Tagovi

Da li država daje dozvolu za varanje?

Kraj godine mnogima, koji za to imaju uvjete, povoljno je vrijeme za odlazak u mirovinu. Jedna od prednosti odlaska s krajem kalendarske godine je taj što onda ta godina ulazi u prosjek za izračun mirovine. Kod odlaska u mirovinu izuzetno je važno ažurirati sve podatke koji utjeću na izračun visine mirovine. Svaka kuna u mirovini, koja je skoro svima premala, ima veliku vrijednost jer se množi s brojem mjeseci. Tako da 100 kuna u jednoj mirovini iznosi 1200 kuna u jednoj godini. Na žalost, u postupku ostvarivanja pravo na mirovinu postoji puno, zakona, uredbi i naredbi. Stječe se dojam da je to napravljeno upravo zato da se ne može snaći, odnosno da neke pogodnosti imaju samo privilegirani.

Kako u mirovinu?

Prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje moguće je ostvariti:

 • Starosna mirovina, prijevremena starosna mirovina /starosna mirovina za dugogodišnjeg osiguranika / prijevremena starosna mirovina zbog stečaja
 • Iinvalidska mirovina i privremena invalidska mirovina
 • Obiteljska mirovina
 • Ovisno o uvjetima koje ispunjava i mogućnostima koje određene mirovinske kategorije daju, svaki kandidat za mirovinu odabire za sebe najisplativiju varijantu. Ta odluka, za one koji imaju mogućnosti birati je prava "noćna" mora. Puno zakona, zakonskih odredbi, uredbi i različitih tumačenja. Recimo, koliko tu ima samo naziva, starosna mirovina / prijevremena starosna mirovina /starosna mirovina za dugogodišnjeg osiguranika / prijevremena starosna mirovina zbog stečaja.

  Nažalost osobe koje su izgubile zdravlje a sa zdravljem i radnu sposobnost, a nemaju uvjete za starosnu mirovinu ne biraju, njihov izbor je invalidska mirovina ili privremena invalidska mirovina. Osobe iz te kategorije imaju i pravo na otpremninu bez plaćanja poreza.
  Da bi se otišlo u invalidsku mirovinu potrebno je utvrditi radnu nesposobnost. To se utvrđuje na način da izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite, temelju ovjerene medicinske dokumentacije upućuje osiguranika na vještačenje tijelu mirovinskog osiguranja. To tijelo donosi nalaz i mišljenje temeljem kojeg se izrađuje rješenje koje utvrđuje sposobnost odnosno nesposobnost. Sve regulirano Uredbom o metodologiji vještačenja.

  Osoba kojoj nadležno tijelo mirovinskog osiguranja utvrdi da je radno nesposobna ima pravo na radno mjesto koje odgovara njezinim radnim sposobnostima ili ako ne prihvati ponuđeno radno mjesto, ima pravo na otpremninu i invalidsku mirovinu.
  Nažalost, neka privatna trgovačka društva zloupotrebljavaju radnu nesposobnost u svrhu otpuštanja radnika koje smatraju viškom.
  Kako se to radi?
  Radnika koga poslodavac proglasi viškom, metodama prisile i zastrašivanja, prisili se dati otkaz ugovora o radu uz određenu svotu novca. Određena svota novca nije otpremnina iako tako na prvi pogled izgleda.
  Dakle, kada radnik podlegne pritisku, potpiše zahtjev za pregled kod liječnika poslodavca. Liječniku je potrebno donijeti, ako postoji postojeću dokumentaciju a ako je nema, naprave se dodatni pregledi. Kako se radi o ljudima koji nemaju zdravstvene probleme, ponekad je potrebno više puta ići na takve preglede.
  Sve to za radnika ponižavajuće, prisiljen je tražiti negativne nalaze.
  Kada se nepoznati uvjeti zadovolje, liječnik poslodavca zaključi da je radnik radno nesposoban, poslodavac na temelju tog zaključka, pokreće proces otkazivanja ugovora o radu i isplaćuje radniku, po svom nahođenju, novac kao otpremninu. Na taj novac poslodavac ne plača; poreze, prireze i fondove jer je sve prikazano kao otpremnina za radno nesposobnog radnika. Ovim načinom čini se šteta, državi (fondovi i porezi), gradovima (prirezi)
  Da bi to bila otpremnina za radno nesposobnog radnika nedostaje jedna bitna zakonska procedura. Nedostaje rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kojim se utvrđuje radna nesposobnost. Temeljem tok rješenja mogu se ostvariti prava koja proističu za osobe koje nisu radno sposobne.
  Upravo zbog tog nedostatka, radnik ne može u invalidsku mirovinu, koja bi mu pripadala da je radna nesposobnost dokazana, već odlazi na burzu rada ili u neki vid prijevremene mirovine.
  Varanje država, izbjegavanjem plaćanja u mirovinski i zdravstveni fond, ne plaćanjem poreza na plaću i prireza, čini se ogromna šteta državi.
  Država zna za ovaj kriminal, o svemu je obaviješten nadležni ministar i javnost. Zatražena je istraga.
  Sam ovaj igrokaz poslodavca s liječničkom dokumentacijom igra je za gledaoce. Nadležni znaju zakonsku proceduru i njih se ne može prevariti. Očito je ovaj poslodavac jači od države.

  Novi dnevnici

  1. Zna Indijanac ali ne zna Plenković!!!! od otpisani komentara 1
  2. Obranimo HEP, ne dajmo naše svjetlo onima koji bi ga odnijeli drugima! od ppetra komentara 6
  3. president Trump od Zlatno doba kap... komentara 6
  4. Pernarov teror ima dalekosežne posljedice po Hrvatsku / Domovinski zakon i Domovinska sigurnost jedini jamac stabilnosti od Laganini komentara 21
  5. Human Rights Watch, slučajno ili namjerno, pridružuje se naci-četničkom hibridnom ratu Četničke Džamahirije protiv Hrvatske od Laganini komentara 5
  6. Godina boli od otpisani komentara 5
  7. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 49
  8. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
  9. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
  10. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 40
  11. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
  12. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 17
  13. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
  14. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
  15. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
  16. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
  17. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
  18. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
  19. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
  20. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
  21. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
  22. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
  23. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
  24. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
  25. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23

  Trenutno online

  • Registriranih korisnika: 0
  • Gostiju: 32

  Novi korisnici

  • F1
  • valentino
  • justiceforall
  • sandy199
  • Puležan