Tagovi

HSS je bio najjači, kad je bio uz liberale i ljevicu

Počelo je očekivano rašćišćavanje u HSS-u. Ne znam kako će završiti, ali pretpostavljam da aktualni predsjednik neće imati problema obraniti svoj položaj i strategiju. Povećao je broj saborskih mandata peterostruko - teško je ustrajati da je to neuspjeh.

Beljak suspendirao Marijanu Petir i stotinu članova HSS-a

radic-vjeruj-u-bogaZanimljivo je kako ljudi imaju kratko pamćenje, pa se čude otkud sad HSS na ljevici. Da ne idem u dalju povijest, najbolje im je išlo, kad su bili s liberalima i ljevicom.

Na izborima 2000, kao najjača stranka koalicije "Novi Sabor" sa HNS-om, IDS-om te tadašnjim Liberalnom strankom i Akcijom socijaldemokrata, osvojili su 17 saborskih mandata (a partneri još sedam).

Nakon raspada te koalicije, 2003. osvajaju 10 mandata, zatim 2007. u koaliciji s HSLS-om šest (a HSLS dva). Situacija je tada bila da je Sanaderu trebao partner, i Frišćić se ponašao kao velika zvijezda (iako ne kao Petrov), pa je potpisao koalicijski sporazum s HDZ-om (doduše, i Pupovac je tada to učinio).

Tako se raspala i koalicija sa HSLS-om, pa 2011. idu samostalno i s 3% glasova jedva se dočepaju jednog mandata. Njihova ikona postaje Marijana Petir, koja se od ekološke aktivistice preobrazila u klerikalnu.

A sad je HSLS čvrsto vezan uz HDZ, u totalnom raspadu s jednm jedinim mandatom Kosora, a HSS je opet sa SDP-om s nejasnim perspektivama, ali bar nekom nadom da možda čak i narastu u potpori...

Petir će valjda osnovati Hrvatsku Čistu Seljačku Stranku, ili možda Hrvatsku kršćansko-socijalnu seljačku stranku.

Ne vole seljaci, oni tradicionalni glasači HSS-a, koliko ih još ima, koliko se sjećaju vjekovnog nasljeđa seljačke puntarije, da im se baš puno galami o državi i državotvorstvu. OK je kad daje poticaje, ali inače - država su financi, žandari i uhljebi.

Klerikalizam? Agresivno nametanje konzervativnog, nacionalističkog, anti-koncilskog i danas anti-pape katolicizma? U stranci koju su hrvatski biskupi mrzili i njihove vođe proglašavali emisarima Sotone? Maček je čak i službeno bio istupio iz Rimokatoličke crkve.

Mirni, nenasrtljivi tradicionalni vjerski osjećaji, skepticizam prema svakoj vlasti pa i vjerskoj, "vjeruj u Boga ali ne i u popa" - to je tradicija puka, kojeg je 1904.-1941. okupljala Hrvatska (pučka, republikanska) seljačka stranka (i koji je, frustriranim ustašoidima usprkos, uvelike pristupio pravoj strani u 2SR).

Kad sam radio kao ekološki aktivist i novinar, 1990-ih i početkom 2000-ih, putujući po Hrvatskoj (u doba dakle kad je HSS bio najjači), često sam se najbolje razumio s lokalnim HSS-ovcima. Za razliku od bahatih hadezenjara i uštogljenih esdepenjara, oni su bili, iako tradicionalistički, ipak ponajviše trpeljivi i otvoreni. Imaju svoj način života i svoje tradicionalne vrednote i običaje, ali ne inzitiraju da i ja u gradu moram tako živjeti.

Iako je ta tradicija tijekom povijesti marginalizirana, ipak ima štofa za nešto politički relevantno, ne samo unutar HSS-a.

Komentari

HSS je bio najjači, kad je

HSS je bio najjači, kad je bio uz liberale i ljevicu

Najveći problem je što u ovom slučaju nit' liberala, nit' ljevice. Naime, liberali ne mogu biti ni staljinisti ni antidemokrati, a ljevica mora biti, ah, je li, lijevo orijentirana. A ne hrpa neojugoslavenskih redikula koji se bore za bolju prošlost.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Oštriću ti si jebeni redikul

Tko je glasao

Jedan moj fb prijatlje o razlici HSS i HPS u Kraljevini SHS

Jedan moj fb prijatelj piše:

Veli Petirka danas u Večernjaku: "Želim HSS kakvim su ga sanjali njegovi tvorci i kakvim su ga gradili naši roditelji, djedovi i bake." Dakle, lijevosredišnju stranku koja je uz to strogo protuklerikalna (kakav je, uostalom, bio i HSP braće Starčević, Ante, pa Milana, a čiji je najpoznatiji predstavnik u prošlom stoljeću bio Matko Laginja, za razliku od ultradesne frakcije koja se od nje odcijepila slijedeći svog vođu Josipa Franka i postala Ustaškim pokretom).

A to je upravo suprotno onomu što ona zagovara. Petirkina politička linija zapravo odgovara onoj žestoke protivnice HSS-a, Hrvatske pučke stranke (1919.-1929.). Evo što, prema Wikipediji, vodstvo HPS-a piše u svojoj raščlambi teškoga poraza od H(R)SS-a na izborima 1920.: "Rad Radićeve stranke nosi sa sobom takovu moralnu destrukciju, da takove destrukcije nije mogla unijeti u narod nijedna ma i najizrazitije liberalna stranka. Iz stupaca 'Sl. Slobodnog Doma' ravno bukti mržnja ne samo na kler i crkvenu organizaciju, nego i na samu vjeru. Ovom boljševičko-liberalnom rušenju kršćanstva među našim seljačkim svijetom pridružiše se i neki žalosni svećenici."

Evo još jedna zanimljiva poveznica o HPS-.u: http://www.matica.hr/hr/331/HRVATSKA%20PU%C4%8CKA%20STRANKA/

Petirka dakle žudi za tim da HSS bude ne ono "kakvim su ga sanjali njegovi tvorci itd.", nego da postane onim što je bila HSS-ova onodobna najljuća protivnica!

Tko je glasao

Kome i za koga

Mislim da se, s obzirom na trendove u broju i geografskoj raspodjeli stanovništva, može nadaleko raspravljati koja bi trebala biti osnova djelovanja neke stranke koja želi biti seljačka stranka. Da bi neka stranka nudila nekakve temelje kojih se drži kao svog svjetonazora, kao pogleda na to kako treba uređivati javnu stvar, javno dobro, treba, pretpostavljam, imati i skupinu stanovništva koje zagovara. Ali ok, vi ste pisali o postojećoj HSS i peripetijama njene plovidbe uzburkanim morem domaće politike.

Ono što bih molio da mi pojasnite, ako vam se da, jesu pojmovi "anti-koncilskog i danas anti-pape katolicizma". Kako se to definira? Je li dovoljno dobiti nagradu "homofob desetljeća"?

čovjek iza gomile

Tko je glasao

@čovjek iza gomile: Mislim na 2. vatikanski koncil

Drugi vatikanski koncil unio je velike promjene u RKC, ali je bila vrlo jaka konzervativna struja, kojqa je suzbijala i razblaživala njegove zaključke. Njima je pripadao i papa Pavle VI., nakon što je sazivač koncila Ivan XXIII umro dok se Koncil još održavao. Po 2. vatikanskom koncilu zvoe se i glasilo HBK "Glas Koncila", ali je daleko do tog usmjerenja.

O Ivanu XXIII čitao sam, kad sam bio mlad, knjigu Giancarlo Zizola: "Utopija pape Ivana", Kršćanska sadašnjost, 1977..

O protivnicima Koncila - vrlo važan je nabiskup Marcel Lefebvre. Ima aktivne podupiratelje u Hrvatskoj; vidi npr. Otvoreno pismo zbunjenim Katolicima.

Sudionici koncila bili su i kasniji papa Ivan Pavao II i kasniji heretik Hans Küng.

Na tu temu nedavno kod nas prevedena knjiga Garry Wills: "Papinski grijeh : Strukture obmane", Zagreb: Naklada Jesenski i Turk, rujan 2015.. Preveo: Igor Kusin. Jadranka Brnčić: "Parrhésia Garryja Willsa", str. 7-17. ("Papal Sin : Structures of Deceit", 2000)

On je također napisao knjigu o papi Franji, "The Future of the Catholic Church with Pope Francis",. Ima vido njegovog predavanja na jubitu.

U nekim diskusima na netu, strasni branitelji pred-koncilske Crkve idu do toga, da aktulnog papu nazivaju heretikom (ili "antipapom", u jednom članku na dnevno.hr).

Tko je glasao

@koncil, Pope and Anti-Pope

AJPM
Za mene je definicija anti-papa kršćanstva protestantizam u svim oblicima. M. Petir, npr., nije protestant.

Dubina kritike heretika (ili farizeja) koji napadaju Papu po "popularnim" portalima odgovara dubini prenošenja informacija o Papinim govorima i djelovanju koji se mogu naći u "popularnim" lijevo i liberalno orijentiranim medijima.

Ali zahvaljujem na bibliografiji.

čovjek iza gomile

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Međunarodni cirkus Franjo Tuđman od Mucke komentara 0
 2. Neka dosadna razmišljanja o kapitalizmu i socijalizmu od Zoran Oštrić komentara 12
 3. Ne pakirati drugovima Saucha-Milanović / Slon ima velike uši da bi lakše skakao sa cvijeta na cvijet od Laganini komentara 6
 4. prijatelju, tražim ovlaštena potpisnika od aluzija komentara 0
 5. Dnevni SHOWinist – Revolucija je narodna igra sa pjevanjem i pucanjem od Laganini komentara 4
 6. sistem gospodara tuđeg života (osvježeno) od aluzija komentara 0
 7. Jedan čekića dok drugi žanje od bube komentara 8
 8. Plenkovićev zadatak: uništiti zauvijek Tuđmanov HDZ od ppetra komentara 137
 9. Dugoročni cilj: Prgometovom kandidaturom Plenković kani konačno ovladati zagrebačkim HDZ-om od sm komentara 14
 10. The Wariors, by Walter Hill - FILM od petarbosni4 komentara 1
 11. majmun jesam, jer moram biti čovjek od aluzija komentara 0
 12. Što bi bilo da smo 1991. u SFRJ … od Feniks komentara 40
 13. Ljevičari i pro-ljevičarski dio HDZ-a pokušavaju nagovoriti Brunu Esih da im svojom kandidaturom pomogne osvojiti Zagreb od ppetra komentara 16
 14. Rakarova dvostruka mjerila od MKn komentara 54
 15. Kamate na uloženi kapital pristižu, jesu li naplative? od Feniks komentara 69
 16. Kamate na uloženi kapital pristižu, jesu li naplative? od Feniks komentara 0
 17. Izbori u Nizozemskoj: kako će utjecati sukob s Turskom? od Zoran Oštrić komentara 1
 18. utopija nije ŠEFovanje ŠEFova USAVRŠAVATI ! od aluzija komentara 0
 19. ŠEFovanje ŠEFova... kako zaustaviti ! od aluzija komentara 0
 20. Samo luđaci i luđakinje će ovdje naći poveznicu s kraljicom Balkana od bube komentara 4
 21. ŠEFovanje ŠEFova... zaustavimo ! od aluzija komentara 0
 22. ŽURNO OTVORENO PISMO VLADI RH od petarbosni4 komentara 59
 23. ŠEFovi profiteri talentirani su ŠEFovi od aluzija komentara 0
 24. "Afera dnevnice", skrivena i zajednička igra tripartitne vlasti i DORH-a od ppetra komentara 49
 25. Limeni Tuđman je mali, plitak, zaostao i jeftin od Mucke komentara 6

Tko je online

 • antonac

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 1
 • Gostiju: 28

Novi korisnici

 • mAjAdrK1IO
 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199