Tagovi

Gradovi koji to više nisu

Iskreno govoreći, krenuo sam pisati ovaj tekst iako stalno promišljam o smislu pisanja istih:što će meni dobroga donijeti i što može promijeniti? I uvjerio sam sebe da ću si barem malo olakšati dušu, a ako usljedi i poneki pozitivan komentar, nekog "supatnika", još bolje.

Temu sam odabrao na temelju razgovora s prof. Ognjenom Čardalovićem na H-Alter-u (http://www.h-alter.org/vijesti/ekologija/suvremene-transformacije-prostora) u kojem on obrazlaže trenutni smjer razvoja urbanih cjelina i u svijetu, ali pogotovo kod nas. Budući da sam rođen, i cijeli život živim u Dubrovniku, pisat ću o gradu kojeg dobro poznajem, a volio bih da netko povuče paralelu i s drugim sredinama (jer vjerujem da je Dubrovnik samo jedan - možda drastičniji?! – primjer).

Prof. Čardalović naglašava (a i ja u razgovorima s ljudima stalno ponavljam) da su gradovi mjesta gdje građani trebaju ugodno živjeti i o tome (su)odlučivati (ovdje ne bih definirao što znači "ugodno živjeti" jer mislim da razuman čovjek može sebi predočiti takvo nešto) i sve treba biti podređeno tom cilju. Naravno, praksa je malo drukčija, da ne kažem suprotiva takvoj tezi.

Dubrovnik je zahvaljujući nekretninskom "boom-u" učetverostručio proračun, tj. počeo zarađivati novac. Trgovalo se nekretninama, cijene su letjele u nebo – kako cijene stanova i kuća, tako i cijene zemljišta, komunalne naknade i "papira" za gradnju. A nitko nije postavljao pitanje čemu sve to? Što će vam novac (ne samo gradu, već bilo kome) ako ne znate što s njim?

U mandatima Dubravke Šuice kroz gradski je proračun prošlo više od milijardu kuna, a Grad je dobio sljedeće: obnovljeni hoteli izgrađeni su do maksimalnih granica dozvoljenog (pa i malo preko toga – a dozvoljavalo se koliko je vlasnik želio), planovi su se mijenjali poput pelena kako je tko od moćnijih "faca" želio (npr. hotel "More", golf) privatne kuće su dograđivane i nadograđivane kako se kome svidjelo, građevinske zone su se širile poput tumora, automobila je bilo sve više, a parking mjesta sve manje (često su se na mjestima gdje je bio predviđen parking ili proširenje ulice gradile nove ili proširivale postojeće zgrade), vrhunac "poduzetničkog pothvata" je bila investicija u "poslovno-stambeni objekt"...

A rezultat? Rezultat je grad gdje su njegovi građani višak. Ulice gdje jedva prolazite i pješice, a kamoli s automobilom, a u slučaju kiše ni ne pokušavajte izaći vani; parkirno mjesto koje i ako platite niste sigurni hoćete li ga pronaći (otprilike računajte na 10-20 minuta traženja parkinga izvan sezone); niz stanova i kuća koje su direktno ili indirektno ugrožene "investicijama" (primjer čudovišta iz Uvale Lapad koje se investitor usuđuje nazvati "dvorima": zgrade istočno od njih su imale pogled na uvalu Sumartin i na Elafite, a sada imaju pogled u nečiji WC – sada izračunajte koliko je stan vrijedio prije, a koliko vrijedi sada) što je vidljivo jer su u 10-ak slučajeva (što sigurno znam) stanari okolnih zgrada u sudskom sporu s "investitorom"; "elitne" zone Babin Kuka i Ploča iza Grada (elitne stoga jer su zaštićeni od bure i imaju pogled na more) sada više podsjećaju na favele nego nekakav Monte Carlo itd. itd.

Svemu tome treba pridodati i najnovije bisere vezane uz odlagalište otpada, golf i državne investicije (osobito ludost oko HE Ombla). To je široka tema tako da ne bih o njoj da ne postanem dosadan. Samo jedna "karikatura": čitam kako je najveći neprijatelj golfa u prirodi vjetar, a crtaju se golf tereni na najvećim vjetrometinama u Županiji (čak se u Dubrovačkom primorju umjesto vjetroparka ucrtao golf-teren?!)! Također postoji i problem lokalnog mentaliteta koji je uništavao grad i u boljim vremenima, ali i to je zasebna tema...

Da se ne bi pomislilo kako imam nešto protiv Dubravke Šuice, naglašavam da svi gore navedeni trendovi vrijede i danas (čak je i gore, ali to je normalno ako se ništa ne poduzima da se stanje promijeni), jedino s tom razlikom što je tržište nekretnina zamrlo pa nema novca za činiti još veće gluposti. Nitko ne zna koliko stanovnika je optimalno za jedan Dubrovnik i njegovu gospodarsku bazu, koliko turista može primiti... I dalje se govori o potrebi gradnje stanova "za mlade" iako mladi bježe glavom bez obzira, grade se poslovni prostori iako nema tko useliti u njih, priča se o megaprojektima, a nitko ne zna odgovoriti na jednostavno pitanje "Zašto?".

Zgodno je ovo završiti jednim citatom Oscara Wildea: Osim gluposti, drugoga grijeha nema!

Komentari

Prof. dr. Ognjen Čaldarević

Prof. dr. Ognjen Čaldarević :)))

Tko je glasao

Problem Dubrovnika je isti

Problem Dubrovnika je isti problem kao cijele Hrvatske, a to je pomanjkanje pravih prostornih planova koji će zacrtati budućnost i odrediti smjernice razvoja koje se neće prilagođavati "kako tajkun puše".

Problem u problemu, a o čemu sam ovdje već pisao, je da ne postoji više nitko dovoljno ekipiran za izradu takvih kompleksnih planova. Stvar je u tome što prostorno planiranje nije samo određivanje gdje se smije graditi a gdje ne. Ono predstavlja interdisciplinarni proizvod koja treba sagledati sve moguće resurse od prirodnih do ljudskih i ekonomskih i stvoriti realne smjernice razvoja koje će vrijediti barem sljedećih 10 godina.

Ono što danas imamo je rezultat pomame za lovom koja je u nekim trenucima stvarno tekla na potoke i koja u pravilu iza sebe ostavlja pustoš. To se desilo mnogim gradovima u svijetu i danas zbog te halapljivosti imaju nemale probleme. To se desilo staroj dubrovačkoj jezgri i to je isti princip kao i nesretni horvatinčićev "Cvijetni prolaz" koji je štakornjake zamjenio ostakljenom betonjarom. Apsolutno je krivo bazirati razvoj na bespoštednom iskorištavanju okoliša, bio on prirodan ili djelo ljudske djelatnosti.

I sad pitanje za sve koji su navečer uživali u živoj glazbi u Trubaduru na Bunićevoj poljani. Jeste li ikad pogledali kako izgleda fasada zgrade u kojoj se nalazi?

leddevet

Tko je glasao

tko će očekivati od arhitekata da budu moralne vertikale društva

bar takav stav ima vrhuška hrvatskih arhitekata

druga još blamiranija ekipa je ona sa prometnog faksa koji je i organiziran prije nekoliko desetljeća u svrhu caltanja love, a ne promišljanja prometa

sociolozi ni u tragovima stvarnog elementarnog razumijevanja (sjetiti se nepromišljene izjava Vesne Pusić o prvom GUPu koja ocrtava potpuno ne poznavanje teme)

pravnici su potpuno izgubljeni u prostoru

pokojni geograf Zorislav Perković je valjda jedinstveni slučaj koji je promišljao urbanitet u zadnjih pola stoljeća

----------------------------------------------
who will do that

kako pišeš problem je na globalnoj razini - mi smo mala zemljica koja je podosta stradala zadnje desetljeće - ali nije još sve uništeno, tako ako je ne spase neke ne blamirane ekipe stručnjaka, ovih nekoliko generacija arhitekata snosi primarnu odgovornost za indolentno ponašanje prema prostoru, baštini, okolišu......a to će se teško desiti dok AF bude i dalje "perjanica"

Tko je glasao

Crpilište

a to će se teško desiti dok AF bude i dalje "perjanica"
Nažalost to je jedna velika istina.

Da bi čovjek mogao pošteno raditi i oduprijeti se nemoralnim pritiscima sustava koji ide siključivo za profitom na prvom mjestu mora biti neovisan. Tako nešto bi po samoj definiciji trebali biti profesori na fakultetu koji ne moraju pristajati na svakakve gadarije obzirom da im prihod uredno dolazi po profesorskoj osnovi. Jasno love nikad dosta a moralnost je za naivce i za neke druge.

Zapravo jedino kroz državne zavode se može provoditi smisleno planiranje koje neće biti "prilagođeno" kratkovidnom sustavu koji ne uzima u obzir posljedice krivog pristupa a to državno planiranje je vrla ministrica Marina uništila. Uvažena je gospođa uspostavila nedorečeni sustav koji savršeno omogućava arbitrarno rješavanje problema, a ti arbitri tu svoju arbitrarnost jako dobro prilagođavaju potrebama, vlastitim i tuđim.

Inače Dubrovnik je upravo primjer tog nesretnog kratkovidnog pristupa koji teškom artiljerijom iz mastodontskih kruzera i okolnih hotela razara staru jezgru. U tom gradu kava stoji 20 kn i više prvenstveno zato što može toliko stajati a ne zato što se dio tog novca vraća u taj grad koji omogućava da ta kava toliko stoji.

leddevet

Tko je glasao

kroz državne zavode ili ipak nekaim drugim putem

u svakom slučaju već je jako puno kolega koji su na rubu egzistencije
većina malih ureda i projektantskih firmi su uništeni jer su prvi koji su na svojoj koži još prije tri - četiri godine počeli osjećati stvarno stanje - daleko prije nego li je premijer zbrisao ili ministar financija priznao krizu
svi zakoni i propisi iz ovog područja idu na ruku AF-u (koji uzgred budirečeno kao obrazovna ustanova nije u sustavu pdvea) i famoznom IGH-u te ostalim mega kuhinjama
mali koriste za financiranje kontrolora koji im onemogućavaju posao, odnosno koji omogućavaju posao AF-u, IGH-u i sličnim
naravno jedan dio malih ogledno preživi - oni koji su vezani uz vrhove kontrole i pojedini vezani uz lokalne vlasti
prežive ii oni vezani uz poslove rubnih mafija

ostali 95% se proba držati u šutnji, unatoč egzistencijalnoj ugroženosti

vrijeme je odluka

Tko je glasao

URBICID koji traje 2 desetljeća

pokojni Bogdan Bogdanović, arhitekt, autor spomenika u Jasenovcu, s mjesta gradonačelnika Beograda otjeran jer mu nije najbolje sjeo memorandum sanua....rat je nazvao urbicidnim - to mu je bo bit....razaranje središta, povijesnih jezgri, pamćenja.....prebačeno je na etničku priču, a bit je u otimanju gradskih zemljišta, nekretnina, javnih površina.....nakon što su se ratom stvorili preduvjeti, u predugačkom poslijeratnom periodu nastavlja se još temeljitiji, legalni "građanski" urbicid
... dalje ide s lakoćom pelješenje prostora između gradova

a što se tiče trenutno najvažnije teme iz ovog komentara link:
http://pollitika.com/mladen-bajic-prituzba-ivo-josipovic-pet-milijardi-k...

Tko je glasao

ma meni je dubrovnik divan.

ma meni je dubrovnik divan. cijela županija. teško je za neko mjesto reći da je najljepše na svijetu. Dubrovačko-Neretvanska županija malo olakšava to pitanje.

Tko je glasao

Najljepši grad na svijetu

Slažem se da je Dubrovnik predivan grad. Ali za odmor, ne za život. Mnogi domaći turisti u ljetno vrijeme su upravo Dubrovčani. Koji su postali građani nekih drugih, ne tako lijepih gradova, ali ugodnijih za život. I godinama traje takvo iseljavanje tako da me je strah te negativne selekcije i sve većeg zatvaranja spirale nemoći da se nešto pozitivno promijeni...

Tko je glasao

p/opisnik urbanističkih (namjernih) šteta

baš je pregledan i dojmljiv do grozna zaključka,

Rezultat je grad gdje su njegovi građani višak.

dodajem - osim etnoGrafije koja opisuje, postoji etnoLogija koja otkriva uzrok i posljedice, konstante i varijable u ciljanu svrhu - eliminirati uzrok, a konstante mijenjati, a to znači?

autor treba pokazati i uputiti kako potrošeno-suvišno-štetno mijenjati u bolju sadašnjost,

@petar8 - je pokazao svoje visoke sposobnosti (i zbog toga) nadam se da će dodati svoju viziju kako se može imati grad u kojem građani nisu višak,

adfilantrop

Tko je glasao

Grad po mjeri građana

Iako mi prostorno planiranje jest struka, ne trebam biti čudotvorac ni genijalac da bih mogao odrediti ispravan pravac razvoja grada. Mnogi pametni ljudi govore to već desecima godina (nekad ih je netko i slušao, danas su oni za neke "protiv razvoja"), mnoga rješenja se mogu jednostavno kopirati od drugih (i značajno poboljšati u većini slučajeva - jer mnogo toga je na ovom svijetu već otkriveno, samo neki to ne znaju) - samo treba znati kako! A kod nas takvih ljudi, koji znaju, ne vidim. Političare bih prije definirao kao "kariku koja nedostaje" (da, onu Darwinovu) nego kao intelektualnu snagu i autoritet koji će okupiti ljude oko nekog jasnog cilja i jednostavno ih pustiti da rade svoj posao. A glasna "intelektualna elita" se više brine kako se riješiti konkurencije i svoj jadni opus predstaviti kao vrhunsko postignuće, nego kako unaprijediti prvo sebe, a potom svoje znanje ugraditi u bolji život svih sugrađana.

Tko je glasao

Političare bih prije

Političare bih prije definirao kao "kariku koja nedostaje" (da, onu Darwinovu) nego kao intelektualnu snagu i autoritet koji će okupiti ljude oko nekog jasnog cilja i jednostavno ih pustiti da rade svoj posao.

Problem je što je u nas političko poistovjećena sa strančarenjem (mislim da svi znamo što sve obuhvaća ovaj pojam), dok je politika zapravo zauzimanje (angažman) oko zajedničkih i javnih dobra. Znači da jednom zbilja moramo prestat čekati da nam netko nešto servira na tanjuru ili, a što je još gore, prihvaćati logiku strančarenja i isključive borbe interesa (koji se svi svode na materijalne, ali su međusobno u, prividno ideološkom, sukobu zbog oskudnosti resursa). Inicijativa "Srđ je naš" vjerujem ide upravo tim putom borbe za očuvanje zajedničkih dobra. Glavni zadatak takvih inicijativa je povećanje sudjelovanja građana i građanki prvo na pružanju otpora uzurpaciji javnih i zajedničkih dobra, a onda i praktična primjena demokratskih načela sudjelovanja javnosti u planiranju, filtriranju te donošenju i provedbi odluka. Sve to zahtijeva prihvaćanje građanske odgovornosti i ogroman rad. Tu apeli ne pomažu puno.

nemesis

Tko je glasao

teško :)

Ako imaš grad koji postane meka bogatim turistima/strancima, a nemaš pametne gradske vlasti - jako teško. Kako ćeš "izravnati" i do deset puta skuplji kvadratni metar stana s izjednačenim primanjima na razini RH?

Ako učiteljica u jednom Drnišu, Pazinu... i Dubrovniku jednako zarađuje, prilično je jasno da ova zadnja neće moći kupiti stan niti da u njega uloži cijelu životnu zaradu. No, zato gradske vlasti i postoje - da prepoznaju ovakve "trendove" u rastu nekretnina (dakle i rastu prihoda), te da dio novca ulože "pomoć" vlastitom gradskom stanovništvu.

No, kako promišljanje i planiranje nije baš popularno - jer tu nema novinara ni rezanja vrpci - rezultat je točno takav kakav jest. Ako je autoru ikakva utjeha - i u Zagrebu je normalno da je u prizemlju kuće prekrasan butik ili nekekav centar mobilnog operatera - a da pritom balkoni s drugog kata padaju na ljude. Umjesto da gradske vlasti budu pametne i uvjetuju neke stvari kad iznajmljuju gradske prostore - tipa "najam vam smanjujemo za xx posto godišnje ako renovirate fasadu" - oni trpaju novac u proračun "dok ide", a "kad prestane ići" onda nastaje kuknjava. A fasade i dalje padaju.

Tko je glasao

pa puno toga i je uvjetovano;

pa puno toga i je uvjetovano; konkretno za ovo što govoriš i pričuva i spomenička renta.
svašta čovjek plaća da bi nešto radio i koristio neki prostor, pa čak i naknadu za općekorisne funkcije šuma. porez na zrak, rekao bi zlobnik.

pitanje je samo gdje se može povući taj gornji limit nameta.
realno, na ilici su pola poslovnih prostora propali, i to čak i oni blizu Trga. imati neki opskurni outlet u centru grada - presmiješno. bar svaki peti poslovni prostor je zatvoren. i to je tako i bez novih nameta - kako bi tek bilo s njima?

žalosno, ali za probuditi jedan centar glavnog grada očito je potrebna neka skandinavska konfekcija, s kojom dolazi čitav shopping centar, garaža, drugi popularni i wanna-be-popularni dućan.
žalosno, ali tako je.

o dubrovniku bi se isto moglo pričati.
stara gradska jezgra, u 5. mjesecu, u ponoć izgleda kao kulise za nekakav hororac. kupiti pošten suvenir - mission impossible. sve suvenirnice slične ko jaje jajetu, i sve sa made in china suvenirima.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

pricuva i spomenicka renta i

pricuva i spomenicka renta i sume.. su direktni porezi koji

nadasve direktno stete razvoju gospodarstva

jer su nelogicni i lihvarski

a sto je najgore te pare uopce ne zavrsavaju tamo gdje trebaju..

uostalom ne znam sto neko poduzece ima sa clanstvom u turistickoj zajednici, ako nije vezano uz turizam?

ili za eksploataciju i preradu drva (sume hrvatske) ?

a tek o spomenicima necu ni govoriti.. da li je itko pitao te koji to daju kako zele rasporediti novce i koji su prioriteti?

mislim da ne treba sa porezima koji su zaostali iz Jugoslavije i spadaju u socijalisticku privredu, gdje je bilo normalno ulagati u nepoznato opce dobro...

opteretiti ovaj dnevnik. to je tema za sebe. tema kako hrvatska ugrozava sama sebe.. prepisujuci lose iz socijalizma i lose iz kapitalizma

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

i sama se cesto pitam.. Cemu

i sama se cesto pitam.. Cemu to ? I za koga ?

na kraju, i da sam u krivu sa onim sto mi se danas ne svida, ostaje pitanje, na koliko dugo je to vrijednost?

svakako isto sto i autor kaze... da li je ono sto danas zovemo vrijednost, nesto sto stvarno samo umanjuje vrijednost postojeceg?

ne samo humanu, ili prirodnu vec i sasvim prostu .. ekonomsku..

Investicije bez konca i kraja u objekte i izgradnju koja umjesto dodane vrijednosti, zbrojena sa postojecim vrijednostima, daje ukupan rezultat smanjene vrijednosti..

postoji jedno zanimanje, tj. ljudi koji svoj zivotni profesionalni rad posvete uglavnom samo jednom gradu. Takve osobe uobicajene su u svim vecim i vaznijim urbanim sredinama. Mi ih nemamo. Zovu se Gradski Arhitekti..

Oni su ti koji bi trebali paziti na rast i ocuvanje.. na balans humanog i urbanog.. Osobe.

Nisu nuzni samo Planovi, propisi, zakoni.. Potrebne su i osobe koje im daju ono sto jedino covjek moze.. humanost.. balans sa ljudskom rukom

Ne znam koliko bi to pomoglo u opcoj devastaciji sredina u Hrvatskoj ako se uzme u obzir koliko je krivih osoba izabrano.. Osoba koje ne vole ni svoj grad, a kamoli postuju opce ljudske vrijednosti.. No nadam se da ako bi visokoprofesionalne osobe bile te koje bi smjele biti odabrane, boljoj situaciji od danasnje..

Nadam se kako bi ga profesionalnost, znaci znanje, i etika prema vlastitoj struci sprijecile u devastaciji urbanih sredina, pa bi tako rezultati bili bolji nego su sad..

Kad je Dubrovnik ostavljen na milost nekoj Suici, Split Kerumu, Zagreb Bandicu.. ljudima koji sigurno nemaju profesionalnog znanja, a ni morala..

O "ljubavi" prema "svojem" gradu.. mislim ne vrijedi ni govoriti..

Gradski Arhitekt ne bi smio ovisiti o politici.. I ne bi se mijenjao svakih par godina.. Takvi ljudi osmisljavaju i provode dugorocne planove nekog grada..

Mozda bi ih konacno trebali uvesti u nase gradove, bas onako kako svaki veci grad u svijetu ima..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci