Tagovi

HSS je bio najjači, kad je bio uz liberale i ljevicu

Počelo je očekivano rašćišćavanje u HSS-u. Ne znam kako će završiti, ali pretpostavljam da aktualni predsjednik neće imati problema obraniti svoj položaj i strategiju. Povećao je broj saborskih mandata peterostruko - teško je ustrajati da je to neuspjeh.

Beljak suspendirao Marijanu Petir i stotinu članova HSS-a

radic-vjeruj-u-bogaZanimljivo je kako ljudi imaju kratko pamćenje, pa se čude otkud sad HSS na ljevici. Da ne idem u dalju povijest, najbolje im je išlo, kad su bili s liberalima i ljevicom.

Na izborima 2000, kao najjača stranka koalicije "Novi Sabor" sa HNS-om, IDS-om te tadašnjim Liberalnom strankom i Akcijom socijaldemokrata, osvojili su 17 saborskih mandata (a partneri još sedam).

Nakon raspada te koalicije, 2003. osvajaju 10 mandata, zatim 2007. u koaliciji s HSLS-om šest (a HSLS dva). Situacija je tada bila da je Sanaderu trebao partner, i Frišćić se ponašao kao velika zvijezda (iako ne kao Petrov), pa je potpisao koalicijski sporazum s HDZ-om (doduše, i Pupovac je tada to učinio).

Tako se raspala i koalicija sa HSLS-om, pa 2011. idu samostalno i s 3% glasova jedva se dočepaju jednog mandata. Njihova ikona postaje Marijana Petir, koja se od ekološke aktivistice preobrazila u klerikalnu.

A sad je HSLS čvrsto vezan uz HDZ, u totalnom raspadu s jednm jedinim mandatom Kosora, a HSS je opet sa SDP-om s nejasnim perspektivama, ali bar nekom nadom da možda čak i narastu u potpori...

Petir će valjda osnovati Hrvatsku Čistu Seljačku Stranku, ili možda Hrvatsku kršćansko-socijalnu seljačku stranku.

Ne vole seljaci, oni tradicionalni glasači HSS-a, koliko ih još ima, koliko se sjećaju vjekovnog nasljeđa seljačke puntarije, da im se baš puno galami o državi i državotvorstvu. OK je kad daje poticaje, ali inače - država su financi, žandari i uhljebi.

Klerikalizam? Agresivno nametanje konzervativnog, nacionalističkog, anti-koncilskog i danas anti-pape katolicizma? U stranci koju su hrvatski biskupi mrzili i njihove vođe proglašavali emisarima Sotone? Maček je čak i službeno bio istupio iz Rimokatoličke crkve.

Mirni, nenasrtljivi tradicionalni vjerski osjećaji, skepticizam prema svakoj vlasti pa i vjerskoj, "vjeruj u Boga ali ne i u popa" - to je tradicija puka, kojeg je 1904.-1941. okupljala Hrvatska (pučka, republikanska) seljačka stranka (i koji je, frustriranim ustašoidima usprkos, uvelike pristupio pravoj strani u 2SR).

Kad sam radio kao ekološki aktivist i novinar, 1990-ih i početkom 2000-ih, putujući po Hrvatskoj (u doba dakle kad je HSS bio najjači), često sam se najbolje razumio s lokalnim HSS-ovcima. Za razliku od bahatih hadezenjara i uštogljenih esdepenjara, oni su bili, iako tradicionalistički, ipak ponajviše trpeljivi i otvoreni. Imaju svoj način života i svoje tradicionalne vrednote i običaje, ali ne inzitiraju da i ja u gradu moram tako živjeti.

Iako je ta tradicija tijekom povijesti marginalizirana, ipak ima štofa za nešto politički relevantno, ne samo unutar HSS-a.

Komentari

HSS je bio najjači, kad je

HSS je bio najjači, kad je bio uz liberale i ljevicu

Najveći problem je što u ovom slučaju nit' liberala, nit' ljevice. Naime, liberali ne mogu biti ni staljinisti ni antidemokrati, a ljevica mora biti, ah, je li, lijevo orijentirana. A ne hrpa neojugoslavenskih redikula koji se bore za bolju prošlost.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Oštriću ti si jebeni redikul

Tko je glasao

Jedan moj fb prijatlje o razlici HSS i HPS u Kraljevini SHS

Jedan moj fb prijatelj piše:

Veli Petirka danas u Večernjaku: "Želim HSS kakvim su ga sanjali njegovi tvorci i kakvim su ga gradili naši roditelji, djedovi i bake." Dakle, lijevosredišnju stranku koja je uz to strogo protuklerikalna (kakav je, uostalom, bio i HSP braće Starčević, Ante, pa Milana, a čiji je najpoznatiji predstavnik u prošlom stoljeću bio Matko Laginja, za razliku od ultradesne frakcije koja se od nje odcijepila slijedeći svog vođu Josipa Franka i postala Ustaškim pokretom).

A to je upravo suprotno onomu što ona zagovara. Petirkina politička linija zapravo odgovara onoj žestoke protivnice HSS-a, Hrvatske pučke stranke (1919.-1929.). Evo što, prema Wikipediji, vodstvo HPS-a piše u svojoj raščlambi teškoga poraza od H(R)SS-a na izborima 1920.: "Rad Radićeve stranke nosi sa sobom takovu moralnu destrukciju, da takove destrukcije nije mogla unijeti u narod nijedna ma i najizrazitije liberalna stranka. Iz stupaca 'Sl. Slobodnog Doma' ravno bukti mržnja ne samo na kler i crkvenu organizaciju, nego i na samu vjeru. Ovom boljševičko-liberalnom rušenju kršćanstva među našim seljačkim svijetom pridružiše se i neki žalosni svećenici."

Evo još jedna zanimljiva poveznica o HPS-.u: http://www.matica.hr/hr/331/HRVATSKA%20PU%C4%8CKA%20STRANKA/

Petirka dakle žudi za tim da HSS bude ne ono "kakvim su ga sanjali njegovi tvorci itd.", nego da postane onim što je bila HSS-ova onodobna najljuća protivnica!

Tko je glasao

Kome i za koga

Mislim da se, s obzirom na trendove u broju i geografskoj raspodjeli stanovništva, može nadaleko raspravljati koja bi trebala biti osnova djelovanja neke stranke koja želi biti seljačka stranka. Da bi neka stranka nudila nekakve temelje kojih se drži kao svog svjetonazora, kao pogleda na to kako treba uređivati javnu stvar, javno dobro, treba, pretpostavljam, imati i skupinu stanovništva koje zagovara. Ali ok, vi ste pisali o postojećoj HSS i peripetijama njene plovidbe uzburkanim morem domaće politike.

Ono što bih molio da mi pojasnite, ako vam se da, jesu pojmovi "anti-koncilskog i danas anti-pape katolicizma". Kako se to definira? Je li dovoljno dobiti nagradu "homofob desetljeća"?

čovjek iza gomile

Tko je glasao

@čovjek iza gomile: Mislim na 2. vatikanski koncil

Drugi vatikanski koncil unio je velike promjene u RKC, ali je bila vrlo jaka konzervativna struja, kojqa je suzbijala i razblaživala njegove zaključke. Njima je pripadao i papa Pavle VI., nakon što je sazivač koncila Ivan XXIII umro dok se Koncil još održavao. Po 2. vatikanskom koncilu zvoe se i glasilo HBK "Glas Koncila", ali je daleko do tog usmjerenja.

O Ivanu XXIII čitao sam, kad sam bio mlad, knjigu Giancarlo Zizola: "Utopija pape Ivana", Kršćanska sadašnjost, 1977..

O protivnicima Koncila - vrlo važan je nabiskup Marcel Lefebvre. Ima aktivne podupiratelje u Hrvatskoj; vidi npr. Otvoreno pismo zbunjenim Katolicima.

Sudionici koncila bili su i kasniji papa Ivan Pavao II i kasniji heretik Hans Küng.

Na tu temu nedavno kod nas prevedena knjiga Garry Wills: "Papinski grijeh : Strukture obmane", Zagreb: Naklada Jesenski i Turk, rujan 2015.. Preveo: Igor Kusin. Jadranka Brnčić: "Parrhésia Garryja Willsa", str. 7-17. ("Papal Sin : Structures of Deceit", 2000)

On je također napisao knjigu o papi Franji, "The Future of the Catholic Church with Pope Francis",. Ima vido njegovog predavanja na jubitu.

U nekim diskusima na netu, strasni branitelji pred-koncilske Crkve idu do toga, da aktulnog papu nazivaju heretikom (ili "antipapom", u jednom članku na dnevno.hr).

Tko je glasao

@koncil, Pope and Anti-Pope

AJPM
Za mene je definicija anti-papa kršćanstva protestantizam u svim oblicima. M. Petir, npr., nije protestant.

Dubina kritike heretika (ili farizeja) koji napadaju Papu po "popularnim" portalima odgovara dubini prenošenja informacija o Papinim govorima i djelovanju koji se mogu naći u "popularnim" lijevo i liberalno orijentiranim medijima.

Ali zahvaljujem na bibliografiji.

čovjek iza gomile

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Licence to kill od Feniks komentara 5
 2. Februarska revolucija od Zlatno doba kap... komentara 0
 3. Orepiću, predmet si ismijavanja neprijatelja Hrvatske / DORH se odmetnuo i suspendirao Kazneni zakon čl. 349. od Laganini komentara 9
 4. ŠEFovski rashod (bez obzira na prihod) od aluzija komentara 0
 5. Im Süd-Osten nichts Neues od Feniks komentara 6
 6. ŠEFovi programiraju ubrzati humane ciljeve od aluzija komentara 0
 7. Uputa za borbu protiv loših sudaca/1 od rodjen komentara 1
 8. Resident Evil: HAVC Afterlife od Laganini komentara 24
 9. NATO je preskup i suvišan u mirovanju od aluzija komentara 0
 10. ŠEF ministarstva Dobrović bi ministarstvo širio od aluzija komentara 0
 11. Tomislav Merčep je bio i ostao na pravoj strani, dok je veliki dio pravosuđa i politike u RH na pogrešnoj strani od ppetra komentara 32
 12. HND bizarni agitprop van svakog razuma i zakona / Novosti – Hrvatska nije vaša država od Laganini komentara 18
 13. Stranka PETICIJA od mAjAdrK1IO komentara 14
 14. Indijska vlada najavljuje da bi se do 2024. mogla potpuno okrenuti obnovljivima od Zoran Oštrić komentara 15
 15. ŠEFovi hoće drugima NE plaćeno umiranje od aluzija komentara 0
 16. Proročanstvo od petarbosni4 komentara 14
 17. "Zašto sam napustio ljevicu" od MKn komentara 23
 18. PSIHIJATRI I PACIJENTI od mAjAdrK1IO komentara 2
 19. budućnost bit će kasno SUTRA razumjeti od aluzija komentara 1
 20. Prava hoće, kune hoće, upravljati hoće, obaveze neće? "Predsjednice odjebite" piše čoban Vojković sa indexa od Laganini komentara 51
 21. Kreatori smrti i zločina od otpisani komentara 97
 22. O banalnosti zla / Bernardić: SDP-u je mjesto na proslavi genocida nad Hrvatima od Laganini komentara 7
 23. Hribar: Ne priznaje etiku, pravosuđe i sudove i osobito zakone RH, priznaje samo sud partije od Laganini komentara 11
 24. Očekujte neočekivano: Pad potražnje za fosilnim gorivima već u 2020-ima? od Zoran Oštrić komentara 2
 25. Kada naivnost prelazi u lopovluk od acinum komentara 8

Tko je online

 • Feniks
 • hlad
 • indian
 • klipan
 • Laganini
 • Zvone Radikalni

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 6
 • Gostiju: 34

Novi korisnici

 • mAjAdrK1IO
 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199