Tagovi

Ekonomija i društvo budućnosti

Kako vi gledate na ovo?

Sažetak

Najprije obračunavam s jednom predrasudom. Pokazujem, naime da nacije, nisu temeljni subjekti ekonomske aktivnosti, nego je to ljudska vrsta.

Ljudska se vrsta razlikuje od ostalih po tome što je, poput Boga, ONTOGENIČNA, sposobna stvoriti UMJETNO BIĆE. Stvaranje umjetnog bića je nužno, jer ljudska vrsta može isključivo pomoću njega ostvariti svoje ultimativne ciljeve i osmisliti svoje postojanje.

Povijest je ONTOGENIČKI PROCES - proces stvaranja i razvoja umjetnog bića. Započela je prije nekoliko desetaka tisuća godina, a uspješno se završavala tokom nekoliko zadnjih stoljeća. Umjetno biće je stvoreno. Poznato je pod nazivom KAPITAL. Ono treba raditi umjesto čovjeka i za čovjeka i brinuti o njemu.

Razvojni stupnjevi umjetnog bića ili kapitala su: 1. Teza – rad , 2. Antiteza –novac, 3. Sinteza - znanost i 4. Epiteza tehnologija. Znanost je najvredniji aspekt ili oblik postojanja kapitala – umjetnog bića.Tehnologija nije ništa drugo do primjenjena znanost. Materijalna civilizacija (tehnologija) je cjelovit tjelesni oblik umjetnog bića.

Revolucija revolucije

Novi tip revolucije?

Iako sam u prethodnim radovima često tvrdio da poslije buržoaske revolucije nije moguća više nikakva revolucija, ovdje moram priznati, da je ono što nudim ipak nekakva revolucija, i to možda čak najveća i najradikalnija, u cijeloj ljudskoj povijesti. No za razliku od prethodnih, ova, nova revolucija ne bi prolila ni jednu jedinu suzu, ni jednu kap krvi, niti znoja, a neće zahtjevati niti neke povećane napore u ljudskoj djelatnosti.

Ova REVOLUCIJA EKONOMIJE ujedno je i REVOLUCIJA same REVOLUCIJE, jer se ona njome, iz nasilnog čina koji ruši postojeći poredak, pretvara u mirno, miroljubivo, blagotvorno očuvanje istinske zakonitosti i sveg ostalog dobra kojeg je do sada stvorila ljudska vrsta.

Još riječ. dvije o tome.

Konačno – nakon sustavne potrage koja je trajala sve od Platona do Marxa, a i do današnjih dana, dakle, nakon najmanje 2400 godina – čvrsto sam uvjeren da sam uspio otkriti onaj toliko traženi i željeni oblik vlasništva, koji je bitno funkcionalniji, pravedniji i produktivniji od dosadašnjih.

Ne radi se, naravno, ni o kakvoj novoj varijanti privatnog niti društvenog vlasništva, nego o nečem potpuno drugačijem i novom.

Izlazak iz krize

Kako iz krize?

Svima je poznato da nam je ekonomija u krizi. Nezaposlenost, besparica, depresija, recesija i ostale srodne stvari.

Zakoni koje sam spominjao nesumnjivo bi vodili ka izlasku iz krize, ali naša je situacija takva da zahtjeva još nešto što bi ubrzalo njihovo djelovanje i onemogućilo povratak u nekakvo ovakvo stanje.

Bilo je dosta mislilaca koji su pokušavali naći «lijek» protiv ekonomske krize, ali se čini da to nikom nije pošlo za rukom. Ono što je na tom polju uspješno provedeno nije poticalo od mislilaca, nego od «praktičara» kojima nije bilo ni na kraj pameti da «liječe» krizu, nego da se naprosto oslobode nekih aktualnih ekonomskih i životnih problema, pa su kroz te aktivnosti neočekivano riješili neke probleme koje je stvarala kriza.

Ovdje mislim prvenstveno na tzv. javne radove. Prakticirali su ih Roosevelt, Hitler, Musolini, a i neki drugi državnici.

Zašto su javni radovi bili efikasno sredstvo za borbu protiv krize?

Čini se da je stvar u slijedećem.

Ključevi EU privrednog čuda

Čini mi se da EU ne stoji baš najbolje, a čini mi se također da će stajati još gore, ali će zato dobro padati.
Ni sa USA stvari ne stoje dobro i općenito s građanskim društvom. Komično je to da su komunisti bili u pravu kad su govorili o "trulom kapitalizmu". Ovaj stvarno trune. Bolest od koje trune zahvatila ga je negdje početkom dvadesetog, a u drugoj polovini tog stoljeća se ozbiljno razmahala. S početkom ovog, 21.og postaje kronična i sustavno ruinira društveno tkivo.

Da bi se to spriječilo, stvara se npr. Free trade i EU. Efekat je suprotan. Propadanje se širi, sistematizira, standardizira i ubrzava.

Ima li koga tamo da mi ne vjeruje?

Od onoga što se danas poduzima u razvijenim zemljama ništa ne pomaže. Dapače, škodi. Svijet vode budale, i to puno veće nego što su ove naše.

Sreća da taj jadni svijet ima mene, koji sam otkrio od čega on boluje i nakon dijagnoze propisao lijek koji će ga spasiti i povratiti mu snagu i smisao opstanka.

Ima li koga tamo da mi ne vjeruje?

Nemojte se igrati; ljudi!

Napisao sam tekst koji tom razvijenom štreberskom i očevidno debilnom svijetu objašnjava o čega je bolestan i pokazao mu kako može ozdraviti.

Politika, energija, levitacija

Politika i energija

Ovo je reakcija na Oštrićev članak, ali ne nekakva kritička, nego više pojašnjivačka ili objašnjavačka, dijelom i obiješenjačka.

Najprije o solarnoj energiji. Vrlo je rašireno uvjerenje da se solarna energija hvata i koristi samo onim onim fotonaponskim i toplinskim panelima.

Tako se misli zbog nepoznavanja fitzike.

Soalrna energija koristi se i kod hidroelektrana.

Kako ?

Jednostavno.

Prirodi je sve jednostano.

Kad sunce sija grije vodu, isparava ju i šalje nebu pod oblake, Rečeno frazama fizike, Sunce povećava potencijalnu energiju vode. Nakon kondezacije ova se energija pretvara u kinetičku, Tj, pada kiša i skuplja se u akumulacijskim jezerima. Odatle opet pada na hidroturbine , pretvara se u struju, a mi ju, putem kuhala ili raznih grijača pretvaramo u toplinsku energiju. Ono što ne iskoristimo za naše svrhe vraća se nebu pod oblake, a ako tamo ima stakleničkih plinova ne može napustiti Zemljinu atmosferu i onda mi dole imamo meteorološki kaos, jer t energija luduje po atmosferi. Što je više ima to je luđa, a naše štete su veće.

On uzvraća udarac

Što mi je na pameti?

Jedna "ludorija", ljudi. Naime, većina će ljudi misliti da se ovdje radi o nekoj ekscentričnoj ludoriji, a riječ je po povijesnom faktu.

Ne, vjerojatno, nego siurno vam je poznato da je Isus Krist obećao da će ponovo doći. Otada svi kršćani i mnogi ne-kršćani očekuju Njegov povratak. Čak su nastale i brojne kršćanske sekte kojima je zadatak da ga dočekaju. Aktivnost tog dočekivanja naročito je intezivna u zadnja dva stoljeća.

No da stvar bude luđa, komičnija i ekscentričnija, Isus se doista vratio i to već odavno, Na ovaj svijet stigao je ponovnom objavom 1776. godine u smogovitom i prljavom Londonu, a ne na nekom idiličnom vrhu nekakvog brda kako se uglavnom očekivalo.

Taj njegov dolazak nije bio nikakva tajna, niti je prošao sasvim nezapaženo, ali mu je velika važnost pridana tek tridesetak godina kasnije. Danas se njegovom povratku pridaje manje važnje, kao da se podrazumijeva da je najnormalnije da se On vratio, jer je, uostalom, to i obećao.

Epohalna kriza

Epohalna kriza

Riječ dvije o autoru.

Petar Bosnic Petrus, – Profesor filozofije i povijesti umjetnosti. Rođen 1948 u Zagrebu, odrastao u Šibeniku, filozofiju i povijest umjetnosti diplomirao u Zagrebu. Danas djeluje isključivo izvan institucija, kao slobodni mislilac i znanstvenik – free lancer.

On sam, ovako shvaća svoju ulogu u postojanju svijeta i zbivanju povijesti:

"Najprije je Bog stvorio prirodu - prirodno biće.
Potom je čovjek stvorio umjetno biće.
A onda sam došao ja i objasnio im što su to oni ustvari napravili"

Eto, toliko o malenkosti njegove veličine.

Po odabiru i obradi tema, Petrus je sistemski mislilac.

Prvi Petrusov značajniji rad iz 1985 god je knjiga Nacrt za Kritiku dijalektike.
Pod dijalektikom shvaća zakonomjernost samorazvoja bića. No dijalektika je ujedno i misaono-spoznajni instrument, Organon kojim svjesno biće promatra svoj razvitak.

Petrus smatra da je Hegel previdio razvoj same dijalektike te da je ona najprije postojala kao apstraktna jednočlana dijalektika, koja je zapravo logika, zatim kao dvočlana (Heraklit, Platon...) i tek u Novom Zavjetu kao tročlana, kakvu je koristio Hegel, Marx i još neki značajniji mislioci.

Dvostruki vic

Često se pitam, kako napisati nešto suvislo i valjano o politici, a da to istovremeno bude i nekakva ideja vodilja drugim ljudima i spas cijelom narodu ili čak cijelom čovječanstvu. Sigurno je da je svakome jasno da je nešto takvo teško, vrlo teško, ili gotovo nemoguće izvesti, i da je upravo zato ljudska vrsta često "u govnima", da ne kažem "u problemima".

Kad je već tako, a s tim se svi slažete, bolje je onda ne hvatati se takvih poduhvata nego pokušati i učiniti nešto na uljepšavanju i uveseljavanju postojeće, tužne zbilje. To je mali prilog, ali je pozitivan.

Ne mora imati nikakve veze sa politikom, ali zašto bi morao imati?

Štoviše možda može biti dobar baš zato što nema nikakve veze s politikom.

Ili, možda je to samo privid?

Možda upravo taj vic krije u sebi esencijalnu vezu sa politikom. Jer, zapitajte se, Zašto bi Petrus koji je superpolitičar, i čak nešto bitno više od toga, pričao neki vic koji nema nikakve veze sa politikom.

???????

DVOSTRUKI VIC O DVIJE OVCE

Ide jedan siromah, čovjek putem i tjera ispred sebe dvije ovce. Susretne ga neka baraba, propalica i bezobrazno ga zapita.

Ej, seljačino, kamo vodiš te ovce?

Politika, zakon, moral...

Da li su ovi zakoni nekakva utopistička tvorevina i
tko može biti zainteresiran za njihovu primjenu?

Pretpostavimao da se nekako vratimo u Staru Grčku, nađemo mudrog i trezvenog Aristotela, opišemo mu internet, bežičnu telefoniju i druge takve stvari, a ne kažemo mu da takvo što već postoji, pa ga pitamo što on misli: da li su takve stvari moguće ili su prosta utopija?

Što bi Aristotel rekao?

Eto, dok on razmisli (A on, za razliku od premudrih mudraca sa Politika coma, uvijek razmisli prije nego nešto kaže), dakle, dok on razmisli i odgovori mi ćemo sa na svoj način pozabaviti nekim sličnim pitanjcem.

Da li je neki ovakav projekt (Zakon o kontroli efikasnosti vlasti) istinski svrsishodno sredstvo za razvoj društva ili puka utopija, može se vidjeti iz toga koliko bi subjekata u društvu moglo imati interesa za njegovo etabliranje.

Politika, zakon, moral

...A sada opet jedna mala digresija.

(Ne navodim cijeli tekst, jer bi bio još beskorisniji i dosadniji. A ni ovaj tekst nije namjenjen prvenstveno beskorisnim korisnicima "Politika coma" niti diskutantima, koji su sposobni jedino do smrti mlatiti po praznoj slami, nego nekom slučajnom namjerniku koji će imati dovoljno mozga da u njemu vidi one bitne stvari.)

Elem, da počnem, t.j. da nastavim, odnosno počnem svršavati.

Nema tome dugo da je propalo društveno vlasništvo i društva koja su se na njemu zasnivala, a evo se opet i sve češće čuju glasovi da bi ponovo trebalo uspostaviti društvo zasnovano na takvom vlasništvu.
Meni se čini da su ti glasovi malko zakašnjeli, jer društvo u kojem su privatni vlasnici kapitalnih dobara faktično razvlašteni, i u kojem je to, kapitalno vlasništvo došlo pod faktičnu kontrolu zaposlenika, prvenstveno managera, neopazice se i bez ikakve buke i revolucije zaista uspostavilo na Zapadu, i to u zadnjih osamdesetak godina. Zapad je, eto, bez revolucije uspostavio ono za što je Istok prolio mnogo krvi i napravio puno buke.

Što se to zapravo dogodilo?

Novi dnevnici

 1. U sjeni ŠAJBERICE - dnevnik za starije drugove i gospodu od Ljubo Ruben Weiss komentara 3
 2. Elemenati totalitarizma u poreznom sustavu kraljevine? od rodjen komentara 0
 3. Za Dan sjećanja HRT dovela A. Rašetu uživo u emisiju, a danas "Bujica" V. Šešelja od ppetra komentara 9
 4. SAD kao generator svjetskog rasizma-fašizma od sjenka komentara 13
 5. Politika prokletih & Sjeta u očima anđela od Laganini komentara 40
 6. Jedino obećanje koje je ispunila vlada Zorana Milanovića od katkapital komentara 6
 7. Podrška, „stvaralaštvo“, doktrina, deklaracija … od Feniks komentara 14
 8. Jesu li tvrdnje g. Josepha Stiglitza (JS) stručne i istinite? od rodjen komentara 4
 9. Život bez stresa i politike od live123 komentara 1
 10. političarski ili trgovački izbori za predsjednika RH? od aluzija komentara 1
 11. pudlice i ostali psi od drvosjek komentara 59
 12. Lalovac "u ništa" od marival komentara 28
 13. Urbane rane moje varoši od Ljubo Ruben Weiss komentara 12
 14. Sramotne reakcije hrvatskih političara na Šešeljeve provokacije od vkrsnik komentara 28
 15. Hanžeković kao delegat sotone u Hrvatskoj od sjenka komentara 11
 16. Obama i Putin jesu li trgovci? od aluzija komentara 0
 17. Uputa za borbu protiv sredstava manipulacije čitatelja od rodjen komentara 7
 18. Hanibal ante portas & Velikosrpska fašistička propaganda od Laganini komentara 74
 19. Nije šija, nego vrat, nije Bešker, nego Feniks od MKn komentara 71
 20. Istina nalazi put i kroz njihove laži jer viri baš iz samih tih laži - Dan sjećanja 2014. od ppetra komentara 41
 21. Pismo investitora petogodišnjem unuku od rodjen komentara 2
 22. Ima se – platilo se! od Feniks komentara 24
 23. referendumsko internetsko upravljanje od aluzija komentara 2
 24. Vukovarsko znati i ne znati od Feniks komentara 39
 25. "Klemovi" anglosaksonski balvani u Savskoj od sjenka komentara 93

Preporučeni dnevnici

Tko je online

 • corto
 • drvosjek
 • hlad
 • indian
 • Laganini
 • magarac
 • miris
 • profesor
 • zrakomlat

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 9
 • Gostiju: 31

Novi korisnici

 • Gigaset
 • punktuar
 • Zlatno doba kap...
 • BlackLily
 • Ness