Tagovi

Dugo najavljivane najnovije vijesti o FairTradeu u Hrvata

Ovih sam dana dobio dugačak i vrlo informativan odgovor od Fairtrade Labelling Organization (FLO)- tj. organizacije koja se bavi izdavanjem odobrenja za stavljanje Fairtrade logoa na ambalažu proizvoda. Iz iste organizacije stigao je i odgovor talijanske Fairtrade organizacije pa sad znam puno vise o Fair Tradeu nego prošle godine kad sam započeo seriju postova s ovom temom na mom blogu.

Pretprošle subote poslao sam im poduži e-mail sa nekoliko pitanja i već u utorak (2 radna dana) dobio sam odgovore.

Necu vam sad prevoditi svoje pismo i njihove odgovore, samo cu vam prepricati teme koje su me zanimale i sto sam o njima saznao:

1. Slijedom Krasevog odgovora da cokoladu kupuju od Barry Callebauta i da je isti certificirani FairTrade proizvodjac pa je i Kraseva cokolada "cista" zanimalo me provjeriti je li tome tako.

Odgovor kojeg sam dobio je da Barry Callebaut ima FairTrade certifikat SAMO ZA DIO svojih proizvoda . To, na zalost, znaci da nije dovoljno kupovati od Barry Callebauta. Potrebno je kupovati bas tu - specijalnu - FairTrade cokoladu.

Ne znam koju cokoladu kupuje Kras.

(Inace, kontaktirao sam i Barry Callebauta - uz znanje Krasa. Potvrdili su primitak i zatrazili neke dodatne informacije o mom blogu te obecali dostaviti odgovor.

Ocekujem da bih ga mogao uskoro primiti. Kras se nije javljao od lani)

2. Zatim me zanimalo ukoliko Kras i kupuje FairTrade cokoladu, na koji nacin može dobiti FairTrade certifikat (i pripadajucu markicu)?

E tu stvari bas i nisu tako sjajne.

FLO se sastoji od 19 Labeling Iniciatives - u prijevodu nesto kao "Inicijative za oznacavanje". Neke su razvijene zemlje uocile potrebu da se kupcima oznace proizvodi koje su eticki proizvedeni. S vremenom su se te inicijative medjusobno uskladile i povezale u medjunarodnu instituciju kako bi FairTrade znak postao jedinstven i imao jedinstvene standarde u svim zemljama. Cerificirana se poduzeca registriraju i naknadu placaju svojim nacionalnim Inicijativama.

No medjutim, trenutno nemaju razradjen sustav kako certificirati proizvodnju u zemljama u kojima nema nacionalne Inicijative za oznacavanje proizvoda. Naime, markicu moze dobiti samo ako se potvrdi da je njegov proizvod zaista proizveden SAMO od certificirane cokolade (to znaci da bi Kras morao dokazati da u Dorinu stavlja SAMO certificiranu cokoladu, a ne da samo maze oci sa recimo 5% certifirane cokolade a da je ostatak s robovskih plantaza). Drugim rijecima potrebno je certficirati nabavni i proizvodni proces.

Kazu da ce u drugoj polovici ove godine uspostaviti sustav za certifikaciju slicnih slucajeva kako nepostojanje nacionalne inicijative vise ne bi sprjecavalo proizvodjace da se certificiraju ukoliko to zele.

3. S obzirom da u Hrvatskoj ne postoji nacionalna Inicijativa zanimalo me da li oni znaju da netko u Hrvatskoj nesto radi na tom podrucju.

Nemaju pojma. Nitko im se nije javljao. Iz talijanskog ureda javljau da su nesto naculi o mozebitnom World shopu. Ja za takvo sto nisam cuo - jeste li vi?

4. Onda me zanimalo da li znaju nesto o mozebitnim pokusajima drugih zemalja istocne evrope poput Slovenije, Madžarske, Češke, Poljske ili Slovačke da razviju svoje inicajtive za oznacavanje.

Vele da se FairTrade proizvodi trenutno prodaju u 60 zemalja svijeta a da ovih 19 inicijativa pokriva 20 industrijski razvijenih zemalja gdje se prizvode (i prodaju) finalni proizvodi.

Uspostava Inicijative za oznacavanje moze biti dug proces, posebno zato sto je potrebno pokriti cijeli drzavni teritorij i suradjivati s odgovarajucim ustanovama. Uputili su me na inicijativu NEWS (koju jos nisam proucio). Inace u sklopu razmatranja svoje strukture i novog sustava mozda nece trebati osnivati zasebnu inicijativu u svakoj zemlji jer se tako samo uvecavaju troskovi administracije, a cilj je zapravo omoguciti da sredstva dodju do plantazera. Tako da razmisljaju da certificiranje radi centralna, medjunarodna organizacija a da lokalne rade na popularizaciji FairTradea i podizanju svijesti javnosti.

Predstavnica talijanske FairTrade organizacije rekla je provjeriti malo poblize stvari. Navodno da se balticke zemlje povezuju preko Finske, a da Slovenci rade sa Slovacima, Madjarima i Cesima na zajednickom nastupu.

Nisam pitao, ali su mi rekli i da trgovac tj. onaj koji fairtrade proizvode samo prodaje ne mora biti certificiran - sto je i logicno - certificiran je proizvod.

Tako da nema nikakvih problema da hrvatski ducani prodaju FairTrade cokoladu i druge proizvode.

Usput sam im napomenuo da na karti koju imaju na ovom linku nemaju ucrtanu Hrvatsku. Ispricali su se i rekli da ce odmah naloziti dizajnerima da je ucrtaju. I kad sam u petak provjerio - bila je tamo. Sad, ono, ne gine mi orden za posebne zasluge popularizacije Hrvatske u FairTrade organizaciji ..

Sve u svemu, da rezimiramo: Kras mozda kupuje, a mozda i ne FairTrade cokoladu (cekam odgovor Barry Callebauta da saznam vise). Ako i kupuje, za sad njegovi proizvodi (kao ni proizvodi drugih proizvodjaca ne mogu dobiti FairTrade markicu jer Hrvatska nema svoju vlastitu nevladinu organizaciju koja bi se bavila certificiranjem. Mozda bi se mogli certificirati ako se sami obrate nekoj fairtrade organizaciji - sto im lani nije padalo na pamet. Koncem godine vjerovatno ce biti moguce dobiti certifikat direktno od centralne medjunarodne certifikacijske kuce. To su otprilike odgovori koje sam mogao dobiti od Krasa prosle godine, ali nisam jer se oni nisu o tome raspitivali. Da jesu valjda bi Hrvatska bila na karti kad je to bilo tako jednostavno.

Nego da vam pricam sto sam jos radio po tom pitanju ovih dana:

Poslao sam hrpu mailova. (Opet!) Kad bi se mailovi placali moj bi racun probio plafon.

Naime, ovim odgovorom FLO-a otvorilo se nekoliko pitanja:

I. FairTrade inicijativa u Hrvatskoj?

Najprije me zanima ima li u Hrvatskoj netko da vec nesto radi po ovom pitanju. Trazim udrugu kojoj program rada ukljucuje ili moze ukljuciti pitanja fairtradea, djecjegrada, ljudskih prava, iskorjenjivanja robovskog rada, postene trgovine, trzista, obavjestavanja potrosaca itd.

Zato sam jedan pristojan e-mail odapeo na nekih 40-ak udruga, pokreta i gradjanskih inicijativa koja se mogu svesti pod neke od ovih pojmova.

Mogu vam reci da su neki od njih reagirali promptno i odgovorili na mail, makar i rekavsi da nemaju pojma tko se time bavi. Na zalost mogu vam reci i da su takvi rijetki.

Za sada je najvise onih koji nisu odgovorili, sto smatram prilicno bedastim ponasanjem od jedne udruge gradjana kojoj interakcija s javnosti predstavlja smisao postojanja (prvo sam napisao raison d'etre ali onda sam zakljucio da vas ne zelim opterecivati francuskim, a onda sam pomislio da ne zvucim dovoljno umisljeno pa sam dodao ovaj tekst u zagradi).

No o tome sto sam pisao i sto sam saznao vise slijedeceg ponedjeljka kad cu objaviti i popis onih kojima sam pisao i sto su mi odgovorili - ili nisu.

Znam da ce mi taj popis dobro doci kad me negdje budu vukli za rukav da im potpisem peticiju ili doniram u robi i novcu ... (he-he podmukli cerek)

Mislim si, ako jednom anonimnom blogeru iz neke zemlje koje nema ni na karti jedna svjetska organizacija odgovori u dva radna dana, ne znam sto moze sprjeciti ekolosku, humanitarnu ili neku drugu udrugu iz Hrvatske da odgovori na jednostavno pitanje - "znate li da se netko u Hrvatskoj bavi FairTradeom?" ...

II. Mogu li se u Hrvatskoj vec sad kupiti proizvodi sa FairTrade certifikatom?

Potaknut komentarima mojih citatelja uputio sam pitanje DM-u i Konzumu (jer ste mi rekli da kod njih nesto ima). Sad cekam odgovore - nadam se da ce odgovori poslovnih subjekata biti brzi nego vecine neprofitnih organizacija.

Na zalost prvi i jedini hrvatski FairTrade dućan otvoren lani - propao je. Zvao se Štočitaš. U ponudu nisu ni stigli staviti kavu i cokoladu. Prema izjavi vlasnika, "bilo je u planu, no zbog administrativno-porezno-carinskih komplikacija oko uvoza smo to stalno odgadjali..."

Savjet buducim poduzetnicima: Ne otvarajte FairTrade dućan bez kave i čokolade. A nije zgorega ni prvo provjeriti carinske propise ...

Poslao sam par mailova i na hrvatske proizvodjace kave i kavovina (Franck, Franja, Anamarija, Milman d.o.o., Kaoma, Mikors, Cubela caffe), jerbo situacija na plantazama kave nije nista bolja od one na plantazama kakaovca. Uskoro slijedi post sa njihovim odgovorima.

III. Kakve planove s FairTradeom ima politika?

U sklopu ovogodisnje akcije na mom blogu posalo sam i mailove na sve parlamentarne stranke i jos poneko zvucno ime medju politicarima-blogerima.

Za sada su rezultati porazni, ali i o tome vise u jednom od slijedecih ponedjeljaka.

Ovo jest politicko pitanje djelomicno zato sto bi politka u ekonomskom dijelu mogla stimulirati fairtrade proizvodnju i potrosnju (kroz poreze a kako drugo?). No vaznije mi je sirenje svijesti. Ken Livingston, gradonacelnik Londona - a to vam je firmica sa nekih 300 miljuna funti godisnjeg budzeta, ima ambiciozan plan London uciniti FairTrade gradom. Brojni su gradovi vec na listi FairTrade gradova, a postoje i slicne liste za sveuclista itd.

Eto, zato sam pitao i nase politicare sto oni misle o tom problemu i kakve planove imaju njihove stranke. Znam da je pitanje mozda marginalno, ali mene zanima,

Uf, jel dosta za danas?

P.S. Jos samo jedna stvar - u hrvatskoj postoji tvrtka FairTrade d.o.o koja medjutim NIJE FAIRTRADE i sa Fairtradeom nema blage veze. Uz to, ako im posaljete upit preko web sitea dobit cete automatski odgovor da se vasa poruka ne moze isporuciti ....

Komentari

Poštena trgovina u Hrvatskoj

Osnovana je Udruga MAXI BONUS KLUB...
Mnogo dodirnih točaka ima, rekao bi čak i bolja ideja

Tko je glasao

Evo, možda se ipak

Evo, možda se ipak kreće?

Skupina nas je prije par mjeseci u Puli osnovala Udrugu za promicanje pravedne trgovine Fair Trade, pa smo ovih dana lansirali i privremenu web-stranicu (čekamo premještanje na .hr domenu).

Udruga ima zadaću pokrenuti FT trgovinu u Hrvatskoj. Osnovna djelatnost Udruge je promicanje i podupiranje FT principa i pravedne trgovine organiziranjem javnih tribina, savjetovanja, seminara, predavanja; suradnja s FT organizacijama i udrugama u zemlji i inozemstvu; provođenje istraživanja i sudjelovanje u projektima koji pridonse ostvarivanju ciljeva Udruge.

Dakle, Neutrino i svi koji ste ove 2 godine zavirili ovamo ( a nema nas puno :-)) ovo je poziv da se pronađemo, ujedinimo i nešto napravimo po tom pitanju. Ni političari ni trgovci neće se mrdnuti dok ih na to ne ′nagovorimo′, a evo počeli smo!

Svi smo dobrodošli u budući FT HR!!

Pozdrav!

Tko je glasao

Pohvala za ovaj vrlo poučan

Pohvala za ovaj vrlo poučan i informativan tekst. O inicijativama za bojkot proizvoda nastalih ropskim i radom djece sam nešto čuo, ali za postojanje ovakve organizacije i masu u tekstu navedenog nisam.

Sad sam malo pametniji. :)

Hvala.

B-52

Tko je glasao

Nema na cemu. :pocrven:

Nema na cemu. :pocrven: :pocrven:

Sad jos samo da se osnuje hrvatska inicijativa za oznacavanje i na konju smo ...

neutrino

Tko je glasao

trebao si napisati tko ti je

trebao si napisati tko ti je odgovorio odmah, tko nije i koliko je vremena prošlo. nema razloga da i tu informaciju ne dobijemo

borja.org

Tko je glasao

Hm, kad malo bolje razmislim

Hm, kad malo bolje razmislim - da ne zezas ti mene mozda??

neutrino

Tko je glasao

Dobro. Iduci tjedan napisat

Dobro.

Iduci tjedan napisat cu tocno koja mi je organizacija odgovorila i sto.

Mislio sam da bi ovaj tjedan to bilo malo previse informacija u jednom postu, ali svakako kanim napisati npr. kojoj udruzi se ne isplati slati mailove jer na njih nema odgovora...

neutrino

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Beyoncé Hated the Wedding Dress Her Mom Designed for Her od likedress komentara 0
 2. Hoće li središnja tema prijevremenih izbora biti Zoran Milanović ili gospodarski rezultati i reforme? od sm komentara 6
 3. Nasilje lokalnih crvenih šefova HDZ-ovaca, nad članovima HDZ-a, da se poništi "jedan čovjek-jedan glas" od ppetra komentara 24
 4. Michelle Obama Wears $1750 Designer Dress on Africa Visit od likedress komentara 0
 5. Jill Scott secretly ties the knot in stunning wedding od likedress komentara 0
 6. Exit strategy od Julijana Mirkov komentara 36
 7. Fama o SOA-i od drvosjek komentara 13
 8. Uspjeh pučana i neuspjeh Podemosa na izborima u Španjolskom : je li Brexit utjecao? od Zoran Oštrić komentara 5
 9. Invite my kid to your wedding: Trust me — you’ll regret it if you don’t od likedress komentara 0
 10. Proslava Dana državnosti, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope na isti dan? od Feniks komentara 60
 11. How To Make Sure You Actually Have Sex On Your Wedding Night od likedress komentara 1
 12. Svadba u EU od drvosjek komentara 22
 13. Konačno: „Raspad EU diktature!“ od ppetra komentara 36
 14. Here's What Happens When You Dress Like a Game of Thrones Character IRL od likedress komentara 0
 15. I poslije Karamarka Karamarko: Bez promjene cijelog vodstva, HDZ se nema čemu nadati od sm komentara 47
 16. Zašto 22.lipnja od drvosjek komentara 18
 17. Antifašistima i „antifašistima“, a da pročitaju i „antitotalitaristi“ od Feniks komentara 12
 18. 4 Naija brides reveal rude guests' worst behavior od likedress komentara 0
 19. Svaki hrvatski domoljub danas se s ponosom sjeća antifašističkih boraca i borkinja od Zoran Oštrić komentara 56
 20. Plenković iskače iz paštete na HRT-u, NOVOJ TV, RTL-u, Index-u..., kao da im se ukazao novi drug TITO od ppetra komentara 71
 21. MADE Berlin to Feature Ottolinger and Eckhaus Latta at Mercedes-Benz Fashion Week Berlin od likedress komentara 0
 22. NEKA PATI KOGA SMETA od JPeratovic komentara 27
 23. Dva dana pred referendum: UK ipak ostaje u EU? od Zoran Oštrić komentara 37
 24. Want free tickets to 'Mike and Dave Need Wedding Dates'? od likedress komentara 0
 25. SDP i njegovi mediji HDZ-u četiri godine smjenjuju predsjednika, a onda mu novoga postavljaju objavom na HRT-u od ppetra komentara 125

Preporučeni dnevnici

Tko je online

 • drvosjek

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 1
 • Gostiju: 43

Novi korisnici

 • style chic
 • Praseća glava d...
 • McKrmak
 • TORINO 67
 • sabina