Tagovi

Chavez no se va!

KAKO SU NAM JAHAČI MAGLE OGADILI SOCIJALIZAM?

Nema tu velike priče. Urlatori su dobili napad čira na želucu a mi smo se ukrcali na splav Meduze. Dalje je sve išlo lakše. Kalašnjikov i krempite, Deutche cabaret i pom-pon TV. Nije sad to priča.

Danas kad svi znaju da je socijalizam bljak jer su to komunjare - to je inače posebna glupost na meniju - nitko se više ne usuđuje ni spominjati socijalizam kao alternativu. Sad dolazimo do Chaveza.

CHAVEZ

Venezuela, Argentina,Brazil,Cuba i Mexico (ako psi rata ne ubiju još nekog) imaju prilike stvoriti jedan sasvim novi svijet. ALBA inicijativa uspješno ruši GATT u Latinskoj Americi, Bush really went down in his own Congress. Zašto sad sve ovo?

www.venezuelanalysis.com piše o Chavezovom socijalističkom mega-projektu proizvodnje mlijeka (milijun litara dnevno) kao i ostalih poljoprivrednih proizvoda; raspodjeli zemlje malim posjednicima, beneficiranim kreditima - općenito, o borbi protiv kronične nestašice hrane. Proizvodnjom a ne uvozom. Nema sumnje u još jednu "Chavezovu ludost", kao što redovito izvješćuju hrvatski mediji. Ne bih sad dužio o socijalizmu, osim jednog dodatka. Početkom 90-ih, bio sam vrlo ironičan na izjavu jednog profesora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji je rekao da mu je “bolji najgori socijalizam od najboljeg kapitalizma.” Danas mi je jasno na šta je mislio. Socijalizam u Europi? Definitivno.

Dodatak

Socijalizam da a ne socijalizam ne.

Imao sam prošle godine priliku vidjeti posljedice ruskog tipa socijalizma u zapadnoj Ukrajini. Povlačenjem centralizirane distribucije osnovnih životnih namirnica iz regionalnih skladišta zemlja je ostala bez dotadašnjeg sustava opskrbe; raspuštanjem zadruga seljaci su ostali bez mehanizacije, na ogromnim tablama jedan seljak vuče plug a drugi upravlja, nevjerojatno. U školama sam vidio najgori primjer, WC-i bez vrata (!) i s pregradama visine do 50 cm, valjda da "klasni neprijatelj" ne šuruje, teško je i zamisliti takvo odrastanje.

Socijalizam bivše Juge bio je nešto sasvim drugo, noćna mora podivljale administracije (najmanje, i još štošta lošeg) ali nije imao blage veze s represijom ruskog tipa.

Socijalizam Chaveza je nešto treće. U ovom trenutku ideja ujedinjene Latinske Amerike s neovisnom ekonomijom ugrožava svaki američki interes na kugli zemaljskoj. Ah da, oh da. Tko želi, može u Hrvatskoj dobiti 100 tisuća dolara za promociju NATO-a.

Komentari

Inače podržavam sve što

Inače podržavam sve što ruši Američku supremaciju u Južnoj Americi.

Tko je glasao

Teško je to usporediti.

Teško je to usporediti. Bandić je naporan i možda mafijaš, ali Chavez je međunarodni terorist koji se nastoji domoći apsolutne vlasti. Idol mu je Castro. Nigdje apsolutna moć nije ništa dobro donijela.

Tko je glasao

gosn. Cerovac, uz dužno

gosn. Cerovac, uz dužno poštovanje, "međunarodni terorist" je epitet skovan i dodijeljivan (izmedju ostaloga i Chavezu) od strane Americke Administracije, jedinog stvarnog međunarodnog terorista.

U pravu ste što se tiče apsolutne vlasti, no ona u tzv. demokracijama (odn. kapitalizmu) nije odsutna, samo bolje skrivena.....

Never believe anything until it has been officially denied.

Tko je glasao

Nije li Chavez pokušao

Nije li Chavez pokušao mjenjati ustav da bi postao doživotni predsjednik? Ako nije, onda ste vi u pravu. Ako je onda sam ja.

Tko je glasao

Promjena ustava, i to samo

Promjena ustava, i to samo dio koji se odnosio na doživotnu funkciju predsjednika, jedino je što je američki tisak i zabilježio a hrvatski je još dodao i promjenu vremenske zone kako bi cijelu ideju ridikulizirao. BTW, USA ima tri vremenske zone jer im tako odgovara a Venezuela ne može imati vlastitu, ne zbog hira već praktičnih razloga. Inače, nisam pristalica maršalskih predsjednika ali sam pristalica participativne demokracije koja je tim ustavnim promjenama također predviđena. Ideja o zajedničkom tržištu, valuti i zajedničkoj banci, potpuno neovisnoj o MMF-u i WTO-u je presedan u sadašnjoj političkoj slici svijeta. Rupa u glavi globalne američke ekonomije. Ako se ne varam, Chavez je taj koji neprestano upozorava na sve pogreške dosadašnjih socijalističkih sustava i pokušava izgraditi autentični latinoamerički model.

Tko je glasao

Jugoslavija je neprekidno

Jugoslavija je neprekidno gradila vlastiti model društva, uspjela otkriti toplu vodu i zato propala.

Tko je glasao

Nemojmo biti neozbiljni,

Nemojmo biti neozbiljni, Juga je propala zbog sasvim drugih interesa a ne zbog sustava unutrašnje političke ekonomije koji je bio daleko efikasniji od sadašnjeg. Ako se možemo složiti oko toga što je to efikasni ekonomski sustav i što je cilj tog sustava - onaj koji preferira 20 posto stanovništva ili cijelo stanovništvo.

Tko je glasao

Vi doista mislite da cijelo

Vi doista mislite da cijelo stanovništvo podržava Chaveza? Pa izgubio je referendum.

Tko je glasao

Naravno da ga ne podržava

Naravno da ga ne podržava cijelo stanovništvo i dobro je što je izgubio referendum, samo zbog dijela u kojem je predlagao doživotni mandat predsjednika. Nadam se da će na idućem taj prijedlog razdvojiti od paketa ekonomskih i socijalnih reformi. Podrška stanovništva ne može biti diktirana bezuvjetnim mandatom. Kad smo kod toga, Chavez predlaže više tipova vlasništva, dakle, nije zaluđeni "socijalistički diktator", kakvim ga kolektivnim stereotipom želei prikazati američki i hrvatski tisak. Priča ipak ima više nijansi.

Tko je glasao

e sad tu nastaje problem

e sad tu nastaje problem što kapitalizam odgovara ovima na vlasti. Iako sam osobno za socijalnu državu tipa Njemačke i Švedske, smatram da bi i kapitalizam u svrhu naroda također bio dobar, ustvari sve što je u "u svrhu naroda" što ipak teško da možemo očekivati.

Chaveza ne smatram nekim dobrim "vođom" naroda, ustvari imam osjećaj da je on isti kao Bandić kod nas, samo što ovaj ima državu, a Bandić grad Zagreb. Pa sad, koliko je dobar Bandić? - mislim da može puno puno bolje.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci