Tagovi

Hrvatska puška na hrvatskom ramenu

Poduzeće HS Produkt, koje se proslavilo izradom pištolja HS2000 (poznatim i kao XD - eXtreme Duty), izradilo je za potrebe hrvatskih oružanih snaga jurišnu pušku nazvanu VHS. Prošle godine MORH je naručio probni kontingent od nekoliko desetaka pušaka, a sada je uslijedila narudžba prvih 1000 komada prvenstveno namijenjenih opremanju jedinica HV-a u vojnim misijama izvan Hrvatske.

Očito ohrabreni uspjehom pištolja HS2000, HS Produkt i MORH već su počeli i propagandnu kampanju, pa su pušku VSH proglasili jednom od najboljih ikad proizvedenih (ako ne i najboljom), među ostalim i boljom od poznate puške Heckler & Koch G36 kojom je MORH do sada opremao naše jedinice u misijama izvan Hrvatske.

Puni naziv puške je Višenamjenska Hrvatska Strojnica. U našem jeziku riječ strojnica ili strojna puška koristi se za nazivanje oružja koje se zove automat (submachine gun) i mitraljez (machine gun). VHS je zapravo jurišna puška (assault rifle), čiji originalni termin Sturmgewehr dugujemo invenciji nikoga drugoga do Adolfa Hitlera. Na temelju do sada viđenog nije mi potpuno jasno u čemu je VHS višenamjenska, odnosno bar dosad ta funkcionalnost nije bila jasno predstavljena.

Ono što mi se ne dopada je vanjski dizajn oružja, koje vizualno podsjeća na nelijepi francuski FAMAS, čiji je razvoj dovršen tijekom sedamdesetih. Moram napomenuti da su FAMAS i VSH puške potpuno različite konstrukcije, kojima je uz vanjski izgled jedina poveznica bullpup dizajn. Naravno, da je kod vojnih pušaka važan vanjski izgled, kalašnjikov bi teško postao najkorištenijim oružjem svih vremena. Svejedno, američka istraživanja pokazala su da vojnici radije prihvaćaju lijepo dizajnirano oružje.

Puška je izrađena u bullpup dizajnu, konfiguraciji oružja gdje se zatvarač i okvir (magazin, šaržer) smješta u kundak oružja, iza okidača. Ovakva konstrukcija oružja stara je bar stotinu godina, a u sedamdesetim proslavio ju je austrijski Steyer svojim modelom jurišne puške AUG i u nešto manjoj mjeri već spomenuti francuski FAMAS. Zahvaljujući futurističkom dizajnu Steyer AUG često se pojavljivao u filmovima, za razliku od FAMAS-a (pa mi recite da se izgled "ne broji"), a kvaliteta mu je donijela i pristojan broj korisnika izvan matične Austrije.

U novije vrijeme bullpup dizajn primijenjen je kod izraelskog Tavora TAR-21, singapurskog SAR-21 i kineskog QBZ-95. Za razliku od drugih dizajnera oružja, Kinezi su otišli korak dalje i za svoj QBZ-95 razvili potpuno novu municiju kalibra 5.8x42mm. Ovo je hrabar, ali i jedini ispravan korak - zato što mislim da je gotovo nemoguće da buduća najznačajnija vojnička puška 21. stoljeća bude zasnovana na nekom od kalibara 20. stoljeća, među kojima - istina - ima i vrlo vitalnih šezdesetogodišnjaka. Međutim, vrijedi napomenuti da su i legendarni ruski kalašnjikov, ali i jedva nešto manje legendarna američka puška M16 stvoreni usporedno sa novom vrstom streljiva.

Iako je teško govoriti o funkcionalnosti oružja preko video-isječaka, primijetio sam par stvari vezanih uz VHS. Prva, dosta značajna, je način izbacivanja čahura. VSH čahure može izbacivati samo udesno, a otvor za izbacivanje čahura smješten je daleko prema zadnjem kraju oružja (što je logično za bullpup dizajn). Ako ste dešnjak, to je u redu, jer pušku držite u desnom ramenu, i čahure bivaju izbačene desno od vas. No, ako ste ljevak i pušku držite u lijevom ramenu, čahure će vam prolijetati, doslovno, ispred nosa. Većina pušaka bullpup dizajna ima mogućnost prilagodbe oružja za ljevake (npr. TAR-21, FAMAS, AUG..), a belgijski F2000 ima sustav kanala koji izbacuje čahure na prednjem kraju oružja daleko od strijelca. Ako ne griješim, bilo bi zanimljivo doznati zašto kod načina izbacivanja čahura nisu uzeti u obzir ljevaci, jer je ambidekstralan dizajn oružja tijekom zadnjih par desetljeća vrlo važan, a većina komandi VSH-a su takve da ih mogu koristiti i ljevaci. Izraelska vojska je već u starijim kreacijama svog oružja kao što je npr. Galil shvatila važnost ambidekstralnog dizajna.

Druga stvar koju primjećujem je visina ručke za nošenje, u kojoj su ukomponirani mehanički nišani. Pitanje je da li će optičke sprave za ciljanje (npr. razne varijante danas široko korištenih optičkih ciljnika sa tzv. crvenom točkom, ali i "klasični" optički ciljnici) biti previsoko smještene ako se montiraju na tu ručku za nošenje. Gotovo sigurno se nišanska sprava može montirati i uz ručku za nošenje, sa strane, ali takav smještaj gdje dio opreme puške strši sa strane ima i svoje nedostatke. Ako ste već razvili pušku sa puno oblih rubova, koja ni za što ne zapinje - zašto na nju bočno montirati (relativno osjetljivu) optičku spravu tako da će onda ona zapinjati ili zahtijevati povećan oprez kod odlaganja oružja.

Treća stvar je rukovanje regulatorom vatre. Ovaj regulator, koji omogućuje odabir vrste vatre (pojedinačna, rafalna) ili aktiviranje sigurnosne kočnice smješten je unutar branika okidača, ispred okidača i rotira se oko svoje osi. Namijenjen je korištenju kažiprstom ruke kojom vršimo okidanje. Primijetio sam da strijelci kažiprstom desne ruke lako prebacuju tu polugu na lijevo (rafalna vatra), ali si ponekad pomažu lijevom rukom kako bi je vratili u desno (pojedinačna vatra).

Kod inicijalnog predstavljanja VSH je najavljena kao jedna od najlakših pušaka današnjice. Prema najnovijim podacima teška je oko 3,5kg, po čemu prije ulazi u nekakav prosjek, a ne u posebno lagano oružje (teška je koliko i zamalo pet desetljeća stara američka M16). Istaknuta je i velika dužina cijevi od 500mm, pri čemu je u vrhu, ali ne i najduža (dužine cijevi automatskih pušaka su uglavnom između 457,2 i 508 milimetra (18 do 20 inča). Duža cijev, kombinirana s manjim kalibrom zrna, daje veću izlaznu brzinu projektila na ustima cijevi. Veća brzina zrna znači ravniju putanju što rezultira boljom preciznošću i uklanja potrebu za čestim podešavanjem daljine na napravi za ciljanje.

Kakva je budućnost VHS-a, teško je reći. HS Produkt već je dokazao da je sposoban proizvesti vrhunsko oružje. Ono što primjećujem je da se na području razvoja jurišnih pušaka razvija velika konkurencija. Bar jedan motiv je očit - legendarna američka vojnička puška M16 spremna je za mirovinu. Interesantno, no nekoliko projekata razvoja njene zamjene, iz različitih razloga, redom je propalo. Jasno je kako je to utrka za prestižem, ali i za velikim novcima, a u njoj su neke od najprestižnijih firmi sa golemim iskustvom kao što su legende Heckler & Koch i Fabrique Nationale. Heckler & Koch je određene količine svojih pušaka (prvenstveno HK416) uspio prodati specijalnim jedinicama američke vojske. Pojavili su se i američki izazivači, Magpul Masada/Busmaster (ACR - Adaptive Combat Rifle) i Barrett (REC7/M468). Barret, legendaran po svojem snajperu M82 kalibra .50 BMG (Browning Machine Gun), svoju je automatsku pušku izradio u novom kalibru 6.8x43mm ili 6.8 Remington SPC (Special Purpose Cartridge). SCAR i ACR su modularne puške koje podržavaju različite kalibre i daju se preslagivati i konfigurirati poput Lego kockica. Pogotovo ACR koji podržava kalibre 4.56x45mm (NATO), novi 6.8x43mm, ali i 7.62x39mm (dakle ruski, odnosno kalibar bivšeg Varšavskog pakta). Puno je pozornosti posvećeno ergonomiji, pa vojnik može npr. individualno podesiti dužinu i visinu kundaka. Mogućnost odabira dužine i vrste cijevi, rukohvata, potpuno ambidekstralne komande gotovo da i nema smisla spominjati. Vrijedi napomenuti da HK416, ACR i REC7 komandama i načinom rukovanja gotovo potpuno oponašaju način opsluživanja američke standardne vojničke puške M16, čak su pojedini dijelovi ne samo kompatiblini, već i izmjenjivi bilo direktno, bilo putem pribora za konverziju. SCAR podržava kalibre 4.56x45mm i 7.62x51mm (oba NATO) i također ima brojne mogućnosti konfiguriranja i podešavanja. Interesantno, no niti jedna od ovih pušaka ne koristi bullpup dizajn!

Moje je mišljenje da bi kalibar oružja trebao igrati veliku ulogu u izboru puške budućnosti. Naime, stari su i poznati prigovori na zaustavnu moć i probojnost standardnog NATO kalibra 4.56x45mm koji koristi i hrvatski VHS. Ovi prigovori idu još iz Vijetnama, pa preko Somalije, sve do Iraka i Afganistana. Pored toga, do sada najčešće korištena municija ima sve manji učinak protiv balističke zaštite koja je postala standardna oprema iole respektabilne vojske. Pitanje je tko će imati snage, ali i vizije napraviti još radikalniji iskorak u razvoju novog kalibra i vrste streljiva.

VHS je potpuno nova puška koja se tek mora potvrditi u praksi, dakle u borbenim uvjetima. Mirnodopski uvjeti, te uvjeti ograničenih sukoba do sada se nisu pokazali idealnim za ispitivanje vrijednosti novog oružja. Tako je francuski FAMAS na prve masovnije probleme naletio tek u Iraku. Britansku pušku SA80 od debakla je spašavao Heckler & Koch, a tijekom svog vijeka M16 je doživjela brojne revizije, neke doslovno kako bi se održala na životu. Od oružja koje sam spomenuo, daleko mi najuvjerljivije djeluje HK416, a kao interesantna rješenja tu su Barrett REC7 i Bushmaster ACR. Sve su to vrlo dobra, ali i skupa rješenja, sva redom skuplja od hrvatskog VSH-a. Sve u svemu, ako se VHS pokaže i dokaže u tako respektabilnom društvu to će biti nemali uspjeh. HS Produkt već ionako vrlo hrabro korača putevima stare, a sada već davno zaboravljene, slave hrvatske metalne industrije.

Komentari

Žive naj vsi narodi, ki

Žive naj vsi narodi,
ki hrepene dočakat dan,
ko, koder sonce hodi,
prepir iz sveta bo pregnan,
ko rojak, prost bo vsak,
ne vrag, le sosed bo mejak!

Tko je glasao

Kao dodatak, pogledajte

Kao dodatak, pogledajte video koji je stavio bijesdrugi, pa onda pogledajte video o HK416 čiji se link nalazi u komentaru robota.

U prvom možete lijepo vidjeti kako strijelci koriste lijevu ruku za mijenjanje tipa vatre. Moje je mišljenje da je kontrola vatre "na desnom palcu" bolji izbor, jer se onda to puno lakše radi jednom rukom. Kako je video kraćen, na dosta mjesta gdje bi se vjerojatno vidjelo korištenje druge ruke nalazi se rez (vidi se da se kadar mijenja). Obratite pozornost na testove sa pijeskom, vodom, blatom i sl. - ako ne griješim cijev je u testu VHS-a zatvorena nekom bijelom navlakom ili poklopcem. Ovo ne mora ništa značiti, jer nema komentara testa VHS-a.

Na ovom videu, koji mi je poslao frend, možete vidjeti što se dešava kada puška nije napravljena tako da podnosi uranjanje u vodu. Prilično impresivno. I ovdje imajte u vidu da su kao drugu pušku odabrali onu za koju su već znali da ima problem.
http://www.youtube.com/watch?v=AGwkHktkTxU&feature=related

Tko je glasao

nisam ekspert za oružje,

nisam ekspert za oružje, ali ono što znam je da inžinjeri tijekom razvoja (bilo čega) se odlučuju na razne kompromise da bi nešto postigli, a s druge strane zbog toga nešto izgube.

Kvaliteta finalnog proizvoda je upravo ravnoteža tih kompromisa...Ne može biti sve svima, biti će najbolja za određenu primjenu i standardna za druge, za neke možda i ispod-standardna. Zato je važno koristii je tamo gdje je najbolja, a u tome i je čar izbora na tržištu (ne samo oružja) - važno je pametno odabrati...

Također, mislim da za puške treba par godina da se pokažu u real-worldu, pa onda par nadogradnji i unapređenja i eto proizvoda. Bitno je krenuti i zato svaka čast HS productu i ministarstvu koje je (siguran sam), uspjelo odbaciti sve lobiste da kupimo uvoznu pušku i financira domaću kompaniju i pomaže razvoj njihovog proizvoda. Ovo je ustvari tipični primjer zatvorenih ekonomija, ali s jednom razlikom - u tržišnom okruženju možeš takve aktivnosti raditi samo s dobrim proizvodima, ne sa svakim semećem od proizvoda...

Biti će zanimljiva usporedba VH S vs niskopodni tramvaj koji se još nigdje nije prodao, čini mi se da će VHS biti izvozni proizvod prije nego tramvaj...

Ista priča i s HS pištoljem. Prvi njihov proizvod - PHS - koma. HS 95 - respektabilni proizvod, HS 2000 - stvarno dobar proizvod

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

možda tako bude i sa

možda tako bude i sa tramvajem

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

@bijesdrugi, da, razvoj

@bijesdrugi, da, razvoj vojničke puške, vrijeme adaptacije, pa prva usvanjanja - to je razdoblje od 5-10 godina. Naravno, imaš svjetskih frirmi koje o tome znaju baš sve i koje iza sebe imaju poznato i korišteno oružje.

To ne znači da nema mjesta za "indijance". Kada je Gaston Glock krenuo sa svojim pištoljem, uglavnom su mu se smijali, tim više što on nije imao nikakvo prethodno iskustvo u razvoju oružja. Danas je Glock institucija.

Znaš što je stvarno interesantno (možda bi zaslužilo i cijeli dnevnik) - zašto HS Produkt, koji je na međunarodnom nivou jedna od najuspješnijih, ako ne i najuspješnija hrvatska firma (baš ne znam neki drugi hrvatski proizvod koji u rukama drži nekoliko stotina tisuća Amerikanaca), uopće nema svoje web stranice?!

Tko je glasao

a di ja mogu kupit tu

a di ja mogu kupit tu pušku?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

@Drug Napoleon, od svih

@Drug Napoleon, od svih pušaka koje si usporedio kalašnjikov ima jednu veeeliku prednost koja u stvarnim uvjetima rata "život znači" - puca u svim uvjetima i sa minimalnim održavanjem. Tu mu nema premca. Izvadiš ga iz vode, leda, snijega, mulja, blata prašine i - pucaš! To Ti je sigurno jako dobro poznato. Meni se dogodilo u "dogovorenom ratu" (kako neki sve učestalije govore) kojeg ja zovem Domovinski rat, da sam došao u situaciju u kojoj sam "odmah i sad" morao pucati iz usput uzetog kalašnjikova - bio je prekriven rđom! Uopće nemam nježnu ni slabu ruku ali nisam ga bio u stanju repetirati rukom već sam kundak naslonio na zemlju i tvrdom vojničkom čizmom udario po zatvaraču da ubacim metak u cijev!!?? Nakon prvog ispaljenog metka - radio je besprijekorno.
Moj upit je slijedeći, nedoumica čak: Višenamjenska Hrvatska Strojnica? Hmmm!
Moj apsolutni favorit je AUG, ne samo zbog dizajna iz "ratova zvijezda" i austrijske kvalitete i tradicije proizvodnje oružja (ratniku je to u borbi sasvim sporedno /mislim dizajn/ – osim možda na paradi!!:)).
Zar nije AUG stvarno jedini višenamjenski: Prije svega jer "u njega" vrlo lako i brzo možeš "montirati" tri različite cijevi: uzi-kratku za blisku borbu, klasičnu i praktično snajpersku dužinu cijevi? Po potrebi.
I sve što Ti treba je već umontirano u njega, auto riječnikom rečeno - puna oprema u svakom pogledu od ciljanja do ispaljenja i pogotka!
Meni zapravo nije jasno kako i zbog čega ta puška nije uspjela što se prodaje tiče i serija u milijunima proizvedenih i prodanih ?

Tko je glasao

@Drug Napoleon, od svih

@Drug Napoleon, od svih pušaka koje si usporedio kalašnjikov ima jednu veeeliku prednost koja u stvarnim uvjetima rata "život znači" - puca u svim uvjetima i sa minimalnim održavanjem. Tu mu nema premca. Izvadiš ga iz vode, leda, snijega, mulja, blata prašine i - pucaš! To Ti je sigurno jako dobro poznato.

Pa daj pogledaj video, vidjeti ćeš da i VH S puca u svim tim uvjetima.
Barem na testovima...ali sigurno da je obećavajuća u smislu izdržjivosti..

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Poštujem ja sve testove

Poštujem ja sve testove dragi moj @bijesdrugi, ali vjerujem samo jednom jedinom testu - ratu! Jedino rat testira oružje u punom značenju i na jedino nepobitan način.
Inače, čestitam svima koji su izradili i konstrukcijski rješili tu našu pušku.

Tko je glasao

Istina, kalašnjikov nije

Istina, kalašnjikov nije legenda bez razloga. Jedini pravi problem mu je preciznost i ponešto trzaj - ali za prave momke to je sitnica :-)

AUG je prekrasan, daleko ispred svog vremena, kao bullpup rješenje i kao višenamjenski koncept. Istina, sličan izbor opreme od starijih pušaka ima i FAMAS. Te su se puške pojavile nekako u isto vrijeme, ali mislim da su Francuzi svoj razvoj počeli dosta ranije. Sve nove puške imaju manje ili veće mogućnosti rekonfiguracije. Vidim da to jedino nema kineski QBZ-95, već su razvili posebne varijante oružja (kratko, snajpersko, vatrena podrška i sl.), a da cijevi i drugi dijelovi nisu izmjenjivi - interesantno.

Ne bih rekao da je AUG neuspješan, štoviše mislim da je on komercijalno daleko najuspješnija bullpup puška. Problem u tome što bullpup dizajn još uvijek traži svoju punu podršku u praksi. Bez obzira na to što neke od zemalja sa značajnom vojskom i vojnom tradicijom (npr. Velika Britanija, Francuska) bullpup puške već duže vrijeme koriste kao standarno oružje ovaj koncept nikako da doživi onaj ključni "klik" koji bi rezultirao pravom masovnošću.

To je ujedno i moguća prilika za HS Produkt. Mislim da uopće nije loše što imamo (ili ćemo imati) vlastitu jurišnu pušku. Ako ništa drugo, nećemo zavisiti od drugih i nećemo drugima davati pare za nešto što i sami možemo dobro napraviti.

Nekako se nadam da će gotovo neminovna zamjena M16 iznjedriti neki novi koncept oružja, neki novi kalibar. Vjerojatno samo Amerika i Rusija imaju potencijal za pravi preokret, drugi mogu napraviti dobru pušku - ali je pitanje da li je mogu pristojno omasoviti. Za sada dosta razvojnih koncepata nudi neku inačicu kompatibilne super M16. Bilo bi fora vidjeti neki novi koncept kao što je u svoje vrijeme bio G11, neku pušku koju bi sa ponosom nosile i jurišne jedinice Imperije :-)

Tko je glasao

Zanimljiv tekst; Kažu da

Zanimljiv tekst; Kažu da slika govori kao tisuću riječi; usporedimo je sa spomenutim Tavorom (počekajte neka prođe reklama na početku videa)
http://dsc.discovery.com/videos/future-weapons-tavor-assault-rifle.html
Barett
http://www.youtube.com/watch?v=3zMpN_-pcas
Heckler
http://www.youtube.com/watch?v=gZpZryZEiY4
Premda je riječ o Discoveryjevoj emisiji koja prilično reklamira američki vojni kompleks, voditelj je bivši SEAL, ako ćemo gledati vizualno Barett i Heckler su vizualno i ergonomski ispred ostale dvije, imam dojam da posljednje dvije manje trzaju, premda je to relativno; a što se tiče estetike M-16 je miljama ispred AK-47, no Ameri su je u Vijetnamu bacali i uzimali AK, jer je bio pouzdaniji; ukratko teško je suditi knjigu po koricama, tako i u ovom slučaju...

Tko je glasao

Kod onog testa bacanja o pod

Kod onog testa bacanja o pod bacali su je slabo i uvijek isto kao dasku. Nikad nisu npr na kundak ili cijev. Bilo bi bolje da je malo zgrapnija. Ustvari cemu puske?

Tko je glasao

Postoje mnogi testovi.

Postoje mnogi testovi. Koliko sam vidio, većina proizvđača koji drže do sebe ide daleko preko NATO standarda. Tako su uobičajeni testovi pucanja ispod vode, ili po izlasku iz vode (neke se puške raspadnu), pucanje u ekstremnim položajima (npr. puška naopako, pod 90% prema dole, u rotaciji 360 stupnjeva po osi cijevi itd.), pucanje više stotina ili par tisuća metaka rafalno bez prestanka (da se provjeri zagrijavanje i pregrijavanje), itd., itd.

Nazalost, ne kuzim ovo zadnje - da je malo zgrapnija i čemu puške.

Tko je glasao

nevjerojatno mi je da na

nevjerojatno mi je da na samom početku krećete u osporavanje puške koju niste niti vidjeli niti imate pojima o njoj.. OK, ne možda osporavanje ali već ste puni kritika, sumnji, sugerirate da se fuša, da ne valja, da netko mulja...

Vjerojatno HS Product koji je proizveo globalno uspješni pištolj zna što i kako do globalno uspješne puške... I oni su u ovoj priči jedini relevantni, vas 100 ovdje možete samo biti ljubomorne babe rekla-kazala...

Piše na tom videu da je to napravljeno po NATO standardima, a možda su testirali i sto drugih stvari ali to nisu stavili na video da svi vide... svašta...

čemu puške.
Obaladaleka te je htio pitati - zašto kupujemo puške i trošimo lovu na to...

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen
Tko je glasao

Ne ne htio sam samo reci da

Ne ne htio sam samo reci da ne volim puske. Dosta mi ih je. ;-)

Tko je glasao

@bijes2 mislim da ti je

@bijes2 mislim da ti je negdje kukljica jako dobro napisao, prvo komentar pa onda žuja ;)
dakle, ja nigdje nisam osporavala ili kritizirala pušku, mi ovdje samo disktiramo o njenim ev. manama i vrlinama.
napoleon je vrlo dobro primjetio da izbacivanje čahura predstavlja problem za ljevake, sa tim se slažem u potpunosti. ali se sjećam da je bilo razgovora o tome da će se prilagoditi, dapače, mislila sam da je to i učinjeno, ali sada po ovom što napoleon piše vidim da nije. što se nezgrapnosti tiče, ja ju ne smatram nezgrapnom, ali sam često baš radi bullpup dizajna imala prilike čuti takve vrste kritika, što naravno ne znači da je obaladaleka mislila na to.
takodjer, sve što je napoleon napisao po pitanju kalibra oružja potpisujem.
a čovjek je jasno napisao, sa čim se takodjer slažem, da će se prave eventualne mane ove puške pokazati tek naknadno, u ratnim uvjetima, kao što je bio slučaj sa svima do sada.
sve u svemu, ovaj je dnevnik, po meni, još jedan odličan uradak.

@ napoleon Istina, ako sam dobro shvatio, zahtijev za omekšavanjem rubova je došao naknadno, nakon inicijalnih ispitivanja u MORH-u.

morh je nakon inicijalnih ispitivanja imao primjedbe da se oštri rubovi zakače često na grmlje, uniformu i sl., pa je puška radi toga naknadno "omekšana".

Tko je glasao

Bas sam bio pogledao test

Bas sam bio pogledao test puske na: http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,5,13,,163013.jl
pa mi se ucinilo da je malo nezgrapna, tako da sam dobacio da bih volio da je zgrapna (afirmativno i suprotno od nezgrapna), a cemu puske je vise da pokazem kako imam smisla za pacifizam i mirnodopske situacije. ;-)

Tko je glasao

istina da nije baš sušta

istina da nije baš sušta ljepota, (što u konačnici doista nije bitno) ali mislim da je izgledu uvjetovao zahtjev da nema oštrih rubova, ispravi me ako griješim.

Tko je glasao

Da, to je točno. Istina,

Da, to je točno. Istina, ako sam dobro shvatio, zahtijev za omekšavanjem rubova je došao naknadno, nakon inicijalnih ispitivanja u MORH-u.

Međutim, dobar dizajn i meki rubovi nisu nekompatibilni. Postoje puške gotovo svemirskog dizajna. Jedna je sigurno Steyer AUG, pogotovo kada se stavi u kontekst vremena u kojem je nastala. Od novih FN 2000 ima space look.

Neke koje su ostale na nivou prototipa ili probne serije, a vrijedi ih vidjeti su HK G11 (po meni jedno od mrak rješenja, daleko ispred svog vremena), Steyer ACR i HK XM8.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Zna Indijanac ali ne zna Plenković!!!! od otpisani komentara 13
 2. Obranimo HEP, ne dajmo naše svjetlo onima koji bi ga odnijeli drugima! od ppetra komentara 7
 3. president Trump od Zlatno doba kap... komentara 6
 4. Pernarov teror ima dalekosežne posljedice po Hrvatsku / Domovinski zakon i Domovinska sigurnost jedini jamac stabilnosti od Laganini komentara 21
 5. Human Rights Watch, slučajno ili namjerno, pridružuje se naci-četničkom hibridnom ratu Četničke Džamahirije protiv Hrvatske od Laganini komentara 5
 6. Godina boli od otpisani komentara 5
 7. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 49
 8. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 9. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 10. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 42
 11. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 12. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 17
 13. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 14. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 15. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 16. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 17. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 18. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 19. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 20. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 21. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 22. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 23. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 24. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 25. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23

Tko je online

 • bet
 • otpisani
 • ppetra
 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 4
 • Gostiju: 39

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan