Tagovi

Hrvatski gospodarski program

HRVATSKI GOSPODARSKI PROGRAM

Pred izbore stranke se nadmeću obećanjima i gospodarskim programima, ističući kako je cilj njihove politike dobar život građana. Ali, za to postoji uvjet koji stranke prešućuju. Taj uvjet je suverena vlast koji program, koristan državi i građanima može i provesti. Naime, štetne programe mogu donositi i provoditi i marionetske vlasti.
Kad, naime, netko izvan Hrvatske odlučuje o našem gospodarstvu, onda ni narodna volja ni sva mudrost ne pomažu.
Primjerice, kako se može provesti program u kojem se traži proglašenje gospodarskog pojasa na moru, ako vlada odluku o tome prepušta Bruxellesu?
Ili, što znači protivljenje zoni slobodne trgovine s državama Balkana, ako o tome odlučuje g. Busek. Kada se Srbija i Bosna i Hercegovina ne drže načela slobodne trgovine i time oštećuju Hrvatsku za više stotina milijuna dolara, vlada u Zagrebu ne smije poduzeti gospodarske protumjere, nego tek zatražiti od Europske komisije da presudi. A u Bruxellesu, gdje vode tzv. Regionalnu politiku i Hrvatsku vide u Zapadnom Balkanu, smatraju da Hrvatska, kao gospodarski jača država, treba popuštati Bosni i Hercegovini i Srbiji. Kako izgleda to popuštanje, poznato je iz iskustva u razdoblju od godine 1918. do godine 1990. Zbog to se popuštanja i vodio Domovinski rat i raspala Jugoslavija.
Ovi primjeri pokazuju da su svi gospodarski programi usko povezani s državnom i političkom samostalnošću i suverenošću. Zato je žalosno kad stranački vođe to prešućuju i prave se da išta bitno o gospodarstvu mogu odlučiti. A prava je tragikomedija kad pritom iskazuju bojazan da im drugi ne ukradu program.
Kada bi političke elita zaista željele donijeti i provesti gospodarski program koji bi bio u hrvatskom interesu, morale bi voditi računa o tri temeljne činjenice.

Prva činjenica je saznanje da je Hrvatska IZNIMNO LIJEPA ZEMLJA GOLEMIH MOGUĆNOSTI za svoje stanovništvo. Koliko god to bila prednost, tisućgodišnje nam iskustvo pokazuje da su tu prednost Hrvatima uvijek otimali moćniji susjedi. I ne samo susjedi. Čak je i Napoleon ovdje gradio ceste, misleći valjda da će zauvijek ostati. A novac i druga dobra uvijek su se kretala istim pravcem, iz Hrvatske prema inozemstvu.

Druga činjenica na kojoj se mora osnivati hrvatski gospodarski program je domovinskim ratom izboreno priznanje hrvatske države i članstvo u Ujedinjenim narodima. Tim je činom cijeli svijet hrvatskom narodu priznao da je suveren na svojoj zemlji u današnjim granicama. Što mu je zapravo priznato?
Priznato mu je da za sebe može koristiti prirodna i materijalna bogatstva svoje države,
Priznato mu je da svojom vojskom može ta bogatstva braniti od drugih država,
Priznato mu je da suvereno donosi zakone, određuje i prikuplja poreze, te sudi za sva kaznena djela počinjena na teritoriju svoje države.
Priznata mu je, dakle, neovisnost i suverenost nužna da zaštiti ona prirodna i materijalna bogatstva, koja su mu tisuću godina drugi otimali.

Treća činjenica na kojoj bi se temeljio hrvatski gospodarski program trebala bi biti jasna svijest kod političkog vodstva da je svaki savez, civilni ili vojni, s jačim i mnogoljudnijim državama poguban za hrvatske nacionalne interese, za očuvanje onih prirodnim i drugih bogatstava koje su nam stoljećima otimali, te naravno i za samu slobodu Hrvata.

Te tri temeljne činjenice kao uvjet za bilo koji nacionalno smislen gospodarski program nažalost se prešućuju, kao i stvarni političko gospodarski položaj Hrvatske. To se događa zato jer su u posljednjih osam godina sve stranke na vlasti izdale u Domovinskom ratu izborenu i priznatu državu. Što se zapravo dogodilo?
Prirodna i materijalna bogatstva Hrvatske: zemlja, obala, otoci i drugo ponovo, kao i proteklih tisuću godina, prelaze u ruke stranaca. Uz pomoć političkih elita prodaju se u bescjenje. Posljedica je da primjerice na Stradunu u Dubrovniku više ne stanuju Dubrovčani. Goleme mogućnosti Hrvatske koriste strane kompanije, pa novac i druga dobra zarađeni u Hrvatskoj, kao i proteklih tisuću godina, svakodnevno odlaze u inozemstvo. Građani kada god uđu u banku, kad nazovu mobitelom, kad kupe cement, ili popiju čašu piva, kad odu na more, u robnu kuću ili na tržnicu; svaki put kad to učine, materijalno pomažu strance. A kad kažu ovo što je napisano, onda ih nazivaju krajnjom, agresivnom desnicom.
Što se hrvatske vojske tiče, političke elite čine sve da se ona stavi pod strano zapovjedništvo. Time pristaju da, kao i proteklih tisuću godina, ratujemo i ginemo za tuđe interese. Ako NATO objavi rat Sjevernoj Koreji ili Iranu, i Hrvatska će, kao članica, biti u ratu.
Zakone donosimo po stranim naredbama, pa je Sabor suveren kao kakva županijska skupština. Ulaskom u Europsku uniju predviđeno je da dio poreza na dodanu vrijednost ide u Bruxelles, kao što je nekoć odlazio u Beč, Budimpeštu i Beograd.
Za kaznena djela počinjena na tlu Hrvatske sudi se u Haagu. Takvo što niti jedna suverena država ne smije dozvoliti. Kad joj sude drugi, odustala je od suverenosti. Dopustivši da drugi za nju osnuju sud, smiješno je sada tužikati sud a ne te «druge». To je isto kao kad bi čovjek kojeg ugrize pas, sudu tužio psa, a ne vlasnika.
Iz navedenog vidljivo je da su političke elite na vlasti u posljednjih osam godina izdale suverenu i neovisnu državu izborenu u ratu i vlastito stanovništvo. Zato i šute o svemu bitnom, a pričaju o porezu na kapitalnu dobit i sličnim tričarijama.

Milovan Šibl, Hrvatski list 11.10.2007

Komentari

Bod za trud si zaslužio. I

Bod za trud si zaslužio. I za ponešto iz sadržaja.
Zakone donosimo po stranim naredbama, pa je Sabor suveren kao kakva županijska skupština.
Ova me rečenica jednostavno oduševila. Mada je Sabor, osim prepisivanjem EU zakona, srozan i odnosom trenutne Vlade prema njemu.

Ali slijedeća:
A kad kažu ovo što je napisano, onda ih nazivaju krajnjom, agresivnom desnicom.
Nisu li stavovi koje zastupaš krajnje konzervativni i desni!?
Pa nije uvreda nekome reći da je desničar. Mislim, ako se desničar vrijeđa kad mu netko kaže da je desničar, onda niti ne vjeruje u vlastite stavove.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Uvreda bi samo bila reći

Uvreda bi samo bila reći bedasti krajnji desničar i vrlo loš i nepismen krajnje desničarski Hrvatski list. Zato to i ne kažem.

Tko je glasao

na Stradunu u Dubrovniku

na Stradunu u Dubrovniku više ne stanuju Dubrovčani.
Zašto nisi na strani Dubrovčanina koji prodaje kome ga volja,
je li on manje vrijedan od Hrvata koji kupuje?
Može i Hrvat kupit stan na Stradunu ako plati svjetsku cijenu.
Kao kad kupuje Mercedes ili Ferrari.

Tko je glasao

to zaboravih

to zaboravih prokomentirati.
tko je kriv što su ti dubrovčani za masnu lovu prodali svoju nekretninu?? država ili oni sami? pa država. a zašto bi ih sprečavala??
zašto bi mene boljelo što na stradunu žive stranci kada je netko svojevoljno za to pobrao masne pare? ne razumijem.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Razumjet ces jednog dana.

Razumjet ces jednog dana.

Tko je glasao

zar ne bi bilo jednostavnije

zar ne bi bilo jednostavnije da me prosvijetliš sad (kad već ti znaš)?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Kad Rus odnese stan u

Kad Rus odnese stan u Rusiju?

Tko je glasao

jednako kako govorite o

jednako kako govorite o zerp-u u odnosu na suverenost možemo komentirati ama baš svako pitanje. suverenitet danas nije isti onaj suverenitet koji je postojao prije 300-400 godina. svatko tko tvrdi drugačije negira stvarnost.
nadalje, ne bih se složila da je utemeljeno hrvatsku definirati kao zemlju golemih mogućnosti. meni kao studentu najbitnije je dvoje - u obrazovnom smislu posve smo izolirani i uzalud nam bologne i ects bodova kada razmjene studenata i dalje ne funkcioniraju kako bi trebale i ono drugo, to je naš hendikep u migracijskom smislu. u sad-u nije tako teško doći do flexycurity kada se radi o velikoj državi u kojoj svaka država ima neke svoje posebnosti, a ipak dovoljno sličnosti da nije problem prijeći s posla na jednom kraju sad-a na posao u drugom kraju sad-a. u tom se smislu hrvatska itekako zemlja skromnih mogućnosti. nema mnogo opcija. lijepo je zanositi se našim reljefnim, klimatskim, gastronomskim različitostima, ali to nije ono što u stvarnom životu igra odlučujuću ulogu i ne podrazumijeva neku širinu mogućnosti.
što se tiče drugih dvaju razloga, mislim da je prva rečenica mog komentara dovoljna. suverenost danas nije isto što i suverenost nekad. da ti netko drugi sudi? na prvi pogled zvuči sablažnjivo, ali kad se malo promisli, vidimo da je to normalan način funkcioniranja. ne možemo živjeti protiv međunarodne zajednice, nego s njom. to nije opcija, to je jedina mogućnost.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Za kaznena djela počinjena

Za kaznena djela počinjena na tlu Hrvatske sudi se u Haagu. Takvo što niti jedna suverena država ne smije dozvoliti.

Dali bi počinitelji kaznenih djela trebali biti nekažnjeni?
Da imamo sposobno pravosuđe imali bi i procese. Nažalost Lozine i Milanovići su nam smanjili mogučnost da sudimo sami.

Tko je glasao

Mućke ti vjeruješ u

Mućke ti vjeruješ u tezu?
Da imamo sposobno pravosuđe imali bi i procese.youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

hrvatska ima suficit u

hrvatska ima suficit u robnoj razmjeni sa srbijom i bosnom, a ne obrnuto kako se sugerira u tekstu

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Pupovac i Stanimirović proglasili otvoreni lov na časnog hrvatskog branitelja Hasanbegovića od Laganini komentara 15
 2. Borba za funkcije: Hoće li Oreškovićeva vlada opstati ili su izvjesni novi izbori? od sm komentara 18
 3. MOST-kao glavna antireformska snaga koja podzemno i dalje radi na stvaranju tripartitne vlasti od ppetra komentara 16
 4. Jugoslavenski fašizam i nacizam proždire Hrvatsku od Laganini komentara 14
 5. moje razumijevanje njemačke humanitarke Angele Merkel od aluzija komentara 3
 6. 369 od frederik komentara 39
 7. Hrvatska danas - neonacionalizam protiv neoliberalizma... lažni rat dok se sprema pljačka... od Busola komentara 5
 8. Hrvatska u psihijatrijskoj čekaonici od sjenka komentara 1
 9. Zlatko Waldheim od drvosjek komentara 33
 10. Hrvatska i nova energetska paradigma od čovjek iza gomile komentara 11
 11. mi prosimo od aluzija komentara 0
 12. Vesna Teršelić i strano obavještajno podzemlje odlučili – Lozančić ostaje ravnatelj SOA-e od Laganini komentara 4
 13. Politika XXXL od petarbosni4 komentara 5
 14. Slučaj Lozančić: Obična borba za premoć ili nešto puno ozbiljnije? od sm komentara 55
 15. Režimi su uzročnici siromaštva vlastitih građana ili Zašto ne živimo kao Kanađani od rodjen komentara 0
 16. Biti pluralist u svijetu neprofesionalnih medija od čovjek iza gomile komentara 19
 17. Kukuriku "kulturnjaci", NVO mafijaši i kriminalci od MKn komentara 46
 18. Začarani vrtuljak: Zašto Banac nije branio i pravo Dejana Jovića na stručno mišljenje? od sm komentara 73
 19. „Ovo danas je gora ustašija nego ona iz 1941.“ od Feniks komentara 79
 20. Neka „radnička prava“ su sredstva pljačke građana od rodjen komentara 16
 21. Tragom jedne odluke od marival komentara 19
 22. Antifašistička antimozgovna tragikomedija od MKn komentara 16
 23. Članovi biraju: Čeka li Karamarka smjena ili još jedan mandat na čelu stranke? od sm komentara 3
 24. Hasanbegovićeva epska borba sa parazitskim polusvijetom od Laganini komentara 131
 25. Jel' se od 2001. do danas išta promijenilo? od Feniks komentara 5

Tko je online

 • hlad
 • Laganini
 • marival
 • zaphod

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 4
 • Gostiju: 24

Novi korisnici

 • čovjek iza gomile
 • foringas
 • asdlhes
 • Relja Koprolcec
 • Belre