Tagovi

Draga, ne budi peder

Nema smisla pokušavati utjecati na odluku pojedinca na današnjem referendumu; o tome pitanju svi odavno imaju definiran stav i jedino ga mogu zacementirati ili tek potvrditi, ali promijeniti ga posve sigurno neće. O razlozima zašto je tako možemo raspravljati, no činjenica je da je tako. Iz toga razloga suluda je priča o ZA/PROTIV nabrijavanju, "argumentima", ismijavanju argumenata onih drugih; sve je to samo intro u ono što slijedi i ne odražava se ni na što.

Ipak, sada kada je vrijeme za glasovanje već skoro prošlo, želim istaknuti par stvari. Mišljenje ZA utemeljeno je na nečemu i nečime se opravdava. Ti argumenti mogu se svrstati u nekoliko kategorija i idemo redom.

1. Bog ne vodi pedere

Ne smeta nama zakon, nego to da se zakon provodi

Ovaj se dnevnik kiselio tjednima da bi na kraju nadošao baš danas, na Dan demokracije. "Demokracija je procedura", reći će neki i ja ću se s njima složiti. Jedna od važnijih komponenti demokracije nije samo izborna procedura nego su još važnije one koje za njom slijede, a kojih se u jednoj godini odvije stotine i stotine. Ustaljena je sintagma "zakonodavna procedura". Zakonodavna procedura trebala bi obuhvaćati razdoblje od dana kada nekome padne na pamet donositi neki zakon (a kao zakon donose se i izmjene i dopune zakona, unatoč ustaljenom pogrešnom shvaćanju) preko cjelokupne faze razvoja zakona kroz radne skupine i javne rasprave, zakonodavnu proceduru u užem smislu (ono izglasavanje u Saboru), objavu u Narodnim novinama i stupanje na snagu.

Ustavnosudski poučak

Što budala zamrsi, sto mudraca ne može razmrsiti.
Kad je Linić provalio da uputiti na odlučivanje o ustavnosti nije mogao sudac Kolakušić nego Trgovački sud u Zagrebu, zvučala je to kao jedna od najglupljih i najnategnutijih izjava od nekoga kome bi bilo bolje da je šutio nego da se tako bruka. Ipak, upotrijebio je takvo "rezoniranje" i Dalekovod pa je to naveo u svojemu obraćanju Ustavnom sudu. Ali da će se i Ustavni sud tome prikloniti, zaista nitko nije očekivao. Ipak, kako čovjek uči dok je živ, a usto i nema druge nego odluke Ustavnog suda poštivati, možemo samo izvući sljedeće zaključke, a sve temeljeno na izričitim odredbama Zakona o parničnom postupku (redom):

U parničnom postupku SUD odlučuje u granicama zahtjeva koji su postavljeni. SUDAC, argumento a contrario, može kako oće.
SUD ne može odbiti odlučivati o zahtjevu za koji je nadležan. SUDAC, bit će, može.
SUD o odlučuje o tužbenom zahtjevu na temelju bla, bla... Dakle, ako vam je kojim slučajnim slučajem o tužbenom zahtjevu odlučio SUDAC, a ne SUD, predlažem da se hitno obratite Ustavnom sudu da se ta nepravda otkloni.

Mislave, Mislave, na što si mislio?

"Mislave, Mislave, na što si mislio?", zavapio je Slavko Linić kad je vidio da je Mislav Kolakušić odlučio pričekati mišljenje Ustavnog suda o pojedinim odredbama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.
Naljutio se jako Slavko, utvrdio da je sudac Kolakušić jednostavno htio pobjeći na godišnji odmor, da ne želi raditi, da želi voditi stečajeve 15 godina i ubirati lovu, da je riječ o jednom rušitelju pravnog sustava. Svašta je Slavko rekao pa se jedino, doduše, zaboravio spomenuti matere Mislavu Kolakušiću.

Rajkooo, javi see!!!

Na jednom stranom tv-programu kojega volim zvati programom za zaglupljivanje ide emisija pod nazivom Craft Wars u kojoj je poanta od ničega napraviti nešto i to nešto, uvjetno rečeno, uporabne vrijednosti. Pretpostavlja se da natjecatelji dolaze sa iskustvom, vještinama, znanjima. I iako je natjecateljima dano "nešto", to u pravilu nisu predmeti koji se uobičajeno koriste za izradu takvih stvari i sami bez drugih dodataka ne bi natjecateljima bili od pomoći. Ipak, zato je natjecateljima na raspolaganju i čitav set materijala, od drveta preko tkanine do boja i nekih kerefeka koje nikad u životu nisam vidjela, a koje mogu neograničeno koristiti da bi stvorili ono što žele. Tako je nekako i u političkim kampanjama. U pravilu ne utječeš na to tko će ti biti glavni politički konkurent na određenim izborima, ali u svakom slučaju znaš da u prostoriji do imaš više nego solidnu bazu materijala koju možeš primijeniti na bilo koji dani materijal i za postizanje bilo koje svrhe.

Jedino pederi mogu spasiti Hrvatsku

Kažu da je ljepota u očima promatrača. Tako je valjda i sa drugim stvarima osim ljepote, nema razloga da bude drugačije.
Kažu da treba zabraniti homoseksualne brakove. Ako uopće zanemarimo pitanje kako zabranjivati nešto što ionako nije dopušteno, možemo dalje razgovarati. Zabraniti homoseksualne brakove jer oni vode do moralnog i inog urušavanja temelja Lijepe Naše. Fakat.
U zadnje vrijeme, na ulici su završili radnici. Nisu mjesecima dobili plaću. Neki će reći "a što se nisu bunili ranije?". Ajmo reći da mjesec dana nisu dobili plaću i bune se odmah. Računi stižu, za razliku od plaće.
Brakovi se još uvijek sklapaju, doduše u nešto manjem broju. Ipak, ono što je povećano je broj razvoda tako da su sad šanse za razvod već fifti-fifti. Je li to zbog prodora konzumerizma u međuljudske odnose pa se bračni partner mijenja za noviji proizvod nakon što jednom zakaže kao da je pegla sa parnom postajom ili je to odraz ubrzanog i stresnog načina života u kojemu nema kravice koja bi zbližila ljude ili pak ima toliko obveza da ih ni krava ne može zbližiti... Tko bi znao.

Središnji državni ured za p-Hrvatsku

Kako je zadatak nemalog broja državnih službi:

•optimizacija korištenja elektroničke komunikacijske infrastrukture za potrebe javne uprave;
•stvaranje registarski uređene države povezivanjem baza podataka;
•objedinjavanje i međusobno dijeljenje informatičkih resursa (hardver, softver i znanje) u javnoj upravi;
•modernizacija zakonodavnog okvira za bržu i efikasniju primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije u javnoj upravi;

a nakon niza napora i financijski sredstava uloženih u navedene ciljeve, utvrđeno je da je došlo do nove faze u razvoju pristupa informacijama.

S obzirom informacijsko društvo te potrebu povećavanja efikasnosti postupanja javnih službi, kao i ekonomičnosti postupanja sa stajališta građana koji kroz poreze i druga davanja financiraju taj ionako preskupi sustav, sazrelo je vrijeme za prelazak sa e-Hrvatske na p-Hrvatsku, pri čemu "p" znači "papirnu".

Slijedom rečenog,

Vlada Republike Hrvatske raspisuje

NATJEČAJ

za imenovanje ravnatelja Središnjeg državnog ureda za p-Hrvatsku.

Uvjeti natječaja:

– završen diplomski sveučilišni studij društvene struke
– pet godina radnog iskustva u struci.

Bolje ne pitaj što još tvoja država može učiniti za tebe

Ako nešto mrzim, to su ljudi koji od drugih očekuju ono što sami ne bi niti u ludilu napravili. Imala sam priliku biti redovni posjetitelj nekoliko poreznih uprava u Zagrebu, Sa strankama se radi do 13:30 h, uz obveznu pauzu od pola sata baš za vrijeme primanja stranaka, a nerijetko se u isto to vrijeme nad službenim dokumentima jede mesni narezak te prevrće očima do stranke, poznate i kao porezni obveznici, žele u ured u vrijeme za primanje stranaka doći baš za vrijeme zapleta privatnog telefonskog razgovora. Nemojte me krivo shvatiti, naravno da tim ljudima život nije lak - prosječni porezni obveznik gleda ih milo koliko i prosječan građanin Zagreba ZET-ovog kontrolora ili pristojan Bad Blue Boy momka u plavom. Ipak, koliko god teško bilo, iste te ljude po proteku radnog vremena (a često i ranije) ne možete zateći na poslu vjerojatno ni ako je opća opasnost, a kamoli u redovnim okolnostima.

Zaboravite da ste žene

"Budite bolje, pametnije, lukavije, i zaboravit će da ste žene, svi će vas se bojati.", uputa je kojom me prije par dana razveselio predsjednik Vlade. Nekima se odmah nametnulo pitanje trebaju li to žene biti bolje, pametnije, lukavije od samih sebe ili trebaju biti bolje, pametnije, lukavije od muškaraca. Bilo kako bilo, trebaju biti bolje. A trebaju biti bolje da bi se zaboravilo da su žene. Jer to je bitan faktor.

O poduzetničkoj klimi

Imunologija, kao i pojedine metode treninga, temelje se na metodama "što te ne ubije, to te ojača". Ipak, ne trpe sve grane takav pristup. U posljednje se vrijeme puno govori o poboljšavanju investicijske klime, o poticanju poduzetništva i o jačanju postojećih gospodarskih subjekata. Koliko god za to nadu polažemo u europske fondove, srećom se ipak uviđa kako su problemi koje primarno treba rješavati unutarnje naravi. Za razliku od pojedinih političkih lidera koji uzrok vide u nedostatku poduzetničkog duha i financijskog žrtvovanja građana-poduzetnika, mišljenja sam kako je ipak onaj koji predvodi u stvaranju loše atmosfere - država.

Naravno, država postavlja pravila igre i oko toga nema spora. Država pravila igre postavlja propisima različitih vrsta, a provodi ih putem svojim mnogobrojnih i raznovrsnih produženih ruku.
Praktično, za poduzetnika postoje tri izvora prava:
1. zakoni,
2. podzakonski akti i
3. pravna i životna shvaćanja činovnika.

Novi dnevnici

 1. president Trump od Zlatno doba kap... komentara 6
 2. Pernarov teror ima dalekosežne posljedice po Hrvatsku / Domovinski zakon i Domovinska sigurnost jedini jamac stabilnosti od Laganini komentara 21
 3. Human Rights Watch, slučajno ili namjerno, pridružuje se naci-četničkom hibridnom ratu Četničke Džamahirije protiv Hrvatske od Laganini komentara 5
 4. Godina boli od otpisani komentara 5
 5. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 44
 6. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 0
 7. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 8. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 40
 9. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 10. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 17
 11. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 12. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 13. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 14. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 15. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 16. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 17. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 18. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 19. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 20. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 21. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 22. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 23. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23
 24. O bankrotu ljevice u doba globalizacije od Zoran Oštrić komentara 4
 25. Međunarodni kazneni sud od Zlatno doba kap... komentara 1

Tko je online

 • grdipajek
 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 2
 • Gostiju: 29

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan