Tagovi

Da li država daje dozvolu za varanje?

Kraj godine mnogima, koji za to imaju uvjete, povoljno je vrijeme za odlazak u mirovinu. Jedna od prednosti odlaska s krajem kalendarske godine je taj što onda ta godina ulazi u prosjek za izračun mirovine. Kod odlaska u mirovinu izuzetno je važno ažurirati sve podatke koji utjeću na izračun visine mirovine. Svaka kuna u mirovini, koja je skoro svima premala, ima veliku vrijednost jer se množi s brojem mjeseci. Tako da 100 kuna u jednoj mirovini iznosi 1200 kuna u jednoj godini. Na žalost, u postupku ostvarivanja pravo na mirovinu postoji puno, zakona, uredbi i naredbi. Stječe se dojam da je to napravljeno upravo zato da se ne može snaći, odnosno da neke pogodnosti imaju samo privilegirani.

Kako u mirovinu?

Prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje moguće je ostvariti:

 • Starosna mirovina, prijevremena starosna mirovina /starosna mirovina za dugogodišnjeg osiguranika / prijevremena starosna mirovina zbog stečaja
 • Iinvalidska mirovina i privremena invalidska mirovina
 • Obiteljska mirovina
 • Ovisno o uvjetima koje ispunjava i mogućnostima koje određene mirovinske kategorije daju, svaki kandidat za mirovinu odabire za sebe najisplativiju varijantu. Ta odluka, za one koji imaju mogućnosti birati je prava "noćna" mora. Puno zakona, zakonskih odredbi, uredbi i različitih tumačenja. Recimo, koliko tu ima samo naziva, starosna mirovina / prijevremena starosna mirovina /starosna mirovina za dugogodišnjeg osiguranika / prijevremena starosna mirovina zbog stečaja.

  Nažalost osobe koje su izgubile zdravlje a sa zdravljem i radnu sposobnost, a nemaju uvjete za starosnu mirovinu ne biraju, njihov izbor je invalidska mirovina ili privremena invalidska mirovina. Osobe iz te kategorije imaju i pravo na otpremninu bez plaćanja poreza.
  Da bi se otišlo u invalidsku mirovinu potrebno je utvrditi radnu nesposobnost. To se utvrđuje na način da izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite, temelju ovjerene medicinske dokumentacije upućuje osiguranika na vještačenje tijelu mirovinskog osiguranja. To tijelo donosi nalaz i mišljenje temeljem kojeg se izrađuje rješenje koje utvrđuje sposobnost odnosno nesposobnost. Sve regulirano Uredbom o metodologiji vještačenja.

  Osoba kojoj nadležno tijelo mirovinskog osiguranja utvrdi da je radno nesposobna ima pravo na radno mjesto koje odgovara njezinim radnim sposobnostima ili ako ne prihvati ponuđeno radno mjesto, ima pravo na otpremninu i invalidsku mirovinu.
  Nažalost, neka privatna trgovačka društva zloupotrebljavaju radnu nesposobnost u svrhu otpuštanja radnika koje smatraju viškom.
  Kako se to radi?
  Radnika koga poslodavac proglasi viškom, metodama prisile i zastrašivanja, prisili se dati otkaz ugovora o radu uz određenu svotu novca. Određena svota novca nije otpremnina iako tako na prvi pogled izgleda.
  Dakle, kada radnik podlegne pritisku, potpiše zahtjev za pregled kod liječnika poslodavca. Liječniku je potrebno donijeti, ako postoji postojeću dokumentaciju a ako je nema, naprave se dodatni pregledi. Kako se radi o ljudima koji nemaju zdravstvene probleme, ponekad je potrebno više puta ići na takve preglede.
  Sve to za radnika ponižavajuće, prisiljen je tražiti negativne nalaze.
  Kada se nepoznati uvjeti zadovolje, liječnik poslodavca zaključi da je radnik radno nesposoban, poslodavac na temelju tog zaključka, pokreće proces otkazivanja ugovora o radu i isplaćuje radniku, po svom nahođenju, novac kao otpremninu. Na taj novac poslodavac ne plača; poreze, prireze i fondove jer je sve prikazano kao otpremnina za radno nesposobnog radnika. Ovim načinom čini se šteta, državi (fondovi i porezi), gradovima (prirezi)
  Da bi to bila otpremnina za radno nesposobnog radnika nedostaje jedna bitna zakonska procedura. Nedostaje rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kojim se utvrđuje radna nesposobnost. Temeljem tok rješenja mogu se ostvariti prava koja proističu za osobe koje nisu radno sposobne.
  Upravo zbog tog nedostatka, radnik ne može u invalidsku mirovinu, koja bi mu pripadala da je radna nesposobnost dokazana, već odlazi na burzu rada ili u neki vid prijevremene mirovine.
  Varanje država, izbjegavanjem plaćanja u mirovinski i zdravstveni fond, ne plaćanjem poreza na plaću i prireza, čini se ogromna šteta državi.
  Država zna za ovaj kriminal, o svemu je obaviješten nadležni ministar i javnost. Zatražena je istraga.
  Sam ovaj igrokaz poslodavca s liječničkom dokumentacijom igra je za gledaoce. Nadležni znaju zakonsku proceduru i njih se ne može prevariti. Očito je ovaj poslodavac jači od države.

  Novi dnevnici

  1. Pred izbore u Nizozemskoj: trebat će najmanje četiri stranke za sastavljanje vlade od Zoran Oštrić komentara 0
  2. MOST i HDZ krenuli su u upropaštavanje HEP-a, preko "Plinske operete" od ppetra komentara 0
  3. Carica Milankica, ađutant Bero i caričina istražiteljska garda / Hrvatska policija grubo vrijeđa Republiku Srbiju od Laganini komentara 4
  4. Čovjek i političar od mario121 komentara 5
  5. Licence to kill od Feniks komentara 20
  6. Februarska revolucija od Zlatno doba kap... komentara 0
  7. Orepiću, predmet si ismijavanja neprijatelja Hrvatske / DORH se odmetnuo i suspendirao Kazneni zakon čl. 349. od Laganini komentara 9
  8. ŠEFovski rashod (bez obzira na prihod) od aluzija komentara 0
  9. Im Süd-Osten nichts Neues od Feniks komentara 6
  10. ŠEFovi programiraju ubrzati humane ciljeve od aluzija komentara 0
  11. Uputa za borbu protiv loših sudaca/1 od rodjen komentara 1
  12. Resident Evil: HAVC Afterlife od Laganini komentara 24
  13. NATO je preskup i suvišan u mirovanju od aluzija komentara 0
  14. ŠEF ministarstva Dobrović bi ministarstvo širio od aluzija komentara 0
  15. Tomislav Merčep je bio i ostao na pravoj strani, dok je veliki dio pravosuđa i politike u RH na pogrešnoj strani od ppetra komentara 32
  16. HND bizarni agitprop van svakog razuma i zakona / Novosti – Hrvatska nije vaša država od Laganini komentara 18
  17. Stranka PETICIJA od mAjAdrK1IO komentara 14
  18. Indijska vlada najavljuje da bi se do 2024. mogla potpuno okrenuti obnovljivima od Zoran Oštrić komentara 15
  19. ŠEFovi hoće drugima NE plaćeno umiranje od aluzija komentara 0
  20. Proročanstvo od petarbosni4 komentara 14
  21. "Zašto sam napustio ljevicu" od MKn komentara 23
  22. PSIHIJATRI I PACIJENTI od mAjAdrK1IO komentara 2
  23. budućnost bit će kasno SUTRA razumjeti od aluzija komentara 1
  24. Prava hoće, kune hoće, upravljati hoće, obaveze neće? "Predsjednice odjebite" piše čoban Vojković sa indexa od Laganini komentara 51
  25. Kreatori smrti i zločina od otpisani komentara 97

  Trenutno online

  • Registriranih korisnika: 0
  • Gostiju: 27

  Novi korisnici

  • mAjAdrK1IO
  • F1
  • valentino
  • justiceforall
  • sandy199