Tagovi

Hrg se bori za opstanak: Tko je zapravo Karamarkov strateški partner, HSS ili HSP AS?

U sjeni dvaju stranačkih izbora koji će uvelike odrediti budućnost Hrvatske, HDZ i SDP odlučuju hoće li zadržati stara vodstva ili izabrati nova, u ovu će subotu i članstvo HSS-a ocijeniti koliko je zadovoljno postignućima Branka Hrga i njegove ekipe na čelu stranke. Baštinici nauka braće Stjepana i Antuna Radića, kako se ponekad vole predstavljati, daleko su manje značajni u hrvatskoj politici nego njihovi osnivači. Imala je stranka u samostalnoj Hrvatskoj svojih uspona i padova, zvjezdane trenutke je doživljavala kad je Zlatko Tomčić kao čelnik HSS-a obnašao visoku dužnost Predsjednika Hrvatskog sabora, a Josip Friščić nešto kasnije odlučivao o tome hoće li premijer postati Zoran Milanović ili Ivo Sanader, ali ukupni je dojam da Hrvatska seljačka stranka nije ni izbliza više ono što je bila. Branko Hrg kao aktualni predsjednik jedini je osvojio izvorni saborski mandat, dok im je drugo mjesto u Saboru pripalo kao rezultat političke trgovine, a i možebitno treće će biti tek posljedica dogovora sa strateškim partnerom u Domoljubnoj koaliciji. Upravo je to partnerstvo kamen spoticanja u stranci i glavni uzrok nezadovoljstva postignućima Branka Hrga. Smatra se da je HSS trebao osvojiti više, i to vlastitim snagama.

Prošli su parlamentarni izbori bili specifični, dogodio se sraz dvije nikad veće koalicije, Domoljubne s osam i Hrvatska raste sa šest stranaka, i pojedinačno je starim strankama bilo doista teško izboriti mandate. S toga ne čudi da su sve osim regionalnih radije potražile šansu unutar koalicijskog kišobrana. Kao i uvijek kada se radi o zajedničkom nastupu, na konačni broj mandata više utječe vještina pregovaranja o mjestima na listi nego stvarna jakost pojedine stranke. Nakon izbora, zasjedne li koalicija na vlast, opet će dogovor odlučiti o funkcijama. Branko Hrg kao aktualni predsjednik HSS-a podbacio je u obje faze. Usprkos solidnom broju preferencijalnih glasova, HSS-ovi kandidati su ih dobili ukupno 22.423, stranka čak dva mandata zaostaje za HSP AS-om koji ih je dobio duplo manje (11.200). Osim toga, pravaši Ivana Tepeša imaju saborski klub i dobili su mjesto Potpredsjednika Hrvatskog sabora, a HSS ništa. Saborski je klub formirao tek naknadno i to uz pomoć Gorana Dodiga, zastupnika Hrvatske demokršćanske stranke. Da paradoks bude veći, Branko Hrg je s HDZ-om potpisao sporazum o strateškom partnerstvu, a ne HSP AS. Realno je onda zapitati se, što je to partnerstvo donijelo seljačkoj stranci i tko je zapravo Karamarkov strateški partner, HSS ili HSP AS?

Prema političkom utjecaju, dvojbe nema, Tepeš s potpredsjedničkog mjesta u Saboru izravno utječe na izbor tema i dinamiku rasprave. Pero Ćorić, njegov agilni tajnik, gotovo je dnevno u medijima s temama o lustraciji, vojnom roku i raznom iz programa svoje stranke, a kroz Vijeće za suradnju uvelike oblikuje odnos Domoljubne koalicije prema MOST-u. O svemu tome Hrg i njegova stranka mogu samo sanjati. Isto kao Darinko Kosor i njegov HSLS, drugi gubitnik u koaliciji, „seljaci“ se mogu samo očitovati o nekom problemu, a i to tek kad ih novinari pitaju. O nametanju tema, nema ni govora. Po prvi puta otkako HSS sudjeluje u vlasti, ne samo da će poljoprivrednu politiku krojiti drugi, nego na ključna rješenja ta stranka neće moći ni utjecati jer nije dovoljno jaka. Osim šuplje hvale da se vratio na vlast, što je uz mjesto u Europskom parlamentu okosnica Hrgove kampanje, HSS u stvarnosti nema baš ništa. Zbog toga je u subotu vrlo moguća smjena na vrhu stranke.

Za opstanak se Hrg bori s Krešom Beljakom i Nenadom Matićem. Beljak za saveznicu ima upravo Marijanu Petir pa će od isticanja njezinog položaja u EP kao uspjeha stranke Hrg imati više štete nego koristi. No snishodljivost prema prvoj dami hrvatskih seljaka, Beljak govori kako ne bi ni bio kandidat da se ona kandidirala, mogla bi tog Hrgovog izazivača koštati nekih drugih glasova u stranci. On kao glavni Hrgov propust navodi da stranka u posljednje četiri godine nije raspravljala niti o jednoj relevantnoj političkoj temi, odnosno da se bavila jedino političkom trgovinom (i to sa slabim rezultatom) i teško će Hrg pobiti njegovu dijagnozu jer argumenata naprosto nema. Nenad Matić pak ne nalazi lošim stanje u stranci, on tvrdi da rasprava o bitnim pitanjima ima i da su argumentirane, ali mu se ne sviđa mjesto HSS-a na političkoj sceni i, posebice, pozicija stranke kao strateškog partnera u Domoljubnoj koaliciji. Osim toga, zajedničko je obojici izazivača, nakon izbora nudi svim kandidatima značajno mjesto u stranci. Za razliku od dosadašnje prakse, najizraženije kod HDZ-a i SDP-a, to je uistinu novina. Dobro je za HSS i što optužbe za političku trgovinu dolaze iz same stranke, iako je pitanje bi li se to uopće povlačilo da je Hrg bolje trgovao.

Bez obzira na to tko će od navedenih u subotu pobijediti, imat će u budućnosti vrlo težak posao. Nije lako povratiti ugled stranke koja je nekad i presudno utjecala na državnu politiku. Mjesto u vlasti samo po sebi ne znači ništa ako je formalno i služi tek za pohvaliti se manje upućenima. Isto vrijedi i za titulu strateškog partnera glavne vladajuće stranke ako mjesta za stolom gdje se odlučuje zauzimaju drugi. Nerealno je očekivati da bi se za HSS po tom pitanju bilo što moglo ubrzo promijeniti. Njihova je snaga na terenu, među brojnim ograncima stranke zahvaljujući kojima je Branko Hrg i dobio toliko preferencijalnih glasova. Do sljedećih izbora kada bi taj kapital opet mogao biti potreban potencijalnim koalicijskim partnerima, politički stavovi stranke teško da će biti uvažavani. Zato bi budući predsjednik HSS-a, bez obzira na to hoće li biti stari ili novi, najveću uslugu stranci napravio kad bi se do tada više posvetio jačanju organizacije i kreiranju suvislih politika, jer to vrijedi više od trgovačke vještine, a manje samohvali i mahanju statusom strateškog partnera u Domoljubnoj koaliciji. Od toga čak ni sam ne može imati koristi, a kamoli stranka i oni čije interese navodno zastupa.

Komentari

Narod nikada neće oprostiti

hss-u u hsls-u podržavanje sdp-a, jedan moj kum je viđeniji hss-ovac na lokalnom nivou. Išao je na lokalnom nivou kontra Sanaderovog hdz-a i to se može razumijeti. Međutim, podržavati sdp i sdss je svojevrsna izdaja nacionalnih interesa.

sve dobro...

Tko je glasao

sm, Sve u svemu niš novog od

Tko je glasao

Tko imalo prati što se događa

Tko imalo prati što se događa u HSS-u zna da su pitanja iz analize itekako prisutna u kampanji njihovih kandidata za predsjednika stranke.

Koga ne zanima analiza i ne sviđa mu se što ista pitanja aktualiziram ovdje, ima alternativu - ne čitati tekst, već ga zaobići u širokom luku.

Mada svačiji komentar uredno podiže tekst na listi najkomentiranijih dnevnika. :))

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 2. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 3. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 14
 4. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 5. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 15
 6. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 14
 7. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 8. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 9. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 10. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 11. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 12. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 13. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 14. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 15. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 16. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 17. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 18. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23
 19. O bankrotu ljevice u doba globalizacije od Zoran Oštrić komentara 4
 20. Međunarodni kazneni sud od Zlatno doba kap... komentara 1
 21. Veleizdaja Ustavnog suda RH od sjenka komentara 11
 22. Igra Plenkovića i Petrova, MOST-a i HDZ-a, odigrana na Badnjak, vulgarna je kao gluma Frljićevih glumica s državnom zastavom od ppetra komentara 5
 23. Izgubljena arbitraža: Upravljačka prava u INA-i nije predao Sanader, nego hrvatska vlada od sm komentara 49
 24. satnica obiteljskog preživljavanja od aluzija komentara 0
 25. klevete zašto množimo od aluzija komentara 1

Tko je online

 • indian

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 1
 • Gostiju: 36

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan