) Ne pišem ove stvari na pollitiku jer se želim hvaliti ili što ako, iskreno se nadam da će te ideje možda pomaknuti nekome s polugom u ruci neki smjer razmišljanja na temelju kojeg će se pokrenuti nešto konstruktivno i od koristi za sve nas. Možda je samo neutemeljena nada ali ako sam tiho sigurno neću biti od nikakve koristi.

Tko je glasao

Mozes li mi dati primjer u

Mozes li mi dati primjer u kojoj grani takvo nesto postoji jer meni zaista nista ne pada na pamet.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

uf, sad, čisto jedan

uf, sad, čisto jedan primjer na koji sam slučajno nedavno naletio...

http://www.hrote.hr/hrote/dokumenti/tarifni_sustav_za_oieik.pdf

Otkupna cijena el. energije iz obnovljivih izvora je, između ostaloga, direktno vezana i sa udjelom domaće komponente u projektu, čime se potiće nabavljanje opreme od domaćih proizvođača. Nije nužno ograničenje, ali je dobra motivacija.
Razlika mog i ovog primjera je "monopol" hrvatskih banaka. Dakle kredite za hrvatsko poduzeće od hrvatskih banaka... baš me zanima kad ću moći ići poslovati recimo s finskom bankom, da direktno od njim uzmem kredit ili nešto takvo, kao obični građanin ili kao mladi poduzetnik u želji pokretanja projekta... opremu za fotonaponske sustave mogu kupiti gdje got želim, ali ako puno uzmem izvana penalizira me se. Dok imaju takve opcije ograničenje ili "penalizacija" je mislim dobro riješenje, ukoliko bi otvorilo više sredstva gospodarstvu.

Tko je glasao

neće nitko pokretati

neće nitko pokretati proizvodnju, a pogotovo se ne uvaljivati u kredite, jer čim mu ta proizvodnja krene, evo ti na njega stotinu krvopija - reketara i iznuđivača. već je dovoljno ljudi propalo u svim takvim malim firmama, da drugima ne pada na pamet eksponirati se bilo kakvim idejama. čim se vidi da negdje nekome krene neki posao, odmah se mnogi zainteresiraju za njega, da mu piju krv i žive na njegovoj grbači, bez da moraju raditi. u ovoj državi nitko se ne pita zašto je dojučerašnja firma u usponu odjednom propala, a vlasnik se ubio, ili pao na prosjački štap?! nitko se ne pita zašto mnogi ljudi, koji nemaju ni pk-karticu, voze brze i dobre pile, a legalno prijavljeni dohodak im 0,00 kn. nitko ne pita face sa špice otkud im po 100.000 kn za birkinicu, te da li je taj novac prethodno oporezovan porezom na dohodak. jer eto, to što pišu novine nije vjerodostojan podatak za državne organe, jer se ne može lupiti porez na rekla/kazala. možda bi mogli objasniti kako to da čovjek koji živi četiri života sa sve mlađom i mlađom ljubavnicom ima tri stana i kuće u hrvatskoj, stan u rimu i stan u švicarskoj, te jahtu, a na svom imenu nema ništa osim penzije. o tome mu svjedoči jedina zakonita žena u svojoj knjizi, ali to nije dovoljno da bi ga se pitalo otkud mu lova za te provode i tolike nekretnine i kako to da on može na svojem imenu trošiti sve te stanove i kuće, a zapravo da ne glase na njega, već tko zna na koga. i nitko ga ne pita je li svoje kućne pomoćnice i šofere zaposlio i uplatio im poreze i doprinose od svoje osobne mirovine, ili možda o trošku države!
dok se sve te stvari ne riješe, neće biti izlaska iz krize.

My Soul

"Bolje je naučiti nepotrebno, nego ništa."

Tko je glasao

Dao sam ti plus jer se vidi

Dao sam ti plus jer se vidi da si razmišljao, ali generalno ideja je loša.
Nisu banke krive što u HR nema proizvodnje - banke su spremne kreditirati svakoga, ali apsolutno svakoga tko je spreman plaćati njihove kamate. Uostalom nije li Rohatinski početkom godine ponudio da će osloboditi 10 milijardi kuna iz obveznih pričuva za gospodarski razvoj.
Što je sa protukriznim kredinim linijama ? Model A još nekako postoji, ali on je iovako namjenjen postojećim gubitašima, model B umire, a model C nikad nije ni zaživio.
Propisivanjem nekih kvota za kredite neće se ništa postići. Proizvodnje kod nas jednostavno NEMA.
Evo drugi primjer, ako nema banaka zašto u HR nisu ušli venture kapitalisti u equity fondovima. Prije par godina ih je bilo par koji su njuškali, no sad su svi digli sidro.

Doking XD. To je lijepa marketinška priča ali od proizvodnje je to udaljeno godinama, ako ne i desetljećima. Ono što je pokazano je jedva proof-of-concept maketa, a specifikacije su izimprovizirane jer se konačni model tek treba napraviti. Nema ni puni set baterija ni konačni upravljački sustav, kočnice su izimprovizirane itd. itd.
Npr. primjeti tehničke detalje u članku:
http://www.tportal.hr/autozona/automobili/66440/Vozili-smo-prvi-hrvatski...

Na tom modelu ima 10-20 miliona eura posla samo na dovršenju konstruiranja, a gdje je tu još ustrojavanje proizvodnje itd.
Ok, da je čovjek u Americi našao bi nekog Venture Capitalista, ali imaj na umu da u Americi ih ima barem 10000 takvih entuzijasta poput njega koji love te iste VC-ove.

Drugi primjer je to što sam nedavno slučajno izvukao jedne poslovne novine iz 2005. Na naslovnici veliki naslov 'CroTram će biti novi izvozni adut'. I gdje smo danas ? Nigdje, bilo je par pokušaja, no ni jedan tramvaj nije izvezen. Da možemo govoriti da strane zemlje štite svoju proizvodnju ili da nije bilo šanse da se dobije tender u beogradu i ima u tome nešto istine. No ključni faktor je u tome da je Crotram jednostavno LOŠE KONSTRUIRAN. Stalno se javljaju neki operativni problemi i čudni kvarovi, ima niz proizvodnih nedostataka, dobavljači nekih djelova su nedavno propali itd itd.

Mogao bi sad spomenuti i brodogradnju, al neću.

Sad sigurrno ćeš pitat, a zašto je tako. Puno je razlog: loš sustav obrazovanja, vrijeme potrebno za akumulaciju znanja i proizvodnih kapaciteta, globalna konkurencija kinezi indijci bla bla bla bla.
No to je neka druga tema.

Tko je glasao

Sve zajedno, uvjeren sam da

Sve zajedno, uvjeren sam da bi koristi od ovakvog novog sistema financiranja od strane banaka imali svi.

Ideja je totalna tropa, evo i super jednostavnog zašto:

Bank of England Quarterly Bulletin 2008 Q1 - Page 103

Banks extend credit by simply increasing the borrowing customer’s current account, which can be paid away to wherever the borrower wants by the bank ‘writing a cheque on itself’. That is, banks extend credit by creating money.

Onako usput, za svaki slučaj, obratiti pažnju na:

Razlika Između Genija I Idiota

Smrću Protiv Duga: Glupani Moraju Umrijeti, Kaže Bog

Pozdrav...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. A Fashion City For Variety and Style od queenmall komentara 0
 2. Užas: Dva gospodina i gospođa od rodjen komentara 0
 3. She's a sly one! Georgia May Jagger slinks on to the British Fashion Awards red carpet in sheer dress with snake motif od unddding komentara 0
 4. Advertisement purposes and affect analysis of unique curtain od fayecurtains komentara 0
 5. Krah procesa deinstitucionalizacije od bosancero komentara 0
 6. Čudne izjave g. Lovrinčevića od rodjen komentara 0
 7. Što moramo znati o rastu BDP-u od spvh komentara 5
 8. „Reforme u điru“ su štetna papazjanija od rodjen komentara 5
 9. Za politiku i još više za polis, ideje i ideologije su bitne, jer bez njih nema vizije i strategije od Zoran Oštrić komentara 6
 10. Što nakon razaranja WW3 od sjenka komentara 31
 11. Od posljedica brutalnog napada hrv. policajca, danas je umro Darko Pajičić od ppetra komentara 13
 12. Ekologija kao osnov razvoja: nešto pozitivno za svijet i za Hrvatsku od Zoran Oštrić komentara 8
 13. G. Karamarko je postao naš najbolji stručnjak za lokalnu upravu od rodjen komentara 0
 14. O Hrvatima i tikvicama od Belre komentara 2
 15. Sličnosti i razlike: Petrov se ponaša pametnije nego Adlešić i Friščić 2007.godine od sm komentara 21
 16. High Heel Shoes in Women's Fashion od kellynina komentara 1
 17. šefovska nova egzistencijalna pravila od aluzija komentara 6
 18. Što doista treba učiniti?!?! od marival komentara 10
 19. Na pozornici medija pojavila se nova vrsta glumaca od rodjen komentara 1
 20. Eks-predsjednik Sabora, eks-predsjednik Vlade, eks-ministri od ppetra komentara 40
 21. Zlatni delišes u demokršćanskom prednjem džepu od Belre komentara 9
 22. Otvoreno pismo Djeda Mraza od petarbosni4 komentara 6
 23. Otvoreno pismo Djeda Mraza od petarbosni4 komentara 0
 24. dragi Busola od luka komentara 20
 25. Teroristički napad u Parizu i vrijednost ljudskih života od mario121 komentara 8

Najkomentiraniji dnevnici

Tko je online

 • Foma Fomič
 • rupert

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 2
 • Gostiju: 21

Novi korisnici

 • queenmall
 • unddding
 • Relja Koprolcec
 • root@pollitika
 • Belre