Tagovi

Blog i autorska prava II

Upravo sam pročitala post "Blog i autorska prava" Denisa Avdagića na Blog.hr-u!

Sve 5.

Međutim, na samo spominjanje Udruge blogera diže mi se kosa na glavi!!! A hvala Bogu, ima je dosta, utoliko gore!!!

Naime, stvarno se naveliko sprema Udruga blogera! Evo teksta s Pollitika.coma buduće članice te udruge:

Sloboda govora
Sub, 28/06/2008 - 17:16 — esperanza
Mjesec lipanj polako isparava a ja nikako da stignem nešto napisati.
Zapostavila sam ono zašto sam eto protekle dane uložila puno truda, BLOG. Ali ne na ovaj klasični način, već nešto, puuuno korisnije.
Dakle, oni koji još nisu čuli, Blogerska Organizacija na hrvatski način samo što nije. Ne pitajte se tko, kada i zašto jer je Zvone Radikalni već sve objavio na svom postu PRIKUVALO!!!....a bogme je i meni :))
E sad, obzirom da se mi zalažemo za radikalnu transparentnost nekoliko riječi od mene, tek toliko da se zna.
Skupili smo se i nismo posustali. Eto, već četrnaest dana radimo, diskutiramo, kreiramo, crtamo, pišemo, u maniri odličnih učenika :)) Ako vas zadovoljimo, bit će to najveća nagrada za nas, jer smo grupa altruista, koji će se ujedinjeni boriti za blogerska prava.
Sad dolazi pitanje, kako ćemo se mi to boriti za blogerska prava? Da vam otkrijem odmah, neću, jer nebi bilo poslije zanimljivo...
Vama dajem u zadatak da razmislite o tome što je to blog? Ali ne po Aniću, već po vama. Jeli blog medij, i ako je, zašto blog nema sva prava kao i ostali mediji?
Znam, sad će skočiti prvo novinari, pa reći da smo im konkurencija, ali ne, nismo i ne možemo biti. Blogeri se hrane informacijama, a informacije obično preuzimaju od klasičnih medija (novine, TV) a ta činjenica svakom profesionalnom novinaru treba laskati.
Blog ili građansko novinarstvo obogaćuje medijski prostor i zato ga treba priznati kao medij. Kroz blog dobivamo feedback od naših čitatelja, za razliku kako je to kod klasičnih medija. Jedan razlog više zašto sve više profesionalnih novinara otvara svoje blogove kako bi postali prisniji sa svojim čitateljima/gledateljima. Na blogu mogu reći sve što ih korporativno ograničava, svoje impresije i svoje viđenje svijeta oko sebe.
Ima li tko njima to pravo oduzeti?? Jeli članak 38. Ustava dovoljan? Sloboda govora je zajamčena od državne vlasti, ali dali se to odnosi i kada su u pitanju tužbe privatnih osoba? Može li, i ima li pravo pojedinac ili pravna osoba ograničiti tuđu slobodu mišljenja na blogu?
Ako me zadovoljite svojim odgovorima, slijedeći dnevnik napisat ću puno ranije, uz jedan bronhi :)
Ovim dnevnikom želim ukazati isključivo na pitanje slobode govora. Blog kao nova vrsta medija transformira novinarstvo, isto kao što je video zapis transformirao klasični film. Dok se internetska komunikacija povećava, prisutno je ograničavanje slobode govora u ostalim (klasičnim) medijima, obično pod nadzorom vlasti. Očuvanje Internetske otvorene arhitekture je presudno za održivost slobode govora. Takav tehnološki napredak ne znači puno bez dostatne pravne zaštite. Ako nas zakon može cenzurirati, ograničiti pristup određenim informacijama ili blokirati korištenje komunikacijskih alata, tada će ostati ne ostvarene nesagledive mogućnosti interneta.
Vlasti se ne žuri u promjeni zakona i odgovara joj ovakvo stanje. Zapravo, cenzure su najčešće usmjerene na klasične medije i ne mogu istovjetno ograničavati slobodu govora na internetu. Tako dugo dok se stari zakoni pravilno ne prilagode ovom novom obliku medija, vlastima, tvrtkama i privatnim parničarima vrlo je lako narušiti naša prava na slobodu govora.

Prenijela sam ga u cijelosti, kako biste mogli slijediti moj komentar na to.

Naime, mene užasava bilo kakvo zadiranje u blogosferu. Jedino što se može izroditi iz toga je ograničenje slobode misli! Blog je do sada bio netaknut medij i bez obzira na sve što se oko njega događalo, predstavljao je mjesto gdje se nesmetano moglo iznositi svoje misli. Ako je netko imao problema s javnošću svoje riječi, mogao je to i do sada rješavati osobno na za to određenim mjestima, bez da u to uvlači sve ostale blogere.

Ova udruga ima namjeru baviti se svima nama, a u cilju rješavanja svojih problema! Naime, žele mijenjati zakone i ograničavati nam slobodu. Jer svako zakonsko zadiranje u blogosferu ne može značiti povećanje internetske slobode, već samo ograničavanje!!! Vjerujem da će se iz toga u konačnici izroditi i plaćanje neke naknade za korištenje blog-servisa. Za sada se u bloganje može uključiti svatko kome je dostupan internet. Zakonskom regulativom ovog područja, samo nas koračić dijeli od toga da će nekom koga svrbi dlan, pasti na pamet da nametne novi porez, kao npr. onaj smiješni porez na "tv-prijemnike" zvan tv-pristojba, ili još jednu od izmišljotina istog tipa - naknadu ZAMP-u.

Evo mog odgovora na Pollitici u svezi toga:

Komentari
Ned, 29/06/2008 - 21:04 — Lion Queen
E pa sad, blog je privatna stvar pojedinca. Međutim, ako se kosi s poslom u kojem netko radi, onda prestaje biti privatna stvar. Novinar prima plaću od firme u kojoj radi i ne bi smio svojoj firmi raditi konkurenciju, ako ta firma to ne dopusti. Ima puno poslova koji su na sličan način ograničeni! Imam frendicu koja radi u državnoj službi u kontroli i ne smije imati vlastito poduzeće, ni ona, ni nitko njen. Sloboda koju ima je otići iz državne firme i raditi u svom poduzeću! U banci npr. ne možeš doći obučen u ljetnu majicu na bretele, već se moraš odjenuti sukladno bančinom kodeksu odijevanja. Možda bi ti napravila udrugu koja bi se borila za prava bankarskih službenika da dolaze goli na posao! Jer i njima poslodavac brani ponašanje u svom stilu!
Dakle, ono što ja mislim jest da treba poštivati pravila svog poslodavca, a slobodu koju želiš možeš slobodno potražiti na slobodnom tržištu rada, kapitala, roba i usluga!
Nadalje, užasava me pomisao na pravnu regulaciju bilo čega. Gdje god se to dogodilo, pravno se sve ograničilo i uništilo, a vjerojatno će netko povući dobru lovu na taj račun. Možemo se prisjetiti primjera ZAMP-a. Netko se sjetio pravno regulirati tu situaciju, sve tobože u korist glazbenika, pa nametnuli silan namet malenim obrtnicima tipa frizerskih salona i slično, da bi na kraju lova završila u džepovima privatnih osoba, bez da su je glazbenici i vidjeli. Dovoljno je vidjeti koliko od prikupljenog novca ide glazbenicima a koliko "administraciji", nećeš ti administracije!!! Baš me zanima koliku rukovoditelj ZAMP-A i nadzorni odbor ili što već, imaju plaću ili naknadu. E, kad bi na tržišnim principima raspisao natječaj na birou za zapošljavanje za popunu tih radnih mjesta, po principu najpovoljnije ponude, vidjeli bismo koliko bi onda iznosio trošak administracije.
Dakle, ono što vi sada radite, meni samo smrdi na utiranje puta ka prikupljanju love od, ajmo to nazvat, korištenja elektroničkih medija, bla, bla, bla...onda ćete lijepo tu lovu raspodijeliti sebi u džepove, a blogere tko šiša, baš kao i glazbenike!!
Lijepo vi pustite da blog funkcionira kao i do sada, nek piše tko god hoće i iz kojih razloga hoće, a tržište tj. čitaoci neka ocijene iza koga stoji pouzdana, a iza koga nepouzdana informacija! Konačno se našao jedan medij na kojem čovjek može nešto napisati bez ičije gnjavaže, a već se našlo društvo koje bi uništilo i tu internetsku slobodu, sve pod krinkom "pravne regulative tog još pravno neriješenog područja". Da ne bi!

Pogledala sam malo godišnjak ZAMP-a za 2006. godinu i pronašla vrlo zanimljive podatke:
ukupan prihod naplaćen, između ostalog i od malih obrtnika i malih poduzeća (u iznosu od ogromnih cca 24 milijuna kuna), koja zbog svog posla moraju imati radio aparate, na koje već plaćaju radio pretplatu, ili puštaju glazbu u diskotekama, i ostalo: 73.813.950,43 kn, a u raspodjelu glazbenicima ide svega 50.766.877,65 kn i to uglavnom stranim glazbenicima, jer je ZAMP potpisao niz "recipročnih" (sic!) ugovora sa drugim zemljama, u kojima za hrvatsku glazbu vjerojatno nitko nikad i nije čuo, osim što im plaćamo naknadu za njihov ZAMP. Isto tako ZAMP o trošku frizera i ostalih sirotana kupuje sebi velebne poslovne prostore od čak megalomanskih 900 kvadrata. Pa imaju si od čega i kupiti!!!
No neka, to je zakon tako odredio, pa nek se plaća sve što je po zakonu.

(btw. Još pročitah u godišnjaku da se u ZAMP-u bave mišlju kako će i na internetu naplaćivat glazbene brojeve, jer eto internet još nije obuhvaćen....pa uskoro se čuvajte blogeri, kako je krenulo, zahvaljujući ZAMP-u uskoro nećete više imati glazbe na blogu. A možda se netko sjeti i objave fotografija, pa će napravit i ZAMP fotografera, pa neće više bit ni fotki, kako je krenulo.)

Baš me zanima kakav će se zakon uvesti po pitanju najnovijeg Udruženja blogera. Tko će kome i koliko plaćati?!

Dakle, grupica od nekoliko blogera, koja ima svoje osobne interese, nametnut će nama ostalima ograničenja, koja će u konačnici imati nesagledive posljedice! A sve iz razloga jer eto, pišu na blogu, a netko im krade fenomenalne tekstove!! Svatko tko štiti svoje pravo na tekstove, neka onda piše za neke dnevne ili tjedne novine i tamo zaštiti svoje tekstove i dapače, još zaradi i novaca, a neka blog pusti na miru. Gospodo draga, imate dovoljno javnih medija na kojima možete do mile volje čuvati svoja autorska prava, imate novine, televiziju, film, imate sve....pustite blog na miru!!! Internetska sloboda ne smije ničim biti ograničena!

Ovo je na specijalnu zamolbu jednog Pollitičara preneseno s mog bloga:
http://lionqueen.blog.hr/2008/06/1625065154/blog-i-autorska-prava-ii.html

Komentari

Naime, mene užasava bilo

Naime, mene užasava bilo kakvo zadiranje u blogosferu. Jedino što se može izroditi iz toga je ograničenje slobode misli! Blog je do sada bio netaknut medij i bez obzira na sve što se oko njega događalo, predstavljao je mjesto gdje se nesmetano moglo iznositi svoje misli.

Po mišljenju osnivača HBO, blog je već "taknut"; i upravo zato, u obranu slobode, smo se udružili. Zajedno smo jači.

Ako je netko imao problema s javnošću svoje riječi, mogao je to i do sada rješavati osobno na za to određenim mjestima, bez da u to uvlači sve ostale blogere.

Istina. Mogao je osobno, bez da mu itko pomaže. A može recimo i tako, da mu drugi, ako smatraju da je njegovo pravo na slobodu misli ograničeno, pomognu.

Naime, žele mijenjati zakone i ograničavati nam slobodu. Jer svako zakonsko zadiranje u blogosferu ne može značiti povećanje internetske slobode, već samo ograničavanje!!!

Zakoni već jesu zadrli u blogosferu. I sudovi. I političari.

Vjerujem da će se iz toga u konačnici izroditi i plaćanje neke naknade za korištenje blog-servisa. (...) nekom koga svrbi dlan, pasti na pamet da nametne novi porez, kao npr. onaj smiješni porez na "tv-prijemnike" zvan tv-pristojba, ili još jednu od izmišljotina istog tipa - naknadu ZAMP-u.

Meni, moram priznati, ovako nešto nikad nije palo napamet. Niti mogu zamisliti o čemu to, Lavice, govoriš. Daješ dva vrlo različita primjera i ne vidim kako se ijedan može ovdje primjeniti.

ad. 1: Plaća se javnoj R i TV, jer kupovinom televizora izražavaš, u načelu, želju da ih gledaš. Kako se ne može naplaćivati po minuti gledanja, plaća se paušalno. Sustav je naravno diskutabilan - ali kakve to veze ima s vođenjem blogova i osnivanjem HBO?

ad. 2: ZAMP, načelno, naplaćuje naknadu za to, što netko na bilo koji način koristi neki autorski rad. On to čini u interesu autora (bili iz Hrvatske ili inozemstva.) Kako to on čini, za diskusiju je - ali rekao bih da je načelno u redu.

Kakve to veze opet ima s bloganjem i s HBO? Drugi mediji, oni komercijalni, prenesu nešto što je netko objavio na blogu - mi tražimo, da on mora platiti neku naknadu autoru. OK, načelno mogu zamisliti, da se osnuje neka agencija koja se time bavi, koja prati što se objavljuje, naplati i onda recimo 20% od te naknade zadržava za svoju uslugu. Kao autor, ne bih imao ništa načelno protiv, jer agencija može pratiti komercijalne medije i takva prenošenja, što ja sam ne mogu.

Nekakvo paušalno naplaćivanje u ime "svih hrvatskih blogera" naravno ne može doći u obzir.

Dakle, ono što vi sada radite, meni samo smrdi na utiranje puta ka prikupljanju love od, ajmo to nazvat, korištenja elektroničkih medija, bla, bla, bla...onda ćete lijepo tu lovu raspodijeliti sebi u džepove, a blogere tko šiša, baš kao i glazbenike!!

Ne vidim kako bismo tako nešto mogli pokušati provesti. Netko napiše tekst ili objavi fotografiju na svom blogu, neki komercijalni medij to prenese, i onda HBO traži da se naknada plati njoj? I onda sekretar HBO dobije plaću? :) Hm, nije mi palo napamet, ali vi'š, ne zvuči loše! :))

Zoran Oštrić, tajnik HBO (u osnivanju)

Tko je glasao

ne vidim ništa loše u

ne vidim ništa loše u zauzimanju suprotnog stava i dapače mislim da je dobro da se u startu postave neugodna (pa makar i možda pretjerana) pitanja upravo zato kako bi se na samome početku spriječile pogreške i nesporazumi

mislim da svojim pristupom LQ pomaže da HBO bude bolji i primjereniji svima nama a da njegova uloga bude jasnija i preciznije definirana

Tko je glasao

Ja bih volio vidjeti

Ja bih volio vidjeti pitanja. Mrak, možeš li ih ti postaviti, jar Lavicu ne razumijem?

Hm, moram postaviti alternativni potpis

Zoran Oštrić, tajnik HBO (u osnivanju)

Tko je glasao

Kontradiktoran si! Jedan dan

Kontradiktoran si! Jedan dan ti je sve jasno i otvorene su ti širom oči, drugi dan ti ništa nije jasno. Jesi ti to bio na nekoj ljetnoj fešti??

Sri, 09/07/2008 - 02:21 — Zoran Oštrić
Viš, viš... moram priznat da mi neke stvari uopće nisu pale napamet dok mi LQ nije otvorila oči... A ne moram čak platiti autorska prava na njene ideje! :)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Istina, Lavice, ti tako

Istina, Lavice, ti tako djeluješ na mene. :-/ Je li to ljubav?

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Slažem se, ja ne vidim

Slažem se, ja ne vidim ništa neugodno, neprimjereno, ni pretjerano, uopće ništa negativno. Dapaće. podržavam otvorene rasprave.

Darija Tešanović

Tko je glasao

Viš, viš... moram priznat

Viš, viš... moram priznat da mi neke stvari uopće nisu pale napamet dok mi LQ nije otvorila oči... A ne moram čak platiti autorska prava na njene ideje! :)

Hm. Nego, to sa ZAMP-om mi nije jasno, što te tu načelno smeta. Recimo da neku moju pjesmicu (neke ste limerike čitali) netko uglazbi, pa ju onda pušta na radiju, pa onda frizer da opusti mušterije pušta istu pjesmicu u svojoj radionici. Tada je ona korištena u komercijalne svrhe - nešto na njoj zarađuju - zar nije logično da ja kao autor od toga nešto dobijem? Pa makar je prenosili recimo u Kanadi? Druga je stvar nekomercijalno prenošenje, naravno.

Tekstovi su problem, ali evo recimo ja objavljujem i razne fotografije na svojem blogu, koliko znam, tu postoji preciznija regulacija. Netko prenese moju fotografiju u novinama ili na komkercijalnom portalu - zar nije u redu očekivati da mi isplati honorar kakav bi isplatili profesionalnom fotoreporteru? (Kad ja prenosim neku fotografiju na blogu, koji je nekomercijalni, pažljivo stavim odakle sam je prenio, i to je redovno svima dovoljno - oni imaju nekakvu reklamu). Zašto, onda, ne bi isto vrijedilo i za tekstove?

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

To sa ZAMP-om što mi smeta

To sa ZAMP-om što mi smeta je što je to porez, koji bi trebao biti raspoređen po ključu direktno hrvatskim glazbenicima!!! Dakle, u nekoj bazi podataka bi trebala biti njihova imena i po ključu slušanosti im se raspoređivati prikupljeni novac. Ono što mi smeta je što taj novac najprije ide na neki žiro račun s kojeg se najprije plaća sve drugo, a onda ono što ostane ide u raspodjelu i to većim dijelom inozemnim glazbenicima, po načelu "reciprociteta" (sic!) od kojeg mi Hrvati ne dobijemo ništa!!! jer većina svjetskih zemalja nije ni uključena u ZAMP, pa glupi Hrvati zbog svoje glupe udruge plaćaju ono što drugi, koji nisu glupi, pa nemaju udrugu, ne plaćaju! Dakle, kad bi SVE zemlje bile uključene u to, ne bih imala ništa protiv da smo i mi, ali da mi plaćamo nešto što drugi ne plaćaju, kao da nesemo zlatna jaja, to mi je upravo smiješno.
Isto tako ne vidim ni jedan razuman razlog da bi ZAMP trebao imati tko zna koliko predsjednika i tko zna koliko osoblja i poslovni prostor od gotovo 1000 metara kvadratnih, sve na račun malih frizera, postolara i ostale sirotinje koja životari od svojih deset prstiju!!! Dake, da lova od ZAMP-a odlazi direktno hrvatskim glazbenicima u ruke, ne bih A rekla, a ovako, oni su samo krava muzara, preko koje se izvlači lova u ruke onih koji su se sjetili osnovat tu udrugu!!! Budući je ZAMP naravno uređen zakonom, poštujem zakon ove države, ali po Ustavu imam pravo reći ono što ja mislim o tome i s čime se ne slažem!!!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

To sa ZAMP-om što mi smeta

To sa ZAMP-om što mi smeta je što je to porez, koji bi trebao biti raspoređen po ključu direktno hrvatskim glazbenicima!!!

Ne poznam tu problematiku, pa moram priznati da nemam pojma o čemu ti to pričaš. Da li razgovaramo o naknadi za korištenje autorskog rada, ili nečem drugom?

Koliko ja shvaćam: neki vlasnik kafića ili frizer pušta glazbu, i za svako puštanje pjesme autoru mora platitin neku sumu - meni se to čini normalno. (Ovo da frizer zarađuje "sa svojih deset prstiju" a glazbenik valjda ne - neobična je, od tebe, demagogija ranoga komunizma, kada su samo "plavi ovratnici" bili priznavani kao izvorna "radnička klasa".) Ako pušta pjesmu kanadskog autora - novac naravno ide u Kanadu; što s time imaju hrvatski glazbenici? Ako u Kanadi izvode hrvatskog autora - obrnuto. A s obzirom da naravno ne može svaki glazbenik osobno voditi računa gdje puštaju njegove stvari, postoje agencije koje to prate, i normalno, kao i agenti, odvjetnici itd. uzimaju dio honorara. Možda previše, ali načelni problem u tome ne vidim.

Kakav porez? Govoriš li ti o nečemu drugom?

I kakve to veze ima s blogerima i s HBO? Zalažeš li se za to da načelno za objavljivanje bilo čega na blogu ne smije biti nikakvih autorskih prava? Ja snimim fotografiju, objavim je na blogu, ili prisustvujem nekom događaju i napišem izvještaj - "Jutarnji list" ima to pravo prenijeti, a ja nemam pravo tražiti nikakvu naknadu? (Netko je ovdje napisao da se autorskog prava načelno ne možeš odreći - možeš samo izabrati, da ga ne koristiš.)

Misliš li da mi imamo ideju od nekoga naplaćivati neki porez?

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Pa ne znam, ti si onda

Pa ne znam, ti si onda slijepac ako ne vidiš. Sloboda bloga bila je povezivanje raznih informacija i donošenje vlastitih zaključaka npr. Ti ovdje pričaš o tome da ti Jutarnji uzima informaciju i želiš da ti je plati, je li tako?
A ja govorim o suprotnom slučaju, većina blogera citira te iste novine i mnoge druge u svojim blogovma nesmetano, dakle, citira razne izvore, vidjeli smo to i na Pollitici često, onda na temelju tih raznih izvora dodajemo nešto svoje i zaokružujemo cjelinu. Čačkanjem po ovoj stvari i svođenjem blogova na naovinarstvo, dovest ćete do toga da će svaki bloger morati plaćati autorska prava: 1. jutarnjem za pozivanje na njegov članak, 2. večernjem za pozivanje na njegov članak, 3. nacionalu za pozivanje na njegov članak, 4. marku markoviću za korištenje njegove fotografije, 5. peri periću za korištenje njegove glazbe na svom blogu, a sve iz jednog jedinog razloga, jer neka deseta novina IMA PRAVO temeljem vaših AUTORSKIH PRAVA prenijeti VAŠU INFORMACIJU UZ NAKNADU!!!!! Dakle, komercijalizirat ćete BLOG koji je do sada bio u onoj običnoj ljudskoj sferi: ćakula uz kavu!!!! A gospodo draga, imate NOVINE, imate TELEVIZIJU, imate ELEKTRONSKE NOVINE, imate KONCERTE, imate SVE....gdje možete do mile voljde štititi svoja fucken PRAVA NA PISKARANJE GLUPOSTI, kao i do sada, pa ne vidim razloga da razbucate ono jedino što je ostalo nama nepretencioznima, blogerima koji uz jutarnju kavicu žele poručiti prijateljima na drugom kraju zemlje da su krenuli u dobro jutro!!!!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Koliko je meni poznato,

Koliko je meni poznato, citiranje je uvijek dozvoljeno. Ne mogu ti tražiti naknadu za "pozivanje na članak". I TV npr. kaže "jedne su dnevne novine objavile", i obrnuto.

Postoji "siva zona" u tome koliko opsežno citiranje smije biti - mogu li "citirati" stotinjak stranica nekog znanstvenog rada, kao magistar Ante Đapić? :)

Druga je stvar: Jutarnji je komercijalni medij, prodaje se, pa ako objave moj tekst ili fotografiju, red je da i ja nešto dobijem. Obrnuto, kad nekomercijalni medij prenosi, ne čini mi se pravim problemom. (Nema problema da netko moj tekst objavi na svojem blogu, uz uvjet da navede izvor.)

Možemo u program HBO staviti da ćemo biti protiv ako nekome takva ideja padne napamet!

Ja sam, sasvim ozbiljno, kao Voltaire spreman poginuti za obranu tvoga prava da pišeš gluposti!

Zoran Oštrić, tajnik HBO (u osnivanju)

Tko je glasao

Obrnuto, kad nekomercijalni

Obrnuto, kad nekomercijalni medij prenosi, ne čini mi se pravim problemom.

Opet si kontradiktoran. Ovdje tvrdiš da je blog nekomercijalni medij, pa može prenositi tj. citirati, a da ne mora platiti. Ali kad njega prenose, onda drugi moraju platiti. Ako će blogeru drugi platiti, onda on više nije nekomercijalni medij, već komercijalni, pa onda i onaj koga je on citirao ima pravo tražiti naknadu! Tko će to kontrolirati ili tome ulaziti u trag?! Nitko, ali će se iz toga izroditi da će zato svi morati plaćati! To je to! Upravo to, a što je najgore, vi toga uopće niste svjesni!

Osnivanjem ove udruge ništa više neće biti kao prije i ovime ćete nanijeti nesagledivu štetu onome što je Blog bio i trebao ostati!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ako će blogeru drugi

Ako će blogeru drugi platiti, onda on više nije nekomercijalni medij, već komercijalni,

To je sasvim jasno i nema kontradikcije. Neki poznati pjevač odsvira svoju pjesmu za svoje društvo, za zabavu. Netko to potajno snim i onda tu snimku pušta na nekoj radio stanici. Tine ona njegova izvedba za prijatelje nije postala komercijalna, ali komercijalni medij, koji je ostvario određenu dobit puštanjem te snimke, mora platiti naknadu. (U ovom slučaju - pjevač može tražiti i potpunu zabranu emitiranja, recimo jer se radi na novoj pjesmi, koja još nije za javnost. Kako znamo - postoje razne razine zaštite autorskih prava.)

Ja objavim neku fotografiju na svojem nekomercijalnom blogu. preneseš je ti na svomje (i napišeš odakle si uzela - teško da bih te tužio ako to ne napraviš, to je naprosto ljubazno ponašanje) - sve u redu. Istu tu fotografiju objavi Jutarnji list - tada ja tražim pravo na naknadu; nije time ni moj ni tvoj blog postao komercijalni!

Zoran Oštrić, tajnik HBO (u osnivanju)

Tko je glasao

Nisi odgovorio da li će

Nisi odgovorio da li će bloger morati plaćati naknadu Jutarnjem listu i Večernjem, za citate iz njegovih stranica. Jer su to komercijalni mediji, koje može prenijeti dalje neki drugi komercijalni medij! I tko će kontrolirati tog blogera je li ostvario kakvu naknadu od toga što ga je netko citirao, kako bi onda Večernji i Jutarnji iz toga naplatili svoj dio kolača?!

A da vi to sve lijepo pustite na miru kao do sada?

Skupite se lijepo opet u onoj konobi, pa svatko neka priloži 50 kn i to dajte Zvonetu za onaj fenomenalni tekst koji mu je otela ona dalmatinska novina ne isplativši mu naknadu! Jer ionako netko od njih sjedi ovdje među nama, ne bi se dečki onako zafrkavali da nitko od njih nije Pollitičar. Čak mislim da znam i koji je, ali ga neću odat, ne bih ja bila QMcQ kad bih otkucavala blogere!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Nisi odgovorio da li će

Nisi odgovorio da li će bloger morati plaćati naknadu Jutarnjem listu i Večernjem, za citate iz njegovih stranica.

Odgovorio sam jasno: ideja je besmislena, za citate se ništa ne može naplaćivati.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

ne razumijem, kad bloger,

ne razumijem, kad bloger, koji dalje prodaje svoj uradak, kao npr. zvone, citira jutarnji, onda po vašem ne plaća naknadu jutarnjem, ali kad jutarnji isto tako citira zvoneta, onda jutarnji zvoni plaća autorsku naknadu?! ništa više ne razumijem! Jel možeš nacrtati?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Postoji razlika između

Postoji razlika između citiranja i prenošenja. Ponekad ima spornih graničnih slučajeva, ali uglavnom je jasno što je što. Ne mogu preciznije - slabo crtam. :(

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Draga lavice, kad vi

Draga lavice, kad vi zabrijete, to cinite tako radikalno i ridikulozno. Sigurno da se HBO nece baviti blogom ljubitelja Severine kao ni slavnom Slaverinom i njegovim ljubavnicima.
Cilj udruge je zastitit status ozbiljnih blogera od represije vlasti (sumnjam da ce policija kucati na vrata blogeru koji napise da je Danijela Martinovic lazljiva kucka koja ce mi se napusiti Q-ca) i omogucit im rad jednak novinarskom. Od pristupa informacijama, do zastite identiteta izvora. Sumnjam da Vasa inteligencija nije to mogla shvatiti, vec namjerno sirite obmane u maniri mocne Hlo, medijske jurisnice. Svaka cast, dobro ste startali, ali ste preprozirni u naumu, bar ovdje na pollitici, mada sumnjam da ljudi i na blog.hr puse te jeftine, osnovnoskolske fore.

Tko je glasao

Ne može se govoriti o naumu

Ne može se govoriti o naumu ili namjeri, bez ikakva osnova, a kamoli dokaza. Tako da se ne bih složila da LQ širi bilo kakve obmane, jer je bilo još blogera zbunjeno citiranim tekstom koji su me pitali: "Pa, dobro kakve veze ima sloboda govora i izmjene zakona ?!" Činjenica je da je citirana autorica sasvim nepotrebno otišla u širinu bez ikakvih pojašnjenja.
Dakle, da ne znam o čemu se radi, ja bih imala još više pitanja. ;)

Darija Tešanović

Tko je glasao

A kako ti misliš mene

A kako ti misliš mene zastupati, ako uopće nisi razumjela što sam svojom širinom htjela reći?
Ograničavaš me i stavljaš u svoje okvire, a moju širinu nisi spremna (sposobna?!?) iščitati!!!
Mene samo zanima, kako netko uskog pogleda (koji nije sposoban percipirati širinu nečijeg) sebi uzima za pravo uokvirivati drugoga?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Taj dio se odnosio na tekst

Taj dio se odnosio na tekst "Sloboda govora", a ne tvoj, kao i pitanja blogera, ok ? :D (da, u žurbi nisam navela)

Darija Tešanović

Tko je glasao

Molim lijepo odogovor na

Molim lijepo odogovor na pitanje što su to "ozbiljni", a što "neozbiljni" blogeri? Misliš li da ti policija neće zakucati na vrata ako ponoviš te riječi za Danijelu Martinović i očekuješ li da će te Udruga blogera stvarno braniti ako Danijeli Martinović veliš to što si sada rekao?! Zbog čega misliš da se Udruga ne bi trebala baviti blogom ljubitelja Severine, ukoliko bi oni postali članovi te Udruge?! I nemoj me uspoređivati s nikakvom Hlo! Da sam ja Hlo, na HTV-u bi Šprajc, Bago, Latin i Ogresta bili nepoznati pojmovi, a na javnoj televiziji bi radili POLITIČKI NEPRISTRANI javni radnici! Sve dok se ja osjećam loše gledajući tv-Dnevnik, a dok SDP-ovci likuju, ne može se govoriti o nepristranosti HRT-a i Hloverkinog informativnog programa!! Ne tražim desničarsku televiziju, samo tražim POLITIČKI NEPRISTRANU INFORMACIJU!!! Prema tome, nisam Hlo, ne uspoređuj me s Hlo, jer kršiš moja blogerska prava!!!

Btw. pripazi na terminologiju kojom se izražavaš, jer ne priliči nivou diskusije na Pollitika.comu, za kakav se zalaže Mrak! Ovdje nema mjesta rječniku tipa: "puše te jeftine, osnovnoškolske fore". Uostalom, nemaš pojma s kim razgovaraš. To je jedno. Drugo je da je na netu pristojno sugovorniku reći Ti, a uvredljivo Vi. Nemam pojma zašto me vrijeđaš?!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Pardoniram, zanjelo me.

Pardoniram, zanjelo me. Primi ispriku.

Tko je glasao

Očekivao sam živahnu

Očekivao sam živahnu raspravu pod ovim postom kad ono-ništa(JOT se pretvorio u NJET?).

Naime, mene užasava bilo kakvo zadiranje u blogosferu. Jedino što se može izroditi iz toga je ograničenje slobode misli! Blog je do sada bio netaknut medij i bez obzira na sve što se oko njega događalo, predstavljao je mjesto gdje se nesmetano moglo iznositi svoje misli.
I ja dijelim takve strahove. Ako se bude išlo na zakonsko uokvirivanje blogova, a poznavajući neznalice koje donose zakone, možda zbilja možemo očekivati suprotan učinak od proklamiranih ciljeva udruge. Možda bi udruga trebala biti u pripremi pa pokušati spriječiti zakonske izmjene, a ne ih prizivati?
Iranci su otišli prilično daleko. Naravno, nisu nam oni neko mjerilo(iako neki tvrde da smo od tamo potekli), ali kako vrag nikad ne spava i stalno oštri rogove...treba imati otvorene oči da ne bi kome proradio iranski gen.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Pokušaji ograničavanja

Pokušaji ograničavanja raznih sloboda na internetu ne događaju se samo u Iranu. Ima toga i u EU http://www.edri.org/edrigram/number6.13/sweden-fra-adoption
I budi bez brige da će i nas to zadesiti. Zato je bolje pripremiti se, nego pasti žrtvom neznanja i neorganiziranosti.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Prokomentiraj mi onda ZAMP!

Prokomentiraj mi onda ZAMP! Kamo su nestala 24 milijuna kuna? Da ne velim o onoj lovi, koja je na ime autorskih prava na nivou "reciprociteta" (sic!) otišla u inozemstvo i nikad se više nije vratila!! Zašto ta lova nije podijeljena siromašnim glazbenicima, koji okolo moraju moljakati ljude da im kupe pelene za bebu!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

meni je ZAMP malo čunda

meni je ZAMP malo čunda institucija koja je po nekoj čudnoj logici dobila pravo da harači okolo. Naime ZAMP je servis Hrvatskog društva skladatelja koje ima namjenu da naplaćuje njihova autorska prava. Što se mene tiče to je OK.

No ono što je meni čudno kod ZAMP-a je da on naplaćuje autorska prava i za nečlanove. OK ako ima ugovor sa izdavačkom kućom, zastupnikom itd ... u redu, obavljaju posao ali nije mi nikako jasno na koji način može ZAMP naplaćivati autorska prava za jedan demo bend (koji izvodi isključivo vlastite stvari)? Na koji način može ZAMP garantirati da ću ja na taj CD zapržiti baš mjuzu autora koje oni zastupaju?
Kada nešto uzimaš a da ti po nikakvoj logici ne pripada to je za mene harač.

E sad da dođemo na redistribucijsku ulogu ZAMP-a koju priziva LQ. Moje pitanje je zašto bi Mate Bulić dobiovao novac od izvođenja Madoniinih pjesmica? Ako želiš da se uzme bogatima a da siromašnima onda kapitalizam definitivno nije dobar izbor za ovakve želje.

Kapitalizam nije socijalna služba - to bi bio ukratko odgovor

Tko je glasao

jedan od bisera je što se

jedan od bisera je što se za održavanje koncerta izvođača koji nisu ZAMPovi mora najaviti i po odgovarajućoj tarifi platiti zamp-u pa makar ovi sami izvodili svoje stvari :)

genijalni pristup problemu

Tko je glasao

OK, ZAMP se brine da

OK, ZAMP se brine da autorske naknade budu plaćene. Ja sam gore zamolio LQ za točno objašnjenje čemu se ona zapravo protivi. Vidim da ima primjedbi na to kako ZAMP to radi (nameće monopol da zastupa i one koji to ne žele?), ali koliko vidim, LQ ima neke načelne primjedbe, implicirajući da se autorska prava uopće ne bi smjela naplaćivati (a pogotovo ne bismo smjeli plaćati autorima iz inozemstva).

I sad, kakve to zapravo ima veze s osnivanjem HBO i s bloganjem općenito? Kakvu bismo mi tu podmuklu igru mogli odigrati da recimo sekretar organizacije zaradi? :) Molim upute, ne kužim! :-(

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

implicirajući da se

implicirajući da se autorska prava uopće ne bi smjela naplaćivati (a pogotovo ne bismo smjeli plaćati autorima iz inozemstva).

Ti impliciraš meni i to podmuklo. Lova od autorskih prava tek na kraju, ono što ostane, dolazi do autora i to najvjerojatnije ne svih onih čije pjesme se slušaju! Ako se već plaća, onda neka SVE odlazi AUTORIMA, jer su to njihova prava, a ne nabavci kojekakvih skupocjenih poslovnih prostora i kojekakvim PREDSJEDNICIMA i ostalima koji se šlepaju uz tih 70 milijuna kuna!!!! Imaju banke, imaju žiro računi, ima ključ i što ta lova ima onda tražiti u bilo kakvoj organizaciji kao prihod, već to mora biti prihod isključivo AUTORA, pa neka autori onda od toga plaćaju ono što oni hoće, a ne što hoće nekakvi nametnici! Jel to dovoljno jasno, ili hoćeš da ti crtam!!!!!

Što se tiče inozemstva, protiv toga sam da bilo kakva lova odlazi u inozemstvo, ako se ne vraća u istoj mjeri u Hrvatsku, sve dok u istoj stvari ne sudjeluju SVI!!!! Ako SVI plaćaju, OK! Koliko sam ja vidjela na linku, to uopće nije svjetska obveza! Dakle, onima bez ZAMP-a je sve GRATIS, a budale plaćaju za druge. I to na bazi "reciprociteta" (sic!). Dakle, ja sam za to da plaćaju svi, a ako ne plaćaju svi, onda ne trebamo ni mi! Ono što ja osobno mislim o tome je da je to uvedeno ne zato da bi se nekakvim autorčićima isplatila naknada, već zato da bi bjelosvjetski zamperski predsjednici ubirali od te love bjelosvjetske naknade, uključujući tu i naše debeloguzane!!! Što veća masa love, lakše se u tome utopi njihova taksa!! Jesam li bila dovoljno jasna, ili hoćeš da ti crtam!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Kao što sam ranije napiso:

Kao što sam ranije napiso: načelno, ZAMP ubire novac u ime autora, jer sami autori se naravno ne mogu time baviti. Za to, uzima neki postotak. To je načelno normalna stvar - provedba: da li on ubire previše, da li je u redu da ima monopol - druga je priča. (Kao što je recimo da odvjetnik kojim me na sudu brani dobija honorar - da li pak Hrvatska odvjetnička komora nabija previsoke cije,e možemo diskutirati.)

A ovo sa "nemojmo plaćati inozemstvu" je neozbiljno. Ako se plaća autorima - to mora vrijediti i ako su s Marsa. Ako ima zemalja koje se toga ne drže, ne znači da mi možemo tu normalnu stvr odbaciti.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Nitko nema pravo ubirati

Nitko nema pravo ubirati nikakav postotak od tuđeg rada i truda! Ako se nešto ubire kao porez, ima se proslijediti automatizmom na račun onoga kome pripada. Izvoli pogledati koliko novca je zamp prikupio od hrvatskog gospodarstva, a koliko je proslijedio hrvatskim glazbenicima! Taj minimum koji je proslijedio ne opravdava postojanje ZAMP-a!!!

Za ostalo nemam komentar, osim onog što sam već rekla, bjelosvjetske debelguze uvijek će dobro uživati na račun bjelosvjetskih budala!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Nitko nema pravo ubirati

Nitko nema pravo ubirati nikakav postotak od tuđeg rada i truda!
A di je onda razlika između moje bruto i neto plaće?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Na raspolaganju ti stoji

Na raspolaganju ti stoji spremna bolnica i hrpa doktora u njoj, čim te zabole stare i umorne kosti (kad budeš star), a čeka te i mirovina, ako se ne varam!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

A porezi? silverci

A porezi?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Silverci, Porez ti je stvar

Silverci,

Porez ti je stvar za sebe, kolač se djeli na puno gladnih, jedni od tih su i naši političari: HDZ, HNS, HSS i puno drugih među kojima je i SDP-ovci.

Tko je glasao

Jasno Skviki. To sam i htio

Jasno Skviki. To sam i htio naglasiti.
LQ je rekla
Nitko nema pravo ubirati nikakav postotak od tuđeg rada i truda!, ali činjenice govore da Netko ipak ima pravo ubirati nekakav postotak od tuđeg rada i truda!

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Odlično detektiran jedan od

Odlično detektiran jedan od problema. Lavica griješi kada ZAMP definira kao uzrok nečega. Ne, ZAMP je samo posljedica nekolicine (od inače vrlo brojnih) ekonomskih i političkih devijantnosti u našem društvu.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Tekuća parlamentarna kriza je proizvod potrošenog političkog sustava od vkrsnik komentara 1
 2. Što je MI od bube komentara 8
 3. tržišno umiranje od aluzija komentara 0
 4. Hrvatska izranjavana terorističkim napadima "civilnih" ćelija i pojedinaca, DORH I SOA igraju play station. od Laganini komentara 8
 5. Netočna dijagnoza ILO-a o uzroku siromaštva od rodjen komentara 0
 6. Lov u mutnom: Afera će biti sve dok ne odlučimo kakvu poljoprivredu želimo od sm komentara 9
 7. vlasnici birača od aluzija komentara 0
 8. Živi zid se ruši, a (ne)javna HRT mu nabrijava rejting skrivanjem istine od javnosti i zataškavanjem afere „Falsifikatori“ od ppetra komentara 19
 9. Analiza dijela dnevnika SPVH-a od rodjen komentara 0
 10. Opozicija koja to nije i privilegije koje to nisu od rodjen komentara 0
 11. Teen scammed buying prom dress online urges other to look out od likedress komentara 0
 12. Predsjednički izbori u Austriji: pobjeda ljevičara u finišu!!! od Zoran Oštrić komentara 36
 13. Business od goldbusiness komentara 2
 14. kazneno djelo koliko je opasno počiniti od aluzija komentara 0
 15. EgyptAir let MS804 - još jedan false flag AAA osi od sjenka komentara 9
 16. Prava i društvo od čovjek iza gomile komentara 89
 17. Od Crnoje preko Hasana do Tome od drvosjek komentara 106
 18. Krug se zatvara: Karamarko će teško izbjeći odgovornost od sm komentara 44
 19. Lažna obećanja ljevice ili jesmo li spremni snositi posljedice od spvh komentara 5
 20. Ruganje pravnoj državi, ruganje demokraciji, ruganje zdravoj pameti u izboru „Ustavnih sudaca“ od ppetra komentara 18
 21. Zagovornici "privatizacije" laprdači od rodjen komentara 2
 22. RH prepuna je upravitelja u kvaru, ONI uništavaju od aluzija komentara 0
 23. Afera INA od Zlatno doba kap... komentara 54
 24. Dostojanstvo mu nitko ne može dati ili uzeti, dostojanstvo se živi od ppetra komentara 46
 25. Samica, dragovoljan izbor od otpisani komentara 14

Tko je online

 • bube
 • indian
 • _vxy_

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 3
 • Gostiju: 38

Novi korisnici

 • mirjana malbaša
 • likedress
 • fashty
 • poliedu
 • regoczu