Tagovi

HDZ bira: Što će članovi poručiti jedinom kandidatu?

U vodećoj će stranci Domoljubne koalicije, u subotu, 17.travnja, članovi dobiti priliku reći što misle o Tomislavu Karamarku i rezultatu koji je HDZ postigao u njegovom mandatu. U analizama koje su netom poslije izbora imale sve lokalne organizacije čulo se mnoštvo kritika na rad nacionalnog vodstva stranke, najviše zbog velikog raskoraka između očekivanog i ostvarenog što je za posljedicu imalo to da su mnogi s terena ostali kratkih rukava kad su se dijelile pozicije u vlasti. Iako se čini da bez više kandidata izbori nisu ono što bi trebali biti, formalno i praktički je uistinu tako jer pobjednik se zna otkako je zaključen kandidacijski postupak, članovi stranke ipak mogu vrlo konkretno ocijeniti period vladavine Tomislava Karamarka i njegovog tima. Masovnim izlaskom na izbore mogu mu poručiti kako zdušno podržavaju politiku koju vodi i da ga cijene kao političara, a apstinencijom suprotno, da nisu zadovoljni rezultatom izbora i općenito stanjem u stranci. U tom se smislu Karamarko nije ni izbliza riješio briga kao što se činilo nakon što je Andrej Plenković, u dobrom dijelu javnosti ocijenjen kao trenutno jedini iz stranke koji bi ozbiljno mogao ugroziti aktualnog predsjednika, odustao od kandidature.

Europarlamentarac koji uz Davora Ivu Stiera personificira umjereno krilo HDZ-a navodno želi svojim djelovanjem, kako je rekao, pridonijeti stabiliziranju stanja i u stranci i u Vladi, a ne obrnuto, ali je na svoj uvijeno diplomatski način zapravo izrazio stav kako stanje u stranci nije dobro. Slijedeći jednostavnu logiku da ako smo na vlasti – nastavljamo s postojećim vodstvom, Plenković je propustio inicirati javnu unutarstranačku raspravu o tome koliko je za činjenicu da je HDZ na vlasti zaslužan Karamarko, a koliko splet okolnosti i katastrofalno loš način na koji je Zoran Milanović vodio pregovore s MOST-om, no samim spominjanjem stabiliziranja stanja u stranci je zapravo implicirao njezinu nestabilnost. Za vladu je ona konstanta od početka njenog formiranja, no predsjednik HDZ-a je, što se stranke tiče, priznavao samo opravdana nezadovoljstva, nikako nestabilnost. U tom smislu je Plenkovićeva implikacija itekako ozbiljna kritika stanja u koje je stranku doveo njezin predsjednik.

Zbog toga što je Tomislav Karamarko jedini kandidat, nema klasične kampanje i nema suparnika koji bi ga mogli izravno prozivati. Zato uoči subotnjih izbora nema tko pokrenuti ni raspravu o rezultatima ponovljenih lokalnih izbora u nizu manjih gradova i općina, a podbačaj stranke je više nego očit. Bilo ih je ukupno devet, a HDZ je pobijedio samo na jednima (općina Kolan na Pagu) dok je na ostalih osam glatko izgubio. S vlasti je pometen u Novoj Gradiški i Novalji na Pagu, a izgubio je još u Gvozdu, Cestici, Kalniku, Matuljima, Ražancu i Ližljanu. Dok je HDZ pobjeđivao, Karamarku ni jedna općina nije bila isuviše mala da bi se pohvalio. Sad kad je stranka potopljena (gubitak osam od devet izbora bi inače trebao biti dovoljan povod ne samo za razgovor, već i za ozbiljnu zabrinutost), jednostavno je prešutio izborni rezultat. A uvijek je govorio kako ne priznaje rezultate provedenih anketa, jednom je čak zaprijetio agencijama koje ih provode da nakon izbora neće imati s kim raditi, već isključivo rezultate izbora. Katastrofalan omjer pobjeda i poraza ne može se pripisati samo slučajnosti i pokazatelj je koliko građani vjeruju da im vladajuća stranka može osigurati boljitak. Izgleda kako ovaj put Karamarko radije u prvi plan gura rezultate anketa koji HDZ-u daju blagu prednost pred SDP-om. No ne znači da članovi stranke o tim porazima i svemu drugome ne raspravljaju po kuloarima.

Kuloarskih rasprava inače ima u svakoj političkoj stranci, ali ovaj put je u HDZ-u to jedino mjesto za sučeljavanje mišljenja o radu predsjednika. Primjera radi, o vođenju stranke u proteklom mandatu su u SDP-u oštro polemizirala dvojica kandidata, a u HSS-u čak trojica. I minorni ORaH ih je imao troje, a Laburisti dvoje. Rasprava u tim strankama je bila otvorena i vrlo polemička dok se u HDZ-u može čuti jedino stav predsjednika od kojeg je nerealno očekivati samokritiku. Članovima stranke zato, rekli smo, za suprotstaviti se njegovom mišljenju ostaju jedino kuloari, a u subotu, glasački listići ili bojkot izbora.

Kada je o izlaznosti riječ, čini se kako je Tomislav Karamarko itekako svjestan te vrste moći stranačkog članstva, odnosno snage poruke koju mu ono može poslati. Damir Jelić, šef njegovog izbornog stožera, odmah je na početku službenog dijela kampanje požurio reći kako je teško očekivati da će na izbore izaći više od 25.000 članova. Za stranku koja ih deklarira 214.000, to je uistinu mizeran odaziv, pogotovo zato što će moći glasati svi, neovisno o tome jesu li platili članarinu. Usto, s obzirom na to da će prema najavama biti 800 biračkih mjesta, a na svakom po pet članova biračkog odbora (takva je procedura propisana) koji moraju biti tamo, izgleda kako se u Karamarkovom stožeru nadaju izlasku najviše dvadeset tisuća članova. Odbijemo li od toga stranačke funkcionere (središnja tijela, općinski i gradski odbori) koji, pretpostavlja se, također moraju doći ako žele ostvariti nekakvu karijeru u stranci, običnih članova neće glasati ni 10 posto. Usporedbe radi, u otprilike šest puta manje brojnom SDP-u, o stranačkom je predsjedniku na 544 biračka mjesta odlučivalo čak 20.898 ili 55% od ukupnog broja članova.

Da malu izlaznost, ako doista bude kakva je najavljena, javnost ne bi tumačila kao bojkot, Jelić nudi obrazloženje u vidu nedostatka motiva za izlazak pošto je Karamarko jedini kandidat i potrebu da se do nekih biračkih mjesta putuje i po dvadesetak kilometara. No ako uzmemo kao točan podatak o ukupnom broju članova stranke, samo u Zagrebu bi ih, gdje ne treba putovati ni približno koliko je rekao šef Karamarkovog stožera, po nekakvoj logici moralo biti dovoljno da se ispuni zacrtana kvota. A gdje su onda još drugi veliki gradovi i ostatak zemlje. Jelićev izgovor za ostati kod kuće na prvu uistinu zgodno zvuči, ali u cjelini gledano, zdrava logika nalaže zaključak da bi zadovoljno članstvo prije pohrlilo dati potporu predsjedniku kojeg cijeni i koji je stranku vratio na vlast.

Za Karamarka bi bilo bolje da ima protukandidata, da se Plenković i eventualno drugi nisu obeshrabrili. Njegov obilazak čak 95 posto organizacija bi tad bilo pripisan uobičajenoj kampanji. Ovako je mač s dvije oštrice. Može uroditi nešto većim odazivom nego bi bio inače, mada sumnjamo da će puno pomoći, ali će isti (odaziv) utoliko više biti protumačen kao poruka članstva predsjedniku stranke. Dobra ako se prihvati izravni poziv predsjednika stranke, a loša ako se ignorira. Osim toga, pošto nema klasične kampanje, Karamarkovo krstarenje Lijepom našom doima se dijelom ipak kao nervoza uoči izbora i pribojavanje od bojkota.

Da se izborima ne pristupa ležerno, kako bi bilo očekivati kad je samo jedan kandidat, odnosno da nešto nije u redu, ili barem nije uobičajeno, govori i vijest objavljena u Glasu Slavonije da će izbori biti snimani kamerom. Nije jasno odnosi li se to samo na Đakovo ili na sva biračka mjesta, ali ako je vjerovati vijesti i izjavi predsjednika tamošnjeg gradskog odbora, takav je naputak dobiven iz središnjice stranke. Možda je zato što se istovremeno održavaju i izbori za predsjednike lokalnih organizacija, gdje sigurno ima sredina s više kandidata, pa da ne bude nepravilnosti. U smislu kontrole izlaska ima svrhe jedino ako se sumnja da bi birački odbori ponegdje mogli manipulirati popisima na kojima se zaokružuje tko je stvarno došao. Iako bi zbog biranja i lokalnih čelnika odaziv mogao biti nešto veći, oko toga neizvjesnosti ima i članovi su više zainteresirani, možebitni problemi vezani uz te izbore bacili bi sjenu i na glavne. Utoliko bi bilo bolje da se nije spajalo.

Kako smo rekli, članovi će u subotu odazivom poslati jasnu poruku jesu li zadovoljni vodstvom stranke ili nisu. Dodatno, oni koji pristupe glasanju, učiniti će to zaokruživanjem imena jedinog kandidata, dopisivanjem nekog drugog ili predajom praznog listića čime bi ga učinili nevažećim. Bez obzira na to kakav će biti Karamarkov rezultat, izbori će se uspoređivati s onima u SDP-u. Zbog toga uz predsjednika stranke i HDZ u subotu čeka veliko iskušenje.

Komentari

I, dakle, što su članovi poručili jedinom kandidatu? :-)

I, dakle, što su članovi poručili jedinom kandidatu? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Poručnik

I, dakle, što su članovi poručili jedinom kandidatu? :-)
Poručili su mu da je jedini!

leddevet

Tko je glasao

Kao što je drug Karamarko rekao nakon izbora...

... svi znamo da je najteže pobijediti sebe!

Tko je glasao

Kao što je bilo očekivati,

Kao što je bilo očekivati, vrhovništvo HDZ-a se pobrinulo da poruka bude zamagljena. Organizirali su istovremene izbore za mjesne ogranke, za što su članovi itekako zainteresirani i iskoristili propagandnu vrijednost povećanog odaziva.

Da je bila upravo takva nakana dokazuje činjenica da o izborima za predsjednike najniže razine organiziranja stranke nisu obavijestili javnost, i sad se to medijima prešućuje.

Ne bih ni ja znao da nisam na licu mjesta i iz prve ruke dobio potvrdu te informacije. Izjava izvora je sljedeća - da se glasa samo za Karamarka, ne bih išao, ali naravno da me zanima tko će mi u kvartu biti stranački šef..imam svoga favorita i ići ću za njega glasati.

Što reći nego, zna policijsko obavještajna ekipa kako se te stvari radi..svaka čast, struka na djelu :))

B-52

Tko je glasao

Ti si budalo zamagljen, haha, pa zar ne vidiš da ti se svi smiju

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Tajna nešto većeg odaziva

Jedan od razloga koji su sigurno utjecali na puno veći odaziv nego se Jelić pribojavao da će biti, odnosno spremao alibi za njega, je činjenica da se uz predsjednika stranke u nedjelju biralo i predsjednike mjesnih ogranaka (po razini jednakih mjesnim odborima u sustavu lokalne samouprave). To je sasvim sigurno puno pomoglo jer članovima nije svejedno tko će im voditi mjesni ogranak pa su ipak pokazali solidan interes.

No tajna ostaje još činjenica da peteročlanim biračkim odborima nije uspjelo u planiranom vremenu prebrojati biračke listiće iako ih je prosječno bilo tek nešto više od stotinu po jednom biračkom mjestu (90.000/800=112).

Na parlamentarnim i drugim izborima ih je daleko više pa se svejedno stigne izbrojati prije.

B-52

Tko je glasao

Milanovićevim izborom svi zadovoljni: i SDP-ejci, i neSDPejci

Tko je glasao

ponestalo izdajica

sve dobro...

Tko je glasao

Ne znaju koliko ga je članova podržalo?!

Ekipa ne može izbrojati glasove kolika je potpora jedinom kandidatu :)))

Od zatvaranja birališta u 19 sati, stranačka središnjica nema još podatak (a prošlo je 22 sata) koliko je članova podržalo Karamarka.

Šef stožera Jelić tvrdi da ga je podržalo "osjetno više od 30.000 koliko potpisa je prikupljeno za kandidaturu".

Ne zna se u čemu je problem, ali ne moći izbrojati listiće u tolikom vremenu je vrlo čudno. Pa pripremali su se pomno i u pitanju je samo 800 biračkih mjesta. I da nema kompjutera i telefona, i da samo golubi pismonoše prenose informacije, već su morali izvijestiti javnost o rezultatu.

B-52

Tko je glasao

Daj tri posta u nizu retard troll, daj 13, karakter je ono što

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Posmatrano sa strane

jedini pravi Karamarkov grijeh je to što je bio Mesićev službenik.

disclaimer: Kao predsjednik ratne vlade RH koja je bila suočena s terorizmom, barikadama i četnikovanjem Mesić se jednom prilikom obratio specijalcima koji su išli u akcije suzbijanja oružane pobune, gdje im je rekao da im lisice ne trebaju ( lisice: sredstvo za vezivanje uhapšenih, zarobljenih).

"Ne uzimajte zarobljenike. Ne ostavljajte svjedoke."

To je bilo u vrijeme dok je pričao o "prašini na srpskim opancima" ustašovao sve u 16.
=====================================================

E sad, za mene osobno tada četvrti čovjek po liniji subordinacije, ako tadašnjeg Tuđmana uzmemo kao prvog, predsjednika vlade RH kao drugog i ministra MUP-a kao trećeg, kojem je eto stavljano na teret "ubijanje Srba po Sisku" ili npr. Glavaš u Osjeku ili Norac u Gospiću ili onaj kolega na Koranskom mostu samo su se držali uputa predsjednika Vlade RH Stjepana Mesića.

Naime, taj "četvrti" mi je poslao poruku preko šefa tj. zapovjednika posebne jedinice da mu "to više ne šaljem nego da riješim u šumi", e kad sam doveo neke žive teritorijalce četnike iz okolice Petrinje.

Nakon par dana kad smo se sreli, veli mi osobno, parafraziram; da se nema vremena kad zajebavati s njima, baktati oko razmijena da jel ja to ne znam riješiti.

Ja sam se samo nasmiješio i rekao da ja želim mirno spavati i pokazao mu na njegov pištolj na boku uz riječi; vi uradite što mislite da morate.

Taj i takav Mesić je danas počasni predsjednik udruge "antifašista", a Efraim Zurof za banjalučke novine kaže da bi mi trebali birati predsjednike poput Mesića, Josipovića. Tko je tu lud.

Tako se gradio ZZP Hrvatima, samo eto ipak ih nismo dovoljno pobili da bi to moglo proći pod masovni zločin.

Znači da podvučem, ostanem na temi: hadezejci ne vjeruju do kraja Karamarku baš zato što dolazi od Mesića.

sve dobro...

Tko je glasao

Mesića ti tvog

Zar ti misliš da je išta Mesić radio a da nije bilo usklađeno s politikom koju je onda Tuđman i njegova ekipa bila zamislila?

Naravno, svi vi antimesićevci volite zaboraviti da povijest ne započinje 1994. te da je prije toga Mesić bio Tuđmanova osoba od posebnog povjerenja i tu je dovoljno samo pogledati koje je sve funkcije imao u to vrijeme. U toj priči me sve podsjeća na Tita gdje se narodu tumačilo da je on dobar a loši su ljudi oko njega, a vidim da se isti tekst izvrtio na geštetneru i jednostavno reciklirao računajući na tupost prosječnog HDZ-ovog pješadinca.

Nadalje, Mesić je mnogima posebno mrzak jer je upoznat s mnogim prljavim onovremenim rabotama tadašnjeg vrha HDZ-a i tu je samozatajni Karamarko sigurno dobro iskoristio svoje prijateljstvo s dotičnim i rad u predsjedničkim dvorima skupivši zanimljive informacije koje je uspio dobiti od lajavog vicmahera. Pretpostavljam da je Karamarko tu s posebnom pažnjom prikupio i Mesićev prljavi veš, prvenstveno oko cementare u Našicama što je i bio pravi razlog razlaza s Tuđmanom, i na taj način ga potpuno umirovio, a isto blago je uvijek upotrebljivo u unutarstranačkim rabotama.

Sveukupno gledajući mislim da bi trebao postojati neki propis koji bi onemogućavao ljudima iz tajnih i sličnih službi koje prikupljaju informacije o svojim građanima da se kandidiraju za političke funkcije jer je to po svim logikama nespojivo. Vjerojatno je to nemoguće apslotuno spriječiti no mogli bi se zaustaviti ovakvi eklatantni primjeri kao što je slučaj Karamarko.

leddevet

Tko je glasao

Please, don`t feed the troll

Please, don`t feed the troll :)

B-52

Tko je glasao

Ne znam čemu ima služiti

Ne znam čemu ima služiti traktat o Mesiću, imam dojam da samo rečenica o navodno jedinom Karamarkovom grijehu tu služi samo kao zaštita od rolanja jer je sve ostalo najobičnije trolanje.

Sada neka prođe, no ubuduće molim više o temi ili...

B-52

Tko je glasao

smb, jesi razmišljao da odeš na psihijatriju?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Karaburgija

Iskreno i ja bih jako rado volio da su tvoje teze ispravne, no bojim se da je stvar zapravo suprotna.

Činjenica je da od kad je Karamarko postao iole važnija politička osoba je na apsolutnom dnu omiljenosti među političarima prema svim anketama, a to bi za svaku normalnu osobu trebalo biti i više nego frustrirajuće i ozbiljni znak da se treba maknuti s tog mjesta gdje ga nitko ne želi. To sve vrijedi za normalne osobe, no Karamarko je iznad toga i on uporna, kartuzijanski marljivo, brodi prema svom svom cilju beskrajno strpljivo uništavajući sve svoje prepreke. U tome je unutar stranke i više nego uspio jer je maknuo i najmanju mogućnost da bude bilo tko drugi izabran obzirom da je sigurno svjestan svoje ekstremne nepopularnosti.

Strpljivost i upornost je taktika koja će ga vrlo vjerojatno dovesti i do premijerska fotelje ili ga bar staviti u poziciju da on bude taj koji stvarno vlada vladom. Vrijeme je na njegovoj strani jer on je osoba koja vlada vremenom i jedina opasnost za njega je da stvari krenu neželjenim putem prijevremeno obzirom na nestabilnost Mosta kao političke zbrkane hrpe koja se ljulja između pragmatizma ugode postignutih položaja s jedne strane te morala, odnosno obećanja koja su dali svojim biračima, s druge strane. Tu Karamarko dobro zna da vlast kvari i jedino što treba je čekati dovoljno dugo da se roba pokvari i onda će svaki njegov problem biti riješen.

Ono što ne treba zanemariti je i marginalizacija, prvenstveno financijska, a zatim i kroz preuzimanje raznih nadzornih sistema, svih nezavisnih sustave koji bi mogli biti jezgra pobune protiv tihe uzurpacije koja što vidljivo, što nevidljivo puzi prema svim medijima u cilju da ih disciplinira. Vjerujem da se svi stariji dobro sjećaju sustava koji je postojao u onom sistemu gdje su svi mediji bili pod strogom kontrolom, a ovo danas jako podsjeća na tu oprobanu matricu. Karamarko nije maštovita osoba, dapače, ali je povijesničar i logično je da će iskoristiti znanje koja ima kao povijesničar, pogotovo za recentno razdoblje.

Tu postoji još jedna sličnost prema onom sustavu, a to je podrška koja postoji u stanovništvu koji su uvjereni da je to što se dešava dobro, odnosno da su neke nepravde i uzurpacije neminovnost pogotovo što se to njih ne tiče, svakako ne neposredno. To su svi oni likovi koji će pod parolom domoljublja progutati da su im upravo najveći zagovornici domoljublja zapravo i najveće lopine.

Ukratko ja mislim da nam se ne piše dobro, pogotovo jer je Kramarko još poprilično mlad i poprilično izvan dosega biologije koja nas je prethodno u par navrata oslobodila od nebeskih veličina u bijelim uniformama.

leddevet

Tko je glasao

Svi se tome neizmjerno divimo!

@leddevet:
Činjenica je da od kad je Karamarko postao iole važnija politička osoba je na apsolutnom dnu omiljenosti među političarima prema svim anketama, a to bi za svaku normalnu osobu trebalo biti i više nego frustrirajuće i ozbiljni znak da se treba maknuti s tog mjesta gdje ga nitko ne želi.

Što bi tek bilo da Karamarko nije najnepopularniji političar, po anketama "neovisnih" (čitaj SDP-ovih) agencija?

Izgubiti 5x za redom od najnepopularnijeg političara, to je stvarno grandiozan uspjeh!:)))

Gotovo ravan uspjehu pobjede nad onakvim lopovskim HDZ-om, kojemu su SDP-u par mjeseci pred izbore "neovisno" pravosuđe i državni odvjetnik servirali pobjedu.:))))

Svi se tome neizmjerno divimo!

Za takav uspjeh, kontinuirane i sigurne pobjede na svim izborima, u SDP-u i dalje na čelo Parije biraju (na sveopću radost njihovih protivnika) svoga stand-up komičara.:)))

Tko je glasao

A što ćeš...

kad su HDZove PR agencije u sukobu s pravnom državom...

Inače, a propos dnevnika - što bi HDZ birači imali poručiti?! Isto ono što su birači poručivali na izborima za bivše Juge, pa i manje - tamo je postojala makar kakva-takva posredna demokracija putem delegatskog sustava, ma kako smiješan on bio, a HDZ se vraća izvorištu demokracije u Hrvata a la NDH, kad su se postavljali namjesnici ukazom, a Hrvatski Državni Sabor okupio se i sastao ako se ne varam tri puta i to kao nekakvo "savjetodavno" tijelo. Tako se eto ukazao i Karamarko i štaš tu birat, sve je jasno kao i kod svake ukaze.

Odaziv HDZovih birača dakle neće značiti ama baš ništa.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Odaziv HDZovih birača dakle

Odaziv HDZovih birača dakle neće značiti ama baš ništa.

U smislu toga tko će biti izabran za predsjednika HDZ-a, odaziv sigurno ne znači ništa. Dovoljno je da dođe samo Karamarko i zaokruži sebe :)

Ali nije uzalud npr. Enver Hodža kao jedini kandidat pumpao odaziv kako bi se vidjelo koliko ga narod "zapravo" podržava.

Nije zato ni Karamarku svejedno hoće li ga izabrati 7-10% članova, nekoliko puta više ili čak natpolovična većina svih članova. Znaju to u njegovom stožeru dobro pa su s toga unaprijed lansirali alibi.

B-52

Tko je glasao

Zašto mu ne bi bilo svejedno?

Zašto misliš da je njemu važan neki legitimitet? Osim toga, tko će to nadgledati? Gong?

Njemu je posve dovoljno nakon izbora objaviti kako je za njega glasovalo više od 98% glasovača ;)

Ako mu je iz meni posve nerazumljivih razloga izlaznost bitna, neka okrene vola u ZG i nek svojim najvjernijim glasačima penzićima dijeli vaučere od 1000 kuna za njihove buduće operacije. A može i vaučere od 1000 eura za bebe.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Znamo da je u političara ego

Znamo da je u političara ego povelik.

Osim toga, podatak o izlaznosti će kasniji njegovi suparnici sigurno koristiti kao argument da ga članovi stranke nisu htjeli, ali im je kao jedini kandidat nametnut.

Njegova politika je prvi put otkako je došao na čelo stranke poražena. Porazila ga je KGK neki dan kad je eksplicitno osudila NDH i jasenovački holokaust, i jasno istaknula da je antifašizam u temeljima hrvatske države. Ta politika relativizacije ustaškog režima i počinjenih zločina koju već godinama provode Karamarko i ekipa, nikada više neće imati legitimitet kao do sada. Prije ili kasnije, znači uskoro, Karamarko će morati pokazati nešto i na gospodarskom planu, zagristi u životna, a ne samo ideološka pitanja. A onda ćemo vidjeti koliko je uistinu sati.

B-52

Tko je glasao
Tko je glasao

Naravno da je, amerikanac je

Naravno da je, amerikanac je rekao što sve točno treba reći i moralo se naučiti napamet. Ne ulazim u iskrenost.

Ali otišlo je u javnost i neće se KGK tih riječi moći samo tako odreći, kao mnogih ranije.

B-52

Tko je glasao

Trtljanje

To su sve gluposti, valjda si toga i sam svjestan.Da su smijenjeni Hasanbegović i Tepeš, e onda bi to možda imalo neku težinu, ovako, jok.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pa nije još gotovo, ovo je

Pa nije još gotovo, ovo je tek početak demontaže te vrste politike. Hasanbegovićeva je smjena zatražena kao uvjet vraćanja u nekakvu normalu i pitanje je vremena kad će i pod kojim izgovorom otići.

Kao što nije preko noći nastalo ovakvo stanje na političkoj sceni i u društvu, neće se ni promijeniti. Treba strpljenja, ali i ustrajnosti u traženjima te smjene. Civilno društvo, vjerujem, neće odustati. A valjda će se i mulasta ljevica uskoro skockati i zajednički nastupiti po tom pitanju, a ne se vječito baviti sobom i nekim drugim interesima.

B-52

Tko je glasao

Ma moš si mislit

Prije mjesec dana ih je postavljao, a sad bi zaokretao, kako da ne!

Jedini koji bi mogli nešto napraviti su eventualno sindikati s nekim generalnim štrajkom, pod uvjetom da ne nose opet smiješne kapice i ne pjevaju pjesmuljke novih fosila. A njih je uvijek bilo moguće kupiti za pet para.

Ove kakti lijeve stranke toliko su nevjerodostojne da bolje da se ne petljaju.

Na žalost, promjene bi mogla donijeti tek ulica, ali ne još i ne nužno promjene na bolje...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Vjerojatno će biti i ulice,

Vjerojatno će biti i ulice, ali kasnije, dok počnu poskupljenja i rezanja prava.

No što se politike tiče, Karamarko je već pokazao sposobnost i spremnost da ju mijenja kako kad ustreba. Ne vjerujem da on iskreno vjeruje u neku ideologiju i konkretnu politiku. Zna se iz kojeg miljea dolazi, a bogme i da je već okretao kaput, više puta.

B-52

Tko je glasao

Počelo je počelo

Eto, nije dugo trebalo čekati na reakciju našeg braniteljskog vunderkinda:
MAKS ZAGRMIO I NA PREDSJEDNICU: ‘Čini se da ste slabo savjetovani o povijesnim zbivanjima vremena NDH i teroru nad Hrvatskom’
-
"Vi i Vaši istomišljenici kazujete kako je NDH bila marinionetska, kvislinška i najmanje samostalna, pitam Vas ja danas, a kakva je to Hrvatska postala pod Vašim političkim djelovanjem i Vaših istomišljenika? Koliko je Hrvatska danas samostalna? Koliko slobodna, a koliko neovisna, slušajući direktive Europske komisije, NATO-a i kojekakvih NVO-a?", pita se Mario Slaviček.

Eto, i na kraju je posebno zgodan zaključni pozdrav:
Što drugo reći, nego sve Vas pozdraviti starohrvatskim pozdravom
koji Z nam D a vam S meta…
„U Mislima Domovina , U Srcu Odanost, U Desnici Snaga”
U ime H.V.R ČUVARI DOMOVINE
Mario Maks Slaviček

Slatko jelte, i eto nama još jednih čuvara, a čuvari mene neizostavno podsjećaju na nešto poprilično grozno i utoliko bi im se vrlo rado zahvalio na ponuđenoj usluzi.

leddevet

Tko je glasao

Ili je kreten, ili je pod kontrolom znanih majstora

Ili je kreten, ili je pod kontrolom onih koji su po birtijama po Njemačkoj namjerno izvodili slične "domoljubne" performanse, te koji oblače svoje ljude u crne uniforme po raznim skupovima i koncertima.

Tko je glasao

Bože ppetra

ili je kreten, ili je pod kontrolom onih koji su po birtijama po Njemačkoj namjerno izvodili slične "domoljubne" performanse
Hm, ni taj nije dovoljno Hrvat?

portret hrvatskog političara
Mario Maks Slaviček, životopis
Mario Maks Slaviček je drugi na listi koalicije Akcije za bolju Hrvatsku i pokreta Jedino Hrvatska za izbore za EU parlament. Umirovljeni je časnik HV-a, sudionik Domovinskog rata, pripadnik Zbora Narodne Garde, ranjavan na crti bojišnice '92 i ´93 godine. U mirovinu je otišao 2007. godine. Odlikovan je Hrvatski Križem, Hrvatskim Pleterom, Spomenicom Domovinske Zahvalnosti i Spomenicom Domovinskog rata.
. . . .
. . . .
NAJDRAŽI CITATI:
Ja sam Hrvat, unuk Hrvata, sin Hrvata i otac Hrvata. Dio sam tisućljetne loze ratnika čuvara. Ne tražim tuđe, samo branim svoje. Uz mene je svemogući Bog i njegova ruka vodi moj mač. Vjera Ljubav i Domovini mojoj su duši hrana

leddevet

Tko je glasao

ah te podmetnute osobe i dvostruki kriteriji...

... ova tvoja logika naravno ne vrijedi kada netko baci bakicu na ljevičarskom skupu - tada taj nije pod kontrolom i nije kreten - već je pravi predstavnik ljevice.

Zanimljivo je da za svaku pojavu imaš ideološku logiku.

Tko je glasao

mi smo demokratska država

sve dobro...

Tko je glasao

De retard majke ti, ajd po 3 zaredom posta stavi, malo je dva i

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Zašto se nisu kandidirali?

Dovoljno je da dođe samo Karamarko i zaokruži sebe :)Eto, od partijski kontroliranih medija forsirani Plenković i Stier nisu se ni kandidirali.

A bili su sigurni pobjednici.

Proklamirani nosioci napretka i demokracije u HDZ-u.

Poput Drage Prgometa (ili njegova brata).

Zašto se nisu kandidirali?

a) zbog toga što su znali da će sigurno pobijediti "najnepopularnijeg" političara, pa im to nije gušt?

b) ne žele provoditi bolne reforme, pa da ih se tako mlade veže za nešto loše?

c) neće se zezati s "brzim i odlučnim" i oporbenim MOST-om?

d) neće slušati i gledati Stazića u Saboru?

e) ne žele gledati i slušati stand-up komičara na čelu SDP-a, te tako čuvaju živce?

f) ne sviđa im se slušati citate ateista i agnostika koji citiraju bibliju i mudrosti Pape Franje?

g) sviđa im se plaća u Bruxellesu?

Tko je glasao

OZNA

h) zato što znaju da bi sve njihove prljavštine mam bile na Dnevniku HRT-a, naravno samo kao slučajna podudarnost i to nevjerojatno baš prije unutarstranačih izbora,

g) zato što znaju da bi nakon izgubljenih izbora nestali u bespućima povijesne zbiljnosti,

i) zato što znaju da je HDZ stranaka gdje predsjednik stranke nikad nije izabran bez neke prijevare i mutne rabote.

leddevet

Tko je glasao

"Blues mutne vode"

j) možda bi im bilo bolje da izađu iz HDZ-ovskih mutnih voda, da slobodno (poput Drage Prgometa), a ne potajice, zapjevaju "Blues mutne vode", te se uključe u pravu Partiju gdje vlada tolerancija, sloga, demokracija, nulta tolerancija na kriminal, ljubav prema Poreznoj upravi, nulta tolerancija na premlaćivanje bračnih družica i drugarica, mržnja prema prvom bijelom polju na Crkvi sv. Marka, ljubav prema hrvatskoj kuni, sloboda mišljenja i drugarska ljubav?

http://pollitika.com/sdp-ova-zivotinjska-farma

Možda im u odluci pomogne činjenica da u Partiji postoji barem jedan čovjek koji (istina, uz pomoć kvaščevih gljivica) zna u originalu zapjevati Thompsona.

k) možda bi i ušli u Partiju, ali vidjeli su sudbine Ferdeljija, Bandića, Kolarićke, Holy, Linića, Bernardića...?
A možda im se ne sviđa činjenica da stan Ante Kotromanovića nema zavjese, a ima preglasno ozvučenje?

l) možda bi i ušli u Partiju, ali im se ne da doživotno glumatati "antifašiste" (jer nemaju nikakvog glumačkog talenta), "organizovati" Uršu Raukar, Vilija Matulu, Ercega, Mirtovicu,..... Platformu 13456, ....Kulturu 564789,.... skupljati potpise za peticiju smjena ministara "ustaša".... a i ne žele u Jasenovcu zvižditi Branku Lustigu?

m) zato što im vječno manjka adrenalina, pa vole biti sretni (posljedično puni endmorfina) u europskoj nirvani željenog multikulturalnog okruženja, dok idu mirnim ulicama Bruxellesa, podzemnom željeznicom, ili dok se pripremaju na let u zračnoj luci?

Tko je glasao

padat će sjekire...

... plus zbog (prvi puta do sada) iskazanog humora

Tko je glasao

Nisu stigli proizvesti dovoljno uhljeba

Tko je glasao

A tko je druga najnegativnija osoba?

Samo prvome treba bit znak da se makne?

Tko je glasao

S obzirom na to da je tema

S obzirom na to da je tema izbori u HDZ-u, konkurencija za drugog najnepopularnijeg je velika. Ne zna se je li to Brkić, ili Čuljak možda, Kalmeta, Rimac ili Šuker, tko će ga znati.

Najbolje za Hrvatsku bi bilo da se svi oni maknu, ali je to nerealno očekivati.

B-52

Tko je glasao

Bingo

leddevet

Tko je glasao

Ne dvojim o tome da Karamarko

Ne dvojim o tome da Karamarko ima plan, pisao sam analizu na tu temu (ona upadaju li Orešković i MOST u vješto pripremljenu klopku). Slažem se i s tim da je u stranci imobilizirao svaku, pa i najmanju prijetnju svom položaju (maestralno je odradio Plenkovića, a već je najavio podmlađivanje u kojem će pomesti svu stariju garnituru).

Međutim, činjenica je da ga ljudi ne vole. Koliko znam od pojedinih HDZ-ovaca, čak ga se boje zbog miljea iz kojeg dolazi. Kad je prvi put biran za predsjednika, malo su ga poznavali, a i birali su delegati od kojih su mnogi uoči izbora već bili preparirani. No sad ga svi dobro znaju, a činjenica je da nisu zadovoljni postignutim. To što su formalno na vlasti ne zadovljava apetite.

Usto, ovo je prvi put da unutar HDZ-a biraju svi članovi, a ne delegati. Glasanje je tajno i vidjeti ćemo što će pokazati, kako izlazak, tako i broj nevažećih listića.

Generalno gledajući, on je čovjek zadatka i uporno će, baš kako si rekao, raditi na realizaciji cilja. No uključila se međunarodna zajednica u vezi orgijanja desnice. Operacija obuzdavanja izvana je počela. Kolinda je promijenila ploču, on još nije, ali morati će. Ne bude li htio, međunarodna će zajednica djelovati kao u nekim prethodnim slučajevima. Zavrnuti će nam pipu kao nedavno Grčkoj i onda se zna što slijedi.

Ali istina je i ovo, Karamarko je vrlo prilagodljiv. Mijenjao je on već politike i strane pa će i opet ustreba li. Ne znam kako će u subotu ispasti, no da je interesantna situacija.., meni svakako je. Baš me zanima kako će odraditi odaziv, a da se pribojavaju, govore Jelićeve unaprijed alibi izjave. Na Mačekovoj su razini.

B-52

Tko je glasao

Čvrsto bezkičmenjaštvo

Ma sve pet, i ja se potajno nadam da će HDZ-ovci doći pameti i napokon se ponijeti pošteno i napraviti reda u svojoj kući. Nažalost to se u svih ovih 26 godina nije desilo i onih par frakcija kao HDS (Veselice) ili HND (Manolić i Mesić) su doživjele neuspjeh i centrala je redovito ostala neokrhnuta. Očito je članstvo vrlo poslušno i/ili vezano za privilegije koje im stranka daje i ne pada im na pamet bilo kakva revolucija bez obzira na nezadovoljstvo koje osjećaju ako išta osjećaju.

Osim toga dolazak na vlast u HDZ-tu i samo vladanje svih koji su tamo vladali je vezano za prijevare i mutne rabote i tu je tradicija neumoljiva, a desnica je po definiciji konzervativna i tradicija im je jako važna.

leddevet

Tko je glasao

Ja sam umjereni optimist što

Ja sam umjereni optimist što se opće političke situacije tiče. Jest da se kod nas nikada ne zna jesmo li potonuli baš do dna ili može još niže, neke su stvari primjetne. Vidi dolje što sam Drvosjeku napisao.

Karamarko može izazvati izbore kad hoće, ali KGK više neće imati na svojoj strani. Ne smije ona više podržavati takvog Karamarka, zbog međunarodne zajednice. Kako je lijepo eksplicirala osudu NDH i ustaša, pa još odala priznanje antifašizmu kao temelju današnje Hrvatske...milina za vidjeti. Učinila je veliki napor, ali rekla je pravu stvar. Uskoro će i Karamarko morati.

Članstvo mu je poslušno, ali se svaki put pokazalo da vrlo lako okrenu kaput i dojučerašnje čelnike izbace nogom u guzicu. Uvjeren sam da to čeka i Karamarka, skupa s policijsko obavještajnom ekipom, samo kad kucne njihov čas.

B-52

Tko je glasao

Nogom u guzicu

Ma do sad su izbacili jedino Kosoricu, onaj prvi je otišao u stoljeće sedmo i tu se nije imalo što izbacivati, a onaj drugi je abdicirao i onda nešto sitno neuvjerljivo petljao i zapravo se sam izbacio kad je postavio koku na svoje mjesto. Tu sam čak uvjeren da se Sanader nije sam izbacio da bi i danas bio izabran za šefa stranke bez obzira na marifetluke koji su odavna bili vidljivi, no očito ekipi nevažni (naravno u teoretskoj situaciji gdje policija se ne bi usudila ga poprižunati).

Kaput se u HDZ-tu okreće onda i samo onda kad su 100% sigurni tko je novi šef i to po direktivi novog šefa koji u svojoj primarnoj zadaći redovito imaju diskreditaciju prethodnog velikog vođe.

U tom smislu nada svih nas da bi se nešto zanimljivo moglo desiti budući da je glasanje tajno vjerujem da se neće ostvariti obzirom na Karamarkovo omiljeno polje djelovanja čime su zasigurno dobro upoznati svi i svjesni toga će se bojati išta brljati po izbornim listićima, a nedajbog izvesti neku diverziju jer OZNA sve dozna.

P.S: Uf, baš sam nešto pesimistički nastrojen, mora da sama pomisao na Karamarkova to izaziva kod mene.

leddevet

Tko je glasao

Neka pesimizma, možda sam ja

Neka pesimizma, možda sam ja previše optimističan :)

U svakom slučaju, ostane li brojka na oko 20k izašlih članova, zorno će biti svima da je većina članova zapravo virtualna i da ta brojka služi samo za stvaranje iluzije o veličini stranke. Ako ne mogu skupiti više od SDP-a, osramotit će se, barem to.

I svaki put kada spomenu svoju snagu, ta će im mizerna brojka biti nabijena na nos.

B-52

Tko je glasao

Poprilično nategnuto

" No uključila se međunarodna zajednica u vezi orgijanja desnice. Operacija obuzdavanja izvana je počela. Kolinda je promijenila ploču, on još nije, ali morati će. Ne bude li htio, međunarodna će zajednica djelovati kao u nekim prethodnim slučajevima. "

Kako orgija desnica po Europi i šire mi ni nemamo desnicu.

Ovo što vi neki doživljavate kao orgijanje desnice je zaista čudno. Klasično puhanje na hladno i politička borba gubitnika izbora.

No ako neke tiješi to što sramote Hrvatsku u inozemstvu zbog gubitka privilegija za koje misle da su im bogomdane, neka se tiješe.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci