Tagovi

Brže, više, jače: priča o olimpijskom ratu

"Rekli smo: tako dalje više nejde!" . Ovo su riječi koje je vrlo lako mogao izgovoriti Dmitrij Medvedev, predsjednik Ruske federacije, ili njegov "šef iz sjene", Vladimir Putin, premijer Ruske federacije, nakon izvršene invazije na Gruziju, a sve kako bi se "zaštitili ruski građani". No, ovaj prvi navedeni citat nije iz 2008., nego iz 1870., kada su novine Vestnik Evropy likovale nad zauzimanjem Kavkaza u Kavkaskom ratu 1817- - 1864. Ovo nam samo potvrđuje da sukob na Kavkazu nije nov, i da traje već stoljećima: još su i ruski pisci u 19. stoljeću pisali o toj "divljoj zemlji" koju su Rusi uvijek iznova pokušali osvojiti i koju su osvajali, no nikad se ta zemlja nije mogla nazvati stabilnom i mirnom.

Karta konfliktnog područja (Daily Mail)

Rusko- gruzijski rat ovog i prošlog tjedna u velikoj je mjeri prvi pravi rat 21. stoljeća. Naravno, bilo je i prije ratova: rat u Afganistanu, rat u Iraku, rat između Izraela i Libanona...no sve su to na neki način ili konflikti ograničeni na svoj "fazni prostor", ili su to jednostavno ratovi i invazije "na rubu svijeta", gotovo orvelovski, "stanje trajnog rata isto je što i stanje trajnog mira"... Ovaj rat, za razliku od svih prijašnjih, po mojem mišljenju, ima presudno geopolitičko značenje. Ovaj rat je potiho, gotovo na rubu Olimpijskih igara u Pekingu stubokom promijenio situaciju u međunarodnim odnosima.

Povijest kavkaskih sukoba je naravno duga. Na Kavkazu živi gomila naroda, koji su međusobno isprepleteni etnički, kulturno i politički.

Etničke skupine na Kavkazu

Situacija na Kavkazu je puno složenija nego što je to situacija na Balkanu, na neki način je to drugo "bure baruta", ali na potpuno drukčijoj razini.

Južna Osetija je regija u Gruziji koja se već prije htjela osamostaliti, no raspadom SSSR-a dospjela je pod teritorij Gruzije. Početkom devedesetih tamo je održan i referendum, koji gruzijska vlada nije priznala. Sa sjeverne strane granice nalazi se i ruska republika Sjeverna Osetija- Alanija - raspadom SSSR-a osetijski etnički prostor ostao je podijeljen na dva dijela, na dvije zemlje: Rusiju i Gruziju, ali i na dvije sfere utjecaja.
Oseti žele postati nezavisni, žele se i ujediniti sa Sjevernom Osetijom, no situacija nije toliko jednostavna, jer ovdje Gruzijci nisu jedini negativci. Rusija želi proširiti svoj utjecaj u Južnoj Osetiji i također je ujediniti sa Sjevernom Osetijom, ali pod svojm vladom i svojom vlašću.

Abhazija je regija u sjeverozapadnoj Gruziji, dom abhaske etničke skupine/naroda koji se također želi osamostaliti. I ovdje Rusija ima svoje prste.

Gruzija je i prije pokušavala vratiti svoje odmetnute regije, i silom, ali i diplomatski, obećavajući im vrlo široku autonomiju, jer, međunarodnopravno gledano, ona je priznata u svojim međunarodnim granicama uključujući i Abhaziju i Južnu Osetiju, no, ovdje nije samo riječ o željama za nezavisnost dvaju kavkaskih naroda, ovdje je riječ i o sukobu "medvjeda i miša", a šire zapravo o sukobu dviju sfera.

Saakashvili je naravno upao u zamku. Niz razloga, od kojih vjerojatno jedan bijaše i onaj da se upravo održavaju Olimpijske igre, naveli su njega i gruzijsku vladu da vojno pokuša zauzeti Južnu Osetiju. Ono što vjerojatno nisu očekivali jest toliko neproporcionalan odgovor s ruske strane, koja, ne samo da je "oslobodila Južnu Osetiju", nego je i praktički pregazila Gruziju, zaustavljajući se u posljednji čas. Rusija je zapravo izvršila klasičnu imperijalističku invaziju na Gruziju, u maniri carske Rusije iz 19. stoljeća.

Naime, Južna Osetija i zapravo cijela Gruzija ima strateški važan položaj na Kavkazu, a u svemu tome je jako bitan i naftovod Baku- Tbilisi- Ceyhan. Gruzija održava srdačne odnose s EU i SAD-om, i američko- europski utjecaj je u posljednje vrijeme počeo jačati, posebno sa procesom pristupanja Gruzije NATO-u. Rusija time očito želi osigurati svoje strateške interese - ali na kakav način!

Naravno, pogriješio je i Zapad, i to ne svojim planom uključenja Gruzije u NATO, nego upravo suprotno, time što Gruzija (još) nije uključena. Naime, na posljednjem summitu u Bukureštu Njemačka i Francuska odbile su dozvoliti Gruziji uključenje u Membership Action Plan (pojam za zemlje pristupnice NATO-u, jedina trenutna MAP zemlja je Makedonija). Upravo to je dovelo Gruziju u ovakav usamljeni položaj, u kojem je mogla samo sjediti i gledati kako ruske trupe prodiru duboko u njezin teritorij. Ne znamo kako bi bilo da je Gruzija ušla u MAP, možda se invazija ne bi dogodila, možda Gruzija ne bi ni započela rat, a možda bi se dogodilo i nešto drugo...no ovaj primjer jasno pokazuje, još jednom, na najstrašniji mogući način, da je ogromni nedostatak to što EU nema zajedničku vanjsku politiku.

Rusija se u svakom slučaju vratila, na krilima "osiguranja demokratskih sloboda naroda Južne Osetije i Abhazije", koja se također u međuvremenu oslobodila gruzijskih snaga. Nastradala je Gruzija, nastradali su civili, no geopolitička situacija je nepovratno izmijenjena. EU još uvijek nema zajedničke vanjske politike, što ju čini neefikasnom, disproporcionalno u usporedbi s njezinom stvarnom ili potencijalnom snagom. SAD se neće tako lako miješati u situaciju direktnog konflikta s Rusijom - a ona je jasno pokazala što želi, jer ovo je bio čisti rat pokrenut ili nastavljen iz ruske želje za dominacijom i moći. Dosad je Rusija samo pokazivala zube, a sada je i počela gristi. Novi hladni rat? Možda; ali ovaj put sukobljene strane neće biti samo SAD i Rusija, tu će biti i EU, i Kina...a tko zna što se još može promijeniti u nadolazećim godinama.

Napomena: umetnuti linkovi na karte su iz Perry-Castañeda Library
Map Collection
: , nije mi uspjelo dodavanje slika pa sam stavio samo linkove...

Komentari

Ja naprosto uživam, Kad sam

Ja naprosto uživam,

Kad sam rekel da ruski medvjed ne spava, sam bil napadnut sa svih strana.

Tko je glasao

Iznimno dobar

Iznimno dobar dnevnik!!!

Osim kratkog i jasnog pregleda stanja još od Kavkaskih ratova, dnevnik otvara neka pitanja po principu "ki bi da bi" a valjalo bi se osvrnuti na ovo:

...no ovaj primjer jasno pokazuje, još jednom, na najstrašniji mogući način, da je ogromni nedostatak to što EU nema zajedničku vanjsku politiku.

Rekao bih da ne samo što EU nema zajedničku politiku da je nedostatak već UN, dakle svi na kugli zemaljskoj bi trebali imat neku zajedničku politiku kad su ovakvi interesi sukobljeni, barem kroz neki minimum minimuma.

Sva ta vraćanja u prošlost i "ispravljanja krivih Drina" kroz "ostvarivanja vjekovnih težnji" ovih ili onih permanentno stvaraju krizna žarišta i predstavljaju rizik novih sukoba. Malo nepromišljenosti ili nedomišljenosti je potrebno da dođe do rata. Ovaj put je to bio"mali", ako će sve uopće stati na ovome, ali bi već sutra mogao biti "veliki" ili "najveći".

Zato mi se čini da smo, svi uključeni, kosovski primjer olako shvaćali. Argumentacija za neovisnost nedvojbeno stoji ali stoji i to da je brzo priznaje Kosova od strane Zapada stvorilo određeni presedan na koji će u budućnosti biti mnogo pozivanja. S kojim posljedicama, vidjet će se.

Mislim da su Južna Osetija i Abhazija za Gruziju izgubljene, ma što Gruzijci pričali i činili, ali je teško očekivati njihovu potpunu neovisnost, prije priključenje Rusiji uz određeni stupanj autonomije, naravno s pozivom na pravo naroda na samoodređenje. Poznato?

Zajednička politika EU tu ne bi puno pomogla jer EU nije velesila a i da je, to ne bi bilo dovoljno i samo bi donijelo dodatni rizik kolektivnog sukoba s Rusima. Jedini način da se u budućnosti spriječi rizik svjetskog sukoba je postizanje konsenzusa, stvarnog a ne deklarativnog, o pravilima igre koja bi vrijedila za sve. Druge nema ili smo vrlo blizu velike frke. Ovaj bi sukob mogao imati dalekosežne posljedice po svjetski mir. Zato treba sjesti, ohladiti se i razgovarati. Dugo i vrlo ozbiljno jer nova sila, ma čija bila, ne može donijeti ništa dobroga.

B-52

Tko je glasao

Hvala. Moja osnovna teza u

Hvala.

Moja osnovna teza u dnevniku i jest da je ovaj sukob puno značajniji, dugoročno, za međunarodnu političku scenu; a i za Hrvatsku, jer i mi se nalazimo na nekoj granici rusko- europske sfere. Ruski utjecaj je ovdje manji, jer smo ipak puno dalje od Rusije, i puno više inkorporirani u Europu, ali trebalo bi nas se ticati, ali ne na način da sad neki likuju jer je eto "Rusija pokazala Amerikancima"...
Poanta je da su u ovom ratu i prije njega počinjene neke strašne i nepromišljene pogreške. Istina, Rusija 2008. nije Sovjetski savez 1968., no paralele postoje. Isto tako, Sakašvili nije Tuđman, Rusija nije Srbija, Južna Osetija i Abhazija nisu Krajina - Oluja je kod nas uspjela, a u Gruziji nije. Paralele?
Južna Osetija i Abhazija su definitivno izgubljene za Gruziju, ali i ne samo to: Gruzija je de facto pod okupacijom Rusije. Još je samo korak do ponovnog oživljavanja doktrine "ograničenog suvereniteta", ovaj put zbog strateških interesa Rusije i njezinog potencijalnog utjecaja na energetske tokove prema Europi.
No, čini mi se da EU još ne shvaća situaciju, pa tako, dok Amerikanci pokušavaju biti diplomatski pametni koliko se to da biti, Angela Merkel obećava Gruziji brz ulaz u NATO (iako je prije 5 mjeseci bila potpuno druga pjesma). Bilo bi to pomicanje fronte pod nos Rusiji, a ona to neće dozvoliti u situaciji kada si Medvedev dozvoljava naređivati Sakašviliju da "mora otići". Regnum regno non praescribit leges? Ili ipak "ograničeni suverenitet"? Meni se ipak čini ovo drugo.

Tko je glasao

Ovo sam dobio preko

Ovo sam dobio preko facebooka, kao priopćenje jedne nepolitičke udruge iz Gruzije, dakle gruzijski pogled na rat:
------------------------------------------------------------------------------------------
On August 7th, in Samachablo (so called South Osetia) the local bandits with support of Federal Security Service of Russian Federation (FSB) launched fire attack on Georgian civilians in near by villages. Same day Georgian Governmental troops took under control all the territory and withdraw all bandits out of administrative locations of the region.

Unfortunately, those who are ex KGB agents and are in power in Russia and dream about bringing back the Soviet Union and its brutal system, launched serious bombing and shell attacks on August 8th, 2008. Despite all suggestions of cease fire from Georgian Government Russian Federal troops have bombed following cities: Zugdidi, Senaki, Kareli, Gori, Kaspi, Marneuli, Batumi, Khelvachauri, Poti, Kutaisi and even the capital of Georgia – Tbilisi. All airports, ports and other communication facilities were destroyed, only Tbilisi International Airport survived. Majority of economical and business facilities were attacked and bombed. City of Gori is totally empty and destroyed, city of Zugdidi and Senaki as well as Abkhazian Region and Samachablo Region are occupied by Russian Federal troops. The major pipelines are attacked. The hospitals and civilian complexes are attacked, ruined, destroyed. There are HUGE amount of civilians wounded and dead.. All
military facilities are attacked.

Right now (August 12th, 2008) the Russian Federal Soldiers, Russian so called “Peace Keepers” and Osetian and Abkhazian band groups are entering various Georgian villages, killing people, raping and kidnapping females, rubbing and marauder all houses and administrative buildings.

What we have felt, seen and watched during past days are not even describable, nothing happened to Georgia even medieval ages and even barbarians and war tribes of ancient centuries were more human and respectful. In XXI century we are the witnesses of brutal, aggressive and dangerous actions towards small and peaceful nation.

We respect Russia and want to be in more than friendly relations with Russian people, but those who are in the top of the Russian Government do not realize that they lost their reputation. The anger and misunderstanding will be gone soon but DISAPPOINTMENT and DISTRUST will stay.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Tko je glasao

Dobra ti je ova dajdžest

Dobra ti je ova dajdžest verzija of the sukob u Gruziji, bar ne moram pratiti sve po novinama...nego samo jedno pitanjce: ako je J. Osetija, kao i Abhazija part of Gruzija, i.e. Gruzija jest cjelovito priznata s tim svojim regijama, onda wtf? Zašto se J. Osetija htjela odvojit (nije valjda samo zato da se spoje sa svojom braćom u Sj. Osetiji?). To bi bilo kao da se Krajina htjela (a htjela je) odvojit from Cro, am I right? Daj malo to podebljaj i uputi me, da ne moram, velim, gubit vrijeme čitajuć okolo...

CC

Tko je glasao

Hm, pa da, to i mene

Hm, pa da, to i mene zanima...:) Ono što zapravo nalazim po internetu bez nekog dubljeg istraživanja je to da je došlo do porasta nacionalizma na obje strane u procesu raspada Sovjetskog saveza.

I Gruzija i Južna Osetija (i Abhazija) bile su pripojene Sovjetskom savezu, no čini se da je Gruzija to uvijek smatrala svojim nacionalnim teritorijem i uvijek provodila svoju nacionalističku politiku. Nakon 1917. Gruzija je, uz tu svoju nacionalističku politiku, bila i uporište menjševika, jedne od dviju struja u ruskom revolucionarnom pokretu (druga struja su bili - boljševici).
U tom prvom sukobu Gruzijci su nametnuli jake mjere represije, što je Osete i Abhaze povezalo s boljševicima, odnosno sa sovjetskom Rusijom. Boljševici su skršili menjševičku vladu u Gruziji 1921.

Tako je sve onda trajalo do 1989. kada je u Gruziji počeo rasti nacionalizam u procesu raspada SSSRa, npr. uspostavljajući gruzijski kao službeni jezik u cijeloj zemlji (a treb reći da su Abhazija i Južna Osetija imale autonomni status unutar Gruzijske SSR). Osetija i Abhazija su proglasile nezavisnost, Oseti su se htjeli ujedinit, i opet su, protiveći se gruzijskom nacionalizmu, uzeli Ruse za saveznike (ili obrnuto, oni su uzeli njih). Slijedio je krvavi sukob i građanski interetnički rat u Gruziji do 1995. , a sukobi, incidenti i konflikti traju još i danas. Južna Osetija je čak održala i dva referenduma, no nijedan nije priznat od strane UNa, EUa itd, zbog tog jer nije bilo priznanja centralne vlade u Tbilisiju i zato jer nije sudjelovala gruzijska manjina (koja čini npr 30 % u Osetiji, iako je došlo i tu do etničkog čišćenja).

No ono što je posebno zapravo bitno u svemu ovome je: Rusija je i dosad podupirala Abhaziju i Južnu Osetiju, no ona zapravo , koliko ja kužim, ne želi da one postanu nezavisne, nego da postanu dio Rusije, dok Oseti i Abhazi žele postati nezavisni, ali ipak su povezani s Rusijom ?? hm...nije mi jasno. Rusija se zato protivila i priznanju Kosova, jer bi to značilo da na isti način mogu i J. Osetija (a možda i Sj. Osetija) i Abhazija proglasiti neovisnost...Inače, gotovo 3/4 Oseta ima rusko državljanstvo...smišljena ruska politika "infiltracije". Ono što sam htio reći, bitno je to da je Rusija sada prvi put posegla za vojnom intervencijom i de facto okupacijom Gruzije radi zaštite svojih interesa...

Ima tu jako "dubokih" stvari...

Tko je glasao

e, moglo bi postat

e, moglo bi postat zanimljivo...osobito sad kad čitam da moja miljenica Condi juri tamo sutra s nekim papirima a i Sarko je tu odigrao ulogu (moram reći da skoro pa obožavam Condi Rize i pratim njene aktivnosti po celom svetu :))
nu, ali sad bi i RS mogla dignut glavicu, i.e. Dodik...

CC

Tko je glasao

Mislim da RS nije u istoj

Mislim da RS nije u istoj poziciji kao i Južna Osetija & Abhazija, ni međunarodnopravno, ni politički, a ni geopolitički; iako, ovdje negdje, na istočnoj granici Hrvatske, prolazi granica ruske sfere interesa...Hrvatska bi trebala biti pozorna, jer nikad se ne zna što budućnost nosi, sad kad je Rusija počela gristi...zapadni mediji čak uspoređuju ovu invaziju s onom sovjetskom u Pragu 1968. Možda ta analogija i nije tako daleko od usporedbe, pa je sasvim razumljivo zašto su se svi ustrčali: napisao sam i u dnevniku, moja je teza da je ovaj rat, iako "malen", i kratkotrajan, (recimo u usporedbi s Irakom), u potpunosti promijenio međunarodne odnose. Za Zapad, prva bitka je izgubljena, definitivno...

Tko je glasao

Follow the money, kaže onaj

Follow the money, kaže onaj tajanstveni čiča u mračnoj vašingtonskoj garaži i nahuška Postove rotvajlere Bernsteina i Woodwarda na džihad kontra inače interesantnog predsjednika Richarda "long live Croatia" Nixona. Trag novca, odnosno interesa i moći valja njušiti i u najnovijem kavkaskom krvoproliću, čini se (ako se apstrahira neizostavna uloga naroda u važnoj ulozi topovskog mesa) da su svi akteri na dobitku. Rusi - jer su pokazali mišiće a mladi Petro(zbog grada a i petro dolara)građanin Dmitri da može biti čvrste ruke, Putin jer je opet mogao navući ledenu facu KGB-ovog berlinskog djelatnika, malo je Crvena armija proluftala cijevi haubica i turbine Suhoja... Sakašvili baš u Tbilisiju sub rosa divani s turskim premijerom što budi dosta asocijacija, opet je zbog (vrlo neslavne) jednodnevne ofenzivne i četverodnevne defanzivne ratne kampanje postao "otac domovine" i stavio flaster na usta domaćim jalnuškim diletantima, mutikašama i smutljivcima koji šefa države inače obdaruju brežnjevljevskim epitetima... Trlja ruke i Uncle Sam pa slatka Condy na travnjaku pred Bijelom kućom može naoružana svim retoričkim klišejima predstavljati vođu "slobodnog svijeta", Sarkozy je Kouchnera malo provozao egzotičnim istokom a taj se dobročinitelj i ljudina nije suzdržavao french kissa u obje kancelarije lidera suprotstavljenih nacija.
Ako se malo zanemare sve one rute crnog zlata, plina, vode i opijuma, ipak treba (u duhu konzervativnog geopolitičkog diskursa) vidjeti zašto Gruzijci i njihov poglavica tako jako preziru Kremlj i podmoskovske večeri s Aljom Pugačevom za mikrofonom. Malo je suludo čačkati rusku mečku.

2decicrnog

Tko je glasao

Bojim se da je Duboko grlo

Bojim se da je Duboko grlo uvijek u pravu, kao i u pravoj priči je nasapunao Nixonu dasku. Ovdje je baćuška postigao nekoliko ciljeva: prvo pokazao je da Rusi znaju voziti tenkove, avione i džipove, te znaju pucati iz pušaka, topova i raketa, što im dugo vremena nije išlo. Poglavica Medvjed koji sjedi u velikom vigwamu u Kremlju je pokazao kako njemu neće neki Gruzijci govoriti dvostrukim jezikom i poslao je vatrene ptice i željezne konje kako bi kaznio glupog poglavicu koji sjedi u wigwamu u Tbilisiju. Priča ide da su se Rusi naselili tijekom bratskog života medju Gruzijce i Osete, koji su (hebote i oni?!?), iranskog porijekla. Ukratko Rusi su u Osetiji napravili balvan revoluciju, a Gruzijci su rekli, čekaj, ne može to tako, i računali su da Putin gleda olimpijadu sa Medvedovim na njegovoj dači ali su se zajebali. Malo su šljokali votku, i Putin je slučajno imao upaljenu televiziju i rekao je Medvedevu, okrenuvši na CNN, pazi jebote, pa oni su ušli u Osetiju, daj zovi onog generala, bem mu kajmak gruzijski....Ostalo znate....Razumije se da sa cijelom pričom Amerikanci , Britanci i naftne korporacije nemaju veze, i dakako trasa Kaspijskog naftovoda kojim zaobilaze Ruse. Nasreću, Gruzijci imaju tajno oružje, pregovarača Žužula, koji će za sitnu proviziju riješiti problem,uz nesebičnu pomoć Jure Radića, koji bi problem lako riješio izgradnjom četverotračnog mosta preko Južne Osetije.

Tko je glasao

To je plan. Zovi Korejanca

To je plan. Zovi Korejanca na East River ili šalji Miomira koji se ionako lijepo snalazi na Menhetnu da malo poveže konce u krugovima uznemirene međunarodne klike. MŽ ima Behtela v žepu, JR će navalit s našim katerpilarima, a građanin predsjednik će na kavicu s Osetima i Abhazima.
Sumnjam da su Tridmi i Dovla cugali u dači, to je ta neka nova lenjingradska mladež na Cockti i boršću. Inače, neki sam dan u (božesačuvaj, nek me pogodi grom i Todorić objesi na hrast pred svojim skromnim domom) Lidlu na polici uočio votku Putinoff, po litre za 27 kuna. Nisam kupio, ali budem.

2decicrnog

Tko je glasao

no ovaj primjer jasno

no ovaj primjer jasno pokazuje, još jednom, na najstrašniji mogući način, da je ogromni nedostatak to što EU nema zajedničku vanjsku politiku.
Uglavnom imaju, kao po Balkanu, po uzoru na ex SFRJ i post SFRJ politiku a sada i uključenu (Rupel, Žužul ...) - istovremeno desetak različitih razina i politika.

To se i ovdje vidi, po tvom postu, amo treba dodati da baš Francuska i Njemačka briljiraju, kao od šale, istovremeno u vezi Gruzije, Kine, Balkana a i dosta toga drugog.

Naši tu zbog iznimnog iskustva igraju ležerno, profesorski - Mesić je to razno odradio usput, Sanader s jahte, Jure Radić uz pomoć dr Gregurića i dr Žužula kao od šale sklapa poslove sa svima i kaže da je IGH d.d. već preteklo svu EU ... Uhvatili smo bolje formule nego za Tita.

Tko je glasao

Putinov pogled kod ovog

Putinov pogled kod ovog zagrljaja govori romane.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. president Trump od Zlatno doba kap... komentara 2
 2. Pernarov teror ima dalekosežne posljedice po Hrvatsku / Domovinski zakon i Domovinska sigurnost jedini jamac stabilnosti od Laganini komentara 21
 3. Human Rights Watch, slučajno ili namjerno, pridružuje se naci-četničkom hibridnom ratu Četničke Džamahirije protiv Hrvatske od Laganini komentara 5
 4. Godina boli od otpisani komentara 5
 5. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 42
 6. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 7. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 8. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 40
 9. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 10. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 17
 11. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 12. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 13. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 14. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 15. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 16. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 17. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 18. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 19. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 20. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 21. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 22. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 23. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23
 24. O bankrotu ljevice u doba globalizacije od Zoran Oštrić komentara 4
 25. Međunarodni kazneni sud od Zlatno doba kap... komentara 1

Tko je online

 • indian
 • Papar
 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 3
 • Gostiju: 44

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan