Tagovi

Besplatna pravna nemoć

Posljednjim izmjenama (ili možda bolje rečeno šminkanjem) prijedloga zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, Sanader i vesela mu HDZ družina jasno su dali do znanja svima da ovoj državi uopće nije stalo do uspostave funkcionalne pravne pomoći. Istinu za volju, da uvođenje besplatne pravne pomoći nije jedan od nužnih preduvjeta za članstvo u EU, prijedlog zakona nikad vjerojatno niti ne bi ugledao svjetlo dana. Ovako se sve radi zbrda zdola i to vrlo loše.

Prva zamjerka svakako je imovinski cenzus koji propisuje da na besplatnu pravnu pomoć ima pravo svatko tko ima primanja manja od 1800 kuna i posjeduje nekretninu veličine manje od 35 kvadrata. Zar netko stvarno misli da je osoba koja ima 1800 kuna i nekretninu od 36 kvadrata platežno sposobna da sama podmiruje sudske troškove ukoliko želi podignuti tužbu protiv recimo poslodavca koji ju izrabljuje? Ili možda oni koji zarađuju 1900 kuna imaju novaca za upuštanje u skupe pravne postupke? Jasno je da ni u jednom niti u drugom slučaju to nije moguće. Imovinski cenzus je prenizak i nepravedan, no ne bez razloga.

Druga zamjerka je sustav uputnica koje bi se izdavale građanima koji udovoljavaju uvjete iz imovinskog cenzusa. Kao da su te osobe nekakvi besposličari pa da imaju vremena hodočastiti i čekati u redovima državne uprave ne bi li dobili famoznu uputnicu (usput rečeno osobe s niskim primanjima često rade teške poslove za mizerne novce i ne mogu si priuštiti izostanak s posla) koja dodatno udara na dostojanstvo čovjeka koji mora dokazivati da je siromašan. Kao da takva osoba nije već dovoljno ponižena samim time što je siromašna.

Pravosuđe je rak rana hrvatskog društva koje grca pod neučinkovitošću sudaca, a reforme se ni ne naziru, jer je Sanader stavio za ključno mjesto ministrice pravosuđa osobu koja nije u stanju biti ni javni bilježnik, Anu Lovrin. To naravno nije bez razloga, Ana Lovrin pomogla je u brzinskom rješavanju pitanja posjeda kuće u kojoj živi Ivo Sanader, a i potpuno je nesposobna da bi provela ikakve reforme što opet odgovara svim onima koji su se u proteklih 18 godina nakrali i sad čekaju da sve ode u zastaru. Mnogi od takvih nalaze se u redovima HDZ-a i zato se s reformama nigdje nije ni stiglo. Sada kad EU pritišće nastoji se kozmetičkim izmjenama udobrovoljiti EU ne bi li dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja o pravosuđu.

Sanaderov odnos prema pregovaračima EU podcjenjivački je, ali smišljen. Posljednjih mjeseci slušamo kako pregovori napreduju, kako su ubacili u petu brzinu (nakon što su izdali hrvatske ribare ukidanjem ZERP-a u kojeg su se prije izbora kleli), kako nema nikakvih problema oko usklađivanja zakona s EU normama (iako je ovaj saziv Sabora odradio tek trećinu od mogućeg broja radnih dana, a Friščić umiruje javnost da će „Sabor raditi i ponedjeljkom ako treba!“), pa onda i da smo u šestoj i da ćemo otvoriti sva poglavlja do kraja godine. Sve do onog trenutka dok EU ne kaže da smo pali i da pravosuđe ne udovoljava mjerilima EU.

No tada će se već zaboraviti na silna obećanja koja su pljuštala početkom ove godine, a HDZ će se opet obrušiti na bivšu Vladu kako je ona kriva što Sanader i HDZ nisu uspjeli… ili možda na onu Vladu prije Sanadera prvog… ili možda opet na Domovinski rat… a možda i nasljeđe komunizma bude krivo… i onako netko mora biti kriv, a zna se da HDZ to ne može bit.

cnn.blog.hr

Komentari

sanader je genijalac.

sanader je genijalac. frajeru ide sve kao po špagici i puši ga jevropa a nažalost i više od pola rvackih "građana". i uvijek će biti kriva koalicijska vlada ili tito ili kardelj ili anka partizanka koja je jamačno nešto sjebala u nekoj od ofenziva.
i za nekoliko tisuća godina, kada neki novi ljudi budu otkopavali ruševine i dešifrirali naše pismo, vjerojatno će prvo dešifrirati da je neka koalicijska vlada uzrok jedne veeeeelike svjetske katastrofe koja je pokosila sve civilizacije i dovela do novog ledenog doba. a onda će otkriti da je centar svjetske civilizacije bio u dugobabama i da je u dugim babama sve počelo. prvo su bile dugobabe pa onda big beng pa onda rvacka kao takva. a kralj sjebislav je taj vrhovni kozmički um koji upravlja svime... živila rvacka!
pravna pomoć? zaboravi, pa već bi bilo previše da se te jebene parnice završavaju u nekom razumnom roku. meni ostavinska traje već 7 godina, ženi traje 9 godina pa ti vidi o čemu se tu radi. i još kad dođeš na ročište, moraš uzet slobodno u firmi ili zbrisat na par sati koje opet odradiš kasnije pa ti ročište traje 3 minute jer druga strana nije nešto dobro proučila... pa da ti se povraća od muke! i troši se vrijeme nas građana (i novac jer svako ročište plaćaš, bilo održano ili ne), vrijeme sudaca i akumuliraju se slučajevi. još tome dodaš one slučajeve koji se namjerno zavlače do zastare. primjerice, opnaj sudac ustavnog ili kojeg već suda koji nije platio danak državi dok je bio odvjetnik?! sramota, pa mene bi jebali ko idiota ak zaboravim platiti godišnji porez na auto, a lik se izvuče sa jebeno dobrom cifrom koju ne treba platiti jer je nastupila zastara. sramota? pa i nije. to je samo poželjan način ponašanja određenih krugova u rvackoj.
joj, koliko bi zatvora trebalo otvoriti samo za te kretene. i to sve kazne veće od 30 godina. fizička aktivnost na svježem zraku za dobrobit domovine pa da vidiš cesti, obrađenih polja, popravljenih kuća.

Tko je glasao

...puši ga

...puši ga jevropa...
Držim kako tu jako griješiš. Europa ima svoj interes ali i snagu ga "gurati". To otprilike znači kako će po potrebi izaći sa potpisanim papirom koji nama znači nekakvu obvezu (bez obzira koja vlada bila aktualna). Ulazak u taj klub 25 neće ići bez provedenih reformi, između ostalog i pravosudnih, na kojima si ti "zapeo".

PS Obveza otprilike znači novac.

PPS Dugobabe su ti odlična ideja/priča

Tko je glasao

Kako je pravna pomoć

Kako je pravna pomoć riješena u zemljama EU možete vidjeti ovdje: http://ec.europa.eu/civiljustice/legal_aid/legal_aid_gen_en.htm

Imovinski cenzus je doista komunistička nebuloza. Puno je logičnije cenzus definirati relativno, tako da pravo na pomoć ima onaj koji bi, ako je ne dobije, ugrozio sebe ili svoju obitelj zbog troškova.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

stanje s besplatnom pravnom

stanje s besplatnom pravnom pomoći kod nas je katastrofalno. sramota je da u 18 godina to još nije riješeno, a trebalo je biti tretirano kao goruće pitanje.
prosječnog čovjeka koji si ne može priuštiti odvjetnika danas u hrvatskoj nemaš kamo uputiti. odvjetništvo ima monopol na davanje pravnih savjeta (što u načelu podržavam), ali nije dovoljno dostupno "malom" čovjeku. besplatnu pravnu pomoć jedino se može dobiti preko odvjetničke komore, ali tek nakon što ispuniš neke njihove kriterije (koji su također preoštri) i načekaš se pošteno. nekakav savjet se navodno može dobiti i u hrvatskom pravnom centru, ali i rade u nekoj sivoj zoni. sve u svemu, situacija je beznadna, sve dok se država ne odluči pokrenuti. na koji način, koji model odabrati, koji su uvjeti i kriteriji - sigurno to nisu laka pitanja, ali nisu niti takva da se u 18 godina to nije moglo riješiti na adekvatan način.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Pravosudni sustav u Hrvata

Pravosudni sustav u Hrvata je tako loš, da je u njemu najbolje biti tužena strana.

Tko je glasao

Sve loše u hrvatskoj u

Sve loše u hrvatskoj u stvarnosti je i lošije.
Službene odvjetničke tarife su paravan koji služi za varanje javnosti. Prave cijene nameće odvjetnik. Te cijene su iznad cijena tarifa i prava su pljačka. Kako se cijena postiže?
Dolaskom odvjetniku, on proući predmet i kaže da ima jako puno posla, da teško može primiti predmet ali ako bi primio samo po toj i toj cijeni. Pored toga zajedno sa sucem odugovlaće postupak i bespotrebno pišu podneske. Za svaki izlazak na sud ili podnesak opali se cirka 1000 kn.
A što se tiće besplatnih tarifa, pa troškove plaća onaj koji izgubi. Što je onda besplatno? Može biti samo na poček.

Tko je glasao

to možda hanžeković za

to možda hanžeković za podnesak opali 1000 kuna. nećemo baš pretjerivati.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

nije samo hanžeković, nije

nije samo hanžeković, nije samo ni palić, ima ih podosta

Tko je glasao

to možda hanžeković za

to možda hanžeković za podnesak opali 1000 kuna. nećemo baš pretjerivati
nije hanžeković već Palić i nije pretjerivanje već provjerena praksa. Prijavio sam ih odvjetničkoj komori koja je unatoć specifikaciji i nepokrivenih 1000 kuna troškova utvrdila da su Palići u pravu.
Ima toga još, sudac koji je dobio predmet kao slučajno je kučni prijatelj tadašnjih mojih odvjetnika, Palića. Kolega iz firme kojeg su isto tako zastupali isti odvjetnici po istoj cijeni za suca je dobio ženu od mog suca. Dakle opet kučni prijatelji sa odvjetncima Palić. Previše da bi bilo slučajno :-)

Tko je glasao

Čuo sam za ovakvo pravilo,

Čuo sam za ovakvo pravilo, a općenito je svuda, pa je vjerojatno i ovdje istinito. Ne možeš rješiti ništa ako odvjetnik nema svoga suca (pravilo prvo), što kao posljedicu ima drugo, posljedično pravilo (drugo)- nitko ne može dobiti nikakav spor protiv nekog tko zajeno sa odvjetnikom ima svoga suca, osim u slučaju smrti ili dulje bolesti, kada onaj koji je brži prebacuje spis, odvjetnik kod svoga suca (pravilo prvo).

U svemi ima pravila, usitom društvi sa istim osnovama poslovanja su ista li slična pravila.

I šta sada radi borba protiv korupcije, klasična kada se svi bore. Evo npr. u Šibeniku, gdje su udružene snage zajedno sa USKOK-om razbile organiziranu korupciju požurivanja izdavanja građevinskih dozvola po cijeni od 1.000 kunaa do 1.000 EUR-a i višee po slučaju. Korupcija je vjerojatno srezana na najniže razine, blizu skroz, pri čemu je tempo rješevanja i zakonitosti, uključujući plaćanja komunalnog doprinosa i ostalog za gradnje, sa više desetljeća istih zavidnih cca 5 % legalno i plačeno te rješavanje u roku 4 godine prosječno, pao na rješenje 1 % zahtjeva i prosječno 5 godina. Država non stop oglašava potrebu za taakva radnja mijesta, čak legalno uvela pojačana plaćanja za takve poslove i nekad jako propulzivne inspekcije, ali se godinama ne javlja nitko a postojeći odlaze, tako će uskoro biti premija 0,3 % rješenoga.

Navedeno ukazuje na jednostavno - dulje osnove poslovanja i bilanca stanja su u pitanju, grebanje po površini samo iritira i posješuje razne upalne i bolne procese po organizmu osnove.

Tko je glasao

Je, i znaš što se sad

Je, i znaš što se sad događa u Šibeniku?
Ne može se doći do građevinske (lokacijske) dozvole nikako (platio - ne platio)!
A npr. u Solinu proces dobivanja lokacijske dozvole za rekonstrukciju ulice Petra Kružića traje već 2,5 godine. A uvjet za dobivanje lokacijske dozvole je legalan pristupni put (sa lokacijskom dozvolom). I oni i dalje, mrtvi ladni, sjede.
I šta sad? Država (županija) nije odradila svoj posao. Kome se žaliti?

Tko je glasao

I šta sad? Država

I šta sad? Država (županija) nije odradila svoj posao. Kome se žaliti?
Nema potrebe za žalbe. Obrnuto je, došlo je doba sinteze dugog puta, u kojem su napredovale i sudjelovale najšire snage. U to se je ušlo sa stalnim 100 % za u vezi svega bitnog, što za dalje znači, pojdnostavljeno:
- za sve do sada fantastično, jer je tako kao jeste skoro pa sve EU harmonizirano, bezgrešno, ne treba skoro pa ništa, pa ni plaćati, a jako puno toga je na jako puno načina uzneređeno, neplaćano, nerješavano, sve što je rješavano sa zajedničkog računa a distribucija različito, pri čemu su oni sa preplaćenim i legalnim ispali budale, stalno manjina budala, jer su sve vodeće pa i zastupničke snage stalno bile 100 % za po istom pravilu, podvucimo crtu;
- za novo se traži sve EU harmonizirano, što znači, tko hoće ili diletantski nešto pokušava, treba (sam) rješiti da ono što jeste bude EU tip top, nadrealistički, jer su ne amo svi za 100 % nego i za sve veće kazne i za najmanje odstupanje, jer podvlačenje crte ne ide bez jakih kazni, tako je bilo i prije. To stavlja ikusne snage na teške dvojbe, da li će opet ispasti budale ako pokušavaju ovako ili onako, bilo kako kreneš nemoguće misije i potpuna si budala;
- za uspostavljanje kakve bilance, tko je šta dužan a tko je pretplati, naravno, ne samo da još nije nitko nego i ne da pisnuti, jer o velikim i složenim poslovanjima se radi.

Zato su žalbe nešto bepredmetno i nepotrebno zbunjujuće, o puno ozbiljnijim trenucima se radi, sintezi i zrelosti svega, jake divizije su napete i u pokretu snažno napregnute naprijed, a zlokobne najave da sva ta nužnost nije bila niti jeste nužna je stigla. Tišina oko toga izražava napetost iznimnih razmjera, onu koja spaja sve što je bilo, što jeste i što će biti, više toga nego ikad igdje, strašan hazard i složne bitke teku, gdje se sve gubi i dobiva, više od 90 % toga je tako kao u ulici Petra Kružića, ni Tito ni Tuđman ni Račan ni Budiša ne mogu pomoći, a izgleda da ni Marina MD i razni sada nemaju teksta. Većina ljudi sluti da i oni imaju neke veze, pri čemu su oni koji traže preplaćeno ključni, jer divizije koje su uvijek predstavljali oni koji su sa 100 % za sve to kao je teklo i kako je sada, iz toga čitaju da je došlo nešto iz najgorih noćni mora, da ono nužno što nikada nije bilo nužno sada dolazi po svoje, da se bliži trenutak pravljenja bilance za dulja poslovanja.

Za utjehu, vjerojatno je sve rješivo sa niti polovicom neplaćenih poreza i doprinosa, kakvih pišljivih 100 mlrd EUR-a, od više od 400 mlrd EUR-a hapanih, neplaćenih, esktra "zarađenih" distribucijom zajedničkog itd. Svi smo svoji, pa bi se ppo obilaajima tu negdje trebali naći. Još utješnije jest što smo i EU kreditore uuhvatli u klopku tih naših poslovanja, na najsigurniji mamac, najvećim dobitima po svijetu, svake godine rast više od 20 %, pa ni oni nemaju uzmaka, ni itko drugi. U tome svemu imamo najbolje poziciju u Evropi, stanje poslovanja se zna, nitko nema kuda i nema potrebe za beskraajnim natezanjima kao po Italiji, Francuskoj ... Šire splitsko područje pogotovu, i šibensko naročito, apsolutni vrh muljanja i kokošarenja najširih snaga i najveća zrelost sinteze, kada se pokrene kakva rasprava u tako furioznom području samo se ponekad javi sociologinja Inge Tomić Koludrović i sve snage ušute. Ništa naročito, to su iskusne sredine,s vi sve znaju i rješiti će se. Zagreb je složenije pitanje, tome nisu dorasli kontinenti, jer je sinteza svih sinteza, koncentrat svega sa svih strana.

Tko je glasao

to možda hanžeković za

to možda hanžeković za podnesak opali 1000 kuna. nećemo baš pretjerivati.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

To je razlika između

To je razlika između inženjera i pravnika. Pravnik svaku stvar zakomplicira i doobro naplati. Inženjer je pojednostavi i poslije nema šta napaltiti.
Moja teza je da bi se broj nerješenih sudskih poziva dramatično smanjio ako bi se uvelo ograničenje broja ročišta o trošku klijenta.
Veća sam nekoliko puta komemtirala, da u Njemačkoj postoji pravilo da klijent plaća 3 ročišta. Svaki slijedeći ide na teret odvjetnika. Uvjerena sam da bi s takvim pravilima u roku od pola godine počistili sudove. Ostali bi stvarno teški slučajevi.
Trenutno je odvjetniku kontraproduktivno brzo riješiti slučaj. Nedavno sam na radiju slušala g. Andreisa kako priča o pravosuđu. Njegov zaključak je da je stanje teško, da se svi trude do iznemoglosti, i da nitkonije kriv. Situacija paše i odvjetnicima i sucima. Plodan teren za mito. Svi ćemo rado platiti i odvjetniku i sucu da ubrza, samo da se konačno stvar rješi. jedino optuženom paše razvlačenje do zastare.

Tko je glasao

Sve što si naznačio u svom

Sve što si naznačio u svom komentaru, Mucke, proizlazi iz činjenice da odvjetnici (članovi Odvjetničke komore) imaju monopol na zastupanje pred sudom. Iznimka su sindikati koji imaju pravo zastupati svoje članove i članice.

Postoje dva moguća rješenja problema nedostupnosti pravde zbog skupoće, od kojih se ja zalažem za drugo: ili da se zadrži (1) monopol odvjetnika, a da njihove tarife određuje država ili da se omogući (2) konkurencija u pružanju pravne pomoći koja će sama po sebi regulirati iznose tarifa.

Što se tiče spomenutog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, on je u svojoj prvoj varijanti učvršćivao monopol odvjetnika, a u ovoj konačnoj Ministarstvo pravosuđa je udovoljilo zahtjevima udruga, tako da sad obje strane mogu biti relativno zadovoljne činjenicom da će lova iz budžeta određena za pokrivanje troškova besplatne pravne pomoći biti kol'ko-tol'ko ravnomjerno podijeljena između dvije interesne grupe.

Ostaje, međutim, problem nefunkcionalnosti tog zakona za građane i građanke, a njihova dobrobit trebala je biti glavni cilj donošenja zakona kojim bi se uspostavio sustav pružanja besplatne i sponzorirane pravne pomoći. Udruge su se kasno sjetile voditi računa o interesima onih koje navodno zastupaju. Vladi je sada najvažnije da se zakon izglasa i da se ide dalje štancanjem zakona u šestoj brzini.

grgo

grgo

Tko je glasao

kada bi suđeje bilo

kada bi suđeje bilo efikasnije niti tarife ne bi bile skupe. činjenica je da ono ide sporo. dakle ili je premalo sudaca ili ih je dovoljno pa ne rade dovoljno kvalitetno. stvari se kreću pomalo nabolje, postoje još mjesta za poboljšanja:

- treba pojačati procesnu disciplinu
- bolje platiti suce
- plaćati po učinku (ali tek kada se zaostaci svedu na razumnu razinu jer danas sucu isto nosi kada presudi spor koji se vodi 10 odina i koji su prije njega vodila još dva tri suca, kao i onaj koji se završi na dvije rasprave) dakle potrebno je adekvatno pratiti predmete
- motivirati ljude novcem da bi bolje radili, danas svi imaju istu plaću, a razlika je samo u minulom radu što je svakako nepravedno i nemotivirajuće
- onemogućiti sudu drugog stupnja neprestano ukidanje presuda (posljednji primjer je slučaj šimić, liječnika optuženog za mito iz rijekegdje je vrhovni sud 6 puta ukida odluku o privremenoj mjeri, da bi tek nakon mjeseci ukidanja preinačio odluku i sam rješio stvar, treba vidjeti koliko je vremena u tome izgubljeno koliko je troškova to izazvalo, pa je za zaključiti ili je sud prvog stupnja odlučivao potpuno nezakonito što onda mora imati posljedice sucu, ako je sedmi put vrhovni sud odlučio sa istim činjeničnim stanjem, a da prethodno nije bilo bitnih povreda zkp-a onda je vrhovni sud nekompetentan ili u strahu od medijske halabuke oko predmeta)
- obrazovanje sudaca

Naravno i besplatna pravna pomoć sa višim cenzusom, ali samo to neće ništa posebno učiniti jer vama je u interesu da dobijete efikasnu i brzu usluga, ako je dobijete onda vam ništa ne može biti skupo.

Naravno ljude treba informirati da ako dobiju spor, a predujmili su potpuno dogovoren trošak (ili platili punu tarifu) da će im sud suditi naknadu parničnog roška u onom posttotku u kojm su dobili spor i to je novac koji pripada u tom slučaju stranci, a ne odvjetniku, amnogo ljudi to ne zna, a nisam čuo andreisa da bi to u svojim intervjuima naglasio.

Dakle, skupoća advokata nije barem ne primarno pitanje već brzina suđenja.

nesporno je da ima puno ljudi koji ne mogu predujmiti troškove, ali primarno je skratiti put do presude. Ima još puno stvari... naravno

Tko je glasao

Ako gledamo priču kao

Ako gledamo priču kao sustav, onda je naš pravosudni sustav prooscilaro, jer nema tzv. negativne povratne veze, koja suži za stabilizaciju sustava. To konkretno znači, da nema posljedica za suca koji ne radi posao po zakonu i propisima. Jednako tako ni za odvjetnika.
Kad suci i odvjetnici budu imali dramatične posljedice za svoje muljaže i ostalo, onda ćemo imati brzi i efikasan sustav. Do tad, možemo im dizati plaće u nebo, niš koristi. I onako imaju za hrvatske pojmove ogromne plaće. kada bi bilo gdje u privatnom sektoru radili tako kako rade, treći sat bi dobili otkaz. U našem sustavu su zaštićeniji od ličkog medvjeda.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci