Tagovi

Da li država daje dozvolu za varanje?

Kraj godine mnogima, koji za to imaju uvjete, povoljno je vrijeme za odlazak u mirovinu. Jedna od prednosti odlaska s krajem kalendarske godine je taj što onda ta godina ulazi u prosjek za izračun mirovine. Kod odlaska u mirovinu izuzetno je važno ažurirati sve podatke koji utjeću na izračun visine mirovine. Svaka kuna u mirovini, koja je skoro svima premala, ima veliku vrijednost jer se množi s brojem mjeseci. Tako da 100 kuna u jednoj mirovini iznosi 1200 kuna u jednoj godini. Na žalost, u postupku ostvarivanja pravo na mirovinu postoji puno, zakona, uredbi i naredbi. Stječe se dojam da je to napravljeno upravo zato da se ne može snaći, odnosno da neke pogodnosti imaju samo privilegirani.

Kako u mirovinu?

Prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje moguće je ostvariti:

 • Starosna mirovina, prijevremena starosna mirovina /starosna mirovina za dugogodišnjeg osiguranika / prijevremena starosna mirovina zbog stečaja
 • Iinvalidska mirovina i privremena invalidska mirovina
 • Obiteljska mirovina
 • Ovisno o uvjetima koje ispunjava i mogućnostima koje određene mirovinske kategorije daju, svaki kandidat za mirovinu odabire za sebe najisplativiju varijantu. Ta odluka, za one koji imaju mogućnosti birati je prava "noćna" mora. Puno zakona, zakonskih odredbi, uredbi i različitih tumačenja. Recimo, koliko tu ima samo naziva, starosna mirovina / prijevremena starosna mirovina /starosna mirovina za dugogodišnjeg osiguranika / prijevremena starosna mirovina zbog stečaja.

  Nažalost osobe koje su izgubile zdravlje a sa zdravljem i radnu sposobnost, a nemaju uvjete za starosnu mirovinu ne biraju, njihov izbor je invalidska mirovina ili privremena invalidska mirovina. Osobe iz te kategorije imaju i pravo na otpremninu bez plaćanja poreza.
  Da bi se otišlo u invalidsku mirovinu potrebno je utvrditi radnu nesposobnost. To se utvrđuje na način da izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite, temelju ovjerene medicinske dokumentacije upućuje osiguranika na vještačenje tijelu mirovinskog osiguranja. To tijelo donosi nalaz i mišljenje temeljem kojeg se izrađuje rješenje koje utvrđuje sposobnost odnosno nesposobnost. Sve regulirano Uredbom o metodologiji vještačenja.

  Javno privatni kriminal

  Demokracija nije za svakog. Demokracija nije samo ustav i zakoni. Demokracija je kada se taj ustav provede u život. U Hrvatskoj imamo Ustav kojeg zovemo demokratski. Po njemu su napravljeni zakoni kako bi osigurali ono što nam ustav nudi. Imamo i političare koji u ime građana upravljaju državom. Za političare građani misle da su ih oni birali na izborima. No to nije tako. Za izbore liste kandidate predlažu predsjednici stranaka po kriterijima, podobnosti, stranačkoj pripadnosti i količini novca koji se donira. Na izborima građani, te kandidate pretvaraju u demokratski izabrane. Ti "demokratski izabrani" političari jednom kada dođu na vlast, slušaju i izvršavaju samo naloge onih koji su im omogućili dolazak na tu vlast. Javna je tajna da svaki hrvatski tajkun koji drži do sebe ima svoga ministra ili premijera.

  Kako to izgleda u praksi jasno proizlazi iz javno privatnog partnerstva u zračnoj luci Zagreb.

  Zračna luka Zagreb bila je javno poduzeće u većinskom državnom vlasništvu. Pozitivno je poslovala ali je zaostajala u razvoju. Razlog zaostajanja bio je u lošoj poslovnoj politici vlasnika, dakle države, gradova i županije. Da je vlasnik imao jasne ciljeve, uprave bi te ciljeve provele, kako su i slijepo provodile sve ostale naloge. Uz racionalizaciju poslovanja, kvalitetnim planiranjem, vlastitim sredstvima i kreditima zračna luka bi se modernizirala na daleko bolji i jeftiniji način od koncesije.

  I sada ti zviždi

  Da bi neka država bila uspješna i efikasna potrebne su joj informacije o njenoj uspješnosti i njenim nedostacima. Pomoću tih informacija država može postati bolja.Te informacije državi dostavljaju profesionalne organizacije, institucije i građani. Građani koji upozoravaju na ne zakonitosti zovemo Zviždači.

  DORH mora istražiti koncesiju Zračne luke Zagreb

  Posljednjih dvadesetak godina naučili smo da pretvorbe, prijevare i pljačke provode domaći "stručnjaci". S vremenom javnost se senzibilizirala i provjerava svaku akciju domaćih mutnih poduzetnika. Za razliku od domaćih mutnih poduzetnika, strane poduzetnike i investitore smatralo se dobrodošlim spasiteljima. Nažalost, ponekad i to nije točno. Da je to tako, pogledajmo INA-u. U njenom slučaju jasno se vidi model poslovanja, puno novca, puno moći, puno kupljenih političara, funkcionera i stručnjaka. Sve to dovelo je do gubitka kontrole države nad tvrtkom, unatoč većinskom paketu.
  Da bi izbjegli sumnje javnosti ali i porijeklo prvih milijuna, domaći mutni poduzetnici otvaraju offshore tvrtke, preko kojih kao strani investitori pljačkaju državu.

  Hdz naplatio davanje koncesije za Zračnu luku Zagreb?

  Nakon objave liste kreditora HDZ-a, opravdano se sumnja u svojevrstan "reket" HDZ-a prema tvrtkama koje su mu "posudile" novac. Do sada su mediji obrazložili razloge zašto ta posudba nije posudba veće bi trebala biti "nagrada" za određene usluge kojima je HDZ, tvrtkama Prvom plinarskom društvu i DIV-u, pogodovamo, odnosno nije stigao pogodovati.
  Kod Prvog plinarskog društva, posudba je očito bila na "lijepe oči", te lijepe oči nisu uspjele doći na vlast i izvršiti ono za što su novac dobili. Normalno, novac treba vratiti a krivca kazniti. Krivci, Karamarko i Brkić politički su smaknuti, a ostali partneri upozoreni. Treba se znati da se organizirane skupne ne šale.

  Za razliku od ne izvršenih obveza prema MOL-u i Gaspromu, prema ostalim kreditorima, DIV-u i Viaduktu, HDZ je uredno izvršio svoje obveze.

  Karamarko provodi državni udar

  Tomislav Karamarko, za kojeg se traži opoziv iz vlade, pokrenuo je nezakonito okupljanje saborske većine s ciljem formiranja nove vlade. Putem medija raznim konstrukcijama i lažima želi se stvoriti slika moćnog HDZ-a koji će preuzeti vlast formiranjem vlade. Samoproglašeni mandatari mašu nepostojećim podrškama zastupnika i pozivaju zakonski izabranog Predsjednika vlade i neke njegove članove vlade da odstupe, daju ostavke.
  Procedura za smjenu Premijera i vlade zakonima je utvrđena i ukratko se sastoji od nekoliko faza:
  - potrebno je skupiti određen broj potpisa saborskih zastupnika za opoziv predsjednika vlade,
  - uputiti saboru zahtjev za opoziv,
  - sabor upućuje zahtjev vladi za mišljenje,
  - nakon mišljenja vlade zahtjev ide na glasanje u sabor
  - ukoliko zastupnici većinom glasova prihvate opoziv, Predsjednica Republike Hrvatske imenuje tehničku vladu i mandataru koji ju uvjeri da može skupiti potreban broj zastupnika za formiranje vlade, daje mandat za formiranje vlade.

  Do sada su skupljeni potpisi za opoziv Predsjednika vlade, zahtjev je predan saboru a sabor je zahtjev uputio na mišljenje vladi.

  Da li je Milanović prikriveni vlasnik Offshore tvrtke kojoj je dodijelio koncesiju zračne luke?

  Nakon što su Center for Public Integrity i ICIJ omogućili uvid u bazu podataka sa popisom Offshore tvrtka registriranih kod odvjetničkog društva Mossack Fonseca krenuo sam u pretraživanja. Baza je napravljena i organizirana na jako dobar način. Moguća su pretraživanja po više kriterija a rezultati se dobiju tekstualnom i grafičkom obliku.

  Svaka čast svima koji su radili i rade na tom projektu. Rezultat tog projekta važan je za društvo uopće jer ukazuje na mogućnosti kriminalnih radnji, poput pranja novca i utaje poreza.

  Da bi se takve kriminalne radnje spriječile, nacionalna pravosuđa moraju adekvatno odgovoriti.

  Rezultati iz "panamskih papira" danas se nalaze skoro u svim medijima i nema ih potrebe dodatno prezentirati.

  Zašto je koncesionar zračne luke Zagreb registriran u Velikoj Britaniji?

  Kako je poznato, koncesiju za zračnu luku Zagreb dobio je koncesionar Zaic - A Limited sa adresom 1 Park Row, Leeds, LS1 5AB, Velika Britanija. Koncesija zračne luke vrijedi za vremensko razdoblje od 30 godina i počela je teći od prosinca 2014. godine od kada je koncesionar preuzeo zračnu luku.

  Tvrtka Zaic - A Limited nastala je 26. travnja 2011. godine i sada će navršiti 4. godine. Tvrtka je nastala s razlogom da bi sudjelovala na natječaju za dobivanje koncesije za upravljanje zračnom lukom u Zagrebu. Registrirana je u Velikoj Britaniji i u vrijeme natječaja za koncesiju nije imala zaposlenih niti imovine.
  Ovdje se mogu vidjeti podaci o ZAIC-u


  Upravo zbog navedenih podataka nameću se dva bitna pitanja:
  1. Kako je na natječaju koncesiju dobila anonimna privatna tvrtka s ograničenom odgovornošću, bez zaposlenih i imovine?
  2. Zašto je tvrtka registrirana u Velikoj Britaniji?

  Stipe Petrina: Hrvatska nije pravna Država

  Kada živimo u društvu, gdje je normalno da se za novac kupi presuda pa tako tajkun nekažnjeno ubija ljude automobilom i brodom.

  Gdje unatoč sumnja da je moćan gradonačelnik organizirao zločinačku organizaciju, opljačka grad kojim vlada, dalje neometano i bez ograničenja upravlja tim gradom. Usput, osniva političku stranku i sa svojim zastupnicima čini vladajuću većinu u saboru.

  Gdje bivši premjer, bolesni kleptoman, koji je za vrijeme svoje vladavine organizirao zločinačku organizaciju, pljačkao onako kako to samo kleptoman može, nakon godina i godina suđenja i dalje je bez pravomoćne presude, brani se sa slobode i zajedno s odvjetnicima radi sprdačinu do pravosuđa.

  Neki tamo drugi kleptomani poput Nadana, gospodarskokomornog, i Marine sisačke, uživaju na slobodi u svojem bogadstvu. Za njih više nitko i ne pita.

  Lažne radne nesposobnosti

  Kuda ide ovaj svijet, imamo lažne sise, lažne guze, lažne usne, lažne invalide, lažne branitelje, lažne diplome, a eto isplivale su i lažne radne nesposobnosti. Sve to lažno ne bi bilo važno da se netko na tome ne želi okoristiti.

  Novac, profit u suradnji sa nemoralom radi čuda nezakonita. Upravo zbog toga, pohlepe, izrađuju se lažne radne nesposobnosti pomoću kojih se rješava nepoželjnih radnika.

  Stvar ide ovako, koncesiju za zračnu luku Zagreb, dobila je tvrtka ZAIC osnovana u Velikoj Britaniji upravo za natječaj dobivanja koncesije Zračne luke Zagreb. Ta tvrtka nije imala imovine, nekretnina, kreditni rejting, radne reference. Kao takva nije mogla dobiti kredit pa je Vlada RH dala jamstvo.
  E sada ta i takva tvrtka vara državu, koja im je poklonila aerodrom, na način da gazi, pljuje na njene zakone.
  Posljednji primjer su upravo lažne radne nesposobnosti. Koncesijskim ugovorom a temeljem Zakona o radu, koncesionar se obavezao poštivati sva prava radnika iz ugovora o radu i kolektivnog ugovora u vremenu od pet godina. Ma da, pa oni su iznad zakona, zašto bi oni to poštovali kada mogu zaobići i dodatno nešto zaraditi.

  Novi dnevnici

  1. Resident Evil: HAVC Afterlife od Laganini komentara 15
  2. NATO je preskup i suvišan u mirovanju od aluzija komentara 0
  3. ŠEF ministarstva Dobrović bi ministarstvo širio od aluzija komentara 0
  4. Tomislav Merčep je bio i ostao na pravoj strani, dok je veliki dio pravosuđa i politike u RH na pogrešnoj strani od ppetra komentara 19
  5. HND bizarni agitprop van svakog razuma i zakona / Novosti – Hrvatska nije vaša država od Laganini komentara 10
  6. Stranka PETICIJA od mAjAdrK1IO komentara 14
  7. Indijska vlada najavljuje da bi se do 2024. mogla potpuno okrenuti obnovljivima od Zoran Oštrić komentara 15
  8. ŠEFovi hoće drugima NE plaćeno umiranje od aluzija komentara 0
  9. Proročanstvo od petarbosni4 komentara 14
  10. "Zašto sam napustio ljevicu" od MKn komentara 23
  11. PSIHIJATRI I PACIJENTI od mAjAdrK1IO komentara 2
  12. budućnost bit će kasno SUTRA razumjeti od aluzija komentara 1
  13. Prava hoće, kune hoće, upravljati hoće, obaveze neće? "Predsjednice odjebite" piše čoban Vojković sa indexa od Laganini komentara 51
  14. Kreatori smrti i zločina od otpisani komentara 81
  15. O banalnosti zla / Bernardić: SDP-u je mjesto na proslavi genocida nad Hrvatima od Laganini komentara 7
  16. Hribar: Ne priznaje etiku, pravosuđe i sudove i osobito zakone RH, priznaje samo sud partije od Laganini komentara 11
  17. Očekujte neočekivano: Pad potražnje za fosilnim gorivima već u 2020-ima? od Zoran Oštrić komentara 2
  18. Kada naivnost prelazi u lopovluk od acinum komentara 8
  19. Kako će funkcionirati svijet, u kojem Amerika više nije prvi policajac, prvi nasilnik i prvi rasipnik? od Zoran Oštrić komentara 27
  20. kapitalistički lopovluk kako živimo od aluzija komentara 0
  21. Donald Trump je uspješno promovirao SAD kao drugu svjetsku silu od Zoran Oštrić komentara 3
  22. Kreatori mržnje od boltek komentara 36
  23. ŠEFovanje ŠEFova od aluzija komentara 0
  24. Dinko Cvitan, DORH, A. Lalovac i „ Dan kada je Tovarnik plakao“ od ppetra komentara 3
  25. Iluzija i fantazija dementnog komunjare od otpisani komentara 28

  Tko je online

  • ppetra

  Trenutno online

  • Registriranih korisnika: 1
  • Gostiju: 34

  Novi korisnici

  • mAjAdrK1IO
  • F1
  • valentino
  • justiceforall
  • sandy199