Tagovi

Centralizacija bogatstva - karte su podjeljene

Overture:

Časni Louis McFadden (Chairman of the House Banking & Currency Committee 1930.g.) je rekao:

Some people think that the Federal Reserve Banks are United States Government institutions. They are private monopolies which prey upon the people of these United States for the benefit of themselves and their foreign customers; foreign and domestic speculators and swindlers; and rich and predatory money lenders.

FED ili Sustav federalnih rezervi je institucija ovlaštena za regulaciju i kontrolu financijskih i monetarnih institucija i tržišta u SADu. Čisto ga možemo usporediti sa našim HNBom. No, na toj površnoj usporedbi prestaje ta sličnost. Neću objašnjavati deklarativni princip rada FED-a i organizacijsku strukturu to sve piše u linku na Wikipediji. Najkraće rečeno FED je kvazi javna institucija, sa privatnim utjecajem. E sad, tu dolazi do onog najvažnijeg dijela...

Chapter: 2008 Financial Odyssey

Osobno se mogu složiti sa George Sorosem da je početak ove financijske krize u tržišnom fundamentalizmu koji kreće u najvećoj mjeri od 80tih godina prošlog stoljeća. Filozofija tržišnog fundamentalizima je da je tržište samoregulirajući i samokorektivni funkcionirajući sustav. Sve je to lijepo i krasno dok sve funkcionira, odnosno dok drže sve karike lanca. No kad jedna pukne čitav sustav pada, što se upravo posljednjih mjeseci događa. Kao epicentar krize i pandemije efekata koji su se svjetlosnom brzinom proširli na čitavo financijsko i burzovno tržište u svijetu su drugorazredni hipotekarni krediti. No to već svi znamo. Bankari u želji za većim profitima su zanemarili rizike i kao hazarderi u Las Vegasu krenuli davati kredite ljudima koji su bili evidentno nesposobni ih natrag otplatiti. Nakon što ne mogu vraćati kredite, banka postaje vlasnik imovine, cijena pada jer nitko ne kupuje, aktiva banke pada što utječe na solventnost. Nakon toga banke koje su posudile novce na financijskom tržištu ne mogu ih vratiti što pokreće val nepovjerenja. Banke između sebe si više ne posuđuju, shareholderi i obični građani izvlače svoje udjele i depozite i eto nam mrske nelikvidnosti. Banke propadaju.

I onda Henry Paulson dolazi do "turbo super" plana tzv. $700 billion bailout plan kako bi eliminirao tu nelikvidnost, vratio povjerenje, spasio poslove i svemir, vjerojatno.

No da li je sve tako jednostavno. FED je ipak na kraju krajeva banka u kojoj 100% udjela ima konglomerat privatnih banaka. Naime, sam FED bi trebao regulirati emisiju kredita. Zašto FED nije reagirao i spriječio ovu krizu kad su vidjeli da se krediti daju bezumno, vjerojatno nikad nećemo saznati. No, možda je sve to planski napravljeno jer je u pitanju ogroman novac i moje osobno mišljenje je da se kod tolike enormne količine novca ništa ne događa slučajno. Recimo tijekom kratkog razdoblja neke od banaka su debelo profitirale, kao JP Morgan Chase (inače Rockefellerova banka) koji je postao najveća američka banka sa preuzimanjem WaMu banke i Bear Stearns-a. Pogotovo je zanimljivo preuzimanje Bear Stearns-a gdje je FED pritisnuo čitav proces, a CEO JP Morgan Chasea sjedi u odboru FED-a i prisustvovo je tajnim pregovorima za preuzimanje. Druga zanimljiva stvar je upucavanje 85 milijardi dolara od strane FED-a u AIG (American International Group) za 80% share-a. Gdje je praktički konglomerat banaka postao bogatiji za najveće osiguravateljsko društvo. Bank of America i Citigroup su preuzeli Merrill Lyncha i Wachoviu.

Treća i meni najsumljivija stvar je da će se tih 700 milijardi dolara namiriti od poreznih obveznika i "spasiti" financijski sektor. Naime FED posuđuje novac od US Treasury-a, a sam FED slovi kao "the lender of last resort". A nigdje se ne spominje što ako plan ne uspije ili što ako plan uspije? Nigdje ne piše da bi porezni obveznici trebali postati recimo vlasnici jednog dijela AIG-a kojeg je preuzeo FED i na tome profitirati, što je po meni potpuno logično. Samo se deklarativno tvrdi da će se ekonomija spasiti.

Velika većina bogatstva se raspodjelila između 3 navedene banke i FED iz izmuzao 700 milijardi dolara od poreznih obveznika za spas svemira, iako nitko ne zna što to znači i upucao ih u te tri banke koji su ionako vlasnici FED-a.

Epilogue:

Prije 200 godina Thomas Jefferson je napisao:

If the American people ever allowed the banks to control the issuance of their currency, the banks and corporations that will grow up around them will deprive the people of all property until their children will wake up homeless on the continent their fathers occupied.

Komentari

Zašto FED nije reagirao i

Zašto FED nije reagirao i spriječio ovu krizu kad su vidjeli da se krediti daju bezumno, vjerojatno nikad nećemo saznati.

Poštovani autore,
Mislim da ste s ovim retoričkim pitanjem potpuno promašili. Kako se to već kaže, 'I zadnji cucak na ulici' zna što se događalo i zašto se događalo sve to oko kreditiranja koje bilo 'okidač' događaja koje sada gledamo. To što sada neke direktore američkih banaka ispituje policija kako bi 'priznali' zašto su davali kredite kreditno nesposobnima obična je smijurija za dječicu iz vrtića.
Iza svekolikog kreditnog dramoleta u SAD stoji tj stajao je Alan Greenspan. Njegov je problem bio u tome što je nakon propasti dot.com manije prije sedam osam godina trebalo naći neki novi 'razvojni dinamo'. Malo je onih koji razumiju situaciju SAD-a gdje potrošnja čini 70% ekonomije a samo 14% BDP-a dolazi od materijalne proizvodnje (1950 godine to je bilo 50%). Amerika je izvezla svoju proizvodnju gdje god je ta proizvodnja mogla biti jeftinija i nakon svakog 'bust'-a treba među sve manje opcija tražiti izlaz. Greenspan je bio taj koji je svojim pitijskim vođenjem financijske politike došao na ideju da se pokrene poplava nekretninskih kredita jer je to bio jedini način da se stanovništvo dokopa novaca. Pored toga, Amerika ima na raspolaganju otprilike 3 milijarde dolara dnevno koliko se kupuje američkih obveznica i taj novac je trebalo negdje plasirati. Kamo ako ne budalastim Amerima koji su uživali u toj mani s neba? - kao da će to trajati dovijeka. U ovome trenutku, kreditne obaveze američke vlade i američke populacije (tu su uključene i obaveze po Medicare i 'socijalnom') iznose preko 100 trilijuna dolara.
S druge strane, ukupna količina 'izvedenica' tj derivativa koji su također izmišljotine jedne Wallstreetske investicijske banke na svjetskom tržištu prelazi 600 trilijuna dolara. Istovremeno, BDP cijelog svijeta je oko 60 trilijuna dolara godišnje (SAD oko 15 T$).
Ekonomska politika SAD-a, još od ukidanja zlatnog standarda 1971 godine sastojala se u tiskanju novca iako to nije bilo vidljivo kao u slučaju Weimarske republike. Iza svih tih stotina trilijuna dolara zapravo ne stoji ništa osim one rečenice s dolarske novčanice - obećanja o plaćanju. Beskrajna kreditna ekspanzija, tobože u cilju povećanja blagostanja, traje već desetljećima. Ništa nije destruktivnije od spekulativnog kapitala koji se izborio za potpunu slobodu. Nedavna cijena nafte od $150 po barelu - znate li čega je to posljedica? U to su vrijeme hedge fondovi trgovali sa kontraktima za terminsku isporuku nafte u iznosima od 700 milijuna barela DNEVNO. To je devet puta više od aktualne svjetske potrošnje.
Ova kula od karata morala se početi rušiti; kad - tad. Ovo sve je samo početak a 'podruštvljavanje' bankarskog sistema u SAD i Europi najbolji je dokaz da se neće štedjeti na očuvanju sistema kojeg takav ustroj svjetskih financija omogućava. Rezultat će biti inflacija i daljnje povećavanje dugova u svim okvirima. Ne trebamo li se upitati kakvog ima smisla održavati odnose koji su doveli do ove krize? Neće li se ona ponoviti uskoro i u još gorem obliku? Naravno da hoće. SAD će isplaćivati svoje trilijunske dugove bezvrijednim dolarom a mi ćemo se svi grijati na vatricama iza kuće gdje će ti papirići gorjeti.

S time si svi mi možemo obrisati stražnjicu

Tko je glasao

Dobar sažetak, i ponovit

Dobar sažetak, i ponovit ću da se ništa dobro ne može očekivati od tog financijskog kabala http://en.wikipedia.org/wiki/Cabal (za one koji ne znaju kako ne bi pomislili na židovsko mističko učenje). Teško je spoznati razmjere lavine koju su pokrenuli visoki financijski krugovi okupljeni oko wallstreetske pohlepne družine, no možebitni razlog je i obaranje cijena nafte kako bi zauzdali ogromni ruski suficit i izazvali kolaps azijskih privreda. Sedamdesetih kada je zbog rata zatvoren Sueski kanal, i kada je nastupila prva kriza, Jenkiji su jednostavno devalvirali dolar i poništili Arapima profit (u krajnju ruku od ukidanja zlatnog standarda dolar je višestruko devalvirao, razumije se nikada javno. Question is - inflacija ili deflacija.

Tko je glasao

http://www.guardian.co.uk/bus

http://www.guardian.co.uk/business/2008/oct/18/banking-useconomy

So long suckers, Andrew Lahde je bacio svoj blackberry nakon što je njegov fond uvećao vrijednost za 866% predviđajući kolaps napuhanih hedge fondova. Zanimljivo je i njegovo objašnjenje uzroka krize:
"
"The low-hanging fruit, ie idiots whose parents paid for prep school, Yale and then the Harvard MBA, was there for the taking," he wrote. "These people who were (often) truly not worthy of the education they received (or supposedly received) rose to the top of companies such as AIG, Bear Stearns and Lehman Brothers and all levels of our government," he said.
"All of this behaviour supporting the aristocracy only ended up making it easier for me to find people stupid enough to take the other side of my trades. God bless America."
"

Tko je glasao

Opet tržišni

Opet tržišni fundamentalizam.?Ili bolje rečeno "free market".Ali sav ovaj kaos nije uzrokovao free market već vlada SAD-a,i to zajedno sa Fredi i Fanni-ima plus fora sa "moralnim hazardom".Nije ni tržište svemoguće ali nikad se dosada nije dopustilo tržištu da se samoregulira.Ali nikada u povijesti.U biti ako se povijesno gleda,tržišni fundamentalizam nikada nije niti postojao.Jer banke su bile vezane za državu oduvijek.Ali oduvijek.Govorimo naravno o SAD-u.Upravo zbog svojih "regulacija" od strane američkog kongresa i FED-a nastala je ova situacija.Znači,ne okrivljavati free market,jer free market nikada nije niti dobilo svoju šansu.

Tko je glasao

Da, kao i komunizam.

Da, kao i komunizam. Istinski komunizam nije nikada postojao, samo diktature u ime radničke klase i komunizma. Dakle, ne okrivljavati komunizam, jer komunizam nikad nije niti dobio svoju šansu.
EDIT: Naknadno vidjeh da me Marcell pretekao u poanti. Hehe, ima nas još..

Tko je glasao

Pogledaj odgovor kod

Pogledaj odgovor kod Marcella.

Tko je glasao

Fredi i Fani su GSE

Fredi i Fani su GSE (Government Sponsored Enterprise) ali sa privatnim vlasnicima. Što znači da se Fani i Fredi ponašaju kao bilo koja druga slična korporacija/entitet na tržištu. Kako ima vise podjela u GSEima, Fani i Fredi spadaju u skupinu kojima vlada ne osigurava sredstva i ne pokriva ih u eventualnom gubitku, dok recimo Ginnie Mae je isto GSE kojoj je vlada vlasnik s tim da su sredstva osigurana od strane americke vlade. No ipak, nakon ovakvog raspleta situacije, vlada je kupila fredi i fani jer su smatrali da je to dobar potez, ali i zbog toga sto recimo samo fani ima vrijednost preko 700 milijardi dolara u vrijednosti imovine

Fani i Fredi su potonuli jer su se ponasali kao svaka druga privatna korparacija, a to je utrka za sto vecim profitom. Znaci iz hipotekarnog bazena su uzimali samo one hipoteke na kojima je rizik veci i na kojima se moze vise zaraditi jer je očekivani povratak uloženog mnogo veći nego kod hipoteka sa standardnim rizikom. Isto tako treba reci da Fredi i Fani ne daju zajmove zadnjim korisnicima na primarnom hipotekarnim trzistu nego osiguravaju sredstva onim kompanijama koji ih daju.

Ako govorimo o free marketu u apsolutnom smislu, takvo nesto ne postoji. Jer entitet privatnog se ne moze 100% odvojiti od drzanog entiteta. Izmedju ima dosta isprepletenih dijelova. Ovaj primjer americkog je do sada bio najslobodniji oblik free marketa, pogotovo zadnjih 8.g. Busheve administracije gdje je sve prakticki deregulirano i vidjeli smo sto se dogodilo. Da je vlada imala mogucnost veceg utjecaja na Freddie i Fannie, da je FED drzavna banka (a nije) onda se vjerojatno ova katastrofa i ne bi dogodila.

p.s.
A sad malo conspiracy theory :). Pa mnogi vjeruju da je J.F.K. ubijen jer je pokusao vratiti vise utjecaja drzave u FED.

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

da krenem od kraja. zadnja

da krenem od kraja. zadnja stvar koja je potrebna je veći utjecaj države u centralnoj banci. cilj tih institucija je da budu što je nezavisnije moguće. iz niza razloga. što se tiče fannie i freddie upravo je državna incijativa bila da što više građana ima svoju nekretninu, pogotovo što više siromašnih građana koji si to ne mogu priuštiti. tu je i privilegij jeftinog posuđivanja novca fanniea i freddiea upravo zbog državnog implicitnog sponzorstva. što se tiče tržišnog fundamentalizma kao osnovu ove krize ajmo pogledati je li to baš tako. naime, na stranu sve krive procjene banaka i deregulacija, osnovna stavka ove krize je upravo velika količina dostupnog kapitala a to je posljedica upravo državnog intervencionizma. ne američkog koliko kineskog i svih ostalih koji su krcali devizne rezerve van svih normi i potreba za zaštitom od valutne krize. i tako utjecali na tečaj i neravnoteže u trgovini. kina NIKAD, ali NIKAD ne bi imala trgovinski suficit od 350 milijardi dolara da njihova valuta nije zaljepljena za dolar( a to se regulira upravo intervencijama tržištu valuta i akumulacijom dolara i eura). svaka valuta čija ekonomija ostvari takav rast u trgovinskoj razmjeni nužno mora aprecirati i to znatno. to se nije dogodilo.

Tko je glasao

Preporučujem više čitanja

Preporučujem više čitanja stranih ekonomskih blogova o ovoj situaciji.Vlada je imala i preveliki utjecaj na ovu situaciju a ti tvrdiš da je imala još veči onda se ne bi ovo dogodilo.Svašta.Da je bio još veći utjecaj FED-a sad bi imali drugu "Veliki depresiju".

Tko je glasao

Vlada != FED Vlada != Fredi

Vlada != FED
Vlada != Fredi i Fanni

Niti vlada ima utjecaj na FED, niti ima utjecaj nad Fredi i Fanni koji gdje je krenula ova hipotekarna kriza. No sad vjerojatno necemo imati samo "veliku depresiju", ali mogla bi nas zadesiti "velika inflatorna depresija".

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

Zaboga.Ovo mi je zadnji

Zaboga.Ovo mi je zadnji komentar na postu jer mi se više ne da objašnjavati elementarna stvar.Zato još jednom:pročitaj blogove vodećih svjetskih ekonomista i neke stvari će ti se pojasnit.Ako FED nema nikakvog doticaja s vladom i vlada nema nikakav utjecaj na FED, za kojeg vraga se sastadoše kongresnici da izvuku 700 milijardi zelembaća.

Tko je glasao

Deklarativno vlada ima dodir

Deklarativno vlada ima dodir sa FED-om, ali deklarativno. A to je onaj dio da u FEDu sjede guverneri koje bira americki senat na 14 godina. No ja ne znam kako tebi nije jasno da je FED u 100% (rijecima sto postotnom) vlasnistvu privatnih kompanija. I da FEDom upravlja kartel privatnih koorporacija, tiska novac itd. Naravno da koorparacije guraju vodu na svoj mlin. Zato mi ne treba blog vodecih ekonomista da mi kaze kako je FED privatna koorparacija i da privatne koorparacije kroz FED gledaju svoje interese, sto je potpuno normalno.

Ako FED nema nikakvog doticaja s vladom i vlada nema nikakav utjecaj na FED, za kojeg vraga se sastadoše kongresnici da izvuku 700 milijardi zelembaća.

Eeeee to. To je pravo pitanje. Ali mozda je sasvim jednostavno, saniraju se gubici financijskih institucija koje su izgubile likvidnost, ali i centralizirale kapital, i pokusava se stanje vratiti na brzaka na staro, na nacin da se uzima od poreznih obveznika aka FINANCIJSKI FAŠIZAM.Zasto FED nije otkupio dio hipoteka onim ljudima koji ne mogu platiti hipoteke, pa ih privremeno vratili u domove iz sve vise rastucih satorskih naselja (ah to je socializam, da, a u SADu to nitko ne voli).

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

Ja nisam niti tvrdio da je

Ja nisam niti tvrdio da je FED državna tvorevina.Nikako.Ja samo tvrdim da se sranje dogodilo u sprezi vlade i FED-a,a da free market nije uzrokovalo ovu krizu u mjeri o kojoj ti govoriš.Ne tvrdim da je free market ovdje bezgrešno,ali činjenica je da ono nije uzrok.FED je nominalno privatna institucija isto kao što je IGH nominalno privatna tvrtka.Kužiš.Ovdje je jednostavno riječ o monopolu.U oba slučaja.

Tko je glasao

kao da im enron nije bio

kao da im enron nije bio dovoljna opomena

Tko je glasao

> ne okrivljavati free

> ne okrivljavati free market,jer free market nikada nije niti dobilo svoju šansu.

hahaha.. free market nije dobio svoju sansu. komunizam nije dobio svoju sansu. socijalizam nije dobio svoju sansu. puno je to propustenih sansi. evo ja sam svoju iskoristio ;)

Tko je glasao

Komunizam je dobio svoju

Komunizam je dobio svoju šansu u npr.Rusiji i Kini.Tj. udio miješanja države u ekonomiju je enorman.Dakle,komunizam i socijalizam su imali svoju šansu i još je negdje odigravaju za razliku od slobodnog tržišta kakvo bi trebalo biti.Sjedi,dva.

Tko je glasao

posebno je narodna republika

posebno je narodna republika kina dobar primjer.

moj point je bio da fraza "dobivena sansa..." nista ne govori i da je utoliko glupo voditi takve rasprave. uvijek ce se netko naci i reci da 'nisu oni tako mislili', 'nisu mogli', 'nisu ostvareni preduvjeti', 'krivo su interpretirali'... ljudi takve gluposti govore i za ndh pa kako ne bi nasli argumenata za komunizam, socijalizam - ili eto novog igraca na polju glupe fraze, tadaaaam - i slobodno trziste.

p.s. mogu li sad, molim vas, na wc?

Tko je glasao

Ajmo još jednom.Moj point

Ajmo još jednom.Moj point je da free market nikada nije bio free u pravom smislu te riječi,jer se država uvijek uplitala u ekonomiju ili na tržište.U tom smislu free market nikad nije dobilo šansu.Dakle,možda bi dobilo šansu da npr. kongres nije uvaljao 700 milja.Mogli su lijepo pustiti da sve ove inžinjerske banke(iako je vlada suodgovorna za njihovo poslovanje) propadni i da samo tržište pokuša ispraviti stvar.Bez obzira što tržište nije uzrokovalo ovakvo strmoglavljenje,što potvrđuju svi vodeći svjetski ekonomisti.Uostalom nedavno je bio sastanak bankara onih banaka koji se nisu upuštale u ovakve nonsens rizike,koji su se obrušili na vladu koja spašava ove dilbere.Ovo s NDH ne želim komentirati jer nema nikakve veze s vezom u svezi Sanadera.Fraze ostavljam drugima

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Tekuća parlamentarna kriza je proizvod potrošenog političkog sustava od vkrsnik komentara 1
 2. Što je MI od bube komentara 9
 3. tržišno umiranje od aluzija komentara 0
 4. Hrvatska izranjavana terorističkim napadima "civilnih" ćelija i pojedinaca, DORH I SOA igraju play station. od Laganini komentara 8
 5. Netočna dijagnoza ILO-a o uzroku siromaštva od rodjen komentara 0
 6. Lov u mutnom: Afera će biti sve dok ne odlučimo kakvu poljoprivredu želimo od sm komentara 9
 7. vlasnici birača od aluzija komentara 0
 8. Živi zid se ruši, a (ne)javna HRT mu nabrijava rejting skrivanjem istine od javnosti i zataškavanjem afere „Falsifikatori“ od ppetra komentara 19
 9. Analiza dijela dnevnika SPVH-a od rodjen komentara 0
 10. Opozicija koja to nije i privilegije koje to nisu od rodjen komentara 0
 11. Teen scammed buying prom dress online urges other to look out od likedress komentara 0
 12. Predsjednički izbori u Austriji: pobjeda ljevičara u finišu!!! od Zoran Oštrić komentara 36
 13. Business od goldbusiness komentara 2
 14. kazneno djelo koliko je opasno počiniti od aluzija komentara 0
 15. EgyptAir let MS804 - još jedan false flag AAA osi od sjenka komentara 9
 16. Prava i društvo od čovjek iza gomile komentara 89
 17. Od Crnoje preko Hasana do Tome od drvosjek komentara 108
 18. Krug se zatvara: Karamarko će teško izbjeći odgovornost od sm komentara 44
 19. Lažna obećanja ljevice ili jesmo li spremni snositi posljedice od spvh komentara 5
 20. Ruganje pravnoj državi, ruganje demokraciji, ruganje zdravoj pameti u izboru „Ustavnih sudaca“ od ppetra komentara 18
 21. Zagovornici "privatizacije" laprdači od rodjen komentara 2
 22. RH prepuna je upravitelja u kvaru, ONI uništavaju od aluzija komentara 0
 23. Afera INA od Zlatno doba kap... komentara 54
 24. Dostojanstvo mu nitko ne može dati ili uzeti, dostojanstvo se živi od ppetra komentara 46
 25. Samica, dragovoljan izbor od otpisani komentara 14

Tko je online

 • drvosjek
 • ppetra
 • rupert
 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 4
 • Gostiju: 33

Novi korisnici

 • mirjana malbaša
 • likedress
 • fashty
 • poliedu
 • regoczu