Tagovi

Borba za poštovanje

Potpisi kao WC papir?

Famozni referendum o ZOR-u za čije je raspisivanje skupljeno više od 700.000 potpisa građana, prema odluci Ustavnog suda RH neće se raspisivati. Naime, u odluci Ustavnog suda stoji kako su povlačenjem Prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o radu prestale pretpostavke za raspisivanje samog referenduma. U odluci se također navodi da se isti takav prijedlog ne smije uputiti u zakonodavni postupak prije proteka roka od godine dana od dana objave te odluke.

Ok, sada kada smo razmotrili tehničke komponente ovog slučaja, idemo se pozabaviti njenim posljedicama. Sama odluka o neraspisivanju referenduma u ovom trenutku nije pucanj u prsa demokracije kako pompozno objašnjavaju vodeći sindikalisti. Odluka o neraspisivanju referenduma u ovom trenutku jest i jedina logična s obzirom da zbilja ne postoje pretpostavke za raspisivanje istog. Ono što predstavlja problem jest što istekom roka od godine dana potpisi 700.000 građana mogu poslužiti kako sucima Ustavnog suda, tako i članovima vladajuće koalicije da njima obrišu pozadine i s eventualnim novim prijedlogom ( naravno, budu li još na vlasti ), rade što ih je volja.

Don Vladimir Corleone

Vladimir Šeks se posljednjih tjedana prometnuo u lidera kakvog viđamo samo u mafijaškim filmovima, svojevrsni Don Vito Corleone. Naime, prema tvrdnjama Damira Polančeca, Šeks sam može donositi odluke Ustavnog suda, ima u šaci pojedine suce i zapravo sve što ti treba da se neki zakon provede ili ne, da ostaneš na slobodi ili ne jest jedan poziv nekadašnjem predsjedniku Sabora. Koliko ima istine u tim tvrdnjama morat će se pozabaviti netko drugi. Međutim, indikativno je to da se odluka Ustavnog suda poklapa sa mišljenjem vladajuće koalicije, točnije stranke ( HDZ ), još točnije sa mišljenjem jednog čovjeka iz te stranke ( Vladimir Šeks ). I to sve bez obzira na pritisak javnosti i želju građana, čije bi interese u praksi trebao štititi Ustavni sud, da se referendum raspiše. Zašto odluka suda nije mogla biti uvjetno raspisivanje referenduma, za što se zalaže i predsjednik? Točnije, ukoliko se u bilo kojem trenutku u zakonodavni postupak uputi sličan prijedlog zakona, raspisivati će se referendum.

Tko će koga rušiti?

I dok je odluka Ustavnog suda sasvim sigurno legalna, pitanje je koliko je ona bila ˝mudra˝. Naime, u Hrvatskoj već duže vrijeme vlada iznimno loša klima koja je, barem za to kratko vrijeme prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma, bila uljepšana i pružila kakvu takvu nadu građanima da nešto mogu promjeniti, da nisu u potpunosti prepušteni omraženim likovima iz saborskih fotelja. Ovakva odluka suda je dolijevanje ulja na vatru koja već opasno plamti i prijeti eskalacijom. Međutim, čak i u situaciji u kojoj se ovakva odluka Ustavnog suda može nazvati glupom, izjave poput one Ozrena Matijaševića o rušenju Ustavnog suda spadaju u sferu praznih političkih govora, ili drugim riječima idiotizma. Niti je Ozren Matijašević pozvan rušiti Ustavni sud, niti je on za tako nešto ovlašten. Sindikati često pozivaju institucije da rade svoj posao, možda bi neki od njih taj isti zahtjev mogli uputiti sebi samima.

Mi vas biramo, mi vas i skidamo!

Neovisno o pitanju nužnosti Ustavnog suda i sudaca koji su prema svemu sudeći produžena ruka politike mi se trebamo bazirati na one koji te suce postavljaju i na one zbog kojih je ova situacija realno i nastala, a to je Vlada. Kristalno je jasno da svakim danom sve više i više tonu u živi pjesak svoje nesposobnosti, no jesmo li mi u ovom trenutku spremni zadati konačni udarac? Postoje dva puta koja predlažu sindikati. Prvi je kolektivni štrajk, a drugi pokretanje peticije za raspisivanje prijevremenih izbora. Bilo bi zanimljivo vidjeti na koji bi način Ustavni sud ili netko drugi osporio veliki broj potpisa za raspisivanje prijevremenih izbora. Nadalje, pokretanje takve peticije moglo bi imati dalekosežne pozitivne posljedice za čitav narod. Uputila bi se jasna poruka kako trenutnim vladajućima, tako i onim budućim da su gotova vremena kada se sa narodom može raditi što se želi, jer narod je taj koji ih bira, ali isto tako narod je taj koji ih sa toliko željenih pozicija može skinuti.

Poštovanje

Jadranka Kosor i njeni koalicijski partneri koji svoju lojalnost objašnjavaju ispraznim floskulama unatoč svim aferama, potresima i omalovažanjima naroda nisu u lošoj situaciji. Oni i dalje mogu raditi što žele, a sve zahvaljujući nama. Ovo nam je prilika da na vrlo jednostavan način promjenimo čitav tijek događaja. Ovu bih odluku suda, kao i sve dosadašnje događaje pomalo blago nazvao ranjavanjem demokracije. Međutim, dozvolimo li da se ova priča nastavi, a mi ostanemo njeni promatrači, demokraciji će biti potreban veliki lijes. Jesmo li konačno spremni izboriti se za ono što zaslužujemo – poštovanje?

Piše :
Alen Bećirović
alen_becirovic@hotmail.com

Komentari

Ne možeš na jednom mjestu

Ne možeš na jednom mjestu napisati ovo:

Odluka o neraspisivanju referenduma u ovom trenutku jest i jedina logična s obzirom da zbilja ne postoje pretpostavke za raspisivanje istog.

A na drugom ovo:

Ovu bih odluku suda, kao i sve dosadašnje događaje pomalo blago nazvao ranjavanjem demokracije.

Još je mjesta na kojima oponiraš vlastitim tvrdnjama pa bi bilo dobro da se prije pisanja dogovoriš sam sa sobom koje ćeš stajalište zastupati.

Ustavni sud nije pozvan da donosi ni "mudre" ni "logične", ni "glupe" ni "pametne" ili bilo kakve druge odluke osim onih koje se temelje na Ustavu RH i pozitivnim zakonskim propisima.

Tek ako nisu takve, u obzir dolazi da procjenjujemo jesu li ovakve ili onakve iz prethodno navedenog repertoara.

I još nešto, svaki građanin, uključno Ozren Matijašević, je itekako pozvan da pokrene bilo kakvu inicijativu, pa i takvu koja bi dovela do ukidanja Ustavnog suda. Ne znam otkuda ti uopće misao da bi Ustavni sud bio sveta i za svagda krava. Matijašević nije rekao da će na silu ili bilo kakav nelegalan način ugroziti Ustavni sud, rekao je samo to da će pokrenuti inicijativu za njegovo ukidanje. To vjerojatno znači referendum, procedura je znana, jer nema šanse da bi prijedlog vladajućima za izmjenu u tom smislu Ustava urodio plodom.

Vezano uz prvi citat, koje argumente nudiš uz tvrdnju da "zbilja ne postoje pretpostavke za raspisivanje istog" (referenduma)?

Pozivaš se na odluku Ustavnog suda ili ovo "zbilja" znači nešto drugo?

B-52

Tko je glasao

čemu referendum, ako više ne

čemu referendum, ako više ne postoji refrendumsko pitanje, jer je zakon povučen? može li mafijašević dati odgovor na to pitanje?

Tko je glasao

Što se tiče ovih citata.

Što se tiče ovih citata. Naglasio sam kako je ideja o neraspisivanju referenduma u OVOM TRENUTKU logična, ali ideja da se nakon godine dana taj sporni prijedlog može ponovno uputiti u proceduru jest ranjavanje demokracije.

Odluku suda sam nazvao glupom sa stajališta običnog građanina, a ne sa stajališta njezine valjanosti, uostalom naglasio sam da je ova odluka sigurno legalna, međutim, pitanje je je li sve što je po zakonu automatski pozitivno.

Što se Ozrena Matijaševića i općenito sindikata tiče, tu nisam objektivan jer na sindikate ne gledam pretjerano blagonaklono, tako da je sasvim logično da moje mišljenje nije isto kao i tvoje ili nekog trećeg. Dakle, kako je on hitro najavio 'rušenje' Ustavnog suda, tako sam i ja iznio mišljenje da je ta ideja smješna. Iz prostog razloga što smatram da ukidanje Ustavnog suda nije riješenje, već ukidanje Vlade ;)

Što se prvog citata tiče, on u cijelosti glasi ovako :
Odluka o neraspisivanju referenduma u ovom trenutku jest i jedina logična s obzirom da zbilja ne postoje pretpostavke za raspisivanje istog.

Dakle, u ovom trenutku zbilja ne vidim razloga da se referendum raspisuje s obzirom da je sporni prijedlog povučen iz procedure. Dakle, čemu raditi dodatni trošak za provođenje referenduma, ako prijedlog i tako i onako nije u proceduri. Zato je najbolje riješenje uvjetno raspisivanje referenduma, a ne ovaj rok od godine dana...

Bolje pet do dvanaest, nego nijednu poslije jedan...

Tko je glasao

Dakle, u ovom trenutku zbilja

Dakle, u ovom trenutku zbilja ne vidim razloga da se referendum raspisuje s obzirom da je sporni prijedlog povučen iz procedure. Dakle, čemu raditi dodatni trošak za provođenje referenduma, ako prijedlog i tako i onako nije u proceduri.

Zašto misliš da je Ustavni sud ovdje da donosi logične a ne pravno utemeljene odluke?

Možeš li ukazati na vezu između referendumskog pitanja i povučenog prijedloga zakona kao jedinog temelja za neraspisivanje referenduma?

Kolektivnim se ugovorima regulira puno toga više nego je sadržano u prijedlogu izmjena Zakona o radu. Osim toga, vjerojatno ćeš se i ti složiti da "zadržavanje pravne regulative" ne znači samo zadržavanje pojedinih članaka jednog zakona već svih propisa koji reguliraju materiju.

B-52

Tko je glasao

Zašto misliš da je Ustavni

Zašto misliš da je Ustavni sud ovdje da donosi logične a ne pravno utemeljene odluke?

Ustavni sud je tu definitivno da donosi pravno utemeljene odluke, međutim u situaciji kada bi bilo koja odluka ( dakle raspisivanje referenduma ili neraspisivanje ) bila pravno utemeljena, mislim da svaki sud treba gledati i jednu širu sliku, koju u ovom slučaju nisu gledali.

Možeš li ukazati na vezu između referendumskog pitanja i povučenog prijedloga zakona kao jedinog temelja za neraspisivanje referenduma?

Čitava ideja oko referenduma bila je vezana uz sporni prijedlog izmjena ZOR-a, zar ne? Sada kada je taj prijedlog povučen, prestaje i potreba za referendumom.
A što se tiče kolektivnih ugovora, sasvim je sigurno da se njima regulira puno više nego samim prijedlogom izmjene ZOR-a, ali ponavljam, čitava priča i akcija sindikata je bila usmjerena tom prijedlogu, a ne kolektivnim ugovorima. I odluka Ustavnog suda je vezana uz taj prijedlog, a ne kolektivne ugovore...

Bolje pet do dvanaest, nego nijednu poslije jedan...

Tko je glasao

Čitava ideja oko referenduma

Čitava ideja oko referenduma bila je vezana uz sporni prijedlog izmjena ZOR-a, zar ne? Sada kada je taj prijedlog povučen, prestaje i potreba za referendumom.

Mi izvan suda možemo pričati o ideji, namjerama ili političkoj i svakoj drugoj pozadini akcije, ali Ustavni su ne. On se mora držati samo slova Ustava i zakona. Nažalost, to nije bio slučaj pa su išli čak dotle da su, skandalozno je za jedan sud, ocijenili kako bi se referendum mogao iskoristiti za političke ciljeve.

Kako bi izgledalo da sud u oslobađajućoj presudi nekom od do jučer vodećih HDZ-ovaca napiše kako je toga oslobodio jer bi se osuđujuća presuda mogla iskoristiti u političke svrhe (da oporba preko presude pokuša vrh HDZ-a prikazati kao zločinačku organizaciju)?

Sudovi ne smiju ni razmišljati a kamoli se u presuđivanju voditi takvim mogućnostima. Svaka se presuda na neki način može ispolitizirati. Ne mislim da se sada politizira manje nego što bi se da je bila drugačija.

Ustavni sud nema zadaću štićenja zamišljenog ili poželjnog ugleda stranke na vlasti, ni bilo koje druge. O imidžu svake stranke trebaju razmišljati unutar tih stranaka.

Osim toga, u vrijeme pred prikupljanje potpisa za referendum se nije razgovaralo samo o prijedlog izmjena zakona već o cijelom paketu iz domene rada. Razgovaralo se o novim kolektivnim ugovorima i dogovor nije postignut. Kako do sklapanja novih, prema zakonu, vrijede sva prava iz starih, razumljivo je zašto sindikat nije popuštao, vrijeme je bilo na njihovoj strani.

Nema se sad ni vremena ni prostora opisivati što je sve sadržano u kolektivnom ugovoru ali je činjenica da se o pojedinim stavkama pregovaralo, pa i postizalo sporazume, čak i nakon što je počelo prikupjanje potpisa. Referendumsko je pitanje s toga bilo koncipirano tako da zapravo sveže Vladi ruke da promijeni bilo što bez pristanka sindikata.

S druge strane, jedina nakana Vlade s prijedlogom izmjena zakona je bila da poništi važenje kolektivnog ugovora ukoliko se do određenog roka ne potpiše novi, ili važenje skrati samo na koji mjesec. Time bi strateški popravila vlastitu poziciju u pregovaranju jer dok pregovori traju, dotadašnja prava se ne bi primjenjivala a i neka tada nesporna bi se mogla ukinuti jer kolektivni ugovor ne bi važio ni u jednom dijelu.

Ustavni se sud dakle vodio golim interesom Vlade, kao i u slučaju harača, da je ne stavi u poziciju da više ne može financirati sva prava iz rada, odnosno, da je stavi u strateški nadmoćnu pregovaračku poziciju. Kako je to sfera politike, Ustavnom sudu u njoj nema mjesta.

Zato su i prihvatili logiku Vlade, "nema prijedloga izmjene zakona - nema referenduma" iako referendumsko pitanje uopće ne govori o tom prijedlogu. Taj prijedlog jest bio povod za prikupljanje potpisa ali ne i glavni ili pak jedini sadržaj referendumskog pitanja koje je trebalo biti jedini objekt promatranja Ustavnog suda (osim vrijedećeg broja prikupljenih potpisa).

Također, Ustavni je sud pobio očitovanje sindikata (točka 22.2) da se radi o "drugom pitanju iz domene sabora" i presudio da je u momentu podnošenja zahtjeva prijedlog za raspisivanje referenduma bio vezan uz prijedlog zakona. Odnosno, nisu prihvatili "predomišljanje" sindikata glede karaktera njihovog prijedloga za raspisivanje referenduma. Još su ih (sindikate) debelo našpotali zbog toga.

S druge pak strane, Vladi su "predomišljanje" (povlačenje prijedloga izmjene zakona) prihvatili iako je ono uslijedilo tek nakon što su potpisi prikupljeni i nije uspio pokušaj njihovog osporavanja, odnosno, nakon što su bile ispunjene sve pretpostavke za raspisivanje referenduma.

Slijedom navedenog, jasno je da Ustavni sud nije obje strane stavio u jednak položaj i da je presudio krajnje pristrano, ne na temelju Ustava i zakona već uvažavajući i štiteći politički interes jedne strane, Vlade RH i vladajuće stranke.

Već su se počeli javljati i pojedini profesori ustavnog prava koji podupiru upravo ovakvo moje stajalište, nisu svi sluganskog mentaliteta i previše drže do struke da bi prihvatili toliku dozu licemjerstva i politikantstva u odluci. U općoj halabuci nažalost nisu dobili medijski prostor.

Sumnjam da će i kasnije jer već stižu nove predstave u našem političkom cirkusu koje valja pratiti (Sanader u saboru i sl). Nažalost.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Godina boli od otpisani komentara 5
 2. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 35
 3. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 4. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 5. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 38
 6. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 7. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 17
 8. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 9. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 10. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 11. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 12. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 13. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 14. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 15. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 16. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 17. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 18. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 19. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 20. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23
 21. O bankrotu ljevice u doba globalizacije od Zoran Oštrić komentara 4
 22. Međunarodni kazneni sud od Zlatno doba kap... komentara 1
 23. Veleizdaja Ustavnog suda RH od sjenka komentara 11
 24. Igra Plenkovića i Petrova, MOST-a i HDZ-a, odigrana na Badnjak, vulgarna je kao gluma Frljićevih glumica s državnom zastavom od ppetra komentara 5
 25. Izgubljena arbitraža: Upravljačka prava u INA-i nije predao Sanader, nego hrvatska vlada od sm komentara 49

Tko je online

 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 1
 • Gostiju: 28

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan