Tagovi

11:59

Prvi set odbojkaške utakmice je trajao 18 minuta. Završio je u 18:05. Kad je započeo?

Ne morate vjerovati, ali ovako je glasio drugi zadatak na ispitu iz matematike na nižoj razini na državnoj maturi održanom prije tri dana.
Imam nećaka koji upravo završava 1. razred osnovne. On je pametan i vižljast i pojeo bi ovaj zadatak za doručak i bez ponuđenih odgovora koje su ovom priliko maturanti mogli razmatrati (Napomena: stvarno su ponudili 4 odgovora.) Važnije od toga, i većina njegovih kompića bi zadatak ispravno riješila.

Dobro, reći ćete, to je drugi zadatak, samo za ugrijavanje, prikladan psihološki trik da se pristupnicima umanji stres. Ako ste na na znatiželjniju stranu pa vas zanima kako je onda izgledao prvi zadatak, zavirite na ncvv.
A što tek da se onda kaže o dvadesetom, od njih ukupno 28:
Zadano je a=18/25 i v=6.3, treba izračunati a^3v (a-na-treću-puta-ve). I da, imate pravo na kalkulator. I ne, ovo nije skrivena kamera. Ovo je zaista ispit zrelosti u hrvatskom školskom sustavu.

Štramac

Već odavno je jasno da se naše vodeće političke stranke teško mogu razlikovati po ikojem svjetonazorskom ili ideološkom kriteriju. Sasvim je očito da se problem ne da riješiti političkom amputacijom Milana Bandića ili Ive Sanadera, sva da oni (ili slični) i prihvate žrtvu kralja ili odigraju damin gambit. Zaista, što je demarkacijska linija, što je socijaldemokratsko ili demokratsko u partiji, odnosno zajednici?
Uz najbolju volju i naivnu dobronamjernost, jedina bi se razlika koju prosječni birač može (dobrohotno) prepoznati dala svesti na obranu demokratskih ili urbanih, odnosno, nacionalnih ili državotvornih interesa. Na stranu sad što su obje ove atribucije mitske i iracionalne i što obje nastoje živjeti same od sebe bez stvarnog sadržaja i ideje. Nego, zaista, što stvarno dobiva parlamentarne izbore u Gospiću ili u Čakovcu? Vjeruju li Ličani i Međimurci da biranjem ove ili one stranke stvarno biraju koncepciju? Ideologiju?
U najboljem slučaju oni odlučuju o tome hoćemo li malo više pozitivne diskriminacije ili malo manje. U jednoj interpretaciji to se zove borba protiv korupcije, a u drugoj korupcija; eto, na to se svodi.

Tanja u zemlji čudesa

Već znate da subotom pasionirano čitam Jutarnji. Ima tu svega: Pavičić, Tomić, Jergović i kultura, intervjui sa Sanaderom (zwei glatt zwei verkehrt) i sve ostalo.

Apsolutni današnji favorit mi je ipak Tanja Rudež. Bog te ubio, Tanja otišla na Ruđer se raspitat o teleportaciji. Teško je mjeriti je li u svom poslu uspješniji vlč. Sudac ili Jutarnji.
Shvaćam dobrostivo i kolege s Ruđera; vjerojatno nisu znali u kojem kontekstu će im izjave biti objavljene. Ili su se samo dobro zabavljali.. Ok, dr. Davor Pavuna ima svoje poslanje pa tu ne bih htio ništa remetiti.

Nego, novinarica Rudež. Znamo mi da je novinarski posao okrutan. Da melje ljude. Ali, toliko …
Da li vi stvarno mislite da ima smisla pitat ljude na Ruđeru jel ima to fizikalnog smisla to što vlč. S. izvodi? Da stvarno to potpišete u novinama?
Politiku smo već estradizirali. Društvo pogotovo. Vidoviti Milan, protjeran iz etera naših istočnih susjeda sasvim se lijepo smjestio u nas. Što nam još predstoji? Možda kunolovac na Ruđeru?

O čemu govorimo kad govorimo o izborima

Osoba A
(izjava građanke iz Gruda na dnevniku Nova TV). Neka im. Sad bar znamo kakva je Hrvatska.

Osoba B
To je samo naizgled dobro. U stvari, tragično je i više nego tragično. Mi nismo bili u stanju svih ovih godina proizvesti novu vrijednost. Ne znamo ni danas i malo je vjerojatno da ćemo znati sutra. Spržili smo mnogo milijuna eura tuđih novaca. Izgleda da to u nas uopće nije tema. Možda bi i bolje bilo da smo izabrali Bandića, da padnemo na dno, jer sudar s dnom je jedino što nas može osvijestiti.

Osoba C
Između redaka se dade pročitati da je Josipović spreman povući tužbu za genocid.

Osoba D
Jednoj dami se poziv na kavu ne odbija.

Stvarno, znamo li zapravo kakva je Hrvatska?
Eto, Jergović u subotnjem Magazinu Jutarnjeg piše o sajmu na Britancu i u drugoj rečenici članka koji bi se imao baviti gradom i uspomenama potegne Kafku i Hitlera. Jergović Hitlera, a Osoba A nas šamara po drugom obrazu. Pa stvarno, jel oni misle da ima ovdje itko nevin?
Ili smo samo loši i lošiji?

Zar opet ispočetka?

Svi znaju ali nerado priznaju.
Naravno da nema besplatnog ručka, doručka, liječenja, školovanja, čak ni sprovoda. Netko uvijek plati ili barem volontira. Pravo pitanje, dakle, glasi: tko, koga, zašto i dokad financira?
Netko treba platiti profesore, knjižnice, administraciju i struju i vodu. I ne postoji apriorni razlog zbog kojeg bi trebalo ovako a ne onako.

Dolje korporativno i potrošačko!
U Americi ne možeš studirati besplatno. Ne možeš i točka. Možeš dobiti stipendije iz raznih izvora. Možeš dići kredit. Ili platiti sam. Platit ćeš ili dići kredit ako imaš razloga vjerovati da će ti se investicija vratiti. Isto je i u Engleskoj.
Koliko je to loše, koliko zbog toga trpe Amerikanci i Englezi te njihova sveučilišta – o tome neka brinu oni, ako uopće misle da je to razlog za brigu.

Moja domovina

Dragi barba Luka je namjestio poltrona i idiota u HŽ. Idiot i poltron je uhvatio priliku da protupožarnu zaštitu proda na namještenom natječaju svojoj svojti; idiotu br.3, inače trgovcu psećom hranom. Ovaj je angažirao svoje prijatelje mesare i soboslikare da improviziraju mehanizaciju i obave posao za koji niti su ovlašteni, niti sposobni. Mrtvi i osakaćeni sugrađani i gosti nikada neće moći shvatiti što se zaista dogodilo.
Ne, ovo nije nova epizoda Alana Forda. Toliko apsurdne pokvarenosti nema ni u stripu.
Nije Alan Ford. To je moja domovina.
Moja domovina u kojoj resorni ministar nakon ovakvog perverznog lanca korupcije niti ne pomišlja na ostavku. S razlogom, jer sasvim je moguće da noć nakon ostavke provede u istoj ćeliji sa svojim vozačem. Pravosuđe bi samo trebalo razmrsiti jesu li korumpirani sinhronizirano ili svaki za sebe.

Fizika

In memoriam Darku Glavanu

Na studij fizike na PMF-u u Zagrebu možete se upisati na inženjerski i na nastavnički smjer. To je pučka terminologija; oficijelna kaže da možete aplicirati na istraživački studij fizike te na jedan od 4 profesorska: prof. fizike, prof. fizike i informatike, prof. fizike i kemije i prof fizike i tehnike. Za sve ove studije zadane su kvote. To je ono koliko ima mjesta, plaćali ili ne plaćali. Što je druga tema; povezana, ali za ovu priču nebitna.
Pa je tako obznanjeno da su kolege fizičari na nastavničke studije spremni primiti ukupno 90 studenata: 20+30+20+20. Ako negdje, daleko iznad naših glava, postoji sustav, taj predviđa da u generaciji upišemo 90 budućih profesora fizike. Zdrav razum kaže da je netko procijenio da nam toliko studenata profesorskih profila fizike u ovoj državi treba, te da ih možemo izškolovati.
Evo rezultata: Na studij prof. fizike se prijavio 1 (jedan) kandidat, na studij prof. fizike i informatike njih 8 (osam) , na ostala dva profesorska studija (fizika/kemija, fizika/tehnika) 0 (nula). To su prijave. 9 maturanata na 90 mjesta.

Ribić, Sanader, štrajk i secesija

Vilim Ribić je imao petlje odbiti ponudu o dogovornom smanjivanju plaća državnih službenika. Slijede konzultacije o mogućim prosvjedima i štrajku. Ivo Sanader je objavio kako Vlada RH neće podleći pritiscima te će jednostrano podrezati plaće i ukinuti izvjesne beneficije. Tko je u pravu? Što će sada biti?
Pouzdano znam da je Vilim Ribić pošten i seriozan sindikalist. Ne znam ikoga tko tvrdi da je Ivo Sanader pošten i seriozan premijer. To, naravno, još ništa ne dokazuje u ovom aktualnom sporu. Idemo onda u detalje.

Je li smanjenje plaće, tj. odustajanje od šestpostotne povišice, nužno?
Ja mislim da jest iako bi i moj novčanik postao šest posto prazniji. Izjave poput „ako mojih šest posto spašava državu, ako ta sića ikome išta znači, onda neka uzmu“ su promašene. Puno sitnih ušteda u zbroju čini golemu uštedu.

Je li Ribić inzistirao na očuvanju sadašnje razine plaća?
Koliko mi je poznato, nije. Inzistirao je na dvije stvari: prvo, da se uštede onda prošire na sve, i drugo, da se ustanove pošteni mehanizmi kompenzacije državnih plaća u boljim vremenima.

Kakvu kompenzaciju je nudila Vlada?

Šest sati

Članak u prošlosubotnjem Magazinu Jutarnjeg priuštio nam je ležernu ekskurziju u svijet sveučilišnih profesora. Svi su znali, pa čak i Uskok, da u tom svijetu ima puno endemskih vrsta. Poput, recimo, u priči spomenutog touroperatora koji u jednom tjednu predaje u Zagrebu, Splitu, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i opet u Zagrebu. Ili poput čitavog čudnovatog kontinenta kakav je, prema navodu iz članka, Ekonomski fakultet u Zagrebu koji svim svojim nastavnicima koji sudjeluju u nastavi plaća 30% redovitog bonusa na plaću. Oni su, što li, kao neki udarnici? Alije Sirotanovići? Ne navodi se kako se bude nastavnik koji ne sudjeluje u nastavi. Je li to nova podvrsta? Podliježu li takvi kakvom malusu?

Drugi stup

Srušiti?
"Deset godina primjene mirovinske reforme pokazalo je da je drugi mirovinski stup promašaj i Vlada je ovim potezom pokazala osjetljivost na zahtjeve građana", objasnio je jučer ministar Ivan Šuker. Kako ovo nazvati drugačije, nego paničnom reakcijom?
Najbolje što je Vlada na čelu s premijerom i ministrom financija u stanju izmisliti jest dobrovoljno i instantno prizivanje bankrota. Ideja da se imovina mirovinskih fondova pripiše državi (u ma kojoj njezinoj inkarnaciji), da se redizajn mirovinskog sustava poništi te da sve mirovine vrate u sustav međugeneracijske solidarnosti je jednostavno sumanuta.
Udruge umirovljenika ukazuju na loš položaj onih koji su u trenutku uvođenja 2. mirovinskog stupa imali između 40 i 50 godina te su, iako nisu morali, dobrovoljno ušli u drugi stup. Sad su ti umirovljenici, kao, zakinuti. Treba im pomoći jer će im mirovine biti male.

Novi dnevnici

 1. Ovi njemački desničari nisu normalni od Feniks komentara 14
 2. ŠEFovskom diktaturom ŠEFovanje od aluzija komentara 0
 3. 402 od Weteran komentara 27
 4. Hote lepo vrit s ustašama i partizancima od boltek komentara 18
 5. Što Plenković ne stvara poveznice s našim Srbima, hrvatskim braniteljima, nego muti s aboliranim teroristima od ppetra komentara 22
 6. Zvala sam se Verica Nikšić, imala sam 13 godina kada su me Srbi ubili u Širokoj Kuli jer sam se rodila kao Hrvatica od Laganini komentara 52
 7. Oni su ustaše? Pa odnosimo se onda prema njima kako zaslužuju! od Feniks komentara 22
 8. za dom spremni, za život nespremni od Zoran Oštrić komentara 1
 9. Zašto Hrvatska tolerira ustaški fašizam od sjenka komentara 81
 10. Otrovno pismo predsjedniku SDP-a Bernardiću od Laganini komentara 46
 11. Tisuće antidemokratskih sredstava u državi od rodjen komentara 1
 12. Poslušně hlásím je vinen Hrvatski bog Mars od lunoprof komentara 34
 13. HDZ se vraća stilu vladanja nepodnošljivom lakoćom od Feniks komentara 27
 14. Je li Božo Petrov još uvijek legalni predsjednik Mosta? od Zoran Oštrić komentara 7
 15. Lekovićev progon novinara, zataškavanje kriminala i demonstracija sile na zastupnicima u Saboru od Laganini komentara 14
 16. Genocid od petarbosni4 komentara 2
 17. Kad NATO Kolinda digne noge od sjenka komentara 25
 18. Brojevi za gospodu Plenkovića, Petrova i Bernardića 8 - 20 - 10 od rodjen komentara 1
 19. Analogije ili Vlada Idiotkracije od lunoprof komentara 48
 20. Zbogom banke. Dobrodošli bogati građani. od rodjen komentara 0
 21. Merkel i nacizam od Zlatno doba kap... komentara 62
 22. ŠEFOVI naređuju bez promjena i bez bitnih razlika od aluzija komentara 0
 23. Liječnik sadist od rodjen komentara 3
 24. Novi val nove vrste kriminala u građevini od rodjen komentara 6
 25. Kako elite osvajaju i porobljavaju neku državu! od Busola komentara 5

Tko je online

 • Bigulica
 • bube
 • Laganini
 • leddevet
 • ppetra
 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 6
 • Gostiju: 26

Novi korisnici

 • sandy199
 • cheapdress
 • zijad
 • kristijanhorvat
 • mošapijade